Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2013-04-02 12:38

Tomtpriser och avstånd från Göteborg - man vill bo vid havet

Av rent lokal intresse tänkte jag titta på tomtpriser i Göteborgsområdet. 


Kring Göteborg vill alla bo vid havet. Saltvatten, stormar, skränande fiskmåsar, brännmaneter och lukten av ruttnande tång är pittoreska inslag i landskapsbilden och sådant som göteborgare prioriterar. Extra tydligt blir det när man tittar på tomtpriser.

Det är t ex betydligt billigare med en tomt på gräddhyllan Mölnlycke, 10 km från Brunnsparken vägen fiskmåsen flyger, än motsvarande tomt på gräddhyllan Näset i Göteborg. Samma avstånd för fiskmåsarna. Man kan göra samma jämförelse mellan Torslanda (fd flygplats) och Landvetter (nuvarande flygplats) där priserna blir mer än de dubbla för ungefär samma avstånd om man väljer Torslanda.

Samtidigt går det sannolikt betydligt snabbare att komma in till centrala Göteborg från Landvetter, då riksväg 40:s motorväg är lågtrafikerad och tar pendlare direkt rakt in i centrala Göteborg, eftersom alla vill bo vid havet. Hitta.se rapporterar om 20 minuter med bil (om man har tur) från det aktuella exemplet med Hästevik i Torslanda mot 16 minuter från Landvetter, i bägge fallen in till Brunnsparken i Göteborg. Kollektivt tar det 22 minuter, utan byten, att åka till Centralstationen i Göteborg från Landvetter, men det tar 59 minuter från Hästevik.

Detta om något bör vara ett bevis för att "göteborgare" vill bo vid havet, och mer än gärna betalar rejält mycket mer för lukten av tång och skräniga fiskmåsar. Ibland vill man förstås betala ännu mer. Kullavik ligger 19 km från Brunnsparken, och på den gräddhyllan betalar man över 3 MSEK för en tomt utan havsutsikt och får 37 minuter med buss och 19 minuter med bil i kontrast mot Landvetter.

Samma förhållande gäller även längre bort. På gräddhyllan Onsala kan man få en tomt för nästan 2 MSEK, låst till Myresjöhus, medan här i Sätila betalar man mindre än en halv miljon för en tomt med fritt val av leverantör och upp till 300 m2 byggrätt (och tillåtna enorma 8m till nock). Kollektiv restid till Centralstationen är 51 minuter från Onsala och 58 min från Sätila och med bil är det 29 respektive 35 minuter till Brunnsparken. Sex minuters skillnad utan trafikstörningar kostar alltså nästan 1.5 MSEK, bara för att bo nära havet vid sumpiga Kungsbackafjorden istället för gångavstånd till Sveriges Bästa Insjösandstrand (500m gång- och cykelbana med alternativ strand 700m bort).

En liten helt ovetenskaplig sammanställning över tomtpriser och ungefärligt avstånd måsvägen till Brunnsparken i Göteborg. Fetstil anger att man ej ligger "havsnära" för er som inte har regionalkännedom.
 1. 10 km Näset 3 990 000:- SEK 1243 m2 tomt 150 m2 hus
 2. 10 km Mölnlycke 2 200 000:- SEK 1255 m2 tomt 150 m2 hus
 3. 15 km Torslanda - Hästevik 2 500 000:- SEK 833 m2 
 4. 17 km Landvetter 900 000:- SEK 1888 m2 tomt 150 m2 hus
 5. 19 km Kullavik  3 145 000:- SEK 1342 m2 tomt 250 m2 hus
 6. 30 km Onsala 1 950 000:- SEK 1000 m2 tomt endast Myresjöhus
 7. 35 km Sätila 495 000:- SEK 1122 m2 tomt 300 (250) m2 hus
För övrigt kan man här se hur man dessutom har helt andra byggrätter längre bort från Göteborg. I det nya området Skogshöjd i Sätila får man bygga upp till 300 m2 stora hus, med sjöutsikt och gångavstånd till stranden, samt gång- och cykelavstånd till service utom diskretionär shopping (dagis, skola F-9, bibliotek, frisör, vårdcentral, tandläkare, apotek, bank, mataffär, restaurang, café, bygg- och järnhandel, bensinmack, kiosk, gym, elljusspår, fotboll, basket, handboll, minigolf, 100 - 150 m långgrund 1 km bred sandstrand mm). På Näset eller i Mölnlycke får man bygga 150 m2, vilket väl knappast är speciellt ståndsmässigt.

Blir intressant att följa. En första spontan tanke skulle vara att exploateringen av Skogshöjd ligger helt fel i timingen, men av 28 tomter är fyra redan sålda och då har marknadsföringen inte börjat än, då området precis håller på att färdigställas.

Men det är havet som gäller, vilket tydligt syns på priserna. Detta kommer antagligen aldrig ändras, men det är fascinerande att se hur mycket man är beredd att betala för en adress med närhet till saltvatten. Trots att det sällan finns några bra badmöjligheter, om alls - antingen är det sumpig botten av ruttnande växtrester som för Onsala och Kungsbackafjorden, eller så är det branta klippor med vassa havsanemoner och tång och/eller brännmaneter när man väl är nere i vattnet - antalet riktiga badplatser är försvinnande få vid havet och de få minimala stränder som finns ska serva 1000-tals badande.

En annan spännande konsekvens av att alla vill bo vid havet är att pendlingstrafiken är rejält mycket tjockare när man rör sig norrut eller söderut från Göteborg, än inåt landet. De teoretiska restiderna ovan förutsätter obefintlig trafik, vilket inte är verkligheten i rusningstid.

Nej, ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för detta blogginlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Det kanske blir en cornucopia effekt i Sätila? alla vill bo nära Zlatan, förlåt nära C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var inte därför jag skrev detta. Det var som exempel på att folk vill bo vid havet.

   Radera
  2. Det är syns ju på bilden - cornu med yxan i högsta hugg gör kanske att man inte vill bo i närheten;)

   Radera
  3. Det fanns ett hus till salu i Sätila för någon månad sedan..
   Strandtomt, litet trafik, vacker natur...( Hjorthulan)
   Måttligt pris...

   Radera
  4. Nej det var inte heller min tanke men vore kul om det funnes en sådan effekt.

   Radera
  5. Om man kan välja tar nog de flesta alternativet med en vacker rogivande utsikt.

   Radera
 2. Helt otroligt högt taxeringsvärde på Näset

  "Pris 3 990 000 kr. Taxeringsvärdet är 3 041 000 kr (fastställt avseende år 2012) varav byggnadsvärde 496 000 kr. Typkod 220"

  Byggnaden ska ju rivas men värderas ändå till 496 tusen. Men det kanske är vad va och el är värt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ej att förglömma markarbete. Med befintlig rivningsbyggnad slipper man sannolikt markarbeten om man uppför det nya huset på samma plats.

   Radera
  2. Jag kan tycka att det borde gå under markvärde och inte under byggnadsvärde iom att den ska rivas men det är naturligtvis totalen som är det intressanta.

   Innan dom är färdig med den där fastigheten kommer taxeringsvärdet säkert överstiga 6 miljoner. Dom får helt klart hålla tummarna får att den kommunala fastighetsavgiften ligger kvar med i sammanhanget beskedliga höjningar år från år.

   Radera
  3. Tveksamt. Man vill regelmässigt bygga större och annorlunda så du lär ha rivningskostnader även under mark. Ta bort gammal grund, dränering etc.

   Radera
 3. Jag har ju försjutton tankat i Sätila av ren nyfikenhet på hur det ser ut där självaste Cornu bor! Påtala gärna det för den lokala macken när de skall ha den sista 50-öringen så du får spränga en hundring! Skall erkänna att jag tittade mig nervöst omkring så ingen "Sätilabo" komma springade med påk och skrika något om fossila bänsles ändlighet och spy galla över min bensinslukande gamla Volvo (eller om det var nervositet inför tanken "vad skall jag säga om karln dyker upp?" ?)

  Intressanta priser! Bra marknadsföring, skicka faktura till kommuen.

  //Bo Bubbla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min egen erfarenhet är att det faller snabbt med avståndet från havet.

   Funderade en gång på att göra ett diagram med kvadratmerpris på y-axeln och avstånd till havet på x-axeln, mest för att visa hur sjukt mycket man betalar för att ha 60 sekunders mindre cykelväg till havet än alla andra.

   Radera
  2. När jag köpte hus 2004 uppskattade jag att sjöutsikt jämfört med inte sjöutsikt kostade ca 600.000:- strax utanför Stockholm. Nu kostar det minst det dubbla. Ska man ha sjötomt får man dubbla igen.

   Radera
 4. För många handlar det väl om att bo där andra som man vill vara som bor. Klassiskt flockbeteende...

  Men det finns utmärkta badmöjligheter på Onsalahalvön, och att få bada i saltvatten är värt några extra kr för ett antal personer.
  Sen är möjlighet till båtplats något som driver upp priserna också.

  SvaraRadera
 5. Vassa havsanemoner? Gör din läxa, Cornu! Eller låt helt enkelt bli att ge exempel på saker som du inte vet något om.

  För övrigt är din betraktelse intressant. Jämförelsen skulle bli ännu mer extrem om du tittar på Bohuslän, inte minst norra delen där norrmännen driver upp priserna på havsnära hus till nivåer över de man ser i Göteborg. Vi krigade och dog för Bohuslän, nu köper norrmännen tillbaka det med olje- och laxpengar. Fast det finns nog anledningen att tro att detta är en än större bolånebubbla än i och kring de svenska storstäderna. Norrmännen är mer sugna på att låna och konsumera än på att arbeta. Knappast hållbart.

  Som kuriosa kan jag nämna att jag har ett skuldfritt hus vid havet med 140° havsutsikt, men jag luras inte till att tro att jag är så rik som mäklarna vill få mig att tro, så jag knegar på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du är ju så rik som mäklarna säger! Det är bara att sälja och du har miljonerna på kontot. Du sitter i en guldsits där du kan få ut miljoner för ett värde som du antagligen inte skattar så högt. Varför inte sälja och använda miljonerna till något du uppskattar mer?

   Radera
  2. Är du mäklare, Martin L? ;)

   Nja, jag uppskattar allt mitt hus och dess läge. Vad jag menade är att när mäklarna hör av sig så är det är lätt att gå omkring och tänka att man är rik så varför inte ta ett lån och köpa en lite fräckare bil, en större båt, ett nytt kök, ytterligare en långresa etc. Det är ju så lätt att låna på huset. Det är väl till stora delar så som Sveriges ekonomi drivs just nu? Man kanske inte alltid belånar huset för konsumtion, men man ger fasen i att amortera på stora skulder för att kunna spendera mer. Det kan tyckas vara livsbejakande men en dag måste någon betala räkningen.

   Radera
  3. Privata konsumtionen drivs med lån.
   Offentliga konsumtionen drivs med skatter.

   Något är fel, mycket fel!

   Radera
 6. Sedan det där med måsarna...
  Av någon anledning tycks inte måsarna trivas vid kusten utan har flyttat in i landet...
  Kanske Sätila...
  Nåvä, jag skulle vilja se litet aktuell statistik på jordbruksfastigheter?
  Det går funderingar på om "mindre" jordbruk, 35-75 ha har måttliga priser idag...
  För små för att vara hyggliga kommersiella fastigheter och för stora för att vara hästgårdar.....
  Och skogsmarksinköp är inte aktuellt så länge kronan knäcker virkesexporten..

  SvaraRadera
 7. Kan behöva flytta rätt snart. Bo vid havet? Blåsigt, fuktigt. Inte min grej. Men jag har några få minuter in i landet gångavstånd till storstadscentrum, universitetsbibliotek, badsjö osv osv. Ligger bra till i Stockholms kommunala bostadskö, men vem f-n vill dit?!

  Tar taxamt emot tips om hur man får en hyreslägenhet på minst 65 kvm och hyra runt 5 kSEK/mån med likvärdigt läge. Det ska ju vara så lätt att hitta boende i Göteborg, Cornu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycho Brahes Gata. Det är välkänt att med rätt preferenser så kan man få lägenhet där direkt. Bostadsbristen är inte så stor egentligen då det finns massor utav lägenheter som folk ratar för att dom är för dyra. Ingen brist på varorna, bara på köpare.

   Radera
 8. Effekten är nästan än större i Helsingborg, där kustnära villor kan gå upp till fantasibelopp (i förhållande till lokal arbetsmarknad iallafall) Har sett en tomt i Laröd ("fint" ställe norr om stan) 1000 kvadrat och utgångspris på 10 miljoner...

  2 mil in i landet och du får en kåk för norrlandspriser (med lite wt på köpet möjligen ;) )

  SvaraRadera