Cornucopia?

2013-02-20 10:01

Sätt att få hit våra tolkar

Nu när den svenska insatsen i Afghanistan avvecklas så kommer vi lämna efter oss afghanska tolkar, som arbetat för vår svenska Afghanistanstyrka och därmed har en extremt hög hotbild mot sig när vi lämnat. Alliansregimen, med Tomas Billström, bryr sig inte och är beredda att lämna dem och deras familjer i talibanernas händer utan gömmer sig bakom "oberoende myndigheter" (Bonnier/Expressen). Billström är dock inte ensam att vilja lämna dem i Afghanistan.


Tolkarna har dagligen riskerat livet tillsammans med svenska soldater och har varit helt avgörande för de svenska insatserna, och i några fall dödats eller sårats (förlåt, numera skadas man i de krig Sverige deltar i, inte såras) i tjänsten. De har alltså riskerat livet för svenska soldaters skull och även rent formellt varit anställda av svenska Försvarsmakten.

Det är helt rimligt och moraliskt rätt att erbjuda dem och deras familjer asyl i Sverige, men alliansregimen tänker inte lyfta ett finger kring detta. Istället anser man att det är Försvarsmaktens eget problem.

Här finns dock en lösningar, nämligen "oberoende myndigheter" med tillhörande frånvaro av tjänstemannaansvar. Man kan skita i regelverk, speciellt om man också ser till att brista lite i dokumentationen. Samt är lite kreativ.

Försvarsmakten kan t ex anställa tolkarna hemma i Sverige och därmed ordna uppehållstillstånd i inledningsvis två år för tolkarna. Man kan sedan förlänga anställningen ytterligare två år och efter fyra år kan tolkarna söka permanent uppehållstillstånd. Som arbetande i Sverige kan de också få uppehållstillstånd för sina familjer. Detta kan alltså Försvarsmakten göra på egen hand. Dock ska ju alla tjänster utlysas offentligt, så vem som helst får söka, men man kan ju dels göra tjänsterna hemliga och dels kan man kräva i utlysandet av tjänsten att man som merit ska ha jobbat som tolk åt svenskar i Afghanistan. Vad för sysslor de ska göra åt Försvarsmakten när vi inte längre är i Afghanistan lämnas som en övning, men något bör man kunna hitta på åt dem. Kanske kan de agera figuranter eller statister på Försvarsmaktens övningar?

En andra variant är att det dras igång en insamling till löner åt tolkarna i fyra år, så bildar någon engagerad ett svenskt företag som anställer tolkarna som konsulter här i Sverige och på så sätt ordnar uppehållstillstånd åt dem för arbetskraftsinvandring. Sedan får deras konsulttjänster säljas i mån av deras kompetens, om det så är lokalvård, eller för den delen konsultarbete hos svenska säkerhetsbolag med kunder i relevanta regioner.

En tredje variant är att Försvarsmakten helt enkelt sätter dem och deras familjer på svenska Hercules eller C-17 flygplan och flyger hem dem till Sverige tillsammans med svenska soldater. Väl på Karlsborg eller Såtenäs, så får de söka asyl på sedvanligt sätt, utan att alltså behöva finansiera flykten från landet själva. Antagligen det snabbaste sättet att få ut dem ur Afghanistan, oavsett. 

Kom ihåg att politiker som integrationsminister Billström (m) eller försvarsminister Enström (m) inte får lägga sig i Försvarsmaktens myndighetsutövande. Det vore ministerstyre. Tills det kommer ett regleringsbrev eller lagstiftning som förbjuder Försvarsmakten att plocka hem tolkarna på egen hand, så kan vare sig Billström eller Enström hindra detta. Oberoende myndigheter...

Möjligheter finns iaf för den som inte måste ha regeringens godkännande. Som alltid, kom ihåg politikerna är en del av problemet, inte en del av lösningen
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

25 kommentarer:

 1. De kan ju jobba för migrationsverket och svara för tolkning åt alla de barn som kommer hit från Afganistan.

  SvaraRadera
 2. jovisst, snacka om särintresse...

  hörde förresten att Tolgfors har skrivit om ARCHER på sin Facebook sida - har dock inte Facebook och kan därmed inte kontrollera det. Rätt intressant ändock att den fd vapenvägraren skriver om artillerisystem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. han vill väl visa att han lärde sig något under karriären

   Radera
 3. Det är ju bara för er som stödjer vårt krig i Afghanistan att bjuda hem var sin tolk att bo hemma hos er, så lär ju det räcka gott och väl. Vad är problemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, för uppehållstillstånd måste de ha jobb med svenska lönenivåer.

   Radera
  2. Hade vi haft (c)enterpartiets fria invandring så hade det dock varit möjligt.

   Radera
  3. Uppehållstillstånd får vem som helst i världen automatiskt ifall du anställer vederbörande. Borgarna har verkligen infört en liberal arbetskraftsinvandring, det är bara att fylla i ett par blanketter, saken prövas inte ens, det beviljas automatiskt under alla omständigheter.

   Ni som förespråkat att "vi" ska kriga i Centralasien och reta upp galna talibanska självmordsterrorister som därför försöker döda oss på gatan i julruschen, ni borde själva bära konsekvenserna av detta och inte skrikande kräva att andra ska betala.

   Radera
 4. Försvarsmakten kan hålla en tack och medaljudelningscermoni för tolkarna. En passande plats kan vara karlbergs slott. Om tolkarna och deras medföljande familjer råkar söka asyl så är det inte försvarsmaktens problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkt idé. Flyg hem dem och deras familjer för medaljcermonin och sedan är det som sagt inte Försvarsmaktens fel att de råkade passa på att söka asyl samtidigt...

   Radera
 5. Det är naivt och ett drag av den moraliserande storsvensksjukan att tro att tolkarna råkar illa ut. Om de vill så kan de gå med i någon talibanförening och konvertera till den rätta läran och hållas fram som lysande exempel och locka fram ännu fler desertörer från regimens korrupta styrkor. Bortsett från detta har det noll betydelse vad som händer med dom. De tog ju jobbet för att få bra betalt och ett äventyr, på liknande sätt som svenskarna som har åkt dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja pengar brukar förstås förvrida människors beteeende. Något som är allt vanligare här hemma och väst sedan ungefär 30 år.

   Radera
 6. Tycker det är lite lustigt att det bara är tolkarna som kommer till tals i debatten, varför hör man inget om de lokalanställda städarna, hantverkarna, fixarna etc. Fast det är klart, tolkarna har alltid sett sig som lite förmer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng!
   För att tolkarna kan prata på engelska, förmodar jag förklaringen är...

   Radera
  2. När tolkarna tolkar för journalisten vad hygienteknikern säger blir det: "Städaren säger: JAG måste få åka till Sverige annars blir jag halal".
   :-D

   Radera
 7. Undrar varför inte Försvarsmakten var ärlig nog att klargöra situationen för dessa anställda tolkar när de erbjöd jobbet. Man förstod riskerna vilket man borde reglerat i anställningsavtalen. Moralen går att hantera även juridiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De trodde kanske de skulle vara på vinnande sidan när kriget var över?

   Radera
  2. Du har helt klart en point i det kgb35

   Radera
 8. Låt dom komma hit men låt SÄPO hålla ett öga på dom. Lojaliteten verkar sitta i plånboken på dessa människor och vem vet vilken utländsk makt de kan tänkas att favorisera nästa gång.

  SvaraRadera
 9. När man tar del av flera av kommentarerna här så slår det mig att det inte är konstigt att SD's siffror stiger.

  SvaraRadera
 10. Nästa gång Sverige är ute och krigar i tredje världen vill vi nog ha ett bra rykte om oss när det gäller behandlingen av lokala kollaboratörer. Annars blir det svårt att få tag på villiga personer. Rykten sprids snabbt i den globaliserade tidsåldern. Vem vill jobba för en invanderande armé som lämnar kollaboratörerna åt fienden när det är dags för återtåg?

  Som Cornu tidigare har varit inne på så kräver den nya svenska försvarsinriktningen med internationella "insatser" (dvs krig) att Sverige utvecklar en för oss helt ny krigarkultur och krigarattityd av t.ex brittisk eller dansk typ.

  Cornu: Bra kreativa förslag för att få hit tolkarna! Om FM helt sonika tog hit dem och ställer regeringen inför faktum skulle nog majoriteten av folket stå på FM:s sida. Låt oss hoppas att det finns några fritänkande officerare som vågar genomföra något dylikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt oss hoppas att Sverige sköter sitt eget territorium i fortsättningen och inte försöker "uppfostra" andra länder i vad som är rätt och fel.

   Radera
  2. @Clabbe:

   Ja, ryktet borde föregå oss i denna globaliserade värld. Så eftersom vi inte tagit hem några tolkar från Somalia, Liberia, Kongo, Gaza, Sinai, Libanon, Bosnien, Makedonien, Västsahara, Kosovo eller nåt annat av de ställen svenska soldater varit tidigare, så borde ju inte heller tolkarna i Afghanistan förvänta sig att få följa med till Sverige.

   Eller?

   Radera
  3. @Belii:

   Så som jag har förstått det så är hotbilden mot de afghanska tolkarna betydligt högre än mot tolkarna i de länder du nämner. Vad jag vet har inga svenska tolkar mördats i de länder du nämner, medan risken för detta verkar vara stor i Afghanistan. Om tolkarna, eller andra som hjälpt Sverige, mördas när Sverige drar sig ur utan att Sverige lyfter ett finger för att hjälpa dessa ser iaf jag risken att det i nästa oroshärd Sverige militärt ger sig in i sprids ett rykte om att Sverige lämnar kollaboratörer i sticket.

   Åtminstone USA, Frankrike, Kanada och Nya Zeeland har asylprogram för sina forna tolkar:
   http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vanta-inte-tills-forsta-tolken-dodas_7920962.svd


   Radera
 11. Om det, enligt Tobias Billström, är försvarsmaktens (FM) problem med dessa tolkar, så finns det en möjlighet för FM att slå två flugor i en smäll. De krigsvana tolkarna får fylla upp vakanserna och vara legoknektar i Insatsorganisation 2014 (IO 14) under åtta år, samtidigt som FM dövar sitt moraliska samvete. IO 14:s är ju, som vi nu alla vet, dimensionerat för utländska insatser. Därefter får tolkarna återgå till sina sysslor hemma i Afghanistan.

  En annan variant är dessa afghaner ges tolkningsföreträde åt Sjuklövern problemformuleringsprivilegium.

  ... Och i bakgrunden står Flyktinggeschäftet och gnider girigt sina händer i vetskapen om ännu ett lukrativt prejudikat, med tanke på IO 14:s framtida verksamhetsfält, där Sverige ska ta ställning för endera sidan i global konflikthärdar.

  SvaraRadera
 12. Varför kan inte några frivilliga soldater eller officerare gifta sig på plats med tolkarna? Äktenskapsförord reglerar ev. kapital och tillgångar, svensk präst finns på plats. Om nu det råder brist på frivilliga kvinnliga soldater till de förmodat manliga tolkarna så är samkönade äktenskap inget problem i Sverige och ännu en större grund för den sökande att få uppehållstillstånd i Sverige.

  De flesta soldaterna lär vara unga och ogifta så lämplig partners lär vara välrepresenterade på plats.
  http://www.migrationsverket.se/info/3412.html

  SvaraRadera