Cornucopia?

2013-02-13 07:23

Trendkanalen fortsätter hålla i Black Pearl

Detta är en uppföljning på min senaste enkla tekniska analys av Black Pearl (TSX:PXX, OMX:PXX SDB).

Dagschart Black Pearl SDB

Tidigare trendkanal är intakt och aktien har uppfört sig som väntat. Aktiekursen slog för en vecka sedan i trendtaket och har därefter fallit tillbaka. De senaste två dagarna med stigande kraft nedåt sedan stödet på drygt 19:- SEK fallit och aktien är nu nere på 17:90 SEK. Den stängde dock på ca 17:50 SEK, dagslägsta, i Kanada.

Panik råder på en del forum, men som vanligt - basera inte dina investeringsbeslut på andras behov av terapi.

Jag har skrivit att 15:- SEK kan vara en attraktiv kurs att komma in i Black Pearl på och vi är nu en bra bit på vägen. Aktien kan förstås fortsätta nedåt förbi 15:-. Det föreligger finansieringsbehov som ska vara lösta nu under första halvåret 2013 och som Kanadanoterat så vet vi hur det hela går till - finansiärerna blankar gärna aktien under förhandlingsprocessen för att på så sätt komma in så billigt som möjligt. Ofta handlar det om mäklarhus som deltar i finansieringen via egen bok, för att sedan aggressivt sälja på sina kunder aktien. När mäklarhusen avslutar sina blankningar, ofta nakenblankningar, så stiger aktiekursen från emissionsnivåerna och där sätter man sedan igång att sälja in aktien, baserat på hur starkt den stiger och framtida potential. Alltid enklare att sälja in något som redan är på väg uppåt, även om det är i mäklarhuset egna regi.

Finns oändligt med varianter på detta, men kontentan är att till finansieringen är klar kommer aktien falla i kurs. Sedan kan det gå fort uppåt.

En annan parameter här är förstås oljepriset. Black Pearls högsta produktionspotential ligger dock framåt 2020 och till dess kommer skifferoljeboomen förvandlats till bust i Nordamerika. Se t ex ännu en artikel hos The Oil Drum. Man måste borra mer och mer och det kommer gå åt fler och fler borriggar bara för att bibehålla den kraftigt utbygga produktionen. Glöm inte EIA:s egna prognoser om att skifferoljan kommer toppa om några år. Samtidigt måste oljepriset hålla sig på tillräckligt höga nivåer för att göra skifferolja lönsam och ju större andel av Nordamerikas oljeproduktion som är från skifferolja, desto viktigare blir detta. Det finns naturligtvis nedsida i oljepriset på nästa konjunktursvacka eller officiella recession i USA, men den är inte lika djup som förr. Vid en krasch kan det förstås vara ytterligare tillfällen att köpa på sig Black Pearl, för oljepriset kommer inte stanna kvar på låga nivåer efter en krasch, lika lite som det stannade nere 2008.

Men så länge kommer paniken råda i forumen och förhoppningsvis stärka raset. Trendkanalbotten ligger just nu på 16:50, så vi når antagligen inte 15:- SEK de närmaste dagarna. Bryts dock trendkanalbotten med kraft så kanske vi kan få ett snabbt ras i aktien som tar ner oss långt under 15:- SEK. Good times!

Tills vidare är det dock knappast någon idé att kämpa emot trenden i Black Pearl. Fånga inte en fallande kniv och allt det där. Men var beredd att köpa. Förr eller senare kommer finansieringsbeskedet och då kan det gå fort uppåt igen.

Man identifierar vad man ska köpa med fundamental analys. Teknisk analys är ett utmärkt verktyg för att ordna så att man inte köper vid fel tillfälle.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. Vad kommer du fram till med fundamental analys. Är bolaget värt något överhuvudtaget? Hur ser skuldsättningen ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan svara istället, BP har en produktion idag som ger i runda slängar 9500 tunnor om dagen vilket täcker rörliga kostnader och tester av BP stora tillgång, Blackrod SAGD Pilot Project.
   Där har man visat att det går att få upp oljan med hjälp av het ånga på ett hyffsat miljövänligt sätt.
   Problemet för BP är att man väntar på alla tillstånd för att sätta full fart på projektet samt att när det är klar transportera oljan ifrån Kanadas vildmark till USA, där väntat man på att Keystone XL pipelinen skall byggas, men den har stoppats av miljöskäl (och av politiska skäl) i USA, nu väntar man bara på att Obama skall fatta pennan och skriva på, men det är väl en av hans förhandlingspunkter i förhandlingarna med republikanerna.

   Att det sen kommer att behövas pengar till uppbyggnaden av Blackrod pressar kursen som bloggskaparen nämnde.

   Sammanfattningsvis så har BP stora reserver och kommer när ånginjekseringen är på plats kunna producera mängder av olja, men som så ofta annars så har detta tagit längre tid än planerat.

   Radera
  2. Tack för infon.
   Återigen, hur ser skuldsättningen ut idag och vad kan förväntas i ökad skuldsättning i framtiden med kända projekt.
   Vilken ränta betalar bolaget på sina lån?

   Radera
  3. Det är något som inte stämmer med balansräkningen, kan inte sätta fingret på det efter en snabb genomgång men något skumt är det.

   Att aktiekapitalet ständigt ökas pga tecknade optioner är mindre bra pga utspädningen dock håller det bolaget flytande kassamässigt antar jag.

   Inklusive utstående optioner är det dryga 313 miljoner aktier att dela vinsten på. Bolagsvärdet hamnar därmed på 5.4 miljarder kronor till nuvarande kurs på 17.30 kr.

   Är bolaget verkligen värt det är därmed den stora frågan och det är jag inte man att svara på, det vet ni bättre, så låt höra.

   Ser nu att Avanza anger bolagsvärdet till 1.1 miljarder sek.
   Antingen har dom väldigt fel eller så har jag väldigt fel i min uträkning. Rätta mig gärna om det är så.


   Radera
  4. En annan reflektion är att dom förmodligen har bristande intern kontroll. Rapporten för 2012 släppa först i april vilket innebär att dom jobbar extremt långsamt eller helt enkelt inte har koll på läget.

   Radera
 2. Du drar ju dina linjer hur du vill genom priskurvorna. Då är det lätt gjort att man får det resultat man ville ha från början. Jag är inte TA-troende längre, men jag kan reglerna för hur TA ska genomföras. Att prisen har fallit det senaste halvåret ser man med ett ögonkast. Trendlinjers syfte är att precisera fallet genom att tangera toppar och bottnar.

  Den fallande trenden i grafen går från toppen i spetember och bryts första handelsdagen i januari. Den trendlinjen tangeras vid fyra tillfällen, vilket anses göra den till en stark linje. Nu är kursen bara ca en krona från att testa den fallande linjen uppifrån (kanske vid 17, kanske lägre om den går sidledes en tid). Ifall den bryter ned under den linjen till 15, ja då får man en klar SÄLJsignal och det är enligt TA definitivt inte ett bra tillfälle att gå in!

  Du kan ha andra skäl för att köpa vid 15, men TA ger inte alls några argument för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag vet. Det du pratar om är att 15:- skulle uppnås genom att trendlinjen bryts nedåt och då skrev jag också att i det fallet så "Bryts dock trendkanalbotten med kraft så kanske vi kan få ett snabbt ras i aktien som tar ner oss långt under 15:- SEK".

   Min primära bild just nu är dock att aktien på några dagar eller någon vecka går ner till 16:50 och sedan lugnar ner sig. 15:- uppnår vi om trendkanalen håller först om några veckor.

   Men går det fort, så ska man förstås inte rusa in.

   Ingen idé att vi missuppfattar varandra när vi tydligen håller helt med varandra.

   Radera
  2. Ska man vara petnoga så är det svårt att göra TA på BP dels för att det är en liten aktie med begränsad omsättning och dels för att primärnoteringen är i Kanada likaså att den där handlas i CAD, växelkursen kan även den spöka och jag har inte orkat göra TA på BP i CAD.
   Min egen TA på aktien sa att det borde vara stopp vid tidigare bottnar som låg på 18,80, nu när den nivån punkterades häromdagen så föll det stödet, tyvärr.

   Radera
  3. Ja, priskurvan kan mycket väl testa den fallande trendlinjen uppifrån vid 15. Det beror ju på när det sker. Vänder den upp efter det så är det en köpsignal. Om man vill så kan man förekomma ett sånt tillfälle nära inpå i hopp om att få bättre pris, och betta på att testet kommer att hålla. Då använder man TA som tajming, inte som prognos på prisriktningen.

   Jag tycker bara att du borde dra linjerna så att de exakt tangerar toppar (för fallande trender) och bottnar (för stigande trender). Det är TA-definitionen av trendlinje. I denna graf finns ju en jättefin linje som tangerar priskurvan en gång varje månad från högsta toppen i september till den sista i mitten av december innan den bryts uppåt. Synd att du inte identifierade den, för dina linjer går lite hur som helst genom de dagliga prisstaplarna och bara "råkar" riktas mot 15 snart, de också.

   KarlE,
   Likviditet och växelkurser är inga förutsättningar för TA. Allt sånt sammanfattas i priset vars grafiska kurva följer regler si och så.
   (Och man behöver inte vara så "petnoga" för att inse att TA är en myt. Ekonomisk logik säger att det inte kan funka, och riktiga statistiska metoder visar mycket riktigt att det inte funkar. Det är en lek, kanske ett sätt för investerare att skapa falsk trygghet, för det känns ju trivsammare då...)

   Radera
  4. Mina trendlinjer baserar sig på mittlinjen som är en linjär regression. De handlar alltså inte om ett godtycke, utan utifrån en matematisk uträkning. Det går förstås att för hand alltid anpassa in något bättre, men det är subjektivt och inte objektivt.

   Betyder inte att det objektiva är korrekt, men du inser skillnaden.

   Radera
  5. Jaha, är det en regressionslinje? Då vete tusan om det ska kallas TA, för det är ju ett matematiskt vettigt sätt att mäta en historisk trend!

   Linjer i TA lägger all vikt vid enstaka toppar och bottnar, och så hanteras aldrig statistik i något annat sammanhang. TA fokuserar på enstaka toppar och bottnar, på öret när, bara därför att de är påfallande för ögat. TA är ett självbedrägeri som får en att tro att man vet vad man gör, och det vill man ju tro på.

   Radera
  6. Vet inte om du är ironisk här vad gäller regressionslinjen. Det väsentliga måste vara att inte göra trendkanaler helt på frihand, utan just med stöd av t ex linjär regression.

   Radera
 3. Förstår inte varför du vurmar för ett sånt skräpbolag ???

  SvaraRadera
 4. Hur ser du på det faktum att Merrill Lynch har köpt över en miljon aktier på svenska börsen under 2013? Och de fortsätter köpa idag. Kan du (man) dra några slutsatser av det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ML vet bättre än svenskarna?

   Radera