Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2013-03-04 11:13

exIT

Det italienska politiska stjärnskottet och komikern Beppe Grillo vill nu att italienarna ska rösta om en exIT - att gå ur eurosamarbetet. Inte en dag för tidigt att något av PIIGS-länderna tar tag i det verkliga problemet (Schibsted/SvD).


Det tål att upprepas igen och igen. Oansvariga länder som medelhavsländerna kan inte ingå i en valutaunion, eftersom de är helt beroende av en egen växelkurs och ett eget ränteläge för att justera för korruptionen och ineffektiviteten i deras ekonomier.

Egentligen gäller det samma för den svenska Pippi Långstrumpekonomin, och det är just tack vare egen valuta och egen ränta som Sverige klarat sig relativt väl.

Men euron är liksom EU ett politiskt prestigeprojekt och därför krävs det outsiders som Grillo för att utmana vansinnet, då han inte satt någon prestige i ett dödsdömt projekt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Ytterligare en anledning för svensk gammelmedia att förlöjliga Grillo, trots han är den ende som är oskyldig till Italiens stinkande politiska kultur och ruttnande ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gammelmedia är noga med att understryka att han är komiker. I hopp om att ingen tar honom på allvar. Frågan är om det är någon som tar gammelmedia på allvar längre.

   Radera
  2. Att han är komiker innebär att han har någon form av yrkeskompetens i bagaget. Det borde göra honom till synnerligen kompetent politiker.


   Dessutom skall man inte spotta på komikeryrket. Välgjord komedi bottnar sig ofta i pricksäkra observationer. Som exempel är det är förmodligen inte en slump att det finns så många judiska komiker. Den folkgruppen har god anledning att försöka läsa av samhället för att förutse när världen tänker förfölja dom nästa gång.

   Radera
  3. Nej det var inte bra skrivet det var skitsnack. "Whoever controls the media, controls the peoples' minds." Därav den höga koncentrationen av sionister i media och komikeryrket. Deras inflytande över media var också en stor anledningen till varför de en gång i tiden blev förföljda i nazi-Tyskland och inte ett sätt för dem att se framtida förföljare som mptp hävdar.

   Cornu gör en slentrian upprepning av den nidbild av Beppe Grillo som gammelmedia ger honom. För sen när behövde politiker yrkeskompetens? Eller varför kallar vi inte Löven för svetsaren Löfven, eftersom han är ex-svetsare? Ex-komikern Beppe Grillo är väldigt farlig då han, med det svårkontrollerade Internets hjälp och helt utan bolagsmedias hjälp fått spelutrymme i Italien. Vilket hotar hela den korrupta maktstrukturen som finns i där och i väst.

   Radera
  4. Det finns tankar om 1900-talets antisemitism som menar att Trotskij, som var rysk jude, startade den antisemitiska vågen under 1900-talet....
   Detta spreds till Tyskland under mellankrigstiden med rysk-tyska immigranter som odlade sitt judehat, trots att det i Tyskland fanns väldigt få judar...
   Bara omkring 500 000....
   Man bör vara vaksam när nu liknande politiska och ekonomiska problem återuppstår så inte syndabockfenomenetåterkommer även det...
   Själv tycker ja att tendensen att måla Islam, efter bin Ladin, har samma mönster....

   Radera
  5. Att judar förbjöds driva banker i tyskland på sent 1800-tal har jag ingen speciell åsikt om annat än att dom som flyttade till N.Y och startade Lehman brothers, Goldman-Sachs etc inte direkt har gjort världen till en bättre plats. Dock har jag inga illusioner om att världen varit bättre om HSBC haft hela kakan.

   Att judar försökte ändra opinionen i media i Nazi-Tyskland handlar mindre om sionistisk komplott och mer om självförsvar. Den dag USA och europa faller under islamismen försvinner Israel över en natt. Det är inte i sionismens intresse att krossa oss.

   Radera
  6. Där ser man...
   Syndabocken är redan utsedd!

   Radera
  7. ja.
   http://www.newsmill.se/artikel/2013/03/02/sverige-beh-ver-fler-anti-islamister

   Radera
  8. Som sagt den som kontrollerar media kontrollerar också folks åsikter. Syndabocken kommer följaktligen bli Islam i linje Israels destillationspolitik i MENA. Att de förbjöds driva banker är väl logiskt då de valt att tjäna sionismen och inte tror på nationsgränser. Antisemitism kan inte existera utan dess motpart semitism vilket är lika illa.

   Radera
  9. Sverige är ett bra exempel på att antisemitism kan existera helt själv. "vilket är lika illa" i slutet vet jag inte vad du syftar på, jag hoppas inte att du menar att semitismen och antisemitismen har lett till förföljelser och katastrofer av samma grad?

   Radera
  10. Jag menade att semitism och antisemitism är båda är lika illa. Då de båda förtycker andra. Men att de inte kan existera utan varandra. Sverige är ett bra exempel då det både finns semitism och antisemitism.

   Radera
  11. ja, då har antisemitens tankesmedja i form av alag stuckit ut sitt huvfud efter att ha kollat läget. Tvi!

   Radera
  12. Det ryktas att BBC låg bakom Englands krigsförklaring mot Tyskland under WWII. Tyskland hade skickat ett brev till BBC där de förklarade att de inte hade för avsikt att kriga mot England. BBC vinklade det hela och påstod att Tyskland förklarat krig mot England i pressen och därigenom tvingades parlamentet att förklara krig mot tyskarna.

   Radera
  13. När det gällerförsta världskriget så anses väl det vara en engelsk tidning som kome med: Det är nog!
   Och så var kriget igång....
   Kanske internet är Fredens verkliga medel...?!

   Radera
 2. Att leva nära tunga ekonomier, som t ex den tyska, kräver att man har helt egen jurisdiktion inklusive kontroll över egen valuta och ränta för att ha egen autonomi. Annars slukas man obenhörligen. Behöver inte vara fel eller dåligt, men man skall då inte inbilla sig att man är det minsta oberoende. Att leva nära sådana kraftcentrum kan ha sina fördelar om man bilateralt samarbetar med dem i stället för att sätta sig i deras knä. Som Schweiz, eller Norge. Borde vi också gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen!

   Men vi är ju med i EU för att bereda lönsamma karriärvägar åt våra politiker, inte för att gynna landet.

   Radera
  2. lol!

   var välan lit väl cyniskt?

   Jävla bra att Grillo reser detta, tyvärr tror jag nog mesta delen av Italiens politikerskrå helst vill få åka på betalda konferenser för skattebetalarnas Euros ist. för att behöva ta ansvar för Italiens genomruttna ekonomi! Nåväl! Den som lever får se, som det säges..

   Radera
  3. @Gronvita

   Vi har ju exakt samma fenomen i Sverige. Att Stockholm växer så det knakar medan landsbygden avfolkas i rekordfart beror ju inte på att Stockholms är så fantastiskt och landsbygden är hemsk.

   Regler på arbetsmarknad mm gör det omöjligt för landsbygd att konkurrera då reglerna saknar ekonomisk flexibilitet.

   Radera
  4. Urbaniseringen som sker nu i landet är ett tecken på att något är galet, inte på allt flyter på...
   För hundra år sedan så emigrerade folket, men vanligt folk har ingenstans att emigrera till..
   Det är bara exklusiv arbetskraft som kan emigrera.
   (däemot var urbaniseringen enorm kontinenten. Paris dubblade sin befolkning mellan 1870-80...)

   Radera
  5. Stackars svenka politiker som måste ta till EU för att tjäna lit pengar. Dom måste vara bra avundsjuka på brittiska oh franska ex politiker som tjänar riktiga pengar i näringslivet! Inga småsmulor i Bryssel där inte!

   http://www.dailymail.co.uk/news/article-2195746/Nicolas-Sarkozy-follows-highly-lucrative-footsteps-old-friend-Tony-Blair-lining-200-000-hour-job-investment-bank.html

   Radera
 3. Om Sverige får värre problem:
  Vilka pragmatiska möjligheter har en S-regim att sänka SEK, kan Riksbanken ("självständig") t.ex en fredag kl 18.00 besluta att "from nu betalar vi 10 SEK föe en euro" ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riksbanken kan sänka räntan. Då blir det mindre lönsamt att placera pengar här och kronans värde sänks.

   Radera
  2. Det är redan gjort.

   Dessutom, våra bostadsobligationer exempelvis, vilken valuta är de denominerade i? USD?

   Radera
  3. @geier

   Jag tror inte att riksbanken för närvarande har mandat att göra så, men om inte EU-medlemskapet sätter käpparna i hjulet kan ju alltid riksdagen ändra på detta. Det är inte bara verktyget som eventuellt ligger utanför riksbankens mandat utan uttryckligen syftet (att sänka kronans värde för att det är så skönt att "pissa på sig")

   Radera
  4. Tack för svar!

   mvh
   Geier56

   Radera
  5. Tack för svar!

   mvh
   Geier56

   Radera
 4. Visserligen har jag all sympati för en avsky för hur politiken bedrivits men vrede brukar inte leda till särskilt kloka beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. inte?

   Vad är då revolutioner?

   Radera
  2. En revolution kan väl knappast klassas som ett klokt beslut. Vrede kan föda handlingskraft, men därefter bör vreden snarast läggas för att kunna fatta kloka beslut.

   Radera
  3. Då kan vi klassa eurons tillkomst som en revolution, alltså ett icke klokt beslut.

   Radera
 5. Beppe Grillo är inte så dum heller som medier vill måla ut honom till att vara...

  Se klippet:
  http://www.youtube.com/watch?v=0dEemZ2pVyo

  SvaraRadera
  Svar
  1. En komiker efterträder en annan, ser det ut som...
   ty berluschoni är väl en komiker oxå...

   Radera
 6. Den här mycket intressanta genomgången av eurozonen bör alla läsa:
  http://www.latribune.fr/getFile.php?ID=5314959
  Italien har mest att tjäna (minst att förlora) på en euro-exit av alla euro-länder.

  SvaraRadera