Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2013-04-21 09:58

En studie i samhällskollaps

En frustrerad polis har fått en debattartikel publicerad hos Schibsted/SvD, där han antagligen omedvetet beskriver hur en samhällskollaps sker via lagen om minskande avkastning på ytterligare åtgärder genom ökad komplexitet.


Samtidigt kan förstås regimen Borg/Reinfeldt möta all kritik mot en havererande poliskår med onelinern "vi har anställt fler poliser". Verkligheten visar sig dock i debattartikeln, där bara en tredjedel av poliserna är i tjänst och de som är i tjänst drunknar i stigande komplexitet samtidigt som man inte får några civilanställda till att hantera den exploderande byråkratin.

Kort sagt så sänks polisens effektivitet och har passerat punkten för minskande avkastning. För minskande avkastning innebär ändå avkastning på satsningar. Att 1000 nya poliser, en höjning med ca 5%, t ex ger 1% mer effekt. Men med den ökande och helt onödiga komplexiteten så utförs idag mindre  än innan alliansregimen rekryterade dessa 1 000 poliser.

Finns det någon lösning eller räddning? Antagligen inte. Polisen är bara ett av många exempel på ett havererande samhälle. Tids nog kommer djurskyddsinspektörerna vara fler än djurhållarna, Havs- och vattenmyndigheten kommer ha fler anställda än det finns fiskebåtar. Osv. Byråkrater avskaffar aldrig sig själva utan kör till slut samhället i botten.

Det finns ca 5 000 personer i fängelse i Sverige, vilket väl ungefär är antalet "vårdplatser". 9 500  personer blev nyintagna i fängelse 2012. Samtidigt finns det ca 20 000 poliser och 28 000 anställda hos polismyndigheterna. En polis i Sverige sätter i snitt en halv person i fängelse om året och totalt per anställd sätter man ca 1/3 person i fängelse.

Kanske finns det inte fler brottslingar än så i landet? Men vi vet också att endast några få procent av anmälda brott klarar upp och det är en statistisk bluff då man bokför ett enda uppklarat brott som betydligt fler, t ex kan ett uppklarat inbrott bokföras i statistiken som 25 uppklarade brott om tjuven tog 25 saker, och en fälld dopinglangare kan i statistiken bokföras som 10990-tals uppklarade (oanmälda) brott baserat på en skattning av hur många gånger vederbörande langat. Med 4% uppklaringsgrad innebär det att dessa 10990 uppklarade oanmälda brott motsvarades av nästan 275 000 anmälda brott som inte klarades upp. Men det ser fint ut i statistiken. Vidare drar man upp statistiken med mycket hög uppklarandeprocent på t ex rattfylleri (100%), fortkörning (100%), bidragsfusk (100%) osv, då dessa endast anmäls när någon faktiskt ertappas. Den som vill förstöra polisens statistik kan gå till närmaste kontor och göra en massa anmälningar om raffylleri, där spaningsuppslag saknas (t ex "vit bil vinglade på vägen").

Ändå är polis ett attraktivt yrke och köerna till Polishögskolan är långa. Antagligen kunde man korta ner köerna rejält om man satte som intagningskrav obligatorisk PRAO i några månader tillsammans med riktiga poliser, så man kan få se vad som väntar. Kom ihåg att inget ökat antal poliser kan rätta till de accellererande systemfelen och kollapsen hos rättsväsendet. Möjligen skulle man kunna rätta till det hela genom att lägga ner helt, sparka alla och återanställa alla utom cheferna över näst lägsta nivån.

I övrigt hittar vi hos Schibsteds Opinion en inlaga från en Gustaf Reinfeldt, som på rena meriter och ren begåvning tydligen är ordförande för MUF i Solna. Tycker det känns bra att (m)eritokrati råder i det statsbärande regeringspartiet. Hur skulle det se ut om det var nepotism som gällde? Då skulle man ju kunna bli ordförande i MUF i Solna pga släktskap eller ta över Stockholms landsting sängvägen. Eller varför inte bli statsminister eller utrikesminister genom att ha gift sig med en tidigare partiledare i (m)oderaternas dotter? Nej, tack och lov så förekommer inte någon sådan nepotism i detta statsbärande parti, utan tillsättningen sker på ren (m)erit.

Det finns de som inte vill leva på släktskap. T ex författaren Joe Hill. Som några år efter romandebuten på egna meriter, visat sig vara son till Stephen King.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, pigg och glad idag. Fåren har överlevt ännu en natt.

   Radera
  2. Det låter bra!

   Som sagt,. lysande skrivet av dig, men jag raderade min kommentar då jag tyckte den var lite felaktig mot polismannen, han har ju rätt i frågan du belyser, sen känner jag till många av dessa poliser som resurs och lagstiftningsgalna. Gång på gång kommer det dumheter ur dem, men den här gången hade han faktiskt lyckats se en del av den riktiga problematiken oavsett. Jag bodde i västerort, på "fel ställe" när han tyckte allt var så bra år 2000 och vet hur det slösades på resurser, minst varannan dag blev jag stoppad, kollad, utfrågad. Det är som sagt offerlösa brott, en villig köpare och en villig säljare, möjligen är det ett visst ocker med i bilden, för högt pris, för låg kvalitet.

   Radera
 2. Det viktiga är ju att polisen får klara och mätbara mål av byråkrterna så att de vet hur många fort- och fyllekörare de ska fånga per vecka. Det leder till en oerhörd produktionsökning.

  Har i mitt närområde t.ex. noterat att polisen nu gör nykterhetskontroller på strategiska platser som parkeringen utanför systembolaget på Lördag morgon. Det torde ge en enorm produktionsökning och minska tidsåtgången för att nå det stipulerade veckomålet. Dessutom har polisen gångavstånd dit, så de behöver inte ens köra bil. Ytterligare en effektivisering. Och det finns även en praktisk 30-sträcka på gångavstånd från polisstationen där de fyller sin kvot av fortkörare. Förmodligen kan man effektivisera polisen ytterligare om man även inför bonus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Karl, nu tycker ju jag att Edin ovan dels gnäller en del, dels så har jag levt i hans distrikt, blivit utsatt för polisen och tillochmed förvägrats anmäla brott flera ggr. Tex fick jag inbrott i min bil men tjuven lämnade kvar en kniv, en helt rostfri kniv, med massor av extremt tydliga fingeravtryck. Det må inte vara mkt till bevis men för att kartlägga brottsligheten är den ju perfekt, det var många biltillgrepp på min gata då. Jag erbjöd mig att åka in med kniven, men de ville inte ha den. Och den var ju inte min... Fast jag har den kvar...

   Men att ta fyllon vid systembolaget: Kanon Polisen. Äntligen lite smartness! Ska polisen stå och ta folk som har under 0,5 promille på öde norrlandsvägar? Det sista Polisen måste kämpa för att hålla uppe är att man inte tillåts bygga kriminella öppna vanor. Och kör man full på morgonen till bolaget är risken väldigt stor att man ofta kör berusad.
   Hög produktivitet, bra avskräckning, man tar "riktiga" bovar (sen kan vi diskutera om det inte är lite hård nykterhetslagstiftning men det är en annan fråga).

   Samma sak gäller ju för 30 stäckan även om min folkliga förståelse har krympt IOM att alltfler 30-sträckor skapats. Vad är problemet? De folkvalda har (hade) pekat ut en särskilt farlig vägsträcka där kort total bromssträcka är det enskilt viktigaste för trafiksäkerheten.
   Det är väl det vi vill Polisen primärt ska beivra? 140 på motorvägen känns ju inte så grovt i en ny tysk shysst diesel som går på under halvlitern i den farten.

   Så min konklusion är att du ju kritiserar helt galet, du sitter nästan och berömmer i varje ord men får det att låta negativt?

   Behöver jag ringa st: göran och förklara att du eller jag, (vi får se vad du svarar, om du svarar) blivit komplett galen? :D

   Radera
  2. Tack för ditt beröm av min ironisering över polisens måluppfyllnad.

   För att vara allvarlig så anser jag att vissa verksamheter inte skall målstyras. Gör man det leder det ofelbart till suboptimeringar och feloptimeringar.

   Men om man ska spinna vidare på mitt försök till ironi så bör man nog även tänka på att placera polisstationerna på strategiska platser så att de kan nå sina mål så billigt och enkelt som möjligt. Alternativt kan man lagstifta om att systembolag bara får byggas i anslutning till polisstation och att vägar i närheten är anlagda så att de inbjuder till fortkörning. Och då kan man ju även spara in ett antal polisfordon, kanon vad billigt och bra!

   Fast du kanske inte ser några problem med att målstyra t.ex. polisen, eller sjukvården med sin virtuella marknad.

   Radera
  3. Du kan ha en poäng vad gäller målstyrningen, men mer hur det är än om man alls bör ha den.

   Det kan vara klokt att lägga polisen vid ställen som är nattöppna, att ha en bankomat, eller kanske en bank, som granne. Larm och utryckningstiden blir då kort och Polisen kan troligen gripa förövarna eller iaf avbryta brottet. Å andra sidan kan man ju tänka tvärtom om man vill se många artiklar om det framtida kontantlösa samhället.

   Sen kan ju målstyrning funka bra om man funderar igenom den, att tex göra 300 rattonykterhetskontroller betyder också att man snabbkollar 300 medborgare i trafiken per slump. Om man flyttar dessa till systembolaget lär hitraten öka markant för att finna asociala personer.

   Däremot fick du ju faktiskt medhåll om det nya 30-raseriet där det inte har ngn funktion. Om det är få 30 sträckor och man inser att de är motiverade lyder man lagen av förnuft och vilja. Dessa nya lågfartsstäckor är bara överhetens påbud och blir ju då, som du påpekar, et bra ställe att samla pinnar på för ngn Polis som tvingas eller själv tror på korkad måluppfyllnad. Står de utanför en skola där vägen är riskabel lär väl de få 5% träffar, på vägen jag tror vi båda tänker oss, minst 30%.

   Sjukvården är ett kapitel för sig självt, ett skämt men för mig som sjuk och fattig är det mindre roligt! Man måste åka till länder där Dr inte har en målstyrning att skita i att hjälpa mig.
   Radera
  4. Jag kanske var lite väl kategorisk. Visst kan man ha målstyrning även inom polis och sjukvård. Men man får sätta målen på en högre nivå, inte på detaljnivå som att man ska fånga ett visst antal rattfyllon per vecka eftersom det leder till oönskade konsekvenser som, teoretiskt exempel, att man kanske alltid koncentrerar sig på ett visst "lönsamt" område vilket gör fyllona i andra områden med tiden lär sig att det är riksfritt att köra på andra ställen. Man suboptimerar.

   Likadant inom sjukvården. Om vårdcentralen får betalt, mäts och målsätts per avverkade besök kanske läkaren bokar in tre nya besök för en patient som kommer in med fyra åkommor. Man suboptimerar.

   Radera
  5. Det är helt sant men suboptimeringen inom polisen kan vara positiv, kanske inte om du strävar efter att bolaget på bromma flyg och en egentligen öde norrlandsväg ska ha samma upptäcktsrisk.

   Jag är helt ok med 0,0001% på norrlandsvägen och 80% vid bromma flyg.

   Sjukvården är som sagt ett annat kapitel där man söker göra en lönsam och enkel sak och undvika de svåra och komplicerade.

   Radera
  6. Man kan även tänka sig en 6 filig kul rakmotorväg dom sista 5 kilometrarna med 40 som maxhastighet det borde fylla vilka kvoter och mål som helst, och den skulle gå med vinst redan efter några månader

   Radera
  7. Nykterhetskontroller på morgonen är populärt. Jag har råkat ut för det vid ankomst med färja till Helsingfors, och på väg till färjan i Eckerö.

   Radera
 3. För just de arbetsuppgifter som polismannen beskriver i DN så finns det en bra lösning som verkar fungera.

  Men bakomliggande systemfel är ändå högst relevant att tala om. Jobbar man inom IT så fnyser man åt artificiell komplexitet och kommitté-designade lösningar - det man vill uträtta blir oftast svårare att få gjort om man tar hjälp av något sådant.

  Lagstiftning och offentlig förvaltning verkar ha ungefär samma problem, fast de har inte friheten att välja andra arbetsmetoder.

  Morgonsur har relevanta åsikter i frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet han har är ju att av allt det nya han donar med så har ofta de förslagna möjligen lämnat bevis på ett av alla de olika utredningsspår som han beskriver. Han är byråkrat och jobbet ska gå framåt, det handlar inte om att hitta en kokainpåse i tvättkorgen längre och bli dömd för den, det blir en total revision och kartläggning av ditt liv. Sen blir du ofta av med körkort och andra licenser du har från samhället men så har det ju alltid varit, ofta det verkliga straffet för individen som gjort ett inte så gravt brott.

   Lösningen är väl att få ut fler mannar och hitta påsar i tvättkorgar, idag finns det en hel del James-Bond-stuff de enkelt kan använda för att nå det målet. Om det nu ens finns någon mer större narkotikamängd att hitta som är värt att ens utreda så noga som det verkar göras.

   Radera
 4. Intressant läsning om knarkpolisen Stefan Edins jobb och hur allt mindre blir gjort för allt mer pengar. Systemet blir nog än mer korkat när knarkarna kommer i fängelse, vilket visas av kriminalvårdens statistik, som har brister men verkar vara bättre än polisens.

  Av dömda till fängelse för tillgrepp i åldersgruppen 25-44 år återfaller hela 87 procent i brott inom 3 år från att de släpps (räknat till en lagakraftvunnen dom). Statistiken har brister, dels av att den bara går 3 år tillbaka och dels att de som flyttar utomlands blir bokförda som positiva. I praktiken är återfallen i brott nästan 100 procent. Det är drygt 10 000 individiver som snurrar runt i systemet och bara blir dummare och dummare. För yngre och äldre tjuvar är siffran 85 procent. Det finns alltså vissa personer som begår brott så länge de lever. Se sidan 56 under rubrik ”Högsta återfall”.

  http://www.kriminalvarden.se/upload/statistik/kr%C3%A5/omslag.pdf

  På sidan 6 framgår att statistiken är baserad på 115 000 frigivningar under 6 år. Återfallen efter den första frigivningen efter fängelse för tillgrepp är 75 procent, föga förvånande något under genomsnittet. På sidan 16 under rubrik ”Metod” sägs att ”Uppgifter om eventuell utvandring finns inte tillgängliga i registret varför ingen hänsyn har kunnat tas till detta. Uppgifter om eventuellt återfall utanför Sverige har inte heller kunnat redovisas.” Utvisade personer ingår i statistiken och minskar återfallen precis som när de flyr frivilligt. Men få flyr eftersom deras karriär är svårare utomlands. Där är polisen effektivare, straffen längre och komforten under inlåsningen sämre.

  Kriminalvården är också ett exempel på minskande avkastning av ökad komplexitet. Men man skulle kunna skicka dom på långtidsförvaring i billigt upphandlade utländska fängelser, eller bara låta dom knarka skallen av sig och minimera kostnaderna inom rättsväsendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man la ner psyksjukhusen så hamnade en trdjedel i "eget boende", en tredjedel hamnade inom kriminalvården och en tredjedel "försvann!"...
   Att inse att många människor inte klara dagens samhälle utan kanske behöver ett kollektivt boende, ett ständigt internat, för att klara sitt liv vore nog en vinst både för den enskilde och samhället.

   Att stryka djurskyddslagen och därmed mycket kontroller som kräver mycket polisinsatser skulle skapa utrymme för polisarbete indådantbsom kanske även poliser skulle betrakta som vettigare uppgifter än att terrorisera bönder som gått i väggen på grund av dåligt hanterad jordbrukspolitik av svenska politiker.

   Därmed har ja med några få,meningar visat hur man, lätt, ordnar högre effektivitet och trevligare arbetsmiljö för polisen.

   Radera
 5. "Byråkrater avskaffar aldrig sig själva utan kör till slut samhället i botten."

  Så fruktansvärt sant! Detta är en samhällssjuka - ser och hör om samma problematik i de flesta (alla?) offentligt finansierade verksamheter: undervisningen, sjukvården, försvaret...

  Undrar hur stor andel av allt "arbete" i det offentliga som utförs dagligen som är av typen "gräv ett dike och fyll i det igen"? Men det är klart, det är ju bra med "sysselsättning"! Det kan väl knappast se lika dant ut i det privata, eller?

  Har själv sedan länge slutat lyssna på de nya påbud och direktiv som öser ner över mitt huvud dagligen från byråkrater som måste ha nåt att göra för sina feta löner. Orkar heller inte reta upp mig på de kollegor som ständigt måste gå på diverse möten och kurser. Försöker fokusera på det jag är (hög)utbildad för att utföra. Får se hur länge den strategin håller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl också en effekt av arbetslinjen. Man måste ju sysselsätta folk och vad är då bättre än att hitta lite nya regler som alla måste följa och som en massa andra bevakar att man följer. Än bättre blir det när folk också tvingas till ytterligare investeringar, exempelvis att lägga pengar på varghägn eller att gå någon kurs. Det ger ju jobb föfan och då kan man skita i att folks frihet blir allt mindre. Även om man kallar sig liberal.

   Radera
  2. Byråkrati har en tendens att växa ohämmat om det inte finns något som sätter stopp för det. När byråkratin börjar växa för att administrera sig själv har man nått cancerstadiet, ohämmad tillväxt.

   Radera
  3. Ja, kurser är definitivt en suboptimering i IT-branschen. Ofta kan man lära sig det man behöver, t.ex. ny programmeringsspråk, "on the fly" med lite hjälp av google. Och vad gäller mail kan man med fördel ignorera alla mail som verkar vara av administrativ natur (>90%). Och om det är något man missat eller inte svarat på som man borde så brukar någon vänlig själ påminna en om det.

   Radera
 6. Den här trenden med att suboptimera bort administrativ personal och trycka ut deras arbetsuppgifter till de som egentligen behöver "tjänsten" att göra det själv har pågått länge, och handlar inte bara om polisen, utan genomsyrar hela samhället.

  I och med datorernas intåg så blev det "lönsamt" att låta tjänstemännen hålla reda på och administrera allt själv. Dock en suboptimering eftersom en sekreterare ofta gör dessa arbetsuppgifter både snabbare och bättre, och kostar hälften mot tjänstemannen. Men det är inte så byråkrater tänker. De ser bara att lönekostnaden gått ner i budgeten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Samtidigt har detta i sin tur urholkat möjligheten för de som vill eller behöver endast arbeta halvtid, eller för den delen har ett intresse att arbeta med just mer avancerad administration. En bra administrator är verkligen guld värd för det låter de övriga att koncentrera sig på sina uppgifter istället för leta runt bland en massa papper, formulär etc som de (empirisk observation) inte helt förstår sig på ändå.

   Radera
  2. Lönsamt är ju relativt (som jag antar att du pekar på), motivation i arbetet är ju ej endast lön. En bra start är denna presentation Dan Ariely: What makes us feel good about our work?

   Detta har ju ett flertal företag förstått tex Google och Spotify. Visst det kanske overhead där också men det verkar ju balanseras ut av att medarbetarna ger mer av sig och är "lyckligare", se About
   Scaling Agile with Tribes, Squads, Chapters & Guilds

   Radera
  3. För att inte tala om alla olika administrativa datasystem som man blir tvungen att lära sig, åtminstone på större företag. Och sen har man glömt bort något för att man använder det för sällan, eller gör fel. Och då får man ringa till supporten i Indien, som vanligtvis inte kan göra något utan lägger upp ett ärende till den lokala supporten som kommer att höra av sig inom 3 arbetsdagar - ytterligare ett exempel på suboptimering och förlamande byråkrati.

   Radera
  4. Bästa jag har varit med om är ett Svenskt multinationellt företag, som hade kommit ihop sig med leverantören (outsourcing leverantörern), som brukligt hade de SLA på allt och SLAet på ny arbetsplats var 1 arbetsdag, MEN SLAt på att sätta ett nytt lösen var 6 arbetsdagar. Så jag fick alltså sitta där i 6 dagar utan att kunna komma in i systemen.

   Att tänka på i sammanhanget är att om man köper ett stort system så outsourcar man ju också, och tar med den kulturen in i företaget, tex SAP och Oracle (inklusive Siebel) är ju horribla produkter som lätt tas ned av "svenska" produkter som IFS etc. Ändå väljer företag detta skräp.

   Sen verkar ju SAP har fattat och böjat förbättra sig, men det lär ju ta ett tag att vända skutan.

   Radera
 7. Rätt bra och vardagsnära inlägg av polisen Stefan Edin.

  Apropå den unge Reindfeldts förslag. Tja.. det är väl lovvärt och politiskt typiskt att prata om nya satsningar - men det är ett lite för naivt inlägg. Ingen koppling med verkligheten där. Bara för att det finns forskare i (påstådd) världsklass på KI betyder ju inte per automatik att de skall lära ut, eller? KI är ju ett eget universitet. Dessutom - vilket är viktigt här - ger ett naturvetenskapligt gymnasium i Solna inga garantier att man nödvändigt fortsätter studera vidare på KI. Ungdomar tenderar att vilja flytta någon annanstans, bostadsmarknaden kanske inte är tillåtande i Solna allteftersom området blir attraktivt osv.
  Dessutom återstår väl frågan såklart om man vill ägna sig alltmer åt forskning idag då exempelvis KI enligt rykten begagnar sig i stort av utländska doktorander eftersom de är välutbildade och billigare än de svenska - och då får redan de svenska doktoranderna enligt rykten rätt dåliga löner (ryktet säger runt 18 tusen före skatt). Så om ingen vill av ekonomiska skäl anställa på sikt svenska doktorander, utan det går lika bra med någon från Asien eller Afrika som bor i någon signifikant billigare förort och kostar kanske totalt(inklusive eventuella sociala avgifter) 10 tusen i månaden - hur skall en svensk aspirerande doktorand inom något Life Science område tälva mot det när man måste tänka på bostadsrättsköp i den nya Hagastaden eller övriga närområdet, dyra matpriser, och ändå vill ha en meningsfull fritid?
  Det kan ju fungera enligt Gustaf Reinfelds förslag om man bygger lite hyresrätter med artificiell låg hyra (så forskare och studenter har råd med detta - kommer sällan att hända), och jobbar på att försöka sno (av det varierande i storlek) över åren underlaget från övriga gymnasium i ett gymnasiemässigt överetablerat Stockholm, samtidigt som man funderar på själva den senare utbildningsmodeller ser ut.
  Det är en helt annan och större fråga då.

  Sedan - till sist - finns det redan ett naturvetenskaplig realskola som fungerar idag som gymnasium i närheten. Norra Real. Den har exempelvis en linje som heter Naturvetenskaplig Linje med forskningsinriktning, liksom några andra specialiserade linjer.
  Så Gustaf Reindfelds inlägg är idag inte så nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Edit: Ska såklart stå "Sedan - till sist - finns det redan en naturvetenskaplig realskola som".

   Radera
 8. Lata snutar har alltid funnits. Du kan ju tro att detta beror på en "kollaps", jag tror det beror på en sur snut som ser att polisarbetet förändras.

  För 100 år sen kunde man haft samma diskussion, när man inte längre kunde sy in skumma typer för "lösdriveri".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, sen kom socialstaten och vi fick hem av Folkhemmet, folk hade det bättre, idag är det FULLT av lösdrivare i Sthlm igen! De slåss om platser att tigga på. Så där behövs det nog.... Om Polisen vill handskas med sådant, det är väl roligare att kolla en kkhattuggares telefon, att han ringt mig och velat köpa en pega från -87 för export eller ngt, så kan de nätverksmärka mig.

   Edin beskriver att de idag donar med en massa som tar tid och jag bedömer det inte som att avkastningen alltid skulle vara så lyckad, det är däremot bra om man vill kartlägga överlag. Byråkratiskt gnäll från en von oben typ men troligen har han ju sina order.

   Radera
  2. Eller så blir det dålig avkastning därför att chefen för knarkspan inte tycker det är en bra idé att gå igenom en knarklangares smartphone. Förstår man inte vad det ska vara bra för är det inte konstigt att det går dåligt.

   Den här snuten verkar helt efter, hoppas han slutar och ger plats för nån som begriper sig på att anpassa polisarbetet efter modern teknik.

   Radera
  3. Jag tror inte riktigt du förstår, problemet är ju just att man inte lyckas prestera mer genom undersökningar av smartfåns, som vi då sätter som metafor för hela den tekniska utvecklingen som kan hjälpa utredningen. Hade man nöjt sig med att åtala och straffa för kokainet i tvättkorgen så... Det innebär inte att utvecklingen kan vara och är positiv, det innebär att man antigen får acceptera att dyra mantimmar där resultatet blir magert är verkligheten. Mer komplext att lägga ut en strategi, att ha målsättningar.

   Radera
  4. Det är ändå rimligt att man kontrollerar kommunikationsmedel för att kolla vem som t ex förser den gripne med knark. Och man vet inte förrän man kollat.

   Vill man slänga upp händerna i luften och bara åtala folk som man tar på bar gärning med knark i tvättkorgen, då kommer man aldrig någonsin att få fast de som förser langarna, eller hur?

   Alltså: Det kanske inte alltid ger så mycket att kolla smartphonen, men att itne göra det vore att ge upp. Killen i artikeln vill alltså ge upp.

   Radera
 9. Byråkraters arbete är i bästa fall värdelöst men tyvärr allt för ofta samhällsförstörande. En tröst är att byråkrater är så ineffektiva, det begränsar deras förstörelseförmåga. Narkotikapolisen t.ex. ju mindre den får gjort desto bättre för samhället.

  Byråkraterna är ofta kompetenta, det är systemet som gör att allt arbete de utfört under hela sitt liv är destruktivt istället för skapande. De tillåts ju inte använda sin kmpetens, de får bara blint lyda regler som ofta är gamla och från början kapade i maktkonflikt mellan politiska partier som syftar till att förstöra för varandra.

  Allt utom lagen kan lätt privatiseras. Privata domstolar har vi ju redan. Privata poliskårer och privata fängelser skulle få brottsligheten effektivt bekämpad.

  SvaraRadera
 10. Kaliber handlar om en ny Svensk arbetskraft.

  SvaraRadera
 11. Håller på Leif GW http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/leif-gw-persson-sheriffen-i-gnesta/

  SvaraRadera
 12. Tänk om polisen kunde få fokusera på personer som utför "riktiga" brott, där det finns ett direkt offer istället för att jaga haschtomtar, torskar, serieöversättare, fildelare mm mm

  Det kanske kunde vara en början...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde skattesmitare och fortkörare .... Vanliga Svenssons är ju relativt sätt tillmötesgående i sina kontakter med statens våldsmonopol.

   Det är enkelt för en polisen att åka hem till Holger Holk en fredagskväll. Det är hög sannolikhet att han har rökt på och det värsta han utsätter polisen för är att han kanske tar fram gitarren och vill att alla ska sjunga kumbaya tillsammans innan han snällt följer med till stationen och kissar i en plastmugg.

   Att ta ett allvarligt samtal med moppegängen om det lämpliga i att kräva beskyddarpengar och råna värdetransporter är mycket svårare - och farligare.

   Vad hade du valt att göra om du var polis?

   Radera
 13. Söner har i årtusenden gått i samma fotspår och valt samma yrken som sina fäder. Undantag har naturligtvis funnits och blir allt vanligare men varför skulle traditionen ändras dramatiskt i den senaste generationen?

  SvaraRadera
 14. Om jag ska rescensera Gustaf Reinfeldt när han lägger ut texten för att Solna ska få ett naturvetenskapligt gymnasium, blir jag imponerad av att han har fått en så framskjuten plats i en svensk rikstäckande morgontidning.
  Att döma av det uteblivna kommentarfältet, så måste hans text vara litterärt sprängstoff, fullt i klass med svensk invandringspolitik. Det jag dock saknar i texten är betoningen på vinstmaximerande friskola och värdeorden betygsinflation, valfrihet, skatteparadis, riskkapital, Luxemburg, Kanalöarna, räntesnurror etc.

  Han har dock långt kvar för att komma upp i sin fars, tillika den store landsfaderns, litterära kvalitet, som med sitt monumentalepos "Det sovande folket", 1993, fortfarande präglar svensk inrikesdebatt.

  SvaraRadera
 15. Intressant;
  "lagen om minskande avkastning på ytterligare åtgärder genom ökad komplexitet"
  vad exakt skiljer detta från Karl Marx lag om fallande profitkvot?

  Kan man härmed dra slutsatsen att den förutspådda kollapsen kommer att åtföljas av Tea-Party-rörelsens-diktatur?

  SvaraRadera
 16. "En polis i Sverige sätter i snitt en halv person i fängelse om året"... förutsatt att folk sitter i snitt ett år i fängelse...

  SvaraRadera
 17. Patriotism är det bästa vaccinet mot korruption och kollaps som beskrivs. Patriotism bör vara en förutsättning för att erhålla en skattebetald tjänst.

  SvaraRadera
 18. Patriotism är det bästa vaccinet mot korruption och kollaps som beskrivs. Patriotism bör vara en förutsättning för att erhålla en skattebetald tjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har patriotism med korruption att göra?!
   Absolut ingenting.

   Radera
  2. Ask not what your country can do for you but what you can do for your country!

   Radera
 19. Om man har besökt en polisstation så ska man veta att det är många som blir stressade där. Datorerna och programmen går långsamt, man fyller i och kopierar blanketter för hand, man handstämplar blanketter och man får inte fylla i något fel när man väl arbetar med en dator (t.ex. stava fel på något ryskt namn eller slinta med fingret när man fyller i personnumret) för då är det bara att börja om från början och vips så har man förlorat 15 minuter.

  Systemen är beställda och utvecklade av människor som aldrig kommer att arbeta med det eller se det i verksamheten, och skulle någon framföra kritik så slår dövörat till direkt.

  Då polismyndigheterna har anställningskrav och måste anställa alla nya poliser så har man ju sparkat civil personal bara för att ha råd med dom nya poliserna. Att poliserna sedan får ta över städerskans eller väktarnas jobb är en följd av detta. Någon spöar ens partner och det kommer ett samtal till polisen, men polisen kan inte komma därför att man är fullt upptagen med att städa upp den nerspydda cellen.

  SvaraRadera
 20. @connyt 12:24

  RB har rätt i sin kommentar 05:47.

  Med korruption menar jag att man med mutor kan påverka ämbetsmän att fatta beslut i egen favör. Ett korrumperat samhälle kännetecknas också av klientelism, nepotism och att man har olika måttstockar för olika typer av människor. Likhet inför lagen gäller inte. Rättsstaten, demokratin och allmänhetens insyn i beslutsorganen är satta på undantag.

  Multikulti, globalisering och nyliberalism är korruptionsbefrämjande och inte förenliga med patriotism (=fosterlandskärlek).

  Med patriotismen tvingas/uppmuntras individen att sätta landets väl och ve framför egoismen och gruppegoism. Många individer får därigenom en mer altruistisk hållning. Patriotismen är inkluderande samt strävar efter att minska sociala klyftor och den sociala oron i samhället. Rättsstaten har lättare att verka i en patriotisk stat än i en stat där multikulti är norm.

  Multikulti gynnar och piskar upp ett vi-och-dom-tänkande och gruppegoism, som är förödande för rättsstaten. Med multikulti och gruppegoism finns det således grogrund för grov organiserad brottslighet och framväxten av parallella rättssystem i samhället, som på sikt kommer erodera rättsstaten.

  Globaliseringen och nyliberalismen, som hyllas av det svenska politiska etablissemanget, betonar kortsiktiga vinster och underblåser girighets- och bonuskulturen i Sverige. Det gäller ofta att sko sig på andras bekostnad.

  Enligt nyliberal ideologi ska samhället upphandla viktiga samhällsfunktioner på den så kallade privata marknaden. Den upphandlingsprocess som därmed måste komma till stånd, ger mutor ett större utrymme än vad som är fallet om samhällsfunktionerna drevs av monopol präglade av hederlighet, patriotism och gamla ämbetsmannaideal.

  Sverige, från att ha varit ett land präglat av stark fosterlandskärlek från låg till hög, transformeras sakta men säkert mot ett mer korrumperat samhälle, vilket stöds av följande iakttagelser:

  * beslutsfattande på högsta nivån (=ministerådet) sker i slutna processer
  * tjänstemän på Migrationsverket låter sig mutas och säljer permanenta uppehållstillstånd till invandrare
  * röstköp och klientelism förekommer åtminstone i Södertäljes kommun
  * det statsbärande regeringspartiet vägrar att avslöja varifrån partibidragen kommer
  * många riksdagsmän betraktar sitt uppdrag som en livstidsanställning och inte som ett förtroendeuppdrag
  * Sjuklöverns konsensuspolitik korresponderar med journalistkårens konsensusjournalistik i viktig samhällsfrågor.

  Ett av Europas mest korrumperade länder är Italien, som präglas av relativt svag centralmakt, mutor, delat land (nord och syd) och maffian. Den period i Italiens moderna historia som kännetecknas av relativt liten korruption och maffians tillbakagång sammanfaller med Mussolinis regeringsperiod då den italienska patriotismen stod relativt högt i kurs.

  SvaraRadera