Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2013-04-27 21:17

Ryskt flyg anföll HMS Orion på internationellt vatten - Fredrik Reinfeldt bör avgå

Den ryska våren fortsätter. Enligt uppgifter till bloggaren och fd officeren Fredrik Antonsson, som bloggar som Den sjätte mannen så skenanfölls det svenska signalspaningsfartyget HMS Orion så aggressivt på internationellt vatten i mars, att kaptenen fann det nödvändigt att fly. Statsminister Fredrik Reinfeldt, som kallat försvaret för ett särintresse, väljer att istället för att kommentera ryska påsken, inklusive de av Den sjätte mannen avslöjade utstörningen av svensk luftförsvarsradar, liksom den obefintliga incidentberedskapen och ryska signalspaningen mot Sverige, att gå ut och kommentera utvecklingen i en svensk fotbollsklubb på en separat presskonferens (Bonnier/DN). Fredrik Reinfeldt bör omgående avgå eller ta en timeout och söka psykiatrisk vård. Han har uppenbarligen helt tappat bort vad det innebär att vara statsminister när han först förklarar Försvarsmakten och dess 20000+ anställda och uppgift att försvara Sverige och freda våra gränser för ett särintresse, men sedan håller presskonferens om en klubb för män som jagar en boll på en gräsmatta.


Angående skenanfallen mot HMS Orion skriver Den Sjätte Mannen bland annat följande:
"Enligt flera av varandra oberoende och samstämmiga källor så utsattes Orion där och då för en våldsam och närgången uppvaktning av flera ryska Sukhoi-flygplan. Det var en hotfull och obehaglig miljö – inte alls som det vidöppna luftrummet utan inblandning av svensk jakt som mötte det ryska signalspaningsflygplanet lite mer än en månad efter Orions arbetsinsats. [...] Detta har hänt Orion flera gånger, att fartyget har uppvaktats hotfullt av ryskt flyg på internationellt vatten. Men aldrig någonsin, någon gång eller någonstans så hotfullt som där och då i mars. Här och nu är det svårt att tolka det ryska uppträdandet som något annat än att Putin pinkar in ett allt större revir – där Östersjön är hans plaskdamm och ingen annans."
Som texten är skriven antyds det att Orion inte ens blev så aggressivt "uppvaktad" av Sovjetunionen under kalla kriget. Fler läckor för Enström att jaga, då de målar upp en bild som inte passar den moderata verklighetsbeskrivningen av Östersjön, fredens hav.

För övrigt görs ju pinan kort för HMS Orion i Midvintermörker.

Samtidigt sker en rysk militär expansion som inte uppmärksammas i Sverige. Bland annat etablerar man nu ryska flygbaser i Vitryssland. Man säljer även fyra bataljoner strategiskt S-300 luftvärn till diktaturen Vitryssland, vilket misstänks planera eller agera bulvan för att sälja systemen vidare till Syrien.

Via Lars Gyllenhaals blogg nås vi av en länk till en polsk engelskspråkig analys av det ryska skenanfallet mot svenska mål i slutet av mars, titulerad Sweden's reaction to a simulated Russian attack. Bland annat skrivs det följande.
"The lack of a reaction from the Swedish Air Force to the Russian exercises proves that this most important branch of the Swedish Armed Forces has structural problems and may be unable to cope with all the tasks it has been entrusted with. [...] [T]he manoeuvres of 29/30 March were probably the first Russian exercises to simulate a direct attack on Sweden since the end of the Cold War"
Men i Sverige går alltså Fredrik Reinfeldt ut och håller presskonferenser om en fotbollsklubb. Ärligt talat en fullständig skandal och generellt ska aldrig ministrar uttala sig i specifika fall, speciellt inte särintressen som vad som händer i en fotbollsklubb. Det är inte så att svenska regeringen skickar in 42 miljarder SEK i Djurgårdens verksamhet, utan det är inte en regeringsfråga.

Fredrik Reinfeldt verkar har helt tappat omdömet och borde avgå. Kanske är det skilsmässan som sätter press på honom, eller så har han blivit psykiskt sjuk. Men det finns alltid psykakuten. Sök hjälp, Fredrik.

En alternativ tolkning till att Fredrik Reinfeldt tappat förståndet är att presskonferensen inte alls handlar om Djurgården, utan om att "ska vi låta oss styras av huliganer – eller ska vi visa att samhället inte accepterar hot" (Bonnier/DN), i själva verket betyder "ska vi låta vår försvarspolitik styras av bloggare och media - eller ska vi visa att regeringen skiter i både försvar och opinionsyttringar". En annan variant är att huliganer är en metafor för Ryssland här.

Men jag tror att Fredrik Reinfeldt faktiskt vet vad han gjorde.

Uttalandet är en avsiktlig förolämpning mot särintresset Försvarsmakten och innebär svart på vitt en markering att Fredrik Reinfeldt fullständigt skiter i försvarsfrågan och försvaret, exemplifierat i att förehavanden i en privat sparka-boll-klubb är viktigare.

Med den tolkningen hade jag föreslagit att samtliga försvarsanställda omgående sade upp sig. Synd bara att det är lågkonjunktur och det blir arbetslöshet som är alternativet.

Midsommargryning ligger kvar relativt oförändrat på topplistorna enligt nedan.

#1, #2, #3 Adlibris Thrillers, alla format
#1 Bokia.se Deckare
#1 CDON E-böcker
#1 CDON nedladdningsbara ljudböcker
#2 Bokus MP3-böcker
#2 CDON MP3 på CD
#3 eLibs nationella lista över nedladdningsbara ljudböcker
#4 Bokia.se alla kategorier och format
#6 CDON Deckare & thrillers
#8 Adlibris inbundna deckare
#9 CDON ljudböcker
#9 Bokus E-böcker
#18 CDON böcker, alla kategorier och format
#20 Adlibris topp-100 alla format

Tillägg: Lite återkoppling till dagens tidigare inlägg om försvarsbudgeten och försvarets ekonomi. Försvarsdepartementet har tagit bort länkar till dokument om försvarsanslagen som andel av BNP från sin hemsida. Beskrivande text finns kvar, men länken till PDF-filen har raderats under dagen.

En läsare påpekade för övrigt att Finland, med sin värnplikt, har kvar dagersättningar motsvarande de gamla svenska, och inryckta värnpliktiga är i tjänst minst 24/5, dvs dygnet runt fem dagar i veckan, plus en del övningshelger. Ersättningsnivåerna är 5:- EUR (ca 43:- SEK) de första fem månaderna, sedan 8:- EUR (ca 68:- SEK) i tre månader och 11:20 EUR (ca 95:- SEK) de sista tre månaderna. Så är också manskapet ca 350 000 man mot Sveriges 4500 anställda soldater och gruppchefer. Sveriges försvarsbudget på 42 miljarder SEK är ungefär dubbelt så stor som Finlands 23 miljarder SEK. Att det existerar systemfel för svensk del torde vara helt uppenbart.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

76 kommentarer:

 1. Finns det något alternativ som är uppenbart bättre än Frederik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de försvann på sjuttio- och åttiotalet.

   Skämt å sido. Det stora problemet i dag är att partierna har gått från att vara folkrörelser till, som en bloggare skrev, skattefinansierade yrkesföreningar för livstidspolitiker (typ).

   Efter avslutad skolutbildning knackar man på partihögkvarteret och erbjuder sina tjänster. Man får gärna ha en förälder som är eller har varit aktiv politiker.

   Fredrik Reinfeldt är ett praktexempel på detta, liksom Mona Sahlin (även om hon åtminstone arbetat med händerna en kort period).

   De skattebidrag som går till partierna skulle i stället med fördel kunna läggas på Cornus medborgarlönsidé.

   Radera
  2. Sämre kan det inte bli iaf, Christian.

   Radera
  3. Är du säker på det cornu?

   Radera
  4. Fredde gör ju helt rätt som ignorerar vuxendagiset försvars"makten" och satsar på det särintresse som kan ge röster, att visa sig engagerad i "samhällsproblem".

   Radera
  5. Det finns ju fler djurgårdssupportrar än soldater...

   Jag tror faktiskt att Reinfeldts utstrålade sinnesförvirring stavas SPIN. Detta är ett skolboksexempel. Precis som vanligt, när en viktig debatt är på väg att ta fart så sätts en idiotisk miniskandal igång. Nu verkar dock M-kontoret ha missbedömt läget någorlunda då Reinis utspel inte fick särskilt mycket uppmärksamhet.


   Malcolm tucker beskriver problemet i en mening i The Thick of it.
   "how dare you blame me, for this, which is a result of a political class that has given up on morality and simply pursues popularity at all costs"

   Radera
  6. Fredrik gör ju nästan inget. Men det är å andra siden mycket bättre än om vi röstar fram idioter som försöker lägga sig i allting.

   Radera
  7. Självklart finns det det Christian. SD är idag det enda parti som står för vett, sans och logik inom de flesta områden, så även försvarspolitiken. Tyvärr går ju 90% av folket fortfarande på medias och övriga partiers smutskastning. Visst finns det mycket idioter och rena rasister i partiet men det är barnsjukdomar som kommer att gå över med tiden i takt med att allt fler seriösa personer väljs in och får förtroendeuppdrag.

   Precis som Christian frågar sig: "vilka är alternativen?" Funderar man en stund på det så ter sig rösten på SD 2014 som själklart. Alliansen har bevisat att man inte klarar av att sköta försvaret, polisen, landsbygdspolitiken, energipolitiken etc. Hur många tror att Löfvén i allians med Romson, Sjöstedt o co kommer att göra det bättre? Möjligen annorlunda, men knappast bättre. Här står SD ut som en lysande stjärna med satsningar på försvaret, landsbygden (läs t.ex. den nya budgeten som kom häromdagen. Har ni inte hört om detta utan bara om Weichels uttalande på fyllan i en privat FB-chatt för två år sedan efter att ha sett på ett helt fruktansvärt filmklipp, fundera över tajmingen hos media i släppandet av den nyheten samtidigt som budgeten...) kriminalpolitiken etc. Kort och gott, SD är vad moderaterna var för 20 år sedan och står för en politik som betraktas som normal mittenpolitik i t.ex. Finland. Läs vad Finlands utrikesminister nyss uttalade gällande flyktingar från Syrien;

   http://svenska.yle.fi/artikel/2013/03/27/tuomioja-inte-nodvandigt-att-ta-emot-syriska-flyktingar

   "Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) anser att det är bättre att Finland stöder de syriska flyktingarna på flyktinglägren i Jordanien, Turkiet och Libanon. Tuomioja uttalade sig i dag i radioprogrammet Ajantasa i Radio Suomi.

   - Det är frågan om så stora flyktingmängder, att det inte hjälper att flytta några tusental människor, sade Tuomioja."

   Om Åkesson sagt motsvarande hade ju Twittervänstern, journalister och proffstyckare överallt gått i taket och ylat om järnrör och stöveltramp. I vårt östra grannland är det som sagt business as usual.

   Radera
  8. Corny, varför så upprörd? Kommer ihåg hur det lät innan valet. Då var det ju så löjligt att försöka starta ett politiskt initiativ för att erbjuda folket ett bättre mer representativt gäng än särintressernas särintresseklubbar, dvs de etablerade partierna. Den gången fanns medborgarlönen med som förslag. Då gillade inte Corny det. Men det gör han nu.

   Man hade kunnat tro att bloggar, fb och andra diskussionsforum skulle göra det lättare för Svenskarna att organisera någon form av politiskt motstånd mot fördärvet och vanstyret vi blivit vana vid under nu 60 år eller så, men inte!

   Snarare blir det någon form av ventil, så att vi kan fortsätta svälja förtreter, irritation och frustration med systemet.

   Carry on moaning Corny! En dag blir du också vuxen och tar ansvar för mer än att bara gnälla på nätet!

   Radera
 2. Jag har alltid tagit med mig familjen på valdagen för att högtidlighålla denna. Nu skulle det aldrig falla mig in att gå dit för att legitimera vad som pågår och jag hoppas barnen glömmer allt jag lärt dem och inte går dit för att ge det nickedockande patrasket ett mandat.

  Avgå är för milt. Riksrätt för landsförräderi vore mer lämpligt.

  //Patrick Sellman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer till fullo.

   Radera
  2. Jag går alltid och väljer - men det är allt svårare trots att man ibland nagelfar nyheter, politiken och olika politiska program - att bestämma sig. Alla ter sig så förbaskat lika ju närmare man granskar dem.

   Radera
  3. Jag kan inte påminna mig om att icke-deltagande i den demokratiska processen någonsin varit en framgångsrik strategi för att förändra samhället. Obama är vald av typ 29% av USAs röstberättigade men jag hör ingen som ifrågasätter hans legitimitet t ex.

   Radera
 3. Landsfadern, eller någon i hans närhet, kanske har aktier i Djurgården, och vill säkerställa en bra kursutveckling? Om det är mycket bus krävs det mycket poliser. Polisnotan måste tydligen aktiebolaget stå för, vilket blir en kostnad för aktiebolaget. Dåligt-dåligt för aktieägarna!

  http://www.ratsit.se/5563046985-DIF_Invest_AB

  SvaraRadera
 4. Som det heter.....utgiftstaket och valbarometern betyder mest. En ständig balansering av opinionen. Tänk att denna info läckt ut nu till regeringens förtret. Hur agerar oppositionen? Riksrätt vore en lämplig slutstation men låt oss börja med KU...bara som förspel! De ryska provokationerna kommer förstås att fortsätta och bli än värre. Precis som mobbing-processen funkar. Tillåter Björklund&Co mobbing i skolan? Nä...av landet då?

  SvaraRadera
 5. Jag har precis lyssnat färdigt på ljudboken Midvintermörker. 2010-talets Operation Garbo. Trovärdig, milt sarkastisk och samhällskritisk.

  Men uppföljaren verkar inte finnas på iTunes Store?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köp den någon annanstans. iTunes har fyra mellanhänder och författarens andel blir nästan inget alls. Helt absurt.

   Radera
  2. iTunes tar också flera veckor att lyckas publicera. Tog nästan två månader för Midvintermörker.

   Två månaders distributionstid, fyra mellanhänder. Länge leve digital distribution, en revolution...

   Radera
  3. För mig som konsument är iTunes Store överlägsen. Ett par klick med tummen, sen kan jag börja lyssna. Några tior dyrare än alternativen, förvisso. Märkligt att ljudböcker ska ta sån tid, för musikalbum brukar marknadsföras från dag 1.

   Radera
  4. För mig som upphovsrättshavare är iTunes en katastrof.

   Kedjan är jag-förlaget-ljudboksförlag(Storyside, Earbooks etc)-Audible-iTunes. Detta då det kostar en massa att ha distributionsavtal med iTunes, så man måste gå via Audible, som i sin tur kostar en massa att ha avtal med, så man måste gå via typ Storyside eller Earbooks.

   iTunes ska ha 50%. Audible tar säkert 50% av resten, det svenska ljudbolagsförlaget i sin tur 50%. Resten hamnar hos mitt förlag och sedan är det mitt avtal som gäller. Författarförbundets rek är 33%, men 0.33*0.5*0.5*0.5=4%. Av en bok för säg 200:- SEK får jag som författare då 8:- SEK om jag följer författarförbundets avtal.

   Radera
  5. Varför itunes när det ligger gratis på biblioteket? Ett klick
   http://ebok.gotabiblioteken.se
   Hoppas ni författare får lite kulor när man lyssnar på nått.

   Radera
  6. Gnäll, det är bara att ställa om till den moderna tiden.annars kan du ju alltid framträda för pengar.

   Radera
  7. Digitala lån kostar 20:- SEK för biblioteket. eLib tar 50%. Andra 50% hamnar hos förlaget. Sedan är det avtalet förlag-författare som avgör ersättningen för författaren vid digitala lån.

   Radera
  8. OK. Köpte den på Bokus. Funkade inte på Explorer pga nån bugg, så jag fick byta till Chrome efter ett antal misslyckade försök. Hoppas de inte drog pengar fem gånger för en vara de inte levererade. Sen återstår att se om det funkar att rippa till iTunes och lägga in på mobilen, annars måste jag sitta på min feta röv vid datorn, i stället för att lyssna medan jag vårstädar trädgården.

   Radera
  9. Den finns ju att köpa nedladdningsbar hos Bokus, CDON, Muntligt.se etc. Köper du den fysiska CD-ljudboken så medföljer en MP3-CD, färdigrippad och allt. Annars kan man köpa fysisk MP3CD, billigare än CD-ljudboken.

   Radera
  10. Nedladdningsbart via icke-iTunes har inga extra mellanhänder. Nästan. Bara butik-elib-förlag-författare. Äsch.

   Radera
  11. Så, nu ligger Midsommargryning på min iPhone. Lite billigare för mig, lite mer royalty till dig. Men fan så mycket klöddigare än ett par tumklick på iTunes direkt från mobilen. Dessutom ligger den som musik, inte som ljudbok, så om man ställer in "random play", så kommer förmodligen ljudbokssnuttar upp plötsligt. Det kan ju förvisso avhjälpas genom att radera den från mobilen när jag lyssnat färdigt.

   Och på vägen råkade jag radera hela mitt musikbibliotek på 2000 låtar, så att jag fick synka om mobilen en gång extra för att få tillbaks det. Man kanske inte borde göra detta efter lördagsgroggen?

   Radera
  12. Ännu mer imponerande att du lyckades återställa allt trots lördagsgroggen.

   Radera
  13. Lyssnar på första kapitlet nu. Stockholm renoveras och krigshjälten avskedas.

   Skål på dig! Nu ska jag unna mig kvällens sista öl innan läggdags.

   Fortsätt skriva bra böcker.

   Radera
  14. Tack! Sov gott och lev väl!

   Radera
  15. bashflak, ändra medietypen på filerna (i iTunes) från musik till ljudbok innan du skickar dem till telefonen. googla "ljudbok till iphone" eller liknande om du är osäker på hur man gör.

   Radera
 6. "Kanske är det skilsmässan som sätter press på honom, eller så har han blivit psykiskt sjuk. Men det finns alltid psykakuten. Sök hjälp, Fredrik"

  Lågt.. Tur att du inte är politiker, hade fått gå direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han verkar helt tappat omdömet. Föreligger sjuklig åkomma ska han naturligtvis söka hjälp.

   Har en svensk statsminister gått ut och kallat till presskonferens om ett fotbollslag någonsin tidigare?

   Radera
  2. Och varför skickade han inte Lena Adelsohn Lijeroth att kommentera fotbollen?? Det är ju HON som är IDROTTSMINISTER!!

   Radera
  3. Jo du har säkert i sak. Men F.R psyksjuk.. nej. Även sådana Jallai verkar skeptiska till ryssnojan.

   F.R sa väl nyligen nått i stil med att det är bara SD som vill ha stärkt försvar, bara SD som vill ut ur EU och så är frågan tabu bland politiker.

   Radera
  4. mycket bra sagt Cecilia....medan statsministern agerat för nationens integritet. Reinfeldt låter sig ryckas med i det som påverkar debatten istället för att själv leda landet.

   Radera
  5. *säkert rätt* skulle det vara.

   Radera
  6. Hela försvarsbyken är något man försöker undertrycka. De flesta med insikt vet att det handlar om JAS-industrins företräde. Är det viktigare att (IG-)JAS är med och leder den tekniska utvecklingen på bekostnad av ett godtagbart försvar? Svenska folket skulle helst vilja veta vad som sägs bakom alla lyckta dörrar!

   Radera
  7. rttck;
   "De flesta med insikt vet att det handlar om JAS-industrins företräde. Är det viktigare att (IG-)JAS är med och leder den tekniska utvecklingen på bekostnad av ett godtagbart försvar?"

   -Och där tror jag vi blottlagt pudelns kärna om man frågar mig. FM har sedan länge reducerats till en monter för försvarsindustrin allt dyrare produkter. Jag tror vidare att dessa försvarsintressen (framförallt SAAB Aerospace) har hotat med att klappa ihop Linköpingsfabriken (drygt 5000 pers får foten) om inte JAS och andra förvisso teknologiskt sofistikerade, men militärekonomiskt förödande får företräde framför mer vardagliga sysslor; som att exempelvis försvara gränserna...

   Radera
  8. De med insikt vet att det är betydligt mer än Gripen som det finns ett försvarsindustriellt carte blanche för vad avser företagsstöd. Lägg gärna till NBF, diverse märkliga OPS-lösningar (offentlig-privat samverkan) för att inte tala om alla konsulter.

   Radera
  9. Kopplar man ihop allt om skuldbubblan och pengar till försvar/JAS med mera så vad finns det att göra....?
   Hoppas på högre makter?

   Radera
  10. Det militärindustriella komplexet finns förstås även i Sverige. Förr försökte vi att vara självförsörjande på militär mtrl så långt det nu var möjligt. På utvecklingsstadiet(FMV) har relationerna byggts upp där blandningar mellan civil och militär personal jobbat i civila bolag som konsulter. På min tid jobbade militärer dessutom på båda sidorna. Samma företeelse har fortsatt genom etablerandet av de svenska agenterna för den multinationella försvarsindustrin. En enorm kassako om ni frågar mig. Mellanliggande företag med bl.a svensk personal erbjöds kontraktsmässiga kommissioner/provisioner. Här har skapats en dold lobbyist-organisation med kontakter hela vägen upp.
   Eftersom verksamheten krympt genom åren kan jag tänka mig att personal sökt sig till kvarvarande industri-komplex.

   Radera
  11. Hela vapenexport-byken ingår under samma komplex som (IG-)JAS etc, dvs bakom stängda dörrar där vi har en offentlig lagstiftning och en annan i praxis. Ett flertal av våra politiker sitter som "kidnappade" av folket inom regeringskärnan där saker och ting bestäms.

   Radera
 7. Jag har ingen egentlig uppfattning hur starkt stöd nyliberalismen med Borg/Reinfelt i spetsen egentligen har i M.
  Kan tänka mig att meningsmotståndarna (de mer konservativa) i partiet har gett sitt tysta stöd på grund av att han besegrade Göran P och senare Mona S.
  För det är nog där skon klämmer. För att få ordning i skutan krävs att mer konservativa krafter tar över i samhället, och inte de superflummande nyliberalerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker på social-liberaler?
   Nyliberaler har en tendens att tycka att just försvar är något som staten faktiskt ska syssla med.

   Radera
 8. Det finns faktiskt en sak vattenskallen har sagt som provocerade mig mer (och då har jag ändå varit anställd i Försvarsmakten), nämligen:

  "Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån."

  Att en statsminister tillåts vara så historielös utan att ifrågasättas är en skandal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var Mona Sahlin som sa det, och hon var aldrig Statsminister tur nog.

   Radera
  2. @Jimmy Pålsson

   Mona Sahlin har sagt mycket dumt i sitt liv, dock inte denna dumhet. Den står vår nuvarande statsminister för:

   http://sv.wikiquote.org/wiki/Fredrik_Reinfeldt

   Radera
  3. Annars kommer ju citatet ursprungligen från Esaias Tegner:

   "All bildning står på ofri grund till slutet, blott barbariet var en gång fosterländskt."

   Radera
 9. Jag brukar ju inte vara förtjust i vapen och militär, men börjar ju undra vad det barkar hän.

  Bara en fundering som ni jättegärna får totalsåga. Vi alla har ju sett den ryska ABBA-tolkningen. Den förekom av att ryssarna utsågs till banditer utav valda delar av bloggvärlden. Så jag måste bara undra, finns det inte en möjlighet att ryssarna sitter och gapar av flabb just nu? Med andra ord, har vi inte själva inducerat detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. De gör om inte annat som de gör för att de vill skicka signaler. "Det är vi som bestämmer i Östersjön och vi vet om att ni har noll att komma med."

   Den som inte ens har ett fungerande skalskydd får finns sitt huvud spolat i toaletten.

   Radera
  2. Bilden beror naturligtvis vilken information man sitter på. För allmänheten var "ryska påsken" helt otänkbar tills SvD berättade om den i måndags. För några av oss som sitter på annan information som inte är offentlig behöver inte bilden nödvändigtvis vara densamma.

   Radera
 10. Det var faktiskt Reinfeldt som sade "Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån." Att han dessutom sade det i Ronna, där ungdomar tidigare besköt en polisstation säger det mesta om hans förakt för Sverige. Men detta är kanske "utveckling som har kommit utifrån". Här var Vattenskallen ute efter att ragga röster.
  http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-det-ursvenska-ar-blott-barbari

  Reinfeldt är en superglobalist och det bästa man kan säga om honom är att han bara är ute efter att få en hög internationell post i EU eller någon annan organisation.

  Att Moderaterna dessutom fortfarande stöder superislamisten Waberi gör att jag hyser ett totalt förakt för detta parti numera.

  SvaraRadera
 11. Cornucopia: Reinfeld ser säkert ett hot i hulligarnerna mot skådespelet. Bröd och skådespel är vikitgare än millitärt försvar. Blir intressant om det kommer förslag att sänka momsen för sport, bio, teater och konserter så att dessa blir momsbefriade. BOLL efter RUT, ROT och KROG? Allt för att hålla befolkningen lugn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående länken till PDF så fanns den inte med den 14/4 heller:

   http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:www.regeringen.se/sb/d/3782/a/53569

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Fredrik är väl Djurgårdare? Naturligtvis agerar han som alla andra politiker gör ... genom att agera efter vad som gagnar hans eget intresse. Hade det handlat om AIK så hade han nog inte lyft ett finger, utan snarare legat och myst i soffan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, Djurgårdare:

   http://www.fotbolldirekt.se/2012/09/17/har-deppar-statsministern/

   Radera
 14. Kanske en rysk vedergällning, om än i senaste laget, för att HMS Orion deltog i ubåtsjakten i Karlskrona 1984?

  SvaraRadera
 15. HM... med allt som framkommer nu allteftersom så börjar två saker i varje fall klarna:
  1. Allmänheten känner inte till så mycket.
  2. Det pågår ändå mycket mer aktivitet än vad som medges.

  Kan inte denna incident och flygningen vid Öland/Gotland ses som likvärdiga? Vi vet ju i nuläget varken hur ofta ryska flygplan har varit och smugit runt våra gränser eller hur ofta vi - för rättskaffens skull - har varit och smugit utanför Kaliningrad enklaven.
  Så båda incidenterna kan - men behöver såklart inte - vara kopplade till varandra en för en. Enligt hörsägen så har ju svenskt flygvapen i sina tidigare glansdagar under kalla kriget varit rätt aggressiva vad gäller närmanden till dåtida sovjetisk gräns.

  Kan det tänkas att vi (sverige) bedriver aggressiv signalspaning (på grund av vår tekniska förmåga) för att sälja vidare sen till övriga västvärlden? Minns att det har påståtts att man idag säljer underrättelser till varandra. Gör vi så är det såklart farligt om detta görs utan att ha rimlig möjlighet till att hävda sitt eget territorium utan då går vi andras ärenden i hopp om att "få vara med och bestämma".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägger till ett förtydligande: Sista stycken menar jag att det är en risk att företa sig spaningsäventyr alltför aggressivt om vi samtidigt inte kan ens hävda vårt eget territorium - men hoppas kunna få vara med och bestämma eller sälja vidare info vidare.

   Radera
 16. Vi skulle haft nåt liknande en AEGIS kryssare som lyst upp Sukhoierna som julgranar, det skulle skrämt skiten ur även den mest alkade ryssen kan jag lova.

  Upplåt Gotland som marinbas åt US Navy så har vi löst problemet och Gotland skulle få bra inkomster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte sådant skjutande att övergå i militär handling och lite farligt?

   Men Gotland som bas åt US Navy.. tja... tveksamt. Två fd supermakter löser väl inte problemet. Om du har följt den här bloggen så borde det väl vara klart att USA är i det närmaste bankrutt såsom många andra länder. I sådana fall kan vi lika gärna gå med i NATO, för det blir svårt att vara ett neutralt land med NATO-bas.

   Radera
 17. Är försvaret ett särintresse? Speciellt snurrigt blir det när det varnas för lokala problem inom peak oil och livsmedelsbrist. I första hand kommer svenskarna att dö av svält och sjukdomar när samhället kollapsar i mitten av århundradet. Redan på 2030-talet när oljan exporteras i obetydlig omfattning är landet slut. Världshandeln minskar kraftigt. Börsen blir värd en bråkdel. De största företagen kan då vara sysselsatta med centralstyrd lokal nödproduktion. Innan kollapsen blir det som ett slavläger med arbetslinjen inom allt. Skulle den svarta svanen komma snabbt inom exporten och framför allt importen så kan det vara över på ett år.

  Stockholm kanske vore fint att slå ut som ett bondeoffer med kärnvapen. Många kan försvinna i en smäll. Överbefolkningen skulle få svenskarna att klara sig bättre, ungefär som vid digerdöden.

  Ingen annat land har kanske en sådan bondeofferpotential. Historien är rätt och landet är neutralt och det är bara att mosa på. Det är ungefär detta som ryssarna varnar för. Men det kanske är bättre att ta kärnvapensmällen. Stockholm är ju inte mycket att ha i varje fall. Nu är det bara att gilla läget, som militären säger. Handlingsutrymmet är mycket begränsat.

  Så en strategi för minskad överbefolkning, långsiktig ekonomisk stabilitet och en lite bättre hållbarhet i utvecklingen är att mångdubbla antalet JAS-plan. Men det kan finnas alternativa och billigare lösningar på kort sikt.

  SvaraRadera
 18. Cornu skriver: "Fredrik Reinfeldt bör omgående avgå eller ta en timeout och söka psykiatrisk vård. Han har uppenbarligen helt tappat bort vad det innebär att vara statsminister när han först förklarar Försvarsmakten och dess 20000+ anställda och uppgift att försvara Sverige och freda våra gränser för ett särintresse, men sedan håller presskonferens om en klubb för män som jagar en boll på en gräsmatta."

  Retoriken är den samma som en del sk "rasister" använder. De är också missnöjda med Reinfeldt och menar att Reinfeldt på liknande sätt inte värnar om Sverige och ev är som Cornu skriver psykiskt sjuk.

  Emellertid så roar sig Cornu emellanåt att raljera över dessa, och håna deras retorik. En retorik som nu Cornu själv använder.

  OBS att jag inte uttalat någon egen preferens i vare sig invandrar eller försvarsfrågan. Jag bara pekar på den flagranta inkonsistens som bloggaren uppvisar. (Och troligen är blind för själv).

  SvaraRadera
 19. Reinfeldt är den sämsta statsministern på länge, totalt oengagerad och troligtvis djupt korrumperad.

  Det är nog endast Palme som skapat en sån avsky hos folket som FR lyckas med.

  Jag tror muppen borde avgå och hålla sig långt borta från svenska samhället, psykopaten behöver nog läggas in på tvångsvård. Hoppas Borg-puckot följer efter ut.

  Man ångrar djupt sin röst 2006..

  SvaraRadera
 20. @Xycorr.. jovisst har du en poäng, men kontexten är ju lite olika mellan Cornu och de sk "rasisterna". I många av de olika försvarsbloggarna kan man skönja ett väldigt, väldigt disciplinerad undertryckt missnöje och ibland vrede mot en politik som nu upplevs som alltmer frångående normala och förståeliga ramar. Någonstans börjar folk tröttna.

  SvaraRadera
 21. Hela debatten om försvarsanslagen blir sned om man inte tar med att en stor del är industristöd. FMV har länge agerat förste kund åt SAAB, Bofors mm så att de bolagen ska kunna utveckla nya vapensystem. De vapensystemen har sedan sålts med vinst till utlandet. Glöm inte att Sverige är ett av de länder som exporterar mest vapen per capita i världen. I flera år har det bara varit Israel som legat högre upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som utlänning har jag inte så bra koll på svenska industriföretag men är inte både Bofors och SAAB Wallenbergska företag?

   Radera
 22. Tror inge kan ta försvaret för ett land på allvar när landet samtidigt är livrädda för varg.
  Svenskar har för lite frihet att styra sina liv, vi är institutionaliserade och har därför svårt att ta hand om oss själva. Det fungerar inte i krig.

  SvaraRadera
 23. En av de största motgångarna under den sista 20 års perioden som drabbat svenskt näringsliv, kommunala bolag och förvalting och landstingsförvaltingen måste ha varit förbandsnedläggningarna. Plötsligt översvämmades marknaden av ledare med noll verksamhetskompetens men en fantastisk förmåga att gilla läget. Uppmana för h*****e inte återstoden att säga upp sig och ställa sina förmågor till arbetsmarknadens förfogande. Ledarskap som i första hand bygger på Mildreds lydnadsteorem har vi redan allt för mycket av.

  SvaraRadera
 24. Reinfeldt som har kallat försvaret för ett "särintresse" och det handlar om att prioritera d.v.s försvaret eller övrig välfärd. Förr i tiden hade vi råd med ett starkt försvar och välfärd i Sverige. Varför fungerade det då men inte nu?

  SvaraRadera
 25. Fredrik Reinfeldts agerande i olika sammanhang kan verka ologiska, om det inte vore så att Landsfadern lyder pr-gudarna blint. När FR får frågan om han har förtroende för en minister så bollar han frågan vidare till ansvarig minister vilket leder till att t.ex. Billström ska svara på frågan om Reinfeldt har förtroende för Billström. Alla frågor som kan drabba Landsfadern negativt rör han inte. Det är faktiskt så att ingen kan svara på vad FR egentligen har gjort under 7 år. Lite som kungen faktiskt. Men så har ju FR aldrig gjort något annat än levt på skattepengar hela sitt liv.

  SvaraRadera
 26. ytterligare ett inlägg i debatten:

  http://www.youtube.com/watch?v=UY4br7yAsak

  SvaraRadera