Cornucopia?

2013-04-24 14:21

Det är lätt att stängsla mot varg!

"Det är egentligen ganska lätt att stänga ute vargen från en hage." - Nelly Grönberg, vargprofitör och skattepengdiare i Public Service/SR
"Kom igen nu grabbar, så flyttar vi lite sten medan vi vilar!" - okänd småländsk småbrukare 
En del kanske uppfattar mina skriverier om varg som att jag sitter och gnäller. I verkligheten så stängslar jag för fullt och har lagt mer än 20 timmar på att stärka upp, stängsla om eller stängsla nytt sedan ulven dödade elva får tre kilometer härifrån förra torsdagen. Som ni märkt har bloggen blivit lidande, och skrivandet på nya boken har fått upphöra tills vidare, samtidigt som jag också ligger efter med den egna veden. Förutom egen tid lägger jag egna pengar på detta. Så jag förbehåller mig rätten att idiotförklara länsstyrelsens vargprofitörer och skattepengdiare samt alla vargkramare.5 387:- SEK
Sedan i torsdags har jag stängslat om ca 400 meter eltråd till fårnät, som dessutom ska kompletteras med ett flertal eltrådar över fårnätet, för att få ett stängsel som är upp mot 120 cm högt, på sina platser behövs antagligen upp mot 160 cm pga stenmurar eller kuperad terräng. Riktigt viltstängsel om 2+ meter kräver tillstånd då allt som en människa inte kan ta sig över bryter mot allemansrätten - och övergångar för människa tar varg lika lätt. Anledningen till att jag byter elstängsel till fårnät är att rovdjursavvisande elstängsel fungerar dåligt i verkligheten och kräver mycket omfattande underhåll, där man måste röja undan för den nedersta tråden flera gånger per säsong. Även länsstyrelsen säger att fårnät är det bästa, även om de förstås helt är ute och cyklar när man tittar på kuperade betesmarker i verkligheten och inte Nelly Grönbergs platta fotbollsplaner.

I går köpte jag mer stolpar (hade en del stolpar och nät i beredskap redan, men de tog slut) och nät till priset 5 387:- SEK hos Skene Valskvarn, alltså mina pengar, inte Nelly Grönbergs skattepengar (här har ni ett foto på Nelly Grönberg om ni vill sätta en bild till radiorösten). Och nu under förmiddagen har jag stolpat och slagit ner ca femtio stolpar på ett skogsbete där tjälen fortfarande är i marken. Det är i sådana här lägen man är tacksam över de där hundra armhävningarna på morgonen, men jag är den första att erkänna att jag var tvungen att ta paus ibland. Verktygen här är ett järnspett och en rejäl meterlång klubba. Det är tungt, speciellt med tjäle i marken.

I Nelly Grönbergs värld finns det ingen tjäle, men i verkligheten så finns ulven här nu. Och det är nu jag måste stängsla. Tjälen har släppt helt utanför skogen, men inne i skogen ligger den 5 cm ner och är fortfarande ca 10-15 cm tjock på sina platser. Men det är lätt att stängsla som Grönberg så vist och insiktsfullt säger.

Vad är då materialkostnaden för fårnät per meter? Priserna är här lokala från Skene Valskvarn. Man kanske kan hitta billigare alternativ, men jag behöver stolpar och nät omedelbart, vargen väntar inte på Schenker eller DHL, som dessutom just gått ut i strejk. Priser inklusive moms.

Billigaste stolparna gick på 22:50 SEK per styck och man sätter högst med tre meters mellanrum. För varje stolpe går det sedan åt minst fyra stängselkrämpor, helst sju. Dessa kostar oerhörda 0:50 SEK per styck och är alltså nästan värda sin vikt i silver (nåja), iaf de jag fick tag på lokalt - 500:- SEK för 1000 stycken hos Sätila Bygg. Det ger ett pris på 24:50/3=8:17 SEK per meter. Tillkommer själva fårnätet, som gick på 1350:- SEK per 100 meter, eller 13:50 SEK per meter. Materialkostnaden landar alltså på minst 21:67 SEK per meter. Tillkommer tätare pålning vid hörn, plus skruv eller spik och tvärslå för att staga upp hörn och en del komplicerade platser. Samt en och annan längre stolpe och brädor vid stup.

Kanske på sin plats med lite foton på lätt (om)stängsling Grönberg style. Jag river alltså här elnät och sätter fler stolpar för att sätta upp fårnät istället. Behöver sätta en ny stolpe mellan varje gammal.

Vi går till andra änden av denna äng, borta där skogen tar vid. Detta är som ni ser inte en EU-äng då den färdigställdes (nåja) två år efter övriga och av tur eller skicklighet har jag inte sökt åtagande och behöver alltså inte fortsätta beta denna när fåren är uppätna, med risk för att få betala tillbaka alla miljöersättningar till EU. Ängen är dock en dryg halv hektar stor och jag behöver betet.

Ledtrådar att detta inte är EU-godkänt, förutom att det står så många träd att italienska EU-revisorer skulle gå vilse (5-6 björkar i bild) är förekomsten av bilogisk mångfaldstärkande rishögar. Dessa är utmärkt skydd till fåglar och gnagare som harar, häckningsplatser för markhäckande fåglar, älskas av insekter och ger skugga åt växter som inte gillar sol, samt minskar risken för uttorkning och fångar upp löv som stannar kvar på betet om hösten och återför sina näringsämnen istället för att blåsa bort. Kort sagt sådant som EU hatar och som bidrar till mer biologisk mångfald än mångfaldsutrotande vargar.

Ängen började växa igen på 50-talet, baserat på årsringar hos de ca 180 tallar jag fällt här och stenmuren uppfördes alltså tidigare än så. Jordmånen lämpar sig inte för plöjning, då den är 5-10 cm och stenarna flyttades nog för att man inte skulle slå lien i sten när man slog hö. Stenfritt är det...

Stenmuren är uppförd på en bergsås, där det är berg i dagen - man flyttar inte tusentals stenar för att lägga dem på jord. Kort sagt går det inte att stängsla där muren är.
Ängsbetet ligger ner mot vår sjö och är en av de vackraste vi har, när den är lite grönare än så här års.

Befintligt elstängsel i bortre ändan. Nya stolpar framställda inför stolpning mellan de befintliga. Slägga och spett skymtar borta vid eken. Sjön i bakgrunden. Det kommer alltså också behöva stängslas om ca 200 längs sjön, men jag är lyckligt lottad. En granne 2 km bort har två kilometer sjöängar, som måste stängslas för att hålla vargen borta. Där pratar vi alltså om en materialkostnad på 44 000:- SEK för att stadsbor och vargkramare vill ha varg. För att inte tala om arbetskostnaden. Samtidigt får man ju inte stängsla av en sjö, då det bryter mot allemansrätten...
Nu över till problemet. Stenmuren går på sin bergkam nästan hela vägen fram till skiftesgränsen.
Här är det berg ca 1 cm under mossan och så kuperat att även jag kan krypa under eltråden. Blir inte snyggt spänt fårnät här inte, speciellt inte om det är sex meter mellan stolparna. Stolpen på snedden till vänster i bild är inte nedslagen än, utan lutar mot befintlig stolpe.

Stenmuren är ca 50 meter lång och bergåsen slutar inte förrän i andra ändan. Ska jag stolpa om innanför stenmuren blir jag av med ca 0.3 hektar bete.
För att visa problemet har jag lagt upp nedanstående video på Youtube. Alltid stör det någon.

Har en film med lite nyfött vargfoder också, men jag orkar inte redigera den, då filmen blev lite lång.

Så var det detta med anpassning och att man minsann får ersättning för rivna djur.

Så om eller när du drabbas av inbrott och de förutom det som stjäls, även slår sönder resten av dina inventarier, så ska du inte gnälla även om polisen skuldbelägger dig för att inte haft ett bättre lås, för du får ju pengar på försäkringen. Ett argument som kriminella ofta använder när de ursäktar att de stjäl från hederliga människor - de får ju ersättning på försäkring. Men psykiskt lidande, integritetskränkning och det omfattande arbete det innebär att återställa ett sönderslaget hem får man inga pengar för...

Så vill ni ha varg, håll käften när ni själva blir brottsoffer. Ni har ju försäkring! Mycket inbrott i grannskapet? Sluta gnäll och flytta!

I fallet varg så ägs vargarna dessutom av staten i form av statens vilt. Det är som att polisen går och slår sönder din bostad och sedan lägger skulden på dig.

Även min bloggranne Älgflugornas herre har en del att säga om hur lätt det är att stängsla mot varg.
"Att sätta upp ett bra stängsel på en åker och låta fåren vallbeta är inga problem, men det är synnerligen ointressant och oekonomiskt. Visst kan man låta fåren efterbeta vallen men sin viktigaste betesinsats gör får just på oländiga naturbeten. På sådana marker skulle man behöva sätta en stolpe per meter ifall man skulle hålla strikt på att lägsta tråden skall gå 30 cm över mark. Och det förutsätter att det över huvud taget går att stängsla utan hjälp av bergsborr. [...] Min granne var dock glasklar på den punkten, [länsstyrelsens personal] är inkompetenta idioter som inte kan något om tamdjur, var hans kategoriska bedömning."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

90 kommentarer:

 1. Det var ett jädra gnällande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! Det här varghatet är dessutom ganska inkonsekvent med herr Wilderängs i övrigt toleranta och miljöanpassade inställning till andra företeelser.

   Radera
  2. Konsekvens?

   Jag är intresserad och engagerad i hållbarhet - att uthålligt bereda maximalt välstånd till största antal människor. Varg tillför ingenting, utan minskar välståndet och gör oss mindre hållbara, mer sårbara och mer importberoende, samtidigt som vargen inte är utrotningshotad och finns i 100 000-talet i Kanadas och Rysslands ödemarker.

   Radera
  3. Du kämpar mot grön anti-humanistisk eko-fascism som säger att vargar är lika mycket värda som människor.

   Radera
  4. Håller med Cornu. Individer som Kent förstår inte att vargvurmandet är ekofientligt och ett kommersiellt påfund. Det förgör effektigt det småskaliga ekovänliga alternativet. Exakt samma företelese finns även på havet.

   Radera
  5. Dom finns, och har funnits, i alla tider där jag bor. Men det är så satans ointressant med varg - så länge det är norr om Dalälven. Men nu är det ett jävla gnällande för en ensamvarg som ylar i Västergötland.

   PS. Det finns björn här uppe också. Och järv.

   Men jag förordar att man planterar ut rovdjur kring Sergels torg också, så blir det nog ett annat ljud i skällan.

   Radera
  6. Demokraturen breder ut sig...

   Radera
  7. Det är klart att det blir jobbigt för stockholms NIMBYsarn att läsa om resultatet av deras politik varje dag

   Radera
  8. Vi får hoppas att fler av de som drabbas postar berättelser, bilder och filmer i olika sociala medier.

   Radera
 2. Underbar youtubefilm. Man kan hoppas att någon dagstidning snappar upp det och skriver om hur vargfrågan upplevs av de som faktiskt får leva med konsekvenserna, inte de som skriker högst.

  SvaraRadera
 3. Du får stängsla en "honey trap" så vargen kan hoppa in men inte ut. Sen lämnar du baggen kvar över natten och kommer och plockar vargen på morgonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs inte..
   Det räcker med att lyssna på om helikoptern hörs...
   Är helikoptern uppe i närheten så hämtar man bössan...
   Är inte helikoptern i närheten så finns det ingen varg heller...

   Radera
  2. Sedan så syntes vargen sist på väg mot Halland....

   Radera
  3. Specifikt smög den på en person jag träffat (i jaktlaget) och vederbörandes hund ner mot Sundstorp. Du har iaf Lygnern mellan dig och vargen. Tillfälligt.

   http://www.vargfakta.se/nyheter/satilavarg-smog-pa-hund-i-tradgard/

   Radera
  4. Tja, som sagt så hade jag helikoptern här i helgen....
   Jamenar, de måste ju kolla om GPSen på vargen funkar...

   Radera
 4. Om man införde en statlig enhet som med ordentlig utrustning satte upp välbyggda hägn åt drabbade områden i stället för bidrag så kanske varg hatet minskade vore inte det en lösning i stället för att man ger sig på vargen eller är det orealistiskt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så skjuter man vargen och sparar 50 miljoner SEK i skattepengar per län istället...

   Radera
  2. Haha jo iofs här kommer jag dragandes med att vi alla är levande varelser med samma rätt att leva men vi vet ju alla att ekonomi klår ödmjukhet i livets kortlek. Ekonomiska vinster = Ess, ödmjukhet= femma på sin höjd.

   Du har gett mig ökad förståelse för får ägarnas problem men jag tror ändå på att försöka lösa det på andra sätt än att skjuta av alla vargar där det bor människor för då finns inte mycket mark kvar för vargen. Sen om läget i världen blir så att det står mellan att vi får mat eller vargen får mat då sätter jag oss före helt klart men där är vi inte idag.

   Radera
  3. Bodis...
   Vilka vi...?
   Tur att strejken avblåstes väl....

   Radera
  4. Vi = mänsklighetens gängse syn.

   Jo bra att dom kunde komma fram till en lösning utan att det drabbade för många småföretagare mm.

   Radera
  5. Bodis, med "mm" menar du folk som okynneshandlar varor som människotillvänjda vargar gillar? Jag slår vad om att den som blev överfallen vid det ryska köpcentret okynneshandlat kött. Hade han haft vett att bara handlat veganmat hade vargarna låtit honom vara. För det kan ju aldrig vara vargarnas fel, och då måste det ju vara människan som blev överfallen som gjorde fel.

   Radera
  6. Angående att spara pengar genom att skjuta vargen.

   Många som bor på vischan är mer eller mindre bidragsberoende, infrastruktur mm kostar massor. Det är inte deras fel utan den svenska modellen som är ekonomiskt stel som en pinne (alla bor inte i stockholm men det har nog de som utformat den ekonomiska politiken trott).

   Det är många som drivs in mot storstäderna för det blir svårare och svårare att klara sig på bidragen, man får leva ett ekonomiskt torftigt liv.

   Ifrågasätter om det är en besparing att skjuta av vargar för att förlänga lidandet av ekonomiskt fattiga landsortsbor. Fortsätter de att rösta på oflexibel ekonomiskt politik "skall man inte gnälla"

   Radera
  7. Karl: Nu har jag läst din mening fem gånger och jag kanske är trög men jag fattar inget av den. Villken Ryss vad för varor kan en varg tänkas gilla, vadå vegan?

   Radera
 5. Snart nog äter de någon också. :)

  SvaraRadera
 6. Det har varit lugnt ett tag i dina trakter, är den gråe mätt eller har han gått och blivit vegan. Min teori är att har väl ulven fått smak på lammkött så ger han sig inte ut efter älg eller rådjur, eftersom de är svårjagade, så nu stryker han omkring gårdarna och letar efter lättforcerade stängsel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han smög på en hund för några dagar sedan. Det har alltså inte varit lugnt i mer än några dagar.

   Det var tre veckor mellan angreppet på den "självdöda tackan" den 29:e mars och de elva tackorna och lammen den 18:e april. Han kör nog ett varv på reviret innan han är tillbaka.

   Radera
  2. Det är lamm han vill ha, inte en gammal hund, hund äter man bara i nödfall, nästa angrepp kommer nog snart, det finns gott om får i Mark och de flesta fårägare har bara vanligt stängsel.

   Radera
  3. Men är det inte en helt annan anledning till att vargen ger sig på hunden? Kan det inte vara rent revirtänkande som gör att vargen attackerar en hund (det är ju trots allt samma art).

   Radera
  4. anonym, han söker ofta upp hunden på en gårdsplan eller tomt och ofta blir den helt eller delvis uppäten.

   Radera
  5. Jag gissar att även vargen har ganska gott luktsinne och känner igen lukten på andra artvänner (eller rättare sagt ovänner), när väl vargen har fått korn på hunden så talar väldigt mycket emot hunden.

   Radera
 7. Det strålar om stadsbornas ignorans.

  Vargetableringen är ett makabert spektakel och mycket tråkigt för alla som kommer i kläm.

  Många "riktiga" bönder är helt beroende av Nellys kamraters välvilja och lider därför i det tysta.

  SvaraRadera
 8. Kan du inte skaffa någon vargvarnare (en hund?) och skjuta bort rovvalparna med en hagelbössa? Hur ska länsstyrelsens stövelbyrårkater hitta var du gjort av dess kremerade eller begravda rester? Stängsel låter som det sämsta alternativet.

  Försöker man följa lagarna så ligger man riktigt riktigt illa till, för det är nämligen omöjligt. De motsäger ju varandra, allt man gör är ett lagbrott. Ge ulven det bly den behöver för att lära sig ligga ned och rulla runt, och byråkraten den blankett som det djuret behöver för att gå vacker tass, si så blir de båda rovdjuren hanterliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så tar man upp kampen mot den miljöpartistiska eko-fascistiska djävulsideologin. De menar ju att vargar är lika mycket värda som människor. Det är därför det ser ut så här.

   Radera
  2. Jag är i det längsta emot att ta till våld mot människor. Grönrödingarnas eko eko eko kan man i viss utsträckning ignorera. Vargar är mindre lätta att undvika. Man läser lagen, skrattar åt den, och löser problemet. Byråkraterna vet, eller får inte ta hänsyn till, mer än det som står på blanketten. Med undantag för vissa inspektörer vilket jag iofs anar att just varglänsstyrelserna ägnar sig åt övermåga (för de har personal tycker om att gå i skogen på arbetstid).

   Men istället för att investera massor i tonvis med milslånga stålvajrar för svårinstallerade stängsel, så kan det vara enklare att bara plocka upp hagelbössan när ens hund ylar, och gå ut för att skjuta bort det där problemet med den vilda vargjycken som river medlemmarna av ens zoo. Regler ska man bara följa i undantagsfall, då man inte ömsesidigt frivilligt kommer överens om något annat.

   Radera
 9. Vad hände med lamorna som skulle vakta fåren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka lamor? Rent trams från Skånes länsstyrelse för att få stadsbor att tro att detta är hanterbart.

   Radera
  2. Även SGT är rent trams. De som hävdar detta alternativ har inte en susning.

   Radera
  3. Miljöpartiet och deras meningsfränder menar att vargar är lika mycket värda som människor, vilket är grundproblemet. De skall få springa omkring som de vill, för de är lika mycket värda som människor! Det är vad Ulvpartiet de Gröna anser.

   Radera
  4. Detta hände...:
   http://www.expressen.se/gt/vargar-misstanks-ha-attackerat-alpackor/

   Radera
 10. Ja, det var ett gnällande. Får du inte ersättning för de rivna fåren? Annars tar man väl ett fårben, spetsar i ändarna, böjer det och fryser och lägger som bete för vargen. (går kanske bara på vintern, eftersom det måste vara fruset när vargen sväljer det.) Fast det är bra hemskt för vargen. Jag gillar varg. Kan du inte skrämma genom att gå ut och random panga lite?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att du är ett troll, för så puckad som du kan man inte vara. Ersättningen täcker inte kostnaderna, för övrigt.

   Så om eller när du drabbas av inbrott och de förutom det som stjäls, även slår sönder resten av dina inventarier, så ska du inte gnälla även om polisen skuldbelägger dig för att inte haft ett bättre lås, för du får ju pengar på försäkringen. Ett argument som kriminella ofta använder när de ursäktar att de stjäl från hederliga människor - de får ju ersättning på försäkring. Men psykiskt lidande, integritetskränkning och det omfattande arbete det innebär att återställa ett sönderslaget hem får man inga pengar för...

   Så vill ni ha varg, håll käften när ni själva blir brottsoffer. Ni har ju försäkring! Mycket inbrott i grannskapet? Sluta gnäll och flytta!

   Radera
  2. Och blir dottern våldtagen så finns det väl någon brottsofferersättning.

   Radera
  3. Vargar, Invandrare kan vara besvärliga men det är försvinnande få som drabbas av deras härjningar. Så nog är det bara gnäll från din sida.

   Radera
  4. @Unknown

   Det är rätt få som blir våldtagna också, men det gör ju inte skadan för de drabbade mindre.

   Radera
 11. Klockrent inlägg, tack för underhållande läsning. Onekligen mer passion än i inläggen med räntekurvor.

  Speciellt tack för den geniala syftningen "av tur eller skicklighet har jag inte sökt åtagande och behöver alltså inte fortsätta beta denna när fåren är uppätna". Gräs är ju nyttigt sägs det.

  Opinionen i själva sakfrågan lär ha svängpotential när första filmen med angrepp på människa kommer, denna gång från en stad nära oss och inte från Långbortistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Potential, kanske, men det är inte säkert, fundera på hur man ska pitcha det.

   Främst triggar det ju de mest varghatiska människorna. De som är för vargen kommer ju att säga att människan muckade, hon borde fatta bättre, hon är ju människa... Men den sången vet vi hur den låter. De är humana naturvänner. Förstår Livets Eviga Cirkel.
   Men hur låter HATARNA. De som är EMOT MÅNGFALD. De som själva ska ha allt, roffarna. Psykopaterna med miljongårdar och Range Rover som uppenbarligen tycker det är KUL att döda.....

   Radera
 12. Varför är så många vargmotståndare så respektlösa mot de som vill ha kvar vargen ni kräver förståelse för eran situation men har noll förståelse för de som tycker annorlunda. Jag undrar hur hårt drabbade ni själva blivit för att ha detta hat mot de som anser att varg ska finnas i vår fauna. Det jämföra med våldtagna döttrar och man talar ogenerat om att begå jaktbrott. Jag försöker förstå får ägarnas situation men man vill inte ens fundera på alternativa lösningar. Naturen är ibland farlig människor, hundar, får mm kan skadas och dö av mycket men ändå är det vargen som rör upp dessa extrema känslor som jag tycker är oproportionerliga. I Staden finns andra faror som inbrott, ohälsa av avgaser, större risk för bilolyckor men man får leva med vissa risker så är det. Men som sagt vissa verkar kunna starta inbördeskrig för vargfrågan och förolämpar folk till höger och vänster visa lite respekt snälla.

  Tänkvärda ord i denna debatt.
  "Jag delar inte dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att framföra dem."
  Citat av Evelyn Beatrice Hall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog väldigt svårt att förstå för de som är passiva betraktare att förstå precis precis hur djup kil vargfrågan har slagit in mellan stad och landsbyggd.

   Man blir som boende på landsbygden utsatt för påtaglig fara och ekonomiskt lidande tack vare aktiva val och beslut av andra som man inte har någon möjlighet att påverka. Man blir dessutom fråntagen alla möjligheter att på laglig väg skydda sig - under tvång och hot om våldsanvändning och fängsligt försvar av polis och åklagare.

   Redan där har de flesta fått nog, det är faktiskt dina barn, du själv, din hund och dina andra djur som drabbas.

   Tänk också på att telefonledningarna rivs ner och ersätts av mobiltelefoni som oftast inte fungerar, indragna lantbrevbärare, allmänt jord- och skogsbruksfientlig politik, stort ointresse från polisen att göra något åt de öststatsligor som härjar runt och gör inbrott långt från staden, nerlagda skolor och vårdcentraler, mm ... Bilden börjar kanske klarna lite mer?

   Något måste hända för det fungerar inte att fortsätta som idag.

   Radera
  2. Det kanske har något att göra med att vargkramarna i sann NIMBY stil sitter på södermalm och bestämmer att vargen ska ha ett generellt företräde i resten av landet.

   Radera
  3. Generellt tror jag att djurvänner är något mer empatisk än de som kan tänka sig att skjuta djur. Empatiska talanger innebär också att man har bättre inlevelseförmåga, en bra sådan förmåga brukar beskrivas som osjälviskhet.
   Är empatin svag, man har dålig inlevelseförmåga. Då uppfattas personen som självisk. Det kan vara en förklaring till varför varghatare anser deras åsikt vara den enda rätta

   Radera
  4. Du tror - generellt, jaså. Empatiska talanger, ftw. Att folk tycker å tror är väl egentligen inget problem. Problemet uppkommer när man ger känslostyrda människor oinskränkt makt. Människor som sätter logiken på motståndarsidan (det onda) och sig själv på den goda sidan och därefter styr helt efter sina subjektiva lustar som en bortskämd 5-åring.

   Radera
  5. np422 Utsatta för påtaglig fara??? Hur ser siffrorna ut för döda och skadade människor av varg i Sverige? Säger inte att dom är ofarliga men jag tycker inte det verkar ligga i proportion till rädslan. Jag har sett en minskad respekt för människan bland en del ensamma vargar förmodat revirsökande hannar men än så länge tycker jag rädslan är överdriven. Hundar blir dödade men större hot finns av bilar och jägare så om det argumentet ska hålla i min bok får man nog sluta ha med sig hunden på jakt.

   Sen så är det ju så att även vi storstadsbor vistas på landet och i naturen så vi vet på ett ungefär hur faran ter sig där. Angående nedmonteras infrastruktur så håller jag med och har själv märkt av det när jag är på landstället.

   Jag förstår frustrationen av att beslut tagna i Stockholm som är verklighetsfrånvända kan skapa frustration men när det gäller varg är det starkare än frustration det är rent hat mot varg och de som vill ha kvar den. Man når nog längre med lite mindre pajkastning och mer förklara sin syn på saken. Det finns för övrigt massor av landsortsbor som vill ha varg, jag har träffat fler landsortbor som är för än som är emot. Dock är de som är emot mer högljudda. Angående öststatsligor så härjar dom i staden också.

   Du har rätt idag funkar samhället dåligt på landet och i staden men låt oss ha en dialog där alla vågar säga sin åsikt utan att bli utsatta för aggressiva påhopp. Men tack för att du försöker få bilden att klarna lite.

   Radera
  6. @dopad

   Dock är det så att vissa djurvänner verkar ha dålig förmåga/vilja till inlevelse hur saker som detta drabbar andra (människor).

   Radera
  7. det drabbar boskapen isåfall, människorna drabbas inte på annat vis än möjligen viss ekonomisk skada (eller så får man mer tillbaka från försäkringen än vad man drabbats av).

   Tror dock att de flesta djurvänner anser att så länge naturens lagar råder så är det ok. Det är värre när djur drabbas av människans hänsynslöshet

   Radera
  8. @drax

   Hur menar du makt? Låter man bli att störa ekosystemet så utövar man inte makt, när man däremot formar om ekosystemet så utövar man makt.

   Kan du förklara vad du menar med makt?

   Radera
  9. Dopad, människor känner även empati för djur som de tar hand om. Det gör ont i människor som får sina djur rivna av vargen.

   Radera
  10. @Magnus Redin

   Självklart! Men många av dem har djuren för slakt. Lite kluvet där..

   Radera
  11. Ja helt rätt och detta måste lösas men då bör vi först utreda om vi kan göra det på annat sätt än att skjuta alla vargar i Sverige tex bättre stängsel betalda av oss alla skattebetalare kanske kombinerat med gps. Säger inte att det skulle funka men man måste kunna vara öppen för andra möjligheter än att skjuta bort vargen.

   Radera
  12. Dopad, jag misstänker att det kan vara en fråga om uppfostran men det går alldeles utmärkt att både bry sig om att ett djur har det bra, få en känslomässiga reaktion när det lider och försöka lindra lidandet och sedan avliva det och äta upp det eller sälja det till slakt.

   Radera
  13. @dopad

   "det drabbar boskapen isåfall, människorna drabbas inte på annat vis än möjligen viss ekonomisk skada (eller så får man mer tillbaka från försäkringen än vad man drabbats av)."

   Så det finns inte utrymme att ha empati för dem som "enbart" drabbas ekonomiskt?

   "Tror dock att de flesta djurvänner anser att så länge naturens lagar råder så är det ok. Det är värre när djur drabbas av människans hänsynslöshet"

   Vissa av dessa kanske inte betraktar människan som ett djur och då blir det illa med empatin när det inte är så illa när människor drabbas av människans hänsynslöshet. De anser säkert också att människan inte är en del av naturen och inte får spela enligt naturens lagar - ifall människan hade gjort det hade nog vargen haft problem...

   Radera
  14. dopad2013-04-24 22:28
   Med makt menar jag makt över andra människor, om du låter bli att störa ekosysstemet utövar du också en makt, makten att inte störa, gott så.
   Det är bara att inse att ekosystemet inte är någonting orubbligt, hugget i sten, utan något som förändras över tid.
   Nu bor det människor ute i buskarna och som har sin utkomst från naturen och då har det en rätt också, eller? Problemet om man ska hårddra det är att vargarna äter upp människornas mat. Människorna måste då låsa in sin mat. Meningen är att vargarna ska kixa eget käk ur skogens skafferi men de har nu upptäckt människornas mat och den springer inte omkring och är därigenom lättare att äta. Så länge vargen är där människorna inte har sin mat är det väl ok men nu är ju inte bilden riktigt så längre.
   Vad händer om den dagen kommer då du och jag måste slåss om maten, kommer du då fortfarande att vara lika storsint?

   Radera
  15. @drax

   boskap kan råka ut för mycket, vad händer om de blir sjuka? varför gnälls det så jävligt om varg när det har en försvinnande liten påverkan jämfört med annat man kan råka ut för. förutom det så gäller det att sälja sin mat, även där har odlare råkat illa ut med tanke på att marknaden inte fungerar

   Det finns ingen logik i den oproportionerliga uppmärksamhet varg får i jämförelse med allt annat som påverkar

   Radera
  16. @Anonym

   Som företagare vet jag att företagare har lite att hämta om de söker andras empati ifall företaget går ekonomiskt knackigt. Isåfal tror jag de företagare som drabbats ekonomsikt på grund av någon varg får ovanligt mycket empati

   Radera
  17. @dopad

   Så hur går empatiordningen då? Vanligt folk, rovdjur, husdjur, boskap och sist näringsidkare? Det visar isf på en ganska vrickad människosyn (även om det "bara" rör sig om att bli ekonomiskt drabbad med allt vad det innebär).

   Radera
  18. Tillägg: när det gäller sjukdom är det tillåtet att ge djuren det skydd de behöver även om det sker på patogenernas bekostnad, när det gäller varg så får man tydligen inte ge sig på orsaken...

   Radera
 13. Det borde ju vara möjligt med signalspaning. Krävs ju lite kompetens inom radio. Samt tid och lite pengar förstås. Kan ju vara kul under tiden, om du är tekniskt intresserad. Om du lyckas, har du skaffat dej handlingsfrihet; antingen skydda fåren eller det andra alternativet...

  SvaraRadera
 14. Det är fruktansvärt roligt att följa den här grejen.

  Jag hoppas innerligt på två saker:

  1. Att fåren klarar sig
  2. Att Lars skriverier om varg uppmärksammas av fler. Jag försöker sprida dem på facebook så gott jag kan.

  SvaraRadera
 15. Shit happens som bonden med higland cattles i Klusån Harads sa när korp hackade ögonen ur nyfödd kalv i hagen. En morgon såg de att korp flög underligt vid hagen, när de kollade så hade en kalv blivit angripen av korp. Numera får dom föda under uppsikt.
  Apropå bönder så har jag aldrig träffat en nöjd bonde. Antingen är det för kallt, för varmt, för torrt, för blött, sen vår, tidig vår, frostnätter mm. Alltid för låga priser på produkten samt för höga priser på diesel/el,gödsel mm.

  Har ett bra exempel från ett lantbruksföretag där det investeras en halv miljon med motiveringen att det sparar 500 arbetstimmar/år. Vad är vinsten om dessa timmar tillbringas på sofflocket?

  Har läst bägge Cornus böcker och den första var klart bäst, men jag tror inte vi behöver vara rädd ryssen om de inte kan ta hand om några vargar på en p-plats. Trodde mer på den vanlige Ivan. Har svårt för att tro på närgångna vargar här.

  SvaraRadera
 16. Om man har inbrott anmäler man till polis för att försäkringsbolagen vill det. Sannolikheten att man får hjälp av polisen är inte speciellt stor, mest merarbete för den drabbade. Mängdbrotten hamnar i papperskorgen.

  Offerlösa "brottslighet" och morallagstiftning har prioritet. Givetvis allvarligare våldsbrott

  Man får ersättning från försäkringsbolagen för att man har betalat för det, betalar man inte får man ingen ersättning

  SvaraRadera
 17. Cornucopia, hur länge har du varit ”småbrukare” ?

  Vad är problemet?
  Är det vargen eller att du behöver stängsla?

  Att stängsla är inget konstigt. Det har gjorts i alla tider. Det har satts upp åtskilliga meter med fårstängsel mycket långt innan vargen återkom till Sverige. Det gjordes för att hålla får och kreatur där de skulle vara och så görs än idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, har man stängslat mot varg i alla tider?

   Radera
  2. För övrigt har man inte stängslat i alla tider. Fram till mitten av 1800-talet hade man inte stängsel, utan släppte djuren för fäfot eller hade dem tjudrade.

   Radera
  3. Kan du ingenting, Parvum?

   Radera
  4. Jag förstår inte problemet, går det inte att hålla får pga varg då lägger man ned och sysslar med annat eller så anpassar man sig som lapparna gör häruppe. Jag är för varg för jag tror att dessa är lönsammare än några får. Lapparna/samerna är inte så bekymrade över förlusterna av nån ren utan det är merarbetet med att samla ihop efter en vargattack som kostar.

   Lapparna pratar om "snälla vargar". Det är oftast en flock eller ett par som går på älg. Ensamma vargar eller ungvargar (slynglar, huliganer) går på mindre bytesdjur som ren/får/hund eller matkassar på en p-plats i Ryssland. Dessa ska saklöst skjutas bort.

   Är övertygad om att det går att hålla en vargstam i Sverige.


   Radera
  5. På den tiden då man inte stängslade förlorade man extremt mycket mer djur. Folket tåligare förr.

   Har ju sett en del inlägg om hur dåligt försvar vi har. Är 100% på att omvärlden skrattar åt oss angående att Svenskar förmodligen är världens räddaste folk, vi har knarkat "trygghet" i decennier och desto mer trygghetsknarkande desto känsligare blir vi

   Radera
  6. Hur tjänar man själv eller samhället på att ha varg? Apropå att de skulle vara lönsammare än får.

   Radera
  7. @norrbottning

   På vilket sätt är varg lönsamt, och då isht mer lönsamt än får?

   Radera
  8. Cornucopia, anfall är bästa försvar, eller hur?

   Du svarade inte på en enda av mina frågor.
   Var de svåra att besvara?

   Angående dina frågor så har inte jag påstått att man stängslat mot varg i alla tider.
   Däremot att man stängslat i alla tider för att hålla får och kreatur där man vill att de skall vara.
   Det innebär att det har stängslats både för att hålla kreaturen inne i en hägnad eller borta från andra områden. Sedan kan du säkert argumentera för vad som menas med att stängsla.

   Vad ”alla tider” däremot innebär är nog ganska olika från person till person men för mig så räcker även 160 år en bra bit men för dig är det kanske en annan tidslängd. Fast det stängslades nog åtskilliga århundraden innan mitten av 1800-talet också.
   På den gamla gamla tiden stängslades djuren inte in, de stängslades ut.

   Vad jag "inte kan" förstår jag inte vad har med saken att göra, eller är det ett manligt förtryckarargument från en besserwisser?

   Jag förstår att det kan upplevas jobbigt att stängsla för sina egna djur när det känns roligare att sitta vid datorn.

   Luta dig nu lugnt tillbaka framför datorn. Tänk.
   Vad är ditt problem, tid, ekonomi, rädsla, något du inte kan påverka, stress, etc.
   Det är ju inte vargen i sig du är emot, bara vargen inte är där du själv bor eller skadar din egendom.
   Får mig onekligen att tänka på ett annat bloggämne du haft.
   För mig verka det främst som ditt problem är din ekonomi, det kostar, och att det tar tid ifrån dig, tid som skulle använts till annat.

   Radera
 18. Du får se till att den inte trivs i ditt område Cornu. Det har nämligen visat sig att vargen inte trivs i renbeteslandet och därför finns den inte där heller!

  SvaraRadera
 19. Nej, vi skickar dom söderut. http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6751999

  Snälla är dom, käkar älg. Verkar trivas i Tiveden, blir nog tillökning i vår.

  SvaraRadera
 20. Tycker det är jättefjantigt att gnälla så pass mycket över vargen. Acceptera naturen eller flytta till stan!
  Det var annan sak förr då människan var helt beroende av sitt lilla antal djur för sin försörjning och överlevnad. Men nu? Skärp dig!
  Låt dina små gullefjun bo i en lada tex. Om du måste ha får. Ingen måste ha får. Oansvarigt att slänga ut dem i vilda skogen. Med eller utan bidrag från EU.
  Vad ska mera utrotas?? Tiger? Lejon? Haj? Noshörning? Elefant? Havsörn? Kungsörn? Isbjörn? Listan tar aldrig slut. För att gnällfjantar vill ha naturan som en lekplats för sina försvarslösa gullefjun.
  Flytta till stan igen!
  Här har vi lodjur som någon gång ibland tar något husdjur. Synd, men inte så förbannat märkvärdigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade vi haft lejon i Sverige som länge har varit ett ovanligt jämställt land när det gäller klasskillnader hade de troligtvis varit utrotade för några hundra år sedan för att skydda allmogen från att bli lejonmat.

   Radera
 21. Det värsta varghatet finner man hos jägarna, som vill ha egen total kontroll i skogen, tror sig äga viltet och hatar konkurrens. En konkurrens som dessutom jagar på ett naturligt och vettigt vis, tar de svaga djuren.
  Människan vill skryta med det största och vackraste bytet.
  Varghatat bland jägare är osunt, obehagliga uttalanden som "kapitalist" ovan är vanliga.Personer som är ynkliga nog att bli så stöddiga bakom sina moderna skjutvapen, bösskramare, borde få leva "nakna" i skogen ett tag. För att finna rätt respekt. Men då dog dom väl av skräck.
  Dessa ynkliga bösskramare söker alltid stöd hos lokalbefolkningen, och vill piska upp en hatstämning mot vargen. Några rivna får, sen är det fixat.
  En ganska unik företeelse, globalt sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förefaller vara en misantrop.

   Radera
  2. Moster Mimmi har ju rätt och det vet både @niklasp och @Magnus Redin

   Är det debatt i tv om varg är det alltid "jägarna" som är där och gnäller

   Radera
 22. Fattar inte varför du klagar på något så sällsynt som varg samtidigt som du kramar massinvandringen. Flytta till Gotland, där har de inga vargar alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varg är inte sällsynt alls, enligt wikipedia så är coservation status: least concern.

   Radera