Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2013-04-15

Midsommargryning: Intervjuer, gästinlägg, recensioner och topplistor

Lika bra att summera det senaste dygnets mediala utveckling kring Midsommargryning direkt.

När det gäller recensioner, så gäller som alltid SPOILERVARNING. Jag märker specifikt ut de jag tycker innehåller spoilers och inte bör läsas om du inte redan läst boken.

Till en början så har Stampen/GP publicerat onsdagens intervju med mig, inklusive ett för en gångs skull rätt schysst foto på Herr Författaren. Modebloggläsarna, som alltid måste anmärka på min klädsel, noterar att byxorna alltså är ett par svarta M90-kopior jag använder för gårdsarbete och windstopperfleecen är en Eurohunt gjord av äkta (PET?)plast och inköpt på Engelssons postorder. Andra exemplaret, det första dog för några år sedan - håller åtminstone 3-4 år för nästan dagligt gårdsanvändning.

Vidare så har jag skrivit ett gästblogginlägg hos bokhandlarinriktade Boxboxen (bokbox = boklåda = bokhandel). Inlägget handlar om research.

Bland de senaste dagarnas recension hittar vi Birger Schlaug som kunde ignorera (uppfattade) ideologiska åsiktskillnader och gillade Midsommargryning ändå, då han kan läsa den som underhållningslitteratur och inte måste ha på sig politiska glasögon i allt han gör. "Boken är nämligen välskriven, spännande och - oavsett vad man tycker om Högkvarteret, försvarspolitiken och militariseringen - väl värd att läsa för den som är trött på att ägna sommaren åt de allt mer förutsägbara kriminalromaner som vårt land dränks i."

SPOILERVARNING gäller dock för Den sjätte mannens recension, som resulterade i en starka fyra av fem i betyg. "Bättre skriven, lika spännande och en värdig uppföljare"

SPOILERVARNING även hos Boel och Lotta på Böcker emellan, som också är positiva. "En utmärkt uppföljare" Tillägg: Fel länk till en början.

SPOILERVARNING gäller hos bloggen Foliehatt på ger boken en trea av fem, men att boken inte når hela vägen fram. "tät och spännande [och] en bra sommar läsning [...] hämtat upp sig en hel del mot förra boken" men tycker fortfarande att den är lite för teknisk och att tempot stundtals är för högt.

Sedan har vi listplaceringar efter en avslutad vecka i handeln, vilket innebär att boken nu även finns med på en del veckolistor, t ex två placeringar på Bokus deckarlista. Inte helt stabila listplaceringar dock, och det är förstås tillfälligt på grund av initial köprusch. Tar bara med placeringar på topp-20 nedan.
"My inner godess is down on bended
knee, hands clasped in supplication.
Yes, please, I'll take your kinky f***ery"
- Fifty Shades of Grey, E L James
Skärmdump från CDON:s E-boktopplista

#1 Bokia.se officiella deckartopplista
#1 CDON E-böcker
#1 CDON E-böcker Deckare & Thrillers
#2 Bokus MP3-böcker
#2 CDON MP3 på CD
#4 Bokia.se officiella topplista, alla kategorier
#4 CDON Deckare & Thrillers
#4 CDON CD-böcker Deckare & Thrillers
#5 Bokus E-böcker
#11 Adlibris officiella Topplistan
#14 Bokus Deckare för den inbundna boken
#17 Bokus Deckare för E-boken
#17 CDON officiella topplistan
#20 Bokustoppen

Kul är att även Midvintermörker fått sig en liten skjuts och nu ligger på tredje plats som inbunden thriller hos Adlibris och på nionde plats som pocket. Som pocket totalt, alla kategorier ligger Midvintermörker på plats 96 hos Adlibris officiella pocket topp-100. Hos CDON hittar man bland annat Midvintermörker på plats 13 bland nedladdningsbara ljudböcker.

I morgon publicerar jag ett gästinlägg på Adlibrisbloggen, där ni får ta del av ett tidigt (raderat) utkast av ett delkapitel från Midvintermörker. Det skildrar kortfattat oppositionsledaren Malin Sandins öden och äventyr, men raderades av mig själv tidigt innan det skrevs färdigt. Kill your darlings!

15 kommentarer:

 1. Jaså du har upptäckt Engelsons mycket prisvärda och rejäla kläder du också :-)

  Får låta bli att läsa recensioner tills jag läst boken. Kom på posten i fredags.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Engelssons is the shit! Även enkelt att vika av in till Falkenberg om man kör söderut. Fast jag har bara köpt Vikingkängor, strumpor, ryggsäck och fleecejacka därifrån.

   Radera
  2. Hela familjen köper utomhuskläder från Engelssons. Mycket prisvärt.

   Radera
 2. En fråga;

  När du får recensioner som den från Foliehatt, där denna person lyfter att den är för teknisk. Tänker du då att "det får jag tänka på nästa gång", "well, jag är juh teknisk så den kan inte passa alla" "idiotj*vel som inte förstår min storhet" etc..

  Bara nyfiken hur en författare tänker och resonerar om recensioner för det borde väl ändå ha en viss påverkan av dig som författare och de kommande böckerna. Tänker på mig själv när man får någon typ av kritik, där man kan tänka allt från "pappaskalle" till "oj, bra poäng".

  Ser fram emot ljudboken, skall bli spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker som så att det inte är min roll att ifrågasätta personers läsupplevelse och att man faktiskt inte kan göra alla nöjda. Det går inte att skriva om man ska skriva så att alla är nöjda. Då blir det menlöst mähä.

   Är det välmotiverad kritik så bär jag med mig den, men det är inte säkert att jag påverkas av den.

   Jag tycker jag minskade det tekniska i Midsommargryning jämfört med Midvintermörker, där det blev för mycket, men samtidigt hör det genren till så man kan inte stryka det helt.

   Sedan sade en vis svensk författare att "vem som helst kan kritisera, men alla kan inte skapa" eller något sådant. Därmed säger jag inte att jag är speciellt duktig, bara att jag har möjlighet att skapa.

   Radera
  2. Det tar ett år eller två att skriva en bok som man läser ut på några timmar.
   Har du varit på plats på på de flesta ställen du skriver om i boken?

   Radera
 3. Dessa Fleecejackor!

  Billiga och tåliga.

  Har kvar ett par från tidigt 90-tal som fortfarande är helt ok. Problemet är att mönster/färger är från tidigt 90-tal. :/ Det är alltså inget man springer runt på stan med.
  SvaraRadera
 4. Jag tycker att Midsommargryning var grym, lätt i samma klass som Midvintermörker, samma närvaro höga tempo och realism går i båda böckerna. Att det skulle vara svårt att hänga med vet jag inte men att det blir mycket på en gång men det skänker ju trovärdighet med så.... sen tyckte foliehatt att ett av momenten var borta från bok ett jag tyckte nog det gick som en röd tråd i genom hela boken dock.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, tog bara en timme och 51 minuter innan någon drog upp invandring här. Jag raderar detta inlägg för att visa på att ni ska sluta ta upp invandring när det inte har något med ämnet att göra.

   Radera
 6. Cornu, skulle du inte kunna skapa ett inlägg där man kan diskutera boken i kommentarerna?

  SvaraRadera
 7. Boken är nu läst från pärm till pärm och den får betyget a, jag har även läst en del av vad andra skrivit om den, det som foliehatt pratar om stämmer inte.
  Det som gör boken intressant är ju bla detaljerna och att han nåmner och tar upp de vapen som används och dess kapacitet. Mycket bra börjar närma sig Tom Clancys Röd Storm.

  SvaraRadera
 8. För mig försvann all trovärdighet ungefär i mitten av kapitel 7 "Trädfällning" med följande mening: "Tuppluren hade gjort gott och hon drog ner fälthatten i pannan för att hålla borta den gassande midsommarsolen".

  Sol på midsommar??!! Det är ungefär lika troligt som att Sverige skulle förbereda en invasion av USA...

  Gick herr författaren på tunga droger när han skrev detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. MidsommarDAGEN inte afton.

   2. 2023. Klimatförändringar. Tämligen uppenbart och medvetet inskrivet på flera platser om du läser noga.

   Radera
  2. 1) Midsommardagen tillhör ju iofs midsommar... och vem kommer ihåg midsommardagen? :)

   2) Skall man döma efter hur det sett ut de senaste åren så är det i alla fall inte fråga om att vi fått en släng av den s.k. globala uppvärmningen.

   För övrigt gillade jag boken. :) Tidigare kommentar var således ett försök till skämt.

   Radera