Cornucopia?

2013-02-27 09:17

Radiotjänst "för dialog" med datorägare

Via IDG möts vi nu av nyheten att Radiotjänst börjat jaga datorägare, sedan det nu går att se på SVT live över Internet. Detta trots att Eva Hamilton dementerat att detta skulle ske.


Men visst, det handlar ju inte om att jaga folk. VD:n för Radiotjänst till IDG:
"Det handlar inte om att vi ska jaga personer med datorer. [...]. I dagligt tal kanske man uppfattar det som att vi jagar folk, men det vi gör är att föra en dialog om deras eventuella tv-innehav."
Att som en datorägare i artikeln bli kartlagd över Internet och trakasserad i hemmet för att vederbörande verkar ha tillgång till Internet kallas alltså inte att jaga folk, utan att föra en dialog med dem.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

21 kommentarer:

 1. Det verkar vara samma typ av dialog som internetleverantörerna i USA tänker sig ha med folk som blivit anklagade för upphovsrättsintrång av någon. Där kan man få tillbaka internet efter att ha blivit avstängd mot att man går en kurs i upphovsrätt, och vissa isp:er skall till och med ha ett formulär i vilket man kan förklara varför man inte alls gjort något fel, men det är väl tveksamt om man kommer att erbjudas något liknande från Radiotjänst.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det som irriterade mig allra mest i artikeln var det sista citatet från VD:n "De [företagen] har knappast köpt datorer för att de anställda skall se på TV".

  Ok, så alla privatpersoner som köper dator gör det tydligen för att kunna kolla på SVTs program på nätet. Det var intressant att veta. Tycker som sagt att de borde kräva licens av hela världens datorägare, som ju också kan se på SVTPlay. Möjligen krävs det någon smärre lagändring för att det skall vara möjligt.. Tänk vilka kvalitetsprogram de kommer att ha råd att producdra framöver!

  SvaraRadera
 3. Den här SVT debatten känns verkligen overklig. och fullkomligt motbjudande!

  Seriöst. om man vill ha betalt skapar man väll en typ netflix betaltjänst eller liknande? inloggning med kryptonyckel eller en SVT dosa typ SEB bankens eller liknande.

  Vilka jäkla fasoner. Är det verkligen sant detta??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är sant.

   Lösningen borde vara ännu enklare. På din Radiotjänstfaktura ska det stå dina inloggningsuppgifter, t ex kundnr plus fyra sista siffrorna i ditt personnummer som lösenord. Svårare än så behöver det inte vara.

   Radera
  2. Japp, håller med Cornu här. En inloggning är väldigt enkelt! Det är bara att lägga till en "betalvägg".

   Radera
 4. Obehagligt.

  Hur går det med de som har väldigt långsamma uppkopplingar tro, så långsamma att det inte går att titta på kanaler i sin helhet? Sänker gärna till 256 kbs om det innebär att man slipper bli trakasserad av radiotjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. håller med att här dyker upp en massa problem som man måste lösa innan man fakturerar vilt.

   Radera
 5. problemet för staten är att teknikutvecklingen gör att allt fler väljer bort tv´n i framtiden. Men hittills kan det inte vara ens en procent som saknar tv och det är denna lilla population man nu lägger ner en massa pengar på att hitta. Man kan även se det som ett försök att fånga upp alla som hävdar att de inte har tv(>1%?)enligt utsagor från Radiotjänst-besöken enligt antagandet att dessa istället har en dator...eller t.o.m en mobiltfn med skärm! Ur den synvinkeln känns det hela lite extremt. Så hur mycket förlorar SVT och staten i uteblivna avgifter?

  SvaraRadera
 6. Med den här reformen blev det ju ännu mer uppenbart att det handlar om en förtäckt skatt, det vore enklare att ta ut det som "mediaskatt" eller nåt och lägga ner Rånartjänst.

  De som eventuellt inte vill betala kan träta med Skatteverket istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det rimliga vore att ta det rakt ur statskassan, om man nu nödvändigtvis måste ha statstelevision.

   Att föredra vore dock att folk fick välja fritt vad de vill betala för när det kommer till underhållning (det är ju mest det i SVT).

   Nu konkurrerar ju SVT med HBO Home och Netflix på väldigt orättvisa villkor.

   Radera
 7. Verkar som att DDR-Sverige börjar ta form... och jag antar att det är frivilligt att vara anställd av Radiotjänst och rota i människors privatliv?

  Men det var väl frivillgt att arbeta även för Ministerium für Staatssicherheit, Stasi, eller?

  SvaraRadera
 8. Jag tycker det är intressant att det är socialister som vill ha denna avgift, (som egentligen är en skatt då det är en obligatorisk avgift som staten beslutat om), trots att den inte är progressiv!

  En ensamstående mamma i Tensta med surfplatta betalar lika mycket som en storfamilj i Danderyd. Per person (och procentuellt av inkomsten) betalar den ensamstående mamman i Tensta betydligt mer.

  Helt OK för mig som föredrar platt skatt (men hatar tv-avgiften av andra skäl)!

  SvaraRadera
 9. Finns det ingen realistisk opt out så skall det inte längre vara en avgift, då skall det vara en skatt och hanteras som en sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Fast jag tycker SVT borde köra en metod i stil med Netflix. Låt de som betalar se, de andra kan titta på något annat.

   Radera
 10. Radiotjänst torde vara Sveriges enda aktiebolag med beskattningsrätt. En absurd konstruktion vilket land som helst borde skämmas kraftfullt över.

  SvaraRadera
 11. Morgonsur sätter huvudet på spiken här. Radiotjänst är det enda företag/organisation som har beskattningsrätt av privatpersoner.
  Företag har det lite värre då dom har stim på sig i stället och stim lär inte vara trevliga.

  SvaraRadera
 12. Företag som vill slippa tv-avgift för datorer kan undvika den genom att ”plombera” utrustningen. Företag har tidigare kunnat genomföra plomberingar av vanliga tv-apparater och nu följer alltså datorer och surfplattor. De ska på något sätt se till så att tv-sändningar inte kan tas emot.

  Som exempel nämner Carl-Gustav Johansson att be internetleverantören att blockera sändningarna. Eller att man på något annat, ospecificerat sätt stoppar mottagningarna. Därefter skickar de ett intyg till Radiotjänst, där de lovar att de gjort det omöjligt att se på tv med datorn.

  – Vi ställer inte krav på hur de gör, och kommer inte heller åka runt och kontrollera. Vi litar på människor och i synnerhet företagen. De har knappast köpt datorer för att de anställda ska se på tv, säger Carl-Gustav Johansson.

  -----

  Skulle vara skoj om någon kunde ta fram ett förslag på servrar osv. som behöver blockas i routern. Och sedan skulle man kunna bestrida radiotjänst med orsaken att det är avstängt.

  SvaraRadera
 13. Varför skall man betala skatt för svtplay.se och svt.se, s.k beställ-TV, när det inte är Public Service, dvs omfattas av kravet på saklighet och opartiskhet.

  Jag anmälde ett inslag på svtplay.se till Granskningsnämnden och möttes av beskedet: "För SVT Play gäller inte något krav på saklighet"

  http://www.radioochtv.se/Tillsyn/Reglerna/Bestall-tv/

  SvaraRadera
 14. Bahnhof har redan infört en sådan restriktion där de blockerar SVTPlay för de kunder som vill det. Dock kvarstår den juridiska frågan eftersom datorn fortfarande kan användas för streamad tv om man byter leverantör exempelvis.

  Dock är begränsningarna lätta att kringå såvida man spärrar på ip eller domännivå då det finns proxyservrar där man kan kringgå dessa spärrar enkelt.

  JK, datainspektionen m.m. borde kräva att svt upprättar en betalvägg då jag tror att SVT skulle få mycket svårt att försvara sitt agerande i en rättegång.

  SvaraRadera
 15. Och vem är det som tvingar SVT att sända allt på Internet?

  SvaraRadera
 16. "Att som en datorägare i artikeln bli kartlagd över Internet och trakasserad i hemmet för att vederbörande verkar ha tillgång till Internet kallas alltså inte att jaga folk, utan att föra en dialog med dem."

  They majda him an offah ee could not refjooos!

  Men allvarligt, hade SVT varit intresserad av att spärra åtkomsten av det nätbaserade materialet hade de väl kunnat göra som Netflix, BBC iPlay, HBO etc. Men det handlar ju bara om att man vill öka intäkterna.

  Det finns ju andra bolagsinitierade skatter i Sverige också. Vi har ju en extraavgift på lagringsmedia, eftersom man vet att alla som köper hårddiskar gör detta för att man håller på att ladda ner musik olagligt. Alltså måste Per Gessle få lite pengar för varje megabyte du behöver.

  SvaraRadera