Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2013-04-07 17:23

Hur stor disponibel inkomst har ditt hushåll per månad?

Dags för en liten läsarenkät igen. Denna gång om ditt hushålls disponibla månadsinkomst.Kom ihåg att eftersom ni är anonyma så finns det ingen anledning att svara något annat än korrekt, då ingen kommer bli imponerad eller förfärad ändå.

Glöm inte att disponibel inkomst inkluderar transfereringar (=bidrag) som barnbidrag, bostadstillägg etc.

Svara nedan.

Ni som lever i moderna familjeförhållanden med både hon, han, hen och vederbörande har inga svarsalternativ nedan, utan jag har godtyckligt begränsat inkomsterna till en eller två personer. Ber om ursäkt för alla er som nu känner er som flerfärgade kränkta vederbörande. Starta en Facebookgrupp eller något.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Disponibel_inkomst

  SvaraRadera
 2. Jag är student och bor ensam i en lägenhet/ett studentrum på ca 25 kvm.

  Disponibel inkomst:
  50% studiemedel = 4520 kr
  Bostadsbidrag = 700 kr

  Jag har alltså en total disponibel inkomst på 5220 kr per månad. Jag har även ett extrajobb, men då jag hittills enbart jobbat 15 timmar i år tar jag inte med det i beräkningarna.

  Mina utgifter hamnar på omkring 7500 - 8500 kr i månaden (har stenkoll, skriver upp alla utgifter i ett spreadsheet).

  Nästa termin kommer jag inte längre vara berättigad till studiemedel (mina CSN-veckor tar slut), då kommer jag ha en disponibel inkomst på under 1000 kr i månaden. Det blir tufft. Som tur är har jag lyckats skaffa mig ett bra sommarjobb från vilket jag kommer få ut omkring 30 000 - 35 000 kr brutto. Tack vare dessa pengar (och lite andra besparingar) kommer jag kunna avsluta mina studier.

  (När jag väl tagit min (civilingenjörs-)examen kommer jag ha ungefär 0 kr i besparingar och en studieskuld på omkring 350 000 kr. Det blir jobbigt om jag inte lyckas få ett jobb ganska omgående efter avslutade studier!)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Se till att endast ta bidragsdelen, om man fortfarande får det. Billig bostad går alltid att hitta på något billigt vis. Det ger en några hundår men sedan en enorm glädje sedan när du börjar arbeta att slippa betala av det där lånet.

   Det kanske är sent för dig men man kan väl alltid inpirera någon annan.

   Radera
  2. Jag skulle göra tvärt om och här får ni gärna argumentera mot mig men så här tänker jag: Ta fullt studielån, lev sparsamt (dvs anpassa utgifter i möjlig mån efter bidrag och extrajobb), lägg undan låndedelen till handpenning (eller buffert om man inte har någon sedan tidigare). Oavsett hur räntorna går och bostadspriserna tar vägen känns det säkrare med ett CSN-lån än ett banklån. CSN går ju att minska betalningarna på lite beroende på om man börjar läsa igen och vilken inkomst man har etc.

   Radera
 3. inkomsten varierar då man är timavlönad. men det pendlar mellan 35-42.000:- ut efter skatt.

  3-årig bygg och anläggning på gymnasiet.

  jobbar dock i Norge.

  SvaraRadera
 4. Cornu: I många fall när du har enkäter är svarsalternativen numeriska värden. Då är det ofta mer logiskt att presentera resultaten i samma ordning som i frågan, istället för sorterat på antal röster per svar.. Går det inte med den plattformen du använder?

  Handlar frågan om politiskt parti, favoritfärg eller liknande får resultatet gärna presenteras som nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plattformen sorterar tyvärr om svaren.

   Radera
  2. Ska kika på detta, så att man i framtiden kan välja hur resultatet presenteras. Nu presenteras det (som ni ser) alltid i resultat-ordning.
   Tips: Du kan ändra iframe-värdet (height) så att man slipper en scroll-bar till höger (när det är så många svarsalternativ)
   /ConnyT (jobbar med PlusEtt)

   Radera
 5. Jag har pension på drygt 9000 och inkomster från uthyrning av ett rum 3500. Inkomsterna täcker inte utgifterna utan drygas ut med sparkapital.

  SvaraRadera
 6. Jag har haft allt mellan svältlön och hög lön. Jag har aldrig någonsin levt över mina inkomster, på regelbunden basis alltså. Undantag för tillfällen då stora inköp gjorts ur sparade medel.

  Om man vet vilken inkomst man har, och det gör man i allmänhet, så handlar det helt enkelt att leva efter sin inkomst. Man kan t ex inte hålla sig med en bostad som förutsätter en hög inkomst om man inte har det! Tillfälliga förutsättningar och arrangemang undantaget, naturligtvis, men då får de ju också vara just tillfälliga.

  SvaraRadera
 7. Konstaterar att jag tillhör en av de ovanligaste grupperna som ensamförsörjare med hög lön. Dettta kommer dock att förändras snart då det inte är optimalt med hemmahen som förvisso har massor att göra men ändå blir lätt uttråkad. Trots barn är två inkomster per familj rätt så bra för allas välmående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med möjlig invändning hur barnen tycker det är med +40h på den socialistiska fostringsanstalten.

   Radera
 8. Kan du sluta med din töntiga gymnasiekille-attityd mot andra livsstilar än din egen tack. Du borde kunna bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen tycker jag det är kul med den typen av kommentarer, "Ber om ursäkt för alla er som nu känner er som flerfärgade kränkta vederbörande. Starta en Facebookgrupp eller något."

   Radera
  2. Extra roligt är det när folk tar en sådan kommentar på allvar.

   Det går inte att utföra en enkät som täcker in alla moderna familjekonstellationer med tre mampor och deras fem pampa.

   Eftersom det finaste man kan vara i Sverige är HBTQ, så får denna adel nöja sig med att vara fina. Jag har inte heller något enkätsvar anpassad för antalet tjänstefolk.

   Radera
  3. Det är ingen som har sagt att alla familjekonstellationer kan täckas in, det var inte det min kommentar handlade om. Men det var kanske för komplicerat att ta in?

   En vuxen människa som inte har någta issues med olika sätt att leva formulerar sig typ "Här har jag valt att ta med hushåll med en eller två vuxna försörjare". Inte mycket svårare än så.

   Det "roliga" är ju att du är så pubertal att du inte står för dina omogna gliringar av typen "Eftersom det finaste man kan vara i Sverige är HBTQ".

   Det gör ju att det bli väldgit svårt att ta dig på allvar i längden, av allt du säger eftersom du uppenbarligen inte har förmåga att gå utanför ditt eget perspektiv.

   Utveckla gärna vad du menar med adel. Det här är en gruppsom får nöja sig med att bli mobbade, slagna, mördade och få allmänt sämre bemötande i vårt samhälle idag.

   Kanske faller du helt enkelt i katergorin vita kränkta män som stör sig på att media rapporterar om att denna grupp överhuvudtaget existerar, som får dig att kalla vilja dem adel.
   Som sagt, utveckla gärna.

   Radera
 9. har försörjt familj med två vuxna och tre barn i snart 12 år nu med en lön.... visserligen en sk höginkomsttagare, men den ogifta hälften har ibland haft svårt att förstå varför grannarna med lägre inkomst har haft råd att köpa sommarhus osv.. har försökt förklara det där med % och skattesatser... men hon har snart pluggat klart... kanske...

  SvaraRadera
 10. Ensamstående student med barn (50%). Studiemedel och bostadsbidrag. Fått insikt om vilka enorma summor vi transfererar, ändå gnäller vänstern. Lever blygsamt men gott på CSN+FK. Att jag måste låna lite grann känns OK, räntan är ändå bra och studierna är ju gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Sluta inte med "din töntiga gymnasiekille-attityd", vi har nog med skribenter med sitt blötaste finger upp i HBTQ-poly-stjärnfamiljs-vinden i det här landet. DS.

   Radera
  2. Ett tillfälle bra som något att be Cornu introducera en Gilla-knapp.

   Radera
  3. Samt en Ogilla-knapp för symmetrins skull.

   Radera
 11. Wow, den kommentaren hade jag nästan själv kunnat skriva. Liknar min situation till 99%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch, menat som kommentar till floxer...

   Eventuella andra liknelser undanbedes dock.

   Radera
 12. Två normala Stockhomsinkomster, c:a 55 netto/månad. Lever dock rätt snålt trots barn så vi kan unna oss en hel del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 55k netto normalt i Sthlm på två löner? Vi ligger också i den häraden och tror oss vara priviligerade med Stockholmsinkomster rejält över snittet.

   Radera