Cornucopia?

2013-02-05 08:18

Northland ställer in nyemissionen

Northland (TSX:NAU, OSE:NAUR) meddelar nu på morgonen att man ställer in nyemissionen och obligationsemissionen.

"Bolaget och dess rådgivare diskuterar fortsatt med en grupp av potentiella investerare för att finna en lösning på Bolagets kapitalbehov och en långsiktig finansieringslösning. Mot denna bakgrund har Bolaget funnit att det bästa för Bolaget, dess aktieägare, obligationsägare, kreditgivare och andra intressenter är att avsluta Erbjudandet. Bolaget kommer att uppdatera marknaden löpande."
Kort sagt så blev utspädningen för stor efter att småspararna kraschat aktiekursen. Finansieringsbehovet är tydligen inte akut.

Blir intressant att se om småspararna agerar som vanligt, dvs kraschar aktiekursen igen eller om de nu handlar upp den till tidigare nivå runt 6:- SEK, då det nu inte ska genomföras en nyemission. Nu får vi se om det blir budrykten istället. Föreligger det en budsituation är det ju inte intressant att genomföra en nyemission under förhandlingarna. T ex skrivs det i NSD att det ska finnas diskussioner med ett svenskt konsortium som vill ta över gruvan.

I den pågående callen på Oslobörsen ligger öppningskursen i skrivande stund på 0:97 NOK, eller upp 0:03 från gårdagens slutkurs på 0:94 SEK. Än så länge tolkar marknaden beskedet positivt. Stryk det. Nu är callen nere på 0:89 0:86 0:96. 0:87. 0:80. 0:78 Fort ska det gå.

Räkna dock med att terapigänget, som förlorat stora summor, kommer göra sitt bästa för att tjata ner aktien på aktieforum i tron att deras förluster kan kompenseras av att fler förlorar pengar. Återigen: Basera inga investeringsbeslut på andra individers behov av terapi.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. De som köpt in sig i bolaget för kortare spek är väl lika partiska som de som sålt med förlust.

  Tycker jag ser en tydlig linje i dina inlägg om Naur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hela tiden skrivit att man ska vänta och att det inte är bråttom att gå in i bolaget till finansieringen är klar. Läsförståelse?

   Radera
  2. T ex "Det är alltså bara att köpa mer popcorn och fortfarande inte akut att ta position i aktien"

   /tuggar popcorn

   Radera
 2. Det hela är väldigt enkelt. Skulderna är större än tillgångarna, därmed ingen ny finansiering.

  Som jag skrev igår, 1 kr för hög kurs, samma sak gäller idag, köp inte.

  Hoppas poletten ramlat ner nu för den siste optimisten i fallet Northland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Vem vill då låna ut mer pengar? Inte jag :)

   Radera
  2. Ja man måste skilja på Bolaget Northland och själva gruvverksamheten, gruvan kan säkert leva vidare om dom blir av med skulderna. Om det blir en KK eller en mer ordnad rekonstruktion lär vi snart få veta, men oavsett så är i allafall jag övertygad om att (NAUR) aktierna kommer att bli värdelösa eller i stort sätt värdelösa.

   Intressant är att Oslo Börs först idag satte aktien på OBS listan, det borde dom gjort från dag 1 då pengabristen blev känd.

   Radera
  3. Att en i princip färdig järnmalmsgruva skulle läggas ner ter sig tämligen osannolikt. Men som alltid måste man skilja på verksamhet och aktieinvesteringen. Gruvan kan ju överleva även om bolaget går i konkurs.

   Radera
  4. Skuldernas och tillgångarnas storlek är inte alena avgörande. Det man skall fråga sig är om det i dagens läge är en bra investering att gå in med extra kapital, om detta kapital förväntas få bra avkastning. Redan instoppat kapital är redan instoppat och saknar betydelse.

   Om det är så att likvidationsvärdet är negativt är det troligare att man väljer det spåret och externaliserar detta negativa belopp och säljer gruvan för vad den är värd. Då behöver man bara skjuta till det kapital som krävs för att få igång gruvan och inte det som behövs för att täcka upp ett underskott i "balansräkningen".

   Radera
 3. Hur kan det komma sig att man bråkar om ett företag där man konstaterar att skulderna är större än tillgångarna, om det inte med största sannolikhet finns dolda eller upparbetsningsbara tillgångar av väsentligt format och till välavvägda risker? Och hur strora anses dom vara, i så fall?

  SvaraRadera
 4. Nu säger de att de har dagar på sig att lösa situationen...DAGAR...ja, det måste vara högst spekulativt att köpa på 0,70 NOK som kursen ligger på nu. Men vem vet, kanske Nordea får rätt med sina 2,20 NOK som riktkurs eller SEB med sina 0 NOK. Ett visst spann bland experterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Experterna trodde ju enhälligt så sent som den 14 Jan 2013 på att NAUR hade en stor uppsida.... allt från 8-15 NOK var ju riktkurserna då.

   Själv tror jag mer på SEB än NORDEA i nuläget

   Radera