Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själv!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2013-03-01 15:31

Fredagsmys: Sällskapsspel istället för TV!

Dags för lite härligt fredagsmys. Mitt förslag är att ni kastar ut TV:n ikväll och plockar fram något sällskapsspel istället. Vilket både är aktivare, roligare och mer stimulerande än att sitta och titta på dumburken.

Ni kan se det här inlägget som sponsrat av Academic Boardgames, som bland annat drivs av Martin Lindh, som står bakom Climeon-teknikbloggen C3 i fokus, som jag länkat till tidigare.

Som av en slump har jag fått en ny annonsör, som erbjuder vuxnare (fast med kläderna på) sällskapsspel som ställer en hel del krav på sina spelare, som gärna får vara riktiga nördar och/eller högutbildade. Vilket passar utmärkt på många av mina läsare.

Det handlar alltså om Academic Boardgames, som i samarbete med bloggen erbjuder rabatt på hela sitt sortiment till läsarna. Ange "cornucopia" när ni handlar för att få ta del av erbjudandet och få 15% nedsatt pris på deras spel.

Bland spelen hittar man The Art of Science, ett mycket utmanande frågespel, där man får välja sin expertis inom matte, biologi, kemi, fysik, teknik eller annan vetenskap (om man nu har några flummiga humanister eller annat löst folk runt bordet). Instruktionsvideo nedan.

Lite mer allmänbildande och inte fullt exakta Guesstimates kanske kan passa en lite bredare publik än naturvetare och teknologer, och handlar om att göra mer eller mindre kvalificerade gissningar och uppskattningar. Video nedan.

Slutligen kan man rekommendera det mjukare relationsspelet Orangino, som handlar om din och andras bild av dig själv och alltså är mycket väl lämpat för alla, oavsett utbildning. Se videon. Kan antagligen med fördel spelas tillsammans med kompisgänget, inklusive flickvänner och övrigt entourage, gärna under festliga förhållanden, med ackompanjerande drycker.

Värt att ta en titt på iaf om ni tröttnat på TV:n och vill umgås istället. Glöm inte att ange "cornucopia" när ni köper för att få 15% i rabatt.

Vad spelar ni själva för sällskapsspel trots eran ansenliga ålder, inklusive lite mer familjeanpassade spel?

Nu önskar jag er ett riktigt trevligt och icke ironiskt fredagsmys!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Jag brukar spela World in Flames och Advanced Squad Leader med min fyraåring.

  SvaraRadera
 2. Jag vill slå ett slag för klimatology-ett spel där klimatet skall styras.
  Spelplanen består av en skål med vatten och isbitar. Samt värmeljus!
  Både is och värmeljus flyter på vattnet.
  Det gäller att få vattnet att stiga så mycket att värmeljusen släcks. Med tärningar så får man slå sig fram och utnyttja olika vetenskapliga modellberäkningar som höjer både vatten och värmenivån.
  Mer om detta här: http://wattsupwiththat.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en dotter som gillar sällskapsspel-eftersom hon oftast vinner! Undrar om jag inte skall köpa ett " The art of science" och försöka slå henne. Spelade senast ett spel "Citadels" och ett jordbruksspel "Agricola?"

   Radera
  2. Låter helt fantastiskt!
   Använder ni inte klädhängare och månförmörkelser också, som trumf?

   Radera
 3. Vi har spelkvällar med vänner en fredagskväll i månaden. Spel som spelas är t ex Ticket to ride, Settlers, Puerto Rico, Agricola, Civilization, Dominion och ett antal till. Det finns massor av roliga spel att välja på.

  SvaraRadera
 4. Ett sällskapsspel som jag spelar med de jag lyckats fånga, använder 1 spelplan, 2 träningar, 4 artilleripjäser och så mycket pengar alla överlevande råkar ha på sig. Den vars tur det är kastrerar pluppen och går baklänges vid udda prickar och växlar motsvarande antal kort med pelaren till vänster runt bordet moturs. Har man otur moturs så fördubblas poängen med en kvart över som kompensation, och man får tio i tio poäng för enhandslyra. Den som lyckas passera fängelset utan att Gå får vitt eller en dobler, om denne stryker järna eller har en hatt på Norrmalmstorg. Den som redovisar femtal döms för fusk, men vinner ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. inga preppade tärningar Kapitalist? .....gör mig inte besviken :)

   Radera
  2. Så klart tärningarnas etta-sida är en solid blyplatta. Det räknar ju alla med och väger i sina händer att så mycket riktigt är fallet även i mitt sällskapsspel, och bettar därefter i trekantsjucklon.

   MEN, vad de inte inser är att sexan-sidan på samma tärning är en neodymmagnet, så att den vid vartenda kast ändå klistrar sig med "rätt" sida mot den under träfanéren hemligt metalliska bordsplattan!

   Radera
  3. Om inte tärningarna på bordet direkt visar rätt siffror från början dit de ramlat, så är det bara att vrida upp strömmen i drosslarna tills de gör det. Eller motspelaren får huvudvärk.

   Radera
  4. hhaaahah......trevlig fredagsunderh...myzzzz a la Fråga Kultureliten

   Radera
  5. Du bjuder på en straffspark här Kapitalist. Det är öppet mål och en uppeggad badboll. Jag kan inte låta bli ;)

   Det här inlägget är det mest begripliga jag har sett dig skriva.

   Jag är för övrigt dig evigt tacksam för att du gav oss länken med Katastrofomslag :) Trevlig helg!

   Radera
  6. Nimitz
   Målvakt som fångar straffsparken, och sen sparkar in den i egen bur. Om du vill. Om det var det mest begripliga du sett mig skriva här så... äh, let go. (hopeless)

   När tärningen osannolikt nog visar en fyra trots allt, så reser man sig upp på så sätt att man knuffar till hela bordet så att ens neodymmagneter kommer i omsättning på lite bättre odds.

   Åsså finns det ju alltid en skruv man kan dra på som sitter på tummen på snubben man håller fängslad i källaren. Det är bara att fråga hen:
   Vill du ha lite mer?
   Jo tack!
   Jaha, ännu mer då?
   Nä, nu börjar det där räcka litegrann.
   Ock på den vägen är det hela.

   Radera
  7. Jag tycker att ditt spel verkar kul. Betydligt bättre än exempelvis Harald Liljeqvists spel. Det verkar vara svårt att vara spelutvecklare.

   Radera
  8. Min kompis Bengt verkar trots allt ha lite hjärnfunktioner i behåll. När vi spelade igår kväll så tappade han tålamodet en gång när tärningen först landat med 5:an uppåt, för att sen stilla vände sig så att ettan istället visades. Han grep min magnetiska tärning och slet i den allt vad han orkade:
   "- Hur kan den vara så tung?"
   Allas hår stod rakt upp med små blåa gnistor i. Min kaktus självantändes. Katten riskerade ett av sina nio liv genom att hoppa ut genom fönstret. Men jag vann med 14-0-11^9-5!

   Radera
 5. Axis and Allies går alltid hem. Likaså Civilization och ibland även Risk. Under familjehögtiderna står alltid Bezzerwizzer framme!

  SvaraRadera
 6. Oj, vad hände med Monopol. Nya bondespelet, Tjuv och polis, Jägersro, Wangaratta, Cluedo mfl

  Hälsar Jonas som inte spelar spel längre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monopol, Bondespelet, Tjuv och Polis och Cluedo lever och frodas i min spelsamling i alla fall, samtliga nyinköpta i modern tid. Så nog finns de kvar. :)

   Radera
 7. Timeline - ett spel om historia, Phase10 som är ett UNOliknande spel, fast lite mer avancerat, Taifo, nu när barnen slår mig i schack. Och sagospelet, som är ett antroposofiskt kortspel med prinsessor, prinsar och länder. Och en drake!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Phase10 är möjligen lite UNO-liknande, men faktum är att det egentligen är en variant av Rummy.

   Kul är det hursomhelst. :)

   Radera
  2. Japp, funkar för alla mellan sex och hundra

   Radera
 8. Är ni alla av den nya 90-talistgenerationen. Fa´n, sitta hemma med familjen när man kan hänga ute på lokalen med gubbsen och diskutera upplevelse-industrins senaste begivenheter medan frun har tupperware parallellt med brf-junta där de senaste prisöknings-statistiken diskuteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud!, när jag flyttade till Stockholm fanns ett riktigt ölshapp, där gubbarna satt och drack öl, strax bredvid pizzerian och porrklubben.

   Radera
  2. jadu Karl så såg det ut när man som liten gav sig ut på stans gator. Sedan kom Pizzerian och slog ut allihopa.

   Radera
  3. just det ..kommer ihåg ett antal porrbutiker med klubb på kvällarna.
   Idag har de gått helt under jorden, ut på internet samt till förorten som ren hallick-verksamhet, ofta i kombo-form. För att inte tala om stolta hemmafruar och det unga gardet som bedriver egen företagssamhet!


   Radera
 9. Öhh, tänkte säga något, men nu har jag glömt bort vad jag tänkte säga. Förmodligen var det något riktigt bra och "to the point". Ber om ursäkt för min minneslucka.

  SvaraRadera
 10. ...alltid och evigt är den som alltid så låt kom låt gå gå gå

  Opp opp opp på den gryende kärlekens svindlande topp topp topp topp topp la laaa!

  http://www.youtube.com/watch?v=zFrWs1xdp28

  SvaraRadera
  Svar
  1. Notera hur han på hennes vänsta sida, ca en halv minut in i klippet, inte klarar av att följa de övrigas marschssteg.

   blå blå blå

   Ack, en värld som aldrig återkommer.

   Radera
  2. Tittar på det där igen, och hon är minst sagt lite obekväm i overall, marschsteg, hjälm, andningsmask, stege och stridsflygplan. Men skiner av sitt goda humör ändå, så det sjunger om det. Det liksom märks att hon vill få de här scenerna undanstökade så fort som propagandafilmarna tillåter.

   Radera
 11. Här spelar vi gärna Ticket to Ride, funkar lika bra för oss vuxna som för den tioåriga sonen.

  SvaraRadera
 12. Brukar vanligtvis inte gilla sällskapsspel, men beställde Guesstimaster som faktiskt verkar riktigt roligt. Återstår att se om resten av familjen tycker det också. Och självklart räknar jag med att vinna.

  SvaraRadera