Aktuellt

Fem KTH-forskare: Höghastighetsbanorna kan inte motiveras av klimatskäl

Fem forskare från KTH skriver i en debattartikel att Miljöpartiets höghastighetsbanor inte kan motiveras av klimatskäl, då de "inte led...

2013-02-03 13:25

Skönmålning av de nordiska ekonomierna i The Economist

The Economist har en artikel där de nordiska ländernas ekonomier och statliga reformer hyllas, nästan helt utan insikt eller kritik.


Nej, detta är inte positiva söndag än.


Vi som bor i Sverige vet att skönmålningen i The Economist är grovt felaktig och rent förljugen.

Bara som exempel så struntar man i den privata skuldbubblan och Norges och Sveriges bostadsbubblor, utan tittar bara på den statliga ekonomin, som alltså ligger i balans för svensk del tack vare ett man fått hushållen att skuldsätta sig istället för staten. I själva verket är Sverige skuldsatt värre, eller i linje med, Grekland när man tittar på den totala skuldsättningen. The Economist kallar detta för den nya supermodellen - att ligga i topp bland världens mest skuldsatta länder. 

Skönmålning har blivit det nya mantrat hos alliansregimen. Alla problem förklaras som särintressen, det nya inneordet hos alla zo(m)bies. Fasaden måste upprätthållas, så till den grad att det blir rent löjeväckande när våra politikers kompetens består i att Googla felaktiga uppgifter från Internet och använda i debatten.

Som jag påtalat tidigare, användandet av nyspråk är ett typiskt grepp som fascistregimer använder. Särintressen är det nya bruna. Senast idag sade Anders Borg i Public Service/SR/P4 att svenskt näringsliv är ett särintresse. Fredrik Reinfeldt har förklarat att försvarsutgifter ska ställas mot vård och skola, trots att vård och skola inte är statliga utgifter utan landstings och kommuners utgifter. Men med logiken att allt ska ställas mot vård och skola, så kan man konstatera att jobbskatteavdrag etc alltså direkt tagits från våra skolor och vårdinrättningar enligt Reinfeldt.

Vad är inte ett särintresse? Var går gränsen för ett särintresse? Är det när mindre än 50% av befolkningen berörs? T ex de 8% arbetslösa? Det borde vara ett särintresse med Reinfeldts logik och retorik. Man ska dock inte glömma att med rådande räntor så lär jämviktsarbetslösheten ligga närmare 8% och man kan alltså kalla detta särintresse för full sysselsättning i ännu ett utfall av zo(m)bie-nyspråk.

Tillägg: Läsartips om en artikel hos Bonnier/DN där Stefan Fölster tar död på myten att invandrarorter har mer sociala problem. Tvärt om hittar man de största sociala problemen på orter med få invandrare, inklusive högst ungdomsarbetslöshet - på spanska nivåer. De tjugo bästa orterna har alla större andel invandrare än medlet. Stefan Fölster:

"Det är under alla omständigheter orimligt att en pseudodebatt om problem med invandring tillåts skyla över att Sverige har stora och växande sociala problem i invandrarfattiga orter."
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

71 kommentarer:

 1. Frustrationen man känner inför våra politiker börjar ta sig skrämmande proportioner.

  I vissa kommuner i Sverige börjar vi nå ungdomsarbetslöshet som vi ser i Spanien och andra krisländer inom EU.

  Jag utgår ifrån att du har sparat den här trafikdrivande pärlan till lite senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ett klart samband mellan socialdemokratiskt styrda kommuner och utanförskap.

   Radera
  2. @gefle
   Intressant. Vi får hoppas att det vänds på alla stenar i debatten, detta är onekligen angeläget. Vi får också hoppas att argumenten som lyfts fram är ordentligt understödda med forskning och fakta.

   Inte speciellt svårt att se om det du säger stämmer. Har du lust att presentera siffrorna så att vi kan få en uppfattning om vad "klart samband" innebär?

   Radera
  3. @gefle: mnja, skulle väl säga det inte bara är i/på sosse-styrda orter som korrelationen existerar; snarare de flesta orter där kommunpolitikerna ser uppdrag i kommunen som ett trappsteg i karriären :>

   Radera
  4. Frågan är vad som är orsak och verkan. Kanske försöker invånarna med socialdemokraterna när allianspartierna har misslyckats att få deras kommun på fötter.
   Moventia

   Radera
  5. Det är bara att gå igenom de kommuner som nämns i artikeln så kommer ni fram till samma slutsats.

   Radera
  6. @gefle
   Vad tråkigt att du inte hade ett bättre svar. Det hade varit intressant att ta del av hur du kom fram till en "slutsats med ett klart samband", med elva stycken datapunkter.

   Radera
  7. Önskar att det fanns något bakom Fölsters artikel men det gör det inte i dagsläget vad jag kan se. De kommuner han nämner som avskräckande exempel har dock SAP vid makten.

   Om vi nu sätter ett likhetstecken mellan utanförskap och arbetslöshet så är det otvetydigt så att kommuner med SAP vid makten har generellt högre arbetslöshet än dito borgerligt styrda kommuner.   Radera
  8. "På kort sikt borde en politisk möjlig reformväg kunna ta lärdom av ett antal gamla bruksorter som faktiskt är i färd med en remarkabel omvandling, som Åtvidaberg, Surahammar eller Hallstahammar. Gemensamma nämnare där är en uppryckning i den politiska ledningen och förvaltningen och en kraftfull satsning på företagsamhet."

   Huvuddelen sossar som styr.

   Min poäng är att du inte kan dra slutsatser på det underlag som finns i artikeln. Jag är egentligen inte ett dugg intresserad av diskussionen kring någonting rörande andra aspekter än det som kommit fram så här långt i artikeln. Både du och jag behöver ta del av rapporten i sin helhet och se dataunderlaget, innan vi kan dra några slutsatser rörande annat än det som framkommit så här långt.

   Radera
  9. Om vi tittar på de län med högst arbetslöshet ser det ut som följer, jag delar nu in i traditionellt vänster-höger-perspektiv. Siffrorna gäller kommuner med vänster - respektive högerstyre.

   Värmland: 9 vänster, 6 höger.
   Västmanland: 9 vänster, 0 höger.
   Blekinge: 2 vänster, 2 höger.
   Södermanland: 6 vänster, 1 höger.
   Örebro: 9 vänster, 2 höger.

   Summa summarum: 35 vänsterstyrda kommuner respektive 11 högerstyrda kommuner i de 5 län med högst arbetslöshet. Koalitioner över blockgränserna har jag uteslutit. Miljöpartiet återfinns på båda sidor av blocket och inverkar inte på ovanstående siffror.

   Radera
  10. gefle:
   Du vet dock inte vad du mäter. Det kan vara så att i den typen av kommuner så väljer folk att rösta på bidragsgivare.

   Men du ser inte i mätningen vem/vad som orsakade eländet.

   Radera
  11. Det kan också vara så att folk förlitar sig på det gamla systemet där samhället skall hålla folk under armarna när det kärvar...
   TCO, SACO, LO...
   Alla som det senaste seklet levt på denna rörelse, där olika organisationer styr vanligt folks liv i detalj...
   Hur tar man sig ur detta?
   Om politiken överger dessa människor så kommer nya politiker....

   Radera
  12. There´s more to the picture than meets the eye...

   Radera
  13. @gefle
   Så vad det det där med källor. Var har du fått arbetslöshetsstatistiken från? Det är mycket möjligt att du har fått tag på 2012 års siffror redan, men jag ställer mig tvekande till det.

   Baserat på 2011 års siffror på förvärsintensitet: Du får byta ut Örebro och Södermanland mot Skåne och Östergötland. Jag konstaterar bara att dessa två län är övervägande Alliansstyrt. Det är som xycorr och Thomas Gunnarsson redan har konstaterat. Du kan inte dra de slutsatser du så gärna vill göra i alla fall

   Radera
  14. "Du kan inte dra de slutsatser du så gärna vill göra i alla fall"

   Vad får dig att tro att jag vill dra en slutsats?
   Jag har överhuvudtaget inte diskuterat de bakomliggande orsakerna som brukssamhällen som avfolkas osv.

   Radera
  15. Ok, du skrev de här tidigare inlägget enbart för att skapa substans till debatten, men du hade fel. Är det ett mer korrekt konstaterande?

   gefle2013-02-03 13:47
   Det finns ett klart samband mellan socialdemokratiskt styrda kommuner och utanförskap.

   gefle2013-02-03 16:53
   Det är bara att gå igenom de kommuner som nämns i artikeln så kommer ni fram till samma slutsats.

   Radera
  16. Om man med utanförskap menar arbetslöshet så är det korrekt det jag skrivit.

   Fattar ärligt talat inte vad du tjatar om.

   Radera
  17. Om du inte fattar vad jag "tjatar" om, då är det meningslöst att fortsätta diskussionen.

   Sov gott!

   Radera
 2. Särintresse är alla som inte har egna intäkter och utgifter i balans!
  Försvaret är viktigt liksom skola , äldrevård och polisen-men de är särintressen när en budget skall sättas samman-på samma sätt som skattebelastare och betalare!
  Säg den ÖB som säger att vi har nog fått för mycket budgeterat och vill dra ner lite för att de gamla skall få lite bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra sagt!

   Radera
  2. Som gammalt särintresse, bonde, så är det trevligt att slippa sitta ensam i båten....
   Till slut så blir alla särintressena en majoritet och tillsammans inser att det verkliga särintresset är Riksdagens ledamöter....

   Radera
  3. Kjell-Olov Feldt nämnde en gång på 80-talet hur många särintressen han så. Och det var flera ggr Sveriges befolkning om jag minns rätt.

   Radera
 3. Cornu, kan du skjuta sönder axpixlat resonemang kring Fölsters slutsatser? Hur ser du på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. GBG, jag läser inte Avpixlat och kan alltså inte se på det på ngt sätt. En sajt vars enda budskap är "allt är invandringens fel" är totalt ointressant. Att de skulle ifrågasätta Fölster är väl en lågoddsare.

   Utan att ha läst Avpixlat kan jag gissa på några ifrågasättanden.

   1. Kommuner med dålig ekonomin har inte råd att ta emot invandrare.
   2. Kommuner med god ekonomi har råd att ta emot invandrare
   3. Invandrare har ingen lokal förankring och när de alltså bosätter sig inom landet så väljer de förstås kommuner och regioner med bättre ekonomi, medan svenskar fortfarande har en koppling till sin lokala bygd.

   Men det är väl inte poängen med Fölsters inlaga. Poängen är att man inte (likt (sd)/avpixlat) ska ignorera att det finns en tickande/exploderande bomb av social misär på många "vetefärgathår-svenska orter" och strunta i dem.

   Sedan visar Fölsters rapport att (sd)/avpixlat/affestatistik ägnar sig åt cherrypicking och bryter ut enskilda variabler och kör mot invandringen. Fölster har satt samman en svensk HDI-modell som ger den totala bilden istället för att handplocka ut de enskilda variabler som stöder en egen uppfattning.

   Men som sagt, jag kommer inte läsa Avpixlat, det gör jag aldrig. Jag vet redan att de menar att allt är invandringens fel. Vad än det handlar om.

   Radera
  2. För övrigt har ju knappast The Economist besökt dessa 34% ungdomsarbetslöshet-orter, utan åkte väl till Södermalm i Stockholm.

   Radera
  3. De tar sig explicit an Fölsters debattartikel och tar bara en liten stund att läsa. Jag hade uppskattat det men valet är ju naturligtvis ditt! Själv ser jag mer stor oro på förorten och utanförskapets utveckling och det är självupplevt.

   Radera
  4. Fölster påpekar att det finns andra problem än invandring!
   Samt en viss korrelation mellan näringsliv och arbetslöshet samt sociala problem. Arbete förhindrar tillfälle till synd!

   Men det som han pekar på är väl att vi även har inhemsk migration och att detta utarmar mindre attraktiva samhällen. På samma sätt som all migration gör! Skillnaden är väl att inhemska migrationen ser annorlunda ut.

   Sen tror inte jag att The Economist ser annat än siffror och jämför över Europa!
   Ni som gillar dystopier kan ju ägna er åt navelskådning-ett trist hål utan framtida användning-den var mer betydelsefull förut!

   Radera
  5. Fölsters undersökning är bara trams! Tyvärr Cornucopia men Avpixlat kör över honom totalt.

   1. Han skiljer inte på högutbildade invandrare från västvärlden (eller från andra världsdelar för den delen) och analfabeter från tredje världen, där många vill leva enligt religionens regler och där kvinnan inte arbetar. (Inget ont om dessa människor men där finns en oerhört hög arbetslöshet, mycket på grund av att de är dåligt utbildade eller rena analfabeter.)

   2. Fölster använder troligen också begreppet invandrare som liktydigt med utlandsfödda. Det innebär att andra generationens invandrare som är starkt överrepresenterade på alla de problemområden som Fölster tar upp – dåliga skolresultat, arbetslöshet, bidragsberoende, kriminalitet osv – hamnar i gruppen svenskar, något som ger en starkt missvisande bild av invandringens konsekvenser för samhället.

   Det handlar inte vad man tycker eller inte tycker om invandringen; det handlar om att Fölster, precis som andra nyliberaler som Johan Norberg, använder sig av ett ohederligt sätt för att motivera mer invandring från tredje världen för att kunna skapa sitt låglöneproletariat.

   Om ni tycker att jag är misstänksam mot invandrare från tredje världen, så kan meddela att Tino Sanandaji (med kurdisk bakgrund) är en av mina idoler när det gäller ekonomi och dylika ämnen.
   http://super-economy.blogspot.ru/

   För övrigt kommer Sverige att bli ett mellanting mellan ett I-land och ett U-land om bara ett tjugotal år, om man ska döma av Human Development Index (som mäter BNP, medellivslängd och utbildningsnivå) prognos, där Sverige beräknas sjunka från plats 15 till 45. Konstigt nog drabbar detta inte våra nordiska grannar. Självfallet har detta att göra med hög invandring från MENA-kulturen.

   Jag är också fullkomligt övertygad om att många svenskar kommer att välja att emigrera i framtiden, i takt med att 7-klövern väljer att fortsätta pytsa in pengar i ett projekt som sex av sju riksdagspartier redan 1989 (googla på "Luciabeslutet") sade att det inte höll. På den tiden hade Sverige en handfull utanförskapsområden - i dag kan de vara uppe i 200 stycken ...

   Efter att ha studerat svensk invandrings- och flyktingpolitik dagligen under tre års tid - allifrån hur politiker resonerade på sextiotalet och fram till i dag, statstisk från Emigrationsverket och BRÅ, texter från utländsk press med mera - så kan jag bara säga att jag är trött på politikernas lögner.

   Läs gärna Merit Wagers blogg, så kanske det går upp ett ljus hur vilken bluff politikerna utsatt oss för. Jag kan också meddela att Wager tycker illa om SD, ifall nu någon skulle tro det motsatta. Däremot så har hon under flera års tid försökt övertyga politiker, journalister och myndigheter om den havererade invandrings- och flyktingpolitiken, men ingen, eller få, vågar göra något av rädsla för att få rasistkortet nerkört i halsen.
   http://meritwager.wordpress.com/   Radera
  6. Alla normala människor vill visa kärlek till andra människor, bland annat genom att hjälpa människor i nöd = flyktingar. Alla normala människor vill vill också ta ansvar och hjälpa Sverige ekonomiskt. Men det verkar också finnas vissa som endast tillhör endera kategori och helt sonika tänker med hjärtat ELLER hjärnan. De står ju i motförhållande till varandra och är politiska motståndare.

   Jag tror att alla måste använda BÅDE hjärnan och hjärtat. Annars drar vi felaktiga slutsatser och kan hamna fel åt endera håll.

   Radera
  7. Självklart har gamla bruksorter problem.
   Min egen kommun som är en teko-ort har problem.
   Här har 1900-talets industri försvunnit och alla som jobbade där har skaffat andra jobb.
   Och är man immigrant från Finland, Jugoslavien eller Chile och satsat sitt liv på denna ort, så inte vill man bryta upp igen....
   Ungdomarna har naturligtvis samma problem som överallt inom EU...
   Var finns jobben. Om de inte finns på hemorten....
   Norge!
   Jojo...alla kan inte åka dit....
   Så istället för att peka finger åt olika håll borde Stefan Fölster göra som han brukar!
   Komma med konstruktiva förslag, som:
   "Skatter, som vid upphörande, staten inte förlorar några inkomster, skall tas bort!"
   Så ett Vettigt Grundavdrag, som skulle skapa arbetstillfällen och ekonomisk aktivitet, utan att staten/samhället skulle tappa skatteintäkter egentligen måste införas för alla medborgare, oavsett var folk bor eller vilken situation de befinner sig i!!
   Gör som den engelska regeringen, höj Grundavdraget och ge folk en möjlighet att skapa sig en egen framtid utan styrning från Reinfeldt eller Fölster.
   Befria folk från politikens klåfingrighet!!
   Höj Grundavdraget med 50 000 kr i år och 50 000 kr ytterligare nästa år.

   Radera
  8. Så är det, det svenska samhället är på väg utför och utsätts för stora påfrestningar. Den rödgröna snällismen har gift sig med nyliberalerna som vill ha fri invandring och, underförstått, ingen välfärdsstat. Dessa röster dominerar i media och de berörs ej heller dirket av massinvandringen från MENA eftersom de bor "på andra sidan av stan".

   Sanandaji gjorde slarvsylta av nyliberale Johan Norberg, där JN hävdade att S hade felciterat Jan Ekberg men där Ekberg gav Sanandaji rätt. Ekberg uppskattade invadnringens kostnader till ca 50 miljarder år 2007, då vi hade högkonjunktur, tog emot färre samt utbildningsnivån var högre än idag.

   Radera
  9. Och som ett tillägg...
   De "vetehårsfärgade" yngre kommuninvånare här har för det mesta finsk bakgrund, ty de riktigt "äkta" blondinerna har finsk bakgrund.
   Den gamla lokalbefolkningen här har relativt mörkt hår eller cendré...
   På andra ställen, som Dalarna, har folk oxå mörkt hår...
   men who care...

   Radera
  10. Hansa: "Jag är också fullkomligt övertygad om att många svenskar kommer att välja att emigrera i framtiden"


   Tja, min son har tagit det steget. Har var så pissed off på kriminella invandrare att han flyttade.

   Nu finns det förvisso invandrare där han nu är men de är inte kriminella. (De som gör brott åker ut, och de som kommer in är nog inte så kriminellt lagda).

   OBS att han alltså inte är negativ till invandrare. Den som på något sätt läste in något sådan har fel på läsförståelsen.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Du borde nog läsa Avpixlat Cornu. Finns mycket intressant där bara man behåller sin förmåga till kritisk granskning.
   Vad de flesta i Sverige, inklusive Du, inte vill eller förstår att diskutera är kulturella och sociala aspekter på invandringen och det är dessa som är de viktiga. Ekonomi är naturligtvis intressant men fattigdom och ekonomiska motsättningar är en utlösande faktor för konflikter mellan olika grupper men den ursprungliga förutsättningen för konflikters uppkomst är förekomsten av olika grupper från första början. Det går inte och är knappast önskvärt att skapa helt homogena samhällen men lika lite är det önskvärt att skapa samhällen som fullständigt fraktionerade och som saknar sammanhållning. Avpixlat och SD är bara reaktioner på en massiv folkförflyttning där enorma grupper människor nu flyttat in i vårt land och gruppen svenskar nu måste förhålla sig till. Att det blir konflikter när befintliga etniska grupper ska hantera den plötsliga tillkomsten av flera nya kan knappast vara överraskande. Frågan är snarare hur detta ska hanteras på bästa sätt. Det är inte konstruktivt att bara avfärda alltihop som ett inneboende fel hos en grupp (rasisim hos svenskar) eller förneka existensen av problematiken.

   Radera
  13. Till Hansa-mannen, som säger

   "Självfallet har detta att göra med hög invandring från MENA-kulturen."

   Det behöver inte vara så. även om det korrelerar. Ser man hela Sverige som en summa av särintressen, kan vad som helst hända.

   Radera
 4. Löjligt av Fölster et al att jämföra småkommuner som Munkfors och Töreboda som nästan inte har några invånare alls med kommuner som Stockholm och Göteborg. Han borde röra sig utanför tullarna oftare.

  Om ungdomsarbetslösheten i Munkfors är 30% så är det knappast 10 000-tals individer vi talar om, kanske 100.

  Skriver inte The Economist att arbetslösheten bland foreigners (utrikes födda?) är 50%, för landet som helhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte jämföra olika postnummer i Gbg och Stockholm, skulle det kanske falsifiera hans tunna lilla tes? Jämför Hammarby sjöstad med Norsborg, Södermalm med Akalla, Hjulsta och Kista. Und so weiter.

   Läser vidare i The Economist att 50% av de som sitter på straff längre än 5 år i svenska fängesler är foreigners.

   Radera
  2. Kan ju vara på sin plats att påtala att Kriminalvården inte för någon statistik över detta. Utländska medborgare dömda till fängelsestraff är 28%. I övrigt är Krimnalvården förbjudna att föra statistik över folks etnicitet och siffran 50% kan alltså inte bekräftas eller avfärdas. Det finns alltså ingen officiell statistik och som sådan är siffran därmed ointressant och kunde lika gärna vara något annat.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Jan Guillou skrev en artikel i AB 1996, då han besökt svenska fängelser, och konstaterade att 75% av internerna då var "svartskallar", som han själv uttryckte det.

   http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/guillou/guillou6.html

   Radera
  5. Det finns en automatik i domstolssystemet numera.
   Har man som utländsk medborgare nått ett visst straffvärde så är utvisning på livstid givet.
   Och självklart måste det därmed vara en närmast majoritet av utlänningar i svenska fängelser.
   Sverige svenska bovar har, alltså en viss procent av befolkningen, men gästspelande utländska bovar kan man inte stoppa innan de spelat, så att säga...
   Alltså måste svenska fängelser ha en övervikt av utländska bovar. Vi har ju ett öppet samhälle och icke ett Nord-Korea...

   Radera
  6. Sjuklöverns stolta, ehuru överlastade flaggskepp - Immigration - börjar ta in vatten. När det börjar gå upp för Sjuklövern att deras acklamerade "Multikulti"-paragraf kapitel 1 § 2 i Regeringsformen i Grundlagen:

   "Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas."

   kräver att statistiken måste särredovisas, såsom i USA, för olika etniska, språkliga och religiösa minoriteter, finns det risk för att flaggskeppet sänks. För då måste även Kriminalvården redovisa de olika minoriteterns andel av den totala fängelskundskretsen. Annars bryter mot Kriminalvården mot andan i grundlagen.

   Radera
  7. Nej, kanske inte så smart att jämföra små orter som Munkfors, Töreboda eller Ragunda med Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö med tillsammans 3,7 milj inv 2012, om man vill studera eventuella samband mellan invandrartäthet och sociala problem.

   Men nu är det ju inte heller det Fölster vill, utan han vill slå ett slag för sitt särintresse företagsklimatet samt göra reklam för sin nybildade "baby" lobbyorganisationen Reforminstitutet: "Hänger dåliga värden på indikatorer för mänsklig utveckling samman med andelen invånare med utländsk bakgrund, eller handlar det mer om dåligt företagsklimat?" Se
   http://www.reforminstitutet.se/wp/wp-content/uploads/2013/02/rapport_manskligutveckling1.pdf
   sid 3

   Vi ser fram emot nästa rapport, som utlovas

   Radera
 5. Regeringen för tystnadens politik så långt som möjligt inför valet nästa år. Statens finanser är mycket sköra eftersom minsta störning som leder till fallande aktivitet skär likt en kniv genom varmt smör. Regeringen rider förstås på den "nysvenska modellens förträfflighet under ny regim". Varför medverka till något som riskerar störa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders Borg verkar nervös (tics), så det är nog skörare än man kan tro...

   Radera
 6. Ser fram mot att Stefan Fölsters "Reforminstitut" får den uppskattning det förtjänar.
  ;o)

  SvaraRadera
 7. Vore intressant att veta vad som inte är särintresse, d.v.s. allmänintresse enligt Reinfeldt et al. De nya moderaterna blir mer och mer obegripliga, men verklighetens folk kommer förmodligen än en gång att flockas till dem i nästa val, efter att en formidabel floskeltsunami ad nauseam vuvuzelats ut i propagandakanalerna.

  SvaraRadera
 8. Bland det mest skrämmande med Economist-artiklarna var att dom med emfas påstår att Norge är med i OPEC. Att det 1) inte ringer en varningsklocka i skribentens hjärna när hen skriver detta eller 2) skribenten inte ens ids skriva "OPEC" på Wikipedia och kolla vilka länder som faktiskt är med i OPEC gör att jag kommer ha ytterst svårt att lita på Economist överhuvudtaget framöver.

  SvaraRadera

 9. Jag är starkt kritisk till den svenska invandringspolitiken och anser att merparten av kritiken mot Fölsters resonemang i Avpixlat är sakligt välgrundad.

  Likväl välkomnar jag Fölsters budskap som konstruktivt, men givetvis inbäddat i de floskler som måste användas om man vill bli läst av etablissemanget.

  Jag har inget emot att det framhålls att det finns stora och växande sociala problem på orter med få invandrare. De flesta bör ganska snabbt inse att problemen hade varit mångdubbelt större om dessa orter hade haft många invandrare, och att de problem som nu finns hade kunnat lösas om man fick del av de resurser som nu läggs på invandringen.

  Det spenderas enorma summor på invandrare, på artificiellt jobbskapande för invandrare och på de områden där många invandrare bor, och Fölster visar att en av konsekvenserna blir problem för svenskar på "svenska" orter. Att situationen i t ex gamla bruksorter och på vissa orter i Norrland skulle kunna förbättras väsentligt om man kunde disponera en del av de enorma belopp som läggs på invandringen är väl självklart. Å andra sidan hade problemen då varit så gigantiska i invandrarområdena att vi troligen redan hade haft inbördeskrig i landet.  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra skrivet! Det är synd att han måste blanda in invandrare för att få publicitet. Landet håller snabbt på att gå under av långvarit skatte- och regelförtryck och ingen inom tullarna (i någon storstad) bryr sig.

   Till Tomas Gunnarsons eminenta förslag om grundavdrag vill jag foga att skillnader i beskattning mellan företag och privatpersoner måste bort samt momsen ner till max en femtedel. Valet står mellan att skära ner välfärden eller att inte ha något att skära av alls.   Radera
 10. Jag bor i Skärholmen utanför Stockholm där jag uppskattar att cirka 80 % är invandrade från hela världen. Under de tio år jag bott här har gradvis en insikt vuxit fram att det är invandrarna som bäst kommer att klara en framtida recession. De är vana att snirkla sig fram på alla sätt i detta överkomplexa samhälle. Det kan man se på exempelvis kolonilotterna och i loppmarknaden. De kommer att snabbt se till att skaffa odlingsmark när grossisterna i Årstahallarna inte längre har något att erbjuda. Redan har de fixat riktiga köttbutiker när ICA och Coop bara för grytbitar och biffar. När samhället brister kommer det att vimla av höns utanför husen. Får kommer att vandra på gräsytorna i väntan på slakten. Sedan finns det vänskapsband och familjesammanhållning värda namnet medan svenskarna lever isolerat i tron på att "man klarar sig själv i alla lägen".
  Moventia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer...
   En bekant från Balkan brukar säga att: "den dagen så sätter sig svensken på en stubbe och kommer att svälta ihjäl..."
   Så skapa er en klan i amerikansk stil...
   Vårda er släkt och era vänner, ty de kommer att vara er enda hjälp.

   Radera
  2. Intressant vinkling! Men jag kan inte hålla med. Ni generaliserar "svensk" till att betyda "unga etniska svenskar med liberala åsikter boende i storstadsområdena". Den dagen samhället drabbas av allvarliga och ihållande störningar kommer svenskar att söka sig till dem de förstår sig på dvs andra etniska svenskar. Etnisk och kulturell samhörighet är så fundamental så den är sannolikt biologiskt betingad i flockdjur såsom vi. Kanske kommer en del individer försöka fortleva i den individualistiska utopi som folkhemmet utgjorde under den historiska parentesen 1960-2015 men dessa kommer att ha mycket små möjligheter att hävda sig emot sammansvetsade grupper med gemensam etnicitet.

   Radera
 11. Från adjungerande professor Stefan Fölsters debattinlägg ”Sociala problem vanligast i orter med få invandrare” i DN.:

  "Det är under alla omständigheter orimligt att en pseudodebatt om problem med invandring tillåts skyla över att Sverige har stora och växande sociala problem i invandrarfattiga orter."

  Det är bra och viktigt att det uppmärksammas att det finns stora problem i övriga Sverige, med avfolkning, arbetslöshet, indragen samhällsservice, EU:s jordbrukspolitik etc. Men att förlöjliga/förringa det problematiska resultatet av den förda invandringspolitiken, genom att kalla den för en pseudodebatt, är direkt ohederligt av en professor.

  Betänk då att utrikesfödda kostar statsbudgeten 1,5 - 2,0 % av BNP (ESO 2009:3), att utrikesfödda är överrepresenterade med 5 ggr i anmälda våldtäktsfall (BRÅ 2005:17) samt att mediantiden för en invandrare att få ett jobb efter PUT är 7 år (Nyamko Sabuni 2009).

  Vad som ytterligare kastar en mörk skugga på Fölster, som eventuellt bärare av epitetet vetenskapsförankrad forskare, är att han varken nämner rapportens namn eller har någon källhänvisning i debattartikeln.

  SvaraRadera
 12. Hittade även den här pärlan i The EconomistImmigration and growing inequality are making the Nordics less homogeneous

  En lösning på den dystra bild som Fölster målar upp, vore att man bättrade på invandringen/flyktingmottagandet till dessa hålor och vips kommer välståndet öka och det sociala utanförskapet att minska. Snacka om win, win! Hoppas Billström läser detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna strukturella omfördelning av transfererings­systemens medel från svenskar till invandrare anses av svenska forskare – som aldrig citeras i svensk media – bidra till att undergräva solidariteten och betalningsviljan även hos välbeställda svenska skattebetalare, enligt "The Economists experter".

   Tidningen noterar också skillnaden mellan Danmark och Sverige vad gäller invandringspolitiken och konstaterar att inkomstklyftorna mellan arbetande svenskar och bidragstagande invandrare ökar, medan man i Danmark sett den motsatta utvecklingen sedan 90-talet.

   Är vi måhända dåliga på "cherry piking" i Sverige? Nä klart vi inte är det måste ju såklart bero på den strukturella diskrimineringen annan förklaring kan ju inte stämma.

   Radera
 13. Har ni sett att Anders Borg har följt upp statsministerns uttalande?
  Borg avslutade med orden: ”Jag är en stark anhängare av ett starkt svenskt försvar.” Apropå nyspråk, doublespeak.
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/anders-borg-talar-ut-om-enveckasforsvaret_7883558.svd

  SvaraRadera
 14. Jah håller med dig i sak när det gäller Alliansens fasadsamhällbygge, men jag tycker å andra sidan att det är bättre att utländska investerare får en positiv bild av Sverige än en negativ bild.
  Dvs det är inte vi svenskar som ska klaga utan de utlänningar som använder Economist för att bilda sig en uppfattning om Sveriges ekonomi.

  Jag antar att ekonomerna på Economist är nyliberaker och att alla nyliberaler behöver lite pep-talk för att inte beröras då man ser sviterna av sin politik i tex Irland.

  När det gäller nyliberalism, jag trodde inte att du skulle så okritiskt referera till en artikel (Fölsters) skriven av en toknyliberal sponsrad av "Stiftelsen Fritt Näringsliv". Hoppas att det är ett olycksfall i arbetet.

  Svenskt näringsliv är ju för invandring enbart för att kunna sänka lönenivån och tjäna mer pengar. Man föraktar ju både svenskar och invandrare, vilket ju är dubbelt så illa som både sjuklövern (som föraktar svenskar) och Sd (som föraktar invandrare).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Touché.

   Får skylla på olycksfall i arbetet från särintresset svenskt näringsliv.

   Radera
 15. "Svenskt näringsliv är ju för invandring enbart för att kunna sänka lönenivån och tjäna mer pengar."


  Tror för egen del att det är rent nys.
  Och ingen av de högre uppsatta näringslivspersoner jag träffar på har ens varit i närheten av att uttrycka något sådant.

  Och inte är det med något nöje de outsourcar till utlandet.

  Fö ser jag inte att invandring skulle sänka lönenivån. Lönenivåerna stipuleras i huvudsak av facket i kollektivavtal.
  Och när lönepamparna inte får som dom vill blir det strejk.
  Och att deras medlemmar blir arbetslösa pga att de strejkar till sig högre löner struntar facket i. Det är tom uttalat.
  Så att det kommer in invandrare kan inte ha någon påverkan på nivåerna i kollektivavtalen.

  Det finns ingen logik och rationalitet i påståendet.


  Men det är en helt korrekt observation att Cornu glatt godkänner vissa referenser och data. Men sågar det han inte gillar som värdelöst (och hänvisar till att det inte är officiell data). Det gör han t ex i kommentarerna en bit upp.

  Men div bloggares yranden om peak pil tar han glatt in utan minsta ifrågasättande.

  Jag skulle gärna se ett lite mer konsekvent agerande på den punkten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vad menar nyliberalerna när de säger att trösklarna in på arbetsmarknaden måste sänkas?

   Jag tolkar det som att ersättningsnivåer ska sänkas, arbetsrätten förändras och minimilönerna sänkas. Jobbet ska gå till lowest bidder.

   Radera
  2. Lönen sätts efter principen om tillgång och efterfrågan. Högre invandring medför större arbetskraftutbud och lägre lön.

   Det finns ingen anledning att tro att den principen inte skulle gälla bara för att arbetskraftsutbudet ökas genom invandring.

   Det kan måhända vara politiskt laddat, men de fundamentala ekonomiska principerna gäller oavsett.

   jämför med USA där reallönerna (medianen) har minskat sedan 70-talet.

   Radera
  3. I en fri marknad sätts lön bla av tillgång och efterfrågan (men också baserat på en mängd andra faktorer).

   Men Sverige är inte en speciellt fri marknad. Med kollektivavtal mm som sätter den rejält ur spel.

   Vissa egna företagare kan reglera ned sin ersättning, men i övrigt är det bara att följa nivåerna i kollektivavtalen.

   Radera
 16. Jag slogs av att the Economist artikel om invandring i princip bekräftar SD:s syn på invandring.

  Att Sverige har massinvandring
  1) "Mass immigration is posing serious problems for the region."

  Att invandrare står för en stor del av de allvarliga brotten och är kraftigt överrepresenterade.
  2) "50% of prisoners serving more than five years, are foreigners. "

  Att vissa flyktinggrupper är extremt svårintegrerade
  3) "For Somali immigrants [coming to Sweden] is like being transported to Mars."

  Att hela den svenska välfärdsstaten är hotad av massinvandringen
  4) "For the Nordic countries to be able to afford their welfare states they need to have 80% of their adults in the workforce, but labour-force participation among non-European immigrants is much lower than that. In Sweden only 51% of non-Europeans have a job, compared with over 84% of native Swedes. The Nordic countries need to persuade their citizens that they are getting a good return on their taxes, but mass immigration is creating a class of people who are permanently dependent on the state."

  Vet inte om journalisten på the Economist har rätt i sina resonemang men jag tycker det är uppseendeväckande att jag aldrig läst en liknande artikel i någon av de större svenska medierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Punkt 1 är ju odiskutabel, Sverige tar emot överlägset flest invandrare i Europa per capita och har gjort så under lång tid. Och tyska läkare dominerar ej i statistiken över mottagna.

   Punkt 2 är ju känslig och som Cornu påpekat så skulle man ju vilja se en källa. BRÅ har iofs statistik över våldtäkter och den är väldigt tydlig.

   Punkt 3, lyssna på Katarina Gunnarssons P1-reportage om SFI med invandrare som är analfabeter... Kunskapssamhället here we come.

   Punkt 4, ganska självklart när man tänker efter. Se övriga punkter.

   Summa sumarum så sätter massinvandringen djupa spår i samhället för lång tid framöver, resurser som kunde satsats på t ex utbildning, forskning, innovation, höjda löner i offentlig sektor, sänkta skatter osv. En rimlig uppskattning om man extrapolerar J Ekbergs resultat är att invandringen och dess kringkostnader kostar ca 100 miljarder om året, jmf med sjukvården på ca 60 miljarder. Inte konstigt att MSM inte vill att du ska få veta något, de vill att du ska tycka som de säger åt dig att tycka. Mycket Orwellskt.

   Radera
  2. @Fredrik, kostar och kostar. Många invandrare utför arbeten i lågbetalda sektorer och framförallt vården. De servar oss med bland annat omsorg, mat och städning på högst obekväma tider, sådana arbeten som svenskarna är "för fina" att uträtta. Utan invandrare så skulle dessa arbeten behöva tillsättas av svenskar, och då skulle en större andel svenskar inte kunna uträtta "de fina arbetena", tjäna mer pengar, och skuldsätta sig.

   Visst är det sant att invandring kostar pengar, men den frigör också resurser till värdeskapande aktiviteter inom "de fina yrkena". Alla SD- och Avpixlat-anhängare likt dig själv förvrider sanningen och ser endast en sida av myntet.

   Har du någon gång tänkt på hur svenskarna utnyttjas i t.ex. Norge? Där är det vi som är invandrare, och landet lusekofta skulle knappast gå runt lika väl utan billig lågkvalificerad arbetskraft som uträttar de "tråkiga jobben", så att normännen själva kan fokusera på "fina jobb".

   Sen kan vi ta upp den fria rörligheten av kapital, globalisering och tekniska framsteg, krig och misär, och många fler faktorer som också påverkar hur månniskor förflyttar sig. Det är en annan diskussion, men välkommen till verkligheten. Vill man vara en öppen ekonomi eller Autarki? Den som gillar gillar det förstnämnda utan kan mycket väl flytta till Nordkorea där de har en jämn och homogen kultur.

   Radera
  3. @Jordnära

   Du menar alltså att "etniska svenskar" hade kunnat avstå från dessa "servande" (märkligt ordval med tanke på att ersättning utgår...) arbeten om invandrade människor inte hade utfört dem?

   Det framstår som osannolikt med tanke på att vi har en stor inhemsk arbetskraftsreserv som är tvingade att söka arbeten över hela landet om de inte ska förlora rätten till försörjningsstöd/socialförsäkringsersättning. Eller tänker du på alla slavarbeten inom restaurangbranschen som aldrig hade utförts för 10 kr/h om det inte vore för invandring fr tredje världen?

   Radera
  4. 160 timmar i månaden x 10 kronor = 1600 kr/månaden. Oj, finns det så billig arbetskraft att tillgå i Sverige. Inte undra på att så många utlandsfödda startar restaurang. Smarta jävlar dom där utlandsfödda.

   Radera
  5. 2) "50% of prisoners serving more than five years, are foreigners. "

   Är ju direkt felaktig. Detta eftersom man är immigrant och sedan blir man svensk medborgare, alltså Svensk.

   Radera
 17. Varför använde du "Duranadal17" istället för Cornu?

  Snacket om fachism är intressant, dock så verkar det väl så... att fachism behövs när andelen fårk är så stort. Problemet är väl att politikerna ser sin chans och ser till att andelen fårk blir större.

  SvaraRadera