Cornucopia?

2013-02-07 14:08

Surfplattan har lett till mansväskans genombrott

Fyra av fem brittiska män sägs nu bära en mansväska (eng manbag eller murse). Den ska rent av väga mer än kvinnornas handväskor och snittar på 1.5kg mot kvinnans 1.2kg. Värdet på väskan och dess innehåll ska i snitt ligga runt otroliga 10 000:- SEK.

Tidigare spaning om mansväskor har alltså infriats. Genombrottet skylls dock inte på survivalisttrenden, utan det som slutligen fick 80% av brittiska män att ha en mansväska var surfplattans inträde.

Bär ju själv numera en mansväska, en STM Scout 2, så jag ständigt har min iPad redo om jag behöver jobba. Tyvärr har inte Maxpedition ngn optimal vadderad iPadväska än, och jag var för snål för en Tom Bihn Ristretto.

Som boende i skogen vet jag inte hur het trenden är i Sverige än. Vi brukar ju ligga något år efter storebror på andra sidan Atlanten, medan de alltid stilfulla britterna är snabbare, rent av trendledande. Men entreprenören hänger på och startar alltså redan nu en mansväskebutik online, kanske med ett centralt showroom på Stureplan eller ngt. Försäljningen av mansväskor är upp 2700% i England på mindre än ett år, så vi talar tillväxt här. Gratis affärsidé där.

Så har du en mansväska, vilken modell och viktigast av allt: Vad har du för maskulina manssaker i den?

Skrivet på min iPad. Förstås.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

73 kommentarer:

 1. Ipad och Iphone

  Kniv får man väl inte ha? Defence pen kanske? Om man alltid är på väg till skjutbanan så kanske man kan... näh

  Vatten o nötter.

  Amerikanarna, det är väl för att de numera bär med sig Semi-auto varianten av MP-7 ? eller kanske det är sådana dära "gör-om-till-skyddsväst" varianter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Concealed carry i USA kan nog spela in, men knappast i England,

   Radera
  2. Speciellt inte i england om man nu inte är illegal, och de illegala vill ju inte vara illegala så de har ju inga illegaltester väskan.

   Läste Engelsk som Amerikansk... wow

   Knivlagen och LOB är väl rätt användbar, tex en penna och en skruvmejsel kan väl tolkas som stickvapen vill rätt tillfälle.

   Radera
 2. Kniv får man väl inte ha i bilen heller längre? Såg någon rubrik om att någon åkt fast enligt knivlagen för att ha en Rambokniv i bilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knivlagen tillämpas vid behov, känt bus kan tas in på det. Eller om du protesterar mot din fortkörningsbot.

   Radera
  2. Det hela hänger ju på varför du har kniven (eller något annat "vapen"). Ett fall som bör passera är ifall man har en morakniv i bilen för att använda till att skära silvertejp med - det kräver dock att man även har silvertejp i bilen (silvertejp kan behövas ifall man skulle krocka t.ex. eller av någon annan anledning behöver tejpa bilen).

   Radera
  3. Tillägg: finns för övrigt ingen anledning att protestera mot fortkörningsboten på plats, man skriver helt enkelt inte på och polisen lämnar fallet till åklagare istället - sen får man ta diskussionen i domstol.

   Radera
  4. Beror bara på hur bra advokat man har, ingenting annat. Trafikadvokater framstår som särskilt skickliga, men så handlar ju det mesta av rättsväsendet om trafik, t.ex. avkunnas 30% av alla fängelsedomar för trafikbrott (rattonykterhet) . Slående fall är han som körde i diket aspackad men friades för att han sa att han körde i sömnen och därför saknade uppsåt. Och hon som körde aspackad, krockade och voltade men slapp straff därför att hon sa att hon flydde i nödvärn från sin make som hon kände hotade henne, fast han själv vittnade att han bara försökte stoppa henne från att köra berusad. O.s.v. Om man skulle ligga illa till och misstänkas för mord, så är nog en trafikadvokat ens bästa vän.

   Radera
  5. När det gäller trafikolyckor handlar det väl mest om att fastställa vem som gjorde fel, så att rätt försäkringsbolag kan debiteras. Det är ju därför vi har t.ex. högerregeln.

   Radera
  6. Karl, 30% av alla fängelsedomar, 30%!
   Det har försäkringsbolag inget att göra med. Det illustrerar bara hur rättsväsendet prioriterar de 1% av BNP som den får förfoga över enligt politikernas diktat. Nog för att rattonykterher är livsfarligt och verkligen bör bekämpas, men statistikens proportioner indikerar för mig att övrig brottslighet, sån som allmänheten anmäler snarare än sån som polisen själva mäter upp, försummas nåt så groteskt.

   Radera
  7. Om du inte uppmärksammat det tidigare så försöker högerregeln se till att folk inte krockar in i förarsidan på korsande trafik.

   Radera
 3. Välanvänd axelväska i skinn från Ruitertassen. Innehåller laptop, telefon, artiklar, cykelsadelöverdrag, pennor, anteckningsbok, hörlurar och tändstickor. Den är med andra ord ganska tung. Har ingen surfplatta än.

  SvaraRadera
 4. Har inte blivit så androgyn än. Däremot köpt jacka från svenska jacktillverkaren Snoot. Dom har en bl a stor innerficka i sina jackor där surfplattan får plats.
  Innovativt och kanon.

  SvaraRadera
 5. Kronans persedelväska, rymmer hur lite som helst och hur mycket som helst. Den ständige följeslagaren i ur och skur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. kan man köpa en sådan? isåfall var?

   Radera
  2. also: nä, har varken iPhone eller iPad.

   Radera
  3. Det kan man, eller åtminstone kopior. Googla militärt överskott eller outlet. Annars, gå med i Hemvärnet så får du en.

   Radera
  4. Måste slå ett slag för min trognaste kompanjon: Försvarets gröna ryggsäck med bärställning, 35 liter, för 145 kr.

   Helt outslitlig med en massa remmar att fästa saker i på utsidan. Du får lätt plats med ett helt flak öl. Och dokumentfacket inuti passar perfekt för en laptop. Och kniv. Och yxa. Och spade. Och liggunderlag.

   Radera
  5. Säger du A får du nog säga B också ! Vart , hur t ex.

   Radera
  6. hittade surplusbuy.se , verkar ganska ok sida

   Radera
 6. Själv har jag en sju tums platta (Nexus 7) som man kan ha i fickan. Är lite opraktiskt att släpa på en väska bara för surfplattan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också köpt en Nexus 7, bra i test och bra format. Dock har jag funderat på att gå över till en Sony Z eller Samsung Galaxy telefon. Dessa telefoner är cirka 4,8 tum. Då känner jag att jag inte behöver en surfplatta längre. Då räcker telefonen även för mail och surf. Så innan man springer i väg och köper en surfplatta kan man ju fundera på vilka behov man har. Men jag skulle helt klart rekommendera en sju tum över en tio tum. Framför allt om man har en bärbar dator på 13 tum som jag har. Skönt och slippa manbag också, eller ja väskor över lag.

   Radera
 7. En väl använd ICA-kasse går väl bra att använda som murse, eller den lite mer manliga systempåsen.

  SvaraRadera
 8. Ryssarna har haft mans-handväskor ända sen mobiltelefoner blev var mans egendom på 1990-talet.

  Som svensk patriot måste man därmed vägra mansväska.

  SvaraRadera
 9. Jag har en datorväska med något extra fack.. Är alla datorväskor manbags?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom på att jag även har en vit cykelväska från clas ohlson som är mistänkt lik en manbag (i denna pump, slang snus...och mat på hemvägen)

   Radera
  2. Ja. Om den har axelrem!

   Radera
 10. Min väska är en Judd medium från Aunts&Uncles. Innehåll: Ipad i en Twelvesouths Bookbook,telefon, nycklar, plånbok, anteckningsbok o penna.

  SvaraRadera
 11. Maxpedition har en i mina ögon suverän man-bag, nämligen "JUMBO S-TYPE™ VERSIPACK" - fickan för ett dolt vapen passar perfekt till min iPad. Väskan funkar utmärkt som E.D.C. om man inte är för hard-core och nödvändigtvis skall släpa med sig hela campingutrustningen :)
  Jag drar omkring med ett lätt apoteksförråd, pennor/papper, laddare, plånböcker m.m.

  SvaraRadera
 12. 1.2 kg, vad är det för trams! Kvinnor konkar omkring på mycket mer än så. Jag följer inte modet men häromåret var de gigantiska och påstods ge förslitningsskador i axlarna. Varje gång de försöker plocka fram nånting så tar det en minuts rotande. Själv vägrar jag väska. Min surfplatta lämnar mitt hem endast när jag ändå har bagage för en längre resa, den funkar i praktiken som en laptop fast dyrare och med sämre funktionalitet på många sätt...

  Jag använder inte ens plånbok längre. Passer- och betalkort i ett sånt där fodral man får när man t.ex. köper busskort (snart ska väl allt sånt finnas i mobilens NFC), och kontanter direkt i fickan. Varför släpa på mer än så, och mobilen och ett par nycklar. Jag vägrar väska, händerna ska vara fria, och nämn inte monstret "ryggsäck"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Jag tror att det som inte får plats i garderoben hemma, det, lägger de i handväskan.

   Radera
 13. Såg förresten i nån klädbutik att de säljer nytillverkade kopior (liknande) av gasnaskväskan man hade i lumpen. Fashion is fantastic!

  SvaraRadera
 14. En riktig man bär inte med sig mera än han kan ta med upp i en björk när björnen anfaller.
  - Därför ser vi heller aldrig en riktig man komma dragandes med t ex paraply eller en bögslunga som skulle ge en förödande funktionsnedsättning i akuta lägen.

  En "mansväska" med axelrem är lika otänkbar då den saklöst skulle fastna i grenverket på väg upp.
  Endast en fjollig "hen" utmärker sig med så livsfarliga utensilier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen en vettig kommentar i denna fråga! Det enda som möjligen ska bäras i rem på axeln är geväret!

   Radera
  2. En RIKTIG man dräper björnen med sina bara nävar och list!
   Björnar är, otroligt nog med tanke på deras anatomi, fenomenala på att klättra i träd. Så klättra inte, spring bara spring...

   Radera
  3. Fast underligt nog har alla jag känner som jagar just mansväskor (ryggsäckar).

   Klagar Karnevalist på paraply, så ska vi inte tala om gevär. Men som sagt, Karnevalist har ju aldrig mött en björn, för annars skulle han inte prata om att klättra. Mot vildsvin kan dock klättring fungerar, men en nutida skånsk präst vittnar om att det kan duga lika bra att brottas.

   http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.489490-prast-brottades-med-vildsvin

   Då snackar vi manligt.

   Karnevalist kan väl återkomma när han brottats med ett vildsvin.

   Radera
  4. En riktig man bär allt av vikt i in plånbok, i bakfickan eller i jackans vänstra innerficka. Således är min prognos att storleken på fickorna kommer att anpassas för just paddor.

   Radera
  5. Den som är mest maskulin i det scenariot är björnen. Även om det är en hona. Den använder sina tassar till förflyttning och vid behov som ramar för att fälla nån mindre figur som störde henne. Det enda hon bär på är sin päls, eventuella björnglin inuti sig och nåt köttstycke i sin käft som hon ännu inte orkat sluka. Vadå "väska" liksom? "Bär" har en helt annan mening för en björn.

   Radera
  6. På tal om fjolliga saker. Hur är det med din mössa? ;-)

   Radera
 15. http://www.youtube.com/watch?v=iuygRWVwuUI

  Cornu? ;-)

  SvaraRadera
 16. Var går gränsen mellan mansväska och portfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du är en man och bär en väska, så är det en mansväska.

   Radera
  2. Ja, det är samma princip som om man blir sjuk och kräks när det är vinter, då har man fått vinterkräksjukan, enkelt...

   Radera
  3. Ok, så frågan är alltså om män har väskor eller inte. Jag har lite olika väskor beroende på vart jag är på väg och vad jag skall göra.

   Radera
 17. Jag har en Hermès-väska (modellen heter Steve) som jag använder till att kånka runt på en 15-tums MacBook Pro med Retina-skärm, trådlös mus, hörlurar, schweizisk armékniv, fodral för kvitton och diverse, extra tygkasse, pappersnäsdukar...

  SvaraRadera
 18. Manbag? Cykelsadelöverdrag? herregud - vart är vi på väg med gendertramset...

  Slår vad om att ni är sitt-kissare också... suck...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det jobbigt när ens cirklar rubbas. Om bara framtiden kunde se ut som förr i tiden.

   Radera
 19. Jag har ingen väska ännu, men går i köptankar. När jag väl slår till, så blir det en väska av läder. Finns tamejfan inget som luktar så gott som en ny läderväska.

  SvaraRadera
 20. Mansväska? Är det samma sak som 80-talets bög-slunga?

  SvaraRadera
 21. Det mest maskulina vore att ha en stridssele. Förstärk även plattan med kevlar så fungerar den som splitterskydd.

  Men nu kanske maskulinitet inte är utgångspunkten för de som innehar mansväskor eller produkter från apple heller för den delen ;-)

  Annars är nog en ryggsäck det mest praktiska och ergonomiska om man inte gillar portfölj.

  En annan variant är att man integrerar sin läsplatta med insatsen till en hjälm och har den på huvudet. Fungerar då som hjälm, regnskydd och solskydd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man nu nödvändigtvis känner: "Guuuuuuuuud, va snyggt jag bara måååååååååste ha en axelremsväska!" så borde valet bli Försvarets skyddsmaskväska för 5 kr hos den lokala överskottshandeln.

   Läckert grå/grön i en tidlös design.

   Radera
  2. Problemet med detta, inklusive andra militära persedlar och privattillverkade 'tacticool' dito, är förstås att man inte ser riktigt klok ut i civiliserade kvarter.

   Radera
  3. En riktig man bryr sig inte vad omvärlden tycker ;)

   Måste väl tillägga att fördelen med dagens 'mode' är att man kan se ut hur f*n som helst... ju värre desto trendigare.

   Radera
  4. BackstugeBengt, sagt av dig som ovan har förkastat mansväskan och kallat den för bögslunga.

   Verkligheten är väl att den som tycker att ngt är "bögigt" själv är väldigt osäker i sin egen manlighet, kanske för att vederbörande försöker dölja sin verkliga läggning.

   Mansväska är alla väskor som en man bär. Ryggsäck (har jag också, men inte för korta turer till stan), jaktsäck, laptop whatever. If your a man and carry a bag, it's a man bag.

   Radera
  5. Vill man istället bejaka sin feminina sida så är det optimala att bära sin pad hud mot hud i en bärsjal, a la kängurumetoden.

   Radera
  6. Ah, socialkonstruktivism. Jag ska leverera lite vetenskap istället. Visste ni att ju mer politiskt korrekt man är desto lägre intelligens besitter man? Studier visar att psykologer är mest pk jämfört med alla övriga yrken.

   Att man skulle vara homofob för att man inte gillar livsstilen bögar representerar är så inihelvetes korkat. Cornu har troligtvis aldrig varit på en bögklubb i hela sitt liv eller umgåtts med bögar så detta är enbart så enormt pinsamt för hans del. Jag tror helt enkelt att Cornu har hemliga våta drömmar om män.

   Radera
 22. Jag är förstås hopplöst bakåtsträvande som vanligt, men jag har fortfarande inte förstått: vad fasen är vitsen med en iPad? För stor att praktiskt ha med sig (vilket bevisas av den här artikeln) och för liten att praktiskt jobba på. Vill jag kunna jobba på resande fot så har jag hellre en notebook i ryggsäcken. Sisådär 12 tums skärm (och självklart riktigt, fysiskt tangentbord) är väl ungefär nedre gränsen för att vara användbart. Och för enklare surfning som inte kan vänta tills man kommer hem (av "när går bussen"-typ) räcker det gott med telefonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte som dig i några år, till jag skaffad en padda.

   Inser nu storheten. Har dock även ett löst tangentbord om jag behöver jobba ordentligt. Men normalt har jag inte med tangentbordet. Annars kan jag nu spara in rejält i vikt och packning. Sedan använder man paddan till vissa sysslor, som att läsa PDF:er, enbart kontrollera/moderera bloggkommentarer och andra mestadels passiva sysslor som inte behöver utföras framför datorn.

   Sitter mindre framför datorn nu, datorn är bara för aktivt arbete, resten kan nu med fördel göras från paddan.

   Paddan är också oerhört mkt stabilare och bestämmer sig inte för att indexera om hårddisken etc helt plötsligt. För unga eller äldre så kan den vara perfekt och kanske helt ersätta datorn.

   Radera
  2. Paddan är helt perfekt för att ligga i TV-soffan och kommentera obskyra bloggar.

   Radera
  3. Ja nu med paddan man hata på internet direkt när man får några minuter över i det verkliga livet.

   Radera
 23. Fick en "Unit Portables" kvalitetsväska för iPad i julklapp. Måste ju vara kvalitet då den informativa texten "Fabrique en Chine" och "Designed in Sweden" borgar för högsta kvalitet. Har dock inte haft någon användning för den än då paddan är mer eller mindre resident. För övrigt fick jag likaledes användbara strumpor i glada färger.

  SvaraRadera
 24. Ryggsäck, för närvarande av märket Asaklitt, från Clas Ohlson i Åbo. Jag har burit ryggsäck i alla år, med varierande innehåll. Nu finns pennfack med kulspetspenna, blyertspenna och radergummi, anteckningsblock, schweizisk stofilkniv, dagstidning, Garmin GPS med topografiska kartor, termometer, solglasögon, batterier, eventuellt extrakläder, vattenflaska och nödproviant.

  SvaraRadera
 25. @Cornu. 19:14.

  Upp till bevis! Var har du sett en vuxen björn som klättrar i en björk? Och varför skulle någon med gevär klättra upp i ett träd... - har han skjutit bort alla patroner på bom så behöver han väl inte ta med geväret???
  Präster räknas inte som riktiga män för de får hjälp från annat håll.

  En riktig man lär sig genom erfarenheter. Så också björnen.
  Det är sant att björnar älskar att klättra i träd och då gärna i en björk så länge de är små och ofarliga och med mjuka klor. När de vuxit upp till en viss tyngd förmår inte björkens mjuka ved hålla dem kvar och de får helt enkelt inget fäste för sina klor längre. Oftast en smärtsam erfarenhet som lär dem att välja andra träd i fortsättningen.

  En riktig man tar givetvis en fight med björnen om denne fångat något av värde...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktig klassiker, dessutom reklam som verkligen säljer den tilltänkta produkten :-)

   Radera
 26. Vad är problemet med en schysst ryggsäck? I fyra år har jag kånkat en Taurus fram och tebax från jobbet och hemmet. Ser inte problemet...

  SvaraRadera
 27. En slags sling från Ordning & Reda som numera verkar ha utgått ur sortimentet. Innehåller alltid en Steadtler 0.5mm fineliner(funkar bra för vänsterhänta)+Moleskin, och ibland en laptop av märket HP som är så stor att den nyligen förstörde dragkedjan. Dragkedjan bytte jag därför till en mera robust modell hos Skomakar-Antti på Avenyen.

  SvaraRadera
 28. Har burit mansväska sedan 2007, en axelremsväska från Biltema för 89:90kr. Den är smått otrolig för det priset, då den hållit för ganska oöm behandling vid flera utalandsresor. Kan nästan garantera att jag sparat in priset enbart genom att slippa köpa plastkassar i livsmedelsbutiken. Dock vinner ryggsäck på ergonomin...

  SvaraRadera
 29. Men hallå!
  Har ni levt under en sten de senaste tjugo åren? Det heter inte bögslunga. Det är såååå åttiotal. Vi lever i 2013. HBTQ-slunga heter det väl? :)

  När det gäller manliga accessoarer föredrar jag en krigsanpassad väska av Fjällräven Kånken-typ. För när man går där som en välsituerad man bärandes på en padda och vill starta ett seriöst snöbollskrig när den första snön kommer, då vill man inte ha en axelremsväska. Detta är vedertagen sanning hos varje femteklassare!

  Man vill ha en väska med många frihetsgrader. En väska som från den fredstida enhandsmoden, snabbt kan övergå till anfallskrigets ryggmod, då det är av vikt med två fria händer för vapenproduktion, samt då krigföringen ställer höga krav på rörlighet. För den händelse fiendens tunga artilleri är dig övermäktig, bör man kunna koppla in försvarsmoden, dvs väskan hålls på rak arm framför dig som ett pansar.

  Med transportmoden fungerar även väskan med sin vadderingsoption fastspänd på en pakethållare. :)

  SvaraRadera
 30. Jag har sedan ett drygt år tillbaka en klassisk axelremsväska i kraftigt läder, från Tiger of Sweden. Lite Indiana Jones-stuk sådär.

  För tillfället inrymmer den lite olika beroende på vad jag har med mig för stunden, ofta har jag reflexväst och hörlurar där i, samt diverse papper och ibland matlåda. Tanken är att den framöver ska inrymma en iPad Mini som är på väg in i min ägo.

  Det är väldigt praktiskt med väska, även om jag märker att det är lätt att hänfalla till det där handväskebeteendet som kvinnor har, när de öser ner allt i en enda röra i väskan.

  Nu är jag lite sugen på en Sandqvist-väska (reservation för stavningen), i kraftigt tyg och med läderdetaljer. Grymt snygga tycker jag.

  SvaraRadera
 31. Jag har naturligtvis en Man-bag som är kompatibel med min ihopfällbara Brompton-cykel, till det facila priset av 1500 spänn. Men sen är jag ju en sthlms-hipster också. Och jag köpte ju faktiskt inte skinnvarianten för 4700 kr.
  Datorn, kläder, matlåda och bok om skogsbruk är dagens hipsterinnehåll. Ryggsäck går naturligtvis helt bort då man får svettrygg om man råkar cykla lite för fort. För övrigt sitter jag även ner när jag kissar. Man kan läsa tidningen under tiden och andra som ska nyttja toaletten efteråt (fru och barn) är betydligt nöjdare.

  SvaraRadera
 32. Mkt intressant artikel! Jag har insett värdet för män att bära väska så designar och tillverkar nu för fullt en snygg modell för ipads, i skinn:) Ni som blir nyfikna, kika in på form-a.se

  SvaraRadera
 33. Inte så mycket man-bag som en överdrivet dyr datorväska:
  http://www.careofcarl.com/sv/artiklar/tiger-of-sweden-leather-computer-bag-black-.html?zanpid=1736048422538318848

  Har min Asus Zenbook UX31 i den, reseladdaren som hör till, USB-kabel/laddare till iPhone, några hyfsat aktuella tidningar att bläddra i, hörlurar, anteckningsblock, några pennor, några dokument som behövs av diverse anledningar. Tar sällan med mig iPaden utöver det.

  SvaraRadera