Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2013-05-17 15:14

Commerzbank: Sverige nästa bostadskrasch

Tyska Commerzbank släppte idag en rapport där Sverige och Finland utmålas som nästa länder där bostadsmarkanden kommer krascha (Public Service/SR, Talentum/AFV).


Alltid intressant med utländska kommentarer om Sverige. Finanspolitiska rådets bortviftande av frågan tidigare i veckan är ju färgad av fjäsk för uppdragsgivaren, arbetsgivare, politiska karriärer mm, plus att de flesta i rådet antagligen själva antingen är högbelånade BLT eller sitter på en bostad med ett värde på flera miljoner och knappast är opartiska. 

Sannolikheten för opartiskhet är alltså större med en utländsk rapport.

Commerzbank talar om tre faser och menar att Finland och Sverige nu nått punkten där bubblan tappar kraft, vilket ofelbart följs av en krasch. Norge och Tysklands bostadsmarkander ska dock vara kvar i första fasen och fortsätta uppåt ett tag till.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. På något sätt kommer Jag att få betala detta. Trots att Jag knappt har några lån. Blir intressant att se exakt hur Jag och Ni andra med små eller inga lån kommer att få betala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte annat via försämrad välfärd, inklusive socialförsäkringarna.

   Radera
  2. Risken är ganska stor att man ger sig på folks pensioner.

   ppm och privata pensionssparandet tvångslikvideras och ersätts med (värdelösa) statsobligationer.

   Radera
  3. Ge sig på pensionerna har gjorts förut. Göran Persson stal 250 Mdr från pensionssystemet. De är inte återbetalda. Kommer göras igen när budgeten inte går ihop med motivet "vi måste alla hjälpa till att dra vårt strå till stacken i denna svåra tid". Man ska bli rånad för att man skött sig och dessutom vara glad för det.

   Radera
  4. Och Gösta Bohman stal ännu mer på sin tid även om en del av 70-talets attacker fick motsatt verkan

   Radera
  5. Det är väldig skillnad på att flytta det det som fanns i ATP-systemet och att direkt gå in på individuella pensionsparandet. En stor del av det som fanns i ATP-systemet var att Gunnar Sträng på sin tid hade problem med överhettning på 60-talet och på det viset lades pensionsavsättningen högre än nödvändigt.
   Nu pratar jag i termer om personer men naturligtvis är det inte så; det var ju givetvis det politisk aetablissemanget som ville ha det så.

   Och det där pratet om stjäla är rent barnsligt; det går ju till svenska samhället. I ATP-systemet fanns det regler för hur mycket pension man skulle få; 30 år med de 15 bästa åren som pensionen skulle baseras och det uppfylldes väl alltid för de som fick pension för det systemet. Pensionen blev det var utlovat; varför gnälla?

   Radera
  6. Därför att vanligt folk tror att de sparat pengar som läggs i AP-fonderna och därifrån betalas pensionerna ut. I verkligheten var ju ATP-systemet ett pyramidspel där pensionärerna själva inte satt av många spänn till sin pension medan deras barn stod för notan. AP-fonderna är bara en buffert, dessutom införd för att öka sparandet i samhället.

   Radera
 2. Bubblan verkar väl ta ny fart med ATH i Stockholm och Göteborg? Priserna stiger ju i hela landet utom på villor i Malmö.. eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Last Hurrah!

   Noterade du mitt svar i separat blogginlägg på din frägeställning kring kontantköp?

   Radera
 3. Har tyskland verkligen en bostadsbubbla? Nu är jag inte insatt, men vad jag har hört så har tyska bopriser inte rört sig särskilt mycket under ganska lång tid.

  Den svenska bubblan kommer dock spricka, personligen tror jag dock inte det händer förrrän fram 2015, nästa år är valår, och nåt så banalt som krashade bopriser lär inte tillåtas.

  Dessutom, så länge börsen leviteras till nya höjder, och räntorna hålls nere så ser jag inget som kommer ta ned prisnivån på bostäder. Särskilt inte efter att man utökat uthyrningsmöjligheterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. F.ö. tror jag att ett regimskifte kommer ske 2014, alliansen verkar trötta.

   Och ett regimskifte kommer kraftigt öka risken för krasch, då man så snabbt som möjligt vill sopa bort allt som kan hota fortsatt regerande medans man fortfarande kan skylla på alliansen.

   Radera
  2. Så blir det förmodligen. Med röd regering kan vi räkna med höjda skatter och slut med subventioner för dom skuldsatta. Med den nivån vi har på skulderna i det här landet så behövs det inte mycket för att stjälpa lasset.

   Radera
  3. "medans man fortfarande kan skylla på alliansen."

   Bostadsbubblan är helt och hållet Alliansens fel.

   Radera
  4. Icke så Purjo, det var sossarna som satte igång bostadsrallyt, som var i full gång när alliansen kom till makten 2006.

   Den borde kraschat redan 2008-09, men det var inte alliansen intresserade av.

   Det kommer ligga i de rödgrönas intresse att punktera detta omgående, så de kan skylla på alliansen. Och ditt inlägg visar ju att det kommer fungera.

   Radera
  5. Visst satte sossarna igång rallyt, men från bottennivåerna från1995 (i Malmö bortskänktes centrala lägenheter). Priserna var hyfsat sunda fram till 2003-2004, kanske tom till valet 2006. Och du har rätt i att bubblan borde punkterats 2008, men världens centralbanker beslutade sig för att skriva om marknadsekonomins lagar genom sina QE.

   Och här står vi, med 0-ränta och en självisk finansminister som vägrar sänka ränteavdraget innan valet. Han skickar ut frågan i en labyrint av utredningar där uppgiften blir att fördröja och förhala. För frågan är inte vad som ska göras, utan när.

   Det övergår mitt förstånd att man i detta läge diskuterar slopandet av överskottsmålet. Ballongen måste tydligen blåsas upp ännu mer. Totalt ansvarslöst. Det känns som snea rummet på tivoli. Alla fastighetspolitiska beslut verkar ha felaktiga dimensioner och vinklar. I Skåne hör man tjutet från den läckande fastighetsbubblan, wuiiiii, men vad fan, det är klart vi ska gasa ännu mer.

   Nu avgår anarkisten Lars E. O. Svensson från Riksbanken. Alltid lite tröst. Hoppas han vantrivs jättemycket med livet som pensionär – länge.

   Radera
 4. Sedan är väl inte Commerzbank heller opartiska, drömmer kanske om att kunna köpa upp lite konkurrenter billigt. Räv och rackartyg gissar jag.

  SvaraRadera
 5. Gratulerar en som skriver på idag på en BR. Nu är steget taget! Nu spelar det mindre roll om priserna stiger eller faller framöver! För det är en parallell rörelse för hela BR kollektivet.
  DI hade idag flera artiklar om bopris och låneutvecklingen. När boendet i hyresrätt avtar och övergår i BR så ökar privata lånebehovet. I stort så ökar även kostnaderna för boendet-eftersom marknaden avgör.
  Men vad de missar att påpeka är att när mormor säljer till barnbarnet så kommer det lånas mer per automatik, eftersom mormor köpte för 20-40 år sen.Där har vi ca 5% ökning i korten!(100% vart 20 år)

  SvaraRadera
 6. Cornu, Nån gång kommer bostadskrashen men frågan är om priset nånsin kommer gå under nivån där du började yla om att krashen kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I många delar av landet, bortanför din egen storstadsnavel, är priserna nu lägre än när jag började yla.

   Radera
  2. Vad lär du dig av det? Dvs att husprisernas rörelse varierar lokalt!

   Radera
  3. Givetvis kan priserna falla kraftigt på bostäder.
   Och 10-15 år senare kan priserna ha klättrat upp till nya ATH igen precis som med börserna.
   Frågan man som köpare måste ställa sig är om man kan leva med det? Commerzbank är ju dessutom ute och cyklar när dom jämför hyresrätter med bostadsrätter i sin analys; vi bor i ett kommunist-land där vi inte har marknadshyror så jämförelsen är irrelevant.

   Radera
  4. Jag tycker nog att hyrorna är ganska höga trots hyresregleringen, särskilt på nybyggda bostäder.

   Med en medianlön på 27000 så misstänker jag att kapitalets våta drömmar om fri hyressättning kommer sluta i katastrof.

   Radera
  5. "I många delar av landet" Ja allt är relativt ;). Det kan sägas om börsen också när den slår ATH "många aktier är mycket lägre ..."

   Radera
  6. Lördag och ett tjockt "magasinet" delas ut.
   1000 tals objekt till salu till fantasipriser-många över 10 miljoner.
   Går det så går det-verkar vara melodin för säljarna tydligen.
   Jo vi kan nog se en uttoppning av priserna på dessa objekt.
   Samtidigt läste jag Commerzbanks analys som den beskrivs i tidningen:
   Av de länder de tittat på så är det mest troligt att Finland och Sverige står inför en korrektion-helt enkelt eftersom alla andra har haft denna redan!

   Radera
 7. Någonting är sjukt med den svenska hyresmarknaden när folk är beredda att betala hundratusentals kronor för ett svart-kontrakt på en hyresrätt i Stockholm. Hade vi haft fria marknadshyror så hade vi inte haft såna avarter här i Sverige. Det är ju fullkomligt orimligt att man ska behöva vänta 18 år på att få en hyres-lägenhet inne i hjärtat av city.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är motbjudande att de med kosing inte kan tvinga bort låginkomstslöddret från deras bostäder.

   Men seriöst: Är det inte en smula hyckleri att moralisera över "svarta" kontrakt, men idealisera marknadshyror ? Det senare är ju substansmässigt rätt likt det första, om än under legaliseringens nyckfulla fernissa. Dessutom så drabbar det senare a l l a hyresgäster, inte bara de som är på väg in/ut på marknaden.

   Radera
  2. Detta att marknaden inte förmår skapa en fungerande bostadsmarknad skrev observanta debattörer redan om för 150 är sedan

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Klart Commerzbank har ett egenintresse att publicera den här rapporten, men jag tror att den ligger ganska nära sanningen.

  SvaraRadera
 9. Hur ska jag som ung och relativt ny i arbetslivet göra med min pension för att ha full kontroll över den? Kan jag slopa pensionsparandet helt och pensionspara privat helt och hållet? Vad kan jag mer göra för att frikoppla mig så mycket som möjligt på laglig väg?

  Jag har gått från naiv bondpojk till en mer hatisk person sedan jag bott i huvudstaden i två år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Köp ädelmetaller!
   Lätt att gömma, lätt att ta med sig och dessutom så är de utanför valutasystemt och därmet har du verkligen full kontroll över dessa pengar...än så länge kan man köpa!

   Radera
 10. Tycker det är så synd att vi inte kan välja att själva förvalta våra pensionspengar... skulle föredra usa stuket, dvs mkt lägre skatter och spara till sin egna pension. De flesta av oss är nog överens att om du är runt 30 idag så kommer du aldrig få se några pensionspengar som går över existensminimum. Det kommer komma 5 kriser till innan jag går i pension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom kriserna kommer tömma våra pensionsbesparingar som en del skrev här.

   Radera
 11. Hur fan kan dom gamla nazisterna påstå något dyligt?
  vet dom inte att bara södermalmslyorna för länge sedan blivit en egen fullständigt unik och av omvärlden helt oberoende ekonomisk livsform, bebodd av universums creme de la creme, Som tvingas försörja resten av det improduktiva landet via sin skatt?

  Det är uppenbart för alla att Commerzbank måste vara totalt kommunist eller sossestyrd som inte ser vår fina kungliga hufudstads med dess otroligt vackra och intelligenta befolknings och förstår våra helt unika ekonomiska förutsättningar.

  SvaraRadera