Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2013-04-25 14:15

Storbritanniens jordbruksminister: Gräv för överlevnad

“Once we used to ‘dig for victory’. There may come a time soon when we need to ‘dig for survival’" - David Heath, jordbruksminister Storbritannien, april 2013
Storbritanniens jordbruksminister David Heath tar bladet från munnen och medger att det var ett misstag att Storbritannien trodde att man kunde föda sin befolkning på importerad mat. Han pratar nu om att man kan behöva gräva för överlevnad framöver när den globala matbristen gör att Storbritanniens idag 40%-iga import av mat blir omöjlig.

“We made a huge mistake a few years ago when the idea got around that we didn’t need to produce in the agricultural sector any more, that we would be able to buy our way through whatever was necessary to feed the country.” - David Heath i intervju i brittiska The Telegraph
Problemet för svensk del är att politikerna har tagit exakt samma beslut här i Sverige. Stat, politiker och myndigheter motarbetar aktivt svenskt jordbruk och landsbygden, även om de påstår något annat, och Sveriges importberoende av mat ökar i allt högre takt. Förblindade av nyliberal ideologi tror man att andra länder gärna låter sitt eget folk svälta, bara svenskarna kan få köpa mat av dem.

Vi kommer bara bli fler och fler på jordklotet, samtidigt som klimatförändringar och den redan pågående utslagningen av jordbruksmark via mänsklig vanskötsel tar bort mer och mer produktiv areal. Det är vansinne att i det läget slå ut det egna relativt hållbara och uthålliga jordbruket likt man gjort i Storbritannien och aktivt gör i Sverige.

Vad som är extra fascinerande är att David Heath är liberaldemokrat, men alltså har sett verkligheten och kan titta bortom dogmerna. Se även en krönika hos The Telegraph.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Ja, det är skrämmande! Och du kunde ha lagt till peak oil, som på sikt också kommer lär påverka möjligheterna till effektivt jordbruk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och möjlighetrna till transport/import av livsmedel.

   Radera
  2. Tja..
   Frågan är vad som är effektivt jordbruk....
   Volymproduktion på liten yta med usel lönsamhet per producerad enhet, eller färre enheter och bättre lönsamhet pet enhet....

   Ty det är alternativen. Som det ser ut idag....
   Skulle jordbruket använda dt senare alternativet så bleve det ett herrans väsen...
   Och första alternativet ger dålig kvalitet....

   Man har väntat för länge.
   Cyllerna måste följa människans livscykel och nu har vi överskridit den med minst tio år...
   Alltså tio godar och tjugo dåliga...
   Det har varit snart varit trettio dåliga år!

   Radera
  3. Thomas, småskalighet självhushåll med mindre odling höns, får, kaniner är väl ett alternativ, när maten blir allt dyrare, dock kan ju det inte ersätta den maten som importeras, men det är ett tillskott.
   Kan fö Sverige bli självförsörjande på mat?

   Radera
  4. Jag läser just nu i Reine Ryden avhandling igen, som jag köpt på nätet...
   Under kriget så måste man nog anse att det funkade tack vare ett starkt korporativt system som,organiserade landets jordbruk på ett effektivt sätt.
   Men då fanns det över 300 000 mjölkproducerande bönder...
   Och en befolkning på 6 miljoner nånting...

   Så klart man undrar....
   Det finns en blog här på Cornus bloglista som,jag tittade på alldeles nyss ommklimatproblemen med fimbulvintern år 536, eller när det var....
   Vi bäddar ju för en loknsnde smäll nu..
   Obegripligt, tycker jag, ty jag har ju barn, men annars så kvittar det ju...

   Radera
  5. På 1860-talet svalt folk ihjäl i vårt land och då började emigrationen på allvar, på den tiden fanns det väl ingen konstgödsel och utan den kan inte jorden producera så mycket.

   Radera
  6. Varför tror ni att transport fick igenom sina krav en timme efter utlyst strejk?

   Radera
  7. @Lars det absolut största framsteget inom jordbruket var växelbruket med samplantering av kvävefixerande växter. Där just växtvalet var det avgörande för avkastninge Det finns så gott som ingen forskning med att matcha olika växter för ökad avkastning i synnerhet sedan kemijordbruket tog fart. Jag är övertygad att just kunskaper i att matcha växter kan ge högre avkastning än kemijordbruket

   Radera
 2. Men Kapitalist tycker ju att vi inte skall ha något jordbruk utan kan köpa maten från Nya Zeeland! Då måste väl David Heath ha fel?!

  SvaraRadera
 3. Heath har upptäckt värt det bär åt. Lägg därtill att ogräset som växer runtom på tomten har långt bättre näringsvärde än grönsakerna som ligger på disken i mataffären och du ser att det är upplagt för svält.

  SvaraRadera
 4. Heath har upptäckt värt det bär åt. Lägg därtill att ogräset som växer runtom på tomten har långt bättre näringsvärde än grönsakerna som ligger på disken i mataffären och du ser att det är upplagt för svält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger en hel del i vad du säger varför odla spelat när brännässlan bara väntar på att skördas eller mollor som man bara behöver vänta på att de självsår sig

   Radera
 5. Att vi tar efter just dem beror kanske på att andraspråket som undervisas i skolan i princip är barnengelska, liksom det lärs ut barnsvenska. Att så många ändå kan Engelska beror nog på media.

  Statusen på tredjespråkundervisningen är väl sådär. De som lär sig de språken verkar mest göra detta genom eget intresse och resor (som det kanske skall vara).

  Minns hur en lärare kommenterade Norbert Wieners forskning med att den i princip var översättningar av ryska verk.

  Genom den språkliga fördumning (relativism) som genomförts sedan sextiotalet i skolan blir svensken okunnig och isolerad. Faktiskt, i ungefär tusen år har vi i Sverige haft en bildad elit som kunnat tala Latin och grekiska! Hur är det nu? Bad Swedish och bad English.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med och tyvärr verkar det vara samma fixering vid det engelska som driver svensk EU-politik. UK utan EU är en ganska dålig ide men Svrige utan EU vore katastrofalt.

   Eurokrat, fd resoff och gammelmoderat

   Radera
 6. Motarbetar svenska staten jordbruk i Sverige??? Vad är det för nonsens?
  Men okay, lägg ned jordbruksverket och inför frihandel i mat, så får vi ser hur det går för våra destruktiva bidragsbönder som idag snattar tiotals miljardfer skattepengar i kontantbidrag och särregler och som fördyrar onsumenternas mat med ytterligare tiotals miljarder kr om året eftersom de inte klarar av att konkurrera med analfaberters manuella jordbruksarbete på savannen.

  Det är uppenbart idiotiskt att försöka odla mat i någon större utsträckning där solen inte skiner och marken är frusen. Självklart ska vi tvärtom skapa värdefulla produkter istället och importera vår mat i utbyte mot dem. Få branscher är väl f.ö. mer extremt import- och transportberoende än jordbruket.

  Eftersom transportkostnaden Nya Zereland-Göteborg bara är en knapp krona per kilogram mat, så borde vi givetvis importera mat därifrån, ifall de nu producerar mat billigare. Det vore det effektivaste sättet att hushålla med resurserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kapitalist har en oändlig tilltro till fred och frihandel. Det existerar inte i hans värld att den internationella handeln skulle kunna sluta fungera av ett eller annat skäl. Han är också viss om att Zeeländarna hellre säljer till oss än till Australierna om vi bjuder några kronor mer. Han är också viss om att Zeeländarna aldrig kan drabbas av missväxt. Det är extremt mycket annat han också är oerhört viss om.

   Kapitalist är ett äkta troll.

   Radera
  2. Jag är ledsen att min logik har förnedrat Kuckeliku till den grad att han numera bara har glåpord kvar och aldrig någonting att säga i sak om någonting.

   Vid krig eller nblovckad så upphör allo livsmedelsproduktioni Sverige omgående. Det är den mest sårbara, störningskänsliga och importberoende branschen. Det förekommer inte någon som helst koppling mellan jordbrukspolitik och livsmedelsförsörjning vid krig elelr kris.

   Istället för att lagra utsäde, spannmål, diesel, kemikalier, konstgödning m.m. och hoppas på att en extremt komplex och sårbar produktionsapparat berstår intakt, så borde vi lagra mat direkt och lokalt. Då behvös inte 1000 km-lastbilstransporter från importhamnar till jordbruk, och 1000 km-transporter från jordbruk till centraliserad livsmedelsindustri, och 1000 km-transporter från centraliserad livsmedelsindustri till centrallager, och 1000 km-transporter från centrallager till butiker och slutligen miljoner dagliga amåresor mellan butik och hem där kyl och spis förutsätts fungera. Om el eller transporter störs, så vips upphör omgående all livsmedelsproduktion och det mesta av lagrad mat förstörs samma dag. Och detta dagens subventionerade system kostar mer än försvaret.


   Livsmedelsförsörjning vid kris kan vi uteslutande ha genom att ha lokala lager av frystorkad eller motsvarande mat. Det kan vi få råd med ifall vi lägger ned svenskt jordbruk, så att svenska folket tillåts äta världends bästa och billigaste mat, och producera värdefulla saker.

   Radera
  3. Jag håller med dig i mycket Kapitalist men inte när du säger lägg ner bidrag utan att samtidigt säga lägg ner skattesystement. De två systemen håller tillsammans nere jordbruket i en ickekapitalistiskt binda.

   Radera
  4. Kgb 35
   Klockrent! Jag håller med dig. Lägger vi till förstärkt äganderätt i synnerhet för det som finns under marken samt slopa regleringarna för livsmedel så har kommit en bra bit till en vettig jordbrukspolitik

   Radera
  5. kgb35
   Om du vill avskaffa skatter och bidrag så håller jag med dig. Men det verkar som om den 1% av befolkningen som "är bönder" får väldigt mycket mer i bidrag än vad de betalar i skatt. och de är ändå inte nöjda, så varför inte lägg aned systemet?

   Bönder har en lång rad särregler som produktiva företagare förnekas. Som att de slipper fastighetsskatt, har förenklad bokföring, undantag från allt från trafikregler till dynamithantering. Ja, nästan för varje finns ett undantag från den som gynnar bönderna. Jag är för alla slags skattesänknigar och regellättnader, men det vore ju en fördel ifall de tillämpades även för branscher som itne var beroende av bidrag och handelshinder.

   Det är troligt att visst jordbruk skulle bedrivas här även på en fri marknad. Men knappast något som matchar vår livsmedelskonsumtion. Snarare sånt som romantisk höslotter, kräftfiske, färskmjölk, nässelbrännvin. På motsvarande sätt som vi inte längre syr våra egna kläder elelr bygger våra egna fartyg, utan importerar sånt, men designar vissa exklusiva plagg och bygger småsegelbåtar.

   Radera
  6. Du ljuger, ljuger, ljuger och ljuger. Stöden är skattepliktiga med upp till 85% i beskattning. Bokföringskraven är samma som för alla. Dynamitkraven samma osv.

   Du är helt okunnig eller så ljuger du.

   Du vet inte vad du pratar om.

   Radera
  7. Frågan är vad vi ska betala med, hur många limpor från nya zeeland får vi för en läxläsning i djursholm eller ett par extra krogbesök i danderyd,
   nu när sveriges tillverkningsindustri är bäjsikly gånn enligt en berömd tunnhårig politiker

   för övrigt så är väl den enda regionen i världen som är helt självförsörjade på allt som dom behöver, vår kungliga hufudstad.

   enligt stockholms handelskammare som borde veta.

   Radera
  8. Hela jordbruket stöd är ungefär vad det kostar att driva Rosenbad...
   Felräkningspengar som HSB sade....
   Men som engagerar mycket byråkrati.

   Förr var det väldiga restriktioner runt allt inom jordbruk. Nu minskar det stadigt och snart är det bara ekonomin som styr, ja, förutom miljölagar och djurskydd och sådant, men det gäller ju de flesta andra medborgara oxå...

   Så mär man tar stöden från mindre fastigheter och placerar hos "de bönder som producerar", vad det nu är, så blir alla mindre gårdar "befriade" från kontroller och annat förtryck.
   Som man fundear på...
   Man kan då ägna sig åt sådant som ger litet inkomster, och det är ju inte jordbruket, det har man ju lärt sig...
   Så oavsett så kommer Kapitalist att rätt...
   Vi måste köpa maten utifrån och det oavsett hur kronan står sig och annat....

   Radera
  9. Lugn Cornu, K trollar. Max 14, killen tar ek till masten.

   Radera
  10. Kapitalist, så dåligt är det inte att odla i Sverige, det är den "totala blackouten" i jordbrukspolitik som gjort att det är som det är idag. Högre skatter, hårdare regler mm. samtidigt som de som inte lider under dessa ok får importera hit nästan som de vill. Situationen vi har nu är politiskt beslutad!

   "På motsvarande sätt som vi inte längre syr våra egna kläder elelr bygger våra egna fartyg, " detta är även det politiskt beslutat, "vi skall inte ha låglönearbeten i Sverige" sades det. Men tyvärr drog man undan mattan och nu har vi inte kritiska massan längre. Det gick fort från det att det ansågs naturligt att utveckla datorer i Sverige tills det att det inte längre anses naturligt att utveckla datorer i Sverige. (Du tror väl inte konkurrentländernas företag gjorde det utan statssubventioner?) Snart är det inte naturligt att utveckla mjukvara i Sverige heller.

   (Får för övrigt slita för att hitta en bra mekanisk verkstad, de är nedlagda i tjogtals.)

   Det måste vara balans i ansvar-befogenheter, regler och förmåner, förtyck och frihet, ... 25% moms är inte balans!

   Radera
 7. Intressant, hur löser vi detta, alla importerar mat och ingen exporterar.
  Kineser, indier och afrikaner börjar få råd att köpa mat, en fläskkotlett per vuxen kines varje vecka det blir många grisar det. Vattenbrist, bränslebrist och brist på gödning gör att priserna kommer att stiga rejält, och här i landet vill man inte ha något småskaligt miljövänligt jordbruk eftersom man förordar vargodling framför ekologisk animalieproduktion.
  Jag tror att de höga potentater som styr vårt land börjar klia sig i huvudet snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har de tydligen funderat på ett bra tag, men har ingen lösning...

   För ganska många år sedan, innan kineserna blev det de är, så bestämde sig industrinationerna för att lägga ner sitt jordbruk och importera större delen av sitt behov...
   Jag mins den uppgiften ganska väl, ty jag undrade hur man kunde resoenera så dumt.
   Nåvä, runt år 2010 skulle detta vara genomfört. En siffra jag lade på minnnet.

   Radera
 8. OT;

  Cornu, Lars EO Svensson förde ett resonomang om att räntan bär sänkas och om varför de som tycker annat (riksbanken) har fel, då deras tre argument är helt bäng.

  Om Ni/du är intresserad av att ta del av hans PP-slides så finns de här; http://people.su.se/~leosven/#Finansdagarna130425 ("Skulder, bostadspriser och penningpolitik" ("Debt, Housing Prices, and Monetary Policy," in Swedish), speech at Finansdagarna, Solna, April 25, 2013.)

  Kan vara en intressant motpol mot de som förespråkar höjning av räntan pga. skuldbubblan. Tyckte hans presentation var intressant, sen om han har rätt/fel håller med/håller ej med lämnar jag till andra tyckare. Duktig talare iallafall, roligt att lyssna på när han är mer frispråkig. Tydligen är inte allt bra på Riksbanken ;-)

  SvaraRadera
 9. En stor skillnad är att i UK verkar det som om en del politiker har, om inte kurage att erkänna missbedömningar, så åtminstone vett att inte piska en död häst för att slippa prestigeförlusten av att ha haft fel. I Sverige har man inga sådana skrupler:

  EU - nästan hela Nej till EU:s worst case scenario har besannats med odemokratiska strukturer och en byråkratisk klass vars högsta prioritet är att öka sin egen makt. Den ekonomiska krisen är bara lök på laxen. Att ompröva medlemskapet (som i UK) finns inte på kartan för våra politiker och man har t.o.m. skrivit in medlemskapet i grundlagen.

  Försvaret - vår försvarsförmåga är obefintlig. Om sex år ska vi, om allt går enligt politikernas planer, kunna försvara en plats i en vecka. Trots detta mässas oavbrutet om hur mycket BÄTTRE försvaret blivit.

  Invandringspolitiken - hundratusentals människor som saknar intresse och/eller förmåga att integreras i landet bereds plats och försörjning på obestämd tid. Diffusa idéer om att vi trots arbetslöshet och mot konsensus inom den ekonomiska expertisen skulle behöva importera arbetskraft används som argument för detta. Att ens föreslå att frågan bör diskuteras likställs med rasism.

  Offentlig sektor - under absurt hurtiga tillrop om valfrihet och effektivitet slås den sociala service sönder genom ogenomtänkta privatiseringar av skola, vård och omsorg. Samtidigt flyttas enorma summor skattemedel ut ur landet som vinster i privata företag som nu levererar det som kommun och landsting brukade göra, fast lite sämre. Inga moln på den horisonten.

  Polisen - brottslighet ökar och otryggheten skenar. Allt bortförklaras av kriminologi-professorn som "ökad anmälningsbenägenhet" och politikerna förklarar nöjt att man tillfört fler poliser. Att det inte på något sätt hindrar den katastrofala utvecklingen är liksom inte intressant.

  Skuldbubblan - låga räntor och en helt onaturlig tillgång på pengar gör att svensken bara blir alltmer skuldsatt. Nu till en sådan nivå att skulderna kommer att få gå i arv flera släktled. Att göra något åt detta är inte aktuellt för våra politiker eftersom det inte ens erkänns som ett problem. Vi skriver ned den ekonomiska prognosen lite nästa år men snart är vi igång och konsumerar igen.

  Avslutar med ett länktips:
  http://www.dengodajorden.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gällande UKs politiker så vet jag inte om jag håller med dig. Hotet om ett utträde praktiskt när de förhandlar om sina villkor, men utan UKIP skulle Cameron definitivt inte flaggat för ett referendum. Jag skulle bli ordentligt förvånad om de verkligen får sin omröstning.

   Det är för övrigt riktigt roande att se deras nuvarande debatt om fortsatta begränsningar i Rumäner och Bulgarers rörlighet. Dvs hur man så noggrant undviker att peka ut en viss grupp människor. Sarkozy var iaf ärlig på den punkten.

   Radera
  2. Vilket nonsens om EU worst case scenario. På vilket sätt då? kan du konkretisera? Nej trodde inte det.

   Eurokrat, fd resoff och gammelmoderat

   Radera
 10. Vi har väl en självförsörjningsgrad på runt 50%. alltså mat till 4,5 miljoner om vi plötsligt inte kan importera.
  3
  Regeringen kan omöjligt vara med på banan för annars skulle man ju inte ta in ytterligare 100000 munnar att mätta per år. Vi får innerligen hoppas att vi inte drabbas av en importkris för då tror jag det tar bara några veckor, om ens det, innan vi har ett inbördeskrig på halsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. är det därför man försöker få bort vapnen från landsbygden tro?

   Radera
  2. Hehe nej det tror jag mer har med vargarna att göra...;)

   eller egentligen med inkompetenta politiker som inte förstått skillnaden mellan legala och illegala vapen och gjort sin nödvändiga hemläxa om vilka vapen som används vid brott innan man börjar förbjuda och lägga sig i folks liv

   Radera
 11. Att man skall kunna ha sitt eget lilla hemman där man myser och pular med självhushåll kommer naturligtvis inte att tolereras i framtid med en stor befolkning som inte får tillräckligt med mat.

  SvaraRadera
 12. Intressant om åkerarealens förändring i Norge o Sverige fram tills idag, hur politiskt styrt det är.
  http://widgren.blogspot.se/2013/04/ny-studie-av-markanvandning-i-norge-och.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var väldigt intressanta kartor.

   Minns att när jag botaniserade på UB att jag hittade befolkningstäthetskartor från 1700-1800talen och fann att det knappt fanns glesbygd i Sverige utom fjällvärlden.

   Vi får väl snart byta namn från Konungariket Sverige till Råvarukolonin Sverige.

   Radera