Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2013-02-26 10:56

SCB: Villapriserna föll i hela Sverige 2012

För första gången sedan 1992 föll villaprisindex i hela Sverige förra året, inklusive alla storstadsregioner och övriga regioner, norra Norrland undantaget. Detta enligt SCB:s villaprisindex.

Riket och storstäder.

I tre regioner, Stor-Malmö, Sydsverige och Småland med öarna var fallet en fortsättning av nedgången i index som inleddes 2011, men i resten av landet är nedgången alltså ny.

Detta stärker tesen att bostadsbubblan nu toppat och vi för villor alltså korrekt såg toppen 2011. Hur det ser ut för bostadsrättsmarknaden finns inga uppgifter från SCB, men gissningsvis har den fortsatt uppåt, om än i låg takt. Vi har under 2012 kunnat konstatera att övriga statistikleverantörer som Mäklarstatistik och påhängande Valueguard visat på en losskoppling av priserna på  bostadsrätter och villapriser.

Övriga södra halvan av Sverige
Mina uttalanden om att bostadsbubblan har spruckit 2011, vilket jag fick viss medial uppmärksamhet (t ex i SVT Rapport) för var alltså fel. Det gällde nämligen bara för villor, så jag erkänner: Jag hade antagligen fel om bostadsrätterna och därmed hade jag fel.
Norra Sverige.

Bubblan är dock enormt mycket större inom bostadsrätter, som bara är klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar, föreningar där speciellt de nya har en riktigt usel ekonomi och orealistiska ekonomiska planer. Bostadsrätter är dock generellt nominellt billigare, om än dyrare per kvadratmeter, vilket gör att folks allt mer ansträngda kreditutrymme inte drabbat bostadsrätterna lika hårt än så länge. Det går fortfarande att köpa en bostadsrätt för "endast" en halv miljon i vissa områden i Göteborg, medan en friliggande villa kräver det fyrdubbla. Detta är förstås extremfall bland de lägre priserna, men visar på att det krävs mindre kreditutrymme för bostadsrätter, generellt, än för villor. Normalpriser ligger snarare på det dubbla, dvs 1 MSEK för klubbmedlemskapet och 4 MSEK för villan.

Man ska inte ta lätt på den första nedgången i villaprisindex på 20 år och andra gången sedan 1975. Det kan förstås fortfarande handla om en tjurfälla inför den riktiga kraschen och kanske rekylerar priserna upp under 2013 för att först krascha på allvar 2014 - 2015?

Bubblor är som bekant irrationella och kan alltså alltid fortsätta lite till, men det leder bara till en värre smäll.

Kom ihåg att bubblan är enormt mycket större den här gången än i början av 90-talet. Smällen blir därefter och den här gången har vi redan skurit ner på välfärden i förväg. Varifrån staten ska ta pengarna när man ska rädda bankerna den här gången återstår att se.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Nog finns det åtgärder.
  Uppskjutna materialinköp till försvaret, där kan man spara mycket. Vi kan utbilda en ny stenkastarbataljon, omekaniserad. Kostar nästan inget i drift.
  Utvidgat utegångsförbud inom polisen kan också ge resultat, inga mer OB- eller fordonskostnader.

  SvaraRadera
 2. Svenska staten har goda finanser med måttlig statsskuld relativt BNP och ett så litet budgetunderskott att tillväxten gör att skuld/BNP sankta fortsätter att falla. Så de kan snabbt låna upp nån biljon för att rädda bankerna. Men räcker det? Irland hade knappt nån statsskuld alls och dessutom betydande budgetöverskott innan krisen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Irland och Spanien och hela Baltikum sågs ju som förebilder och det var ju många välbetalda människor i Sverige som tyckte att vi borde kopierat Irlands ekonomi rakt av för att få lika god tillväxt här. Det lustiga är att väldigt högt uppsatta människor ofta vill ta ansvar när saker går bra, men när saker går dåligt så är det någon annans fel. Carnegie skulle ju räddas till vilket pris som helst. Och ta detta med SAAB där svenska staten numera är ägare till ett värdelöst reservdelslager därför att man inte kunde bestämma sig.

   Det är alltid enklast att slösa med andras pengar när man slipper ta ansvar. Detta både inom privat och offentlig sektor.

   Radera
  2. Kan inte mer en instämma till 100%

   Radera
 3. Om du kollar på vår svenska ålderspyramid så ser du att boomer-generationens barn som du själv tillhör nu byggt bo. Det yngsta barnet av en typisk 3-barnsfamilj med föräldrar födda 1945(störst grupp) är idag ca 35 år innebärande att de nyligen skaffat sitt första barn eller på väg att göra det. Vi befinner oss mitt i en nedgång av antalet individer om man exkluderar invandring. Nästa ökning kommer först om 10-15 år...om de lyckats hitta jobb förstås!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inget som tyder på kommande befolkningsökning inte inräknat invandring. Sverige har bland de högsta födelsetalen i västvärlden och det räcker inte till. Alla födelsetal i väst är sjunkande, faktiskt i hela världen. Enligt Hans Rosling har nu antalet barn i världen nästan slutat växa helt. Det är bara ökande livslängd som orsakar befolkningsökningen i världen nu.

   Radera
 4. Prisdiagrammet över villapriser uppvisar en klassisk toppformation med en avslutande uppåtriktad 5´e våg. Detta är ingen garanti för att priserna toppat, bara en bedömning av sannolikheter bättre än 50%. Resten är fundamentalanalys, plus en hel del rationalitet vilket saknats under lång tid. Vi väntar mao på en bekräftelse från alla BLT´s och presumtiva BLT´s att paradigmen kommer ner på jorden igen.


  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Tyvärr kommer dom väl göra vad dom gjorde sist, dvs sälja ut tillgångar. Att man säljer ut Nordea i det här läget visar dock enbart att Borg är en vettig ekonom. Om man säljer ut Vattenfall och gruvor är det däremot mer beklämmande. Nu har det gått ung 20 år som Svenskar inte fått utdelning av exempelvis AssiDomän. Naturligtvis har man nån punkt där de ackumulerade utdelningarna överstiger värdet på försäljningen. Naturligtvis skulle det varit bättre att ha avkastning på Assi nästa 100 år istället för en snabb bukfylla ~'93.

  SvaraRadera
 7. Vad händer?
  Gissningsvis följande:
  maximal allmän pension = garantipension
  maximal a.kassa efter 12 mån = garantipension
  maximal sjukkassa efter 12 mån = garantipension
  garantipension = existensminimum
  Konsekvensen blir att de som står utanför arbetsmarknaden får acceptera att leva på existensminimum eller söka socialhjälp/gå till soppkök
  jobbskatteavdragen slopas för de som arbetar
  höjda avgifter inom barnomsorg, skola och vård
  och sist men inte minst - kanske en avtrappning av räntebidragen?
  Det finns hur mycket offentlig välfärd som helst att skära i,
  folk får sluta köpa latte och bo lite enklare bara :-)

  SvaraRadera
 8. Staten får väl göra som i lyxfällan om den hamnar i knipa, sälja ut något man har. Tror att ryssarna skulle betala riktigt bra för Gotland.

  SvaraRadera
 9. Men det bästa är väl ändå om vi alla blundar, sjunger we shall overcome och håller tummarna för att bubblan inte spricker. Ve och fasa om folk faktiskt skulle behöva betala tillbaka sina lån. Så kan vi väl inte ha det? Återbetalning av lån? Är det inte egentligen allmosor från de snälla bankerna?

  SvaraRadera
 10. En sak är säker: Servicen till landsbygden kommer att upphöra och alla kommer att koncentreras till tätorter. Ordningen är ungefär: Järnväg > butiker > bensinstationer > fast telenät > busstrafik > elnät.

  En bilresa på några mil utanför tätorterna visar att nybyggnad och underhåll av bostäder minskat under många år, och de som bor kvar har större och större vedtravar. Det är främst pensionärer som bor på landet numera, och de klarar sina bostäder under sin kvarvarande livstid, men sen kommer deras hus att få förfalla.

  Ett antal jordbrukare och skogsåkare blir kvar, liksom några kluster vid kusternas massafabriker. Skogsindustrin går dock mer och mer mot "Nordsjölogistik", och behöver inget omgivande samhälle för att fungera. De kan flyga ut slovener i transporthelikoptrar för att köra skogsmaskin i femveckorspass medan de bor i kontainrar med dieselgenerator och parabolantenn.

  SvaraRadera