Cornucopia?

2013-02-11 09:56

Oljechocken! Johan Sverdrup var bara 1 050 miljoner fat

"Jättefyndet" av olja i Nordsjön, oljefältet Johan Sverdrup, som används av obildade peak oil-förnekare som motexempel till att det är svårt att hitta ny olja, visade sig inte vara så stort. I ett pressmeddelande anger man nu att fyndet är i den lägre halvan av det skattade intervallet (Schibsted/SvD).

Rune Likverns prognos över Norges
framtida oljeproduktion. Johan Sverdrup
skulle stå för en majoritet framöver, en
majoritet som kommer minska relativt ovan.

Fältet är förstås fortfarande stort. Dagens meddelande handlar om PL501-delen av fältet, som tidigare skattats till 800 - 1800 miljoner fat olja, men nu alltså är mellan 800 och 1300 miljoner fat olja. I bästa fall drygt två veckors global oljekonsumtion med dagens takt. Mitten på detta intervall är 1 050 miljoner fat olja, därav min rubrik, i övrigt inspirerad av Aftonbladet.

Johan Sverdrup är fortfarande det största fyndet i Nordsjön på längre, men är ändå bara en skvätt vad gäller både global och europeisk oljeförsörjning. När resurserna nu kommer in i det lägre intervallet lär prognoser över Norges framtida oljeproduktion behöva uppdateras. Nedåt. Som bekant är Norges oljeproduktion redan i fritt fall.

Lundin Petroleum (OMX:LUPE) faller på börsen och har i skrivande stund fallit 11.34%. Samtidigt ska man komma ihåg att bolaget kommer trots detta att producera olja i Nordsjön efter 2030, vilket gör bolaget attraktivt att köpa och glömma bort längst ner i byrålådan. Men antagligen på lägre nivåer än idag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

18 kommentarer:

 1. Frågan är varför LUPE säger nått överhuvudtaget, först säger dom att dom inte skall komma med någon uppdatering på JS förränn i Q4 och då tillsammans med Statoil sen säger dom luddigt att det nog inte är fullt så bra som dom tidigare hade trott.

  Inte blir det bättre att LUPEs infochef Maria Hamilton säger i en nyhetsflash på Direkt kl 09:22

  "Vi kommer inte med några uppdaterade resurstal. Det vi säger lite subjektivt är att det finns ett mittvärde."

  Om man tittar på storleken så borde den ju minskat med ca 250 mmboe, tidigare så var det ju 800-1800 dvs snitt på 1300 och nu 800-1300 dvs ett snitt på 1050, varje 100 mmboe värderas till enligt SEB till 6 SEK/Aktie dvs ett kursfall på 15 SEK är att räkna med, allt enl SEB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligt, men glöm inte att man nu infört en osäkerhetsfaktor. Det kan handla om så lågt som 800 istället för 1050, och då har du ytterligare 15 SEK ner att räkna med. Ner 20 just nu, vilket i sammanhanget är helt rimligt. Sedan finns alltid oron att även Statoil-delen PL265 kommer få se nedvärderingar, även om LUPE:s andel där är betydligt mindre.

   Radera
  2. Börsen avskyr ju ovisshet så visst kan vi fortsätta nedåt.
   På Statoils "fält" så är LUES andel 10% mot 40% på LUPEs "fält" så där bör ju värdet gå upp/ner 1,5 SEK/100 mmboe
   Vad jag retar mig mest på är just nu LUPEs oproffsiga infogivning, där man först säger att man INTE skall göra någon ny resursuppdatering bara för att i nästa andetag släpp ut en flummig pressrelease. I morgon är det kapitalmarknadsdag vi får hoppas att VD Assley Heppenstal är mer tydlig då.

   Radera
  3. Förbryllad av denna marknadsreaktion! I Januari förra året borrades det helt torrt i södra delen av JS-vilket sänkte LUPEs kurs från 170 till 140.
   Sen har kursen återhämtats under gångna året allteftersom resten av borrningarna bekräftat oljeförekomsten i andra lägen i detta fält.
   Att då övre gränsen skulle sänkas är en nobrainer. Sänks över talet så blir medel under tidigare medel-ren matematik.
   Dagens kursfall är överreaktion. Riktkurserna på LUPE ligger kring 200 SEK och jag hoppas dessa inte hade glömt förra årets misslyckade borrning!

   Radera
  4. Visst är det så, men marknaden gillar inte osäkerhet, dessutom tror jag att det låg en del förhoppningar i kursen inför morgondagens kapitalmarknadsdag som nu grusades.
   Men som sagt LUPE är säkert en bra placering men kanske på lite längre sikt än vad man hade hoppats på.

   Radera
  5. Marknaden ogillar osäkerhet -då är den nöjdare nu!

   Radera
  6. LUPE är en gigantisk bubbla som lever på förhoppningar om framtida intäkter, klart som f a n att aktien faller på dagens besked.

   Radera
  7. Kanonläge att gå in i LUPE nu.. för er som inte kom in i aktien 2010 för 45 spänn...

   Radera
  8. Är väl bara jag, men jag tyckte att 3:- SEK var bättre, men så sålde jag redan på 105:-. Har jag för mig.

   Radera
  9. Kan varit 104:- också. Osäker.

   Radera
  10. Det roliga är slut nu.
   Helt otrolig utveckling sen Sands-IPC-tiden, bara att lyfta på den gyllene hatten för de som varit med på den resan.

   Radera
 2. Såg att OD anger att total norsk produktion av olja för 2012 ligger 5 % under prognos. Dom anger en del orsaker, främst tekniska problem.
  Se t ex http://www.npd.no/no/Nyheter/Produksjonstall/2012/Desember-2012/

  SvaraRadera
  Svar
  1. OD har varje år sedan nationell peak oil haft förklaringar till att oljeproduktionen ligger under prognos... Vad de säger är totalt ointressant faktiskt.

   Radera
 3. CIO på Sveriges största förmögenhetsförvaltning tror att oljepriset inom ett år ska ner till 50 dollar/fat (?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om världskonjunkturen kraschar.

   Radera
 4. Kunde de inte döpt fältet till Johan Spendrup som en hyllning till denne bryggare och entusiast? Ingen i Sverige som inte orkar googla vet väl vem Sverdrup är? Dessutom tycker jag det ligger mer i linje med hur de nya pengarna skall utformas och detta borde den sista socialiststaten ta hänsyn till. Nej förresten, han har åstadkommit något.

  Jo Norge bör ta hänsyn till Sverige i namngivningen eftersom Sveriges politiker en gång på femtio-sextiotalet avsade sig alla intressen i Nordsjön med hänsyn till att det inte var viktigt för industrin att fiska i Norsjön. Ett namn borde Sverige ändå föräras.

  /ett inlägg som kan vara fyllt av sarkasm.


  SvaraRadera
 5. olje-förnekarna är nog mest börsspekulanter där deras jubel kring de företag som tjänar på oljan fördunklar deras medvetande i Peak-billig-olja. Klart detta fynd är ett struntfynd sett till vad man fann fram till 70-talet.

  SvaraRadera
 6. NPD (petroleumsdept.) forneker i allefall at det er noe fall i norsk oljeutvinning...for tredje året i rad. (knis) http://www.npd.no/Global/Engelsk/3-Publications/Facts/Facts2012/Figures/Chapter-03/Fig-3-7.pdf

  SvaraRadera