Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2013-03-20 17:11

Survivalism åter aktuellt

Med gårdagens mediauppmärksamhet kring MSB:s rapport om samhälleliga risker för Sverige (som inte inkluderade vare sig krig, utomjordingar eller det interna skämtet zombieapokalypsen), så är survivalism åter aktuellt i media, åtminstone för någon dag.


Det är förstås positivt. Kanske kan åtminstone några procent eller promille av svenskarna börja fundera över sin egen situation och utsatthet.

En som gör det är Patrick Kronqvist hos Bonnier/Expressen, som reflekterar över den svenska sårbarheten i en krönika. Han har den goda smaken att uttryckligen ge mig cred för att ha hämtat mycket i krönikan från bloggen, vilket jag ger två tummar upp till. Det är mycket positivt att media säger vem som gjort grovjobbet när man inte gör det själv - andra är inte fullt så frikostiga med att erkänna vem de hämtat inspiration från.

Nya(re) läsare av bloggen kan t ex läsa blogginlägget om vad som händer om lastbilstrafiken upphör, en trafik som nu allt mer domineras av billiga utländska bilar och chaufförer (Public Service/SVT), som knappast kommer känna någon samhällsansvar för svensk del vid kris.

Om isstormar har jag skrivit mycket, bland annat här. Grunderna kring beredskapslagring av mat har jag täckt in här och glöm inte smaksättare. Krismat måste smaka gott och vara tilltalande, speciellt om man har barn som annars kan matvägra trots hunger. Och glöm inte heller att ha tillräckligt med bränsle och utrustning för att laga maten, hygienartiklar som tvål och diskmedel samt det där omfattande lagret av rent vatten.

Andra inlägg i ämnet hittar man under kategorierna survivalism eller neosurvivalism.

Min tredje bok kommer täcka in de här frågorna ur ett fiktivt perspektiv och arbetet pågår just nu. Angående Midsommargryning, så ska boken finnas i handeln den 12:e april och jag återkommer den 1:a april med bra erbjudanden kring förhandsbokning om ni vill köpa den online.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Kommer den elektroniskt också den 12e?

  Angående beredskapslager, så förutom Köpbuffertlager så kan man ju köra en enkel modell att köpa något varje gång man handlar. Dvs varje besök på mataffär litet som stort innebär att något köps in för förrådet, tex en chokladkaka, en konserv. Det blir ju troligtvis minst 104 saker i skafferiet. Dessutom gör ju detta att man enkelt kan utnyttja affärers billigaste erbjudande varje gång, tex 3x ditt för 10 SEK osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den kommer elektroniskt den 12:e, men e-böcker är inte upplagda i systemen i förväg.

   Radera
 2. Ja, det hade varit intressant att veta om den kommer elektroniskt den 12:e

  SvaraRadera
 3. Socker, salt, mjöl och matolja kommer man väldigt långt med om man ska börja hamstra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är ju inte människomat...

   Radera
 4. Har märkt att jag ägnat mig åt detta helt ovetandes långt innan jag hittade denna bloggen eller ens hört talas om prepping. Ex. har jag gjort egen tjära till vildsvinsjakten och har hemmagjord kol i överflöd. Provade att så vete för ett par år sedan som tröskades för hand och har ett 20-tal kilon med hållbarhet <100 år. Vedtokig och har alltid för två säsonger till kaminen. Kontanter för minst en månad finns alltid till hands i det vi kallar "mat-kassan". Frysboxen full av kött och sedan råkar vårat hus ha en underbar gammaldags sval i norrgaveln vilket gör det naturligt att ha det mesta hemma i ett visst överflöd. Kul att man verkar förberedd, även om jag inte känner att det är nödvändigt.

  SvaraRadera
 5. Konstigt att MP inte upprört kräver att vattenkraften ska läggas ner med tanken på att sannolikheten för en dammkatastrof i sverige ligger på 1/500 per år. Avsevärt mycket högre än sannolikheten för en kärnkraftsolycka av ens i närheten samma magnitud.... Dammägarnas försäkringar täcker knappast en sån olycka heller så med MPs logik är vattenkraften även kraftigt subventionerad...

  SvaraRadera
 6. 12 APRIL antar jag att du menar? :)

  SvaraRadera
 7. Survivalism och prepping är viktigt, men en väsentlig del av den arge vite mannens kost talas det ingenting om. Jag tänker givetvis på - öl! Vad gör man om samhällets ölförsörjning stryps? Då har man redan ett eget hembryggeri förstås!

  Hemmagjord öl är gott, godare än systemets i många fall, och relativt enkelt att lära sig. Ganska billigt. Initialkostnader på några tusenlappar. Borträknat dessa, dvs endast ingredienserna räknat, hamnar literpriset på någonstans 10-30 kr. För att inte glömma det viktigaste: alla riktiga män brygger sitt egen öl!

  Några bra länkar:

  http://www.shbf.se/

  www.humle.se

  www.pgw.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öl fungerar utmärkt som prepp. Bra, näringsrik och god kost - öl, bullens och senap. Eventuellt mjöl, torrjäst och salt till korvbröd också, men man kan nog överleva på öl, bullens och senap ad nauseum.

   Radera
  2. öl är fan svårt att hamstra.. så gott att man dricker upp det hela tiden

   Radera
  3. Nu börjar survivalismen bli riktigt överkomlig :)

   Man skulle också kunna svänga förbi labbet och hämta en destillationskolonn, med tanke på att brännvin har generellt sett en längre hållbarhet än öl.

   Radera
  4. Har träffat äldre som fick uppleva WWII på nära håll som kallade öl för flytandet brödet p.g.a. dess näringsrika innehåll.

   Radera
  5. @Johan

   Om man har så att man kan brygga själv är det inte svårt att hamstra. Malt, humle och jäst kan man ha i lager (så länge man har fungerande frys för humlet), har man bara tillgång till vatten och värme så kan man se till att producera ny öl när det behövs. Dock för den strategin gäller det att man alltid har några veckors förråd av färdig öl.

   Radera
 8. Den driftige hembryggaren säljer givetvis sitt öl till bygdens bästa restaurang/krog och tjänar en hacka på det.

  SvaraRadera
 9. Cornu en Supersolstorm kan slå ut elnätet och datatrafiken, då får du inga annonsintäkter har du blundat för en kris för att du själv blir drabbad.
  "Den mest kraffulla solstormen de senaste 500 åren observerades i september 1859"
  Det är sannolikt att det upprepas frågan är bara när det sker.
  Det klarar vi inte av, 2013 2014 är år då vi kan förvänta oss solstormar, vi har aldrig varit så här sårbara.

  SvaraRadera
 10. Angående att survivalism börjar bli mainstream. Har du sett simpsons s24e09, Homer Goes to Prep School? Den kom ut för några veckor sedan.

  "Lloyd introduces Homer to the world of survivalists, and Homer quickly adopts their ideals and methods, storing necessary equipment in the family basement.
  However, while continuing to learn of how to become a survivalist, he neglects his job at the Springfield Nuclear Power Plant, and as a result, anelectromagnetic pulse is set off and blacks out all of the power in Springfield. When Mayor Quimby cannot find a solution to the problem, Homer is prompted to take his family to a base camp his fellow survivalists,"

  SvaraRadera
 11. En sak som, vad jag vet, inte kommit upp i diverse kaos/kris/samhällskollaps-scenarion är att det pågår ett konstant lågintensivt terrorkrig mot samhället i alla kopparstölder som sker dagligen.

  När skall "samhället" ta tag i detta med krafttag?
  Förr pratades det om Spetsnaz-förband som skulle spränga ställverk och släcka Sverige. Nu räcker det med någon som vill tjäna en tusenlapp till sprit och hela Sverige blir svart.

  http://www.expressen.se/gt/tjuvar-skandar-gravar-i-jakten-pa-kopppar/
  http://www.expressen.se/gt/koppartjuvarna-harjar-pa-sveriges-vastkust/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är märkligt att vi inte kommit längre med detta problem. Vad jag vet är inte en enda skrothandlare dömd för häleri heller. Det är de man borde ge sig på - de borde inte köpa av vem som helst.

   Å andra sidan, tror man på låg tillväxt etc etc och allra helst om Kina kraschar så kommer ju kopparpriset att sjunka och då finns det inte alls lika mycket pengar att tjäna på det heller.

   Radera
  2. Det är ju en sak att de stjäl "industrikoppar" som kablar osv. för det är ju bara att köpa nytt, men de stjäl ju också kulturhistoriskt värdefulla föremål bara för att de är koppar, och det är mycket värre.

   Sätt åt ett antal handlare stenhårt.
   Får en småföretagare tiotusen i böter bara för den glömmer fråga en kund om den vill ha kvitto när den handlat "vitt" borde det bli stegling för kopparhäleri.

   Radera
 12. Du Cornu. När farsoten kommer och allt blir tyst och mörkt. Vi som vill hålla koll på din blogg. Har du något hyfsat kraftverk som kan hålla igång din dator och internet. Så man kan vara me?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nätet är utslaget.

   En solstorm kan även förstöra elanslutna produkter helt.
   Datorer går sönder det är som om åskan slår ner i varenda elkabel i hela landet.

   Slås många ställverk ut så finns det inte tillräckligt med transformatorer i reserv, vi kan vara utan ström i månader.
   "Den mest kraffulla solstormen de senaste 500 åren observerades i september 1859"
   Händer det igen så är nog nätet och elförsörjningen utslagen i månader.
   Vi klarar bara av små solstormar, inte 1859.

   Radera
  2. Han får väl sätta upp en radiosändare och berätta vilken frekvens han kommer att sända på i händelse av att nätet går ner. Jag antar att det är för mycket krävt att han skall ha reservkraft själv för att driva internet...

   Radera
  3. Tillägg: att sända "olagligt" är för situationer där fler samhällsfunktioner havererat. Funkar samhället kan man ju alltid "blogga" på papper och skicka till de som betalar för att få bloggen.

   Jag antar att stora problemet är att få tag på intressant information att skriva om.

   Radera
 13. Det var lite på skoj! Jag förstår att Cornu inte kan driva hela internet. Inte mitt hushåll eller dator heller 50 mil från honom. Fråga är om det i framtiden ens kommer att fungera med radiosändare i och med den nya tekniken av radiosändning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle inte radiosändare kunna fungera? Vill man göra det mer robust så kör man med AM så blir det lättare att tillverka mottagaren.

   Radera
  2. Under solstormen så är störningarna så stora att radiotrafiken blockeras.
   AM är känsligt för störningar som ligger i samma frekvens det är olidligt att lyssna, Vem mins inte gamla AM 27Mhz jaktradio och italienarna som fanns i bakgrunden.

   En större sändare kan förbruka en megavatt när elnätet stängs så stängs sändaren av.
   efter solstormen så fungerar radiokommunikationen i luften, men det kräver att apparaterna är hela och att dom har ström.

   Radera
  3. Om störningarna är för stora kanske man kan sända nattetid eller vänta tills solstormen är över. Strömavbrott är vad man har reservkraft till. Och just valet av AM är för att man skall kunna se till att ha fungerande utrustning nästan oavsett vad som hender.

   Radera
  4. anonym varför diskuterar du saker du inte kan.

   AM tål inte störningar alt blandas in , FM är okänsligt så länge bärvågen är större än störkällan.

   Pröva själv AM i radion gå sen nära en dator så hör du störningarna (datorn genererar bredbandig störning) FM fungerar bredvid datorn.

   Kan man inte ohms lag så kanske man inte förstår
   min ekvation p/m=a, penningmängden / medeltimlönen = arbetstimmarna

   Radera
  5. Jag tror jag kan detta mer än du - så frågan är varför du diskuterar när du inte kan läsa?

   Du skriver om oro över att apparaterna skulle vara trasiga av någon anledning, testa då att ta emot en radiosändning - har du kunskapen så är chansen störst att du lyckas med att ta emot en AM-sändning.

   Radera
  6. En perfekt solstorm ger överspänning i el och telenät, apparaterna går sönder om dom är anslutna.

   Ett åskskydd är konstruerat för att stoppa en transient med en viss stigtid och bara under en mycket kort tid millisekunder Kilo amper klarar ett bra skydd, men en solstorm är mer långvarig överspänning.
   Skydden brinner upp.
   Jag får nog uppgradera teleskyddet, cornu får titta i specifikationen om hans åskskydd klara en solstorm.

   När solstormen pågår så blockeras radiovågorna AM FM slås ut, sändarna kan redan vara utslagna.
   När solstormen är över så fungerar dagens radiokommunikation, men många sändare kommer att vara trasiga.

   Dom enda AM mottagarna som folk har hemma är radioapparater på kortvågsbandet, Solstormarna stör det frekvensområdet.

   Radera
  7. Om nu din radioapparat har gått sönder (som du påstår) så får du ju fundera på vilka dina möjligheter att ta emot radiosignal är. Dina möjligheter att ta emot AM-sändningar är mycket större pga oddsen att du (eller någon annan som kan något om elektronik) kan bygga en AM-mottagare är bättre än en FM-mottagare.

   Radera
 14. Survivalism är bara ytterligare ett ord för att skrämma folk till att konsumera mer, helst saker som man inte lyckats sälja tidigare. Jag är tämligen övertygad om att de som hamstrar har en eller flera diagnoser som går under DSM-IV. Titta gärna på NatGeo eller Discovery när dessa hamstrar dyker upp.

  Kan man lura folk att frivilligt vaccinera sig med Tamiflu så är ingenting omöjligt:

  http://www.friatider.se/professor-svenskarna-har-blivit-lurade

  SvaraRadera