Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2013-04-10 15:42

Medborgarlön i P4 Kalmar

Någon gång mellan 16:00 och 16:30, medverkar jag live i programmet Eftermiddag hos P4 Kalmar och ämnet är medborgarlön. "Jag" är alltså Lars Wilderäng, författare och bloggare, som driver denna blogg, Cornucopia? - Evig tillväxt i en ändlig värld?, som är Sveriges största oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö (och sannolikt även politik och samhälle), utan koppling till mediahus, politiska partier eller någon annan arbetsgivare.


Anledningen till att medborgarlön tas upp i P4 Kalmar är en insändare i Gota Media/Barometern, från en 19-årig tjej som ville kunna förverkliga sig själv genom att överleva på medborgarlön istället för att börja jobba (redan). Se även uppföljande artikel hos Barometern.

Jag har skrivit en del om medborgarlön och stöder konstruktionen helt och fullt, även om vi förstås lever i verkligheten där medborgarlön innebär att allt för många politiker och byråkrater förlorar sin förtryckande makt över folk och därmed aldrig kommer införa medborgarlön.

Det handlar alltså om att avskaffa en lång rad förtryckande myndigheter som Försäkringskassan, CSN, Arbetsförmedlingen, Pensionsmyndigheten mm, vars personal får gå och leva på medborgarlön eller klippa sig och skaffa ett riktigt jobb, och stryka alla stöd - partistöd, presstöd, kulturstöd, studiestöd, jordbruksstöd (som iofs betalas av EU, men om vi inte var med i EU kunde jordbruksstöden också dragits in), försörjningsstöd, starta-eget-bidrag etc - samt byta ut alla socialförsäkringar - pension, a-kassa, sjukpenning, föräldrapenning etc - mot en månatlig utbetalning av medborgarlön till alla vuxna, oavsett om de jobbar eller ej. Detta finansieras genom den skatt som betalas ovanpå vår lön, och som ligger på ca 30% ovanpå lönen. Kärt barn har många namn - sociala avgifter, arbetsgivaravgift, egenavgift

Detta är alltså pengar vi betalar redan idag, skillnaden är att alla ska få tillbaka lika mycket av det som betalas in varje månad, vilket landar på runt 6500:- SEK per vuxen. Utan några som helst krav eller styrning.

Dock är det lämpligt att de som har jobb sparar medborgarlönen till framtida sjukdom, föräldraledighet, arbetslöshet eller pension och inte festar upp dem på att låna ännu mer pengar på huset.

Det är också lämpligt att man har en attitydförändring i samhället, där de som värnar om svagare, som handikappade etc, donerar delar av sin medborgarlön till utsatta grupper. I Sverige idag skiter vi i andra, betalar vår skatt och kräver att någon annan ska få en skattehöjning för att finansiera utsatta. Med medborgarlön blir det upp till oss själva att engagera oss i våra medmänniskor.

Socialtjänsten hos kommunerna kommer finnas kvar, men inte socialbidrag (=försörjningstödet), så socialtjänsten kan koncentrera sig på hushåll och personer i kris, istället för de som bara har dålig ekonomi.

Med medborgarlön får den som vill ägna sig åt kulturellt skapande, politiskt engagemang, studier, journalism eller starta eget företag fritt göra detta - medborgarlönen finns där. Ju fler som slutar jobba, desto mindre blir medborgarlönen och desto mer lockande blir det att börja jobba igen, om det så är deltid.

Och ja, 10 000-tals svenskar lever på 6500:- SEK i månaden. De kallas studenter. Lägger man till medborgarlönen man drar in på sommaren blir det under studiernas ca 10 månader lika mycket per månad som studielån + studiemedel. Med medborgarlön kan studenter få fri extra inkomst från all form av arbete, eller så kan föräldrarna också skjuta till lite av sin medborgarlön under barnens studietid.

Andra som idag lever på motsvarande inkomster är pensionärer som bara når garantipension, och de kan också räknas i 10 000-tal. Med medborgarlön avskaffas pensionssystemet och alla får alltså motsvarande garantipensionen. I övrigt gäller det att på eget initiativ sparat undan medborgarlön under sitt yrkesliv, eller använt den till att amorterat sig skuldfri för minimala levnadsomkostnader som pensionär.

Och ja, jag har själv provat att leva på väldigt lite pengar under en 19 månader lång föräldraledighet. Det är fullt möjligt om man prioriterar tid istället för konsumtion. Sedan dess har jag varit egen företagare och det tog ett antal år innan företaget började ge inkomster som översteg 6500:- SEK i månaden efter skatt. Skulle tro att det handlade om en period på drygt fyra år på "medborgarlön", trots att jag då närmade mig 40-årsåldern. Naturligtvis var jag som förälder inte ensam försörjare i hushållet, men även med familj kan man klara sig med en person på "medborgarlön".

För övrigt får den som idag går på a-kassa drygt 10 000:- SEK efter skatt, eller 3500:- SEK mer än föreslagen medborgarlön. Inget hindrar heller att personer med jobb tecknar privata tilläggsförsäkringar, vilket t ex facken ofta erbjuder redan idag.

För mig handlar inte medborgarlön om socialism, utan om människors frihet att inte styras i detalj av staten. Den som vill jobba får 6500:- extra i månaden att spara undan, och den som vill starta eget, jobba ideellt eller skapa kultur eller något annat är fri att göra detta utan att staten lägger sig i.

Mer omfattande blogginlägg om medborgarlön har jag skrivit i blogginlägget Medborgarlön - en alternativ välfärdsmodell och konsekvenser av medborgarlön. Se även ämnestaggen medborgarlön för övriga inlägg i frågan.

Tillägg: Det var inte många sekunder jag fick prata, men så är det med radio.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

61 kommentarer:

 1. "Det handlar alltså om att avskaffa en lång rad förtryckande myndigheter som Försäkringskassan, CSN, [...]"

  Är CSN förtryckande? Jag har givit mig in i leken med CSN helt frivilligt och som vuxen får man tåla det man har åtagit sig. Jag låter kanske helt okritiskt - det kan vara sant ty jag har återbetalat mina skulder till CSN (Hör ni? Jag är helt skuldfri!!!) men att CSN skulle ha förtryckt mig för det?

  Med Försäkringskassan är det däremot helt annorlunda, med den har man kontakter oavsett sin egen vilja.

  SvaraRadera
 2. Du för inte jobba hur mycket du vill om du går på CSN. Du måste studera i en viss takt, som kanske inte är anpassad för dig eller din utbildning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad från medborgarlönsmodellen så skall ju studenterna betala tillbaks en stor del av studiestödet till CSN. När jag studerade var det 75% som var lån och det var bara typ 1600kr/mån man fick av CSN (dock bara 9 mån om året).

   Radera
  2. Fast man måste ju inte låna av CSN (dock väldigt fördelaktigt). Det är ju möjligt att låna på andra vis eller jobba mycket. Alternativt så kan man ju spara in kapitalet i förväg. Valmöjligheten finns. Så jag vet inte om man kan kalla det "förtryck"?

   Radera
  3. 6500 - kommunal skatt = 4420

   CSN bidrag (höga) = 6 584 (Du kan få det högre bidraget från och med det år du fyller 25,)

   Radera
  4. Medborgarlönen är skattefri.

   Radera
  5. Enligt CSN verkar bidraget vara 707kr/v vilket blir 3100kr/mån vilket är lite mindre än 6500kr.

   Radera
  6. 3100 kr är det låga, http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiemedel/hur-mycket-kan-du-fa/belopp-heltid-1.2782

   http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiemedel/hur-mycket-kan-du-fa/hogre-bidraget-1.2794

   Radera
 3. Gillar tanken bakom medborgarlön och det goda samhället.
  Frågan är om vi kan ha generösa villkor för att inte jobba?
  Villkor som till sist måste betalas av dem som jobbar.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs vad det står. Om många slutar jobba sänks medborgarlönen. Marknaden kommer att finna en nivå.

   Radera
 4. Vi som varit med ett tag minns Mats och Unni Drougge's debatt med Gösta Boman om just medborgarlön.
  Historien upprepar sig - men spännande att se var det slutar denna gång...

  SvaraRadera
 5. Man måste befinna sig i närheten av Kalmar för att lyssna, förmodar jag? Sedan kanske någonstans på nätet?

  Frågan är om medborgarlön är en frihetsreform, en grundtrygghetsreform eller en ekologisk reform? Alltsammans, skulle jag vilja säga!

  Jag passar på och gör lite reklam för mitt ultratöntiga proto-parti som jag nu djärvt rubricerar som Medborgarlöns- och Världsförbättringspartiet EkoSoLiD - Partiet för Människans Ekosocialliberaldemokratiska Framlevnad. Där finns mina egna tankar kring medborgarlön mm, som kanske kan sägas utgöra en proto-variant på en mer ambitiös medborgarlön av det slag Cornu förespråkar.

  Snart kompletterar jag med lite egna filosofisk-psykologiska teorier kring det mänskliga goda. Vilket är ungefär detsamma som livets mening, men det låter så pretentiöst att tala om livets mening tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "EkoSocialLiberalDemokraterna" - kan du inte hitta fler ord så att det blir lite längre? :)

   Radera
  2. Det är skitalångt och det är därför jag har den smarta förkortningen EkoSoLiD. Jag tror knappt det behövs något mer ord i formuleringen. Närmast till hands skulle väl vara att klämma in något om framsteg också, men det känns inte särskilt nödvändigt.

   Radera
 6. Det jag förväntar mig av en implementation av medborgarlön är att det ett par år efter införandet kommer lovas ökad medborgarlön som valfläsk då de arbetsovilliga kommer vara en stor viktig grupp (ur röstsynpunkt). Det uppenbara är förstås att göra nåt i stil med Heinlens Stjärnsoldat, där endast de som kämpat för sitt land i militären fick rösta, dvs att bara låta de som bär samhället få rösta. Duger det inte att bo i lgh i Bengtsfors så får man helt enkelt börja jobba. Gnäll i Aftonbladet eller röst på medborgarsocialisterna skall inte få fungera.

  Det finns förstås andra aspekter jag tror är orealistiska också, men denna tror jag kommer stjälpa hela systemet. Det finns förstås nån (högre ordningens funktion) som liknar kx+m i hur många som väljer att sitta hemma och glo, där k är medborgarlönens storlek.

  Allt att jämföra med kina där en miljard människor jobbar stenhårt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att det skall funka måste ju medborgarlönen dras in av de som betalar skatt. En modell som diskuterats är att man har linjär skatt dvs samma marginalskatt för alla så det man får tillbaks är medborgar lön plus konstant andel av sin inkomst. För att öka medborgarlönen i denna modell måste antingen genomsnittliga inkomsten (exkl medborgarlön) öka eller så måste man öka marginalskatten. Har man för hög marginalskatt så kommer troligen ett sådant system att kollapsa.

   Radera
 7. Får barn också med medborgarlön direkt från födseln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej.

   Däremot kanske 6500:- i månaden ska sänkas något för att bibehålla barnbidragen om man ser dessa som nödvändiga (vilket inte jag gör), då landar vi kanske på 6400:- i månaden istället, plus barnbidrag.

   Radera
  2. Som jag ser det är barnbidrag ett slags medborgarlön för barn. Men det utbetalas förstås till föräldrarna.

   Radera
  3. Å andra sidan är det rätt mycket som samhället betalar för barnen redan som det är. Alternativet vore isf att medborgarlön för barnen skulle täcka kostnaderna för skolgången - haken är dock att det säkert finns många föräldrar som inte tar det ansvaret och ser till att barnen får erfordelig utbildning.

   Radera
 8. Medborgarlön ger medborgarskapet ett värde!
  Är det öppet för alla att få ta del av detta värde?
  Kräver det närvaro innan för gränserna för landet eller kan man få det när man förverkligar sig i Spaniens värme?
  Kan man kanske jobba lite utanför landet och slippa bestraffas med indragen medborgarlön?
  Vem håller kollen så missbruk inte uppkommer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte rimligt att man skall kräva att folk som inte har rätt att ta del av systemet skall vara med och finansiera det. Det är dock rimligt att de som har rätt att ta del av systemet skall vara med och finansiera det. Detta innebär att ifall medborgarskap skall vara det som ger en rätt att ta del av det så borde man alltså ha en medborgarskatt - en skatt som icke-medborgare slipper betala, men som medborgare som jobbar utomlands blir skyldiga att betala (här har vi dock ett kontrollproblem).

   Med fri rörlighet så kräver det att man har ett dyligt system i hela området fria rörligheten gäller (ie EU) eller åtminstonde ett skattesystem som tar höjd för att medborgare betalar medborgarskatt till sitt hemland. Kvar står då de med permanent uppehållstilstånd i området, men som saknar medborgarskap för något land i området (har de också fri rörlighet inom EU?), antingen ställer man dem utanför systemet helt eller så tilldelas de ett "hemland" dit medborgarskatt betalas (och medborgarlön utbetalas från).

   Radera
  2. Om man inte har svenskt medborgarskap så får man förmodligen medborgarlön när man tjänar över en viss mängd pengar i Sverige. De som vare sig har medborgarskap eller inkomster i Sverige får normalt inga pengar alls, men det finns förmodligen en del nödsystem för nyinkomna som söker asyl eller nyligen fått permanent uppehållstillstånd.

   Att jobba utomlands går förstås bra men man kan inte vistas utomlands hur mycket som helst utan att det drabbar medborgarlönen. Det går att se till att folk måste hämta pengarna i Sverige eller måste konsumera dem i Sverige, med reservation för att medlemsskapet i EU sannolikt kan försvåra en del. Eventuellt kan man ta med sig en mindre del av medborgarlönen utomlands.

   Radera
 9. Med en 3-dubbling från 2005-2012 så tror du på fullt allvar att det kommer ta 12.5 år innan gruppen fördubblar sig till 1 % av Sveriges befolkning...

  SvaraRadera
 10. Det svåraste felet med medborgarlön är att de uppräknade myndigheterna inte alls kan avskaffas därför. Försörjningsstödet ger väl ca 3500 kr/månad plus hyra men också övriga behovsprövade kostnader, som handikappanpassning av lägenhet. Så all byråkrati och alla extrebidrag måste alltså finnas kvar, även om staten schablonmässigt ger bort några tusingar i månaden till Cornucopia och mig utan att vi bett om det. Tusingar som tagits från någon som skapat välstånd för sina medmänniskor som politikerna lyckats plundra.

  Eller det ännu svåraste felet med medborgarlön är nog att det handlar om att ta pengar från de fattiga och ge till de rika. Det är lika osocialistiskt som det är okapitalistiskt. Det är inte ens korporativistiskt realpolitiskt eftersom det inte gynnar något särskilt särintressen. Det är bara en mycket mycket dålig idé.

  Nån gång behöver C här tänka om, tänka nytt. Det är nyttigt att lära sig och utvecklas. Nu är det lite för mycket upprepande av gamla traktorspår för att man ska lita på alla kopplingar dära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa tusingar tas i skatt ändå - så det argumentet leder till att man borde avskaffa det ekonomiska skyddsnätet helt (och då kan de uppräknade myndigheterna i stort sett lägga ner).

   Förslaget innebär inte att man tar pengar från fattiga och ger till de rika, det inser man ifall man har lite matematikkunskaper. Pengar kommer strömma till de som tjänar för lite för att bli nettobetalare till systemet från de som tjänar tillräckligt för att bli nettobetalare till systemet, ju mer man tjänar destu mer betalar man till systemet - därför blir systemet just att man tar från de rika (ju rikare destu mer tar man) och ger till de fattiga (ju fattigare destu mer ger man netto).

   Radera
 11. Medborgarlön är lockande. Visserligen låg, men som nämnts i paritet med vad stora grupper lever på idag. (Antagligen fel Cornu, jag läser 10-tusenstals men det borde nog vara 100-tusentals?) Kan vi med gott samvete se andra klara sig på den nivån tycker jag att vi borde kunna klara oss själva på samma nivå. Har aldrig nånsin köpt argumentet att den som en gång tjänat mycket ska ha mer än andra när den lever på bidrag. Det finns en miniminivå och den gäller alla oavsett tidigare inkomst.

  SvaraRadera
 12. 6500 * 12 * 9 miljoner.
  Jag får det till 780 miljarder. Nästan lika mycket som hela statsbudgeten. Hur ska det finansieras, genom att lägga ned all verkstads- och skogsindustri och sälja ess utrustning som skriot kanske? Det kanske täcker år ett av dessa groteska skattehöjningar som medborgarlön innebär.

  Du får inte sjukpenning när du är sjuk, a-kassa när du är arbetslös. Du får medborgarlön medan du är frisk och arbetar istället. Idén är så hårt svårt dålig att jag måste tygla mig för att inte spanka den mer här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medborgarlön utgår från det att man fyllt 19. I finansieringen ingår 3% avkastning på AP-fonderna. Klicka på länkarna sist i inlägget för att se hela uträkningarna.

   Radera
  2. Det är ingen som bryr sig om vad du tycker Kapitalist, för du har så omvittnat dåligt omdöme. Om du inte tyckte idén vore dålig så fanns det skäl att vara bekymrad.

   Radera
  3. Du räknar med medborgarlön från 0 års ålder, vilket inte går och är fel.

   Radera
  4. Jaha, så alla skatter och alla bidrag och all administration som har att göra med alla som är upp till 19 år gamla ska bestå?

   Medborgarlön ersätter på sin höjd hälften av de 0.4% av BNP som betalas ut kontant som behovsprövat försörjningsstöd. Hundratals miljarder skulle plundras i dramatiskt höjda skatter från alla som gör nånting bra, och betalas bort till människor som inte alls behöver något bidrag.

   Om förslaget formulerades som att halvera a-kassa, sjukpenning, föräldraledighetsersättning o.s.v. vilket ju det innebär, så finns det nånting att diskutera. Men att börja betala ut bidrag till de ca 4 500 000 människor i Sverige som arbetar, det kan inte betraktas vara en vettig idé om man tänker efter åtminstone två minuter.

   Medborgarlön är ett bibliskt dålig idé. Lägg ned den, Cornu, och gå vidare

   Radera
  5. Nej, alla bidrag etc som har med de under 19 att göra ska bort. Föräldrarna får ta en del av sin egen medborgarlön till "barnbidrag".

   Och i övrigt, vad du tycker är totalt ointressant.

   Radera
  6. Jag tänker inte be dig läsa de länkade två blogginläggen, för du kan inte ta till dig något du läser ändå, eftersom din hjärna är full av förutfattade meningar.

   För övriga så stryker man alltså föräldrapenning, havandeskapspenning, pappadagar, vård av sjukt barn, barnbidrag etc. Istället får arbetande föräldrar 6500 tillbaka på skatten varje månad (Kapitalist är så låst i hjärnan att han inte mentalt kan omformulera detta till ett höjt grundavdrag).

   Radera
  7. Så om man skadas och behvöer lite dyrare vård än vad t.ex. 6500 kr/månad kan finanisera, då ställs man på gatan?

   Medborgarlöneskatten som uppgår till nåra hela statsbnudgeten kommer inte att hjälpa någon som har verkligt behov av hjälp. Eftersom den itne är behovsprövad.

   Jämför med en försäkring. Alla, som kan och har, tvingas betala 6500 kr i månaden i försäkringspremie, och alla, som har rätt ålder och whatever för bokföringsstatistik, antas automatiskt, utan att använda någon som helst information om verkligheten, råka ut för en olycka varje månad så att de får 6500 kr i ersättning varje månad.

   Varför startar du inte själv ett bolag som bedriver sån verksamhet? Varför hetsar du för att med våld genomföra din komplett galna och för samhället ödelägande idé?

   Varför använder du ingen infdormation och bara ger bort alla dina pengar till alla i blindo? Du verkar faktiskt inte på riktigt tro på medborgarlön-konceptet trots allt.

   Radera
  8. Är du klenbegåvad? SjukVÅRDSförsäkringen betalas via landstingsskatten. Den påverkas inte. Ingenstans påverkas sjukvården, bara sjukpenningen (efter arbetsgivarens två veckor).

   Radera
  9. Ingen idé att bemöta dig, då du som sagt saknar förmåga att läsa och ta till dig något som skrivs. Återkom när du gått ur mellanstadiet.

   Radera
  10. Kastar inte pärlor för svin här, då jag inte väntar mig att kapitalist klickar på länken, och oavsett inte förstår det som skrivs där, men övriga kan läsa mer nedan:

   http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/medborgarlon-en-alternativ.html

   Radera
  11. Kapitalist vill ha en socialdarwinistisk anarko-kapitalism och då är det klart att medborgarlön är fel. Han vill att folk som inte behövs i industrin (näringslivet) skall dö.

   Radera
  12. Jag tycker inte att vi ska kalla det för medborgarlön utan höjt grundavdrag istället. Alla marxister kan ju råka bli våta i byxan av misstag. Jag anser att detta är ett mycket bra förslag. Det innebär ju att staten kan minska alla bidrag och försäkringar rejält samt även administrationen kring ovanstående. Givetvis kommer motståndet vara stort framförallt på vänstersidan då röstfiskandet med bidrag inte kommer att vara gångbart längre. Ni som nu ska gnälla på jobbavdraget som Moderaterna införde bör veta att avdraget enbart gäller för människor med anställning vilket inte bör likställas med bidrag som ej kräver motprestation. För studenter är detta fullkomligt lysande då de inte behöver ta lika mycket CSN-lån som tidigare. Dessutom anser jag att grundavdraget ska vara extrapolerande och minska gradvis för personer som inte uppfyller kraven på att vara goda och nyttiga medborgare.

   Radera
  13. Du kanske tänker på "negativ inkomstskatt". Ett grundavdrag kommer bara dem till del som har ett arbete och betalar skatt på inkomsterna. Ett arbete som dessutom bör ge hyfsat stora inkomster för att grundavdraget inte bara skall ge småpengar. Det blir inte några pengar alls till de som inte har något arbete. Ett grundavdrag har således ingenting med medborgarlön att göra, hur stort det än är.

   Jag älskar inte ordet medborgarlön men struntar i vad det kallas så länge ingen hittar något mycket bättre namn på företeelsen. Ordet medborgarlön duger bra.

   Radera
  14. Jag tänkte hälsa Kapitalist välkommen tillbaka, med den rätt jag har som läsare, då jag saknat hans uppfriskande debatter. Ibland kommer det ju ett guldkorn även om JOLT-nivån verkar något hög.

   Välkommen tillbaka!

   Radera
  15. Hälsa honom tillbaka?! Han har väl knappast varit borta en enda dag. Ibland får jag en känsla av att Kapitalist bara älskar att käfta emot, men dessvärre är han nog så omdömeslös som han verkar.

   Radera
  16. @Kuckeliku

   Man kanske kan kalla det för skatteåterbäring? Det är ju till sin konstruktion att man har ett skatt på k*I-m där man faktiskt tillåter det hela att bli negativt ifall inkomsten (I) blir för låg. Återbäring eftersom det slutliga värdet på m kanske bestäms först i efterhand - då den normala återbäringen kommer.

   Radera
 13. Missade man att lyssna på programmet via radio eller nätet när det sändes så finns nu programmet på Sveriges Radios hemsida. Plikten framför allt!

  Inslaget som Lars är med i kommer efter ca 74 minuter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt tyckte jag mig höra lite "Det gaur aldrig" från Kalmariterna, vad förvånnad jag är...

   Radera
 14. Det starkaste argumentet för medborgarlön togs aldrig upp, att marginaleffekterna helt försvinner vilket är extremt jobbskapande. Inte på det viset att det blir mer jobb totalt (om någon nu tycker att vi skall jobba ihjäl oss). Däremot blir det _MYCKET_ enklare att få jobb för de som idag är helt körda på arbetsmarknaden. Helt nya arbetsmarknader kommer växa fram. Säkert blir det vanligt folk har flera olika jobb.

  Arbetslösheten kommer i princip att försvinna om marginaleffekter nollas samtidigt som man tar bort olika regleringar som skyddar anställda från uppsägning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: Medborgarlön skulle också möjliggöra "hela Sverige skall leva". Landsbygden som idag är helt bidragsberoende och där snart endast gamla eller socialfall finns kvar. De har ingen chans som reglerna ser ut nu

   Radera
 15. Jag tror att medborgarlön skulle göra människor friskare !
  Själv får jag ett tryck för bröstet när jag som arbetslös får brev från FK, fack/a-kassa.
  Lustigt jag känner aldrig samma oro när jag får räkningar.

  SvaraRadera
 16. Jag tror att medborgarlön skulle göra människor friskare !
  Själv får jag ett tryck för bröstet när jag som arbetslös får brev från FK, fack/a-kassa.
  Lustigt jag känner aldrig samma oro när jag får räkningar.

  SvaraRadera
 17. Hur går det med NAIRU och räntorna, om man inför medborgarlön?

  SvaraRadera
  Svar
  1. NAIRU (jämviktsarbetslösheten) sjunker drastiskt under förutsättning att man tar bort turordningsregler, fackets inflytande (exempelvis kollektiva löneavtal)

   Radera
 18. Kommer inte skatteunderlaget för kommuner och landsting att minska om medborgarlönen skall var skattefri? De flesta av nuvarande transfereringar beskattas ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan så är ju det skatteuttaget till stor del för att finansiera nationellt beslutade utgifter. Därför borde dessa i stort avskaffas och ersättas med statlig skatt. Därmed skulle även skillnad i inkomstslag och hemkommun kunna elimineras.

   För övrigt är det bara inkomst av tjänst som är föremål för kommunal-/landstings-skatt.

   Radera
  2. Om staten skall ta över vissa av landstingens och kommunernas utgifter måste ju det finnansieras.

   Pension, arbetslöshetsersättning, föräldrapenning och sjukpenning är några exempel på bidrag som beskattas med kommunal-/landstingsskatt. Endast ett fåtal bidrag är skattebefriade.

   Radera
  3. Men då kommer skatteunderlaget bli betydligt högre än de 780mdr som nämnts ovan. Arbetslöshetsersättning och föräldrapenning är också exempel på sådana bidrag som skulle utgå, pension betalas om jag inte missförstått av staten (pensionsmyndigheten).

   Iden med medborgarlön är inte att man skall se det som något som skall komplettera befintliga ekonomiska trygghetssystemet utan vara en ny konstruktion på ekonomiska trygghetssystemet som ersätter det befintliga.

   Radera
 19. Det var en lysande ide för 10-15 år sen, sen...nej.

  Medborgarlön förutsätter att Needs är i stort gratis, wants däremot kan kosta vad det vill. Jfr en mobil du kan ringa SOS med och en Iphone5. En telefon är ett need, en Iphone är ett want, ännu. Det ämdras med tiden men sdaker som mat, bostad, transport, energi....det ska i stort vara gratis, så jobbar folk för att få gå och kröka, ligga med betalisar, köpa lyxmöbler, köra v16-motorer...ja..sånt "skoj".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medborgarlön förutsätter nog bara att det blir blodbad när bara 15% har ett riktigt jobb, om de inte har getts något annat än obefintliga arbetsinkomster de kan leva på...

   Radera
  2. Ett sånt scenario kräver ju att man tänker om hur samhället är konstruerat. Även långt innan sysselsättningen sjunker till 15% så kommer man ha problem, man blir helt enkelt tvungen att ta till fördelningspolitik för att få det hela till att bli fungerande.

   Och det är fördelningspolitik det egentligen handlar om, man tar inkomster av de som tjänar mer och ger till de som tjänar mindre. Medborgarlön kan dessutom verka så att man slutar stigmatisera arbetslösa eftersom systemet behandlar alla lika - det gör ingen skillnad på ifall du är arbetslös, kulturarbetare eller gammal och skröplig.

   Radera
 20. Hej! Nu lyssnade jag tyvärr inte på programmet, men jag tror att du kan tycka att det vore intressant att lösa mer om Mincome, http://en.wikipedia.org/wiki/Mincome, ett projekt i Canada på 70-talet som verkar utgått från konceptet medborgarlön.

  SvaraRadera