Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2013-04-24 08:31

FLASH: Ryssland störde ut svensk radar på Gotland

Enligt flera uppgifter till bloggaren Den sjätte mannen, så störde ryskt flyg ut de svenska radarstationerna på Gotland i samband med incidenten som kallas ryska påsken. Läs mer där.


Politiker i bl a försvarsutskottet ska vara underrättade om detta och enligt Den sjätte mannen är detta den främsta anledningen till att försvarsutskottet kallas samman. Därmed framgår det tydligt att den ryska "övningen" var riktad mot Sverige, då man alltså skarpt störde ut svensk radar. Man råkade inte bara befinna sig nära Gotska Sandön, utan man använde även aktivt elektronisk krigföring.

Och nej, flygövningen var inte förannonserad. Den var en del av en förannonserad större övning, men att man skulle "anfalla Sverige" inklusive skarp elektronisk krigföring var inget man hade berättat, bara att man höll övningen Ladoga 2013.

För övrigt används elektronisk krigföring av alla parter i Midsommargryning, som biter sig kvar på topplistorna. Inga större förändringar i listplaceringar mot i måndags, möjligen att boken avancerar något på Adlibris topp-100 och nu befinner sig på plats 20 mot tidigare 22. Alla förstaplaceringar på andra listor ligger kvar.

Jag får en del frågor om hur mycket jag betalat ryssarna för att genomföra Midvintermörker fast som Långfredagsnatt. Svaret är att jag inte betalat. De gjorde det hela gratis och på eget initiativ.

Tekniskt tillägg: Det framgår förstås inte om det handlar om separata enheter för elektronisk krigföring, vilket kan vara separata flygplan eller fartyg, eller om det var ryska påskens flygplan som använde sin egen förmåga till att störa radar.

Även svenska JAS 39 C/D såväl som eventuell framtida E/F har förmåga till radarstörning.

Det finns en lång rad sätt man kan störa radar på, ett sätt är att flygplan använder sin egen radar till att skicka ut falska ekon, men även spanings- och stridsledningsradar kan förstås användas till just detta. En annan variant är att man skickar ut en exakt dämpande motvåg som tar ut ekon mot det egna flygplanet, även om det antagligen är betydligt svårare. Det hela är en programmeringsfråga och en markradar kan t ex skicka ut signaler som får en motståndare att tro att den befinner sig på en annan plats än vad den gör. Med rätt programmering kan även rysk flygande spanings- och stridledningsradar, som Mainstay-flygplan, användas för elektronisk krigföring. Sedan kan man förstås utrusta flygplan med separata kapslar för elektronisk krigföring och åtminstone USA har än idag separata flygplan för elektronisk krigföring, t ex Prowler och sedan 2009 Growler, vilket man använt aktivt under t ex Irakkriget för att störa ut försvaret. Sannolikt använde NATO-koalitionen även elektronisk krigföring i bombkriget mot Libyen, något annat vore väldigt underligt. I det svenska invasionsförsvaret behöll man länge Lansen-flygplan för just detta ändamål, inklusive kapslar för att strö ut radarstörande remsor, något som modern radar störs allt mindre av då det är relativt lätt att filtrera klottret med dagens datorer.

28 kommentarer:

 1. På vilk(a) band skedde störningen? KSRRS 640 går på vilket band, har inte läst om den. PS-861 ?

  Det är ju en sak att försöka störa ut, och en annan om det lyckades. Speciellt om det också var fartyg+ubåt och fasta installationer involverade

  SvaraRadera
 2. Jag litar på Lars Beckman (riksdagsledamot för M) som hävdar att allt är en konspiration mot alliansen för att egentligen få fram mer pengar till försvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter rimligt. Det är trots allt allmänt känt att Putin står på sossarnas lönelista. Han har tom erbjudits en plats i VU, men tackade nej i sista sund, därav Omar Mustafa affären...

   Radera
 3. Det var nyheter. men som kommentaren ovan, en sak att störa ut, en annan att lyckas. Men elektronisk krigföring är ju a och o. Inga försök till att droppa något i närheten?
  Samtidigt kanske man ska inte bli förvånad? Nu vet jag inte hur det står till med andra länder och mycket är sekretessbelagt. Men givet att man i utlandet vet att vi har inget/dåliga möjligheter till att hävda territoriet så är vi ett givet och tacksamt mål att öva på, liksom att den kultur vi har idag där sekretessyämpeln brukas politiskt i en takt som ser tja... opassande ut så förstärker vi själva möjöigheteb att bli övade på eller som du (Cornucopia) skrivit ... "få huvudet spolat i toaletten". Resultat av ett militärt vakuum efter den strategiska time-outen.
  Hade det stått rapporterat i nyheter/facebook/twitter osv i realtid...("Kolla här... följ de ryska planens övning i realtid i hd") hade det a)redan varit debatt; b) inte varit lika spännande att öva sig på oss trots. Även givet att vi skuööe ha bättre möjlighet till plan i luften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Edit: Ursäkta stavfelen. Menade förstås att man skulle publicera observationer från Svensk sida.

   Radera
 4. starkt av förlaget att beställa den här typen av "release event" i samband med lanseringen...

  SvaraRadera
 5. Mogens Glistrup på sin tid menade att man skulle just sätta in en telefonsvarare till ryssen som bara sade:
  "Vi ger oss"!
  Men jag tycker vi borde göra en åtgärd i gammal svensk anda...
  Många svenska soldater hamnade ju i Sibirien efter Karls dåliga bataljer österut, så vi kan väl be Arbetsförmedlingens chef att kolla arbetsmarknaden i Sibirien redan nu...

  SvaraRadera
 6. Svenska försvaret är uppenbarligen fullständigt statligt disorganiserat numera, men vissa saker här och där har de väl världsledande spetskompetens inom, och elektronisk krigföring trodde jag var ett av dem. En bekant som jobbat hos en av försvarets IT-leverantörer menade att försvaret är underskattat för att det kan sabba fiendens kommunikationer så att det blir omöjligt för dem att samordna någon invasion. Själv tror jag ryssarna är lite mer robusta än så och plockar fram pekfingertelegrafen och morsealfabetet om så behövs.

  Inom astronomin, ni vet, studiet av där där svarta vi har över huvet om natten, så är "signalspaningen" över hela spektrat fulländad bortom föreställningsförmåga. Interferometri gör det möjligt att använda två små radioteleskop på var sin kontinent som om de hade samma upplösning mellan sig som ett enda teleskop lika stort som jordklotet skulle ha. En astrofysiker drog slutsatser om rummets innersta kvantstruktur (finns det ett distinkt minsta möjligt avstånd?) baserat på data om tre gammafotoner. 3 fotoner! Jag gissar att militärens teknologi bara ligger något decennium efter astronomernas.

  SvaraRadera
 7. Enligt andra källor så ingick i flygövningen att släppa några kransar utanför Gotska Sandön för att hedra de landsmän som omkom när fartyget Wsadnick förliste på platsen 1864.
  Med motiveringen att de varken kan eller vill ta sig dit på annat sätt ska UD ha godkänt "övningen" i förväg och därav C. Bildt's osedvanliga lugn.

  Varje gång ryssarna flyger ut ur Finska viken och håller sig i internationellt luftrum måste de under ca 30 minuter flyga 500 kilometer i riktning rakt mot Stockholm.
  För att inga missförstånd ska uppstå så sker varje sådan anflygning därför med påslagen transponder som visar vilka de är och vart de ska samt helt oberoende av vår radarbevakning. Så även denna gång.

  Bonus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jomenvisst, det verkar rimligt att använda Backfire flygplan för denna uppgift mitt i natten. Kransarna är osedvanligt stora i år vilket passar för 149-års firandet...

   duh - det finns risk att någon läsare tror på det du skriver...

   Radera
 8. En överenskommelse med NATO att de tar över incidentberedskapen under vissa tider så att Flygvapnet kommer ikapp med förbrukad tid efter övningarna med NATO tidigare i år? Lite i skymundna förstås, men en tyst överenskommelse.

  Ryssarna lägger övningen på NATO:s "skift" för att åskådliggöra förhållandet. Tipsar en journalist på en tidning med försvarsvänlig, lättindignerad, läsekrets, för att slå in en kil mellan Sverige och NATO, alternativt sprida uppgivenhetskänsla i den svenska debatten?

  Är ovanstående en konspirationsteori, eller sannolik Maskirovka? Ingen som vet.

  SvaraRadera
 9. Varför skulle de använda elektronisk krigföring? Flygvapnets ledning hade ändå inget alternativ, annat än att möjligen evakuera stridsledningscentralen när de förstått att de snart kommer att bombas bort (om det ens var meningsfullt att bomba en ledningscentral som inte har någonting att leda). Ryssarna hade lika gärna kunnat emaila dem fullständig information om vad de kommer att göra och hur och när, och ingen åtgärd hade ändå kunnat vidtagas. Var det inte så Adolf fick Tjeckien att kapitulera utan motstånd, genom att informera dess president om hur trupperna var grupperade för anfall.

  SvaraRadera
 10. Flash...?
  Haha du är för rolig.
  Du är lika mycket PR som resten av etablissemanget.
  Jag har ett förslag. Kan du inte dela upp ditt bloggande? Du skriver om ett antal olika ämnen. Man kan vara intresserad av exempelvis framtidens energisituation men inte vilja läsa om upprustningspropaganda. Jag förstår att du inte tvingar någon att läsa här, men eftersom du är briljant i vissa områden och tröttsam i andra så tänkte jag att du kanske borde utveckla ditt kunderbjudande lite. Vad sägs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Du får lära dig att leva med att det finns människor som inte tycker som du i alla frågor.

   Radera
  2. Jag tycker att det finns ett mycket tydligt testosteronfokus i Cornucopias ämnesval: domedagen kommer, krig, allt tar slut hela tiden, självförsörjning, vargbekämpning, jag äger mitt hem utan skuld. Det handlar bara om inåtvänd hormonstimulans, aldrig om intellektualitet eller verklighetsförankring.

   Radera
  3. Men det finns ju etiketter, bara att söka på "Etikett:" står där t.ex. "försvar" så kan man ju hoppa över den. Kanske finns det möjlighet att konfigurera blogger så att man kan sortera bort inlägg utifrån etiketter, men jag tycker det brukar vara ganska uppenbart utifrån rubriken ifall jag vill läsa artikeln - vill jag inte det så trycker man bara på "Page Down"-knappen på tangentbordet tills man kommer till nästa artikel. Hur gör du när du läser tidningen egentligen?

   Radera
  4. Vilket är värst Kapitalist? Att någon skriver strunt, eller att regelmässigt läsa detta strunt och kommentera att det är strunt och dessutom inte själv lyckas höja debatten ovan detta strunt?

   Radera
  5. Oscar
   Jag klagar inte. Cornucopia är delvis intressant och informativ, delvis har han groteskt fel och verkar där komplett vägra ta intryck av sina fails. Så det är intressant. Även blandningen av intressanta inlägg och helt galna vansinigheter som är uppenbart falska, är intressant i sgi. Men vad jag ville påpeka är att det finns en gemensam nämnare: Cowboyen som reder sig själv när världen går under. Tycker jag känner igen det där från några Hollywood-filmer...

   Radera
  6. Vill tillägga att Cornucopias image mycket väl är en del av hans professionella skådespel, han är ju en skönlitterär författare utan ambitioner att förklara verkligheten. En entertainer.

   Radera
  7. Kapitalist är en anti-demokratisk ärkeidiot som bara ljuger, förtalar och bedrar. Han är en av de mest motbjudande skunkdjur man kan tänka sig. Han har inget vettigare för sig här i livet än att ljuga, förtala och förleda. Jorden skulle kunna bli en bättre plats om det inte vore för att det finns psykopatiska vidriga lögnarjävlar som Kapitalist, som är ondskan själv. Typ.

   Radera
  8. Kuckeliku är lika saklig som vanligt :-D

   Radera
  9. Som den psykopat du är så garvar du bara...

   Radera
  10. Berit!
   "Jag förstår att du inte tvingar någon att läsa här, men eftersom du är briljant i vissa områden och tröttsam i andra så tänkte jag att du kanske borde utveckla ditt kunderbjudande lite. Vad sägs?"
   Jag känner en liksom motvillig beundran inför dessa rader! Tack!
   Antar att bloggandet blir (är) som en del av ens person, så det är en viss tågordning hur sakerna kommer ut (till skillnad från en tidning tex). Berit när det är "tråkiga" dödskors å sånt kollar jag bara på en annan blogg, funkar.

   Radera
 11. Konstig värld där människor ber om större inskränkthet...

  "Inåtvänd hormonstimulans", nja en lättneurotisk självständighetsvilja (utan konspirationsteoretiserande) som en motvikt mot den dominerande grupptillförsikten med psykopatologiska drag är något vi skall vara tacksamma för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konkurrens är en del av evolutionen. Svaga samhällen såsom Sverige kommer aldrig att kunna konkurrera med de övriga. Var finns då felet? I övriga världen eller i Sverige?

   Radera
 12. Utan tvekan ville ryssarna provocera fram en reaktion från försvaret, med tanke på vad de skickade fram ville de _verkligen_ få en reaktion som de kunde spana på, frågan är bara vilken. De visste väl rimligtvis att vi inte kunde skicka upp något flyg, så det var troligtvis inte så att det stod något plan redo med någon ny och intressant utrustning monterad som ryssarna ville ha en närmre titt på. Försvaret verkar ju inte heller ha någon motövning motsvarande Dagny mot övningen 2009 att spana på. Kan det i så fall vara så att det installerats något nytt ledningssystem eller någon ny spaningsradar någonstans, eller testas det möjligen något nytt luftvärn man vill testa reaktionsförmågan på? Eller pågick det kanske en ledningsövning vars reaktioner man ville testa? Oavsett vilket så är det märkligt hur mycket läckor från militärer, billiga poänger från oppositionspolitiker, lama förklaringar från regeringspolitiker och intressanta antydningar från försvarsbloggare som förekommer. Kanske var det rentav den svenska debatten ryssarna ville provtrycka med sin övning? Det är i alla fall vad oplatsen antyder...

  Sedan är det också tvärtemot vad Silver och Bildt antyder så att om man upplever en störning av radarn skickar man upp något på stört för att få en chans till observation av läget.

  SvaraRadera
 13. Nja, @viktualiebroder: det kan ju även handla om svensk maskirovka [http://fmashiri.wordpress.com/2013/04/24/tala-ar-silwer/] Vore inte första gången man låter bli att lyfta i syfte att skapa bättre förutsättningar för annan verksamhet. Men det ser nog mera ut som att Midvintermörker har översatts till ryska och är topp-10 bland generalerna i Moskva och St Petersburg.

  @Cornubot: Jag lyckades ordna ett enda enstaka ensamt ex av Midsommargryning från Karslkrona till Finland. Borde vara här nästa vecka. #nosleep

  SvaraRadera