Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2013-02-27 09:57

Solnabor får 43 459:- SEK var av staten i glesbygdsstöd

När man tittar på alla landets kommuner och antalet kommuninvånare som lyfter en statlig lön, så landar Solna, regementsorter och universitetsorter i topp, tillsammans med många stockholmskommuner.

Statlig lönesumma per
kommuninvånare i landets
alla kommuner.
Klicka här för detaljer, då
Blogger valt att komprimera
även den större bilden.

Som en uppföljning på tidigare blogginlägg om vilka län som har flest statligt anställda, fick jag färdig statistik från en läsare, som tittat på antalet statligt anställda i landets kommuner och deras löneinkomster och storleken på kommunerna.

I den absoluta toppklassen hittar man regementsorten Karlsborg, där kommunens 6 722 invånare i snitt får en statlig lön på hela 47 654:- SEK, medräknat pensionärer och barn. På andra plats hittar man betydligt större Solna som med sina nästan 70 000 invånare har över 10% anställda av staten och fördelat per invånare lyfter 43 459:- SEK om året.

Sedan kommer Lund med 28 467:- SEK per invånare. Man hittar även Jägarbataljonens Arvidsjaur, Boden, Eksjö, Skövde och Karlskrona, som utpräglade militära kommuner i toppen, liksom universitetsorter som Uppsala, Umeå, Luleå, och Linköping. Undantaget Umeå så har även dessa orter militär närvaro. Men också Stockholm, där kommunens dryga 864 000 invånare i snitt lyfter 24 255:- SEK i statlig lön. Hela 46 609 stockholmare är statligt anställda.

Det stora statliga stödet i form av löner tillfaller alltså Stockholmsområdet, regementsorter och universitetsorter.

Längst ner i listan hittar man kommunen Essunga, känt för centralorten Nossebro och för att vara beläget mellan metropolerna Trollhättan och Vårgårda. Det går inte ens någon riksväg genom kommunen. I kommunen finns det exakt en person som är statligt anställd, vilket gör att kommuninvånarna per person får 66:- SEK i statlig lön. Andra kommuner i sk Bermudatrianglar som ingen någonsin besöker, hittar man också i botten. Tranemo, Surahammar, Degerfors, Herrljunga, Norberg, Hjo, Ovanåker, Habo, Säter och Färgelanda är några exempel, där kommuninvånarna får nöja sig med en dryg hundralapp i statligt stöd. 

Det enda som sticker ut är Nykvarn söder om Stockholm, som trots sin närhet till Stockholms alla myndigheter ändå bara har två personer som har statlig lön. En skarp kontrast mot Solna, som är det nya svarta om man är statligt anställd.

Samma kontrast gäller även i Västra Götaland. Som av en slump är bottenplaceringen Essungas kommunkod hos SCB 1445 och topplaceringen Karlsborgs kod är 1446. Känns som en tanke.

Det centrala är att när speciellt stockholmare ojar sig över glesbygdsstöd eller kommunal skatteutjämning, så glömmer de gärna bort att de tar emot stora belopp i form av statliga jobb.

När nu Försvarsmakten sannolikt ska slaktas med 9 000 hennor, så kan det förstås slå extremt hårt mot regementsorterna, om man nu inte lägger ner baserat på glesbygdspolitik istället för försvarspolitik. Konstigare saker än så har skett inom försvarspolitiken.

Tillägg: För den som vill använda siffrorna själv, t ex för sökning, så finns dessa nu att ladda ner som en CSV-fil.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Onekligen ganska intressant, skall kolla min kommun. Det hela visar väl att vi på Västkusten klarar oss själva och att vi snällt betalar vår skatt så sämre lottade människor i rika kommuner får del av vårt välstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske lite svårt att söka bara. I min kommun lyfter vi 1442:- SEK per invånare.

   Radera
  2. Det går väl att argumentera för fler landsändar. Eftersom stockholmshat varit folksport i Småland i 500 år så förväntade jag mig en hel hög Smålandskommuner i bottenligan, och lite sannspådd blev jag ju.

   Undrar lite vad de 50 statligt anställda i Högsby kommun sysslar med, men kanske pendlar de till Högskolan i Kalmar eller f'låt, "Linnéuniversitetet" ska det visst vara.

   Radera
  3. Min kommun ligger på 389 och det är ju inte så mycket.

   Radera
  4. 50 statligt anställda i Högsby?

   Räknas anställda på migrationsverket till statligt anställda? De hart en rätt stor anläggning i Högsby.

   Radera
 2. Antar att en stor del av Solnas pengar kommer från verket med stort V, Skatteverket. Dom har ju flyttat till grannkommunen Sundbyberg nu så sumpan lär ju avancera rejält på listan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det här är baserat på var folk bor, inte var myndigheterna ligger. Det är väl osannolikt att alla skattmasar bestämmer sig för att flytta från Solna till Sundbyberg bara för att kontoret gjort det?

   Radera
  2. Ok, trodde det var antalet anställda i kommunen..

   Radera
 3. Umeå har militär närvaro - SkyddsC.

  SvaraRadera
 4. Hur gick det med utlokaliseringen av statliga myndigheter? Har denna transferering helt upphört?

  SvaraRadera
 5. Ja, nä, ibland känner man sig ju träffad. Bor i Solna, hushållets inkomster kommer från en försvarsmaktsanställd och en skatteverksanställd.

  SvaraRadera
 6. Skatteverket borde egentligen flyttat till Herrljunga. Därifrån finns det bra kommunikationer med både bil och tåg.

  SvaraRadera
 7. Hur ser snittet ut?
  Noterar att det är få med statlig lön som har bosatt sig i min kommun!
  Fastän det är många som vi sysselsätter främst på skatteverket!

  SvaraRadera
 8. Det är väl ganska uppenbart att en dators primära syfte INTE är att se på SVTPlay, oavsett om den är inköpt av en privatperson eller ett företag.

  Vad blir nästa steg? Storbilds-TV med megafoner på torget? Radiotjnst kommer då initiera dialog med alla som någonsin vistas utomhus...

  Suck.

  SvaraRadera
 9. Det är nog intressantare att titta på medianvärden. Det är väl ganska känt att statliga chefer tjänar väldigt mycket.

  SvaraRadera
 10. Antalet statligt anställda har nog ingen betydelse för kommunernas ekonomi, bortsett möjligen från kanske högre löner i denna mindre homogena grupp. På lång sikt finns en balans. Företag etableras där omständigheterna är bäst. Eftersom bara en mindre del av marknaden störs så får det ingen större betydelse. Befolkningskoncentrationen till större tätorter och främst Stockholm beror på helt andra saker.

  Inkomstskatten i Stockholm är en tusenlapp mindre i än i många kommuner, vilket är möjligt genom att företagsledningar, myndigheter, chefer, konsulter och andra mest finns där.

  På senare år har landet infört en internationellt unik fastighetsskatt utan koppling till fastighetens värde, vilket fungerar som en bostadssubvention åt samma grupp och de rikaste.

  Inom EU finns frihandel med jordbruksprodukter. Tillsammans med högre svenska kostnader inom bland annat punktskatter, djurskydd och sämre geografiska förutsättningar för odling får stockholmarna billigare mat. Samtidigt försvinner arbetstillfällen i glesbygd.

  Infrastruktur i Stockholm subventioneras med statliga medel. Det finns vägar och järnvägar statligt finansierade som vissa aldrig kommer i närheten av.

  Stockholmarna begår förhållandevis mycket brott och de ger mer kostnader i det statliga rättssystemet.

  Kulturen subventioneras av staten med en mycket stor tyngdpunkt till Stockholm.

  Utan dessa snedvridningar inom skatter, bostäder, mat, brott, vägar och kultur skulle Stockholms befolkning vara mycket mindre. Andra marknader skulle vara mer balanserade.

  SvaraRadera
 11. Kan inte ladda ner filen nu. finns där information om hur mycket varje kommun bidrar i form av moms och andra statliga skatter? Kommunernas netto till staten vore väl värda ett inlägg med lite tabeller.

  (Min tes är ju att momsen, på en fjärde del av priset, skapar ett enormt utflöde av pengar från kommun till stat, en väldigt effektiv utsugning av landet Sverige till Stockholms och EUs fördel.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara antal statligt anställda, antal personer i kommunen, medellön för länet och med det har det hela räknats ut. Om alla chefer bor i Danderyd så hade Danderyd kanske hamnat högre, men lönen är inte ett kommunmedel, utan länsmedel.

   Radera
 12. Statistiken tar alltså inte med när statligt finansierade verksamheter köper upp tjänster för tar man med dem tror jag Stockholms stöd ökar en del till.

  Det finns förklaringar bakom "Stockholm växer så det knakar"

  SvaraRadera
 13. Jag tycker det är lite märkligt jämföra statliga jobb med bidrag. Meningen är ju att den som jobbar åt staten ska producera något av värde. Förhoppningsvis något som motsvarar deras lön. När det gäller bidrag däremot, så är syftet att hålla någon vid liv, utan att de behöver producera något av värde överhuvudtaget. Värdet av statliga jobb går inte att mäta, men det torde ändå vara uppenbart att det per definition är mer värt än ett bidrag. Statliga jobb är inte bidrag.

  SvaraRadera