Cornucopia?

2013-04-06 13:01

Nordkorea: Tomma tummor skramla mest

Det är förstås "bra nyheter" med ett Nordkorea som skramlar med krigsmaskinen, bara för att visa sig helt sinnesförvirrade, men anledningen till vapenskramlet är knappast att man tror sig kunna vinna en centimeter mark i krig. Snarare är det ett försök att förhandla till sig bistånd mot att man slutar skramla med vapnen.


På slagfältet skulle Nordkorea bli besegrade, eller åtminstone bindas upp i ett meningslöst ställningskrig. Landet bedöms ha omfattande mat-, ammunitions- och drivmedelslager för att kunna föra krig i flera månader, men sedan är det stopp. Landet har även grävt och sprängt ner mycket av sina förråd och militära anläggningar i de nordkoreanska bergen, för att uppnå visst fortifikatoriskt skydd.

Nordkoreas flygvapen är mestadels, med ett fåtal undantag, på 60-talsnivå och matchas numerärt av ett betydligt modernare Sydkorea. Flottan är underlägsen både numerärt och tekniskt. På land är armén dock en miljon man och 5000 stridsvagnar, att ställas mot Sydkoreas halva miljon man och ca 2500 stridsvagnar. Men tekniskt är man generationer ifrån varandra. Nordkorea har T-55 och T-62 (och motsvarande, t ex kinesiska typ 59 - siffrorna ger en ledtråd om hur moderna dessa är) som stridsvagnar, medan Sydkorea mestadels har K1A1, den koreanska varianten av amerikanska M1A1 Abrams, uppbackade av attackhelikoptrar. Även om Sydkorea har en del äldre M48 Patton, så räcker det gott med ca 1500 K1-stridsvagnar för att köra cirklar runt Nordkoreas 50- och 60-talsvagnpark.

Framför allt så behöver man andra styrkeförhållanden än numerära 2:1 för att kunna invadera Sydkorea. Med den tekniska nivå som gäller skulle styrkeförhållandena behöva vara 10:1 eller kanske 20:1 för att kunna nå seger på slagfältet.

Detta vet förstås både Nord- och Sydkorea. Den nordkoreanska militären, som stärkts politiskt sedan Kim Jong Un tog över, visar nog bara sin politiska makt genom att vifta med vapnen.

Nordkorea förfogar dock över massförstörelsevapen. Bedömare menar att man kanske har 3 - 5 kärnvapenladdningar som kan sättas in mot civila mål. Precisionen i Nordkoreas robotar är så usla att de inte duger på slagfältet, då man riskerar träffa egna inom 500 m från fienden. Möjligen kan man attackera flygbaser eller hamnar, men för taktisk användning duger inte robotarna ens med kärnvapenstridsspetsar. Kärnvapnen är också "små", dvs av Hiroshimastyrka och kan som sagt inte ens jämna hela Haparanda med marken. Inte för att man skulle kunna träffa ett så litet mål.

Däremot ska man ha kemiska vapen. Vilket kan ställa till en hel del problem, men även för Nordkorea självt. Att Nordkorea gärna spelar fult är uppenbart, då man t ex har internationellt förbjudna laservapen för att göra sydkoreanska soldater permanent blinda. Man har knappast några skrupler mot att även sätta in kemiska vapen. Men man kommer ändå inte vinna ett krig. 

Möjligen har man en så indoktrinerad befolkning så att man kan använda den etablerade kommunistiska  metoden mänsklig våg (eng human wave) där man helt enkelt med dåligt utrustade infanterister likt (snabba) zombies i tusentals rusar mot sydkoreanska ställningar i hopp om att översvämma dessa. Det kan fungera intialt, men det finns inte oändligt med nordkoreaner. 

Naturligtvis skulle man inför ett anfall kraftsamla för att anfalla in på enskilda avgörande punkter, men en sådan kraftsamling skulle vara uppenbar för sydkoreanerna. Och det är tämligen idiotiskt att skramla med vapnen innan om man vill göra ett överaskningsanfall.

Nej, Nordkorea har inga möjligheter att vinna ett krig, och vet antagligen om det. Man kommer backa i utbyte mot någon form av bistånd, t ex konstgödsel och bränsle, mot att man återigen lovar att skrota sitt kärnvapenprogram eller liknande. Eskalerar man till fullt krig visar man bara att man är mentalt helt sjuka, vilket iofs inte är helt osannolikt. Vi talar ju ändå om kommunister...

Men media kommer fortsätta att ge Nordkorea fritt utrymme för det ena vansinnigare utspelet efter det andra.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

51 kommentarer:

 1. Indoktrinerade befolkningar har vi överallt, särskilt i Sverige, den "sista Sovjetrepubliken"....
  Antingen så är det som du menar..
  Man försöker förhandla fram mer bistånd utan att "förlora ansiktet", vilket nog kan vara väl så viktigt i denna koraenska-japanska kultur...
  Annrs kan det ju vara interna strider om makten nu när en gröngöling skall sitta på makten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar osannolikt att lille Kim är mer än en frontfigur utan reell makt. Lite som den svenske kungen, fast Kim kan ju även fungera som målvakt om det skiter sig.

   Radera
 2. Sant. Jag tror att ingen egentligen oroar sig över en eventuell NK seger i ett lika eventuellt andra Korea Krig, men dock så kan jag inte släppa tanken på det oerhörda mänskliga lidandet, både på den norra sidan av DMZ och i en eventuell konfrontation, där, när allt är sagt och gjort den nordkoreanska civilpersonen och bassen är de som åter igen drar det kortaste strået. Ledningen sitter med all sannorlikhet kvar, med både liv och lem i tryggt behåll.

  En annan aspekt är den Kinesiska vinkeln; vad kommer de att göra om situationen spårar ur? Hitintills har i alla fall inte jag anat någon förändring i pokerfacet från Beijing.

  SvaraRadera
 3. Seoul ligger inte många mil från gränsen. Så även om Sydkorea skulle vinna kriget på ett par dagar så kommer Nord ändå hinna langa in X antal tusen granater rakt in i centrum.

  Men, det är kanske smällar man få ta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det största hotet är den stora ansamling av konventionellt artilleri som Nordkorea har riktat direkt mot Seol. Detta hot är inte enkelt att eliminera eftersom antalet pjäser är så stort och även i skyddade ställningar. Det kommer inte att bli frågan om något konventionellt pansarslag eller luftdueller - ett stort antal artillerigranater med kemiska stridsmedel direkt mot Seoul kommer att ge mer effekt än en mindre kärnladdning.

   Radera
  2. Minsta avståndet mellan Seouls nordligaste förort och gränsen är ca 30 km. Inom 50 km finns inte mycket nordkoreansk mark, och den som finns där är relativt platt och förmodligen mindre fortifierad. Borde kunna slås ut rätt kvickt av sydkoreanskt artilleri och flyg. Hur mycket artilleri har Nordkorea som har en räckvidd över 30-50 km?

   Största verkliga hotet kommer kanske från raketer med lite längre räckvidd än så och som kan sprida ut kemiska stridsmedel, men jag hittar inga uppgifter på att de har den förmågan i någon större omfattning. Jag tycker att faran med ett krig är överdriven. Nordkorea är Kimpotent.

   Radera
  3. Finns en del raketartilleri med tillräcklig räckvidd, men Nordkoreas haubitsar har knappast mer än 2 mils räckvidd, inget modernt där.

   Radera
 4. Jag håller tummarna för att vapenskramlet inte ger den nordkoreanska regimen ett enda ton med bistånd. Må de rasa ihop.

  SvaraRadera
 5. Min bedömning är att de flesta har ledsnat på NKs utpressningsskrammel. Till och med Kina har börjat tycka att NK är i besvärligaste laget och överväger att gå med på UNs och Obamas ekonomiska sanktioner. Och slutar Kina att hålla NK under armarna så är det nog kört för NK. Möjligen får man se ett sista desperat utspel innan korthuset imploderar.

  SvaraRadera
 6. Men det största problemet är nog biologiska och kemiska vapen.

  "The United States estimates North Korea’s stockpile of chemical weaponry from at least a few hundred tons, to at most a few thousand tons. Using a study by the International Institute of Strategic Studies in London, it was confirmed that there was a stockpile of biological and chemical weaponry. South Korea estimates North Korea to have roughly 5,000 tons worth of biological and chemical weapons." - Wikipedia

  Så det gäller att inte bomba på fel ställe, om det går så långt.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Har en urlöjlig men hoppfull teori här... ja den leder till död och lemlästning men i ett gott syfte... *fniss*

  Det är så att NKs diktator är en folkets vän och vet med sig att det inte går att befria folket från diktaturets ok genom att bara ställa om och säga att nu har vi demokrati och frihet, då det skulle leda till att nån annan tar makten och några nackskott utdelas.

  Så planen är helt enkelt att eskalera situationen och hoppas att någon fuckar upp nånstans så att offensiva operationer kan inledas och därmed bryta sigillet för NKs undergång och folkets befrielse. En blodig affär men med syftet att få ett folk i nöd att närma sig ljuset under en mer human regim.

  SvaraRadera
 9. Tror mer på inrikespolitikidén. Kim, som är relativt ny som ledare, behöver en rejäl merit för att inge respekt och för sin framtida mytbild. Givetvis vill han inte ha krig, men han kommer efter detta alltid vara en koreansk ledare som inte böjde sig för omvärlden och lät sig dikteras av USA. Det kommer han att leva på resten av sin regenttid.

  Har Sydkorea 1500 Abrams-vagnar?
  Det är ju en del med tanke på att Sverige har 200 Leopard, och de är väl av samma generation ungefär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sydkorea har en BNP som är mer än dubbelt så stor som Sveriges. De har nästan 50 miljoner invånare och de har aldrig haft fred. 1500 stridsvagnar låter ganska lite i det perspektivet.

   Den spelare som håller alla korten är Kina. Nordkorea existerar bara på grund av Kina. Dels för att de var Kina som med 1 miljon man vände krigslyckan i koreakriget, dels för att de är Nordkoreas enda politiska vänner. Nordkorea har varit en mycket behändig buffertstat för Kina som isolerat landet från för stor västlig influens. Men Kina har förändrats enormt de senaste 20 åren och det är antagligen där vi kan hitta grunden till dagens vapenskrammel. Exakt hur kinesernas strategiska tänkande har förändrats är svårt att säga men jag tror att de mer och mer ser det ekonomiska värdet av en normalisering av Nordkorea.

   Radera
  2. Detta, det Kina främst inte vill ha är krig för då kommer ca 60% av de nordkoreanska invånarna raskt bege sig rakt mot Nordkoreanska/Kinesiska gränsen. Där ligger inga amerikanska minor, det är som mest en flod och ett par broar som inte stoppar den flykting som vill över till Kina. Till syvende och sist skulle väl dock Kina inte ha något emot en förening av de Koreanska folken om den nya staten Koreas ekonomi går i botten pga de måste rusta upp halva landet, spekulation givetvis men ändå.

   Radera
  3. Alltså 45 stridsvagnar! Borde det inte räcka med en stridsvagn?

   Radera
  4. 45 stridsvagnar, då har varje stridsvagn exakt 10 000 kvadratkilometer att försvara.
   Håller med Karl, räcker det inte med en? Skämt åsido, vilken försvarsuppgift kan utföras med detta? Läste din inlaga med insatsorganisationen, men blev inte klokare angående vad stridsvagnarna ska göra, utom de som ska rosta, de har ju en tydlig och genomförbar uppgift.

   Jag googlade lite på vad vi hade köpt, och då fann jag ca 200 st. Det såg då ut som om ca 120 var förbandssatta och 90 ungefär placerade i, ja vad säger man, malpåse, fast i väntan på skrotning, för de kommer ju aldrig i drift igen.

   Radera
  5. Förutom att det faktum att 45 stridsvagnar gör en direkt kräkfärdig (ja bristen på fler alltså) så:

   Kina har en lång historia med DPRK av naturliga orsaker. De har rätt länge, definitivt sedan början på 90-talet eller så, sett dem som den lite jobbiga kusinen från landet som gör bort dem i sociala sammanhang. Senaste vändan av hot har dock fått Kina att markera på ett sätt de hittills aldrig gjort. Stor fråga är hur mycket provokationerna just nu beror på Kinas förhållandevis bristande stöd.

   Radera
  6. Kanske det är dags att inse att det spelar inte så stor roll hur många stridsvagnar vi har. Så låt oss istället förbereda oss med att hälsa våra befriare med blommor. Mycket uppskattat det där med blommor genom historien.

   Radera
  7. Jo fast jag såg i "Independance day" vad som händer med de som välkomnar befriarna med blommor, sådär halvbra har jag för mig att det gick.

   Radera
 10. Fast nu är det ju så att Nordkorea inte är en kommuniststat, utan mer utav en faciststat jämförbart med Nazityskland. Tänkte att det kan vara bra att klargöra då detta är ett vanligt missförstånd.

  Följande länk kan vara intressant att läsa för att få en bättre inblick i hur Nordkoreanerna ser sig själva: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Cleanest_Race

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då det inte funnits en kommuniststat så måste vi ju vara överrens om att det heller aldrig funnits kapitalistiska, facistiska, nazistiska, eller demokratiska stater för den delen... så var var vi?

   Radera
  2. Stöttades av Sovjet Kina och Kuba-facister allihopa?!
   Hade det inte varit mest humant att hjälpa dem till en revolt mot makten?

   Radera
  3. Tycker bara att det är viktigt att göra skillnad på den traditionella synen att Nordkoreaner skulle vara kommunister. Det är dom ju nämligen inte.

   Bara för att landet i fråga får support av länder som är kommunistiska gör inte det hjälpta landet till en kommuniststat. Med den argumentationen så skulle ju UK och Frankrike också vara kommuniststater.

   Radera
 11. Nordkorea kan drivas in i ett krig av sjuka ledare i landet, historieboken är full av ledare som inte tänker logiskt.
  Hitler anföll Ryssland, Saddam gick in i *Kuwait, Japan angrep USA.

  Ju mer diktatur ju mer dårskap.

  En dåre kan starta ett krig i tron att han kan vinna.

  Om Nordkorea får för sig att USA tänker anfalla, dom behöver bara tro att USA ska göra det, då kommer dom att anfalla Sydkorea.
  Om man vet eller tror att man blir anfallen då startar man kriget i ett överraskande anfall för att försöka vinna.
  Pressar man Kim för hårt då startar han kriget.
  Logik saknas i hjärnan på en diktator.

  Ge Kim och ledarna en isolerad söderhavsö där dom kan bo bra, då kan dom ge upp, utan blodspillan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde du inte att nämna G W Busch och hans vansinniga krig mot Irak. Äras dem som äras bör.

   Radera
  2. Men Irak hade ju massförstörelsevapen...

   Radera
  3. Så sades det men de var så skickligt gömda att US Army trots ihärdigt sökande aldrig hittade dem. Borde inte Busch junior ställas inför internationella domstolen i Haag?

   Radera
  4. Jojje Buske borde förstås som galjonsfigur ta sitt fulla ansvar och dementera allt, innan det går så långt som till den fruktade domstolen i Haag. Förmodligen kan man hitta en lämplig whino i närmaste gränd att pinna ansvaret på... eller var det inte det man gjorde, med Buske?

   Radera
 12. Påminner om samma usla odds som Nordvietnam en gång i tiden tillmättes.

  Vi ser fortfarande hur några "fredliga rebeller" kan stoppa och motstå Syriens stridsvagnar och bombflyg med sina lätta manpads och handeldvapen i åratal så det känns inte meningsfullt att jämföra de konventionella vapensystem som nu finns på koreahalvön för att med säkerhet påstå vem som kommer att vinna vad.

  Nordkoreas de facto ledare anses ofta vara Jang Sung-taek som är gift med Kim Jong Un's faster men hur deras konfucianska intriger utformas ligger långt bortom vår fattningsförmåga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har du nog bara läst gammmelmedias rapporter om upproret i Syrien.

   Radera
  2. Senast jag tittade så hade de ATGM och stridsvganar...

   Radera
 13. Jag ser inga kommentarer som jag förväntar mig så jag lägger in Det är bögarnas fel

  (JK uttalande)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du inte sade att det är judarnas fel, då tar det väl hus i helvete.

   Radera
  2. Ja någon måste ta ansvar för felet, och det är definitivt inte EU, så bögarna fungerar nog bra. Nu gäller det bara att få upp det på dagordningen i EU-parlamentet.

   Radera
 14. En stor sak är DPRK:s artilleri. Såvitt jag kunnat läsa mig till har de nånstans 10-13.000 artilleripjäser längs med DMZ. Inga toppmoderna saker på något sätt, men en en stor del av dem kan pricka Seoul. En fullskalig konflikt där ett par tusen artilleripjäser vräker in en 3-5 skott per minut (hur lång tid tar det Sydkorea/USA att tysta dem?) över en av världens största städer och ekonomiska hubbar.... känner mig mindre orolig över någon stenålders medeldistansmissil.

  SvaraRadera
 15. Det är lätt att göra sig lustig och vifta bort det hela. Men givet de senaste veckornas retorik och schackdrag som skiljer sig gentemot tidigare i så motto att det är en eskalering som pågår nu - och inte som tidigare med något enstaka hot eller schackdrag.

  Om du är en högre general inom US Armed Forces - hur skall du agera om du ser att Nordkorea skjuter iväg en interkontinental missil? Gör de det endast för ett prov eller är det en attack? Betänk att du endast har möjlighet att bekämpa den i den initiala fasen och den slutliga fasen på sin färd. Väljer du att avvakta eller väljer du att skjuta ner i den initiala fasen?

  Hur skall US bemöta kritik från Nordkorea att de skjuter ner deras missiler som endast är för prov, kan inte det anses vara provokativt?

  Slutligen håller jag med Agrell, Saddam Hussein borde också förstått med vår logik att väst/US skulle bli arga om Irak gick in i Kuwait. Likt förbannat gjorde han det.

  Det är väldigt farligt att anta att andra tänker som en själv och använder samma "rationella tankebanor" och logik. Dessutom, vilka bevis finns att denna nybakade diktator gör precis som sin far och farfar kring utpressning för bistånd? Just det, än så länge inga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är väldigt farligt att anta att andra tänker som en själv och använder samma "rationella tankebanor" och logik."

   Instämmer till fullo. En polare berättade nyligen om hur annorlunda SYDkoreaner är oss svenskar. En annan polare gav idag en färsk redogörelse hur olika japanerna är oss svenskar. Jag kan knappt föreställa mig hur olika syn NORDkorenaerna, som antas ha levt relativt slutet mot omvärlden under lång tid, är oss svenskar!

   Under invasionen av Berlin 1945, stred en hel del barnsoldater med indoktrinerad glöd, till slutet. Ett folk, om nordkoreanerna, som blivit indoktrinerat sedan snart en mansålder tillbaka, kan säkert kriga på med en glöd som skulle få både nordvietnameser och Hitler-jugend att lägga benen på ryggen.

   Tror jag.

   Radera
 16. "omfattande mat-, ammunitions- och drivmedelslager... grävt och sprängt ner mycket av sina förråd och militära anläggningar..."

  Låter som Cornucopias drömstat :-)

  SvaraRadera
 17. Frågan är snarare när kriget startas, eller så måste dom skrota sina atombomber.
  Väst kommer aldrig att tillåta att Nordkorea skaffar långdistansrobotar med precision och många atombomber.
  Nu är Nordkorea inget större hot men när dom har skaffat sig 20 atombomber och kan sända dom över hela jorden med precision, vad gör vi då?

  En atombomb över USA som är avsedd att skapa en EMP går den att stoppa med robbotförsvaret?

  Väst kommer att starta ett krig mot Nordkorea om dom utvecklar atomvapen i större skala.
  Vi har inget val vi kan inte ha kärnvapen i dårarnas händer.
  Ryssarna och kineserna kommer att stå på väst sida.

  Ett scenario är att kineserna gör ett överraskande anfall på Nordkorea med kärnvapen för att förstöra deras kärnvapen.

  Skaffar Nordkorea många kärnvapen så är kriget mycket sannolikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EMP är ett verkligt hot. Behövs inte så stor kärnladdning för att skada Japans och Pekings ekonomi mycket allvarligt. Behöver bara skickas rakt upp i atmosfären för att detonera på rätt höjd. De kan nog ha den förmågan om några år.

   Nånstans kommer utvecklingen att brytas på ett eller annat sätt. I värsta fall som en artilleriduell längs gränsen med oklar fortsättning när landets ledning bombats bort. Jag är rädd att nordkoreanerna inte är lika regimkritiska och västlängtande som östeuropéerna var när de var socialismens gisslan. Det har väl gått 60 år nu, jag tror inte att så många är djupt engagerade i farfar på andra sidan gränsen längre. Sydkoreaner blir nog allt mindre intresserade av att vårda 20 miljoner människor som saknar användbar utbildning och arbetslivserfarenhet och som har skadats psykiskt av sin stat.

   Radera
  2. Kan Nordkorea skapa en nukleär EMP och vi inte kan stoppa roboten med ett robotförsvar när roboten är på väg ner då måste vi skuta ner alla deras robotar över deras land direkt.

   Det trappar upp krigsförberedelserna vi måste placera ut våra patriotmissiler vid deras gräns.

   Nordkorea kommer att kunna skuta en kärnladdning över Sydkorea och slå ut hela deras civila elektronik med en nukleär EMP, frågan är bara när dom kan det.

   Det var någon film där USA blev invaderat av Nordkorea, har inte sett den men jag antar att det var EMP som slog ut USA.

   Teoretisk så kunde dom skapa EMP över sitt land vid gränsen, AK47 påverkas inte av EMP.
   Deras militär kan ha skydd mot EMP.

   Radera
  3. Wikipedia har en väldigt bra artikel om EMP-kärnvapen. Impulsen sprids inte sfäriskt utan följer Jordens magnetfält. EMP maximeras när kärnvapenladdningen detoneras på ca 400 km höjd p.g.a. hur magnetfältet funkar där ute. Den behöver alltså inte nå något mål på marken, men ändå avindustrialisera Japan och nordöstra Kina, och är därför svårare att slå ut. Man skulle nog behöva bomba rakter som tankas inför uppskjutning. Japan och Kina kan inte acceptera att Nordkorea skaffar sig EMP-förmåga. Det verkar bara vara en tidsfråga innan det där eskalerar på ett eller annat sätt. I bästa fall förhindrar sanktionerna deras raket- och kärnvapenutveckling, kanske därför de gått monkey mad och ape crazy nu.

   Nordkoreanerna är säkerligen EMP-skyddade, de har nämligen inte så mycket elektronik överhuvudtaget! På en av svartrocks-Kims fräcka nya propagandafilmer står det några "fältap:or" på bordet framför honom. Kommunikationsutrustning från 1930-talet i trälådor, komplett med backelitlur, ringklocka och vev. One-on-one communication via den tråd som man skruvar fast mellan två apparater på upp till ett par kilometers avstånd. Kontrast: Min mobiltelefon är av det sydkoreanska märket Samsung och den kan göra nästan vad som helst.

   Nu verkar de ha höjt arméns intelligensnivå genom att kalla in schäferhundar.

   Radera
 18. > Bra sammanfattning
  https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/528464_10151846460759966_1261528900_n.jpg

  SvaraRadera
 19. Försöker några i ledningen provocera fram en konflikt för att det skulle vara enda sättet att bli av med Kim-regimen? Antingen lyckas man skrämma till sig bistånd eller så blir man av med Kim.

  SvaraRadera
 20. Kan Nordkorea spränga en atombomb över sitt egna land eller över Sydkorea? Höghöjdsdetonation med EMP.
  Finns det några bevis för att dom inte kan det?

  När Nordkorea har skaffat sig många kärnvapen vad gör vi då?
  Nu tror jag inte att det blir ett krig just nu men bygger dom ut kärnvapenkapaciteten så anfaller Kina Ryssland, USA i förebyggande syfte.
  Att ha en dåre med kärnvapen är inte ett alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, deras kärnvapen är sannolikt för tunga för deras raketer (annat än kanske för grovt raketartiler med kort räckvidd?) Men om några år kanske de har tillräckligt små bomber och tillräckligt stora raketer, det är bara en tidsfråga. EMP över eget territorium är lättare och farligare än att träffa en stad. Men kanske omvärldens luftvärn utvecklas så snabbt att de känner sig trygga med att de kan skjuta ned även en misstänkt EMP-raket över centrala Nordkorea och inte behöver genomföra några förebyggande bombningar.

   Radera
  2. EMP-kärnvapen verkar ge maximal effekt på hela 400 km höjd, det är högre än rymdstationen ISS. Jordens rotation gör att det är lättare att uppnå sån höjd västerut, över Kina, än österut över Japan. Men EMP kan drabba ett väldigt stort område.

   Jag tror inte att en luftvärnsraket från t.ex. en fregatt utanför kusten skulle kunna hinna ikapp en sån EMP-raket, inom sin begränsade räckvidd. NK:s EMP-raket vore ju tillräckligt kraftfull för att passera ISS, det gör inte konventionella luftvärnsmissiler. En satellit med anti-raketförmåga parkerad ovanför Nordkorea hade varit bättre för ändamålet. Men det är fysiskt omöjligt, geostationär bana ligger på 3 jordklots avstånd härifrån. På användbar höjd skulle såna satelliter svischa förbi med hög fart, och knappast vara populära när de kretsar även över Ryssland, Kina.

   Jag skulle betta på regimkollaps eller förebyggande bombningar som kanske eskalerar till artilleriduell längs gränsen inom den tid, kanske bara några år, det tar Nordkorea att skaffa ett någorlunda trovärdigt EMP-vapen.

   Radera