Cornucopia?

2013-02-09 16:32

Ymninghetshornet 2013-02-09

Många nyheter som kan vara värda uppmärksamhet idag, men det är ändå lördag så jag lägger dem i ett samlat blogginlägg. Dags för Ymnighetshornet igen.

Ymnighetshornet

Gruvor, politik:  "Den inflytelserika bloggen Cornucopia?" Regionpolitikern Nils Harnesk (s) har skrivit ett debattinlägg i Norrbottens Kuriren, som inspirerats av mitt blogginlägg om (v):s förslag på en blygsam höjning av mineralskatten till 10%. Vilket Harnesk exempelvis sätter i relation till Australiens 30% i skatt. Bra.

Försvaret: Stabilitet ger utveckling och välstånd - kräver fred och försvar. En "oplacerad informationssoldat" gästbloggar hos bloggrannen Wiseman och påtalar att man för välstånd och utveckling behöver den stabilitet som ett försvar garanterar, utan att behöva avfyra en kula. Läsvärt. Skribenten har också den goda smaken att länka till mitt blogginlägg om ett strategiskt överfall på Sverige, som utvecklades till den mer genomtänkta och realistiskare boken Midvintermörker. Metoden för att slå ut Sveriges elförsörjning som informationssoldaten hänvisar till raffinerades många grader i Midvintermörker.

Survivalism, väder, USA,bensin: Snöstorm? Bunkra bensin! När journalister inte har något annat att skriva om, skriver de om vädret. Gärna på andra sidan jordklotet, i det här fallet åtminstone på halva andra sidan jordklotet, nämligen i USA, där en snöstorm (eng blizzard) träffar den amerikanska östkusten och New England. Det har slagits snörekord, med än så länge över 29 tum snö, dvs 73 cm, så ja, det är rätt illa. En riktig snökanon alltså. Så vad gör amerikanarna när det ska bli snöstorm? Jo, de bunkrar bensin till sina bilar. Det gäller att prioritera rätt. Det är rent av så att den statliga panikmyndigheten FEMA gick ut med en specifik rekommendation att folk skulle bunkra bensin. För när det fallit 70+ cm snö är det första man tänker på att köra bil, tydligen. Någon sådan rekommendation har jag aldrig sett för svenska snöoväder. Säger en hel del om det amerikanska samhället när det första man tänker på vid en naturkatastrof är bilen.

Jordbruk, kött, EU, moralpanik: Hästköttchock! Tydligen har folk vare sig ätit italiensk salami, prickig korv, sk hamburgerkött eller för den delen en riktigt god, saftig och mör hästfilé. Det har blivit en hästköttchock över att man upptäckt nyttigt och miljövänligt hästkött i industriell sk "mat". Moralpanik råder. Det står ju fel på innehållsförteckningen!!! Hästkött kan innehålla mediciner! Oj, oj, ni skulle bara veta vad man stoppar i det industriellt uppfödda nötköttet. Finns dock karenstider mellan medicinering och slakt. Dessutom är det bara miljövänligt och mycket vettig återvinning av Pålle på ålderns höst. För övrigt många italienare som köper svenska oönskade hästar billigt. Inte går de till hästhobbyn. Nej, tillåt att man köper sitt kött direkt från en hemslaktande bonde, så vet du vad du får. EU:s krav på spårbarhet förutsätter ju att alla skriver sanningen över allt. Vilket man antagligen bara gör i Sverige.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

58 kommentarer:

 1. Vi pumpar och gräver upp ändliga energikällor för att temporärt kunna pressa fram så mycket mat och prylar som bara är möjligt. Output är en gigantisk befolkning och söndertrasade, tömda och förgiftade ekosystem. "Utveckling och väldstånd"? Det är fina ord i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi pumpar och gräver upp ändliga energikällor för att överleva tills vi hittar något bättre. Men du tycker kanske att 90% av alla människor borde lägga sig ned och dö, vilket i alla fall blir konsekvensen om vi inte lyckas hitta något bättre?

   Radera
  2. Nja, jag tror att det finns ett alternativ mellan att använda ändliga energikällor till att utarma och förgita jordarna å ena sidan och att lägga sig ned och dö å andra sidan.

   Vi skulle t.ex. kunna släppa idén om "utveckling och välstånd" och helt enkelt börjar sörja för våra behov med muskelkraft istället.

   Radera
  3. För det första är universum oändligt.
   För det andra består jordklotet här under våra fötter av nånting i stil med 800 000 000 000 TON per nu levande människa, så ingenting håller på att "ta slut".
   För det tredje så utvinns givetvis de billigast åtkomstbara tillgångarna först, så är det alltid med allting. Och i takt med att utvinningskostnaden ökar så söker man sig gradvis till dyrare fyndigheter. Markandspriset, alltså alla människors fria val om vad som är värt vad, avgör vad som utvinns härnäst och hur det bör användas. Men du kanske har nåt förslag till mekanism som har mer information om allting än vad alal människor har? Är du Gud?

   Så sitt stilla i båten och låt marknaden ha sin gång. USA:s dramatiska stopp av Irakisk oljeexport de senaste 20 åren höjde oljepriset. Högre pris ledde till högre investeringar i oljeutvinningsteknologi. Och det har gett enorma nya utv inningsbara olje- och gasfyndigheter. Både utvinningstakten och kända utvinningsbara fyndigheter är högre nu än någonsin, och har stigit konsekvent.

   Dina hallucinationer om "trasiga ekosystem" vittnar om att det snarare är du som har förgiftats av indoktrinerande domedagsproapganda. Hoppas att du kan se klart en dag och må bättre!

   Radera
  4. Intressant dock att man om man har billig energi lönsamt kan tillverka drivmedel av CO2 och havsvatten. Förmodligen blir det dock bara en droppe i havet.

   Radera
  5. Du har rätt Kapitalist. Vi har inte ökande halter av tungmetaller och andra cancerogena ämnen i våra jordbruksmarker. Vi förlorar inte hundratusentals hektar jordbruksmark p.g.a. erosion och försaltning varje år. Korallreven dör inte. Fiskbestånden kollapsar inte. Regnskogarna skövlas inte. Haven försuras inte. Grundvattenreservoarerna sinar inte. Det är bara forskarna som hallicunerar.

   Radera
  6. - Någon cancerepidemi, annat än korrelerat med vår ökade ålder tack vare det ökande väståndet (och immunförsvarets naturliga förfall därmed), känner i vart fall inte jag till. Men du kanske har data om det?
   - Det verkar som om odlad mark minskar med 2% om året, bortsett från grönkommunisternas statssubventionerade idé om att odla mat för att elda upp den, istället för mer praktiska fossila bränslen.
   - Korallreven dör inte, det har du helt rätt i .
   - Fiskebestånden kollapsar, men just därför att de är oägd allmänning som politiker demokratiskt kollektivistiskt förhandlar om. Om havet hade varit privat egendom så hade det utfiskats lika lite som människors villor hade eldats upp.
   - Försuras haven? Känner jag inte till, ge gärna nån vidare länk eller så om det.
   - Grundvattenreservoarerna sinar inte. Inte här i alla fall, i tättbefolkade ökenländer som Israel finns säkert såna problem. Men det förekommer inte något astronomiskt fenomen som gör så att vatten lämnar Jordens innandöme och förångas i atmosfären på sin väg ut till övriga kosmos. Oroa dig inte för det!

   Radera
  7. @Kapitalist:

   En lustig sak är att andra länders vattenbrist tränger sig in i svensk konsumism. Så säljer man disk och tvättmaskiner med argument om hur lite vatten de använder. Jag kunde inte bry mig mindre om hur lite vatten som den använder. Rent dricksvatten kostar något i stil med 10-20 kr per kubikmeter. För lite att ens komma ihåg.

   Förövrigt är det mesta av de katastrofscenarions du replikerar om osubstantiella hittepå av alarmistmedia för att sälja lösnummer. Och nej, om någon undrar, jag har av uppenbara skäl ingen länk till det påståendet.

   Radera
  8. Vi har varken vattenbrist eller regnskogar i Sverige. Jag borde självklart tagit hänsyn till att ni är obekanta med världen utanför våra svenska gränser. ;)

   - Att cancerfallen hos ex. barn ökar beror knappast på vår ökade livslängd. Effekterna av dagens intag av cancerogena ämnen ser vi självklart inte omedelbart. De som är gamla idag föddes inte med cancerogena ämnen i kroppen. Om vi får en verklig cancerepidemi på halsen så är det lite sent att försöka plocka bort de cancerogena ämnen ur marken.

   - Förlorad mark: http://www.fao.org/docrep/u8480e/U8480E0D.HTM

   - Havsförsurning: http://en.wikipedia.org/wiki/Ocean_acidification

   - Vatten: http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_water

   Radera
  9. HM: Du borde kanske själv ta hänsyn till var du befinner dig innan du ropar ut katastrofscenarios som inte är relevanta.

   Sen om du tycker att wikipedia är en bra källa när det gäller klimat borde du veta att den infiltrerades och ca 5000 artiklar modifierades av en AGW-person för att framhålla den rätta läran och tron. Samma sak med tyska wikipedia, där var det om jag minns rätt 12000 artiklar som "rättades".

   Radera
  10. Och om du undrar så kan även du rätta wikipedia. Jag har gjort det flera gånger. Har man rätt så har man, så är det bara.

   Radera
  11. Nu tror jag att Sverige skulle påverkas om svälten började öka radikalt i världen. Det är också så att vår konsumism påverkar vattenförbrukningen på den plats där produkterna odlats eller producerats.

   Jag har inte skrivit något om klimat. Om du anser att wikipedia-artiklarna ovan är inkorrekta kan du väl hänvisa till korrekta källor som motbevisar dem.

   Radera
  12. HM:

   Jag instämmer i att Sverige är beroende av resten av världen. Det är faktiskt så illa att vi inte kan överleva utan resten av världen.

   När det gäller klimat så kan du nog inte förneka att de områden du tog upp innefattas i klimatdebaclet.

   Förövrigt orkar jag inte googla åt dig, det kan du göra själv. Sanningen finns därute, jag bara pekade ut den åt dig. Happy hunting!

   Radera
  13. Du som är så kunnig, kan du inte berätta på vilket sätt de tre områdena innefattas av klimatfrågan?

   Du kanske rent av kan rätta artiklarna?

   Jag har läst på en hel del i de här frågorna och hittar inga direkta fel i dem. Jag är i desperat behov av din hjälp för att finna sanningen. Om du inte kan hjälpa mig så får jag helt enkelt anta att du tagit dig vatten över huvudet och uttalat dig i frågor du inte vet något om.

   Så kom igen nu Karl. Du kan väl åtminstone peka ut vilka referenser i följande två artiklar som är felaktiga:
   - http://en.wikipedia.org/wiki/Ocean_acidification
   - http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_water

   Radera
  14. HM:

   Tack för förtroendet. Jag tar gärna på mig uppgiften som Buddha, vilket jag utan problem inser är min rättmätiga plats.

   Således bör du sluta med världsliga problem och fokusera på verkliga problem. Så, en bra början är "What is the sound of one hand clapping?"

   Radera
  15. Apropå de kollapsade ekosystemen
   http://www.reuters.com/article/2013/02/06/us-climate-amazon-idUSBRE91510O20130206
   http://www.theclimatescam.se/2013/02/07/vad-stort-sker-det-sker-tyst/

   Radera
  16. Ja, vem kunde ha tänkt ut att regnskogen skulle vara "More resilient to climate change than feared". Man skulle ju nästan kunna tro att klimatet varit ganska konstant i miljoner år. Annars hade ju regnskogen redan försvunnit. Men den håller ju fortfarande på och finns. Mycket nedslående! Det är nästan så man tror att katastrofisterna har fel.

   Radera
  17. Regnskogsskövlingen är inte heller en klimatfråga.

   Herregud, är ni verkligen så okunniga?

   Skrattretande.

   Radera
  18. Bohuslän har ofta vattenbrist om somrarna, för mycket folk. Stora delar av Skåne har vattenbrist året om. Mycket av Malmö med fleras vatten kommer ifrån Bolmen i Småland.

   Radera
  19. Hur vet du det kgb35? Du vet väl att all information om miljöproblem på nätet bara är en del av klimatkonspirationen? All vetenskap som tyder på miljöproblem är del i samma konspiration. Karl och Kapitalist vet hur det verkligen ligger till.

   Karl går in på nätet ibland och gör rättningar men han har inte tid just nu. Lite info har de iaf delgett oss vetenskaps- och internetlurade stackare:

   - Regnskogsskövlingen är båg
   - Vattenbristen är båg
   - Havsförsurningen är båg
   - Matjordserosionen är båg

   Radera
  20. Go home kapitalist. You´re drunk.

   http://www.boredpanda.org/best-go-home-youre-drunk-meme/

   Radera
 2. Ang väder finns det en hel del s.k paranoida "survivalists" i USA som bunkrar för alla typer av tänkbara hot. Där hela deras liv upptas med förmågan att överleva en framtida katastrof. Vilket liv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den amerikanska landsbygden är van att driva alla maskiner med bensin/dieselmotorer...
   Men, precis som här, så är det glest med folk på landsbygden numera, så varje gubbe får nog köra än mer (snöslunga) än förr...

   Radera
  2. rttck, kan tänka mig många sämre hobbies eller livsstilar än survivalistens.

   Radera
  3. Folk på landsbygden med egna djur och odlingar har nog större chanser att överleva naturproblem än de som bor i dagens "just in time"-städer. Hur länge räcker lagret på ICA maxi? två dagar kanske?

   Radera
  4. Jag tror man ska skilja på survivalism och rewilding eller självhushållning.

   För den senare gruppen är överlevnadsegenskaperna en del av en livsstil som man trivs med oavsett kris och samhällsutveckling. För survivalister däremot upplever jag oftare förberedelserna snarare som ett nödvändigt ont.

   De flesta blandar naturligtvis mellan dessa kategorier, men de renodlade survivalisterna framstår i alla fall i mina ögon som rätt tragiska fall.

   Det är väl rätt tidstypiskt att vi är mer rädda för att dö än att inte leva.

   Radera
  5. @Minos; Håller med. Visserligen är USA stort men räcker det då inte ha extra förnödenheter + tillgång till främst vatten och ammunition? Varför bara utöka projekten enligt nya tänkbara katastrofhot. Alla får annars ha vilka hobbies de vill för mig. FEMA har visserligen visat att de inte ens klarat bastjänsterna under Katrina och ännu mindre har staten visat att de inte klarar att snabbt återställa och se till att drabbade människor får sina liv tillbaka på ett någorlunda hedersamt sätt. Istället visade särintressena att de tilläts riva fastigheter som funkat för fattigare människor under föreställningen att Katrina krävde en nybyggnadsplan. Man passade helt enkelt på att loota människors fastigheter med hjälp av kommunledningen och ändrad lagstiftning. Vilka svin! Alltså inte bara fastighetsspekulanterna. Det är den typen av katastrofer mänskligheten behöver skydda sig ifrån. KORRUPTIONEN som sveper likt gräshoppor över hela västvärlden inkl. Svedala. Sakta äter den sig igenom värderingsskalorna.


   Radera
  6. @Karl; Helt riktig iakttagelse. Stadsmänniskor är nog de mest sköraste av alla. Totalt handfallna utan deras dagliga rutiner.

   Radera
  7. 1969 jobbade jag som avbytare i 12 olika mjölkkobesättningar. Höststormen det året slog all elkraft häromkring i drygt 2 veckor...
   Men det funkade ändå. Alla hade sin lösning på problemet...
   Men flexibiliteten var hela vägen in till stan...
   Så är det inte idag, så survivalisten är nog inte helt fel ute...
   Jag har dock alltid haft de två veckorna i bakhuvudet när jag planerat min existens även när allt funkar, ty det gör även vardagliga problem enklare...
   Bara en så enkel grej som vatten. Tillgång till flera alternativ gör att haveri till en bagatell..
   Om strömmen går så slår jag om en kran och har självtryck, visserligen bara drygt 1 bar, men det räcker ett tag...
   T.ex...
   eller självcirkulation i värmesystemet...
   En vedspis eller kakelugn...
   Ett litet bensindrivet elverk för någon tusenlapp som man kan köra något enfasgrejor med...

   Radera
  8. Glöm inte den ekonomiska aspekten på självhushållning. Att elda med ved ur egen skog är tex väldigt lönsamt. Att odla grönsaker och äta på sommaren likaså.
   Man måste ju inte gå till överdrift med allt. Bor man tex där elförsörjningen är opålitlig så är det naturligt att ha ett litet elverk hemma, som man då får nytta av även om det är kopplingsfel i ställverket och inte enbart när apokalypsens ryttare knackar på dörren.

   Radera
  9. @thomas; Här en klassiker. Du och Cornu som vet hur frösättning/plantering år till;

   http://www.truthdig.com/eartotheground/item/soybean_farmer_takes_monsanto_to_supreme_court_20130209/

   Radera
  10. Jadu rttck..
   Inga nyheter för en annan...
   En av Monsantos tidigaste metoder var att skicka ut folk till en tröska eller en torkanläggning.
   Sådana står litet här och där ute på prärien..
   Om några bönder/lantarbetare skruvade runt litet majs, så frågade den utskickade personen/privatdeckaren om han kunde få köpa några kilo som utsäde till sin viltåker...
   Det är ju klart, en påse med några tiotal kilo majs och några dollar bytte ägare...
   Sedan blev det inkallelse till tinget och att betala dryga skadestånd...
   Man hade ju gjort intrång i patenträttigheter och icke betalat för sig...

   I början var bönder och spannmålshandlare ganska tuffa och ansåg att Monsanto var ute i ogjort väder...
   Men efter några domar så insåg man att detta kan bli riktigt dyrt.
   Så en del gick med på förlikningar för att rädda sin ekonomi....
   Denne bonde som nu är aktuell har inget att förlora utom sin heder..
   Inte ens fängelse kan nu skrämma honom, efter alla hårda år som spannmålsbonde i USA.
   Han är redo för fighten!

   Radera
  11. Javisst Thomas, visst gör han rätt. Jag vet inte hur många ggr jag läst notiser om fattiga indiska bönder som tagit sitt liv efter att Monsanto varit efter dem. Ibland för att de bara fått utsäde billigt någonstans eller t.o.m beroende på att Monsantos genetiska utsäde är så kraftfullt att det genom mutationer tar över andra genetiska granngrödor!! Bönder kan alltså inte alltid värja sig.

   Radera
  12. Särskilt förödande är det med korsbefruktande växter..majs, raps,...
   Ty då flyger pollen över från grannen och o man då tar utsäde av sin egen skörd så gör man intrång på patent, då patentägaren, så att säga, äger en bit av naturen, den patenterade genfrekvensen (som patentet gäller) var den än befinner sig...
   Det kan ju till och med vara redan befintliga gener ute i naturen som någon helt enkelt snott!
   märkligt patentsystem??!!
   Så jag är stor motståndare till träd som patenterade, ty då skulle skogsbolagen, ihop med Monsanto ta över hela den svenska naturen, utan att det kostar dem något alls, egentligen...

   Radera
  13. Precis Thomas...förstår folk i allmänhet detta? Och lagstiftare?

   Undra jag hur mycket korruption och falsk info som är med i bilden när regeringar ändrar/tillämpar lagar? EU måste stå emot och inte bara det, de måste kämpa i andra delar av världen.

   Radera
  14. Märkligt att man läser på nätet att Monsantos utsäde står emot Round Up samtidigt som man på annat ställe läser om Round Up som det bästa ogräsbekämparen men helt utan koppling till att det är Monsanto som en gång tagit fram båda två??? Snacka om att undvika koppling i marknadsföringen.

   Än värre är ju att Monsantos "uppfinning" användes av Du Pont i krigföringen mot Vietnam. Avlövnings-besprutningen har kostat det vietnamisiska folket oerhörda lidanden i form av direkt död via förgiftning samt oerhörda genetiska skador långt in i framtiden.
   USA har inte betalt en spänn för detta eller för annat heller. Prcis som i Irak där man förgiftat 1000-tal med uran-ammunition.

   Radera
 3. Hästkött, ja det är väl bedrägeri att sälja nåt man påstår är nåt annat. Inte för att jag kan påstå att det är fallet här, man kan ju inte kräva att allt irrelevant ska deklareras, den som frågar får säkert utförligt svar från producenten, eller kan avstå att köpa produkten. Att vi av tradition inte gärna äter hästar har historiska orsaker och är inte sakligt relevant längre. Det är som med korna i Indien. Men hela tokiga hästsverige lär väl sparka bakut och tusentals småflickor med ponnys lär grina och bli vegetarianer...

  Finns det hästkyrkogårdar där döda hästar har var sin gravsten? Eller är det en kommande affärsidé?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju så att det som maten innehåller skall anges på innehållsförteckningen sorterat på hur mycket det är. Det står nog inte att det innehåller hästkött i innehållsförteckningen. Frågan om relevans bör för övrigt avgöras av konsumenten så att tillverkaren inte tycker det är relevant att skilja på hästkött och nötkött (isht ifall det står just nötkött) hjälper inte så mycket.

   För övrigt så tror jag inte att man hade fått annat svar från producenten innan felet upptäcktes eftersom jag nästan antar att det var en brist i kvalitetssäkringen som resulterade i detta - man har nog inte medvetet stoppat i hästkött i maten.

   Radera
  2. Ja, det här luktar bedrägeri. Men blir väl bara nån anmälan till nån X-ombudsman istället. Om det hade varit hälsofarligt så hade man borda anmäla dem för misshandel (förgiftning). Men eftersom sånt här är "reglerat" så kommer ingen rättslig prövning att göras. Saken görs upp mellan särintressen och byråkrater inom nån myndighet som börjar på O, eller i en kommuns dunkla kommunalhus.

   Hästkött borde väl förresten vara dyrare än kokött, men det är väl just traditionen som gör att det är vice versa. Vem föder upp hästar för att äta dem? Jag äter gärna häst, jag har ridit på dem och ogillar dem, de är föga mer än träd med ben. Men jag skulle verkligen helst avstå från hund. Så jag är inte fri från köttfördomar själv. Jag förstår problemet. Hela köttindustrin är f.ö. fruktansvärd, ett slags Auschwitz forever:
   "But it's not so bad if you don't think about it..."

   Radera
  3. Det faktum att de verkar ha haft dålig kvalitetskontroll är väl egentligen det som är det värsta - man förväntar sig liksom att livsmedelsindustrin har koll på vad det är man stoppar i maten.

   Att hästkött är dyrare än kokött är ju en indikation på att detta har skett av misstag - och misstaget är rimligen underleverantören som levererat ut en dyrare produkt än det man får förmoda att de tagit betalt för.

   Radera
  4. Det senaste är nog privata krematorier för hästar...
   Som affärsidé.

   När galan kosjukan var på tapeten, så exporterades hästar levande (OBS) till Italien, för de fattade skillnaden mellan häst och nöt...
   Hästkött är ljust en tid efter slakt, så då kan även en konsument se skillnaden, men ganska snart så mörknar köttbiten och ingen kan egentligen se någon skillnad...
   Hästkött är superbilligt just nu, eller rättare sagt, livdjursmarknaden för hästar är botten, då hästar, precis som båtar, motorcyklar är konjunkturskänsliga..

   Radera
  5. Jag har inget emot hästkött, särskilt inte i tex lasagne. Det som jag reagerade på är att det verkar vara hästar slaktade i Rumänien, inköpt av ett företag i Luxemburg, producerat i Frankrike för att skickas till Storbritannien och Sverige. Skulle inte förvåna mig om hästarna från början kom från de brittiska öarna samt Sverige...

   Radera
 4. hästslakt var förr en i större delen av Sverige (dock inte i övre Dalarna och delar av Norrland) avskydd syssla, och utövaren därav (rackaren) räknades – liksom bödeln – som ärelös. Liknande förhållanden har också rått i Danmark, södra Norge och sydvästra Finland, liksom i Tyskland och Centraleuropa. Fördomen är i Sverige belagd sedan 1400-talet och blev mera gängse från 1600-talet. Slakten utfördes genom knivstick i bringan, varpå hästen fick springa tills den stupade, eller genom klubbning eller – i äldre tid – även genom att hästen störtades utför ett stup… (108 of 176 words)

  http://www.nebeta.se/encyklopedi/l%C3%A5ng/h%C3%A4stslakt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rackaren var bödelns dräng. Han ställde avrättningsplatsen i ordning inför förrättningen, plockade ned de döda som hängts och steglats och grävde ned dem i galgbacken, begravde självmördare i skogen, och om brottet ansågs skamligare kunde han även utdela vissa kroppsstraff (vilket annars en profoss gjorde).[1]

   Rackaren användes även för att slakta och flå hästar samt avliva katter och hundar (därav uttrycket flåbuse)[2]. Att rackaren fick slå ihjäl (slakta) hästar hänger samman med att hästen i förkristen tid var helig, något som levt kvar så till vida att ingen slaktare ville åta sig detta arbete. En slaktad häst begravdes eller fick bli liggande eftersom ingen vågade äta köttet.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Rackare

   Radera
  2. Det finns häftiga beskrivningar om hövdingainstallationer i England från romartiden, där romare varit med och skrivit om festen....
   Hästen var ett heligt djur som hade med fruktbarhet att göra, Frö och Freja och sådant...
   I Norge har man tydligen hittat en beskrivning från 1700-talet, av en kvinna som blotade med en torkad hästsnopp
   Så hästens historiska situation är betydligt närmare oss i norra Europa än i södra...

   Radera

 5. rollhättebygdens Släktforskare
  Tidningen Nr. 2/1995


  Rackare

  Enligt en Kunglig förordning av den 7 / 11 1760 skulle rackare ha betalt för sitt arbete efter en viss taxa.

  Föra dött djur ur ladugård 1 Daler smt
  Flå och nergräva djuret 5 ""
  Flå kalv, får, hund, svin eller katt 2 "" 12 sk.
  Rensa avträde och nergräva i åkern 1 "" 12 sk.
  Smt = silvermynt
  Sk. = skilling

  Denna förordning medförde att rackarna visserligen var fattig men dock levde bättre än torpare och backstugusittare. Även bödeln kallades ibland rackare, men han hade en högre ställning. I en lag 1736 förbjöds allmogen använda rackarnamnet på honom. Det kunde leda till åtal och böter. I stället skulle han kallas mästerman. Även bödeln dömdes till sitt "yrke" i stället för undergå dödsstraff. Även bödelns arbete betalades efter en bestämd taxa.

  Halshuggning 5 Daler
  Handens avhuggande 2 ""
  Rådbråkande o halshuggning med parterande
  och stegling på hjul eller påle 15 ""
  Halshuggning och brännande på bål 10 ""
  Upphängning i galge 8 ""
  Kåk- och hudstrykning 3 ""
  Fördrivande ur stad/härad 2 ""
  Knipande med tång 2 ""
  Brännmärkning i panna/ på rygg med
  häradets vapen. 2 ""
  Tungans avskärande 5 ""
  Öronens avskärande 2 ""

  Dessutom ålåg det bödeln eller hans drängar att prygla dårarna i dårhuset och att hantera spöna vid spöslitning vid påle.

  Soldater eller ynglingar som inte ville gå ut i krig kunde frivilligt ge sig i tjänst hos rackaren. Sedan ville ju ingen umgås med honom. I en förordning av den 3 nov 1773 stadgades att "sådan soldat skall fasttagas och slita 15 par spön, därefter sändas till arbete på fästning på behaglig tid", vilket oftast innebar livstidsstraff.

  Även för rackarens begravning fanns en förordning av 1729.
  Han skulle begravas som en ärelös, på de ärelösas plats norr om kyrkan. Begravningen skulle ske i tysthet och under mörka kvällen, bara i närvaro av dem "som hade något att uträtta". Alla ceremonier som procession, klockringning och likvagn var förbjudna. Kroppen kunde också sändas till anatomisalarna vid universiteten i Uppsala och Lund.

  Det fanns två instutioner i Sverige, där rackardrängar och rackarbarn kunde få arbete. Det var Falu koppargruva och Sala silvergruva, där rackarfolket hade egna orter, avskilda från de andra arbetarna. Där slaktade de hästar och åt köttet. Falukorven lär ha uppkommit därifrån.

  Under senare delen av 1800-talet övertogs en del av rackarens arbete bl.a. kastrering och hästslakt av tattarna, som också följdriktigt blev dåligt hållna. Hästkött åts i slutet av 1800-talet, men det skedde i tysthet.

  http://www.trollhattebygden.se/2-1995.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har svårt att tänka mig att rackarn tjänade något på djuren. Att dåtidens landsbygdsmänniskor skulle ha varit mer handfallna och blödiga än dagens landsbygdsmänniskor verkar osannolikt. T.ex. när det gäller katter är det hagelbössa som gäller, och kattungar knackar man i brunnslocket och slänger i en grop. Även större djur som inte går att äta grävs ner. Låter som en riktig byråkrat gjort listan.

   Radera
  2. Karl - "Låter som en riktig byråkrat gjort listan."

   Bingo.

   Vad är det som skiljer en byråkrat från en sadist?

   don't answer that.

   Minns än idag en redogörelse för en medeltida avrättningsmetod, dock inte vilket land eller när exakt.

   För att slippa avrätta en för makten obehaglig person med direkt våld, eller ens via ombud som med "bödeln" ovan, så lät man begrava människan levande. Han fick en andningstub för färsk luft, samt en annan tub genom vilken honung utspäd i vatten droppades ner någon gång per dygn. Detta var tillräckligt för att hålla honom vid liv på obestämd tid, så länge han inte själv valde att vrida bort huvudet från honungstuben.   Radera
 6. http://www.svd.se/naringsliv/investera/bostadsaffar/svenske-dr-doom-har-aldrig-fatt-ratt_7900186.svd

  Haha, Dr.Doom! Undrar vad du blir då, Cornu? :)

  SvaraRadera
 7. Hästköttskandalen kan växa i styrka. Storbritannien är drabbat, och arvfienden Frankrike har en stor skuld i det hela. Britterna har också en uppdämd revanschlystnad efter Galna ko-sjukan, som slog hårt på deras animalieproduktion. Britternas inställning är i än högre grad än svenskarnas, att hästar använder man för "horse races" och inte som människoföda.

  Vilket inte framgår i svenska men väl i engelska och franska tidningar, efter en snabb gurgling på nätet, är att köttfabriken i Spanghero i Castelnaudary i sydvästra Frankrike, misstänktes för E-coli i ett 12 tons parti köttfärs i juni 2011. Köttpartiet fick följaktligen förstöras, eftersom E-coli i maten är farligt.

  Med tanke på E-coli-misstankarna och nu det rumänska hästköttet som säljs som nötkött via den franska ohygieniska livsmedelsindustrin, känns det än mer angeläget att Sverige ökar sin inhemska jordbruks- och livsmedelsproduktion.

  Fredrik Reinfeldt, kommentar på det?


  The meat was provided to Comigel via a meat-processing company called

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur var det nu...
   De färgade grisfilérna..
   Var inte de från Rumänisen...

   Radera
  2. E-coli...
   det är väl inget problem..
   hantera köttet enligt Tacos-metoden så finns ingen chans att något kan gå fel...
   (vilket härsket kött som helst duger till tacos...)
   Salmonella, som vi i stort sett var helt befriade från i konsumentled, före 1995, är idag vanligare än man kan tro...
   och salmonella kan vara dödligt...
   Men då man numera bara tar stickprov vid gränsen så kan man nog räkna med att stora partier slinker igenom ut i konsumentledet..
   Så det är numera ett individuellt ansvar som så mycket annat...
   (är det inte så vi vill ha det?)

   Radera
 8. Det är lustigt, folk vill inte äta njure, lever och gristryne, men när man gör korv av det och hittar på något lustigt namn så slinker det ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ju därför man uppfann korv. En delikatess enligt fordom, som i tradition konsumeras kring jul. Dock ingen kulinarisk läckerhet som vi idag förväntar oss, men då för länge sedan var det festmat, då man i övrigt livnärde sig på potatis och ärtsoppa. Nu säljs torkade grisöron i zoo-affären till samvetsömma hundägare, en slags extrasaltade OLW-hundchips.

   Radera
 9. Det mest fascinerande med hela historien är att det finns en marknad för färdiglagad fryst Lasagne...!!!

  SvaraRadera
 10. Cornucopia - Det är visserligen inget fel på hästkött men det känns olustigt att ingen har koll på matens innehåll, vem vet - de kanske säljer kött från döda hundar eller människor nästa gång de vill luras?

  Se gärna filmen Soylent Green som behandlar detta problem.
  http://www.youtube.com/watch?v=SVpN312hYgU

  SvaraRadera