Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2013-04-21 17:57

Hur många bitcoins har du?

Veckans fråga får bli hur många bitcoins du har. Svara nedan.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Bitcoin är som sagt inte pengar ännu (allmänt använt bytesmedel). Men om det blir pengar så tyder allt på att det skulle fungera mycket bra.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte jättemånga men förra veckan använde jag några att handla filament till min 3D-skrivare för. Kursen kommer väl va svajig för en överskådlig framtid, och det här med IT-säkerhet blir ju inte mindre viktigt. Jag ser det som ett intressant experiment.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött att vara lite open-minded.

   Radera
 3. Liksom andra nätverks- och populationsfenomen så bör rimligtvis även Bitcoin ha en exponentiell tillväxt i det långa loppet(i detta fall ”deflationstillväxt” i takt med ökad vetskap, intresse och brukstillämpning). Vid massmediala eller andra ”störningar” sker som väntat en kontaminering med ”ketchupeffekten”. Den intressanta frågan är väl bara hur fördubblingstiden i snitt kommer att fördela sig under exempelvis 1 år, 2 år, 4 år, 8 år och 16 år och kanske mer (var fjärde år halveras ju mängdtillväxten) beroende när och om en ”mättnadsnivå” nås. Ganska så kul och intressant…

  http://bohagstedt.wordpress.com/2012/01/20/9-ketchupeffekten-och-exponentiell-tillvaxt/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mängden Bitcoin växer asymptotiskt mot en konstant maxgräns. Du menar kanske omsättningen av Bitoin växer? I vilket fall har ekonomin alltid växt exponentiellt och kommer alltid att fortsätta göra så.

   Radera
  2. Det är bara dumheter att tro att ekonomin alltid kommer att växa exponentiellt. Det leder bara till orimligheter - begränsningar på både produktionssidan och konsumtionsidan sätter stopp för det.

   Radera
  3. ANonym
   Nä. Vad skulle det vara för begränsningar? Det eviga energiflödet från Solen gör att vi kan omvandla hela Jordklotets 6*10^24 kg till välstånd på nano-nivå. Och även då kan vi fortsätta genom att löpande rekonfiguera det till sekventiellt allt mer värdefulla nano-tillstånd. Och sen har vi asteroiderna och månarnas ytor lättillgängliga för ytterligare resursförädling.

   Radera
  4. "I would annex the stars if I could" sa Cecil Rhodes...

   Trettio år senare blev det ett världskrig.

   Radera
  5. T.ex. så kan vi ju ta energitillgången, med en tillväxt på 3.5% innebär en fördubbling på 20år, tusenfaldigande på 200år och sen är det bara att räkna vad detta innebär: runt 2200 måste vi nyttja all energi som träffar jorden, runt 2800 måste vi nyttja all solenergi som utstrålas, ett år runt 3800 måste solen konverteras helt till energi, ett år runt 5200 måste samma sak göras med hela observerbara universum och sen då? Samma resonemang kan göras med allt som verkar begränsat - förr eller senare så hamnar man i orimligheter.

   Detsamma gäller på konsumtionsidan - tänk dig vad du skulle göra med en inkomst som är 1000x den i dag (i reella termer - vi kan alltid slänga på nollor på nominella värden för skojs skull) och sen 1milj gånger osv. Förr eller senare inser de flesta normalt funtade människor att det kommer te sig orimligt.

   Radera
  6. Kapitalist har nog inte hört talas om termodynamikens lagar.

   Radera
 4. "ekonomin [har] alltid växt exponentiellt och kommer alltid att fortsätta göra så."

  WAAAHH!!! Herregud, jag var nära att frusta morgonkaffet över halva rummet, det där var något av det roligaste jag läst i hela mitt liv, alla kategorier. Liberalernas historielöshet är verkligen...förbluffande. Tack för underhållningen!

  SvaraRadera