Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2013-04-22 07:43

Ryssland testade svensk storhelgsberedskap med anfall mot Bålsta och Hästveda

I en incident som hämtad ur Midvintermörker testade ryskt strategiskt bombflyg med eskort svensk storhelgsberedskap i påskhelgen, samtidigt som Putin hade blixtbeordrat en stor flottövning i Svarta Havet.

Två Tu-22M Backfire, som var och en kan bära tillräckligt med kryssningsrobotar för att slå ut det svenska flygvapnet där det står i sina oskyddade plåthangarer, delade öster om Gotska Sandön upp sig i fingerade anfall mot Stockholmsområdet och "södra Sverige", i vad som enligt källor till Schibsted/SvD ska varit anfall rakt mot två av Sveriges viktigaste försvarsanläggningar. Rimligtvis lufstridsledningscentralerna Grizzly i Bålsta och Cobra i Hästveda, utan vilka svenskt flyg står utan information och ledning, och i princip blir värdelöst.

Det svenska (m)oderata här-och-nu-försvaret gjorde ingenting. Det var ändå storhelg och därmed fanns det ingen incidentberedskap. 

Den svenska chefen för insatsstaben INSS, som ska leda Sverige i krig, bekräftar att Sverige inte hade någon incidentberedskap. Det var ju både storhelg och natt, likt i Midvintermörker.
"Nej, vi hade inte plan i incidentberedskap"
Andra uppgifter i Schibsted/SvD:s artikel är att två av Sveriges fyra flygdivisioner saknar personal och kan inte gå i strid. Eller som det kallas från (m)oderat håll, här och nu och satsning.

I övrigt ligger min uppföljare till Midvintermörker, Midsommargryning, kvar på topplistorna.

#1, #2, #3 Adlibris Thrillers, alla format
#1 Bokia.se Deckare
#1 CDON E-böcker
#1 CDON nedladdningsbara ljudböcker
#2 Bokus MP3-böcker
#4 Bokia.se alla kategorier och format
#4 eLibs nationella lista över nedladdningsbara ljudböcker
#4 CDON Deckare & thrillers
#4 CDON MP3 på CD
#9 Adlibris inbundna deckare
#9 Bokus E-böcker
#14 CDON ljudböcker
#16 CDON böcker, alla kategorier och format
#29 Adlibris topp-100 alla format

Även Midvintermörker letar sig in på topplistor i olika format och genrer, t ex #10 på pocketthrillers hos Adlibris.

I helgen har det trillat in några nya recensioner.

Min författar- och genrekollega Kaj Karlsson har skrivit några rader på sin blogg, relativt spoilerfritt.

Chefsingenjören har en recension på sin blogg, som innehåller betydligt fler SPOILERS.

Roligast recension var dock Spektakulärt som återigen inte klarar av att recensera en bok. Istället begår man ett tämligen roande karaktärsmord på mig och förstår uppenbarligen inte vad fiktion är för något. Håll i hatten:
"Om man har svårt att tänka sej mänskligt umgänge annat än hierarkiskt ordnat sådant, om man delar in människor i olika grupper och tilldelar dessa olika värde, om man förmår att kläcka ur sej saker som att mord leder till frihet, om man förvägrar sej tvivel och självgranskning, om man är fascinerad av vapen och metoder att mörda, då kan man skriva böcker som Midvintermörker och Midsommargryning."
Kontrasten är enorm mot Birger Schlaugs recension, som kan skilja på fiktion, författare och politiska åsikter.
"Boken är nämligen välskriven, spännande och - oavsett vad man tycker om Högkvarteret, försvarspolitiken och militariseringen - väl värd att läsa"
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

53 kommentarer:

 1. Nu vet Ryssarna att det är tämligen riskfritt att provocera Sverige under storhelger och klämdagar.

  SvaraRadera
 2. Dåligt av Cornu att ge ryssen idéer..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog Cornu som är den ryska underrättelsetjänstens främsta informationskälla.....

   Vinterkrigshjälten Hjalmar Siilasvuos mycket läsvärda bok om hans erfarenheter från Vinterkriget drogs in för att den ansågs ge ryssarna för mycket bra information.

   Radera
  2. Ah, det förstog jag inte alls. Tack.

   Radera
 3. En av Ryssarna aviserad flygövning behöver ju inte alltid leda till överraskning!
  Kanske kan du ta till dig lite av recensionens omdöme ovan?
  Fö så har DI ledare idag en hänvisning till Svarta Svanar. Vår värld är full av överraskningar-både goda och sämre!

  SvaraRadera
 4. Tycker övertidskrig skulle vara på sin plats här, den från poesi för fiskar!

  SvaraRadera
 5. середина зимы темные

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta skulle även kunna ske mitt på ljusa dagen - på midsommarafton!!!!

   Radera
 6. Om någon minns "sexdagarskriget" så har jag för mig att Israel gickpå en sådan grej....

  SvaraRadera
 7. Gick på... om du syftar till att de genomförde så stämmer det. Inledningsvis gick den första vågen av Israeliskt flyg upp och genomförde sin sedvanliga "runda" ut över medelhavet ner mot Egyptiska kusten likt de gjorde VARJE morgon. Skillnaden just den här morgonen var att istället för att på gränsen vika hemåt mot Israel var att de gick ner på våghöjd och påbörjade inflygning mot Egyptiska radaranläggningar/flygfält. De israeliska piloter som flög i första "attackvågen" fick ändringen till den dagens verksamhet medan de stod på plattan och taxade ut, allt för att maximera överraskningen och minimera läckorna. Detta var möjligt då de hade färdigställda och förövade mål för samtliga piloter. "Kodord Banan"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant...
   Jag träffade en israel, som var med, några år senare som menade att utan underhåll så strider soldater dåligt ( på tom mage)...
   Men det var då det...

   Radera
 8. Jag är lite tveksam till att det skulle gå att avgöra vilka mål på fastlandet som två flygplan utanför Gotland övade mot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extrapolering är väl inte miljöpartisters starka sida :-)

   Radera
  2. De kanske skulle attackera vargen?

   Radera
  3. "Anders Silwer vill inte svara på vad ryssarna övade. Men SvD:s militära källor beskriver hur de ryska planen vid anflygningen mot Sverige delade upp sig på två täter. Bombplanen genomförde fingerade angrepp mot två bestämda mål i Stockholmsområdet och Sydsverige. Målen är två av Sveriges viktigaste militära anläggningar." SvD

   Det är möjligt att signalspaning kan avgöra vilka mål de övade mot men om flygplan flyger ut över Finska viken och svänger ner mot Gotska sandön och sedan avbryter anflygningen innan de nått svensk territorialvatten så tycker jag att det verkar svårt att utesluta att exempelvis F 17 var målet för övningen.

   Sedan är jag stolt över att miljöpartister är bättre än genomsnittet på att se bristerna med linjära prognosmodeller :-)

   Radera
  4. Ja, ni ser ju vad ni vill, så blunda nu:
   http://www.thegwpf.org/global-warming-slowdown-view-space/

   Radera
 9. Och undertiteln til spektakulärt är "om svensk och nordisk science fiction, fantasy och skräck", så man undrar lite hur den här boken ens kvlificerar sig i deras intressesfär. Kanske de trodde att det var fantasy! :-)

  SvaraRadera
 10. Men man visste ju om att det skulle vara övning, och ändå lyckades man inte ha någon beredskap. Låter som ett politiskt utspel att underlåta att ha bereedskap för att visa hur dåligt det är ställt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror att ubåtarna börjat flyga?

   Radera
  2. Hittar inga uppgifter om att Sverige kände till övningen i förväg. Även när man gör det så ska man gå upp, för man låter inte utlänskt stridsflyg flyga så nära gränsen utan att gå upp och identifiera.

   Radera
  3. Svenska försvarsbloggare har åtminstone skrivit om övningen Ladoga 13 i förväg.

   Radera
  4. Ja, och 2009 så höll man en svensk motövning, Dagny.

   Nu har beredskapen retarderat så långt att man inte ens klarar av incidentberedskap. Här och nu som det heter.

   Radera
  5. Jag håller med Karl.

   Det kan ju knappast vara ett beslut från regeringen att underlåta att ha beredskap vid rysk militärövning?

   Här är det väl ÖB som borde stå till svars?

   Radera
  6. Enligt en allvarlig man som intervjuades i P1 i morse så borde övningen vara känd eftersom det skrivits om den på bloggar. Kanske dags för försvaret att börja läsa bloggar för att få information om när Ryssen kommer.

   Radera
  7. Cornucopia , det är tur att det finns dem som hittar även de uppgifterna(om att det var en föranmäld övning), så ensidigheten hos en MÖP kan balanseras!
   Långfredagen är en stilla dag då all lek bör undvikas.
   Hade det varit på skärtorsdagen så hade luften varit välbevakad och luften full med häxor på kvastskaft på väg mot farvattnet norr om öland!

   Radera
 11. Vi bör nog faktiskt tacka den snälle ryssen som, säkert till avsevärd egen kostnad, har ansträngt sig så för att ge oss ett vänligt och försynt påpekande om att vårt försvar behöver ses över. Så länge Ivan inte har något intresse av att faktiskt invadera oss är det förmodligen även hans fromma förhoppning att Sverige tar sig i kragen och rustar upp lite. Stabilitet i vårt närområde är en fråga som berör alla våra grannar.

  Faktiskt skulle det inte förvåna mig om det även var ryssen som läckte historien till SvD (efter att ha väntat ett tag och kunnat konstatera att svenskarna tydligen avsåg hemlighålla den penibla incidenten).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja 2vk visade ju vilket oerhört strategiskt läge Sverige har i Nordeuropa så de kan nog vara lite oroade över det maktvakuum som råder i Sverige. När det kniper blir det kapplöpning om vem som hinner besätta landet först.

   Radera
  2. Oerhört strategiskt? Nåja, Sverige var ju det enda landet i norra europa som undgick att dras in i kriget.

   Det kan väl diskuteras vad som hade hänt om Sverige nekat att exportera järn/stål till Tyskland, men jag är trots allt nyfiken på vilka superlativ du skulle använda om nordeuropeiska länder som Estland, Polen, Finland, Tyskland, Holland, ... , och deras strategiska läge under andra världskriget?

   Radera
  3. Det här är moderaterns sätt att de facto gå med i NATO utan att behöva säga det. Danskarna sköter inte bara Baltikums luftförsvar, utan även Sveriges, i denna incident. Ryssland skulle nog föredra ett neutralt Sverige som kan försvara sig istället för att hjälplöst låta NATO ta över oss som de vill.

   Radera
 12. Kan det vara så att försvarsmakten får tyngd för sin argument i och med det här? Att man kan få mer pengar för att förbättra beredskapen. I så fall man kanske med avsikt undanlät att gå upp i luften just vid detta tillfälle och nu blåst upp storyn till media.

  SvaraRadera
 13. Vad innebär alla de här listplaceringarna i faktiska föräljningssiffror, det tycker jag vore intressant att veta! Kan du berätta det?

  SvaraRadera
 14. Jag förstår inte varför folk gnäller om storhelg osv. Det är samma gnäll som när folk inom hemtjänst säger att dom inte får privatlivet att gå ihop bara för att dom blir tvungna att jobba varannan helg enl. nytt schema.

  Alla vet ju att handikappade är mindre handikappade på helger, och alla vet ju att det råder fred på jorden under storhelger. Så varför bry sig?

  "Här och nu" gäller enbart det privata behovet inom familj och konsumtion. Världen utanför existerar inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inga problem om man får extrapengar. Först vill du maxjobba så allt blir övertid, och den ska vara dubbelt betald, detta får man fixa med droger som modafranil, då kan man jobba en vecka i sträck, hence, du har tre veckor av dubbelt betald övertid. Sen är det helgersättning på 100% och ytterligare storhelgsersättning på 100%, sen sänker vi grundlönen 1 kr så näringslivet kan vara nöjda.

   Då finns nog inga problem, där jag jobbat och man fått 100% extra vill alla jobba helger 12 tim, det ger ju 48 tim arbetsvecka på två dagar, humant isf att gå och dra. Att ens tro att icke piskad inhyrd östarbetskraft skulle gå med på vårdavtalets övertidspengar utan gnäll...oooonej.

   Radera
 15. Detta skulle kunna hända vilken dag som helst, då officerarna i försvarsmakten har fullt upp att arbeta med PRIO, och skulle dom vara klara för dagen med PRIO, så har dom alltid ett EXEL:ark för att följa upp PRIO.
  Om dom nu har lyckats att beställa fram grejor så fastnar det ändå på den som har "Hatt" för han vet inte vilket orgnummer det ska belasta. Detta är besparingssystemet i försvaret, ända felet var att det kom en kränkning denna dag.

  SvaraRadera
 16. När jag gjorde lumpen i FV 88-89 så var jag med om incidentberedskap en gång. Vi hade inte alltid dygnet runt beredskap då heller. Vilka luckor som fanns några timmar vissa nätter, var väldigt hemligt och styrdes av statistik, väder och slump sades det. En natt när vi precis hade lagt oss kom vakterna och väckte oss, vi bogade ut planen och klargjorde dem. Piloterna kom och allt var i luften inom timme kanske. Då var det en WP-övning och Orion var i trångt läge förmodligen p g a egna provokationer. Det kändes som en väldigt skarp situation. Vill bara säga att det var inte 7/24 då heller men då fanns det i alla fall vpl på basen som kunde korta ner insatstiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 88-89 hade vi nästan 20 stycken flygflottiljer. Undantaget Attackeskaderns flottiljer i Västergötland som antagligen inte hade incidentberedskap, så fanns det nog tillräcklig incidentberedskap även om ni just på er bas hade luckor vissa timmar vissa nätter.

   Radera
  2. Idag har vi två flottiljer (Luleå + Ronneby) och en utbildningsflottilj (Såtenäs).

   Radera
  3. Jo, både attack- och spaningsdivisioner deltog i beredskapen eftersom de skulle kunna gå in i jaktrollen vid behov.

   Radera
  4. Är luftstridsskolan i Uppsala borta? Jag hade för mig att man räddade den tills vidare. På kartan ser det ut som om de tre flyflottiljerna är grupperade så långt från Ryssland / St Petersburg som möjligt...

   Radera
  5. Såvitt jag vet var det bara en route med jakt i beredskap i normalläge förutom de nämnda timmarna. Spaningsberedskapen var inte på minutskalan och de hade bara haft robotbeväpning att tillgå att jämföra med jakten som hade akan (märkligt att vi inte hängde robotar också), attacken vet jag inget om.

   Märkligt att FV inte hade högre beredskap i påskas när Ryssland hade sin övning.

   Radera
  6. Spaningsdivisionerna hade spaningsberedskap med lägre krav på att kunna lyfta snabbt för att t.ex. fotografera fartyg.

   Radera
  7. Ja, men nu är det deras medverkan i 'fiskroten' jag avser.

   Radera
 17. Ryssarna har mycket att lära. I Sverige har vi kontorstid på vardagar mellan 9-17, de får återkomma då. Dessutom finns det risk för att vissa måste Vabba!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte AW på fredagar i större städer. Får inte under några omständigheter krocka med något.

   Radera
 18. Om SvD ännu inte recenserat din bok så är det kanske bra tajming att lobba dem för det just nu, de gör ju det här till sitt eget scoop och vill säkert bygga vidare på det.

  SvaraRadera
 19. Skulle ha resulterat i en avgående försvarsminister i de flesta länder.

  SvaraRadera
 20. Skulle ha resulterat i en avgående försvarsminister i de flesta länder.

  SvaraRadera
 21. Försvaret har nu nått en så kritisk nivå att man bör överväga nya grepp. Tycker det är rimligt att börja sondera vad ett försvarssamarbete med Ryssland skulle kosta, politiskt och ekonomiskt. Vi kan iaf inte fortsätta med en retorik där Ryssland förutsätts vara vår motståndare samtidigt som våra politiker fortsätter den totala förstörelsen av vårt försvar. Vi kan inte ens skydda oss mot enstaka anflygande plan... i den moderna världen är det lika med total försvarslöshet. Om våra politiker hade den minsta kompetens och kurage hade man inlett förhandlingar med ryssarna nu. Då har vi ändå en viss chans att få gehör för våra ståndpunkter till skillnad från när Stockholm brinner och mat och vatten är slut.

  SvaraRadera
 22. Dagens icke nyhet. Övningen var förhandsanmäld. Man har inte kränkt svenskt luftrum. Mer intressant är att analysera vem, som vill göra en höna av denna fjäder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men då vet ryssarna att de skall föranmäla ifall de skall anfalla så slipper de motstånd...

   Radera
 23. Blir en så konstig händelse. Ja, Ryssarna riktade en bombflygsövning mot Sverige, men! De hade anmält detta innan. NATO skickade upp plan, ska då även Sverige göra detta? Samtidigt visar det att vi kanske inte har den beredskap vi borde. Det beror helt på hur man ser det. Tror du att Ryssland kan komma att attackera Sverige? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3089/tror-du-att-ryssland-kan-attackera-sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. NATO kanske var mer inntresserade av att ifall ryssarna skulle göra något mot ett NATO-land, det verkar ju inte förnuftigt för NATO att vidta åtgärder mot ryssen sålänge inte ett NATO-land blir angripet (en oprovocerad attack från NATO skulle givetvis inte lämna ryssen oberörd).

   Radera
  2. Tillägg: som sagt en föranmäld övning kan ju faktiskt vara början på en attack eftersom en naiv motståndare kanske tar aktiviteterna med ro och inte vidtar någon åtgärd för att skydda sig.

   Radera