Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2013-03-18 12:46

Hur många miljarder har Putin själv på Cypern?

Det kommer nu skarpa uttalanden mot den föreslagna (men ej klubbade) cypriotiska konfiskationen av bankmedel från Ryssland. Intressant i sammanhanget är att president Vladimir Putin själv sägs ha en förmögenhet på åtminstone 40 miljarder USD. Frågan är hur mycket han rimligtvis flyttat ut ur landet, som vilken annan (pseudo)diktator och bananrepublikpresident som helst? Och hur mycket finns på Cypern?


Från sommaren 2012 finns en artikel hos The Week som summerar uppgifter om Putins tillgångar, inklusive att ryska skattepengar går åt till att underhålla miljardären Putins privata livsstil. Förmögenheten om 40 miljarder gällde för 2007 och den har antagligen ökat sedan dess.

Som bekant är Ryssland en bananrepulik, men istället för att exportera bananer exporterar man oförädlade råvaror (ca 85%), främst energi (ca 75%). Men i sedvanlig bananrepublikordning berikar sig makten själva. Alla bananrepublikpresidenter ser till att säkra delar eller rent av hela sin förmögenhet utomlands, som riskspridning ifall man skulle bli avsatt mer eller mindre trevligt. Det är därför inte orimligt att Putin personligen har tillgångar på Cypern.

Ryssland och ryska affärsmän kontrollerar också allt mer av infrastrukturen i Baltikum, inklusive den finansiella infrastrukturen i form av banker. Lettland är landet dit ryska tillgångar nu sägs strömma.

Naturligtvis kommer vi inte få några konkreta svar här, men vi får se om den svarta svanen börjar flaxa på allvar. Kanske visar det sig att rysk gasexport måste stoppas pga hög inhemsk efterfrågan under tiden som Cypern-krisen fortsätter utvecklas? Vem vet?

Det blev ingen omröstning i det cypriotiska parlamentet i dag heller, utan den har skjutits upp. Som jag skrev i morse: "det är inte orimligt att man tvingar bankerna att ha stängt till EU fått som de vill, dvs till man får stöd i parlamentet så håller regimen bankerna stängda". Eftersom regeringen inte kan gå emot EU kommer detta dra ut på tiden till man har parlamentets stöd. Under tiden kommer bankerna fortsätta ha stängt för att undvika uttag.

Putin har nu kallat konfiskationsförslaget för "farligt". Vi får hoppas att det stannar vid det ordet.

Tillägg: Intressant nog har Ryssland nu förbjudit utländska banker att öppna filialer i Ryssland. Vladimir Putin skrev just på lagen för några timmar sedan. Så falla slumpens skördar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Intressant, enligt DI så är nu även gazprom med i leken. Lovar att lösa alla problem mot att de får ta hand om den gas som finns utanför kusten - räddaren i nöden. Upenbarligen hittade ryssarna en användbar politisk vinkling på affären.

  SvaraRadera
 2. Ryska skattebetalare kan få täcka även dett verkar det som, åtminstone om Gazproms bud går igenom. Men det kanske är en högoddsare.

  SvaraRadera
 3. Angående tillägget, det finns ju redan utländska banker i Ryssland. Raiffeisen Bank finns ju i vartenda gathörn. Vad händer dem tro? Kastas de ut eller får de bara inte bli större än de redan är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filialer. Tror det är möjligt att starta riktiga bankbolag i Ryssland fortfarande, ty de kan inte smita undan som en filial kan - en filial kan man helt sonika stänga och tillgångarna finns utomlands.

   Radera
 4. Maskirovkans ädla konst lever och frodas! Putin blev naturligtvis varnad i förväg om detta. Allt annat hade varit vansinne från EU:s och IMF:s sida. De pengar Putin ville rädda undan har han räddat undan. De ryssar som blev kvar med skägget i brevlådan är såna som han gladeligen slänger till vargarna. Men självklart funkar det bättre inrikespolitiskt att låtsas vara indignerad över detta. Och självklart spelar EU gärna med i det spelet, så länge Putin bara stöder det hela bakom kulisserna.

  SvaraRadera
 5. Ja Cornu, nog lär troijkan vänta med pengarna tills de röstat för förslaget. Alternativet är konkurs nu. Kanske fibblar de med lite mindre justeringar av skatten...

  SvaraRadera
 6. Cypern bailas ut endast för att förhindra bildandet av en Rysk vasallstat på en strategisk plats i medelhavet. En haircut på knappt 10% är en bargain! Klart som tusan att Putin och hans cronies svettas! Är det något de vill ha så är det nollinsyn i Cypriotiska banker och en flottbas. Omstruktureringen av Cyperns banker har ju minst sagt dragits ut i långbänk. Är man så korkad att man behållit stora summor pengar i deras banker så får man skylla sig själv! Det är snart tre år sedan Grekland defaultade!!!

  ///RH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå, Cypern är väl bara en mellanstation innan man flyttar stålarna vidare till Cayman osv.
   Förklarar varför man nu blev tvungen ge sig på varenda konto ner till faster Agdas.
   För övrigt bara fjantigt o fördomsfullt likställa Rysland med bananrepublik.

   Radera
  2. Nej, det är helt korrekt. En bananrepublik är ett land som i princip bara exporterar en sak (=bananer) och där regimen berikar sig själv och visar upp högst tveksam demokrati.

   Det finns ryska experter som själva kallar Ryssland för en bananrepublik.

   Förvisso en stor sådan, med kärnvapen, men likväl en bananrepublik.

   Radera
  3. Dom brukar ha en diktator beroende av större land också va ?

   Radera
  4. Intressant vinkling av CC. Det finns fler än fyra nyanser av brunt, svart, vitt, rött blått, grönt osv.

   Kommer att tänka på sången med färger som Simsons granne sjunger när han vattnar blommorna.

   Radera
  5. Ryssland och Putin har åtminstone förnuft att ta betalt för råvarorna man skeppar utomlands, det är mer än man kan säga om den svenska regimen (tänk minerallagen).

   Radera
 7. När man pratar med folk om Cypern så blir man allt litet orolig, det märks...
  Kan man lita på att detta inte sker här oxå.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. OT Thomas; Domen Monsanto ./. Bowman kom häromdagen

   http://www.mnn.com/your-home/organic-farming-gardening/stories/monsanto-wins-lawsuit-against-indiana-soybean-farmer

   Som väntat!

   Radera
 8. Penningsystemet håller nu på att kokas ned till vad det verkligen är, ett gigantiskt lurendrejeri. Alla ni som trott er vara fria själar på en fri marknad kan nu vakna upp. Mardrömmen har precis börjat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du elaborera deta lite mer?

   Radera
  2. Tja, staten tar beslut om att konfiskera dina och mina pengar för att ge dem till bankerna. Bankerna i sin tur lovar nya miljarder till krisande ekonomier, på villkor givetvis och skapade ur tomma intet och vidhäftad med ränta. Vinsterna privatiseras och förlusterna socialiseras. Marknadsekonomi säger de visst att det heter...

   Politiker som bara bryr sig om att bli återvalda anlitar sina pr-byråer och får väljarna att svälja sagan om att ökade skulder ska ge länder mindre skulder. Givetvis en omöjlig ekvation. Och så rullar det på, ett tag till. Vinnarna blir de som kontrollerar pengarna, förlorarna blir du och jag. Under tiden serveras vi mello och VM i ishockey å må bäste man vinna. Ungefär så.

   Radera
  3. Ser det som fullständigt osannolikt att ditt scenario kommer att slå in i Sverige Peter Madison men det gäller väl att skrika högst för att få uppmärksamhet.

   Radera
  4. Njae...för egen del har jag varken pengar eller pockar på uppmärksamhet. Men det som till för en vecka sedan föreföll totalt osannolikt på Cypern är nu en verklighet. Men sådant kan ju inte hända i Sverige. Sverige är som Titanic, fullständigt osänkbart...

   Radera
  5. Cypern osannolikt?

   Ja möjligen om man haft huvudet i sanden senaste åren.   Radera
  6. @gefle: Tror inte average-dimitros på Cypern hade en blekaste att myndigheterna skulle komma vilja sno deras stålar på sina konton för två veckor sedan. Nu vet de. Precis som svennebanan och Lotta inte heller har det idag i landet som utger sig för att vara "bäst i klassen".

   Radera
  7. Tack för den förklaringen. Vet inte om jag helt håller med men många rävsaxar finns det liggande och många hajar cirkulerar runt de feta bytena.

   Noterade dessutom att jag lade all intellektuell kraft på det svåra ordet och därför av utmattning? misslyckades med nästa.

   Radera
 9. En alternativ förklaring till Cyperns kollaps.

  http://investmentwatchblog.com/another-less-known-reason-why-cyprus-collapsed/

  SvaraRadera
 10. Vem gör intervjun med Roger Akelius?

  SvaraRadera
 11. Fånigt det där med att Ryssland är en bananrepublik. SIPRI har just inventerat de vapenexporterande länderna i världen. Så med risk för att öka på rysskräcken:

  "USA dominerar forfarande vapenexporten i världen tillsammans med Ryssland. De båda står för över hälften av all vapenxport, följda av Tyskland, Frankrike och nu Kina, som gått om Storbritannien." (SR P1).

  Rätt tunga bananer, va?

  SvaraRadera
 12. Enligt Wikipedia så är en Bananrepublik en informell nedsättande benämning på ett land som uppfyller flera av följande kriterier:

  "beläget i tredje världen, ofta i Latinamerika,"
  - Är Europa beläget i tredje världen?

  "beroende av en enda exportvara, eller ett fåtal, i allmänhet en jordbruksprodukt"
  - Ryssland exporterar olja, gas, spannmål, rymdteknik och är världens näst största exportör av krigsmateriel.

  "mer eller mindre korrumperad regering, ofta en militärjunta,"
  - Vem har lyckas muta Putin och var finns militärjuntan?

  "omfattande ekonomiskt och politiskt inflytande från utländska stater och/eller företag samt"
  - Ryssland är ett av få länder som inte påverkas av politiskt inflytande utifrån.

  "låg levnadsstandard för majoriteten av folket."
  - Majoriteten av folket har numera en anständig levnadsstandard och som till skillnad mot i Väst stadigt förbättras.

  Vill du att någon ska tro på resten av det du skriver Cornu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle kunna skriva en hel del om hur Ryssland knappast i sin helhet beläget i Europa, etc, men:

   Huvudskälet till att Ryssland inte är en bananrepublik är alltså att de inte är beroende av ett annat land. Gott så. Fast egentligen gör det ju dem bara mer oberäkneliga, obehagliga och farliga.

   Radera
  2. Är du på riktigt Karnevalist?

   Majoriteten av det ryska folket lever med en fruktansvärt usel standard på tredje-världennivå. Till 75% exporterar man energi och Ryssland och regimen är en av världens mest korrumperade.

   Därmed uppfyller man flera av kriterierna.

   - Fåtal exportvaror (85% råvaror, 75% energi)
   - Korrumperad
   - Låg levnadstandard för majoriteten av folket

   På mindre tätorter har man fortfarande grusvägar.

   Tro inte allt du ser, då det mesta är från Moskva och St Petersburg, som inte är representativa.

   Radera
  3. "På mindre tätorter har man fortfarande grusvägen" skämtar du? Skulle det vara ett kriterium för banarepublik?

   Radera
  4. Jag tycker att grusvägar i tätorter är låg levnadsstandard, och det är ett av ovan nämnda kriterium.

   Radera
  5. Jag tycker att grusvägar i tätorter är låg levnadsstandard, och det är ett av ovan nämnda kriterium.

   Radera
  6. Nu skrev jag iofs fel. Lervägar. Claes Arvidsson (på SvD) visade lite foton från verklighetens Ryssland från sitt besök där 2010 när jag var på ett seminarium arrangerat av (kd):s representant i försvarsutskottet.

   Det var lervägar. Kanske hade det funnits grus där, men den var borta i leran.

   Radera
 13. Corny vill att det skall vara lättsmält. Med samma resonemang kan man kalla USA för banarepublik.

  SvaraRadera
 14. "Anledningarna till den hårda finska linjen är enligt affärstidningarna både att skydda de egna skattebetalarna och för att så mycket ryskt kapital stuvats undan på Cypern. "

  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/stenhard-finsk-linje-bakom-cyperns-bankskatt_8007540.svd

  SvaraRadera
 15. Kan inte med bästa vilja i världen säga att deta känns bra eller rätt. Normalt har jag faktiskt förtroende för The Borg, men här sa han att eftersom en tredjedel av kontoinnehavarna var ryssar, var det OK att konfiskera spararnas pengar...?
  När sedan EU-funktionärer ställer CD-spelaren på repeat och säger "inget att oroa sig för, detta kommer aldrig hända igen" får jag lite, hmm otrevliga känningar. Så otrevliga, faktiskt, att jag flyttade lite kapital från euro-land imorse. Man vet aldrig, skulle kunna leda till kapitalflykt av det större formatet, en sådan här händelse. Kanske har jag fel, men känns bättre att sprida riskerna en aning om man kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Flyttade kapital från euroland" - hem till Sverige alltså?

   Radera
  2. Ska bli intressant se om moderatväljarna är så stenade i sitt auktoritetstroende på The Borg att de inte reagerar på det där uttalandet. Herregud, han ska vara främste representanten för det parti som ska ha äganderätten i högsätet !

   Radera
  3. I form av aktier, Sverige och Schweiz för att, få en något neutralare valutamix.

   Radera
 16. C du skrev:
  "det är inte orimligt att man tvingar bankerna att ha stängt till EU fått som de vill, dvs till man får stöd i parlamentet så håller regimen bankerna stängda"

  Du tror inte att det är Cyprioterna som fördröjer sitt eget beslut tills protesterna från omvärlden gjort att EU tvingas ompröva det beslut som allt fler anser äventyrar hela banksystemet?

  SvaraRadera
 17. Ryska Federationen är nog ungefär lika korrupt som USA skulle jag gissa, och levnadsstandarden håller mer och mer på att jämnas ut också.


  Här är något uppmuntrande.

  http://www.zerohedge.com/news/2013-03-18/guest-post-deeper-meanings-cyprus

  by Charles Hugh-Smith of OfTwoMinds blog,

  The deposit-confiscation "bailout" of Cyprus reveals much about the Eurozone's fundamental neocolonial, neofeudal structure.

  At long last, Europe's flimsy facades of State sovereignty, democracy and free-market capitalism have collapsed, and we see the real machinery laid bare: the Eurozone's political-financial Aristocracy will stripmine every nation's citizenry to preserve their power and protect the banks and bondholders from absorbing losses.

  The deposit-confiscation "bailout" of Cyprus confirms the Eurozone's fundamental neocolonial, neofeudal structure and the region's political surrender to financialization.

  SvaraRadera
 18. Flera positiva uppmuntrande syn på EU.

  http://www.zerohedge.com/news/2013-03-18/lesson-1-greece-lesson-2-cyprus-pay-attention

  . . .

  Deposit Insurance at a bank, any bank in Europe, is now meaningless. A bond indenture, any clause, any paragraph, any promise or assurance; now meaningless. The notion of private property, land, cash, house; now meaningless. The European Union will take what they want as they deem it necessary and the IMF will follow along.

  . . .

  Greece came first. Lesson one and "shame on you." Cyprus comes second and now "shame on me." What will come next? What will you tell your partners or your shareholders when they say, "You should have known." You will have no excuse! The Europeans will take what they want and when they want it and to have money invested there now only has one excuse; masochism. Neither you nor I have any idea of what they might do next. When a government changes an indenture retroactively as a condition of funding and then demands that private property be seized as a condition of funding then this government, the European Union, will stop at nothing, find no boundary or fence, to halt its ambitions.

  When Lesson three comes, and it will, I will not be kind. I will say; "I told you so!"

  SvaraRadera
 19. gissar på att de ryssar som lyckats överföra pengarna, och ryssar som tänkt sig förlägga pengar utanför Rodina, lärt sig att Euro-länder inte är att lita på. Någon som vet om Ryskt sparkapital flödat in i Andorra och Lichtenstein eller t om Jersey?

  SvaraRadera