Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2013-04-10 17:31

Kvällsmys: EU vill att Sverige inför fastighetsskatt, amorteringskrav och tar bort ränteavdraget

EU-kommissionen fortsätter skälla ut Sverige för hushållens skuldbubbla och bostadsbubblan, likt man gjorde förra våren (Talentum/Affärsvärlden).


Förra vändan ledde utskällningen bara till att Anders Borg pratade lite om att dutta med bankväsendets riskvikter, då han är fullt medveten att om Sverige gör som EU vill i det här fallet (vi gör alltid som EU vill i alla andra fall), så åker alliansregimen ut.

EU vill nu att vi slopar ränteavdraget på bostäder, höjer dagens fastighetsskatt, "fastighetsavgiften", i praktiken återinför det gamla systemet, samt inför amorteringskrav på bostadsskulderna. Dessutom vill man att det ska införas helt fri hyressättning på hyresmarknaden, som till en början bara ska gälla nyproducerade bostäder.

Det är strålande underhållning att se hur Borg/Reinfeldt blir utskällda av EU-kommissionen och själva tiger och låtsas som ingenting när EU påtalar en mycket allvarlig systemrisk i Sveriges skuldbubbla och bostadsbubbla. När EU ryter till om något annat lyder Borg/Reinfeldt omedelbart, men när det gäller våra allvarligaste problem är det full fart ut över stupet som gäller.

I det här fallet ger jag återigen EU-kommissionen två tummar upp för att säga som det är och säga vad som behöver göras.

Fortsättning följer, liksom den svenska regimens försök att ignorera det hela.

Det rapporteras åtminstone att svenskarna amorterar allt mer (Schibsted/SvD), vilket förstås är helt vettigt när räntorna är på mikroskopiska nivåer och skulderna enorma. Men EU-kommissionen är alltså inte nöjda ändå.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. EU är ju bra på att förvalta sin valutakrets ekonomi!

  SvaraRadera
 2. Sensation om Sverige skulle införa något enda av de förslag EU vill, populismen frodas. Problemen tar vi imorn...

  SvaraRadera
 3. Det där med fri hyressättning kommer de säkert genomföra. Det har ju moddarna drömt om i decennier. Resten kraschar nog svensk ekonomi om man tar i för mycket. Men lite mesiga förändringar i de angivna riktningarna kan man kanske göra utan att ekonomin kraschar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Norge där socialisterna styr har man i praktiken fri hyresättning vilket gör att det finns mycket gott om bostäder t.o.m. i Oslo och i de boomande Olje-städerna.

   Socialisterna i Norge subventionerar dessutom villaägare att bygga stort för att hyra ut delar av villan nästan skattefritt. Därför är bostadsprisbubblan ännu mycket större i Norge. Man har nämligen kvar ränteavdragen dessutom.

   Radera
 4. Det är mycket som man förvånas över när man läser SVD:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/cypriotiska-hushall-rikast-i-eurozonen_8071214.svd

  Tyskarna är fattigaste i EU-förklaringen finns i skillnader mellan boendeformer.
  Tyskarna hyr till 55%

  Vi har gått från hyrande till ägande så en krasch är ovälkommen och ligger inte i korten-annat än för hyresgäster i miljonprogrammet som skall renoveras!

  SvaraRadera
 5. Borg verkade ju vilja ha förslag, antagligen för att kunna peka mot nån annan som bödel.

  Finns det nån länk till EU-kommissionen uttalande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför är det bara rimligt att de förslag som kan genomföras utan riksdagsbeslut som genomförs (undantaget möjligen marknadshyror). Då kan Borg beklaga sig och kritisera myndingheterna i TV (givet att myndigheterna vet att de har regeringens stöd ändå).

   Radera
 6. EU kritiserar också Frankrike. Sannolikt kommer inte Frankrike att göra något och då behöver inte Sverige göra det heller :-)

  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9984614/French-failure-to-reform-threatens-euro-warns-Brussels.html

  SvaraRadera
 7. Men vi är ju bäst i klassen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäst på att ta lån och bäst på "det är annorlunda nu"? ;-)

   Radera
 8. Fördelen med dessa förslag är att de kommer utifrån, dvs de svenska politikerna kan svära sig fria och säga "nej detta är inte vad vi vill, detta är vad EU vill".

  Något måste göras mot bubblan, med den ska inte punkteras av åtgärderna.

  Personligen skulle jag vilja se en nedtrappning av ränteavdraget med 2-3 %-enheter per år under 10-15 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredrik, Bra inlägg.
   Påminner mig lite om att jag ibland tycker att bloggen saknar en sån där "gilla-tumme" som andra har. Då slipper man skriva om när någon redan formulerat nåt man gillar på ett bra sätt. Bra deå kunna trycka på en gilla-knapp. Har redaktionen funderat på det?

   Radera
  2. Det skulle inte redaktionen tycka om, alla "rasistiska" inlägg får nämligen för många tummar upp.

   Radera
  3. Dessutom skulle diskrimineringen av analfabeter upphöra.

   Radera
 9. och valet är inte förens hösten nästa år om jag inte misstar mig? Kan dom verkligen hålla tyst om detta så länge? Och då menar jag både att EU-kommissionen kan ju säkert hitta andra sätt att få ut detta budskap om dom verkligen vill, och för det andra så kan väl mkt väl skuldbubblan brista innan valet 2014? jag hoppas på det sistnämda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om skuldbubblan brister innan eller rättare sagt bankerna får problem innan så kommer ju situationen bli lite annorlunda - vi har ju sett andra regimer fått problem med att föra populistisk politik pga detta. Du skall nog se att de gör vad de kan för att sparka burken till nästa mandatperiod.

   Radera
 10. Det där är som när wallenberg ska försöka försvara tant annikas lön och bonus, Ett pedagogiskt problem

  SvaraRadera
 11. Men har du inte sagt att Reinfeldt/borg kommer försöka få en annan institution eller utomstående makt att sätta amorteringskrav eller ta bort ränteavdraget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men det har inte hänt än. Ränteavdraget är dock en lag och inget som en myndighet kan ornda. Amorteringskrav däremot.

   Radera
  2. Är man lite elak kan man ju kalla avdraget för ett bidrag, något som Alliansen hatar i de flesta andra sammanhang. Men nu är det deras kärnväljare som kan drabbas, och därför kommer denna rapport ej få någon uppmärksamhet alls. Varken från politekerna eller medelklassen.

   Radera
 12. Strålande underhållning är också di.se:s rubriksättning. "EU-smäll mot boköpare"
  "EU:s dråpslag mot bomarknaden"

  Vadå? Borg har ju deklarerat att han inte vill röra skuldsättningssubventionerna. (Gärna urusel 2002-fryst A-kassa som blir sämre år för år så hushållsekonomin kapsejsar vid arbetslöshet, men skuldsättningssubventionerna får naturligtvis inte försämras det minsta )

  Han ser framför sig att Sverige på ett världsunikt sätt ska kunna växa ikapp överskuldsättningen som är i förhållande till BNP m h a stillastående priser i ett par decennier.

  Vi får se om vi får någonsomhelst kommentar från regeringshåll, eller om de försöker ignorera det, såsom Cornu skriver.

  SvaraRadera
 13. Jaha nu har generalerna i EU talat och svenska folket darrar av skräck, vad skall vi göra? Vi bockar och tackar och slickar röv eller skall vi göra som andra länder vi säger ja, men gör ändå som vi själva vill. Måhända att EU har rätt, men låt oss sköta våra egna affärer, vare sig det är pengar, snus, gurkor eller vargar som skall skjutas. Jag önskar lite mer stake hos våra representanter i EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att de saknar stake hemma i Sverige till och med, och ber EU om hjälp med argumentationen.

   Hade Reinfeldt/Borg jobbat för Sverige och inte sig själva hade de nackat skuldbubblan för många år sedan. 2008 var ett gyllene tillfälle att skylla på någon annan, men inte ens den chansen var de modiga nog att ta.

   Radera
 14. haha lite off topic men det ser ut som bitcoin kraschar lite
  http://www.zerohedge.com/news/2013-04-10/bitcrash-continues-down-40-and-dumping

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stabilt... Från 266 dollar till 120 dollar på några timmar (och från 150 till 120 på de tio minuter jag spenderade på att googla bitcoin-sidor :). Ingen bubbla där inte!

   Radera
 15. Slutsatsen är här tydlig; Politikerna har sedan 30-40 år endast inriktat sig mot makten istället för medborgarna. Förutom valda medborgare förstås!

  SvaraRadera
 16. Sist vi hade fastighetsskatt så betalade jag en månadslön varje år i fastighetsskatt (det var på den tiden när inte jobbskatteavdraget fanns så man fick inte ut så mycket). Så jag tjänade bara 11 månadslöner per år.

  När vi renoverade köket så kortade jag av en bänkskiva så att vi skulle komma under den magiska skattehöjar gränsen.

  Jag brukar säga att det är Göran Persson som genom skattesystemet designat vårt kök. ;)

  Nästa gång kanske det blir herr Herman Van Rompuy som designar vårt kök. Låter nästan lite finare även om jag tycker Svenskarna skall bestämma över vårt land.

  SvaraRadera
 17. "ja jävlar, mycket ska man se" sa päronet när finanskrisen började.

  Är 10.000 kr frågan huruvida Raj-Raj vågar mopsa sig mot Bryssel?

  SvaraRadera
 18. Ta bort ränteavdraget: Bra där, helt onödigt och dumt.
  Amorteringskrav: Sunt och behövligt.
  Införa fastighetsskatt igen: Say what!? Det är ju bara rent förtryck. Av vilken anledning måste man ta in skatter den vägen?

  SvaraRadera
 19. Finns ingen möjlighet att backa bandet. Det enda man kan göra är att inför fri hyressättning på nybygge.Allt annat skulle förstöra Sveriges ekonomi. Sånt här kan man bara göra i högkonjunktur. För tio år sedan hade det varit aktuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock skulle fri hyressättning bara driva på bostadspriserna ytterligare och därmed tvinga folk att belåna sig ännu mer. Och EU menade ju att skuldsättningen måste ner. Då bör snarare den fria hyressättningen avvisas. Och drivas tillbaka där den i någon mån införts.

   Radera
  2. @Adam

   Man skulle kunna kombinerade med att prissättningen måste vara så att besittningsskyddet består (endel glömmer att en av argumenten för hyresreglering är besittningsskyddet). Det skulle alltså innebära att hyran sätts när kontraktet skrivs och sedan inte tillåts höjas godtyckligt. Det skulle äver innebära att man bör inskränka rätten att hyra ut i andra hand eftersom då hyresgästen hellre hyr ut i andra hand än att säga upp ett fördelaktigt hyresavtal.

   Radera
 20. Finland minskar just ränteavdragen från 30 till 25 procent. På Åland finns i stort sett ingen fastighetsskatt alls. Amorteringskrav på bostadsskulder är hundra procent. På Åland råder fri hyressättning sedan år 1999.
  Tyvärr har vi ändå höga köpepriser och brist på hyreslägenheter. Privata företag vill inte bygga hyreshus eftersom de inte tror att de kan ta tillräckligt höga hyror för att få lönsamhet.

  SvaraRadera
 21. Men sluta säga EU vill ditten och EU vill datten när det bara är fråga om en, i detta fall måhända en av de viktigare, aktörerna som uttalar sig. EU är Sverige, Finland, Tyskland osv. Vi är i en Union för tusan. Fatta det. Det är uppenbart att Cornu inte gilar det och att många av läsana inte heller gillar överstatligt samarbete med landets närmsta grannar men nu är det så det är. EU-Kommissionen är inte allenarådande - speciellt inte på områden där dom inte har reell makt. EU-Kommissionens huvuduppgift är att se till att Rom- fördraget i sin senaste skepnad efterlevs samt lägga lagförslag inom de politikområden där samtliga medlemssater, helt demokratiskt, kommit överens att så skall ske. Cornu brukar ju gilla att veta hur saker och ting är. Så skärpning. Om man sedan gillar eler inte gillar vad Kommissionen säger är en helt annan sak. Personligen tycker jag Kommissionen producerar en helsikes massa trams men vem är förvånad när man ser vilka svaga töntar medlemsstaterna skickar dit (förutom vår svenska kommissionär föstås).

  Eurokrat, gammelmoderat och fd eldledare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Kommissionen planerar att dra Sverige inför Domstolen därför att Sverige bryter mot elva punkter i direktivet om fri rörlighet, fortfarande efter åtta år! Men det bryr sig förstås inte demagoger som Cornucopia om.

   http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-646_sv.htm

   Att Sverige bryter mot anslutningsfördraget genom att inte göra de åtgärder som behövs för att införa den gemensamma valutan är också välkänt.

   Radera
  2. Stämningen i Bryssel är rätt neggig just nu och kommissionärerna är livrädda för, åtminstobe de större, medlemslämnderna. Undrar om Kom skulle våga ge sig på tex UK eller FR med fördragsbrott i dagsläget? Lätt att hugga på ett litet land etc. Önskar Demacornu orkade sättta sig in i hur Bryssel verkligen fungerar.

   Eurokrat osv

   Radera