Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2013-04-25 07:09

Ryssland signalspanade mot Sveriges rörliga högsta operativa ledning i lördags

Schibsted/SvD fortsätter dra ner byxorna på den förljugna bilden om fred i vår tid och att Ryssland inte bryr sig om Sverige. I lördags flög ryskt signalspaningsflyg mellan Öland och Gotland, och uppgifterna går isär om svensk incidentberedskap grep in. Mest intressant är att det sker samtidigt som den svenska rörliga operativa ledningen övar.

Det internationella luftrummet mellan Öland och Gotland är bara några kilometer brett och det betyder att vi var mycket nära en kränkning av svenskt luftrum. Skickade man inte upp incidentberedskapen på detta så är det ännu en skandal. Avståndet till F 17 Kallinge i Ronneby är ca 200 km och ett JAS-plan som håller sig under överljudsfart, säg 1000 km/h, är alltså på plats inom tolv minuter. Nu kan förstås eventuell svensk incidentberedskap - det var ju ändå helg - utgått från F 21 Kallax i Luleå, och då pratar vi ett avstånd på nästan 1000 km och en timmes flygning, plus att man eventuellt måste ha extra fälltankar på JAS 39 C/D för att kunna flyga så långt och sedan måste landa i södra Sverige för omtankning innan man flyger tillbaka till Kallax.

Ledningsregementet i Enköping sätter bland annat upp tre ledningskompanier. Två brigadledningskompanier till 2:a och 3:e brigadstaben och en rörlig operativ ledning, ROL. Denna ROL kan användas i internationella insatser, eller för den delen som rörligt ledningskompani till den svenska insatsstaben, INSS, som leder Sverige i krig. Ett alternativ är att man grupperar i något ledningsbergrum på okänd plats i Sverige, en sk riksbunker.

Eventuellt kan det finnas ytterligare ledningsresurser och texten hos Schibsted är inte tydlig om det handlar om staben eller ledningskompaniet eller både och. Jag träffade brigadstabschefen för 2:a brigadstaben på mitt studiebesök i Skövde under researchen till Midsommargryning och själva staben är de officerare och övrig personal som har lednings- och stabsuppgifter, medan ledningskompaniet kan sägas vara infrastrukturen och serviceorganisationen runt denna stab. Det kan hända att det "endast" var själva ledningsstaben, med de officerare som ska leda Sverige i krig som övade och ledningskompaniet kanske inte ens är bemannat än i vårt i Sverige soldatfria försvar. Schibsted skriver.
"Men helt nytt för i år är att en ny, svensk, rörlig ledningsstab övar ihop med den internationella övningen. Denna mobila stab ska vara den svenske insatschefens nationella högkvarter i händelse av ett krig. Staben finns under övningen i Enköping."
Om man inte bara övade ledningsstaben, utan även själva ledningskompaniet, eller delar av detta i en kaderövning, så har Ryssland nu samlat in signalspaningsuppgifter som visar vad för signalavtryck (eng footprint) den högsta svenska operativa militära ledningen ger i händelse av insats. Därmed erhöll man ett kraftigt verktyg för att kunna lokalisera staben eller åtminstone avgöra när den är aktiv och t ex inte under omgruppering. Vilket är extremt användbart i händelse av krig. Enköping nås av Iskanderrobotar från Kaliningrad, men vi får hoppas att man i ett skarpt läge skulle gruppera längre bort än så. Före den strategiska blackouten fanns det förberedda baseringsplatser för ledningskompanier, i den mån de inte skulle sitta i ett bergrum utan vara rörliga. Jag låter det vara osagt om man har sådana än idag, eller har börjat återta försvarsförmågan genom att förbereda en mängd platser. Även om man förstås kan gruppera spontant, så underlättar det stort om grupperingsplatser är förrekade, röjda på undervegtation och kanske rent av har anslutningar till elnät mm. Rekognosering av olika krigsuppgifter genomfördes åtminstone av yrkesofficerare tillsammans med värnpliktiga befäl under det gamla invasionsförsvaret, även inom fältförbanden. Själv har jag varit med och rekat tillfarter och broar kring en större svensk stad, inklusive enkel planering kring hur man kan ta sig över vissa vattendrag, samt möjliga landsättningsplatser för en motståndare. Men det var 1991.

Den svenska insatschefen Anders Silwer tiger som vanligt och vägrar berätta om svensk incidentberedskap skickades upp. De enda man döljer detta för är svenska folket, som man har för avsikt att bedra i frågan. För med signalspaningsflyg så märkte garanterat ryssarna själva om incidentberedskapen skickades upp. Det är tämligen enkelt att svara ja eller nej på frågan och frånvaron av svar går nog bara att tolka som ett nej, då målgruppen för Silwers uttalanden eller brist på uttalanden är svenska folket och politikerna och inte främmande makt, som redan har facit. En flygning mellan Öland och Gotland tänder också upp varenda radarstation i södra Sverige och ger en värdefull kartläggning av vilka radaranläggningar man kan störa ut, likt man sägs ha gjort under ryska påsken (Newsmill).

Det figurerar en maskirovka från svensk håll, där det påstås att ryska påsken var en föranmäld flygövning. Det är helt fel. Den föranmälda flygövningen var en helt annan övning och de som för vidare felaktigheten är alltså nyttiga idioter eller går medvetet alliansregi(m)ens och Anders Borgs ärenden.

Listplaceringarna för Midsommargryning är mestadels oförändrade, annat än att boken avancerat tillbaka upp på Adlibris topp-100, från 29:e plats till 16:e. Kanske ett utfall av den "reklam" som de aktuella ryska operationerna mot Sverige innebär.

#1, #2, #3 Adlibris Thrillers, alla format
#1 Bokia.se Deckare
#1 CDON E-böcker
#1 CDON nedladdningsbara ljudböcker
#2 Bokus MP3-böcker
#2 CDON MP3 på CD
#4 Bokia.se alla kategorier och format
#4 eLibs nationella lista över nedladdningsbara ljudböcker
#6 CDON Deckare & thrillers
#8 Adlibris inbundna deckare
#8 CDON ljudböcker
#9 Bokus E-böcker
#16 Adlibris topp-100 alla format
#18 CDON böcker, alla kategorier och format

För övrigt fick jag ett foto från KFOR, där LMT C2 tar lite välförtjänt R&R med Midsommargryning på sin lediga tid.

Tillägg: Bonnier/DN är på en relaterad boll och påtalar att Lissabonfördraget inte alls är en försvarspakt, vilket försvarsminister Karin Enströ(m) påstått när hon var i Bratislava, vilket fått internationell uppmärksamhet. Det tål att upprepas, Lissabonfördraget innebär inte någon som helst skyldighet att stödja ett angripet EU-land militärt
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

82 kommentarer:

 1. Djupt deprimerande.....
  att Sverige inte har ett försvar.
  En veckas försvar.
  Skamligt att (s) och (m) inte kan förstå att vi behöver ett försvar.
  I stället får vi genuspedagoger i skolor, dagis och feminister i rikspolitiken.
  Det är inte bra för nerverna att läsa nyheterna.
  Jag tror det måste bli värre innan det blir bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En veckas försvar ska bara gälla en begränsad plats i Sverige (t ex Arlanda flygplats) och först år 2019 förutsatt att man lyckas rekrytera soldater till hela organisationen, vilket inte ser hoppfullt ut.

   Radera
  2. Jag tycker att en rysk invasion är den mest lovande utsikten till regimskifte till det bättre.

   Radera
  3. Hur många genuspedagoger, klimatpanik-TV-meteorologer och islamistkramare finns det i Ryssland?

   Radera
  4. Tänk efter nu. Kan det finnas några islamistkramare i Kaukasus? Har kanske Ryssland långt större problem med islamister än vad vi har?

   Istället för genusteori och klimatpanik har dom en annan inflytelserik pseudovetenskap, nämligen den ortodoxa kyrkan.

   Radera
  5. Det senaste exemplet på ett "regimskifte till det bättre" när Ryssland invaderat är Najibullah och Ramzan Kadyrov.

   Najibullah var så omtyckt av folket att han slutade hängd upp och ner i en lyktstolpe och Kadyrov fick ersätta sin farsa som fick en bomb i arslet under en fotbollsläktare.

   Ja, det verkar sannerligen har varit folkkära killar.

   Radera
  6. Nu ska man se det som något positivt med genuspedagoger i skolor, dagis och feminister i rikspolitiken. Om man tycker att det är något positivt i sig, så är det positivt, men om man tycker att det är negativt så måste man tänka på att ifall så kanske det avskräcker ryssarna från att anfalla. Tror du att Putin vill ha genuspedagoger i skolor, dagis och feminister i rikspolitiken? Ryssland var i alla fall före oss med kvinnor på politiska poster. Utan feministerna så hade kvinnorna fortfarande varit fastspända vid spisen och enbart till för att föda barn och laga mat. det är ju faktiskt feministerna som sett till att dom har rösträtt och rätt att skaffa sig ett jobb samt att dom får ta ansvar för sin egna lön.

   Radera
  7. belii
   Och ifall Reinfeldt och några journalister hängs i lyktstolpar efter ett landsatt regimskifte, hur mycket ska man bry sig om det?

   Varken katolisism eller protestantism har lyckats slå rot i Sverige, så lär inte heller det ortodoxa pajasskådespeleriet, och ryska staten gör ingenting för att främja nån sån missionering. De och vi har liknande problem med militanta islamister. Jag säger inte att rysk stat vore bättre, men jag ser inte heller hur den vore sämre. Det där med vem som driver staten är ingenting som angår människor och hur de lever sina liv.

   Rysk erövring av Sverige betyder ju inte att någon ryss komer hit, inte fler än idag i alla fall. Det årliga biljonerkronorsskatteflödet bara justeras litegrann från de som ockuperar oss idag till de som ockuperar oss då.

   Radera
  8. Du har närmast 100% fel om allting.

   Ryska kyrkan och staten är såta vänner, det märks om inte annat på lagstiftningen.

   Våra och deras problem med islamister var knappast "Likartade" senast jag kollade, men det är ju möjligt att det gått mig förbi att typ Småland utropat sig till islamiskt kalifat och invaderat Östergötland.

   Vi har yttrandefrihet så det är ju fritt fram för dig att skita i bagateller som fakta och empiri som nån modern Don Quixote. Kommer dina polare ryssarna hit så lär dom avskaffa just yttrandefriheten på en kafferast, för övrigt, vilket är ganska ironiskt.

   Radera
  9. Vilken yttrandefrihet?
   Hotet från den ortodoxa kyrkan är helt nytt för mig, är du rädd för att de kommer tvinga oss sniffa rökelser i katedraler?

   Ryska staten grundades f.ö. en gång av svenskar och är uppkallad efter sina upphovsmäns hembygd Roslagen. Socialismens Sovjet förändrade några generationers syn på Ryssland, men det där är borta sen ett par decennier nu. Det är dags att ta en titt på verkligheten och tänka om.

   Radera
  10. Den svenska.

   Jag påstod inte att den ryska kyrkan var ett hot. Jag påpekade bara att du hade fel i ditt påstående om att ryska staten inte gör något för att främja den ortodoxa kyrkan, vilket alltså är fel.

   Jodå, jag har uppehållit mig i Ryssland i ganska långa perioder, dessutom på flera olika ställen. Så jag har sett verkligheten. Har du?

   Radera
  11. Mycket bra skrivet Kapitalist! Instämmer till fullo!

   Radera
  12. Nu var ju dessutom inte Kadyrov och Najibullah de som AVSATTES av ryssarna, utan de som ryssarna satte på tronen efter sin invasion. Och dessa båda skötte alltså sina respektive länder så väl i allians med ryssarna att de slutade som lik, mördade av en eller annan fraktion arga skäggiga män.

   Till den som verkligen tror att det blir bättre under ryssen kan jag ha ett stående erbjudande.:

   För att verkligen få prova på hur det blir under ryssen, uppge er adress så lovar jag att dyka upp i natten helt oanmäld, slå sönder ert hus i jakt på "extremistiskt material", röva bort er till ett hemligt häkte eftersom ni "ser misstänkta ut", vägra tala om för er familj var ni finns, tvinga er att skriva under färdigskrivna bekännelser, beslagta alla era ID-handlingar, våldta er med batonger, koppla elektroder i era bröstvårtor och testiklar, tvinga er att bo i en nedbajsad cell med 20 andra tuberkulossmittade fångar där ni får sova på cementgolvet även vintertid, vägra er medicinsk vård, juridisk hjälp och kontakt med era anhöriga och när ni slutligen dör i de "skärpta förhören" meddelar jag er familj att ni dött i hjärtinfarkt och att de får köpa tillbaka det sargade liket för några tusen dollar om de har råd.

   Under den här trevliga kollotiden vi ska ha tillsammans lovar jag att ni endast betalar 13% skatt och att absolut ingen kommer att nämna trams som "genuspedagoger", "integration" eller "Mänskliga rättigheter".

   Bra deal? Hör av er!

   Radera
 2. Meh, på LMT är all tid ledig tid. "Jobbet" går ju ut på att dricka kaffe/brännvin och röka med lokala potentater, liksom.

  SvaraRadera
 3. Är det inte ryssen som drar ner byxorna på svenska försvaret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ryssen spolar Sveriges huvud i toaletten.

   Radera
 4. Jan Guillou sägs ju ha spionerat åt KGB under tiden det begav sig. ...har 'de' /ryssland, kontaktat dig än för att få höra vad du såg under dina studiebesök? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom har jag inte fått se något hemligt.

   Det var bara för besöket hos Malmöpiketen som man ens behövde kolla upp mig i register.

   Radera
  2. ...synd, jag hör att författare kan behöva extra inkomster. Vet inte om det finns så mycket hemliga försvarshemligheter i Sverige att avslöja heller med tanke på hur nedrustade vi är.

   Söker du förresten författarstipendier ifrån författarfonden? sk. arbetsstipendier? http://www.svff.se/

   Radera
  3. Nej, tycker det är omoraliskt och oetiskt att söka stipendier och dia andras pengar, dvs de författare som inte fått mer än 2000 böcker utlånade om året hos svenska bibliotek.

   Radera
  4. Eller tex. http://www.quistbergh.se/stipendielistan

   Radera
 5. Som en eurokrat skrev i tidigare inlägg kanske Enström kanske inte är en tamgås:
  EUObserver:
  Speaking to EUobserver at the Globsec conference in Bratislava on Saturday (20 April), she said: "If you really read it, the Lisbon Treaty says you must support your EU neighbours with all the necessary means."

  EU Observer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är som vanligt bäst i klassen som vanligt och går före:

   "Five leading EU countries, but not the UK, have said the Union needs a new military "structure" to manage overseas operations.

   The foreign and defence ministers of France, Germany, Italy, Poland and Spain issued the call in a joint communique after a meeting in Paris on Thursday (15 November)."

   Källa: http://euobserver.com/defence/118226

   Radera
  2. Udda blir formuleringarna när man snabbt skriver ihop saker...

   Radera
  3. Å andra sidan ifall ryssland annekterar sverige så är det ryskt territorium och därmed faller skyldigheten för andra att komma till undsättning. Vidare så finns där ingen garanti i åtaganden från andra länder - ett land under attack har inte speciellt mycket kapacitet över till att sätta press mot tredje part ifall de väljer att inte hjälpa till.

   Radera
  4. Du menar alltså att om man invaderar ett självständigt land så kommer NATO, FN och alla västländer självklart erkänna att det landet inte existerar längre utan tillhör det invaderande landets territorium?

   Radera
  5. @belii

   Nej, men det motsatta gäller inte heller (ie NATO, FN och alla västländer kommer heller inte självklart komma till undsättning med en militär insats).

   Radera
  6. Har jag sagt det då?

   Radera
  7. @belii

   Nej, jag avsåg inte heller att det per automatik är så att andra länder kommer att erkänna det som ryskt territorium, det behövs inte på det internationella råder anarki: att följa (internationella) "lagar" och avtal är ganska frivilligt (på det att andra kan agera frivilligt också på det sätt som de tror gynnar sina intressen).

   Radera
  8. OK, det lät väldigt mycket så när du skrev:

   "Å andra sidan ifall ryssland annekterar sverige så är det ryskt territorium"

   och det var därför jag påpekade det.

   Sverige blir inte ryskt för att det är ockuperat enligt internationell lag, det fortsätter vara svenskt.

   Sen håller jag med om att det är osäkert om man får nån verklig hjälp.

   Radera
  9. Tillägget i inlägget om att detta stycke i lissabonfördraget inte gäller övertygar inte riktigt mig. Står det i "lagen" så står det och förr eller senare vill en grupp att lagen skall börja träda i kraft.

   I ankdammen Sverige kan man ta som jämförande exempel när skattediande handikappades riskförbund börjar protestera mot att lagen om handikappanpassade butiker inte efterlevs trots att den gällt i tio år!

   Radera
  10. @kgb35

   En lag (eller avtal för den delen) är ganska tandlös om det inte finns något våldsmonopol som ser till att det efterföljs. Därför gäller detta väldigt mycket på internationella scenen - om någon bryter mot internationella "lagar" eller avtal så möts det ofta med lite ajabaja och kanske att någon annan väljer att svara med samma mynt, men bara undantagsvis så kommer någon att gå in med militärt våld och straffa eller kräva fullföljande. Jag skulle inte tro att sverige skulle angripa övriga EU för att tvinga dom att hjälpa sverige ifall de inte gör det frivilligt.

   Skillnaden med sverige är att om man bryter mot lagen i sverige så kan man bli dömd till böter eller fängelse och i förlägningen kan våldsmonopolet tvinga dig till att ta ditt straff. Motsvarande gäller även om du bryter ett avtal.

   Radera
 6. Kanske är det dax att ta upp förseglingarna till de gamla bergrummen och göra i ordning dem, de kanske kommer att behövas. Försvaret på Gotland är en skandal, när KA3 fanns så fanns det batterier och radarstationer överallt samt personal tillgänglig, nu finns det ingenting.

  SvaraRadera
 7. Nu intensifieras kampanjen för svensk ansökan om medlemskap i NATO. Ryss-skräcken förstärks och medborgarna ska känna detta. Ännu ett ryskt plan de senaste dagarna har närmat sig den svenska gränsen och passerat i internationellt!!! luftrum mellan Gotland och Öland! Oj då är det förbjudet att flyga nära Sverige i internationellt luftrum?
  Är det FP:s nästa profilfråga, försvaret eller brist på försvar, och att satsa på medlemskap i NATO för ett tryggt och säkert Sverige. Det skulle väl passa major Björklund efter skolans kollaps. Även här skulle det vara plats med en revision. Har inte Alliansen med Borg i spetsen totalt avväpnat vårt försvar de senaste 6 åren. Utan pengar inga resurser och satsat på att försvara kompanjonskapet med NATO och USA i olika utlandsuppdrag. Tack Bildt för din solidaritet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som en eurokrat skrev i tidigare inlägg kanske Enström inte är en tamgås:
   EUObserver:
   Speaking to EUobserver at the Globsec conference in Bratislava on Saturday (20 April), she said: "If you really read it, the Lisbon Treaty says you must support your EU neighbours with all the necessary means."

   referens: http://euobserver.com/defence/119894

   Radera
 8. Centralt flygande ledning av vad?
  Jag tror deras plan, med norsk förebild, flyger till London när det hettar till.

  SvaraRadera
 9. Ryssland är fortfarande för hårt ekonomiskt knutet till EU och beroende av olje- och gasintäkter från EU, för att dessa flygningar ska tas på allvar.
  När blev det förbjudet att flyga över Östersjön? Det har NATO och Sverige och Ryssland gjort sen andra världskriget, dagligen. Något mindre ofta sen muren föll. Nu måste Ryssland ut och lufta sina nya fräsiga flygplan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden har varit att vi tidigare har hållit koll på vad de gör och se till att de inte kränker svenskt luftrum. Skulle inte förvåna mig ifall det vid nästa tillfälle tar och kränker svenskt luftrum för att se om det händer något...

   Radera
  2. Sverige har tillsammans med NATO och ibland själv gjort liknande grejer mot WP. Inget konstigt med det. Sverige spanar genom FRA varje dag på vad som händer.
   Fundera istället på varför det skrivs så mycket om detta just nu?

   Radera
 10. Det första som händer vid ett Svenskt medlemskap i Nato är att vi kraftigt måste upprusta eftersom Nato inte accepterar medlemmar som inte kan försvara sig själva. Att använda Nato som en ursäkt för att inte upprusta är därmed falskt. Upprustningen kommer i så fall även att genomföras på andras villkor - vapensystem som inte passar vare sig operativt eller strategiskt / taktiskt för Svenska förhållanden. Bättre då att genomföra en nödvändig upprustning som alliansfri part och optimera försvaret både för militära och hot mot civila kriser enligt egen planering och struktur.

  Ett medlemskap i Nato ökar dessutom riskerna dramatiskt för Sverige som nation eftersom trösklarna för en snabb basering av ABM-system i form av Patriot kommer att sänkas dramatiskt vilket ökar risken för att Ryssland kan komma att agera proaktivt och planera in utökade kärnvapenmål inom Sveriges gränser - se på Rysk planering av potentiella attacker mot Polska ABM-installationer med Iskander och luftangrepp. Risken för en Svensk passiv medverkan till ökade risker för kärnvapenkrig ökar därmed.

  Sverige som nation har ett ansvar att vara en stabiliserande part inom Östersjö-området, att inte tillåta sitt territorium att användas för andras strategiska syften. Det är dags för Svenska politiker och försvarsanställda att upphöra med att vara nyttiga idioter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror den bästa säkerhetspolitiken vore ett svenskt-finskt försvarssamarbete med ett fungerande invasionsförsvar. Utan NATO och utan deltagande i diverse clownartade småkrigsäventyr på andra sidan jordklotet, så skulle vi vara den mest stabila och icke-hotande delen av Rysslands långa gräns från Nordkorea, via Kina, islamistiska upprorsområden, NATO-kontinenten och Nordatlanten. Vi skulle vara goda grannar som kan leva med varandra utan att gilla varandra.

   Men det är ju omöjligt för en stat att göra någonting som är rätt eller bra, så givetvis är det scenariot uteslutet. Bildt-doktrinens värnlöshet och ensamhet i kombination med provokation mot ryssar och talibaner lär fortsätta.

   Radera
  2. Nu blandar du väl äpplen och päron. ABM-kapacitet ju lika gärna vara en följd av en egen självständig upprustning som ett NATO-medlemskap?

   Radera
  3. Naturligtvis med system som Aster mm så kan Sverige få till en egen ABM-lösning. Men den kommer att vara under Svenskt befäl om vi inte är med i Nato och skydda Svenska städer och inte ingå i en lösning för att skydda USA mot ett andra-slag från Ryssland efter ett fösta-slag från USA. Vilket är poängen med ABM systemen som skall baserad i Polen och i Östersjön.

   Radera
  4. OK, där finns en skillnad. Då förstår jag bättre.

   Radera
 11. Vi har redan en regim som går emot svenska folkets intressen gällande det mesta. De har lämnat över makten till EU genom Lissabonfördraget och skänker bort våra mineraler till multinationella företag. Sverige är redan kolonialiserat i ordets rätta bemärkelse. Jag ser fler individer av främmande folkslag än svenskar och hör främmande språk på alla Stockholms offentliga platser på i stort sett alla tider och dagar, utom under rusningstid på vardagar. Ryssar och ex-sovjeter är med tanke på inlägget ironiskt nog ett betydande inslag av denna kolonialisering. Skolan har i demokratins namn degenererats till att vara en indoktrineringscentral för genus och mångkultur. Vi har en lärarkår i grundskolan där majoriteten idag inte kan konstruera en text på korrekt svenska. Allvarligt talat, kan det bli så mycket värre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Le, för det kan inte bli värre. Och jag log och det blev värre.

   Det kan alltid bli värre.

   Radera
  2. Det finns gott om länder där det är värre. Länder som för inte så länge sedan haft "hög" civilisation.

   Radera
  3. kgb35
   Ja, som Mellanöstern, Mindre Asien, Nordafrika, Persien. En gång civilisationens centrum och höjdpunkt. Idag bedrivs där ingen naturveteskaplig forskning, och kan du påminna dig att du någonsin har köpt någonting som har *tillverkats* (inte utvunnits eller plockats) i ett arabtalande land?

   Nu är samma kraft som förintade de högkulterna i farten här. Utan dramatiskt regimskifte i Sverige så kommer det att gå mycket mycket illa även här, utan vetenskap, utan industri, utan social tolerans, ett svältande slaveri av galna trashankar. Vem kan befria oss från denna kurs mot förintelsen?

   Radera
  4. Så otippat att det var pizzabagarnas fel nu igen.

   Radera
  5. Ja bland andra de områdena, men jag menade mera nyligen sikt, typ efterkrigstiden. Ett land som för tillfället klarat sig från internationell utsugning är ju Ryssland genom att de fick sin handlingskraftige president.

   Nej jag själv har nog inte köpt så mycket från de länderna (kanske tyg och frukt) då jag är för ung och deras fall varit före min vuxna period, typ Libanon.

   Men mina föräldrar har, i liten mån, för på den tiden var Sverige relativt självförsörjande på tekniska prylar (kommer du ihåg Made in Sweden, Made in Germany, Made in UK(hette det så?), Made in France, Made in Hong Kong)

   Jämför även de inlägg C skrivit om sextiotalets Afganistan eller läs Myrdal/Kessles reseberättelse när de reste genom landet med en CV4.

   (På sextiotalet hade Sverige f.ö. det vettiga biståndet att här på stipendium utbilda talangfulla personer från U-länder och sedan när utbildningen var över åkte de tillbaka för att bygga upp sina länder. (men detta fungerar inte i dagens frihandelssituation då generellt internationella kapaciteten är för stor.)

   Radera
 12. Den där bilden på soldaterna som läser din bok gjorde min dag =)

  SvaraRadera
 13. Ok, vad skall vi göra?
  Vi börjar med att återinföra värnplikten för alla (han, hon och hen),
  efteravslutat gymnasium blir det lumpen för alla, det finns ju ändå inga jobb för ungdomar, militärutbildningen borde även kunna ge högskolepoäng.
  Givetvis skall utbildningen moderniseras och bli effektivare än den gamla.
  Införskaffa luftvärn.
  Se till att det finns piloter och personal till flygplanen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ska förstås jobba på det vi är riktigt bra på, och utbilda folket i passiv aggressivitet, enligt Ghandi-modellen. Dessutom, mycket billigt och effektivt.

   Radera
  2. Värnplikt behöver vi inte för framtida krig, utan för att ge dagens unga en bra fysisk, social och moralisk grund att stå på inför resten av deras liv. Varför inte fundera på att i 20-års åldern skicka alla - män som kvinnor - på ett års fältträning. Där de springer 5 km varje morgon, bor i tält, hugger ved. Lär sig sjukvård, ta hand om sig själv och andra under enkla förhållanden. Sen övar man vart 5e år. Blir du för tjock åker du in vart annat år. Efter ett antal år får vi ett robustare land som inte ber upp direkt bara för att någon kommer och bombar ett gäng ställverk och fjärrvärmestationer. Dessutom är det en formidabel lösning på arbetslösheten, det blir liksom ett "hack" i kurvan om 100 000 unga män och kvinnor försvann ett år från arbetsmarknaden.

   Radera
  3. Så du ska tvinga ut folk i skogen utan något verkligt syfte eller arbetsuppgift? 90% kommer att desertera för att det är så meningslöst. Vilka rättsliga åtgärder ska du vidta då? Ska vi sätta folk i finkan för att de hellre utbildar sig än leker camping i ett år?

   Motivationen var ju sådär t o m på de riktiga stridande förbanden med tydliga arbetsuppgifter och hyfsat modern utrustning, den kommer att vara i botten på din lägerskola.

   Gärna värnplikt, men då ska den ha ett annat syfte än att låta folk frysa och hugga ved för hand.

   Radera
  4. De kan bygga järnvägar på 1800-talsvis.

   Radera
  5. Värnplikt, alltså tvångsarbete/slaveri, är inget som hör hemma i ett fritt samhälle. Det vill vi inte ha tillbaka...

   Radera
  6. Jag tror du fått detta om bakfoten. Svenska män var tvungna att utbilda sig inom Försvarsmakten. Anser du att skolplikten är slaveri den också?

   Radera
  7. Nej, man kan inte "bygga järnvägar på 1800-talsvis". För då måste tågen köra i typ 30 km/h som de gjorde på 1800-talet.

   Det krävs utbildad personal för att bygga moderna järnvägar med modern trafik på.

   Radera
  8. Ni saknar alla fantasi. Syftet med träningen är att skapa ett robust samhälle, som klarar lite motgångar. Vapen i handen på grönklädda civilister skapar bara en massa sjukhusbesök. Bättre då att skapa en robust befolkning. Kanske kan man räkna in tiden och prestationen när man söker in till högskolan ?

   Radera
  9. Tvärtom, det är du som saknar fantasi när du tror att alla 20-åringar åker ut i skogen och tältar för att du tycker det är en bra idé. Vill man skapa ett robust samhälle är det väl bättre med den gamla civilplikten där folk lärde sig att reparera kraftledningar och ta hand om skadade och sånt där, istället för att man bara ska sitta och frysa i ett tält?

   Radera
  10. Bra Belil, nu använder du din fantasi. Vad kan man göra i skogen om man inte vill sitta och frysa ? Träna på att laga en kraftledning, sjukvård, odla saker....kommer du på fler saker som samhället behöver så tackar jag !

   Radera
 14. Jag anser att den situation vi hade under kalla kriget inte är aktuell på något vis. Ryssland är alltför ekonomiskt integrerade i EU. Ja - Gotland kan vara i riskzonen, men bara om väpnad konflikt uppstår i Arktis pga råvarutillgångar, och då mest sannolikt för att Ryssland behöver Gotland och delar av Norra Sverige/Norge för att skapa en zon där de kan hyfsat hävda "air superiority". Jag tror hellre att det är av interna ryska affärsmässigs skäl som flygningarna sker. Rysk avancerad försvarsindusti ägs till stora delar av oligarker kopplade till Putin (och säkert indirekt av Putin själv). När omvärlden lägger ned sina försvar så blir det ju svårare att dirigiera om skatteintäkter från oljan till försvarsindustrin, vilket ger sämre intäkter och mindre vinst att skicka till utlandet för att köpa ännu en lyxyacht. Slutsats - man flyger för att vi skall prata om att rusta upp så att oligarkerna och grå eminenserna kan tjäna mera pengar. Det gamla sovjet finns inte längre, titta mer mot USA för att analysera drivkrafter bakom ryskt beteende (nåja, plus kanske lite personlig självhävdelse hos militära individer - efter många år i total förnedring).

  SvaraRadera
 15. Härkeberga, Härnevi, Skogstibble ....

  SvaraRadera
 16. Ryssen kommer!
  Vargen kommer!

  SvaraRadera
 17. Vad kostar det att muta en fattig BLT-journalist på SvD?
  Det börjar lukta promotion åt en viss författare för inget har ju egentligen hänt utöver de vardagliga sysslorna för de ryska och svenska försvaren.

  De norska piloterna som går upp minst en gång i veckan för att vinkande hälsa på sina ryska kollegor är tacksamma för att ryssarna övar mera nu än tidigare för som de säger: "Risken för missförstånd minskar ju mera de övar" och tillägger "- de uppträder alltid korrekt och håller sig utanför vårt luftrum."

  Den 12 februari passerade som en total överraskning två ryska strategiska bombplan, Tu-95 Bear, USA-basen Guam mitt i Stilla Havet. De kom in från ingenstans (sydost!) och upptäcktes först sedan de anmält sin närvaro via radio varefter några F-15 från Andersen Air Force Base kunde gå upp och titta på dem efter att de passerat och hunnit norr om Guam med kommentaren: "-de uppträdde helt korrekt och utanför vårt luftrum."
  Tu-95 kan beväpnas med olika typer av X-55 kryssningsrobotar med tillräcklig räckvidd (2500 kilometer) för att avfyra sina 200 kilotons termonukleära stridsspetsar från ett säkert avstånd långt utom räckhåll för Guambasens radar.

  De ryska försvarsövningarna är naturligtvis en maktprojektion som vi bara kan huka oss under och hoppas på att om ryssarna vill ha något av Sverige så tar de helt enkelt upp plånboken och köper vad det nu kan vara. Rysslands ekonomi kan bara knäckas om vi kan lura på dem ett EU-medlemskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med; enda sättet att knäcka Ryssland är att lura in dem i EU/EMU-träsket. Inga svenska försvarsbudgetar i världen oavsett storlek kan förhindra dom att ta Sverige om dom väl bestämt sig.

   Radera
 18. Jag har hört rykten om att nu på lördag ska de att flyga på 30 m höjd över Fjollträsk med dubbla ljudhastigheten och göra ljudbangar. Samtidigt kommer de att släppa flygblad om att de inte har någon olja att sälja efter 2030. Skälet ska vara att svenskarna har så svårt att fatta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De släpper förstås flygblad OCH dalahästar, fär att återgälda det svenska nallesläppet i Minsk.

   Radera
 19. Det har varit många löp nu som gammel-media har kört om att Sverige "står naket" och "vidöppet för invasion". Ingen incident-beredskap att tala om i påskas vet vi nu. Är man konspiratoriskt lagd så kan man misstänka att gubbarna i grönt har dragit igång någon slags masknings-aktion i ett desperat försök att få ännu högre anslag än de 45 miljarder man har idag. Frågan vi ska ställa oss är; varför skickades inga JAS-plan upp? Var det en maskningsaktion eller saknades det pengar till pilotlöner och flygbränsle så flygningen ställdes in?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att vara en expert så sätter jag mina cent på att de inte hade fotogen, eller hade det, men det måse sparas till senare (hört genom bekanta som gjort s.k lump, andra favioriter involverar gevär utan patroner och stridsvagnar utan diesel)...

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Antagligen gick inga Jas-plan upp pga att dom har spenderat sin arbetstid på internationella övningar typ Red flag. Övandes stora scenarion för nya internationella insatser med Gripen typ Libyen.

   Dax att styra om...

   Radera
  4. Är det inte rimligt då att man prioriterar utbildning och övning framför att sitta i incidentberedskap? Visst, det vore nog bra om vi kunde göra båda, men finns inte resurserna så kan man väl förstå om Flygvapnet prioriterar förmågehöjande verksamhet i dagsläget?

   Radera
  5. Visst kan det vara så men om man nedprioriterar försvarets kärnverksamhet, som dessutom är hela statens kärnverksamhet nämligen att skydda sina medborgare så känner i varje fall jag en viss tveksamhet.

   Jag är så gammaldags att jag anser att försvaret ska direkt skydda sina medborgare och inte ge sig ut på äventyr Långtbortistan för att så vis HOPPAS på att få samma hjälp om vi hotas.

   Radera
  6. Men det är inte nödvändigtvis en nedprioritering av kärnverksamheten. Vad man gör är att prioritera långsiktig utveckling framför omedelbar beredskap i och med att hotet på kort sikt är lågt.

   Radera
 20. Får väl hoppas det är någon gammelmoderat som via semi-diplomatiska förbindelser beställt Rysslandsflyg mellan storöarna för att vända debatten och kickstarta försvaret...

  SvaraRadera
 21. Och om man ska tyda massmedia, politiker och opinionsläget, så är Ryssland inget att lita på. De har vid två tillfällen, senaste veckorna, befunnits sig nära Sverige mellan Gotland och Öland, men i internationellt luftrum. Och det är tydligen inte tillåtet enligt Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiska talesperson. Och det är så allvarligt att Sverige måste gå med i NATO, menar Allan Widman.

  Om nu ryssarna är så opålitliga enligt Fp, hur vågar vi då lita på att Ryssland fortsätter exportera olja till oss? Vi får ändå över hälften av vår olja från Ryssland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tillåtet, Fp:aren saknar kunskaper som alltid.

   Radera
 22. Ryssland flög i internationella zonen, som har fri rörlighet inom Europa (blanda ej med EU).
  Varför ska Sverige skicka upp något när den ekonomiska zonen inte kränks?

  I så fall skulle vi behöva skicka upp varje vecka för alla som passerar mellan Öland och Gotland.

  SvaraRadera