Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2013-03-01 09:13

Den fiskala gäspningen

Att sparka hinken framför sig fungerar. I natt slog det så fruktade amerikanska fiskala stupet till, med automatiska besparingar i den amerikanska statsbudgeten (Schibsted/SvD). Börserna reagerade med en gäspning och inte med den panik som gällt tidigare.


Den amerikanska S&P 500-terminen är ner 0.3% mot den amerikanska börsens stängning, där S&P-500 stängde ner 0.09%. Och då sägs ändå de amerikanska statliga tvångsbesparingarna slå mot amerikansk tillväxt. Fast tydligen inte enligt marknaden.

Stockholmsbörsen öppnar nästan oförändrat, i skrivande stund -0.06%. Inte ens de asiatiska börserna reagerade speciellt under natten, med japanska Nikkei +0.41%, Hong-Kongs Hang Seng -0.60%, Singapores Straits Times -0.01% och Australiens All Ordinaries -0.38%.

Någon panik blev det inte. Som sagt så är politiker en del av problemet och nu har de utvisat sig själva i USA, och tydligen håller marknaden med om att detta är positivt.

I Sverige ser det åtminstone tillfälligt ut som att strategin att investera efter konjunkturen stämmer, då svenska inköpschefsindex nu stärks (Schibsted/SvD). När det är som mörkast blir det oftare ljusare igen.

Nu återstår det förstås att se utvecklingen an, men än så länge råder det alltså ingen panik över det fruktade fiskala stupet på marknaderna.

Dagens stora händelse är annars att SCB idag ska redovisa facit för BNP 2012, eller iaf det de påstår är svensk BNP. Någon som vill gissa?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Makteliten kommer fixa det fint för sig själv genom fenomenet "maktdelning". När alla politiker är mer eller mindre impotenta så kan kapitalet röja fritt. Och politikerna gnuggar liksom kapitalisterna händerna för detta, eftersom de tillhör samma klass.

  SvaraRadera
 2. "Politikerna är en del av problemet". Den stora faran är väl då om politikerna i Washington plötsligt kommer överens om en urvattnad uppgörelse i sista stund. Då borde börserna börja störtdyka enligt den logiken?
  Nyss var det positivt att Fiscal Cliff sköts upp. Nu är det positivt att man faller över stupet? Det går inte ihop..

  SvaraRadera
 3. Negativ, minus 0,7 %.

  Jag kan minsann ha lika fel som folk med oerhört mycket bättre lön än vad jag har;)

  SvaraRadera
 4. Sanningen är den att dom enorma stimulanser om 1000+ miljarder dollar årligen i USA inte hjälper. Förhoppningen har varit att detta ska kickstarta ekonomin genom att amerikanerna börjar spendera pengar igen, låna till bostäder, köpa ny bil etc etc. Det kommer inte att hända. Istället har amerikanen ökat sitt sparande. En del regioner har t.o.m börjat använda egna lokala valutor kopplade till en korg av baslivsmedel för att frigöra sig från dollarn.

  Kika gärna på denna dokumentär:
  http://www.ur.se/Produkter/170949-Varlden-Utopia-i-USA

  SvaraRadera
 5. Personligen har jag tröttnat på denna varannan dag börspanik och varannan dag börsyra. Det har varit en trevlig uppgång de senaste månaderna men nu gäller lågriskhedge för hela slanten (utöver guld- och silverbullioner). Missar jag fortsatt uppgång så får det vara så, det är en kalkylerad "risk". Jag behöver kunna sova igen.

  SvaraRadera
 6. En annan fiskal gäspning är när en person som frihetsberövat en nioårig flicka får två års fängelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du håller dig till ämnet...

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera