Cornucopia?

2013-02-13 14:39

Slott och 15 hektar för 1 MSEK hos Kronofogden

Intresserad av ett slott och konferensanläggning på 15 hektar mark (inklusive sjö) och sjöutsikt mot väster?


Vår kära Kronofogde har nu fd Elsabo Herrgård, numera Solhöjdens konferensanläggning, ute på exekutiv auktion. "Boarea" är 5340 m2, dvs ungefär 2000:- SEK per m2, även om "bara" 4000 m2 går att använda (hyra ut) på grund av brand. Antagligen får man ta kostnaden för att riva själva huvudbyggnaden också om man nu inte vill göra en totalrenovering. Själva slottet verkar ha stått utan tak sedan 2010.

Övriga 14 byggnader verkar väl intakta, inklusive simhallen, även om det finns frysskador, dåligt underhåll, dålig standard och vattenläckor både här och där. 

Fastigheten är klassad som hyresfastighet, hotell- och konferensanläggning, men möjligheterna är förstås oändliga även om anläggningen är i bedrövligt skick.

Men det lokala läget är förstås förträffligt, på en solig höjd över en sjö i mörkaste Småland. Eller så köper man en 15 m2 stor lägenhet i Stockholm istället för 5340 m2 byggnader med 54 rum, simhall etc, samt 158 657 m2 mark och oändligt med jobb...

Hos Google Maps hittar ni anläggningen här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

50 kommentarer:

 1. sorgligt att det har fått förfalla, men det finns många billiga hus i Småland oavsett storlek. Hittade mer info här: http://www.facebook.com/Solhojden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm handlar väl om att sjön är för liten och avstånden till allfartsvägar för lång? Annars hade en 9-håls golfbana varit möjlig i blandad terräng :). Men sådana projekt finns det redan för många av...konkurser väntar pga av överetablering när väl överskottslikviditeten försvinner i kommande statsskuldskrasch.

   Radera
  2. 15 Ha är ju ingenting. Räcker inte för jakt eller skogsförråd. Sälja villatomter till tyskar? 20 år för sent. För liten vattenpöl trots trevlig omgivning. Skall man lägga ner miljoner på byggnader? För eget boende då! Undrar hur marknaden för liknande hus ser ut i Småland med omnejd? Hus i bättre skick alltså!

   Radera
 2. Det blir faktiskt under 200 kr kvadraten...

  SvaraRadera
 3. Intressant! Säger en hel del om vad man inte får (Stockholm) och vad man får (Sverige exklusive Hufvudstaden) för sina pengar. Jag vet att livet som författare och den rådande starka säkerhetspolitiska debatten har tagit ut sin rätt på de försvarsrelaterade inläggen här på bloggen men kan du inte börja skriva lite om det igen? Dina sammanställningar av insatsorganisationerna och luftvärnet utgör exempel på sådant jag vill se mer av. I övrigt önskar jag dig en trevlig dag!

  SvaraRadera
 4. Den gamla kåken! Ni skulle bara ana vilka rövarhistorier som fanns kring Slottsfastigheter AB. Ryska maffian och jag vet inte allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, det förklarar ju prislappen!

   Radera
  2. Branden var väl kanske inte heller något missöde, utan anlagd av ägarna?

   Radera
  3. Otroligt nog var det nog en äkta olycka. Det saknades nämligen försäkring. Kass kakelugn var orsaken. Tag varning, kamin-entusiaster.

   Radera
  4. Och marken är bara vatten ...utan fisk

   Radera
 5. "Men det lokala läget är förstås förträffligt, på en solig höjd över en sjö i mörkaste Småland. Eller så köper man en 15 m2 stor lägenhet i Stockholm istället för 5340 m2 byggnader med 54 rum, simhall etc, samt 158 657 m2 mark och oändligt med jobb..."

  Tragiskt nog så går det att tjäna mer pengar på lägenheten på 15m2.

  Finns inget värde i byggnaderna - bara massa kostnader. Ryktas om att lokala ungdomar varit inne i byggnaderna och trashat.

  Kolla husen på hemnet.se i samhällen runt om.

  300.000 för ett hus på 150 m2 i fint skick och ändå säljer det inte. Trakten är död.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyskarna tröttnade på Småland. För mycket mygg.

   Radera
  2. Stockholmssyndromet.....hahah...men banken är kidnapparen denna gång. Och vi är de som drabbats!

   Radera
 6. Har ni sett på värderingen?
  Helt en analys av vad hotellverksamheten kan ge.
  1 300 000 är som hittat om man vill ha denna typ av fastighet.
  Vilken organisation som helst borde kunna räkna hem den summan.

  10 -20 miljoner vore mer rimligt pris för dessa byggnader!
  Men läget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och skicket? Kåken har ju stått utan tak i ett år och var inte direkt i topptrim innan dess heller. Den s k "poolen" var en algodling redan 2008, de renoveringar som är gjorda på andra byggnader är fuskiga polackarbeten, mm etc.

   Köper man detta så köper man ett monster som måste matas med miljoner i flera år innan det går att få tillbaka en spänn.

   Radera
  2. Värdet på anläggningen baseras på vad anläggningen bedöms kunna inbringa, däri har läget en avgörande betydelse. Frågan är om man kan få den beläggningen som värderingen utgår ifrån.

   Sen är det ju uppenbart att man måste få kåken i brukbart skick och kanske även fixa till ryktet ifall man har hyrt ut i alltför dåligt skick.

   Radera
  3. Man får anamma romerska traditioner.
   varje gods med självaktning skall ha en ruin...
   Sedan räcker det ju att använda de byggnader man behöver...
   15 hektar mark kan ju omvandlas till skog vilket blir 100 000 kr per hektar...
   Är det odlingsmark som kan användas omedelbart så köper man "stödrätter", vilket skall ge minimum 196€ per år i det närmaste årtiondet...
   Det var det positiva man kan hitta i urskogen så här rätt av...

   Radera
  4. @Thomas; Är du inte ute och cyklar nu. Innefattar inte de 15 HA sjön?
   Sjön är väl nästan 15 HA?

   Radera
  5. Givet en kurs om 8,50 så är 196 euro*15 ha ca 25000 kr/år.

   Det motsvarar en avkastning om 2,5%.

   Sätt pengarna på banken istället.

   Radera
  6. När skogen om 70-80 når avverkningsbar ålder jag. Ser ut som det idag mest är åker(eller bara sjö)!

   Radera
  7. rttck...
   Jo, du har nog rätt...
   men man kan använda mitt resonemang överlag..
   Väl? (Skogen växer ju så om man vill bli skogspatron så är det ju en start i alla fall...)
   Så riv huvudbyggnaden direkt.

   Radera
  8. Nja om det finns befintlig skog ja! Skattereglerna är väl fortfarande så förmånliga att de kan utnyttjas som finansiering av köpet. Men skogsbruk är ändå en långsiktig verksamhet. Har man bara en plätt(100 HA)så är nog trevligt om läget är bra och och man samtidigt har ett trevligt ställe att åka till för jakt och rekreation etc. Skötsel av skogen kräver arbete vilket kräver en hel del areal för att det skall löna sig att lägga ut på entreprenad. 15 HA snabbväxande småländsk skog kanske kan vara trevligt men avkastningen per år är inte märkvärdig sett till skötselkostnader och stora prissvängningar. Trottoarbönderna har härjat friskt nu sedan 80-talet och de avverkar friskt utan att orka vänta tills skogen vuxit klart. Skog har blivit spekulation. Därför har jakten blivit populär och drivit upp priserna på mark än mer. Nej jag tror det snart är dags för en större rekyl. Bästa köpläget är alltid när ingen annan vill köpa.

   Radera
  9. Hmmm...rttck
   Du har helt rätt..
   Misstänker att du har en del skog....
   En undring... Hur resonerar SÖDRA när man just nu höjer timmerpriset?
   Har du någon fundering?

   Radera
  10. Skild från skogen.....var min sambos :)
   Har inte följt med sedan skilsmässan!
   Skogen är normalt alltid sencyklisk men idag(sedan 15 år) är mycket avhängigt vad som händer i Ryssland(import av råvara) liksom export till nya marknader(Asien) för trä och vissa papperskvalitéer.
   Men jag antar att skogen fortfarande är sencyklisk men å andra sidan handlar det kanske om en återhämtning efter lageruppbyggnaden från Gudrunstormen och att småhuskraschens effekter och den allmänna lågkonjunkturen internationellt. Problemet är att skogspriserna alltid rört sig inom intervall. Och det beror på att de stora massatillverkarna alltid styrt marknaderna. Papper alltså. Och pappersindustrin har nästan undantagslöst tvingats till stora investeringar som via konkurrensen gjort att deras råvara alltid rört sig inom ett typiskt amplitud-band. Sågverken å andra sidan har av tradition varit mindre och mer lokala än massa-kokarna(som ligger vid kusten!). Men sågverken har även de oftast haft överkapacitet. Problemet är just de volativa priserna. Asien-uppsvinget gör att de hoppas på en ny långsiktig vår(export på allvar?). När det gäller Södra så tycks priserna varit lite nedtryckta från förra året men priserna idag förefaller ändå rätt höga jmf med hur det brukar se ut efter konjunkturnedgångar. Alltså bra priser. Problemet är väl annars att priserna på skogsfastigheter stigit under så lång tid(förutom förra året då de föll...till slut). Det skapar högre avkastningskrav delvis. Jag har som sagt ingen koll längre på skogsmarknaden. Och det tar lite tid att uppdatera sig vilket jag f.n saknar intresse för.
   Men dagens prishöjningar? Gissning! Uppgång i Euro-kursen kan förändrat prisbilden. Sågverken har återigen gått igenom en jobbig nedläggningsperiod vilket förbättrat kapacitetsläget för övriga?


   Radera
 7. Gör som Bert Karlsson, satsa på en flyktingförläggning.
  Lönar sig fort och ger arbetstillfällen för bygden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genialiskt. Standarden kommer antagligen uppfattas som hög av flyktingar.

   Radera
  2. Klockrent....det gäller bara att bli säker på att flykting-kontraktet på 5 år är i hamn före fastighets-kontraktet :)

   Radera
  3. Ja det vore kanske något för den som är i flyktingbranschen. Inget för mig.

   Radera
 8. Någon som vet hur det ser ut med rivningskrav? Det blir dyrt att riva och ännu mycket våldsamt dyrare att renovera. Hur länge kan man låta ett hus stå och förfalla utan att få problem med myndigheterna? Hjälper det om man hänger presenningar över allt eller får det inte heller se ut så hur länge som helst?

  Det finns inteckningar på fem miljoner. Det innebär såvitt jag förstår att man tar på sig så stora skulder när man köper. Är pantbreven bundna till fastigheten eller kan kronofogden vilja komma åt ens andra tillgångar för att kunna lösa pantbreven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det exekutiv auktion tvingas du ju inte överta alla skulderna. Det är ju det som är poängen.

   Radera
  2. "Poängen" med en exekutiv auktion är rimligen något annat, exempelvis att kronofogdemyndigheten vill få ut de pengar som går att få ut.

   Radera
  3. Dels det men också att driva affären till ett logiskt avslut. Om fordringarna kvarstod efter auktionen blir det ju inget avslut.

   Radera
  4. Varför bryr man sig då om att informera om pantbrev som finns på fastigheten? De är väl i så fall helt ovidkommande för köparen?

   Radera
  5. Pantbreven följer med fastigheten så ju större belopp desto bättre för köparen, därav informationen.

   Radera
  6. Det "förfaller" inte om det ser ok ut från utsidan och fastigheten i övrigt inte växer igen eller sprider gifter etc så att grannarna "drabbas". Äganderätten i Sverige är nog hyfsat stabil så länge man sköter sig. Staten och kommuner har själva en hel del spökslott.

   Radera
  7. Pantbreven har ju kostat drygt 100 000:- att skaffa så helt klart har de ett värde för eventuell köpare. Inte troligt att det går att utnyttja hela panten när värdet på fastigheten har sjunkit så kraftigt dock. Det krävs en hel del arbete under många år med fastigheten innan man kan nyttja mer än en bråkdel av panten.

   Radera
  8. Även om alla pantbreven antagligen i dagens läge inte är användbara så är det av vikt att känna till deras existens, om fel pantbrev är på vift så kan de andra bli oanvändbara.

   Radera
 9. Nu något viktigare; Den globala mobiltelefon-försäljningen faller för första gången sedan 2009(krisen). Inte nog med det. Vi vet alla att mognande marknader går mot lägre priser pga konkurrens och därmed sämre telefoner rent materialmässigt(som vi diskuterat här förut). De håller alltså sämre. Men det innebär inte automatiskt att vi kommer att byta upp oss lika snabbt som tidigare. Det beror på pris och nya teknik-genombrott. Jag tror det blir en större paus kommande två år. En urtoppning om ni så vill.

  http://www.telegraph.co.uk/technology/mobile-phones/9867272/Mobile-phone-sales-fall-for-the-first-time-since-2009.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apple kommer att bli varse denna utveckling rent värderingsmässigt. Risk för 250-nivån alltså. Däremot väntar nog en mindre uppåtrekyl från 400-nivån!

   Radera
  2. Ja därom tvista de lärde, Apples Tim Cook säger idag på idg följande:
   "Han tillägger att det finns fortfarande rum för Apple att växa på marknaden för smartphones, och företagets marknadsandelar har inte mattats av. Förra året skeppades det 700 miljoner enheter, en siffra som enligt Tim Cook kommer att fördubblas de närmaste åren.

   Dessutom når iPhone endast ut till cirka hälften av alla konsumenter världen över, det är en stor marknad som väntar enligt Tim Cook"

   När det gäller den del av världen som vi lever i så kanske det stämmer att vi inte byter upp oss så ofta som tidigare, det är ju endast marginella förbättringar mellan de olika IPhonerna.

   Radera
  3. Apple ska ner i källaren.
   Nokia är redan där och bjuder på gravöl när så är dags.

   Radera
  4. @KarlE; Denna o-penetrerande marknad väntar förstås. Men först när priset fallit till deras nivå. Och på deras marknad krävs först infrastruktur, dvs basstationer med nät för satellit-kommunikation. Tyskland som inte ens har täckning för 3G i stora delar!

   Radera
  5. Sen kan man lägga till att iPhone numera är en ganska ordinär produkt i sammanhanget.
   Inte ens iPad sticker ut längre, dom skryter om sin retina-skärm som är gjord av Samsung.
   Nej, kejsaren är naken, resan neråt kan börja.

   Radera
 10. Ja den som lever får se, Apple har ju tidigare uppfunnit nått man inte visste att man behövde.
  Det var väl MP3 spelarna som plötsligt blev IPod, Telefonerna som plötsligt blev IPhone och senast pekdatorerna som blev IPad. Jag tror inte man skall underskatta Apple.
  För ordningens skull har undertecknad inga aktier i Apple

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant så Karl. Men jag tittar mest på börscykler och makroekonomi och därefter på teknik och konkurrensförmåga. I den ordningen just nu. Inte alltid så förstås utan allt måste förstås utgå från mikorperspektivet. Men alla större hedgefonder har Apple sedan länge och kursreaktionerna har nu visat att det är dags för paus. Men 400-nivån är viktig för om genombrott sker där har vi med en långsiktigt bekräftat säljsignal att göra. Då väntar 250-nivån. Så att köpa Apple är inte fel kring nuvarande nivå om man fortfarande tror på bolaget VÄRDERINGSMÄSSIGT. Funderar själv köpa om kursen faller en bit till. Och kommer säljsignalen är det en utmärkt ingång för en kort affär.

   Radera
 11. Utan Steve Jobs är Apple som vilket företag som helst.
  Tycker redan deras produkter känns trötta.
  Visst kan man fortfarande mjölka sin trogna skara (sekten) ett tag till men allt har sin tid.
  Kom ihåg att Apple var konkursmässigt 1997 innan Steve Jobs kom tillbaka som vd.

  SvaraRadera
 12. Har slottsbubblan spruckit? Såg att Carl-Jan Granquist hade något ute på panikförsäljning...

  SvaraRadera
 13. Det förefaller som en prima flyktingförläggning, som man kan tjäna grovt med pengar på. Det kommer vara fullbelagt hela tiden. Vore jag mindre feg och lat skulle jag försöka köpa skiten. Men min anknytning till trakterna ligger ca 150 år tillbaka i tiden, förmodligen vinner jag inte budgivningen och jag har andra saker för mig än att driva flyktingförläggning.

  Om någon annan här är intresserad av att satsa på det hela skulle jag kunna tänka mig att gå in som delägare. Jag kan stå för nödvändig renovering för att få igång verksamheten.

  SvaraRadera
 14. Det säger en hel del om tillståndet i Sverige när det, enligt samlade förståndet här, är mest lönsamt att göra flyktingförläggning av ett sådant fint ställe.

  Immigrationen är ett affärsområde som troligen behöver belysas ganska mycket.

  Appropå en tidigare kommentar: Vilken bygd är inte död i Sverige? Skatteutsugningen har gått för långt.

  SvaraRadera
 15. Klockren invandrarförläggning!

  SvaraRadera