Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2013-02-18 08:31

"Ultraliberalism och stalinism samtidigt"

En av Sveriges sista riktiga journalister, Maciej1. Zaremba hos Bonnier/DN, har nu skrivit ett uppmärksammat reportage om den havererande sjukvården i amatören Filippa Reinfeldts regi. Det är talande att sådant här förvisas till DN Kultur, som tydligen är storstadstidningen sista utpost för journalistik.


Vad som beskrivs är hur suboptimering, internfakturering, New Public Management och tokliberalism från zo(m)bies som inte förstår vad frihet är för något leder till att patienter dör i drivor, utan att någon kan hållas ansvarig.

Vi ser här lagen om minskande avkastning och inga pengar kommer kunna åtgärda detta, lika lite som några mer anslag kan rädda svenskt rättsväsende eller skola. Felet är som alltid politikerna, och ytterst ansvarig i det här fallet är Filippa Reinfeldt. Men inget regimskifte kommer ändra detta, då politiker saknar insikt i att det är de själva som är problemet, inte lösningen.

Ett system som styrs av politiker kan aldrig bli fritt.

Istället dödades Herr B av en drogcocktail, där psykofarmakan efter canceroperationen gjorde honom psykotisk men psykiatrin saknade en kod för internfakturering av psykotiska patienter två korridorer bort och alltså inte gjorde något.

För övrigt har jag lärt mig något nytt. Svårt sjuka patienter som bara har en påse dropp - vätska - är satta under passiv aktiv dödshjälp och dödas medvetet av vården. Rätt eller fel, men vad handlar det om? Jo, det handlar om att inte ge patienterna någon näring. Kort sagt svälter man ihjäl patienter, som anses vara förlorade fall. Tål att tänkas på nästa gång ni vill donera pengar till svältande barn i Afrika - i den svenska sjukvården svälter man medvetet ihjäl våra gamla, sjuka och döende på våra sjukhus.

Sedan finns det garanterat zo(m)bies som försvarar detta.

Jag fick också lära mig varför läkare vägrar ta upp andra åkommor eller problem än de man sökt för. Då går man miste om möjligheten att internfakturera. Dock har jag åtminstone lokalt mött eller hört talas om (äldre) läkare som skiter i detta och faktiskt låter patienterna ta upp andra åkommor än de sökta istället för att boka en ny tid. En gissning är att ju mindre sjukvårdsenhet, ju generellt bättre för patienten, då möjligheten att behandlas av 80 olika läkare som Herr B, inte finns.

I verkligheten behöver sjukvården befrias på riktigt. Det betyder att amatörer som Filippa Reinfeldt (utbildning: 3 års gymnasium, med betyg 3.0, dvs en verklig normalbegåvning mitt på den gamla normalfördelade betygskurvan) eller andra politiker inte ska få bestämma över hur läkarna ska planera och sköta sina jobb. Det är fri vård. Att kunna välja vem som ska internfakturera Landstinget och inte kan behandla dig för det saknas en internfaktureringskod är inte frihet även om tokliberala zo(m)bies tror detta.

Men kom ihåg att detta gällde redan under (s)ombiestyret under tidigare socialister och inget kommer bli bättre.

Fundera på hur svensk sjukvård ser ut när den ekonomiska krisen slår mot Sverige när vår egen skuld- och bostadsbubbla smäller på allvar? Det blir de sjuka som får betala, i förlängningen vi alla. För så som Zaremba beskriver det hela ser det redan ut idag.

Men som sagt, någon lösning finns antagligen inte. Politikerna saknar sjukdomsinsikt och är bara intresserade av att behålla eller ta över makten. Filippa Reinfeldt har inte ens grundläggande kunskaper om ledarskap och har inte ens pryat på arbetsplatserna hon är ytterst ansvarig för.

Och när Nya Karolinska står klart försvinner ca 1000 vårdplatser. För några multisjuka existerar ju inte sägs det.

1. Svårt namn. Ber om ursäkt. Först stoppade jag undan namnet som Marcel. Sedan korrigerade jag det till Maceij. Nu har jag korrigerat till Maciej. Förlåt. Borde lärt mig vid det här laget.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

81 kommentarer:

 1. Maciej Zaremba är en lysande stjärna på den annars ganska mörka journalist himlen. Minns när jag läste "Först kränkt vinner", då insåg jag att här har vi en människa som verkligen behärskar sitt hantverk. Synd att de är så få inom hans skrå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kanske inte gått på de svenska politikst styrda universiteten. (Sedan U68 har landstingen suttit i universitetens styrelser och kontrollerat hur pengarna används och ingen biter ju den som delar ut pengarna) Så gick det med kunskapsnationen Sverige som en gång gick i bräschen med läs och skrivlärande soldater och klockare och sedan allmän folkskola.

   För perspektiv, rekommenderar jag att ni läser lite Elsa Beskow-böcker med barna. Flera av dem finns även på film. (Till och med tioåringar kan sitta som förhäxade.)

   Radera
  2. Efter mina erfarenheter som "skogsägare" och viss kunnighet om skogsbolagen(via finansbranschen) tyckte jag hans serie om hur skogsbruk och skogsindustrin fungerar var enastående. Han tycks ha en fantastisk förmåga att snabbt hitta hjärtådern i det som är sämst(orsak/verkan) liksom att överföra det till läsaren på ett lysande magiskt sätt. Läser numera allt han producerar. Instämmer med "överlevare". Han har även en berättares förmåga.

   Radera
  3. Då jag har några gamla kontakter bland journalister så tror jag att ett ickesvenskklingande namn är en fördel i vår konflikträdda samhällskultur.
   Jag säger inte att detta är något negativt för Zaremba, ty med en bakgrund i en annan kultur och en god insikt i svenskt samhälle så är möjligheten att göra ett bra jobb större än en inkrökt svenskhet. Vilket man tyvärr ser för mycket av i daglig press...
   Men dock, om en svensk journalist med svenskklingande namn, tar upp ett kontroversiellt ämne så är risken mycket stor att man får silkessnöret...
   Och det finns gott om arbetslösa journalister...
   Och rttck, läs gärna boken "Ett brott i skogen" och fundera på min invändning där, att skattesystemet gynnar utvecklingen och missgynnar det som framkommer i boken...
   http://www.miljomagasinet.se/artiklar/130213-ett-brott-i-skogen.html

   Radera
  4. @Thomas; Tack för tipset...anar redan "ploten". Håller f.ö. med om att man sällan läser något liknande av pursvennar. De flesta journalister å andra sidan, oavsett namn, flyter normalt med i strömmen eftersom de saknar något som Zaremba har.

   Passar på här att vurma lite för Adam Curtis och hans "The Trap" som väl beskriver den nyliberala tron som kom med Thatcher i början av 80-talet.
   Min analys av Sverige i bakvattnet är klockren i det avseendet, dvs att vi ligger dryga 10-15 år efter den Anglosaxiska nyliberala(New Labour)utvecklingen. Inte minst vet vi att Reinfeldt&Co kopierade Blair och Brown´s modell vari ingick att bringa statens(landstinget) tjänare på knä(såga i utgifterna) efter en ny styrmodell utgående från att allt är mätbart. I England började man också snabbt att förstöra sin vårdapparat(i slutet av 80-talet) precis enligt de mönster som nu sker i Sverige. Och det är unga människor som Reinfeldt och Filippa m.fl som aningslöst(de saknar arbetslivserfarenhet) och blint apar efter bara för att de under sin politiska uppväxt matats med doktriner från sina hjältar.


   http://archive.org/details/AdamCurtis_TheTrap
   (se dessa 3 delar...ej HD :)) )

   Radera
  5. @Thomas; "Ett Brott i Skogen" var väl titeln på Zaremba´s artikelserie om skogsindustrin! Har för mig att han refererade till Harald?

   Radera
  6. @Thomas; tack för länken till ABF om maten. Ofta tänker jag på att 90-99% av landets befolkning inte vet/förstå vad som sker i landet. Och det är mest skrämmande!

   Radera
  7. Jag hade fel om utbildningen, och dessutom, att döma av ämnena han skriver om och tidigare politik, som ett exempel på att: "När fan blir gammal blir han religiös"
   wikipedialänk

   Radera
  8. rttck...
   Det sägs att om man skall få ett jobb som journalist så skall man vara tjugofem, snygg kvinna med ickesvensktklingande namn...
   Så Zaremba avviker även han...

   Radera
 2. Alldeles bortsett från att frihet inte är livet högsta mål så är en enormt omfattande frihet bara en utopi. Vi behöver politiska strukturer och de är med nödvändighet tvingande på många sätt. Och det kommer alltid finnas en massa lagar som hindrar en från att göra saker man skulle vilja göra men som ändå är sunda.

  Därmed inte sagt att det inte också finns en del onödiga och förtryckande lagar och strukturer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du ge exempel på såna "sunda" lagar?
   Det är en uppenbar utopi att människor är onda eller korkade, men att det skulle bli bra när dessa samma onda eller korkade människor agerar som väljare, politiker och byrårkater för att styra varandras liv. Det har prövats många tusen gånger genom historien överallt i världen, och det har alltid gjort katastrofalt fiasko. Och det är som sagt rent logiskt lätt att förstå varför det nödvändigtvis alltid måste innebära en försämring jämfört med frihet.

   Radera
  2. En lista på sunda lagar skulle alldeles säkert kunna göras väldigt lång. Troligen är åtminstone hälften av alla lagar vi har sunda. Tar därför bara tre exempel på beteenden man kan vilja stävja:

   Många män skulle glatt betala en slant för att få sätta på tjejer och killar i nedre tonåren, gärna framför kameror.
   Många skulle vilja bygga sig ett eget (fritids)hus på varje angenäm strand som finns tillgänglig i landet.
   Många skulle vilja kunna köra bil i vilken fart det behagar dem även om de tagit några glas vin.

   När du använder formuleringar som "uppenbar utopi", "logiskt lätt att förstå" och "alltid gjort katastrofalt fiasko" så verkar du inte inse - eller inte vilja låtsas om att du inser - att extremt många inte alls håller med dig och att det alls inte beror på att de är "tanklösa apor" utan att det är du som har en massa dogmer av ytterligt tvivelaktigt slag.

   Människor kan vara ganska onda och korkade. I lagarna uttrycker man tankar om vad man anser är mindre onda och korkade beteenden. Ibland är det väldigt lätt för de flesta att inse vad som är lämpliga beteenden och vad som inte är det, men det innebär verkligen inte att alla individer lika lätt inser detta och bestämmer sig för att anpassa sig till detta. En del människor är som sagt ganska onda och korkade. Man behöver se till att dessa inte tillåts göra precis som de vill. Det gör man genom lagar och genom ett juridiskt och polisiärt system som ser till att folk rättar sig efter lagarna eller får kännbara straff och/eller frihetsbegränsningar om de inte gör det.

   Frihetsbegränsningar av olika slag är alldeles nödvändiga och enda halvt rimliga sättet för liberalen att bestrida detta är genom att hävda att alla lagar syftar till eller bör syfta till att maximera friheten. Jag inledde dock med att ifrågasätta att frihet är livets högsta mål. Om jag har sex med en attraktiv kvinna eller gullar med barnen hon fött fram åt mig så är det inte precis frihet jag upplever. Det finns rimligare etiketter att sätta på sådant, som exempelvis njutning, lycka, nöje, samhörighet, kärlek mm.

   Radera
  3. Och du går direkt till den brottsbalk som utgör mycket mindre än en promille av all lagdtiftning, som skulle råda även i en natväktarstat och som f.ö. i grunden är äldre än staten. Brottslbalken är ett anarkistiskt manifest, helt i Ayn Rands anda, som beskriver varje människas rätt att slippa andras tvång.

   Låt oss tala om det vi är oneiga om istället, alltså de övriga 99.99% av lagstiftningen och de övriga 98% av offentliga utgifterna som staten konfiskerar med skattevåld och som används till helt andra saker än rättsväsendet.

   Att människor inte får bygga sina hem i vackra områden, är givetvis fruktansvärt omänskligt och välståndsödeläggande. hur menar du stt det är sund lag att alal människor tvingas bo i fula områden? Hönsuppfödningslagstiftningen är på några tiotusentals sidor, trycker du att den är sund? Och Landstingets planekonomiska internprissättning som beskrivs i artikeln här, du menar alltså att det är sunt?

   Jag anser att du har rätt aatt slippa utsättas för andra människors våld. Tycker du att det är en "dogm av tvivelaktigt slag"? Tycker inte du själv att du har rätt att slippa utsättas för andras våld? Att vara icke-libertarian är uppenbarligen att vara psykopat, man anser att man själv har rätt att använda våld mot andra för att stjäla från dem, men att andra saknar sådan rätt mot en själv. Antingen det eller så är man bara fullständigt tanklös angående även det mest grundläggande och vardagliga här i livet.

   Och du vill alltså ha relationer med andra människor UTAN att de är fria att välja??? Socialism är de mest asociala man kan föreställa sig...

   Radera
  4. Samhörighet och socialism är inte samma sak. Om man känner samhörighet med sina barn så innebär det inte att man ger dem lika brukanderätt i allt som man äger. Om man känner samhörighet med sin bror så kan man ge sitt liv för honom eller acceptera att han räddar sitt eget liv och lämnar en själv kvar att dö. Barn är inte fria att välja sina föräldrar. Föräldrar kan inte heller i någon större omfattning välja sina barn. Man hör samman vare sig man vill det eller ej.

   Liberalismen tenderar att döda all känsla av samhörighet. Folk mår inte bra av det och deras samhällen och deras värld gör det inte heller. Och jag är som sagt inte socialist utan ekosocialliberaldemokrat. Och lite mer därtill.

   Radera
  5. "Socialliberal" är en självmotsägelse, liksom "nationalsocialist". Libertarianens enkla konkreta praktiska fråga lyder:
   - När anser du att det är rätt att ta till våld mot andra människor och stjäla deras egendom?

   Libertarianism är ömsesidigt frivillig samhörighet och gemenskap. Som i familjen, vänskapen, föreningarna, arbetsplatserna, marknaden. Icke-libertarianism är somligas våld mot andra (vare sig det är utövas av en enda diktator eller av en demokratisk majoritet), att kalla det för "gemenskap" eller "samhörighet" är grovt missbruk av språket och precis den typ av vulgäfr orwellsk lögnpropaganda som icke-libertarianer använder sig av för att försöka maskera sitt våld och sitt plundrande.

   Radera
  6. Socialliberalism kan ses som en självmotsägelse, men också som en ofullständig pluralism. Man har ingen komplett filosofi för att man angett två värden istället för ett. Och tror man verkligen att det räcker med två värden så är förhållandet mellan dem fortfarande högst oklart.

   Det finns ingen grund för att hävda att staten är en ond gemenskap medan familjen, vänkretsen, föreningarna, arbetsplatserna och marknaden är goda gemenskaper.

   Jag är mer rädd för kapitalistiskt våld än för socialdemokratiskt våld. Kapitalisten kan verkligen i den ekonomiska konkurrensen trycka ner dig i värsta skiten (eller graven), medan socialdemokrater snarare gör ditt liv glåmigt och trist.

   Radera
  7. Kuckeliku
   Du förstår inte. Kapitalism definieras som ömsesidig frivillighet. Alltså frånvaron av tvång. "Kapitalistiskt våld" är en självmotsägelse. Och från denna anti-logik och overklighet fortsätter den ljugande asociala socialisten att försöka maskera det våld mot andra för att stjäla deras pengar som han agiterar för i girig egenvinnings syfte...

   Radera
  8. # Mein Kampfitalist

   Du vill hävda att politiken handlar om ond konkurrens medan kapitalismen handlar om finaste samarbete. Såväl politiken som marknaden handlar dock både om konkurrens och samarbete. Det finns inget skäl att demonisera den ena världen och idyllisera den andra.

   Radera
 3. Han säger väl heller inget om den befolkningsökning som accelererat på senare år?
  En ökning som syns i alla offentliga system. Även bland de anställda!
  Det är inflyttning !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är knappast invandringens fel att svenska läkare träffar 1/3 så många patienter som sina tyska kollegor och istället fyller i blanketter och sysslar med administration.

   Sluta vara så normalbegåvad. Allting är inte invandringens fel, det här är ett solklart fall av att man styr vården helt fel och har inget med invandringen att göra.

   Radera
  2. Inflyttning min käre Cornucopia-inflyttning!
   Du talar om Stockholms läns landsting som växer så det knakar!

   Radera
  3. Ah, så inflyttningen till Stockholm gör att stockholms läkare spenderar 1/3 av sina tyska kollegors tid med att vårda patienter?

   Tjena.

   Radera
  4. Vad gör de resten av tiden? Flyttar in?

   Radera
  5. Nu vet jag inte varifrån du får din information om Stockholms läns landsting?
   Förr fanns det köer nu är besöken fler än nånsin! Antalet öppenvårdsbesök ökar samtidigt som antalet akutbesök ökar.
   Har vi blivit sjukare?
   I så fall varför?
   Här finns kanske lite svar:
   http://www.folkhalsapakarta.se/bakgrundsdata/sparkarta_oh_utb/index.html

   Radera
  6. Läkarna kanske bär möbler?
   Nä, de spelar ju sudoku med sina administrativa system, som nån professor skrev enligt artikeln. Och sudoku har vi ju som en följd av den stora inflyttningen från Japan... (Nä, tusan, jag klarar inte av att ge logiskt stöd till oppti:s test)

   Radera
  7. Tog mig ett tag att fatta detta, http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0954618300 är en bra början.

   En kortare variant från US finns här http://www.forbes.com/sites/stevedenning/2012/12/11/reconciling-innovation-with-control-the-air-forces-1-3-billion-lesson-in-agile/

   Om jag skulle summera det själv, "Om du inte söndrar din organisation, dvs delar in den i team som har en enskild uppgift, så kan du inte kontrollera din organisation, du skall inte detaljkontrollera eller budgetera uppgifter, ge dem en uppgift och låt dem sköta den."

   Exampel på företag utan traditionella budgetar i Sverige: Handelsbanken

   Radera
  8. Här finns lite mer att botanisera i om du vill:
   http://www.folkhalsoguiden.se/upload/J%C3%A4mlik%20h%C3%A4lsa/V%C3%A5rdval%20Stockholm_Uppf%C3%B6ljning%202008.pdf

   Tyskar går till doktorn dubbelt så ofta jfrt svenskar-kan detta var en förklaring?
   Tyskar går dit i snitt 7 ggr per år vi knappt 3 ggr per år.
   Så svenska besök är 3 ggr effektivare?

   Sen finns det uppgifter om "socioekonomi" även här om du vill uppdatera dig!

   Radera
  9. Kan väl tillägga att normalbegåvning och intuition tillsammans med ett öppet nät och lite nyfikenhet ger underlag för fortsatta diskussioner.

   Vad jag ser som största hotet mot en organisation är bristande lojalitet!
   Handelsbanken har kontorschefer att vara lojal mot.
   Sjukvården en huvudman eller en privat ägare!
   Sverige har en lojal befolkning!

   Radera
  10. Precis, oluies!
   Förklaringen till varför marknader skapar välstånd medan planekonomier inte klarar av att göra det, är att marknader är enkla att använda. Man byter pengar mot en färdig vara eller tjänst. Man behöver inte grupparbeta med producenten eller ens gilla eller känna denne. Planekonomi är att alla tvingas samman med alla andra för att bestämma hur alla måste göra llting. Det leder självklart till fullständigt sammanbrott för rationalitet. Informationsmängden är överväldigande så information kan inte längre användas som underlag för beslutsfattande. Den information man har är aktuell och specifik för ens egen situation, men den får inte användas som underlag för beslut. Det man ska besltua om, alltså allting som alla andra gör, har man ingen information om.

   Socialismens problem är konkret informationsteknisk. Antingen förstår man det, eller så förstår man det inte. Det är inte meningsfullt att påstå att det är en "åsikt" att ha fel om hur den konkreta verkligheten fungerar. Att vara socialist är inte en värdering, det är att ha fel, att inte begripa sakförhållanden.

   Ludwig von Mises revolutionerade den ekonomiska vetenskapen när han beskrev vad "pris" egentligen är. Det är det som gör det möjligt för människor att organisera en så edtremt komplex och snabbt föränderlig ekonomi som vi har idag. "Vete tusan hur en blyertspenna tillverkas, men den kostar fem spänn här och det är den värd." Hur skulle blyertpenneallokeringen ha skötts med kollektivt planekonomiskt grupparbete? Fördjupa sig i statistiken om alla tusentals företag som är direkt och indirekt inblandade i framställning och distribution av alla dess komponenter från råvaror till butikshylla, och komma fram till att den ska kosta 787 kr och att kund K måste köpa tre stycken den 5:e oktober?

   Radera
  11. Att tysken ofta kan träffa/prata med sin läkare beror på att Tyskland verkligen har ett fungerande husläkarsystem(i vart fall utanför storstaden där till skillnad från i Sverige det bor många människor).
   I t.ex sydtyskland där varje mindre ort har flera husläkare har man nära till varandra. Tänk att bara titta förbi och ställa en fråga om något som oroar. Ett råd eller ett tips eller en besökstid t.o.m. Så enkelt och praktiskt. Allmänläkare som är specialister på människor istället för som i Sverige specialister på sjukdomar istället
   för på människor. Specialisterna behövs förstås. Husläkaren i Tyskland vet när de behövs. Då får man remissen. Inte förr.

   Radera
  12. Kanske kan man gå till sin Husläkare i Tyskland och lösa Sudoku tillsammans?
   Så knappt 3 gånger fler besök per patient och 3 gånger fler besökare per doktor är snarast en kulturell företeelse.

   Radera
  13. Skoja lagom. Husläkaren är mer en del av ortens gemenskapsliv. Vad det något man upplevde som svensk boendes i en mindre stad i Bayern så var det just hur viktigt det är med gemenskap. Klart att det inte fungerade likadant i Munchen. Däremot är tänkandet annorlunda. Bara att läsa av i det kulturella tv-utbudet. Sit-com, debatter eller serier. Det går igen.

   Radera
 4. Nu skall vi väl inte vara elaka, Filippa R. kan konsten att göra de rätta valen, mycket bättre intryck att ställa upp i livsstilsmagazin än att svara på jobbiga jounalisters näsvisa frågor om vården.

  Skämt åsido, när jag själv blir "penschis" så går flytlasset direkt från Stockholm. Det kanske inte är så bra någon annanstans med sjukvården, det enda jag vet är att det blir bättre.

  SvaraRadera
 5. Med en privat sjukvårdsförsäkring betald av arbetsgivaren fungerar stockholms sjukvård helt fantastiskt. Tur att man inte är sjuk och fattig (än).

  SvaraRadera
 6. Det är en fantastisk, och hemsk, artikel. Dessutom helt sann.

  SvaraRadera
 7. Den nyutbildade sjukgymnasten började sin anställning på VC. Tog till sig 10 patienter om dagen. Inkallad till chefen och fick restriktioner på att aldrig behandla mer än 5 st/dag. För det gör ingen annan!
  Sjukgymnasten på geriatrisk avdelning på sjukhuset. Fick 2 patienter om dagen. Höll på att dö av leda och slutade. Överläkaren på samma avdelning brukade oftast bara ha 1 patient om dagen. Det finns massor av liknande exempel, medan sjuksköterskor och undersköterskor får slita ont.
  Tror att mentaliteten inom landstingsdriven sjukvård blir smittad. Att ingen anledning att bjuda till. Tjänar inte mer om.... Går igenom hela systemet och gör det hela extremt ineffektivt. Kundkontakt/administration = 20/80 i stället för tvärt om. Men det kanske är just politikernas fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min bror jobbar inom sjukvården med diagnosticering och behandling och tar i allmänhet emot ungefär fem patienter per dag, vilket fyller dagen eftersom det är längre besök och viss administration tillkommer. Han har även kollegor som jobbar hårt. En stor andel av personalstyrkan tar däremot bara emot två besök per dag, klagar på arbetsbelastningen och blir djupt kränkta om någon ifrågasätter deras prestationer – de sliter ju så hårt! Exakt vad de jobbar så hårt med är ett mysterium för min bror som arbetar med samma typ av patienter som har liknande besvär.

   Radera
 8. Att läkare ljuger för sina patienter är en gammal tradition. De betraktar inte sin patient som en kund, som t.ex. en bilmekaniker gör. De betraktar patienten som bilen som det ska arbetas med, inte en som part man kommunicerar eller förhandlar med. När din läkare inser att du är döende, så kommer du inte att få veta det. Så den biten är inte Filippas fel.

  Borgarnas upphandlings- och internprissocialism är däremot en katastrof. Det är som om de tror att bara olika tjänster har bokförda priser, så råder därmed marknad. Att det inte spelar någon roll vad de priserna är eller vem som betalar dem till vem.

  Men ett pris på en marknad är en delikat sak. Det avspeglar hur individuella människor väljer mellan olika ömsesidigt uteslutande alternativ. Det inkluderar såna omätbara saker som varje individs aktuella specifika information om verkligheten och föreställningar om framtiden, och deras subjektiva värderingar. Bara när patienten själv får välja, och inte undanhålls sann information om verkliga alternativ och deras konsekvenser, bara då kan pris uppstå och bara då kan rationella prioriteringar göras.

  SvaraRadera
 9. Den nuvarande sjuka kulturen stavas Multikulti och politiskt korrupt.
  Receptet stavas Patriotism och kärlek till sitt folk och sin kultur.

  Enkel matematik för dem som inte har de PK skygglapparna på.

  Blågul solidarietet av Jan Milld kan ge nya intressanta infallsvinklar för den som är uppfylld av det antisvenskas media- och politikermonopolet sedan 45 år.

  http://janmilld.wordpress.com/2013/02/16/blagul-solidaritet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är knappast invandringens fel att svenska läkare träffar 1/3 så många patienter som sina tyska kollegor och istället fyller i blanketter och sysslar med administration.

   Radera
  2. Kan det vara invandrnas fel att de har en egen akutmottagning(Lindesberg)?
   Nej inte det heller, det är beslutsfattarnas. Troligen står en ansvarig politker längst bak i ansvarskedjan duckande bakom diverse tjänstemän och bakom denne står ett korrupt valsystem och lata väljare.

   Radera
  3. Invandringen har orsakat problem, även för vården. Men inte läkarnas fallande produktivitet! Ni som påstår det gör er bara löjliga. Ni har en hammare, därför ser allting ut som spikar. Eftersom ni inte använder logik eller ens försöker resonera hur det skulle kunna vara såsom ni påstår, så tappar er oföränderliga dogmatiska slutsats trovärdighet. Kanske den generellt är lika uppenbart totalt fel som den är i detta fall?

   Muhammed flyttar till Stockholm. Doktor van Oudelbergen behandlar därför hälften så många patienter per dag som tidigare. Hur hänger det ihop???

   Radera
  4. Muhammed talar via tolk!
   Jag frågar Muhammed hur mår du? Tolken frågar honom hur han mår? Han svarar Tolken tolken berättar?
   Voila du har en vårdkedja!
   Tolken kan vara outbildad släkting!


   Fö häpnade jag när det krävdes teckentolk till döv!
   Finns det inga papper?

   Radera
  5. Efter lite funderande så undrar jag varför vissa alltid förnekar invandringens olika konsekvenser.
   Samtidigt som systemets dåliga sidor lyfts fram.
   Är det systemkritik utan ingående kunskap?

   Är bristen på insikt inte ett sätt att visa på hur era åsikter baseras på ofullständiga uppgifter.
   Utan att väga samman subjektiva känslor så måste man inse att invandringen har konsekvenser. Speciellt inom vård omsorg boende skolor mm.
   Mer om hur olika utbildningsgrad påverkar vårdbehov här:
   http://www.folkhalsoguiden.se/upload/J%C3%A4mlik%20h%C3%A4lsa/F%C3%B6rslag%20till%20behovsindex%202011-2013.pdf

   Radera
  6. Jag anser inte att det är "invandrarnas" fel att den svenska patriotiska kulturen ersatts av multikultur. Jag anser däremot att de som förespråkat och förespråkar förintelsen av den svenska patriotiska kulturen är de skyldiga. Den stora invandringen av främlingar är följden av antisvenskheten och den fysiska nådastöten för svenskarna och vår kultur. Ytterst ansvariga är naturligtvis de som har makten inte vill diskutera frågan eller ens låta "patrioterna" komma till tals. När nu internet gjort det möjligt för åsikter avvikande från PK att luftas, har paniken spritt sig bland de mest antisvenska - människor inom media, journalism, politik och kultur. Förutom sin antisvenskhet har de gemenskap i sitt skattediande. Tala om att nära en orm vid sin barm!
   Är rädd att vi kommer att få se Ragnarrök under kommande mansålder.

   Radera
  7. Det är definitivt inte Invandrarnas fel!
   Det behöver inte ens vara fel på invandringen.
   Men att inte se är att inte bry sig och där någonstans uppkommer ett glapp mellan en generös invandringspolitik och en bister verklighet.
   Vem blir lycklig av att vara osedd?

   Radera
 10. Fast det här är mindre ideologi och mera psykopatologi. Vilket för övrigt ultraliberaler och stalinister i många fall har gemensamt.

  Simplistiska lösningar
  När problemen till slut visar sig _ moraliseringar och utpekande av syndabockar
  Ständigt "glad och trevlig tjej".

  Där börjar lamporna blinka för statsministerns förra fru.

  Varför tycks alla förutsätta att det är teddybjörnens fel att det gick åt skogen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vems fel det är är inte samma sak som vems ansvar det är. I Stockholm är den ytterst ansvarige Filippa Reinfeldt.

   Radera
  2. Min poäng är att politiker antagligen bör hålla sig borta från vården. Men förlåt dem, ty de veta icke vad de gör?

   Befria vården och låt istället läkarna sköta den och fokusera på sjukvård. Exakt hur man lägger upp det kan diskuteras. Kanske så enkelt som att de ska vara sina X timmar på jobbet och får då sin lön om de sktöer sitt jobb, dvs vårdar patienter. Undantaget förbrukningsartiklar som sjukvårdsmateriel och mediciner så är sjukvårdens kostnader fast för personal och lokaler. Tag bort all byråkrati, utom journalskrivandet, och se hur mycket (mer) vård man kan få ut till samma fasta kostnad.

   Radera
  3. Att helt enkelt få lön för att utföra sitt arbete känns ju som en enkel lösning, men arbetsgivare vill i allmänhet hålla koll på hur arbetstiden (och därmed kostnaderna) fördelar sig. De vill kunna göra sina PowerPoint-presentationer och lura andra att de är effektiva och har total kontroll. Nu är jag frilansare, men som tidigare anställd förväntades jag fylla i tidrapporter in absurdum, uppdelat i 15-minutersperioder. Totalt värdelöst eftersom jag arbetade med tydligt definierade projekt från ax till limpa. Det var solklart både hur många timmar jag arbetade och hur mycket jag levererade. Vansinnigt slöseri med tid och resurser. Att slippa meningslös administration är en av de stora fördelarna med att vara frilansare...

   Radera
 11. Kombination av detaljregler och "garantier", som Zaremba så väl beskriver, är också typiska och tänder en orange lampa till.

  SvaraRadera
 12. Sverige ligger i topp avseende skattetryck i världen. trots det så haltar vården, försvaret (civilt och militärt), pensionssystemet, polis och domstolar. På det personliga planet innebär det att på en redan hårt skattad lön måste jag ha tilläggsförsäkringar för sjukvård, sjukpenning och pension för att säkra min familjs inkomster mot oförutsedda händelser.
  Där är något fundamentalt fel i det system som vi har skapat i Sverige sedan 1970-talet och det är frustrerande eftersom det inte tycks finnas något sätt att påverka detta system till det bättre. Åtminstone inte för mig personligen. Det är faktiskt mycket frustrerande och jag blir rent ut sagt förbannad alldeles för ofta. Exempelvis i morse när jag hörde försvarsministern i radion, en kort intervju som är helt meningslös eftersom hon egentligen inte sa något alls. Åtminstone inget som lät vettigt i mina öron. Jag struntar i vems felet är, jag vill bara att det ska börja rättas till och fungera men vad f-n ska jag göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undvik att betala skatt och gör nånting värdeskapande med pengarna istället.
   Offentliga utgifter uppgår till ca 1800 miljarder i år. Vad sägs om en "storsatsning" på hela hundra miljarder extra till vården nationellt? Det är tiotals gånger mer än vad någon politiker föreslår. Borgarna satsade väl en (1) "vårdmiljard" härom året. Och en förändring från 1800 till 1900 miljarder om året lär säääkert lösa statens problem. Under borgarnas regeringstid nu så har offentliga utgifter ökat med 400 miljarder om året, och det har ju gjort underverk...

   Radera
  2. Vemsomhelst : Det jobbigaste med att trilla ned i kaninhålet är att lära sig acceptera att det inte finns något vi kan göra. Staten kommer, tids nog, köra hela skiten rakt in i betongväggen. Följaktligen får man börja försöka leva sitt liv utan beroenden till staten. Man blir materiellt fattigare, men på sikt lyckligare.

   Därtill så kan man öppet agitera för förändring - utan att förvänta sig att det kommer ske i närtid. Inget förändras förrän tillräckligt många har fått nog, och förändringen kommer aldrig komma inifrån det politiska systemet. Därav att jag spenderar majoriteten av min tid åt att förklara varför politiker, per definition, oavsett parti-tillhörighet är en hög med pappskallar som bara kommer göra saker värre.

   Livet utanför staten kommer bli en realitet för allt fler tids nog. Om man redan bor långt ut i huttahitti så är det ju rätt sällan man har kontakt med "det offentliga" redan nu.

   Radera
  3. Kapitalist/ Jag instämmer helt till fullo med att undvika att betala skatt, svälta besten (staten).

   Men frågan är HUR undviker en svensk medelklass att betala skatt?
   En svensk medelklass som arbetar inom något tjänstemannayrke/kontorsslav, där företaget inte får in svarta pengar och får företaget inte in svarta pengar, kan de inte betala ut svarta pengar.

   Radera
  4. Det är inte så skoj att vara medelklass i USA heller. Lägre skatt men mycket mer du måste finansiera själv. Och förfallande infrastruktur där i än högre grad än här.

   Vissa här tycker att skattesmitande är vägen framåt. Bättre är att göra så mycket pengar att du klarar dig även fast staten snyter mycket av kakan. Skattesmitande är för små människor. Stefan Persson kan betala 670 miljoner i skatt och ändå ha det gott.

   Världen är full av människor och din insats är förmodligen inte så värdefull som du inbillar dig. Eller så tvingas du dra 7 miljarder/10 miljoner andra homo sapiens i alla fall.

   Radera
 13. Vad jag tycker många missar i debatten är det ekonomiska systemet. Detta är ju ett systemfel i hela samhället inte bara inom vården. Jag saknar en bredare debatt om t.ex pengar. Alla tar de för givet, man klarar sig inte utan det men få förstår det.

  Om du har en svår infektion och går till läkaren, då är de pengar som går till hens lön något positivt. Men om du äter på McDonalds, då tjänar de pengar på att sälja skräpmat. Pengar är inte alltid positivt.

  Sen så finns det massa andra sjuka saker i systemet. Läkemedelsbolagen går i konkurs om de inte säljer medicin. Ingen vill ju gå i konkurs så det är inte så konstigt att de försöker sälja så mycket medicin som möjligt även om det inte är så bra. Det är inte deras fel, fet är systemets.

  Detta var bara några tankar som dök upp så här när jag läste artikeln.

  Önskar alla en riktigt bra vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste skilja mellan pengar, som är en vara, och människors val av handling. Om du menar att människor är irrationella och "väljer fel", hur menar du att det skulle kunna lösas genom att vi har en stat bestående av människor som bestämmer över andra och som ju också, eh, är irrationella och väljer fel...

   Helt rätt att det är systemets fel. Varje slags system där människor frikopplas från konsekvenserna av sina egna handlingar, leder till såna fel där andra tvingas bära konsekvenserna av andras handlingar, och där de som handlar inte har anledning att bry sig om konsekvenserna av sina handlingar. En läkare kan inte antas vara jesus kristus som offrar sig själv på korset. Det är också bara en människa som går till jobbet för att få en lön att leva av, och dennes arbetsbeskrivning är att följa de incitament som arbetsgivaren satt upp, varken mer eller mindre. Om det var patienten som var läkarens direkte uppdragsgivare och som direkt betalade läkaren, då skulle det uppstå en koppling mellan handling och konsekvenser för båda parter. Nu sitter Filippa som mellanhand och frikopplar de båda med sitt planekonomiska statsvåld så att ingen bryr sig längre.

   McDonalds kan visst vara ett jättebra val. Barnen älskar det, det är en stund av njutning och en mycket proteinrik måltid vars ganska höga kaloriinnehåll inte är ett problem ifall man tränar regelbundet. Dessutom, det är kött från Argentina, tomat från Holland, ost från skåne, sallad från Spanien, allt komponerat på ett attraktivt sätt som är lätt att gilla. Och åtminstone på Burger King får man en hamburgare som motsvarar en hel lunch färdiglagad och serverad inom en minut för bara 25 spänn! Snabbt, billigt, näringsrikt. Och för sammanhanget passande lätt att gilla för smaklökarna.

   Radera
  2. Människan är irrationell men enligt de flesta ekonomiska teorier är människan rationell och därför blir det fel. Man utgår från att människans drivkraft när man jobbar är att tjäna pengar men fråga vem som helst som försökt ha ett jobb de inte trivs med fastän lönen är bra. Det går inte i längden.

   Barn älskar även lördagsgodis, är det bra för det? Bara för att man gillar något behöver det inte vara bra. Och visst innehåller hamburgaren protein och fett men hur mycket näring innehåller den egentligen då? Jag tänker då på vitaminer och mineraler.

   Ett exempel på hur tomater odlas idag:
   Eftersom modern odlingsteknik slagit ut årstidernas betydelse finns tomater tillgängliga året runt. Dessa artificiella
   odlingsbetingelser påverkar kvalitén negativt. Växthustomaterna odlas i syntetisk ull där näringslösning tillsätts. De plockas gröna för att sedan mogna i lådor i fuktiga lagerhallar och under transport.

   Radera
  3. Johan Grönlund
   Människor är rationella per definition! Vad som är bra och dåligt är subjektivt, det är bara varje enskild individ vid varje ögonblick som vet det. Eller menar du att kanske fysikerna i CERN har identifierat elementarpartiklar som är objektivt goda respektiva onda? Varför valde herr H alternativ A? Jo, för att givet den information som han hade så var det det som bäst att göra. Det goda är något vi indirekt kan observera i form av vilka val som människor faktiskt gör. Det är inte tvärtom så att det är nånting som vi kan observera direkt och använda som underlag för våra handlingar. Där människor under tvång nekas att välja, där tappar begreppen bra och dåligt sin mening. Liksom de är irrelevanta för stenar som ju inte heller väljer handlingar.

   Rätten att slippa andras tvång, att tillåtas välja själv, gäller vuxna myndiga individer, inte barn. Lika lite som t.ex. demokrater anser att barn ska ha rsöträtt. Så överge den retoriken, den är på inget sätt annorlunda för libertarianism än för någon kollektivistisk s.k. ideologi.

   Tomatodling i Europa är i högsta grad planekonmiskt reglerat av sEUjetunionens groteska jordbrukspolitik. Istället för att importera billiga naturligare tomater från fattiga bönder i u-länder, så bygger man svindyra växthus i Holland. I finska Österbotten, mittemot det som är svenska Norrland, fanns det åtminstone förr massor av tomatodlande växthus. För att de gav statliga bidrag (inte är tomater särskilt relevant för livsmedelsförsörjningen vid kris, så det var bara lögn och svepskäl för den socialistiska korruptionen, misshushållnigen av resurser och förskingringen av andras pengar).

   Radera
  4. @Kapitalist; "Människor är rationella per definition" Vad är detta för struntprat

   Radera
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Bounded_rationality

   Radera
 14. Andligen kan Öfre Östermalm föda utan att behfva betrada fårkets domäner http://www3.praktikertjanst.se/templates/News.aspx?id=43309

  SvaraRadera
  Svar
  1. hur gick förresten med budet på Praktikertjänst? Det var väl för lågt!

   Radera
  2. Apropå detta! Hur kan Sophiahemmet öppna ny förlossningsklinik bara så där medan Landstinget bara sitter och låter folk trängas. Hur fungerar det egentligen där uppe kring beslutsfattandet. Kan en privat klinik bara öppna ett nytt vårdställe och vara säkra på att de får kunder? Hur går besluten till som medgör att Landstinget istället passar? Eller sker en medveten fördelning av en "ny marknadsplats"?

   Radera
 15. Vill minnas att Fölster gav ut en debatt-bok 2005 med titeln "Den sjuka vården". Citat:

  År 1975 fanns 8 511 landstingsanställda läkare i Sverige, nu finns det 24 233. Enbart under det senaste året har antalet läkare ökat med 3,5 procent eller 823 stycken. Sjuksköterskorna har sedan 1975 ökat från 31 000 till 71 000.

  Att antalet utförda patientbesök av läkare har halverats sedan 1975. Då hann en svensk läkare, inom öppen- och slutenvård, med i genomsnitt 9 patienter om dagen. Nu är siffran nere på 4 patienter per dag. En svensk sjukhusläkare har i genomsnitt 2,17 patienter per dag och en svensk primärvårdsläkare 13 besök om dagen.

  Att information, kommunikation och administration tar mellan 50 och 80 procent av sjukhusläkarnas tid - sådant som ofta är lämpligt att datorisera - samtidigt som bara 4 procent av svenska vårdcentraler kan kommunicera elektroniskt med andra kliniker och bara en fjärdedel av landets sjukhus har datoriserade patientjournaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1968-70 (eller nåt) var jag tvungen att besöka distriktläkare för att få ett intyg...
   Utmed väggarna stod en massa människor i kö...
   Sköterskorna (tre stycken) frågade om orsaken till besöket och beordrade kisseprov eller annat...

   9 patienter i timman!, minst....
   Ett sanslöst flyt...
   dessutom hann han med att vara regementsläkare och syssla med travhästar....

   Radera
  2. Ändå gör teknikutvecklingen att många moment inom vården effektiviseras. Tänk om även sånt som mjukvara och elektronik sköttes planekonomiskt!?

   Radera
  3. I Danmark satsar de på robottoaletter, stod det i DN i förrgår. Här i Sverige satsar vi dock på högteknologiska somalier. Okej om de är här för att vi skall vara solidariska, men att påstå att de behövs för välfärden är bara politiska lögner av det slag vi vant oss att få från våra politiker.

   http://www.dn.se/nyheter/varlden/hemtjanst-tar-hjalp-av-robottoalett

   Radera
  4. Inte vill någon åldring bli omskött av någon utanför sin egen kulturkrets?!
   Det är inte rasism alls utan en önskan att få leva med sina egna nära och kära!
   Och det gäller även ursvenskar, inte bara finländare (som ju önskar bo på ålderdomshem med finsktalande personal) och givetvis framöver somalier...
   Denna kliniska inställnig till svenska åldringar är åter en av dessa autoimmuna politiska reaktioner som hela tiden sköljer över det svenska samhället sedan 1945, då vi ,tyvärr, inte blev indragna i ww2....
   Hade vi valt sida, på något sätt, aktivt, så hade segrarmakterna ställt krav på politiska och kulturella förändringar. Som vi tyvärr inte genomfört, utan som nu drabbar oss som en seg våt äcklig filt....

   Radera
 16. Som interaktionsdesigner och kronisk sjuk med en del kontakt med vården ser jag med fasa på dess it-system. De ggr man varit på akuten vet ingen läkare någonting trots att allt borde finnas i systemet. Hur många somdör i onödan varje år vågar jag inte tänka på.

  SvaraRadera
 17. Samma problem finns i de flesta offentliga verksamheter, från vården och FM till Polisen osv

  SvaraRadera
 18. Cornu och Zaremba klagar mest och verkar inte ha något konkret att komma med. På liknande sätt är det i kommentarsfältet. Området är svårt. Även sjukhusens ledning kan inte göra så mycket. Samtidigt tyder uppenbara fakta på att effektiviteten är låg och har försämrats. Det finns uppenbart strukturella fel.

  Om effektiviteten blir ännu sämre kan det komma ett läge när det är bäst låta alla finansiera sina egna hälsoproblem. Det allmänna kan då konkurrera med privata lösningar hur enkelt som helt, ungefär som inom Vattenfall, Telia, Sveaskog, SAS, Bilprovningen, Apoteken, Folktandvården med mera. Det är bara att betala vad det kostar. Ett fåtal kommer förstås att stryka med i förtid för att de saknar medel. Men i det hela skulle det bli bättre.

  Sedan uppstår snedvridningar på olika sätt när alla ska ha försäkringslösningar. Ett toksystem ersätter ett annat, ungefär som i USA. Kanske det är bäst att bara ha en allmän akuthjälp för att få färre att dö av missförstånd typ inom tillgångar, betalningsvilja och liknande. Och sedan beskatta försäkringarna med en försäkringsmoms för att betala akuthjälpen. Efter en viss tid skickas då patienten hem oavsett dennes skick.

  Sedan måste det avgränsas mot andras svaga grupper. Men även på dessa områden kommer det att bli sämre med dyrare naturresurser och sämre välstånd. Snart blir det mycket stora nedskärningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker väl med brukarinflytande (som det är i fungerande marknader) för att lösa strukturproblemen inom vården. Så svårt är det inte.

   Radera
  2. Problemet är att de styrande bara använt sig av en doktrin innebärande att de utgår från ett axiom bestående i att privatisering via marknadsplats och mätbarhet alltid är bättre än att kollektiva nyttigheter faktiskt kan styras effektivt med ett behållande av de viktiga och mjukare omätbara värdena. Problemet behöver inte vara en privatiseringen i sig utan hur man utformar styrsystemet där mätningen av resultatet fallerar. Enligt mitt förmenande handlar det om samma gamla organisationsproblem. Stordrift och specialiseringen har gått för långt där tjänarna inom systemet inte längre känner att de passar in. De slutar att bry sig i takt med att systemfelen tillåts växa. Dags att sluta lappa. Det som Zaremba skriver om i artikeln(internpriser etc) är en spegel av kärnproblemet(styrningen via internpriser)precis som det började med under 80-talet när borgarna satte internpriser på dagis-fastigheterna och den kommunale fastighetskungen uppstod. Vi har att göra med politiker som borde kastas ut å det snaraste!

   Jag har sedan 10-15 år väntat på att någon skall skriva om denna katastrof i antågande(ekonom som jag är). Äntligen Zaremba..tack. Otroligt att det skulle bli denne journalist som först kan sätta ord på problemet i en dagstidning. Skäms ni andra!

   The Trap(Adam Curtis) beskriver detta gamla elände som redan fallerat i Storbritannien:

   http://archive.org/details/AdamCurtis_TheTrap

   Radera
 19. Utöver den ineffektiva sjukhusvården så bör man komma ihåg att det är ganska så farligt ställe att befinna sig på som patient. Ca 3000 personer dör varje år, ca 100 000 för en vårdrelaterad skada varav 10 000 är bestående. Jämför med nollvision för trafiken som i alla fall har inneburit kraftigt sänkta dödstal medans det är rätt tyst i vården. Det kan aldrig bli noll, nerver kan växa ihop fel och en operation eller narkos innebär alltid en risk och många som dör p g a behandling/Vård är väldigt gamla men får man välja mellan att bli 76 eller 84 så väljer de flesta nog det senare.
  Man ska dock inte skylla problem i verksamheten på LEAN. LEAN är ett helhetskoncept och det finns flera framgångshistorier inom vården som inneburit kraftiga förbättringar för både patienter , personal och effektiviteten. Om man väljer endast vissa delar av alla verktyg inom LEAN så kan det dock bli suboptimeringar men då har man inte förstått vad LEAN handlar om.

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Cornu, du är ursäktad när du skriver fel namn - när personen ifråga egentligen heter något så alldagligt som Mathias Bielawski men går under pseudonymen Maciej Zaremba bara för att det låter häftigare, för att sedan helt byta namn.

  SvaraRadera
 22. "Vi ser här lagen om minskande avkastning och inga pengar kommer kunna åtgärda detta, lika lite som några mer anslag kan rädda svenskt rättsväsende eller skola. Felet är som alltid politikerna."
  Ärligt talat den bästa åsikt jag läst på länge. Jag har ofta skyllt på det ekonomiska systemet (vilket är ett brett uttryck), men i grund och botten är det faktiskt politikerna som bestämmer och är ansvariga.

  SvaraRadera