Cornucopia?

2013-02-21 10:23

Timbro om Nya Karolinska

Just som jag (på Twitter) försökt lansera nyordet timbroiler, så slår mitt hatobjekt Timbro till igen. Denna gången sågar man satsningen på Nya Karolinska (Public Service/SR, Schibsted/SvD, Bonnier/Dagens Medicin), och verkar faktiskt vara rätt ute.


Som politiskt obunden, fri och oberoende så är det alltid sakfrågorna som gäller för min del. Även om Timbro befolkas av timbroilers, så jag kan jag inte säga emot läkaren och forskaren Anders Lundberg. Dock har jag inte läst rapporten, som jag inte hittar hos Timbro. Det är iaf uppfriskande att se timbroilarna hos Timbro ordna fram en rapport som åtminstone enligt media kritiserar alliansen och moderaterna.

Alliansstyret i Stockholms landsting, med Filippa Reinfeldt i spetsen, upphandlade Nya Karolinska, inklusive drift fram till år 2040 till ett pris på 54 miljarder SEK, genom att enbart få in ett enda anbud och sedan acceptera detta anbud.

Läkaren Lundberg påtalar också att antalet vårdplatser kommer minska med 30%. Ja, modern vård kräver färre vårdplatser, men redan idag används dessa moderna metoder. Det råder redan brist på vårdplatser i Stockholms landsting, och det kommer knappast bli bättre med Nya Karolinska. Det kommer inte ske någon medicinsk revolution eller mirakulöst förbättrad hälsa för stockholmarna bara för att nya lokaler står färdiga. 

Lundbergs timbroilerstatus återstår dock att se till man faktiskt kan läsa rapporten. Men det som framkommer i media framstår som vettigt. Timbro kan inte ha fel jämt.

Fixa fram rapporten, tack.

Timbro- och Stockholmsrelaterat så skriver även Schibsted/SvD att det börjar bli svårt med jobben för stockholmarna. Det är inte lika lätt att få bra betalt längre, när jämviktsarbetslösheten NAIRU slår till mot stockholms högutbildade, överintelligenta och supervackra inflyttade tjänstemän. Kom ihåg att det stora svaret på allt är att ha ett stort utbud av arbetskraft så man kan pressa löner och köra med sina anställda, eller som det så fint heter full sysselsättning, t ex 8.4% arbetslöshet i landet generellt. Finns ingen anledning för att inte tillämpa NAIRU även på de snygga och intelligenta stockholmstjänstemännen.

Med en aktuell inflationstakt på 0.0% så visar det sig att full sysselsättning och jämviktsarbetslöshet fungerar utmärkt för att förhindra skadliga inflationsspiraler.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

32 kommentarer:

 1. Länken till Schibstedt/SVD pekar mot Timbro. Behöver inte publicera detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite osäker på vad du menar, men jag har korrigerat den sista Schibsted-länken nu.

   Radera
 2. Såg inte att det fanns två länkar från det mediahuset. Det var den sista jag tänkte på. Tack

  SvaraRadera
 3. Själva idén om att köpa underhållet tillsammans med bygget är nog inte så dum.

  Annars ser jag detta förhållande som ett gyllene tillfälle för landsbygden. Den så kallade vårdgarantin medför redan idag att man skeppar iväg patienter till mindre belastade sjukhus. Med 30% reduktion i vårdplatserna blir det bara ännu fler stockholmare som får åka till typ Oskarshamns sjukhus för att få en ny höftled. Win-win, landsbygden får behålla sina sjukhus och Stockholmarna får adekvat vård.

  SvaraRadera
 4. Man har problem med kostnaderna i Stockholm. Framförallt landstinget. Man bollar med miljarder som om det vore miljoner. Motorvägen man ska bygga kostar 30 miljarder minst för 2 mil, spårväg ska anläggas för 30-40 miljarder, och nu vill regeringen ge bidrag på upp till 100 miljarder för att anlägga extra spårtrafik (framförallt tunnelbana).

  SvaraRadera
 5. Men det är ju exakt så här du vill ha det, Corny! Att den politiska adeln förbjuder dig att skapa värdefulla saker och stjäl det mesta av dina pengar och bestämmer att slösa bort dem på sina särintressens favoritprojekt. Jag har i alla fall aldrig sett dig förespråka annat än mer politik och mindre frihet.

  Fast du kanske lider av utopin "bra politik" och inbillar dig att bara en annan person med våld förbjöd dig skapa värdefulla saker och stal det mesta av dina pengar, så skulle allting oförklarligt magiskt plötligt bli bra? Du som är anti-libertarian, din kärnidé är ju att vara slav (eller om du är psykopat, att hålla andra som slavar), så varför är du inte nöjd med att din idé praktiseras nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har inte sett mycket. Jag brukar säga att poliiker inte är en del av lösningen, utan de är en del av problemet.

   Radera
  2. Jaha, men du menar att de ska vara kvar och fortsätta ta andras pengar och spendera dem som de vill? Du uttalar dig ju här konsekvent mot det enda alternativet till politik, alltså libertarianism och fria marknader. Så jag kan därför inte dra någon annan slutsats än att du vill ha politik, och det är så här dess fula nylle ser ut, hur mycket du än drömmer om den aldrig förverkligade utopin om "bra politik".

   Jag har utförliga logiska förklaringar till varför all politik nödvändgitvis alltid måste misslyckas. Men vi kan ta den förklaringen varteftersom framöver...

   Radera
  3. Kapitalist,
   du är definitivt en av de mera intressanta skribenterna på detta forum.
   Om frågan varför all politik alltid misslyckas har en logisk men lång förklaring föreslår jag härmed att Cornu bereder plats för ett gästinlägg från din sida. Jag är oerhört nyfiken....

   Radera
 6. 1) 52 miljarder lika mycket som kostnaden för 65st Gothia Tower torn 3. Är detta inklusive utrustning? Drift? Vad är det som kostar?
  "Avtalet som inte omfattar själva sjukvården är värt 52 miljarder kronor."

  2) Cornu, kan du ge en bakgrund till ditt Timbrohat? Även om de ibland går i moderat-husses ledband så hade jag aldrig hört talas om Rand, Hayek eller Nozick utan Timbro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rand är inget positivt att höra talas om.

   Radera
  2. Menar du Ayn Rand kanske? Helskön brud. Men kan man ta henne och hennes skrifter på allvar? Och kan man ta sådana som tar henne på allvar på allvar?

   The Man

   Radera
  3. Nu är jag inte tillräckligt insatt för att hänga med i alla frihetliga sekteristiska småkrig.

   Men Rand är en viktig inkörsport för många (t.ex. mig) till ett lättillgängligt (jmfr Hayek!) ideologiskt alternativ till den mysiga välfärdsstatens allestädes närvarande etatistiska propaganda.

   Radera
  4. http://m.xkcd.com/1049/

   I had a hard time with Ayn Rand because I found myself enthusiastically agreeing with the first 90% of every sentence, but getting lost at 'therefore, be a huge asshole to everyone.'

   Radera
  5. Nu betackar jag mig för pubertila påhopp på Rand som t.ex. länken ovan. (oftast från personer som aldrig öppnat en Rand-bok)

   Om ni har något logiskt argument mot Objektivism som ideologi så varmt välkomna att berika mig.

   Radera
  6. Inget fel med ungomssynder. För min del var det Robert A Heilein och Revolt mot jorden som fick mig att fantisera om sådan "frihet" som brukar kallas libertarianism. Men jag gillade även Tolkien och drömde om att få vara ett sagoväsen, spelade rollspel och trodde att om jag bara fick rätt märkeströja skulle jag ha en möjlighet att få hångla med skolans snyggaste tjej. Vilda fantasier under de tidiga tonåren. Viktiga fanasier för all del och viktiga steg framåt. Men banne mig ingen grund för en vuxen mans handlingar.

   The Man

   Radera
  7. Objektivismen är en utopi utan verklighetsförankring. Det visade ju Ayn Rand på själv då hon blev tvungen att leva på bidrag i slutet av sitt liv då hon inte klarade av sitt egna uppehälle. Dessutom är den socialdarwinistisk. Detta är en ideologi som har blivit väldigt populär på senare tid. Dock förklädd i andra namn.

   Sedan förstår jag att alla hennes kritiker inte har läst hennes böcker. Man behöver inte ha läst hela Bibeln för att få kritisera kristendomen, eller hela Koranens + diverse tillhörande skrifter för att få kritisera islam eller Hubbards böcker för att kritisera Scientologin. Det alla ovanstående böcker har gemensamt är att dom är rena fantasier utan verklighetsförankring samt att dom är oerhört tråkiga.

   Radera
  8. Nu har jag bara läst Atlas shrugged (utan att skumma över radiotalet faktiskt) men det *puerila* "påhoppet" är ju klockrent. Behållningen med boken är de små förklarande historierna om varför socialism inte fungerar, men sammanfattningen "therefore, be a huge asshole to everyone" stämmer utmärkt på konsekvenserna av Rands hemsnickrade filosofi.

   Radera
  9. Ayn Rand summerar träffande det grundläggande problemet med hennes tänkande: "I will not die, it's the world that will end" http://www.youtube.com/watch?v=qOVecfse6ws (slutet av videon). Bevisligen är det inte så. Omvärlden är något mer än retningar på Rands sinnesorgan och en diskussion av hur samhället borde vara utformat borde ta hänsyn till detta. Nyckeln till att förstå mycket av det hon säger är att veta att hon led av ett livslångt missbruk av amfetaminer.

   Radera
  10. Ayn Rand ställde frågan vad parasiterna ska leva av när de har dödat värden som de lever av. Och det finns ju inget annat svar på det än det uppenbara och logiska: etatism är döden.

   Atlas Shrugged är ju i ropet, men jag vill rekommendera "The Fountainhead" som blev film på 1940-talet med Gary Cooper i huvudrollen.

   De som menar att de inte alls har rätt till sig själva, utan att andra med våld ska tvinga dem att göra det som de hatar att göra, de får väl fortsätta försöka argumentera för denna sin "ideologi". Men tänk efter själv en stund, hur "vill" du själv bli tvingad av andras våld?

   Radera
  11. Anonymous:

   Tolkienliknelsen är något sliten vid det här laget. (men fortfarande lika löjlig)

   Personligen anser jag att en nattväktarstat med laissez-faire-kapitalism (Objektivism) är klart mindre fantasybetonat än ett samhälle där Sauron (Filippa) tvingar mig att finansiera ett status-torn (hus) för 52 miljarder som innan det tagits i bruk inte uppfyller sina krav. Sauron må vara ond men han är åtminstone inte inkompetent som Stockholms landstingspolitiker.

   Radera
  12. Det värsta problemet i den här världen är inte som vissa här - exempelvis Kapitalist - tror andra människor som tror att det behövs politisk organisering och inte bara en marknad. Utan den fysiska verkligheten som kan vara ganska jobbig, exempelvis när naturresurser sinar.

   Men Kapitalist oroar sig bara för politiker. De utgör det enda onda i hans extremt naiva världsbild.

   Radera
  13. Any Rand är ju en av Annie Lööfs husgudar.

   Radera
  14. Det finns intressanta tankar och funderingar i objektivismen och i Atlas Shrugged. Problemet är att vissa tar dem på lite för stort allvar.

   Tex. argumenterar här Leonard Peikoff - Ayn Rands intellektuella "arvtagare" (hur man nu kan ha en sådan) - för kärnvapen i Irak "om militären anser det nödvändigt, försvarsmakten kan krig bäst" och att han absolut inte är oroad för civila offer inom fiendens territorium. "Det är fiendens fel om de blir dödade"

   Peikoff orerar så hysteriskt att till och med Bill O'reilly framstår som vettig. Skulle vara kul och höra en objektivist förklara detta. Men det finns SÄKERT en logisk förklaring.

   Objektivisten: "Det kanske låter hemskt, men han menar så här förstår du, att om alla bara bryr sig om sig själva så blir det bättre. VI är alla egoister och det går det inte göra något åt... "

   https://www.youtube.com/watch?v=JoAWCwm-UXw

   Håll till godo...

   Radera
  15. Problemet med Nya Karolinska och liknande mega-projekt är oftast att politiker aldrig tar sig den tid de borde för att skaffa sig kontroll på vad de beslutar om. Nuon-affären är ytterligare exempel även om det handlar om något helt annat.

   Bodde utomlands när upphandlingen genomfördes. Fick man bara in ett anbud så tyder det bara på tre alternativ:

   1. Byggkonjunkturen var så het att inget bolag i Sverige (utom ett) hade kapacitet att ta jobbet.
   2. Byggkartellen hade sedan länge bestämt hur man skulle agera, dvs fördela jobbet mellan sig. Kan det ha vart ett skolexempel på hur det fungerar vid offentliga upphandlingar? Få budgivare som samarbetar?
   3. Bara pkt 2 känns trovärdig

   Radera
 7. "Som politiskt obunden, fri och oberoende så är det alltid sakfrågorna som gäller för min del."

  Ha, så länge ämnet inte rör EU för då gäller en helt annan måttståck...nämligen mest vilken skit som helst bara man kan vinkla det till ngt negativt.

  The Man

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hitta något positivt med EU då, något reellt inte en önskedröm om vad EU borde göra, och berätta för oss!

   Radera
 8. Om sjukhuset står i 30 år, så uppgår byggkostnaden till över 3000 kronor per dag och vårdplats. Bara byggkostnaden, ingen drift eller underhåll inkluderat, eller förstås vårdverksamhet. Enligt budget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske en personligt heltidsanställd läkare och en personligt heltidsanställd sjuksköterska i ens hem skulle vara ett bättre alternativ för samma pris som byggkostnaden? Ja, så får man ju vård utförd också utan extra kostnad.

   Radera
 9. Det övergår mitt förstånd och detaljkunskap-men denne bloggare är mer insatt och håller med.
  http://www.ekonomism.us/bolt/index.php

  SvaraRadera
 10. http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/aktiebolaget_timbro__/pressrelease/view/baettre-samordning-kan-loesa-maanga-problem-i-vaelfaerden-724039

  Verkar vara från en bok och inte en rapport.

  SvaraRadera
 11. Lundberg arbetade för ett av läkarförbunden för något år sedan, och var innan det ordförande för Förbundet Unga Forskare, varigenom jag kände honom. Hade inga kopplingar till moderaterna som jag kände till.

  SvaraRadera