Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2013-05-30 09:57

75% av nordiskt stridsflyg övar samtidigt som ryska Zapad 2013

Gårdagens artikel om vilka motövningar som Sverige och/eller NATO håller samtidigt som den ryska och vitryska stora övningen Zapad 2013 var inte komplett. Sverige, Norge och Finland håller även en av de största europeiska stridsflygövningarna på många år samma vecka, med 150 stridsflygplan i luften.

Nordiska flygbaser.
Källa: Norska regeringen

Under en vecka i september övar alltså Ryssland och Vitryssland fullt krig mot NATO, antagligen inklusive simulerade kärnvapenanfall mot Polen. Samtidigt håller NATO och Sverige flott- och markstridsövningen Northern Coasts med 25 flygplan, 40 fartyg och 500 markstridssoldater. 

Men mest spektakulär är övningen Arctic Challenge 2013 där ca 75% av norsk, svenskt och finsk stridsflyg deltar i form av 150 stridsflygplan (norska regeringen). 

För lite relationer på hur mycket 150 stridsflygplan är, så har Sverige ca 72 JAS 39 Gripen i de fyra krigsdivisionerna 171:a Aquila, 172:a Gator, 211:a Wolf och 212:a Dalton. 64 st JAS 39 ska vara de de uppgraderade C/D-versionerna, varav förvisso en del går åt till utbildning. 

Norge har 57 F-16 Fighting Falcon och Finland 62 F/A-18 Hornet. Antagligen ingår även en del transportplan och flygstridsledningsplan i övningen.

Summan stridsflygplan ovan är 191. Tillkommer ett 20-tal svenska JAS 39 Gripen som används för utbildning. 150 av dessa minst 191 flygplan ska alltså koncentreras till Nordkalotten samtidigt.

Större delen av allt skandinaviskt stridsflyg koncentreras under Zapad 2013 till Nordkalotten, väl åt sidan, men med all personal på plats också med högsta möjliga fredstida beredskapsnivå utan att behöva utlysa beredskap. 

Som bekant ska alla storövningar mötas av motsvarande omfattande motövningar. Inte för att man tror att Zapad 2013 är en täckmantel för att anfalla Baltikum eller Polen, men genom att alla övningar möts med motövningar så visar man att man är redo om en övning någon gång i framtiden går över i något annat, likt övningen Kavkaz 2008 gick över i ett anfall mot Georgien.

På samma sätt ska varje provokation mötas av incidentberedskapen för att visa att man inte kan maskera faktiska anfall som "normal övningsverksamhet" någon gång i framtiden.

Det är alltså mycket positivt att Sverige, Norge och Finland genomför Arctic Challenge 2013 under Zapad 2013. Det sänder helt rätt signaler, och dessutom har man ombaserat större delen av det svenska flyget utom räckvidd för de ryska Iskanderrobotar som med 100% sannolikhet deltar i Zapad 2013. Inte för att man tror på ett anfall, men det är så här man ska svara på stora truppsammandragningar - som om det vore ett försök till anfall. Varje gång.

Annars når Iskander F 17 utanför Ronneby från Kaliningradenklaven. Även F 7 Såtenäs och Malmen i Linköping är inom räckhåll från Kaliningrad, men nu ombaserar man alltså stora delar av svenskt stridsflyg långt norrut.

Från Baltikum är beskeden glasklara. Den ryska påsken var en anfallsövning mot Sverige, i syfte att hindra NATO att nyttja Sverige för att undsätta Baltikum vid en framtida konflikt (Schibsted/SvD). Samtidigt försöker zo(m)bien Hans Wallmark försöka spela bort korten genom att mena att det är oansvarigt att prata om ryska invasionsplaner för Sverige (Stampen/GP). Detta är ett halmgubbeargument som (m)oderat nyspråk alltid drar upp - det finns ingen som påstår att Ryssland ska invadera Sverige - däremot att man t ex likt i Midvintermörker kan besätta Gotland för att spärra av Baltikum och även fjärrbekämpa svenska baser och baseringsmöjligheter vid en sådan konflikt.

Försvarsberedningen har inte ens besökt Baltikum inför den nu stundande rapporten som kommer säga att Ryssland rustar från en mycket låg nivå. I verkligheten är det Sveriges nivå som är mycket låg. Ryssland har aldrig varit så starkt rustat som idag. Sovjetunionen var starkare, men inte Ryssland. Ryssland är i själva verket på en toppnivå, som aldrig tidigare skådats. Sveriges försvar har aldrig varit svagare i modern tid. Det är där den mycket låga nivån hittas.

Alla moderater är dock inte zo(m)bies. 

Tankesmedjan Fri Världs Mats Johansson är en äkta gammelmoderat. Hans bok Kalla kriget 2.0 - Ryssland rustar (Bokia 132:-Adlibris 153:-, Bokus 140:-, CDON 152:-)  kan rekommenderas för den som snabbt vill få en lägesbild över upprustningen av den ryska krigsmakten och avskaffandet av demokratin i vårt stora östra grannland.

Avslutar med lite aktuella listplaceringar för Midvintermörker och Midsommargryning. Den initiala köpruschen har lugnat ner sig och naturligtvis faller boken på listorna. Jag har strukit allt för höga placeringar sedan sist, typ plats 60 inbundna böcker hos CDON etc.

Midsommargryning
#1 Bokia.se Deckare
#3 Adlibris inbundna thrillers
#4 CDON nedladdningsbara ljudböcker
#4 Bokia.se alla kategorier och format
#10 eLibs nationella lista över nedladdningsbara ljudböcker
#10 E-bokstoppen Sverige
#11 CDON Deckare & thrillers
#12 Adlibris CD-bok Thrillers
#13, #14, #15 Adlibris Thrillers, alla format
#14 Bokus MP3-böcker
#16 Adlibris inbundna deckare
#20 CDON E-böcker

Midvintermörker

#6 Bokia.se Pockettoppen
#6 Adlibris pocket thrillers
#7 Bokia.se Deckare
#13 Adlibris inbundna thrillers
#16 Adlibris CD-bok Thrillers
#17 Bokus MP3-böcker
#21 CDON E-böcker
#26, #27, #28 Adlibris Thrillers, alla format
#86 Adlibris Pockettoppen

För er E-boksläsare ska jag förhoppningsvis inom kort kunna erbjuda möjligheten att köpa E-böcker direkt här på bloggen, inklusive nedladdningsbara ljudböcker.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Suveränt satt Sverige/Norden agerar och inser att man är en deltagare i matchen och inte en passiv åskådare så mobbaren kan sluta strutta runt med ett självbelåtet flin på läpparna.
  Det ända att gnälla på är väl att det ska behövas Nato på plats för att få ändan ur vagnen.
  Men allt positivt är positivt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog att mobbaren i öst kommer att fortsätta se självbelåten ut oavsett om han verkligen är det eller inte. Det är liksom en prestigefråga för väljarkåren.

   Men som du säger, allt positivt är ju ändå... positivt. Utom HIV-testet kanske.

   Radera
 2. Sådär. Nu har Syrien fått sina första S-300 av Putin. Kan vi förvänta oss några direkta reaktioner på detta av NATO/USA et al?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om/när det kommer på avvägar och används till civila mål får vi hoppas att det är ett Aeroflotplan de skjuter ner.

   Vill minnas att några gamla Stingers från Afghanistan dök upp på en iransk oljeplattform en gång i tiden t ex.

   Men helst vill de väl själva sänka ett El-Al-plan kan tänkas.

   Radera
  2. En enkel fråga till er, har inte en suverän stat rätt att försvara sig mot 50 000 utländska jihadister och al Qaida terrorister. Den stora skammen är att EU som häromåret erhöll Nobels fredspris lättar på vapenembargot när fredsförhandlingarna skall komma igång. Om den utländskstyrda oppositionen kan komma överens vill säga, det ser dåligt ut med det.

   Radera
  3. Jo, problemet blir som sagt om/när regimen faller och samma skäggiga gubbar kommer över vapnen och använder dem för sina egna syften.

   De flesta konfliktzoner läcker vapen, det märks inte minst på att typ alla illegala vapen i Sverige kommer från Balkan.

   Det är ett rent försvarsmässigt övervägande - det finns risk för att man får samma vapen rakt i nyllet några år senare helt enkelt, så man bör fundera på vad man säljer och vart det tar vägen.

   Radera
 3. Övningen sker förstås på ekonomisk bekostnad av annan försvarsverksamhet, men detta är nog en bra prioritering. Ju närmare verkligheten desto bättre.

  Men jag undrar vilka 40 fartyg det ska handla om. Vore kul att se en imponerande flottparad efter övningen. Som örlogsfartyg ska väl inte menas något mindre än en korvett. Gummijollar som landsätter en grupp lätt infanteri är ju inte fartyg.

  SvaraRadera
 4. .....monetär kris
  .....kroniska underskott
  .....skuldmättnad
  .....eliter som är giriga & maktfullkomliga
  .....klart att det inte kommer att sluta med princesstårta och tebjudning!

  SvaraRadera
 5. Hm...jag ser på bilden att vi inte har någon "täckning" I det mittersta av Sverige...
  Kan någon upplysa en lekman; varför har vi ingen flygvapentäckning runt dessa delar av landet, som bekant ändå innehåller centralorten Stockholm samt ekonomiska och befolkningsmässiga centra som Mälardalen och så vidare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man räknar med att bilköer och alla sopor och kanyler som flyter omkring i skärgården kommer att fördröja en invasion så pass länge att ombasering av stridskrafterna kan ske.

   Radera
 6. Frågan är om Sovjetunionens förband nådde så högt som idag när ryssarna nu har förband som många gånger faktiskt kan användas på flexibla sätt (snabbrörliga brigader), där vissa förmågor är världsledande, där satsningar på kvalitetaiva förmågor många gånger gör att man nu t ex faktiskt även kan orientera sig nu, tillskillnad från förr. Sovjets krigsmakt var till mycket inte tänkt för att användas på samma flexibla vis (för storkriget) som dagens(snabba insatser, dvs allt det svom Sveriges FM vill vara, men på riktigt). Det tål att tänkas på.

  SvaraRadera
 7. Intressant är det att Finland har den största täckningen av sitt land av de tre. Kan det bero på att Fin. är det land inom EU som har den längsta gränsen mot Ryssland.

  SvaraRadera
 8. Jag uppskattar den här bloggen väldigt mycket, men nu jag måste säga att jag börjar tröttna på denna ständiga Rysskräck även här, nu är du ju inte ensam i media att ständigt frukta ryssen, alla stora tidningar plus + radio och nyhetsprogram har minst en artikel eller inslag som kritiserar Ryssland eller Putin varje dag, året om..Läste just en bra bok om detta = Vladimir Putin och Rysskräcken av den tidigare Moskvakorrespondenten Vladislav Savic
  Mycket intressant bok..

  SvaraRadera
 9. Jag tror att den fiende Sverige ska frukta mest är Nato och inte Ryssland. Peak oil är ett allvarligt globalt orosmoment!

  Med tanke på Natos agerande i Afghanistan, Libyen, Syrien, Mali etc., så är Nato kapat av de globala finans- och energiaktörerna.

  Eftersom Sverige är relativt rikt på energi, verklig och presumtiv, så kommer trycket på Sverige att exploatera sina uran-, skifferolj- och skiffergasfyndigheter att öka på miljöns och det svenska kulturlandskapets bekostnad.

  För att motstå detta tryck anser jag att att ett svenskt Nato-medlemskap är fullständigt uteslutet. Däremot måste, jag betonar måste, det svenska territorialförsvaret upprustas. För att denna upprustning ska vara seriös måste bl.a. värnplikten återinföras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant gruelse.

   Men hur har Nato agerat i Afghanistan ? Apropå energiaktör.
   Mali var väl ändå inte Nato som agera utan Frankrike(inte under natoflagg)
   Syrien har man väl inte nato reagerat nå nämnvärt (energiaktör?)
   Olje tillförseln belv ju inte säkrad av nato, den funkade inte hellre bättre för att nato bomba.

   Intressant tanke 28 länder skall göra vad energi aktörer tycker.

   Radera
  2. @joners 2013-07-30 21:36

   Att Nato kontrolleras av globala energiaktörer bekräftas av vid vilka globala konflikthärdar som Nato väljer att gå in med militär, och vid vilka de avstår. De avstod från att blanda sig i demonstrationerna i Bahrain under det som kom att kallas ”arabiska våren”. Gulfstaterna, Nato och diverse globala energiaktörer är ju ”vänner”. Nato valde däremot att gå in i Libyen och i Syrien genom att underblåsa demonstrationer mot dessa länders ledare. Anledningen var med stor sannolikhet att dessa ledare hade en egen dagordning som kunde äventyra framtida oljetillförseln till Västerlandet.

   Det har funnits planer före 2001 på att dra olje- och gasledningar från Kaukasus till Indiska oceanen via Afghanistan. För att detta ska gå i lås måste Afghanistan vara vänligt sinnat och relativt fredligt. Det har landet inte varit. Det Natoledda ISAF har heller inte efter 12 års militär närvaro lyckats göra Afghanistan vänligt sinnat som transitland för oljeledningar. Främst talibanerna men också andra grupperingar har satt sig till motvärn, och avskyr att bli ockuperade av ”otrogna” västerlänningar.

   Natos krig i Afghanistan har gått dåligt. Numera är Natos strategi annorlunda. Nato talar med talibanerna, vilket visar på att Natos inblandning i Afghanistan inte främst handlar om kampen mot terrorismen utan om kontrollen av fossil energi. Talibanerna har numera ett kontor i gulfstaten Katar, vilket är en god indikator på den nya strategin och att talibanerna har kommit till heders igen hos de globala energiaktörerna.

   al-Qaida i Mali och i Sahararegionen har vuxit sig starka, och ett reellt hot mot de nordafrikanska oljefyndigheterna, tack vare att många libyska vapendepåer hamnade i händerna på al-Qaida, då den Natoledda OUP avsatte Muammar Ghaddafi i Libyen. Nato gick in i Libyen för att säkra olika Natomedlemmars (bl.a. UK och FR) oljeinvesteringar i Libyen.

   Frankrike, som är ett Natoland, har gått in Mali för att bl.a. kväsa al-Qaida, eftersom dessa hotar västerländska oljebolags intressen i Nordafrika. Hoten är verkliga! För något år sedan tog en al-Qaidagruppering västerländska oljearbetare som gisslan vid en oljeanläggning i Algeriet. al-Qaida dödade också USA:s ambassadör i Benghazi.

   Syrienkriget handlar med stor sannolikhet också om fossil energi. I Katar vid Persiska viken finns en stor gasfyndighet, som Europa vill få del av. Men för att transportera gasen från Katar till Europa, vilket helst görs via pipeline före sjötransport, så måste gasen antingen transporteras över syriskt territorium eller över det kurdiska norra Irak. Dessa regioner är i dagsläget inte så vänligt sinnade varken till Katar eller Europa.

   För att bli av med den bångstyrige president Bashar al-Assad i Syrien och ersätta honom med en mer kontrollerbar marionettregering, har Natoländerna Turkiet, UK och FR varit synnerligen fientligt inställda till presidenten och bedrivit psyops bl.a. via västerländsk konformistmedia. Man har understött al-Qaidainfiltrerade demonstrationer i Syrien mot presidenten. Man vill pådyvla de multietniska muslimska och kristna syrierna västerländsk demokrati. Inte minst USA:s biträdande utrikesminister Carl Bildt ha velat se denna ”demokratiseringsprocess” i Syrien.

   Detta har resulterat i det syriska inbördeskriget med många civila dödsoffer. Med stor sannolikhet måste man se Natos lierande med al-Qaidaförband i Syrien bl.a. som en förberedelseakt till att transitera gas från Persiska viken till Europa över syriskt territorium. Dessutom lär det finnas fossila energifyndigheter i Medelhavet utanför Syrien.

   Radera