Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2013-03-16 15:27

Det kom ett brev från Timbro...

Igår kom det ett brev på posten, med avsändare Timbro.


Ni behöver inte oroa er, jag öppnade det iförd tillgängliga CBRN-skydd utomhus, så att eventuella bakterier skulle dödas av solens ultravioletta ljus, samt applicerade stora mängder Virkon för att döda eventuella virus. Så jag oroar mig inte så mycket för vare sig mjältbrand eller botulism, men det finns parasiter som inte ens solljus eller Virkon duger mot, samt smittsamma sk memes. Jag saknar även utrustning för att detektera det där R:et så det kan vara några starka alfa- eller gammastrålare i brevet.
Brevet.

Jag står fortfarande upp och klarade av 7.5 km löpning, plus styrketräning, men jag är osäker på inkubationstiderna vid ett CBR-angrepp från Timbro. Det nukleära N:et kan vi nog utesluta, åtminstone för tillfället.

Frågan var vad nu jag hade fått från en timbroiler?

Nu var det iofs inte någon riktig timbroiler, utan Philip Lerulfs nya skrift Balansakten - Medelklassen som lever ur hand i mun, som handlar om ett för bloggen mycket kärt ämne - den fattiga svenska medellösa medelklassen, som överbelånat sig upp över öronen för att förverkliga konsumismdrömmarna och inte ens har en månadslön på banken. Good shit!

Får återkomma med en recension, men det här är riktigt, riktigt bra. Timbro ska hålla sig borta från miljö, energi och evolutionsteorin så verkar det bli bra.
Ja, ja, jag orkar inte rotera bilden.

Bland annat får vi nu ett slutligt och aktuellt svar på svenskars förmögenhetsfördelning, ett kärt ämne här på bloggen. Svenskarna har som bekant en av världens mest snedfördelade förmögenheter där många saknar (likvida) tillgångar att tala om.

Lerulf och Timbro har samlat in enkätsvar från 3978 svenskar och därmed kartlagt vad folk har i tillgångar utöver bostaden och pensionskapitalet. Och det är deprimerande läsning, även för akademiker eller höginkomsttagare. Bland SACO:s akademiker har 4% över en miljon kronor, men 31% har under 50 000:- SEK varav tio procentenheter har under 10 000:- kronor i tillgångar.

Lerulf verkar förstås vinkla det hela kring det höga skattetrycket, vilket förstås i sak är korrekt. Återstår att se om han även har identifierat att konsumismen och de lånta fjädrarna också spelar in. Hellre konsumera idag och låna än spara idag och konsumera i morgon. Spara är död, Slösa har tagit hennes skalp.

Återkommer med mer om detta guldägg när skriften finns att köpa.

Boken lanseras den 27:e mars, så där någonstans bör den gå att köpa och är därmed värd att recensera.

Nu ska jag CBRN-sanera mig. Om ni inte hör något mer från mig, så vet ni vilken organisation ni ska skylla på.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Hehe, kommer att tänka på scenen i "The Rock" med autoinjektor i hjärtat... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och termitplasma finns på riktig.

   Radera
 2. Kan personligen garantera att tillverkningen var giftfri!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personliga garantier slår det mesta.

   Radera
 3. Spara är inte alls död. Hon har bara bytt taktik och visar sig inte lika frekvent som slösa, för annaras är risken uppenbar att man börjar tillämpa principen "ta från den som har - och ge till den som behöver". Det senare känns inte rätt eftersom behovet i många fall är helt självskapat. Synd bara på dem som har ett verkligt behov av stöd. Hur skilja dem från de ansvarslösa slösarna som borde få stå sitt kast?

  SvaraRadera
 4. Inkomstskatterna har ju sjunkit kraftigt, inte verkar det ha ökat sparande direkt.
  Tror mer på låna-konsumera-nu-teorin.

  SvaraRadera
 5. Lev farligt, dö ung och bliv ett vackert lik.

  SvaraRadera
 6. Försöker att ha minst 100.000:- tillgängligt på direktkontot för oförutsedda utgifter, men det är svårt. Så mycket som måste köpas, hela tiden...

  SvaraRadera
 7. Varför pixla adressen? Hört talas om ratsit.se?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns även på Eniro, Hitta osv.

   Poängen är att markera vad som är privatliv och vad som inte är privatliv.

   Radera
 8. Intressant. Återkom om det nämns något om den monetära inflationen, som helt dominerar över skatten på 25 års sikt. Efter 25 år med dagens inflationstakt (7%) har du betalat 50% av din totala inkomst i "inflationsskatt" utan att ha fått tillbaka en krona (om du inte realiserat en bostadsvinst eller "plockat ut" pengar från börsen).
  I inkomsskatt så har du betalat lika mycket, men fått ett ganska stort mått av återbäring på dessa pengar från samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vi har en så utbredd brist på sparkapital i landet beror på vårt valuta och banksystem och inte på våra skatter. Fixa det, och folk kommer att börja spara igen.

   Radera
 9. Cornu
  Vad betyder CBRN?
  Visst är marginalerna små även för många med hög inkomst.
  För många år sedan kollade Veckans Affärer in läget för folket i Äppelviken, Stockholm(upperclass stuk område).
  Det var knapert med marginalerna inte betingat av risig nettolön utan alla omkostnader typ bilar, kläder av rätt märke för att passa socialt.
  Visst upperclass konsumism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. CBRN hette tidigare NBC och före det ABC.

   Chemical
   Biological
   Radioactive
   Nuclear

   CBRN är metoder och utrustning för att skydda sig mot CBRN-vapen. Massförstörelsevapen helt enkelt.

   Radera
  2. Har du på riktigt sådan utrustning i din ägo? ;) Var får man tag på det?

   Radera
  3. Diesel, släckt kalk, tvål, vatten.

   Radera
  4. Aha, ingen "Hazmath suite"?

   Radera
 10. "Bland SACO:s akademiker har 4% över en miljon kronor, men 31% har under 50 000:- SEK varav tio procentenheter har under 10 000:- kronor i tillgångar".

  Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan i ämnet: Här kommer ett utdrag från det blogginlägget:

  "Efter att ha läst igenom undersökningen kan jag konstatera att vi kan spara 20 gånger mer än "medelsvensken" även med en "medellön". Eller uttryckt på ett annat sätt: Det tar oss ca 2 veckor, med en "svensk medelinkomst", att spara ihop lika mycket pengar som "medelsvensken" sparar på ett helt år... Häpnadsväckande är bara förnamnet".

  Jag och min fru är båda akademiker. Visst går det att spara om man vill och även om vi sparar mycket så lever vi ett mycket lyckligt och innehållsrikt liv.

  http://www.agamintid.blogspot.se/2013/02/hur-mycket-kan-vi-spara-med-en-svensk.html

  mvh
  ägamintid

  SvaraRadera