Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2013-02-23 11:05

Reinfeldt avgår - Borg tar över

Bonnier/Expressen har fått uppgifter om att Reinfeldt har köpt sig ett högavlönat jobb som EU-frälse för alla de svenska skattemiljarder han sett till att pumpa in i EU under regimen Borg/Reinfeldt. Föga överraskande så ska Borg ta över.


Vilket är rätt logiskt, det är främst Borg som styrt i regimen Borg/Reinfeldt, och han ligger bakom mycket av politiken och Nya moderaterna om man ska tro Bonnier/DI Weekend. Inte osannolikt används Bonnier här av (m) för att via Expressen+DI sondera opinionen om att byta ut Reinfeldt mot Borg. Uppgifterna kan mycket väl vara direkt från moderaterna, och avsiktliga. De är i så fall korrekta i sig, men om Reinfeldt avgår så beror det på hur reaktionerna på helgens uppgifter blir.

Vi/jag har länge hävdat att Reinfeldt hela tiden satsat på att göra en karriär i EU, vilket är anledningen till att han slaktat ut svenskt självbestämmande och varit den största mesen vi någonsin haft på statsministerposten. Under parollen vi vill inte förlora inflytande har han gått med på i princip vad som helst och har t ex höjt den svenska EU-avgiften med 68%. "Vi" i den parollen var singularis majestätis, dvs Reinfeldt ville inte försätta sina chanser på ett skattebefriat högavlönat jobb i EU. Reinfeldt har siktet på att bli EU-kommissionens ordförande efter Barroso enligt uppgifter till Expressen.

Det är också hög tid att avgå nu, innan valåret 2014 drar igång på allvar. Plus att Reinfeldt på så sätt slipper sopa upp resterna efter åtta års vansinnig politik på i princip alla fronter. Det är ju inte mer än rätt att Borg får sopa upp skiten, då det varit hans idéer.

Anders Borg har ju tidigare sagt att han inte tänker sitta kvar som finansminister ytterligare en mandatperiod. Men han har inte sagt ngt om att inte ta över statsministerrollen.

Som vanligt kommer Expressens uppgifter att förnekas till de blivit sanna.

46 kommentarer:

 1. Jag tycker inte Anders Borg ger intryck av att vilja bli statsminister. Och tror inte att han har den auktoritet som Göran Persson och Reinfeldt på olika sätt har och som verkar vara viktig för den rollen.

  2:e vice partiordföranden tillika tung minister är... Beatrice Ask! Gunilla Carlsson är 1:e vice och biståndsminister, men väl inte så känd. Vice statsminister är FP:s Jan Björklund som alltså tar över automatiskt om inget annat bestäms.

  Om inte Reinfeldt avgår nu, i år, så lär han sitta till mitten av nästa mandatperiod, eller bli avsatt efter valnederlag, M brukar inte vara så förlåtande då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tippar att Bea Ask tar över M. Partiets PR-strateger anser säkerligen att en kvinna skulle plocka väljare på marginalen från MP och S. Anders Borg är alldeles för, jag vet inte, har inte en framtoning som tilltalar de som tvekar mellan vilket parti att välja. Han är starkt förknippad med finans och det är ju ett "hårt" ämne som miljöpartiester inte förstår nånting om. Dessutom är han liksom självsäker och lite manligt individuell med hästsvans och lite flinande och så, det är ju inte tillåtet i vår politiska massmedia!

   Men vem vet, han kanske illa kvick gror skägg, klipper håret, går upp 20 kg och börjar uttala meningslösheter med myndigt tonfall, och då gör han ju garanterat succé i valresultaten.

   Radera
  2. Dessutom är Bea Ask lättmanipulerad eftersom hon är obildad, oerfaren, trögtänkt, osäker och inte förknippad med några särskilda värderingar om nånting. Så Anders Borg kan fortsätta bestämma med henne som partiledare. Partipolitik handlar ju om att gynna de harmlösa, så att man inte får nån farlig rival om makten.

   Radera
  3. Vilket bladder...
   Mme Ask har 30 ar i partitoppen och ganska klara idéer om vad hon vill och inte vill. Skenet kanske bedrar?

   Radera
  4. Hon har säkert en bild av att hon vill bli partiordföranden, hon är ju redan vice, och statsminister. Vad jag menar är att hon inte vill nåtning i sakpolitiken. T.ex. hur räntan ska sättas eller vilken försvarsförmåga vi borde ha, hur skolan borde fungera, vilka straffsatser vi ska ha för olika brott o.s.v. Hon är uppenbarligen inte ett dugg intresserad av sånt, det har hon demonstrerat väldigt tydligt genom åren som passiv minister för det ena och andra. Hon har kanske medvetet gjort sig profillös och neutral, just för att inte stöta sig med någon och maximera chanserna att bli en vinnande kompromisskandidat mellan olika särintressen inom partiet, som Juholt. Fast kvinna i mogen ålder, det är ++.

   Radera
  5. Ask och Gunilla Carlsson, vilka ärkepuckon. Den ena vill straffa folk innan rättegången och den andra vill ge bort mer pengar till diktaturer pro bono.

   Det blir Kalle Anka-partiet nästa val.

   Radera
  6. Ja, och just arkepucko-egenskapen är hennes stora fördel!
   När Reinfeldt skulle bilda sin regering 2006 så frågade han veteranen Carl 500% Bildt vem han tyckte borde användas på den tunga justitieministerposten.

   Bildt:
   "- Jaaag skulle utse Beatrice Ask. Jag använde själv Bea som skolminister på *min* tid och hon förmådde aldrig göra nånting, så hon var min minst prrroblematiska medarbetare. Så, jag tycker nog att det vore ett mycket säääkert kort. Du vet, Fredrik, att jag inte harrr några som hellst ambitioner att descendera till *nationell* politik igen, som att utmana din statsministerrrpost. Jag är ju uppe på den *inter*nationella arenan numera. Så du kan lita på mina rrråd. Så kommer du en dag upp till denna min nivå, ska du se, Fredrik.
   (Den där Mikael Odenberg därrremot, vill du verkligen ta in honom i vårt gäng? Det bådar icke gott i min mening med en sådan bråkstake som har egna åsikter.)"

   Radera
  7. Hehe kunde höra bildt när man läste din text. Tumme upp

   Radera
  8. Hehe kunde höra bildt när man läste din text. Tumme upp

   Radera
  9. Bildt rådger Reinfeldt inför regeringsbildandet 2006:

   "- Med en sån som major Björklund hade jag aaaldrrrig kunnat implementera friskolereformen. Jag såg till att placera Bea som målvakt i skolministerrrollen för att slippa argumentation. Och jag använde avsiktligen titeln 'skol'minister eftersom begreppet 'utbildning' inte är henne klädsamt. Nu när vi i New York har bestämt att det är Försvaret som ska få totalitär spionagemakt i form av den kommande s.k. FRA-lagen, så passar Bea som justitieminister, så att SÄPO inte fårrr nån användbar regeringskanal att rivaliseras genom om den saken. SÄPO-cheferna kan tjafsa med henne tills deee eh river sina hårrr.

   Björklund. Kan du inte göra honom till fastighetsminister istället? Fast å andra sidan, när jag tänker efter, så ärrr det faktiskt viktigare att parkera han med skägget, eeh, jo Attefall, på denna den minst verkningsfulla regeringsrådsplatsen. Det finns såna som Janne som man måste förhandla med. Såna som Bea som man kan gå rakt igenom utan att brrry sig om. Och såna som Attefall som man ser till att glömma bort att bjuda in till regeringssammanträdena, det kommer ändå inte att inom en mandatperiod gå upp för vederbörande att han missat någonting. Det är svårrrt, att hålla undan kretinerna i en regering, de är nämligen alltid fler än de påhittade statsrådsrollera. Jag känner verrrkligen med dig där. Se för Guds skull bara till att skaffa dig en invandringsminister som inte vill sjunga gospel offentligt!"

   Radera
 2. OT: Skanska skapar "Sub-Prime" BR-föreningar för att få sina nybyggen krängda. I korthet så får man valet att få köpa till lägre pris men högre månadsavgift.

  "Enligt Lennart Öberg på Skanska nya hem har den nya säljmetoden varit framgångsrik och, precis som Maria Landeborn säger, lockat många unga bostadsköpare."

  En andel i en Skanska förening är numera förenad med "subprime risk" då lånebördan och kreditrisken i föreningen växer proportionellt med varje köpare som väljer "låginsats" alternativet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart, folk som inte har tillräckligt med inkomst för att ta lån få nu ta lån men det kostar mer. Underbart, kommer sluta med succé, särskilt när det billigaste alternativet (2) faktiskt blir det dyraste i slutändan.

   Radera
  2. Jo, men de ekonomiska problemen vi har för närvarande är förstås bara övergående. Om fem år kommer folk ha hur mycket pengar som helst att röra sig med igen! Det förstår ju alla som inte förstår någonting.

   Radera
  3. snart kommer byggbolagen locka med sub-prime-räntor, dvs med "gömda" brf-avgifter som lagts några år bort i tiden. Kanske t.o.m mht till framtida avgiftsbehov i föreningen(som förstås blir underkapitaliserad) där byggbolaget har "gömda" avtalsfordringar att hämta.


   Det finns mängder av sätt att blåsa kunderna

   Radera
  4. ...kom och tänka på WS-bankernas derivat-bluffar mot amerikanska kommuner som blivit totalblåsta(konkurser i vissa fall) av fallande räntor där affärerna såldes in som skydd mot stigande räntor.

   Radera
 3. DIs artikel om Anders Borg är intressant. Reinfeldt framstår som en slapptask, men utrustad med vett att låta ambitiösa kreativ entreprenörer som Borg genomföra en massa saker. Huruvida Borg klarar av att dra lasset som försteman är förstås lite oklart. Det ställer en del ytterligare krav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är bara vad dessa herrar går för. Internt måste det finnas lederskap som duger. Men externt? Reinfeldt har väl knappt visat sig under sina år som "ledare"? Mest när det då gäller krisen och "nödvändiga" externa kontakter med EU. Borg rider på sin formella kompetens inom sitt område. Men vad är Reinfeldt´s styrka egentlige? Kan någon med kunskap förmedla!

   Radera
  2. Kan inte påstå att jag har någon kunskap i frågan, bara ett intryck. Men jag tror att Reinfeldt, i likhet med många andra med samma personlighetsrubbning, är en oerhört skicklig manipulatör, han är väldigt bra på att spela ut andra mot varandra för att få som han vill. Och han har inga skrupler överhuvudtaget, han gör vad som helst för att nå sina mål. I politiken är detta dessvärre stora tillgångar.

   Radera
  3. ja Börjesson...och jag tror att de som gått vägen via politiska ungdomsförbund snabbt lär sig att tänka strategiskt...alltid...för att nå sina mål. Dvs att få sin vilja fram och ta ledningen i organisationen. Till syvende och sist handlar det om makt och framgång..inte om politikens innehåll. Något som jag saknar!
   (bakom draperierna med Schlingmann är utmärkande för ett parti som ständigt klagat på LO-kopplingen hos (s). Patetiskt)

   Radera
 4. Inte oväntat. Kan tipsa om en bokcirkel i fyra avsnitt kallat "flumskolan" anordnat av Galago i samarbete med Aftonbladet Kultur. Första avsnittet ska handla om just Fredrik Reinfeldt och hans visioner. Har skrivit lite om det på länk nedan:

  http://mfc.elmberg.net/2013/02/23/galago-utforskar-fredrik-reinfeldts-visioner-fran-hans-bok-det-sovande-folket

  SvaraRadera
 5. Vansinnig politik? I Sverige? Det enda som sticker ut är de ökande klyftorna. Det är beklagligt och har en orsak som kanske inte behöver tryckas in här!
  Annars klarar sig vårt land bra styrt av Reinfelt & Co.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att minska klyftorna om man massimporterar somalier :-)

   Radera
  2. V v sluta hetsa mot den (eller någon annan) folkgrupp. Det blir inte bättre med smiley. Vi har 40' somalier som ni håller på och hetsar mot och svartmålar och det kommer 30' till när familjerna får återförenas ( Källa P1 Konflikt ). Denna "massa" ägnar ni en stor del av ert engagemang och skrivtid/fritid till. Gå och ägna ert liv åt något annat!

   Radera
  3. Det fundamentala problemet är inte somalierna - vars närvaro endast är ett symptom på ett dysfunktionellt samhälle - utan våra svenneförrädare till politiker och det politiska system som tillåtit dem att komma till makten.

   Radera
  4. Det fundamentala problemet är inte somalierna - vars närvaro endast är ett symptom på ett dysfunktionellt samhälle - utan våra svenneförrädare till politiker och det politiska system som tillåtit dem att komma till makten.

   Radera
  5. "Denna "massa" ägnar ni en stor del av ert engagemang och skrivtid/fritid till. Gå och ägna ert liv åt något annat!"

   Det krävs inte mer en 5 sekunder av min tid för att konstatera att det är svårt att minska klyftorna med massimport av somalier :-)

   Radera
 6. Det är redan lite för nära valet för att Reinfeldt ska kunna avgå. Ingen ny hinner ta sig in på arenan. Och jag tror inte att Borg vill ta över. Förlorar Alliansen nästa val, då avgår nog Reinfeldt glatt på stört. Men varför skulle de göra det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det ännu finns tid för partiledarbyte, men det börjar brådska. Det är en väldig stiltje i politiken så här mitt emellan valen. Och M kan förlora valet om C och KD gör det! SD:arna verkar inte vara allt för brighta, men de är ju nya på arenan och kanske blir skickligare. De har potential att ta en del kärnväljare från M inom rätts- och försvarspolitik, och inte minst EU-politik. Jag tror dock att M lätt kan kompensera för det bortfallet genom att anamma ännu mer av Miljöpartiets och Socialdemokraternas politik. Särskilt med Bea Ask vid rodret. De kan t.ex. höja värnskatten och höja bensinskatten igen.

   Radera
  2. Kapi...
   Ask får vara hur bra som helst, men om ett parti skall få tillräckligt mycket röster så måste man ha en man vid ratten...
   Till och med Shyman vill ju ha en man vid ratten...

   Radera
  3. Ärligt talat så är Gudrun mer man än nån annan partiledare jag sett på TV i alla fall. Intelligent som knappt nån annan. Men ondskefull.

   Radera
 7. Missa inte att Gunnar Wetterberg vill se Borg som miljökommissionär. http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.493502/debatt--gor-anders-borg-till-miljokommissionar-2014

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borg har alltid bara sysslat med banker. Jag tror inte han vill syssla med miljö-whatever, eller spela apa som statsminister för den delen. Borg kanske går till IMF eller nåt i den stilen.

   Andra, som Beatrice Ask, har däremot hoppat mellan totalt väsensskilda saker, som skol- och justitieminister. Hon var också ordförande för MUF tills hon var 32 år gammal(!), så hon har säkerligen en mer solid maktbas inom partiet och är 2:e vice partiordförande. Borg har också varit partiinternt aktiv, men mitt intryck är att hans maktbas är bankerna, sen har han plockats in uppifrån utifrån av Bildt och Lundgren. Och det är ju konspirationerna i partiets korridorer som utser Reinfeldts efterträdare. Statsministern måste traditionellt vara partiledare, annars blir det som att ha två språkrör... (I USA är däremot partiernas ordföranden nästan helt okända för allmänheten)

   Radera
 8. Bonnier/DN har en annan artikel idag, som du nog uppskattar, om skiffergas... den verkar en aning uberpositiv t o m for mig.

  SvaraRadera
 9. Om C och KD åker ut vid valet så blir SD stort...
  Den svaga konflikt idag, mellan S och M tolkar jag som att man inte vill röra upp för mycket damm, utan att en möjlig samlingsregering mellan M och S skulle vara framkomllg om svensk ekonomi riktigt kör ihop om ett år eller så....
  så har politiken funkat i Finland och det har ju gått bra...

  Reinfeldts agerande efter valet beror nog på hans privata situation då...
  Borg ersätts nog av S-kvinnan....
  Borg blir Riksbankschef...
  Löven blir arbetsmarkandsminister plus litet annat...

  Det går säkert att plussa ihop en regering...

  SvaraRadera
 10. De Nya Moderaterna har väl börjat fundera på ramtiden...

  Och om nu FR har tänkt sig att göra något annat i en nära framtid så är väl AB den enda rimliga frontfiguren för de Nya Moderaterna?

  Hjärnan bakom de Nya Moderaterna stack ju innan det var risk för att råka ut för att sopa upp efter sig

  Om AB också skulle bestämma sig för att göra något annat (eller inte vill bli Partiledare) så är väl risken stor för att de Nya Moderaterna skulle råka ut för samma ledarskaps-vacum som (s) råkade ut för när Persson slutade och det inte fanns någon naturlig fronfigur som kunde ta över?

  Om det nu är sant att FR vill göra något annat och om sedan AB inte vill ta över - och om sedan KD och FP inte klarar 4%-spärren så har vi nog sett slutet av Alliansen

  Och då har vi nog en helt annorlunda politisk karta efter nästa val...

  SvaraRadera
 11. EU är en katolsk organisation, vilket många i Sverige inte tycks ha fattat, uppenbarligen inte heller Expressen. Detta trots att den katolska mariaglorian pryder varje svenskt körkort.

  Tony Blair konverterade till katolicismen inför sin kandidatur till Europeiska rådets ordförande 2009. Men det var förgäves. Katoliken Herman Achille Van Rompuy snodde åt sig titeln istället.

  Om Landsfadern ska få en så pass tung post som ordförande i EU-kommissionen måste han kunna visa upp att han är katolik.

  Om inte så är det hög tid att sätta igång med konverteringsprocessen. Några pilgrimspass till katolska helgedomar är att rekommendera. Redan nu måste han dagligen öva sig på korstecknet och Ave Maria. Varje gång han äntrar Riksdagens talarstol och presskonferenspodier måste korstecknet göras, så att det till slut faller sig naturligt.  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj, Blair har konverterat till katolicismen!? Jo, det verkar ju stämma. Fantastiskt. Har inte Storbritannien och anglikanska kyrkan åtagit sig ett speciellt ansvar att försvara protenstantismen, såsom kungariket Sverige gjorde i 30:åriga kriget?

   Nåväl, en än större skandal var att drottnings kristina konverterade och abdikerade. Psykopatiska PK-"Brats" är opportunister och menar aldrig nånting av vad de säger, det har aldrig förekommit i deras tankar vad en tro eller idé är för någonting. Deras hjärnor är helt utåtvända och anpassade till att imitera den aktuella sociala omgivningen.

   Radera
  2. Jag har inte alls svårt att se framför mig hur Fredrik Reinfeldt går ned på knä i nån pampig katedral och äter en torr liten brödbit medan han luktar på den förgyllde och rödklädde biskopens stinkande rökelser och väntar på vinet/blodet. Kanske han måste döpa om sin flintskalle först, och lära sig namnen på några hundra helgon och deras kalenderdagar, men han pluggar väl in bibeln om kvällarna nu. Han har kanske redan "meddelat påven" han också liksom Blair, men den avgår ju, vilket var totalt oförutsett för att det inte hänt på 600 år (påvar brukar vänta på att Gud återkallar deras liv), så det kanske försenar regeringsombildningen i Sverige...

   Kan tillägga att jag känner till ett par vettiga katoliker, t.o.m. ett par vettiga baptister. De har bara inte hunnit tillämpat sitt vett på allting här i livet ännu.

   Radera
  3. OT: påven kommer nog att väljas av fler personer än EU-kommissionens ordförande. Detta kallas EU-demokrati. Gud, du ser detta men dundrar inte!

   Radera
  4. Man ska nog inte underskatta Landsfaderns pragmatiska ådra. Han har ju trots allt underkastat sig Borgkollektivet alla dessa år, så varför inte bekänna sig till den ende guden, den som sade "Du skall icke hava några andra gudar jämte mig", vilket förstås implicerar att det finns andra gudar, om någon undrar. Logiken är förstås inte fullständig, men jag utgår från att Landsfadern kan hantera situationen tillfyllest.

   Radera
  5. Det finns vissa fördelar med katolsk inställning...
   Man inser att människan har höga ambitioner men når sällan dit.
   Alltså regler kan man uppfinna men att följa dem är värre...
   Till skillnad från svensk protestantisk tradition där regler skall följas och faen tar den som bryter där emot.
   Notera bara vad det innebär för svens administration!?

   Dels så läser inte katoliker sin Bibel utan tar saken som den kommer...
   man lär sig umgås med folk som folk är...
   Svenskarna fingranskar Bibeltexter som äkta bokstavsfundamentalister och tolkar texter som faen..
   Därav blir det mesta helt galet.

   Självklart så är papistskräcken (och islamskräcken) utomordentliga barnasagor att skrämma svenskar med precis som Wasakungarna gjorde, med Gustav i spetsen, Nordens Idi Amin, som därmed isolerade svenskarna från kulturella impulser från kontinenten och som gör dem totalt handikappade och så vilsna att de åter ropar om papismens fasor, precis som för femhundra år sedan...
   Ett folk av konflikträdda människor som låter sig hunsas av vem som helst och låter sig plundras in på bara kroppen genom utförsäljning av allt, företag, naturresurser med mera, för att rädslan att behöva räta på ryggen och bli ett folk med rak rygg som vågar säga att Jag är Svensk, precis som andra människors självklara självtillit.

   Radera
 12. Ja, det vore väl enda chansen att få tillhöra EU:s kärna.

  SvaraRadera
 13. Kan ju vara skoj att komma bort från exet och skaffa sig något nytt ;)
  Ganska naturligt att Anders Borg tar över, frågan är om han orkar och vill, jag kan inte se någon som är mer lämplig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulf Kristersson? Han klarar sig ju helskinnad ur de flesta knipor.

   Radera
  2. Vad är det för en gök?

   Radera
 14. Tänk, Landsfadern som EU-ledare. Vår store Rorsman som gett oss en Pippi Långströmekonomi i omvärldens elände. Med Landsfadern vid EU-rodret så kommer hela EU att bli en blomstrande världsdel och hela världen kommer att avundas vårt välstånd. Oavbrutna hyllningsartiklar kommer att skrivas om EU och ingen ekonom kommer att riktigt förklara det som kommer att göra oss unika.

  Frågan är bara om olika EU-länders ledare kommer att ta vilken skit som helst från en EU-ordförande som kommer att skylla ifrån sig på alla oavbrutet.

  SvaraRadera