Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2013-03-10 17:32

Positiva söndag: Bra böcker!

Dags för en härlig positiv söndag igen.

Vad för riktigt bra böcker har ni läst? Vilka är era favoritförfattare?

Jag listar kontinuerligt relevanta och irrelevanta boktips här på bloggen, men fältet är fritt - vad är era egna rekommendationer, inga ämnesbegränsningar?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

89 kommentarer:

 1. James Ellroy och Cormac McCarthy har skrivit mycket bra böcker. För den som missat deras alster väntar litterära högtidsstunder.

  SvaraRadera
 2. Skönlitt.
  Picture of Dorian Gray – Oscar Wilde (HAHA!)

  Popfack
  Nassim Nicholas Taleb – The black Swan

  Akademi
  Albert Weale – Democracy  SvaraRadera
  Svar
  1. Av någon anledning kände jag mig lätt nedstämd efter att ha läst "The Black Swan".

   Radera
  2. Intressant, tror du att det var ett från din sida grundläggande positivistiskt förhållningssätt till omvärlden som fick sig ett knivhugg?

   Radera
  3. Förmodligen, eller så kan det vara hans allmänt negativa inställning som påverkade. Låt oss vara ärliga, han ser faktiskt nästan allt från den mörka sidan, utan humor och med irriterande tydlig självhävdelse. Bra information men dålig läsupplevelse.

   Radera
  4. JJag håller med dig Karl; du tog orden från mig. Bra information men bra självgod och saker upprepas och rätt tråkigt skriven.

   Radera
  5. Detta är jag förmodligen för ung och naiv för att störa mig på. Gillar självgoda författare som tror att de vet något!

   Radera
 3. Jag uppskattade Daniel Kahnemans "Thinking, fast and slow" väldigt mycket. Ger nya perspektiv på hur vi uppfattar och reagerar på saker. Innehållet går att applicera på mycket, men framförallt tror jag många börsspekulanter skulle ha nytta av att läsa den.

  SvaraRadera
 4. "Gustavs grabb" Av Leif GW Persson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är bra, kanske läser den en gång till. Även Guillos "Ordets makt och vanmakt" är riktigt bra i den genren.

   Radera
  2. GW läser jag gärna men pösmunken Guillou försöker jag undvika.

   Radera
 5. Tom Clancy - Röd Storm

  Cornucopia skrivet på 80-talet. Risken är stor att du sträckläser...ops är klockan redan 02.46 ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem gillade inte Clancy. Jag ivf på 80-talet.

   Radera
  2. Ja, så länge han skrev helt själv!

   Radera
 6. Bra trådval! Här är mina bidrag:


  Jared Diamonds böcker. "Guns germs and steel" och "Collapse".

  "The better angels of our nature" av Steven Pinker. Otroligt intressant om våldets historia

  Självhushållning av John Seymour.

  "The fine art of cabinetmaking" och två till böcker av James Krenov. En praktisk handbok i högklassigt snickeri, och samtidigt så mycket mer om hemligheten bakom väl utfört arbete på mental nivå.

  Vi tar en skönlitteratur också: Peter F Hamilton: Pandoras Star och Judas Unchained. Fantastisk tekniknördig rymdopera med många intressanta koncept.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jared Diamond är otroligt bra. Har en annan som rekommenderas av Diamond själv i bokhyllan som väntar på att läsas, Daron Acemoglu & James A. Robinson "Why Nations Fail".

   Radera
  2. @Fredrik
   Fick förra veckan två böcker av Krenov i brevlådan. Skall bli spännande läsning.

   Radera
  3. @Patrick: Kul! Efter mitt tips?

   Radera
  4. @Fredrik
   Nej det var ett sammanträffande :-)
   Beställningen gjordes på Adlibris innan detta inlägg.

   För 35 år sedan under min högstadietid lånade jag Seymours bok hur många ggr som helst. Överdriver nog inte om jag läste den hundra ggr.

   Har den på engelska i nyutgåva men betraktar den mer som inspirationsbok numer. Fick aldrig köpt den svenska.

   Radera
  5. En härlig stil på språket och på illustrationerna. Massor med citat som bitit sig fast. T.ex det här: "en självhushållare är med nödvändighet en mycket upptagen man" (skrivet apropå att man inte har tid att fiska med spö). Den frasen säger en hel del om grundläggande ekonomi, och nackdelarna med att ägna sig åt just självhushållning.

   Radera
  6. @Fredrik
   Jag ser det inte som eftersträvansvärt att bli helt självförsörjande i en familj. Det är en romantisk vanföreställning och ett fruktansvärt hårt liv åtminstone i vårt klimat.

   Däremot är det kunskaper som jag tycker är viktiga att några av oss håller vid liv. Dessutom är det mycket roligt och intressant. Jag kupar gärna potatis istället för att spela golf. Det är en skön och berikande livsstil så länge du inte står där med kniven mot strupen och din och din familjs försörjning hänger på det.

   Specialisering, handel, produktivitet och välstånd är ofta underskattat av folk som inte prövat att bygga sina hus själva, odla sin mat, fött upp djur och skördat vinterfoder till dem. Bara garva ett skinn och sy kläder eller klippa ett får och spinna garn för att få till en tröja.

   Många ggr vill folk som inte genererar något större överskott ändå ta del av de försäkringar övriga arbetar ihop till på sina specialiserade 8-17 jobb. Jag tänker på sjukvård till sig själv och barnen osv.

   Radera
  7. Jag håller helt med! Testade själv att vara "självförsörjande" av miljö/ "anarkist"-skäl och insåg efter ett tag att de bevekelsegrunderna var ganska skakiga, men att det som du säger är väldigt intressant och lärorikt att hålla på. Sen bara en så enkel grej som att få reflekterar över att en vanlig bonde kan försörja tusentals personer med mat. Smäller ju lite högre än självförsörjning. Visst, sårbart och industriellt, men i praktiken är hobbysjälvförsörjaren lika inlänkad i industrisamhället.

   Radera
 7. Söndagstips: Evelyn Waughs "En förlorad värld" - svanesång över aristokratin som också tecknar ett lysande porträtt av 1900-talet. Om liv i lyx. Och om hur nåd berör liv.
  C.S. Lewis "Från Helvetets brevskola" - elak, rolig, utmanande.
  Ferdinand von Schirach "Skuld" och "Brott" - fantastiska kriminalnoveller!

  Det finns naturligtvis en hel massa annat läsvärt också, men dessa fyra (schirachs novellsamlingar finns i en pocketomnibus på svenska) rekommenderas alltid.

  SvaraRadera
 8. Några av de bästa böcker jag läst:

  Alvin Toffler, The Third Wave
  Richard Dawkins, The Selfish Gene
  Dietlev Schlichter, Papperspengarnas kollaps
  Mary Shelley, Frankenstein
  Anne-Marie Pålsson, Knapptryckarkompaniet
  Frederik bastiat, Det man ser och inte ser
  Jeremy Rifkin, The Third Industrial Revolution
  Rachel Botsman & Roo Rogers, What's Mine is Yours
  David Lega, När Armarna inte räcker till
  Inga-Britt Ahlenius, Niklas Ekdal, Mr Chance, FN:s förfall under Ban Ki-Moon

  SvaraRadera
 9. Ingen, jag säger INGEN, som anser sig vara seriös inom "peak ditten och datten" eller samhällskollaps kan låta bli att läsa Spengles "Untergang des Abendlandes". Finns översatt på Atlantis förlag.

  Annars är Jonathan Lindströms böcker om arkeologi läsvärda.

  Hofstaders "Gödel, Escher, Bach" är också bra.

  Härförleden läste jag också "Hard truths" av Lee Kuan Yew. Full av lögner så klart, men ändå en insikt i hur man framgångsrikt driver en diktatur. Rekommenderas verkligen för de som är intresserade av politikens baksida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hrm, Spengler ska det ju vara. Oswald Spenglar.

   Radera
  2. Hofstaders "The Mind's I" läste jag när jag var ung vilket triggade många goda funderingar.

   Radera
  3. Instämmer, "The Mind's I" av Hofstader minns jag som väldigt...tankeverksam. Om Gödel, Escher, Bach (GEB) är för tjock och för lik matematik, så består denna av mindre delar och filosofiska uppsatser på temat medvetande snarare. Även samma författare: Metamagical Themas: http://en.wikipedia.org/wiki/Metamagical_Themas. Minns ett par uppsatser om spelteoretiska problem, ganska likt det med klimatpåverkan: om de inblandade gör det de 'borde', agerar kollektivt kanske man kan säga, kan problemet lösas, annars inte, och att även när det var logiskt fullständigt klart, så var det oerhört få som kunde förstå den typen av logik.

   Mer sociologiska medvetenhets-meta-teman, Jon Elster: Sour Grapes. Kollektiva och individuella paradoxer (paradoxer, finns dom?) om medvetna avsikter och utfall. Personligen mest intresserad av de individuella fenomenen, men för politiskt intresserade så är väl de kollektiva fenomenen mer intressanta; Elster är kurslitteratur på vissa kurser i statsvetenskap, har jag för mig.

   Eller Bourdieu (Boordjöö :). Bourdieu borde passa bra här på en blogg som handlar mycket om status och folks jagande efter det (tex bo i rätt område genom att skuldsätta sig). Eller kanske hellre någon som skriver bra om Bourdieus idéer.

   Mats Alvesson: Tomhetens triumf. Status är ett nollsummespel. Fåfänga politiska åtgärdsprogram. Etcetera.

   Instämmer också om Märk världen tidigare. Den borde passa väldigt bra i denna bloggläsekrets. Med en liten invändning om att författaren är lite väl påfrestande tydlig med att få det att verka som att upptäckterna liksom sker under skrivningen/läsningen och är överraskande och märkliga. Vilket dels inte behövs då fakta och ämnen är intressanta som de är, och dels är överraskning och dramatiserande på något sätt irriterande i faktalitteratur. Fast det är nog som en hyllning till vetenskapligt upptäckande och intellektuell insikt. Kanske jag ska ta och kolla upp vad jag tycker idag. Hursom, Märk Världen är riktigt trevlig och bra om ämnen som entropi, information och medvetande.

   Skönknorr: Lars Gustafson, Det sällsamma djuret från norr. http://sv.wikipedia.org/wiki/Det_s%C3%A4llsamma_djuret_fr%C3%A5n_norr.

   Radera
 10. Per Lindeberg "Döden är en man"

  Blev helt fängslad av den. Startade en kväll kl 22, vid 10 morgonen efter var den slutläst. Däremellan endast toalettbesök och kaffe.

  SvaraRadera
 11. Jag håller för tillfället på att plöja A Song of Fire and Ice, en bokserie som än så länge faktiskt motsvarar hypen.

  Annars är en av mina favoriter, som förtjänar mer uppmärksamhet, Moskitkusten av Paul Theoraux. Fastnade för den redan som tonåring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moskitkusten läste jag också på 80-talet men har glömt bort att se filmen. Tror faktiskt jag skall läsa om den innan.

   Radera
 12. Michael Crichton - State of Fear.

  SvaraRadera
 13. På thriller-sidan, en genre som jag sällan läser numera, slår jag ett slag för Dennis Lehane. Jag har läst tre av hans böcker och slogs av hans jämna kvalite. Den 4´e har legat och väntat i några år nu på att läsas vid tillfälle. Sköna avbrott från alltför mycket "fakta"-läsande.

  Som äventyrare var jag i ungdomen intresserad av genre-författaren Clive Cussler(Lyft Titanic). Kanske håller de ännu! Han hade en trovärdig men extraordinär story uppbackad med bra teknikkunnande. Ur den svenska myllan har David Lagercrantz delvis sällat sig dit(biografi-bas).

  Man kan inte annat än imponeras av Ian McEwan. Lördag var sannerligen en stor upplevelse att läsa. Bland amerikanerna nämnde någon James Ellroy. Skriver jag gärna under på.

  På den politiska scenen drabbades jag hårt av Imperial Life in the Emerald City: Inside Iraq's Green Zone som kom ut 2006 skriven av journalisten Rajiv Chandrasekaran. En dokumentär upplevelse av det amerikanska mastodont-fiaskot som kantats av inkompetens, oförmåga, partipolitik och dollarkorruption en masse. Något för den inbilske pro-amerikanen att fördjupa sig i.
  SvaraRadera
 14. The 48 Laws of Power - Robert Greene

  SvaraRadera
 15. Vad är bloggens motsvarighet till "riv ut och spar?" :-)

  SvaraRadera
 16. Det finns många bra böcker, två som inte är så kända utanför Survialistkretsar är James Wesley, Rawles böcker Patriots och Survivors. Patriots handlar främst om ren survivalism och om den amerikanska milisromantiken. Väldigt många matnyttiga tips och har kallats för en survialisthandbok förklädd till roman.
  Survivors kommmer till ämnet från ett delvis annat håll och har mer fokus på att genom finurlighet, handlingskraft, målmedvetenhet och förtröstan på gud hantera svåra och oväntade skeenden. Den pekar på nödvändigheten och nyttan av planering, helst god planering i god tid, men att all planering är av godo.
  Den tredje boken, Founders känns som att den mer går på tomgång och slår på inhamrade spikar. jag får intrycket att den skrevs för att uppfylla ett avtal med förlaget snarare än för att författaren ville skriva den. dock finns några matnyttiga tankar och vinklar även där.

  SvaraRadera
 17. Några från senaste tiden:

  Daniel Suarez:
  http://thedaemon.com/ och Freedom™ och Kill decision,

  Evan Currie:
  Into the Black: Odyssey One
  The Heart of Matter: Odyssey One

  William R. Forstchen:
  One Second After

  buthlerohrlund:
  Silfverbielke serien
  Jordens väktare
  Förlåt min vrede

  Stefan Tegenfalk:
  Vredens tid
  NIRVANAPROJEKTET
  DEN FELANDE LÄNKEN


  SvaraRadera
 18. Några böcker som inte redan nämnts, som jag återkommer till med jämna mellanrum.

  Om hur medvetandet fungerar:
  Thomas Metzinger "The Ego Tunnel"
  Chris Frith "Making Up The Mind"
  Tor Nörretrenders "Märk Världen"

  Kosmologi:
  Brian greene "Det Stoff Varav Kosmos Väves", "The Hidden Reality"

  Genetik:
  Nessa Carey "The Epigenetics Revolution"
  Richard Dawkins "The Ancestor's Tale"

  Framtid/teknik:
  Seth LLoyd "Programming the Universe"
  Ray Kurzweil "The singularity is near"

  Annat skoj:
  Wilhelm Agrell "Svenska förintelsevapen"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märk Världen gjorde intryck, läst två gånger!

   Radera
  2. Ja det var i den som det gick upp för mig att medvetande är fördröjt med ca 0,5 sekunder vilket betyder att i stort sett allt är omedvetet, men spelas in och tidsstämplas i berättelsen som hjärnan konstruerar i efterhand som att man verkligen var med och beslutade.

   Läkaren Nisse Simonson skriver om det i "Glöm inte Minnet", har jag för mig att det är, som en mahout som styr en elefant. Vanligtvis gör elefanten som föraren vill, men om elefanten vill annorlunda är det oerhört svårt för föraren att göra något åt det.

   Själv vill jag mer se det som att den medvetna delen är husse och det omedvetna är hunden som man oupphörligt tränar att göra som man vill.

   Radera
  3. Å andra sidan skapar hjärnan en prognos av den omedelbara framtiden som ligger några millisekunder, kanske 10-20 eller så, före i framtiden. Så det som till slut blir medvetande startar som en prognos som sedan justeras efter vad som verkligen inträffar, och blir till medvetande en halv sekund efter att verkligheten har hänt. Och under den halva sekunden går man på autopilot - skrämmande. Ifall prognosen avbryts av något riktigt oväntat kan simuleringen fortsätta några millisekunder till. Kallas representational momentum enligt en forskare som jag mailade med en gång.

   Radera
  4. Coola grejer. Märk Världen har också en referens till Julian Jaynes märkliga hypotes om att bronsåldersmänniskan inte var medveten i egentlig mening. Amerikansk kvalitets-hippieflum av bästa märke. Fascinerande ide, men håller tyvärr inte.

   Radera
  5. Ja, det gäller att bedöma vad som är relevant och inte i det man läser. Den halva sekunden är vetenskapligt fastställd av Benjamin Libet och andra. Och som du kanske kommer ihåg finns en liten tidslucka strax innan den halva sekunden går ut där medvetandet kan inlägga sitt veto, men det är allt. Medvetande är i stort sett en illusion.

   Radera
  6. Förövrigt rekommenderar jag filsosofen Nick Bostrom som skriver inspirerande om vår humanoida framtid.

   Radera
 19. August Strindberg: Götiska rummen, i originalutgåva från 1904, köpt i antikvariat i gott skick.

  SvaraRadera
 20. Wilbur Smith, han har skrivit ett flertal historiska romaner om Afrika, Tom Clancy är oxå en favorit.

  SvaraRadera
 21. Vill ni ha krig.. då är "Berlins sista timmar" en bra bok om svenskarna som försvarade området kring Hitlers bunker ända till slutet, en bra bok.

  För den som vill ha större perspektiv på II VK så är boken
  "The fatal decisions" 1956,Six decisive battles from the viewpoint of the vanquished den mest intressanta jag läst. Finns i nyutgåva hos Amazon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Francois Kersaudy "Slaget om Norge 1940", en djupdykning i inkompetensens satiriska verklighet.

   Radera
 22. Upptäckte just att jag har två ex av David Jonstads "Kollaps" i bokhyllan. Händer ibland att en bok blir liggande och jag glömmer den och köper en till när jag botaniserar i bokhandeln senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Började läsa den igår. Även om det inte är några nyheter för oss som hänger här, så måste jag säga att den är väldigt välskriven och pedagogisk. Att lyckas skriva på ett humoristiskt sätt om dessa frågor är en bedrift i sig. Synd bara att titeln skrämmer bort alla som egentligen borde läsa den.

   Radera
 23. En fd kollega rekommenderade en gång "Massa och makt" av Elias Canetti med orden "ska du läsa en bok i ditt liv så är det här boken."

  Den är för mig lika omvälvande som de sociologiska verken av Simmel, men utan det svårtillgängliga språket. Tankar med oerhörd kraft i en till synes enkel språkdräkt.

  SvaraRadera
 24. http://sv.wikipedia.org/wiki/John_Ajvide_Lindqvist

  Mina favoriter;
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197819220, kort, samma miljö men ack så spännande
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170374384
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170372381

  Även riktigt bra; http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170375860

  SvaraRadera
 25. Barnen Lär Oss - Piero Ferrucci

  ”Livet med mina söner är som en oavbruten jordbävning: urgamla övertygelser rasar samman, gamla invanda mentala mönster försvinner, nya känslor och stämningar blommar upp. Med andra ord, jag har förändrats.”

  SvaraRadera
 26. Liv och lust av Sten niklasson. Biografiska essäer om allsköns intressanta personer. Älskar böcker som presenterar kunskap på ett underhållande sätt.

  SvaraRadera
 27. Guns of the south av Harry Turtledove.
  What if historia där sydstaterna får ett väldigt militärt öretag under inbördeskriget.
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Guns_of_the_South

  Household gods av samma författare och också väldigt trevlig, och kan med fördel ges till personer som mår dåligt för stunden. Får en att känna sig väldigt bortskämd under ett par dagar.

  SvaraRadera
 28. Justin Cronin- The Passage och The Twelve

  SvaraRadera
 29. Steinbeck, Vredens druvor.

  Som är en uppgörelse med nyliberalism. Och möjligen en historia om vad som skulle kunna hända en familj som tvingas lämna det lokala gemenskapen i cornucopias utopi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste den i min ungdom. Bra men deprimerande. Inget jag kommer att läsa igen.

   Radera
  2. En av mina absoluta favoriter. Men så gillar jag också bluegrass och country och det gamla agrara USA...en annan fantastisk bok om samma era är Hela Härligheten, Woody Guthries självbiografi. Förebilden till På Drift, som är förebilden till Jack. Bara det att Woody liftade runt USA med gitarr för att överleva, inte för att flumma.

   Radera
 30. Michael Scheuer - Imperial Hubris

  Maciej Zaremba - Den Polske Rörmokaren

  David Simon - Homicide, A Year On The Killing Streets

  SvaraRadera
 31. C. H. Cherryh's Cyteen och fortsättningen Regenesis.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cyteen
  http://en.wikipedia.org/wiki/Regenesis_%28novel%29

  SvaraRadera
 32. Conn Iguldens serie om Djinghis Khan och Ken Follet som peakade med sin första roman "Svärdet och spiran". Jag är svår torks på historiska romaner.

  SvaraRadera
 33. Solaris av Stanislaw Lem.

  SvaraRadera
 34. Jag läser nästan aldrig samtida skönlitteratur. Att läsa en hel bok är ju trots allt en tidsmässig investering varför jag vill vara säker på att få valuta för satsad tid. Sannolikheten för det ökar om man väljer klassiker.

  Några hödpunkter ur klassikerhögen; "Brott och Straff" av Fjodor Dostojevski. "Moby Dick" av Herman Melville. Det mesta av Anton Tjechov.

  Samtida böcker som gjort stort intryck (kvalitétsstämplade genom Nobelpris); "Onåd" av JM Coetzee gav en annorlunda inblick i Sydafrika efter apartheid. "Mannen utan öde" av Imre Kertész gav en annorlunda inblick i andra världskrigets koncentrationsläger.

  Är du deppad och nere? Läs P.G. Wodehouse, främst Jeeves-böckerna. Blir du inte gladare av det är du förmodligen redan död.

  SvaraRadera
 35. Cryptonomicon - Neal Stephenson
  The Grip of Death - Michael Rowbotham

  SvaraRadera
 36. Faktaböcker

  The blank slate/Ett oskrivet blad, Steven Pinker. Om människans natur. "De flesta politiska ideologier är baserade på en idé om människans natur. Dock är de idéerna flera hundra år gamla" (ur minnnet)

  The world until yesterday, Jared Diamonds nya. En jämförelse mellan livet i stamsamhällen och moderna civilisationer.

  Postwar, Tony Judt. Europas utveckling sedan andra världskriget. Förvånansvärt lättläst med tanke på omfånget och med intressanta iaktagelser på var och varannan sida. Med det sagt så har jag fortfarande några hundra sidor kvar och orkar sällan läsa mer än kanske 20sidor i taget...

  Ill fares the land, Tony Judt. Tony slår ett slag för moral och rättvisa och sågar nyliberalism kanske man skulle kunna kalla den. Dessutom Stefan Lövens sommarläsning...

  The essential difference, Simon Baron-Cohen. Om genomsnittliga skillnader i mäns och kvinnors psykologi.

  The god species, Mark Lynas. Pragmatiskt och teknikpositivt inlägg i miljödebatten inspirerat av Rockströms koncept om planetes gränser.

  Quiet -The power of introverts in a world that can't stop talking. Susan Cain (finns även som TED talk). Lite väl personligt och anekdotbaserat för att vara riktigt intressant och övertygande, men ändå en rejäl dunk i ryggen för dem som tiger mer än de talar.

  Adapt & The logic of life, Tim Harford. Popekonomen tar större grepp, och jag tycker han gör det övertygande.

  Den kapitalistiska välfärdsstaten, Andreas Bergh.

  Är svensken människa? Henrik Berggren & Lars Trägårdh. Om svenskens förhållande till staten i ett historiskt och jämförande perspektiv. Mycket intressant, men ibland något högtravande språk för en som inte är så värst bevandrad i humaniorasvenska.

  Romaner

  Röde Orm, Frans G. :-)

  Microserfs, Douglas Coupland

  Tärningsspelaren, Luke Rheinhart

  Long John Silver, Björn Larsson

  SvaraRadera
 37. Läser gärna sci-fi, och kan rekommendera

  Orson Scott Cards bok Enders game (Enders spel på svenska), för de som inte orkar läsa boken så kommer den på bio i höst. Men hur trogen boken den är kan jag inte svara på, för min andra rekommendation är...

  Robert A Heinleins bok Starship troopers (Stjärnsoldaten på svenska) som redan finns som film, men där typ 90% av innehållet, som inte är action, fick stryka på foten vid filmatiseringen...

  SvaraRadera
 38. Fahrenheit 451, skönlitteratur
  Pedagogiska grunder (2003?), Försvarsmaktens bok om pedagogik och ledarskap.

  SvaraRadera
 39. * ”Det sovande folket” av Fred… Nej, jag skämtar bara.

  * ”Brott och straff” av Fjodor Dostojevski: mycket välskriven roman.
  * ”Röde Orm” av Frans G. Bengtsson: en riktig äventyrsskildring.
  * ”Växternas namn, Vetenskapliga växtnamns etymologi, språkligt ursprung och kulturell bakgrund”, av Jens Corneliuson, eftersom jag är intresserad av etymologi i alla dess former.
  * ”Slaget om Berlin, Slutstriden” och ”Slaget vid Arnhem, En bro för mycket”, av Cornelius Ryan som var krigskorrespondent 1943-45. Jag nästan sträckläste böckerna.

  SvaraRadera
 40. @Greenious (på mobil, svara knappenfungerar ej.)
  Håller helt med om Robert A. Heinlein. En väldigt bra bok.

  SvaraRadera
 41. Fakta:
  Richard Rhodes - The making of the atomic bomb. Boken går igenom hela kvantmekaniken och kärnfysikens uppkomst, beskriver alla karaktärer involverade och går sen in i manhattanprojektet under andra halvan av boken. Egentligen är första halvan den bästa men hela boken är oerhört välskriven. Det mest imponerande är att jag inte hittade ett enda tekniskt fel i hela boken trots att författaren är historiker och inte fysiker.

  Bernard Cohen - The nuclear energy option. Cohen la upp hela boken gratis på sin hemsida, http://www.phyast.pitt.edu/~blc/book/BOOK.html, speciellt kapitlen om avfall och kostnader borde vara obligatorisk läsning för politiker.

  Manjit Kumar - Quantum: Einstein, Bohr, and the Great Debate about the Nature of Reality. Väldigt intressant bok om kvantmekaniken och den debatt som skedde mellan dess skapare.

  Fantasy:
  Abercrombies - the first law serie, faktiskt till och med bättre än G.R.R Martin inom "rå och brutal" fantasy genren.

  Robin Hobb - Assasin serien, fantastiskt välskriven historia. Bland det bästa jag läst.

  Raymond E Feist - hela hans serie som startar med Magician. Lättläst och underhållande.

  Jim Butcher - Dresden files. Jäkligt underhållande urban fantasy. Välskriven och humoristisk. Han är uppe i 15 böcker nu men dom håller ännu klassen.

  Sci-fi:
  Alaistar Reynolds - Revelation Space, riktigt riktigt bra sci-fi

  Peter F Hamilton - Pandoras star, härligt lättläst och svulstig space opera

  Arthur C Clarke, vad som helst av honom men 2001 och 2010 tillhör favoriterna.

  SvaraRadera
 42. "Illusionisten" av John Fowles är den bästa romanen jag någonsin har läst. (OBS! Fowles roman har inget med Hollywood-filmen "Illusionisten" med Edward Norton att göra.) Första gången jag läste boken tog det mig bara två dagar att ta mig igenom de nästan 800 sidorna. När boken var utläst kände jag mig så deprimerad över att äventyret var slut att jag helt enkelt började om från början igen. Den enda gången det har hänt mig.

  "Illusionisten" verkar också hamna på mångas listor över böcker man bör läsa innan man dör (däribland Håkan Nesser och Lisa Nilsson).

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Illusionisten_%28roman%29

  Andra bra romaner: "Om en vinternatt en resande" av Italo Calvino, "Zen och konsten att sköta en motorcykel" av Robert M. Pirsig, "Fågeln som vrider upp världen" av Haruki Murakami.

  SvaraRadera
 43. Petter och hans fyra getter.

  SvaraRadera
 44. shit va pretto alla skall vara...

  jag gillar Wilderäng, Jallai och Kaj Karlsson.. finns lite potential att förbättra språket över tid, men hallå - det går ju att begripa.

  Lite mer seriöst så är Leif GW väldigt bra på att skriva och bland utländska författare så är Steve Berry intressant.

  Sämst - de nya svenska deckarförfattarna, speciellt Läckberg är ju bedrövligt dålig i språket...där får man läsa om meningarna många gånger..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jallai är jättejättepinsam när han blandar in sina kärlekshistorier, det krävs en författare av helt annan kaliber för att skildra sådant.

   Plus att det är sjukt uppenbart att det är HAN som är den där supermannen som klarar allt. Precis som Guillou och Hamilton, och han som skrev den där "Män som hatar kvinnor". Det blir löjligt när halvfeta gubbar i medelåldern skaffar ett alter ego som är smartast, renhårigast och tuffast.

   Radera
 45. Snackar vi skönlitteratur så är det Cormac McCarthy som gäller. Språkbruket är episkt.
  Steve Wozniaks biografi - iWoz
  Richard Bransons - Losing my virginity
  David Wise and Mark Malseed - The Google story
  Michael Brooks - 13 things that don't make sense
  Geoff Colvin - Talent is overrated

  Efter du läst dessa blir du automatiskt intelligent.
  Varsågod

  SvaraRadera
 46. Några böcker jag gillar eller kommer ihåg.

  När svenskarna upptäckte världen. Författare: av Alf Åberg; Typ och år: (Ljudbok, Ljudbok, kassett, 2002); Språk: Svenska; ISBN: ISBN 91-7951-089-2

  Orwells 1984,
  På liknande tema: Du sköna nya värld, Flugornas herre.

  Här finns en del uppfriskande att läsa och fundera över: http://www.fnf.nu/_filer/bagerfeldt/
  Någon nämnde Jonathan Lindström ovan.

  Ett antal kurser i reglerteknik och matematisk statistik på LTH med tillhörande böcker. Öppnar ögonen för vad och hur saker sker.

  C. Northcote Parkinson (1909 –1993) i boken Parkinson's Law and other Studies in Administration som gavs ut år 1957. Boken utgavs i svensk översättning, Parkinsons lag, av Åke Runnquist. Som också öppnar en del ögon.

  SvaraRadera
 47. Är det bara jag som har läst och blivit otroligt gripen av Atlas Shrugged av Ayn Rand? Mycket läsvärd bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den boken får en att se begreppet "Det allmännas bästa" i ett lite mer avprogrammerat ljus :-)

   Radera
  2. Skickligt skriven/gripande! Men med ideologiska glasögon på är det skräckläsning. Läste i ungdomen och blev gripen. Läste om senare och läsning nummer två med mer moralfilosofi/livserfarenhet i bagaget är det läskigt med Ayn´s totalt onyanserade karaktärer. Den som ser om sitt eget hus blir stark och frisk. Den som tar hänsyn till andra blir en svag och nedrig "andrahandsmänniska". Det finns såklart ingen grund för denna ensidiga lära inom varken sociologisk, psykologisk eller antropologisk empiri. Människan är ett socialt djur. Ayn Rand´s hjältemänniska är en skrivbordskonstruktion.

   Radera
 48. Action Inquiry - The Secret of Timely and Transforming Leadership av William R. Torbert. Den boken har givit mig en verklig aha-upplevelse när det gäller att förstå hur andra människor tänker, resonerar och agerar.

  SvaraRadera
 49. Steven Erikson, serien Malazan Book of the Fallen.

  SvaraRadera
 50. En alldeles utmärkt och politiskt överskådlig bok om USA efter 11 September är Lennart Pehrssons "Ni har klockorna - vi har tiden". Rekommenderas verkligen!

  SvaraRadera
 51. Finns så många att välja så jag håller mig till dystopier för att anknyta till bloggen. Förutom ovan nämnda finns några läsvärda till:

  Stephenson - Snow crash
  Kurt Vonnegut - Cat's cradle
  Gibson - Neuromancer
  John Brunner - Sheep look up
  Stephen King - The running man
  Anthony Burgess - Clockwork orange
  Margaret Atwood - Oryx & Crake

  SvaraRadera
 52. Finns så många att välja så jag håller mig till dystopier för att anknyta till bloggen. Förutom ovan nämnda finns några läsvärda till:

  Stephenson - Snow crash
  Kurt Vonnegut - Cat's cradle
  Gibson - Neuromancer
  John Brunner - Sheep look up
  Stephen King - The running man
  Anthony Burgess - Clockwork orange
  Margaret Atwood - Oryx & Crake

  SvaraRadera
 53. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 54. Böcker jag är glad att jag läste 2012:
  Knut Carlqvist: "Kung Erik av folket". Populärhistoria när den är som bäst.
  Peter Heather, "Empires and Barbarians:The Fall of Rome and the Birth of Europe". Spännande återbesök till folkvandringstiden. Och en kritik av efterkrigstidens överideologiska historieförvanskning av den perioden.
  Martina Sprague: "Lessons in the Art of War: Martial Strategies for the Successful Fighter". En förvånansvärt intressant bok även om upplägget verkar helt befängt.

  Sen, hittade mycket extremt intressant på nätet 2012. Oavsett hur feltänkta jag ofta tycker Cornucopias perspektiv är så är han ändå den främste svenske representanten för en extremt intressant rörelse (jag hittade Martenson tack vare cornu). Och även om cornu inte gjort någon crash course så har cornu ofta väldigt intressanta specialkunskaper .. enplanstätad funkisvilla någon?

  Bill Whittle är en intressant Tea-party demagog. Hans video "The Battle of Big Ideas" är en videosnutt alla svenskar har desperat behov av att se.

  "The Manosphere" är en annan intressant rörelse jag stött på under året.

  Klassiska boktips:
  -Orwell, artikelsamlingar "The decline of english murder", "Hoomage to catalonia", "1984". Särskilt "1984":as storhet blir ju tydlig för oss som lever i sverige i dessa dager.
  -Nicollo Machiavelli, "Fursten". En handbok i politik från 1510 som är precis lika relevant och läsvärd idag som när den skrevs, det är sannerligen en häpnadsveckande bedrift. Och ett kraftfullt och njutbart språk dessutom!
  -Collectarium Canonum av Burchard är kanske ingenting man läser som lekman, särskilt inte på orginalspråk. Men att läsa de berömdaste Brocarderna är en förunderlig upplevelse. Kan varmt rekommendera wikipedia-artikeln om Brocarderna och en stunds eftertanke och begrundan över den vishet som bor i dessa satser och över hur pass stor del av vårt samhälle som är byggt på dem.
  -Dawkins "The selfish gene" gör evolutionsteorin tillgänglig för oss vanliga lekmän. Evolutionsteorin är den främsta av alla schweiziska armeknivar för att förstå människan. (men vi får komma ihåg Darwin som formulerade teorin från början).

  Och litet mer lättsamt, Tom Hollands "Millenium" och "Rubicon".
  Frans G är alltid bra och hans kåserier är mustiga och lättsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brocard-sidan på engelska:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Brocard_%28law%29

   Radera