Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2013-03-02 19:41

Flockas gamarna kring JM?

Hedgefondförvaltaren James Chanos bolag Kynikos Associates LP blankade byggbolaget JM (OMX:JM) den tolfte februari. Det handlar om 3.44% av aktierna i bolaget.

Dagschart JM

Se finansinspektionens lista över blankningar. 3.44% är den största enskilda procentuella posten i blankningslistan och Kynikos blankade ytterligare 3.28% redan i november, för en total negativ position i JM på 6.72% av aktierna i bolaget. Tillägg: Alternativ tolkning så ökade man bara positionen från 3.28% till 3.44%.

Chanos är känd för att bland annat blankat skandalbolagen Enron och Worldcom med mycket god timing och det negativa inträdet i JM skedde på rusningen i aktiekursen den tolfte februari. Sedan dess har inte aktien rört sig speciellt dramatiskt.

Detta behöver inte betyda att Chanos/Kynikos anser att JM är nästa Enron, utan det kanske är en position baserad på bolagets starka rörelse från årsskiftet, speciellt rusningen den 12:e februari på bolagets bokslut. Men eftersom man tog negativa positioner redan i november så talar det mesta för att man snarare identifierat ett potentiellt lik, inte osannolikt baserat på den svenska bostadsbubblan.

Missa för övrigt inte att Affärsvärlden har mycket aktiv bevakning av de svenska byggbolagen och bostadsmarknaden, bland annat kring JM:s prissänkningar på osäljbara bostadsrätter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Finns många bolag jag velat blanka, dock så får inte vi "vanliga" människor blanka i samma aktier som gamarna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det går utmärkt. Använd CFD:er istället, t.ex. hos CMC Markets eller någon liknande aktör. Då kan du också använda hävstång om du vill.

   Radera
  2. Eller så kan man använda (köpa) warranter eller optioner. Då kan man begränsa mängden pengar man riskerar i sin position - med en CFD kan man i teorin förlora hur mycket som helst.

   Radera
 2. Alla kan förstås ha en dålig dag...

  SvaraRadera
 3. Hur vet du att Kynikos skapade sin position 2012-11-01? Det är bara den första inrapporteringsdagen med de nya blankningsreglerna. De kan mycket väl ha byggt upp positionen långt tidigare så förmodligen är det inte så att man startade positionen i November.

  Och din tolkning är felaktig. FI publicerar nettopositionen, inte förändringen i nettopositionen, och de publicerar detta när nettopositionen ändrats 0.1 procent åt endera hållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kort sagt är mitt tillägg korrekt, dvs att man har 3.44% i negativ nettoposition. Det är fortfarande den största negativa nettopositionen bland någon av aktierna i listan. Finns ingen annan aktie som är så hårt blankad av en enskild aktör, även om summan kan vara större för andra när man slår samman aktörer. Har dock inte kontrollerat detta.

   Radera
 4. Att folk i Stockholm ratar JMs höga priser borde vara en varningsklocka för alla som hävdar att bostadsbristen ska fortsätta att driva upp priserna på bostäder. En annan grej jag finner märklig är att folk väljer att istället lägga sina surt förvärvade pengar på gamla bostäder byggda i blåbetong! Jag skulle aldrig bo i en sådan bostad oavsett om "radonet är sanerat under 200 Bq/m3". Tippar att man om några år kommer att sänka gränsvärdena ännu lägre och då går dessa bostäder inte att sälja utan måste rivas. Det blir blodigt i Stockholm när bomarknaden till slut kraschar.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blåbetong (liksom alla andra gamla "fuskbyggen") är ett känt problem och därmed är det möjligt att ta hänsyn till i annan omfattning än nya "fuskbyggen". Man tar med andra ord en mer känd risk med äldre hus.

   Radera
 5. OT/Terapi: Måste få ur mig lite frustration, och det verkar bara vara på denna blogg, som det kan finnas någon som förstår:

  Bauhaus senaste reklamfilm: Det har gått en liten flisa på en kakelplatta i badrummet. Mannen finner den bästa lösningen vara att smascha hela badrummet med kofot och slägga. Till synes fullt användbart badrumsporslin slås sönder så det flyger delar åt alla håll. Detta ackompanjeras med musik och sker i slowmotion. Han avslutar vansinnet med att, typ tacka publiken med något som påminner om en "teateravtackning".

  Jag blir äcklad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bauhaus, likt övriga konsumtions-outlets, lever på att försöka hålla den kulturella myten om konsumtionens helande kraft för livets meningslöshet igång så länge som möjligt.

   Vi ser fram emot när de, likt många andra, går i konkurs.

   Radera
 6. Jag tror det finns all anledning att tro att det kommer bli ganska svettigt för JM när bostadsmarknaden segar ihop. När marknaden säckar ihop lär det dröja ett antal år innan samtliga aktörer anpassat sig till verkligheten, d.v.s. kommuner som vill sälja mark till överpris, byggfacket som vill ha högre löner än ekonomiskt försvarbart, leverantörer som sälja material till överpriser o.s.v.

  Fram tills sådan anpassningar har gjort så kommer det

  a ) Bli svårt att sälja lägenheter till planerade priser
  b ) Få ihop vinstkalkyler för nya bostadsprojekt

  Så ja, blanka JM kan vara en ganska bra ide :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! OM JMs affärsidé bygger på att även framtida köpare ska tvingas skuldsätta sig livet ut och mer därtill för att ha råd med deras produkter så kommer de att få problem. "Svensk BNP visar strålande tillväxt". När jag såg den rubriken häromdagen så undrade jag; vad var det som tillverkades när tillväxten ökade?

   Mvh

   Radera
  2. If something cannot go on forever, it will stop.

   – Herbert Stein

   Radera
 7. Nu i mars ska Ericsson slakta tusen tjänstemanna jobb i Stockholm. Relativt högavlönade jobb får man förmoda. Frågan är vilken effekt det kommer att få på bomarknaden när ännu fler objekt garanterat snart kommer ut till försäljning?
  Finns det andra sektorer i Stockholm som kan absorbera denna skara arbetssökande?
  Det är också en kalkyl man måste ta i beaktande när man skuldsätter sig; kommer just min kompetens att efterfrågas när tiderna blir sämre? Det är långtifrån givet kommer många att bli varse.
  Mvh

  SvaraRadera
 8. Om ett bolag som bygger nytt inte kan konkurrera med befintligt bestånd-är det ett bevis på att:
  Byggkostnaderna är hög?
  Befintliga priser för låga?

  Om befintliga priser är för låga så är det väl ett bevis på att bubblan är rätt löst uppblåst!

  SvaraRadera