Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2013-02-12 15:38

Nettoinvandringen till Sverige faller

Dags för lite raka siffror om invandringen till Sverige, som ju sägs vara ett enormt demografiskt problem. Vad som ofta utelämnas är att det också sker en rätt omfattande utvandring från Sverige, nivåer i absoluta tal som vi inte sett sedan den stora flykten till USA under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

In- och utvandring från Sverige
1997-2011. Mörk linje är nettot.

I själva verket föll nettoinvandringen 2010 och 2011, efter toppen 2009, men ligger förstås fortfarande på en avsevärt högre nivå än t ex 1997, då invandringen var i princip obefintlig, med ett netto på endast 5798. 2011 var nettot 45 288, ner från toppen på 63 040 år 2009.

Siffror för 2012 finns inte än, iaf inte i dessa tabellerna hos SCB.

Samtidigt ska man komma ihåg att inflödet av svenskar (Sverigefödda) är rätt konstant och rent av stigande. 15 582 av invandrarna till Sverige 2011 var födda i Sverige och det handlar alltså om svenskar som flyttar tillbaka. Samtidigt flyttade förstås en hel del Sverigefödda bort från landet, specifik 22205.

Nu kan jag missat några länder, men från EU-, EES- eller OECD-länder var inflyttningen till Sverige 46 065 invandrare år 2011 och större än nettot på 45 288. Dessa flyttar till Sverige för att jobba och skaffar sin egen bostad och sitt eget uppehälle.

Tio största invandringsländerna
för Sverige år 2011, brutto.
Tydligt är att sedan alliansregimen tog över 2006 så har invandringen stigit rejält till Sverige och något annat är ju inte heller möjligt för man vill ju "inte samarbeta med rasister" för att citera Fredrik Reinfeldt på valnatten 2010. Trots detta föll alltså nettoinvandringen både 2010 och 2011 till de lägsta nivåerna sedan alliansregimen tog över. Det är dock fortfarande kvar en bit till de socialistiska nivåerna under Göran Perssons regim. Man kan anklaga alliansregimen för att ha höjt invandringen genom sin nyliberala politik, men 2010 och 2011 föll alltså nettot tillbaka.

Man ska vara medveten om att folkhemsfundamentalister gärna slänger sig med siffror runt bruttoinvandringen, 96 467 år 2011, och sedan pekar ut enskilda folkgrupper, som om de skulle stå för denna invandring.

Populärt är att dra upp de sk MENA-länderna, som folkhemsfundamentalisterna är extra rädda för eller ser ner på som människor. Största gruppen av dessa var från Irak, övervägande kristna irakier, sk assyrier eller syrianer, vilka också utgör andelar av övriga MENA-invandrare. Vi tog emot 3 675 invandrare, brutto, från Irak år 2011, men samtidigt utvandrade 869 till landet. Räknar man även in Iran, Afghanistan, Pakistan, Sudan, Somalia, Eritrea och Etiopien till uppenbara MENA-länder så nettoinvandrade 16 778 (jag kan ha glömt något land så siffrorna kan vara högre, likt för EU/EES/OECD) till Sverige, men i detta inkluderas återvändande svenskar som t ex jobbat i Dubai, Saudi-Arabien eller liknande länder. 

Av nettoinvandringen år 2011 utgjorde alltså MENA ca 36%.

Nu finns det förstås de som menar att vi inte kan ta emot ens 16 778 MENA-bruttoinvandrare om året, eller mindre än 2 promille av den svenska befolkningen. Varandes under Försvarsmaktens 27 623 anställda så kan man antagligen kalla detta för ett sk särintresse.

Däremot kan man nog konstatera att 2 promille om året knappast kan ligga bakom Sveriges alla problem, idag och i framtiden, och ett stopp för dessa 2 promille lär knappast kasta Sverige tillbaka till folkhemsfundamentalisternas älskade 60-tal1..

Politiskt kan man antagligen göra en koppling mellan nettoinvandringen och antalet personer som röstar på folkhemsfundamentalisterna, kanske med något eller några års eftersläpning. Om alliansregimen jobbar vidare på att minska nettoinvandringen under 2013 (misstänker att siffran steg under 2012) och 2014 så kan man antagligen klubba folkhemsfundamentalisterna med detta i valrörelsen 2014. Frånvaron av politisk debatt kring invandringen gör dock att vare sig socialisterna eller alliansregimen slänger fram siffror som "2 257 nettoinvandrade från Somalia 2011 och det klarar vi av" om den gruppen angrips. Börjar det som folkhemsfundamentalisterna kallar sjuklövern (alliansregimen + socialisterna) slänga sig med konkreta nettosiffror så kommer inte invandringen framstå som speciellt stor. Man kan fråga sig varför de inte gör detta? En möjlig förklaring kan vara att alliansregimen ser att socialisterna tappar väljare till folkhemsfundamentalisterna och föredrar detta istället för att presentera hårda fakta.

Angående kommentarer till detta blogginlägg. Läs kommentarsreglerna. Vi har åsiktsfrihet i Sverige, men vissa åsikter får ni enligt tryck- och yttrandefrihetslagarna inte uttala offentligt, utan bara i mindre slutna sällskap, vilket denna blogg inte är. Var vänlig respektera det, tack, så kan vi andra respektera att ni får ha vilka åsikter ni vill, så länge ni håller tyst om dem. Alla tendenser till exempelvis hets mot folkgrupp eller sk "näthat" kommer raderas, med viss fördröjning. Mina normala läsare vet generellt var den gränsen går och jag är tacksam om jag slipper påminna er om den.

1. Under det glada folkhemmets 60-tal var det bland annat lagligt med våldtäkt i äktenskapet,  man fick slå barn i både hem och skola, man steriliserade oönskade individer,  borrade hål i skallen på andra oönskade, HBTQ ansågs vara en sjukdom och att utföra HBTQ-handlingar var dessutom olagligt, vi hade världens tredje största flygvapen och civilförsvaret hade svarta läderjackor med armbindlar på, landet var genommilitariserat, jordbrukspolitiken byggde på nazisternas jordbrukspolitik, kvinnan stod vid spisen och normalt hade man utedass som toaletter på Södermalm. Dessutom krigade vi i Kongo, mer omfattande än vi gör i Afghanistan idag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

120 kommentarer:

 1. Sänk bolåneräntorna till 0,01% så skall vi nog få hit folk ! ;-) Välfärd finns ju inte mycket kvar av som vi kan locka folk med...

  SvaraRadera
 2. Väl talat! Konkreta siffror är alltid bättre jmf med vilda påståenden - har alltid tyckt om fakta.

  SvaraRadera
 3. tack C för uppföljning av föreg inlägg om invandring brutto

  SvaraRadera
 4. Tja det delades ut nästan 112 000 PUT och arbetstillstånd 2012. Det är missvisande att räkna in återvändade svenskar i invandringen eftersom dessa inte behöver PUT eller arbetstillstånd - de är ju redan medborgare. Så vi har utvandrade svenskar bland utvandrarna men inte bland PUT/arbetstillståndshorden.

  Jag behöver bara gå ut på gatan för att se en del av alla dessa människor - men så bor jag inte långt ut på landet heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den statistik du hänvisar till handlar om uppehållstillstånd, inte invandring. Att antalet beviljade uppehållstillstånd har ökat beror på liberaliseringen av reglerna för arbetskraftinvandring från länder utanför EU. Om vi bortser från säsongarbetare var den största gruppen i den här arbetstillståndshorden dataspecialister från Indien och Kina. Jag förstår att dessa horder av dataspecialister kan vara ett påtagligt inslag i gatubilden i våra större städer.

   Radera
  2. Det verkar vara ungefär 3000 dataspecialister (2011 års siffror). Därefter kommer kökspersonal och städare.

   ca 14700 sådana arbetstillstånd utfärdades 2011.

   Vilka är de andra 109000 som inte är dataspecialister? Och de 98000 som inte är utländsk arbetskraft? Och varför hämtar vi städare från typ Turkiet och Uzbekistan?

   Radera
  3. 41000 var tydligen anhöriginvandrare. Var det de 3000 dataspecialisterna som tog hit typ 11 familjemedlemmar var?

   Radera
  4. De flesta arbetstillstånd som delades ut gäller okvalificerade arbeten. Har inte räknat exakt men en snabb skummning av migrationsverkets statistik över olika arbetskategorier bekräftar detta. Jag noterar inga somalier bland arbetskraftsinvandrarna, knappt några afrikaner överhuvudtaget.

   http://www.migrationsverket.se/download/18.46b604a812cbcdd7dba800027742/Beviljade+arbetstillst%C3%A5nd+2011+-+Work+permits+granted+2011.pdf

   Systemfel som mångkulturen kan inte mätas i pengar, det är min åsikt.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Fan, djävla slarv av mig!
   Ska vara: Eller åtminstone tämligen dött lopp mellan kvalificerade och okvalificerade arbeten, beroende på hur man vill se på saken.

   Radera
  8. @ belii
   Hur den totala bruttoinvandringen är sammansatt har diskuterats tidigare på denna blogg, i ett inlägg med över 200 kommentarer. Jag tar alltså inte upp den frågan nu. Min kommentar rörde den sammanblandning av begreppen uppehållstillstånd, arbetstillstånd och invandring som gjordes i en tidigare kommentar. En ökning av antalet beviljade uppehållstillstånd är inte detsamma som en ökning av invandringen. Nu fortsätter du att blanda ihop de olika kategorierna.

   Varför företagen anställer gästarbetare från Uzbekistan och Turkiet som städare, i stället för arbetslösa svenskar, det får du fråga företagen om. Men vi har ju läste en del på sista tiden som kan antyda svaret på frågan. Det finns något som brukar kallas svältlöner och slavkontrakt.

   Radera
  9. Förklara gärna hur uppehållstillstånd och arbetstillstånd inte har att göra med invandring. Horderna av svartmusk jag ser på gatan har liksom inte bara vuxit upp ur marken. Är alla dessa människor statistikosynliga illegala migranter?

   Radera
  10. I Göteborg är ganska exakt en tredjedel av alla invånare upp till 44 år utrikes födda eller har två dito föräldrar (enligt SCB, alltså officiell statistik). I Malmö är andelen ännu högre. Stockholm har jag inte kollat upp, men det är väl också något liknande. Man behöver alltså inte leta efter illegala migranter för att förklara gatubilden. Sedan är väl andelen betydligt mindre utanför storstäderna, får man förmoda. (Fast när På spåret var i Boden i fredags var det fullt av somalier på gatubilderna.)

   Radera
  11. @Börjesson; Hur stor andel av dessa 1/3-del utrikesfödda upp till 44år kom till Sverige de senaste 22 åren ca? Vet du det? Hade varit intressant att veta!

   Radera
  12. rttck: Vet ej! Mina siffror kommer i alla fall från några sökningar jag gjorde på den här länken (som någon tipsade om förra gången Cornu tog upp det här ämnet).

   Radera
  13. Baron, väldigt många av de du menar är födda i Sverige och är alltså lika svenska som dig (och har kanske aldrig satt sin fot i något annat land i hela sitt liv). Dessa har aldrig invandrat till Sverige, dvs är inte del av den statistik som presenteras ovan.

   Radera
  14. Nej, de är inte lika svenska som Bosse eller Stina bara för att de är födda i Sverige. Sverige är inte en kolonial "proposition nation" utan en etnostat.

   Radera
 5. Är det inte så att av invandringen från MENA-länderna ingår också de som får komma hit tack vare efterfrågad yrkeskompetens, dvs de utgör inte flyktingar i den bemärkelsen som märks tydligast under krig och liknande kriser.

  Vad gäller folkhemsfundamentalisterna bråkar väl de mest kring det som är, dvs det som varit. Många av dem upplever "hoten" sedan barnsben då de sett dessa icke-svennar ta över bostadsområden pga dålig invandringspolitik(dvs hur de placeras snarare än antalet i sig). Att se sin farsa arbetslös i nedlagda industrijobb som flyttat etc skapar irritation om man tror att invandraren tagit både stora bidrag som hellre farsan både fått etc. Det finns säker även myter om invandraren och hans "rikedom" t.ex där vissa är precis som vi. Köpa en dyr bil på avbetalning t.ex

  Samtidigt är det jobbigt när det saknas viss yrkeskompetens inom landet och den kan tillgodoses av utlänningar(t.ex från icke EES). Kan också ses som politiskt svek av vissa grupper trots att denna "import" kommer landet till del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kulturellt är svenskar oerhört dåliga på att balanda sig med andra människor. Ta Sthlm där det är värst. Grupp-tillhörighet och sociala koder(inkomst,yrke, uppväxt, värderingar) som markörer har otroligt stort värde här. Först när 3´e generationsinvandrarna började växa upp med "svennarna" kunde man skönja en hyfsat bra integration (assimilering). Något som helt klart blir bättre. Utom i de segregerade orterna. Där förstärks istället problemen hela tiden. Mycket illavarslande. Rika och fattiga och rika och fattiga bland de fattiga.
   Liksom invandrare och icke- d:o.


   Radera
  2. Efterfrågad kompetens från MENA-länder? Vad skulle det vara?
   Det förekommer ingen industri och ingen naturvetenskaplig forskning i något MENA-land. De sysslar med jordbruk, råvaror och handel.

   Radera
  3. USA på 60- och 70-talet inom storstäder är vad som pågår.

   Radera
  4. Har du någonsin köpt någonting som har TILLVERKATS i ett MENA-land? En matta eller en handtäljd kamel som souvenir kanske.

   Radera
  5. @Kapitalist; Inte mycket du vet om länder som t.ex Irak

   Radera
  6. välutbildade eliter finns det i alla länder. Folk som flytt och som idag kan/vill flytta pga att släkt etc kanske finns i Europa. Och genom kompetens. Var inte så nedlåtande! Vi pratar om små invandringstal. Gå in och kolla vid ett svenskt sjukhus idag och fråga hur många läkare och syrror som kommer från MENA-länder eller dylika!


   Radera
  7. Jag är inte nedlåtande. Jag konstaterar faktum, att MENA är en oindustrialsierad region som helt saknar naturvetenskaplig forskningskompetens på universitetsnivå. Viss kompetenslös prestigeindustri finns av propagandaskäl, man importerar färdiga komponenter, skruvar ihop dem och målar dem. Se t.ex. Irans "stealth fighter" som presenterades härom dagen, det är en attrap av plast och lim. Så vilket yrkeskompetens därifrån vore eftertraktad här? Butiksassistenter? I så fall bara för att de accepterar lägre lön.

   Har någon någonsin köpt någonting som har TILLVERKATS i ett MENA-land?

   Radera
  8. I MENA-siffrorna ovan ingår det länder med ett system för högre utbildning som definitivt nyttjas även i Sverige, t ex Turkiet, Iran, Irak eller Egypten. Ska dessa inte få kallas MENA, så åker siffrorna ner under 8000 (eller något sådant).

   För övrigt är hälften av läkarna och tandläkarna här i byn från MENA.

   Radera
  9. Iran håller på att framställa kärnvapen och driver kärnkraftverk. "saknar naturvetenskaplig forskningskompetens", pyttsan.

   Radera
  10. Finns i övrigt gott om forskarstuderande MENA-invandrare i Sverige. De måste inte vara färdigutbildade när de kommer hit. I konkurrens med svenskar kan de ändå knipa åt sig doktorandplatser.

   Radera
  11. Det är dessa läkare och syrror som gjort privatiseringen möjlig liksom att slippa släcka ner vården. Det är dessa invandrare som gjort det möjligt för våra svenne-läkare att äntligen efter åratal av "dåliga" löner höja sin nivå i det privatas tjänst. En av de starkaste drivkrafterna i Sverige gällande vårdprivatiseringen är alltså läkarna själva. Inte minst eftersom de vet hur man kan spara i vården. Men de har aldrig brytt sig(gäller inte alla förstås)eftersom de inte fått gehör för andra krav utan istället fått ta över mer arbete själva som syrror t.ex kan sköta. Nu har andra tagit över deras "dåliga" löner samtidigt som flera av dem tvingas se sina barn misslyckas i sina karriärer. Allt medan du och jag får bra vård till en lite billigare peng.

   Inom Ericson vimlar det av pakistanska programmerare sedan minst 2005 eller så. Ingenjörer finns det även gott om i Sverige från alla möjliga andra länder. Lärare, egna företagare, politiker....

   Radera
  12. Vanligt folk, som är bekymrade över immigrationen, sitter alltså löst på arbetsmarknaden eller är fundersamma av andra orsaker..
   Nästan hälften av LO:s medlemmar...
   Det måste man ta på allvar!!
   Jag tycker mig ana en sorts "von oben"-tänkande här....

   Det finn bara lösning på detta...
   I ekonomin, så skall folk kunna försörja sig själva på vilket jobb som helst.
   Alltså lagstadgad minimilön! Och ett grundavdrag upp till minimilön!!
   Så är den delen utagerad!

   Som en del immigranter, särskilt extremmuslimer, uppför sig, så borde de upplysas om att så gör man icke...
   Man ställer inte upp villkor för vem som får vara lärare för ens barn, ty det är ingen vanlig svensk som kan ställa sådana villkor...
   Man kan inte heller komma med påståenden som att: "nu är jag i Sverige och då skall jag inte arbeta..."
   avsett om man är fyra stycken eller 40 000 immigranter.
   Så är det avklarat!

   Att Sverige-demokraterna får immigrantröster beror på denna flathet mot folk som kommer utifrån, i en sorts svensk rädsla för att kallas rasister, när det handlar om att begära att folk skall uppföra sig som vuxna människor. Detta är den främsta orsaken till att t.ex. somalier har så svårt att inegrear sig i landet, ty vi behandlar dem som de vore dumma barn istället för fullt myndiga och förståndiga vuxna människor som mycket väl inser hur man skall göra....
   Om de behandlades med respekt som människor, alltså får de krav på sig som man kan begära att de skall klara, så funnes inga problem!!
   Som det finns förutsättning för om som jag beskrev ovan...

   Radera
  13. @Kapitalist; Kanske visste du att Mesopotamien(bl.a Irak) var världens vagga en gång i tiden! Där all högstående kultur uppstod. Nu är visserligen Irak jämnat med marken i samband med USA´s invasion. Men visst är Irak inte vad det än gång var. USA´s f.d understödde diktator styrde landet med järnhand. Nu är han borta och landet har fallit ner i en slags anarki blandat med västregering allt medan oljan exporteras i utbyte om återuppbyggnad. En olja som delvis nu är i andra händer. En återuppbyggnad som USA själva skulle betala men där de mesta pengarna hamnade i korrumperade fickor utanför Irak. USA återuppbyggde inte ett skit i landet med egna pengar.

   Radera
  14. "De sysslar med jordbruk, råvaror och handel."

   Kanske är det den kompetensen vi kommer behöva som mest post-PO? Många av de invandrare jag lärt känna är ena baddare på att odla och leva enkelt.

   Radera
  15. @Thomas; Den delen som du pekar på är förstås lite speciell. Självklart skall man kräva att svenska regler och sedvänjor(med vissa undantag här dock, t.ex religösa matförbud etc. Flathet har funnits, visst.
   Assimilering är viktigt. Folk måste dock kunna bevara sina traditioner etc men inte på bekostnad av andra i samhället.

   Radera
  16. Cornu,
   Turkiet i utkanten av MENA må ha en mycket svag lågkvalificerande industri spriande. Pakistan har det definitivt, men de är ju indier och inte alls MENA. Iran har ingen industri alls. Av politiska prestigeskäl köper man som sagt färdiga produkter, låter en av sina obildade tekniker skruva i en skruv, en oskolad arbetare måla den och si, så har man iranska bilar t.ex.! Det man försöker framställa själva i någon mån, främst vapen, är värdelösa sopor. Iran är ett helt oindustrialiserat land, bortsett från direkt råvaru- och jordbruksrelaterad verksamhet. De raffinerar vad jag förstår int ens sin egen olja och hotas vid handelsblockad därför av akut benisinbrist.

   Teknisk utbildning av epa-ingenjörer förekommer. Men ingenstans i MENA förekommer någon naturvetenskaplig FORSKNING. I Sverige och andra industrialiserade länder bedriver undervisande professorer alltid egen forskning. Finns inte där.

   Cornu, vad har du köpt som har TILLVERKATS i ett MENA-land? Inte bara plockats från ett träd eller grävts upp ur marken, utan som industriellt har tillverkats där. Och mer to the point här: Vilken slags yrkeskompetens skulle vi efterfråga från MENA-länder???

   Radera
  17. Kan tillägga att forskningsfrånvaron är lika mangrann när det gäller medicin som annan naturvetenskap. Så djupkunnandet hos dem med läkarlegitimation därifrån kan ifrågasättas, innan de vidareutbildat sig här för att ta svensk läkarlicens, även om praktiska erfarenehter på lägre nivå kan generera dugliga allmänläkare för vårdcentraler.

   Radera
  18. Apropå Iranska kärnvapen så ligger d einte 70 år efter USA teknologiskt där. DIran finns överhuvudtaget inte på banan industriellt i det avseendet. De importerar östasiatisk teknologi som deras fåtaliga och lågutbildade tekniker försöker sätta sista skruven i enligt den medföljande instruktionsboken. Vilka importerade USA kärnvapen teknologi från under 1940-talet? Ingen! De var nämligen ett industrialiserat land där nya slags varor kunde uppfinnas och tillverkas. Det är inte Iran. De plockar och gräver upp det de hittar. ingenting annat.

   Irans påstodda kärnvapenprogram är f.ö. ett skämt. Hur ska de transportera de tonstunga 1940-tals bombkopiorna de försöker slutmontera? De kan bara användas som landminor på egen mark. Det hela är ytterligare en propagandabluff utan verkligt tekniskt innehåll. hur var det med apan som de skulle ha skickat upp alldeles nyligen? Och stealthplanet i skala 1:2...

   Radera
  19. rttck..
   Istället för att låta vanligt folks religiösa vanor, som böneutrop, vara OK, så stuvas en massa sekulära fördomar om och används på de mest underliga sätt.
   Man skojar om påven och katolska kyrkan, som dock är en stor del av den kulturella baston som vi påstår oss ha...
   Vi släpper in muslimska extremister i landet, men vågar inte ta dom i nackskinnet...
   Vi accepterar att extermmuslimer åker till Syrien och lär sig bli "krigare för att sedan åka till Afganistan och skjuta på ditskickade svenska soldater...

   Radera
  20. Hmm ja jag vill inte ha några religiösa böneupprop hemma. Gärna inomhus men inte genom högtalare i en tät offentlighet. Det hör inte till.

   Det där med extremister är svårt. Aktivister är inte extrema. Tvärtom. Det borde finnas fler i vårt land men ingen vågar sticka ut. Frågan är vilken koll vårt land har på folk som sticker till t.ex Pakistan etc för Jihad-utbildning etc? Kan inte vara många? Bättre och låta utlandet ha koll än att vi skall bevaka alla svenskar. Men problemet finns förstås kvar.

   Radera
  21. 3 universitet på top 500 för 1,5 miljarder människor om man räknar bort Israel.

   http://i-cias.com/e.o/index.education.universities.ranking.htm

   Radera
  22. rttck...
   Vi har en gammal muslimsk tradition inom Europa!?
   Jo, på Balkan!
   Den muslimska traditionen är visserligen från den osmanska tiden, men ändock europeisk!
   Bosnier överlag är europieska, precis som italienare eller österrikare.
   Men genom att acceptera Bush "korståg" så öppnades Bosnien (och nu även Albanien) för wahabister från Saudi, bara för att de samarbetar med USA, alltså oljan...
   Men saudierna är inte populära i Bosnien, men om man svartmålar allt vad muslimskt är så blir det totalt galet...
   Vem vinner på det?
   Och när det gäller Somalia... vart tog alla talibaner vägen som fanns i Somalia?
   De är väl i Sverige, antar jag...
   Alltså, detta är illa skött!!!
   USA?

   Radera
  23. @Thomas; Ja de osmanska spåren finns förstås kvar både här och där i södra Europa. Hur Bosnien öppnades upp för wahabister är mer än jag vet något mera om. Möjligen det du indikerar pga den serbiska "bestraffningen"! Men visst har Saudi sträckt ut sina hjälpande dollarhänder lite här och där men att deras muslimska tradition inte är direkt välkommen kan jag nog förstå. Problemet är att gemene man i t.ex Sverige vet för lite om Islam och muslimska länder överhuvudtaget. För att inte tala om de förändringar som pågår efter t.ex den Arabiska våren. Inte lätt att hålla sig ajour.

   Antalet talibaner i Somalia är nog överdrivet. Det handlar som vanligt om klan-krigare som tillåtit mindre fristäder för diverse jihads att delta på deras sida. Är själv inte direkt uppdaterad idag. Al-Shabab däremot är ju inte talibaner(koransstudenter från Afghanistan som flytt till Pakistan efter Ryssinvasionen 1980) utan islamfunda-mentalistiska nordafrikaner som efter 2006 bildade samröre med Al-Qaida. Al-Shabab är även organiserade som terrorceller vilka kan upplösas i vinden om så behövs.   Radera
  24. Aj då…rttck!
   Jag anar en konflikträdd svensk nu..
   Som inte har någon klar åsikt när det gäller utan som en typiskt centerpolitiker, alltid kompromissredo!
   Man måste ha en klar åsikt om vissa grundläggande principer. Låt mig ta ett personligt exempel. Jag är abortmotståndare. Naturen själv skapar missfall och dödfödslar, men när människan/svensken börjar kompromissa så blir det galet. Det slutar med att i ett rum på sjukan så aborteras/dödas en människa, medan i rummet bredvid räddas en människa med all teknik, trots att naturen skapat ett missfall. Två människor/människofoster som inte fått en lika behandling inför lagen/samhället. Men det är en PK-kompromiss…

   Den svenska självkänslan är så svag att man inte har någon klar åsikt om något alls utan springer i flock som en grupp fega hundar. Därför utvecklas nu ett muslimhat, en sorts mobbingtendenser, där man inte har en anig om vad det handlar om.

   I Bosnien finns en europeisk muslimsk tradition där kvinnorna och män uppför sig som sekulära europeér.
   Tänker som sekulära europeér, och umgås med andra människor enligt europeiskt mönster.
   Men de är alltså muslimer och därmed livsfarliga…

   För att ett modernt samhälle skall fungera, där folk flyttar efter eget huvud, så måste umgängesprinciperna vara kristallklara. Särskilt i Sverige med vår avvikande kulturtradition. Att inte ha dessa klara principer är en samhällskatastrof framöver, då reaktionen blir/kan bli avsevärd….

   När det gäller Al-shabab så är det tillräckligt att en ”somalisk taliban”, eller vad du vill kalla det, går över gränsen och samhällets institutioner inte reagerar som de brukar mot svenskar…
   Som att ifrågasätta skolans tillsättande av lärare för att det inte passar talibanpatriarken, som då rusar in på lektionsalen och hotar läraren med stryk…
   Och skolan låter detta gå omärkt förbi…
   Varför skedde detta?
   Läraren var en afrikansk kvinna med europeisk stil.

   Därför är det allvarligt när svenskar alltid gömmer sig bakom siffror och statistik ty då har man förlorat sig själv! Att ha en egen åsikt har alla människor rätt till!
   Att kräva att bli respekterad gäller även svenskar!
   Att inte respektera sig själv och att inte ha en egen åsikt utan att alltid måste kolla vad som är PK, är förödande i ett samhälle där alla har en åsikt och där alla måste ha en åsikt för att klara sig och kunna vara en social samhällsmedlem.

   Radera
  25. Skulle vilja påstå att det inte finns en enda taliban i Somalia.. Läs på om historian och vilka som faktiskt är (och kallar sig för) talbaner. Däremot finns det som sagt gott om klan-krigare och de som rör sig med Al-shabab.

   Att en somalie rusar in i klassrum har såleds inget att göra med talibanerna denna gång. Även tvivelaktigt att det faktiskt direkt har med Al-Shabab att göra. Jag säger inte att det inte är fel. För det är det absolut. Det är något som inte ska gå obemärkt förbi. Men att hänvisa till talibanpatriarken blir som att skylla det på nått helt annat än vad det faktiskt är.

   Radera
  26. @Thomas; Har inte läst "Clash of Civilizations" ännu men helt klart pågår det en kulturell krock i väst pga flyktingar som drivs ut från sina länder där våra egna bundsförvanter(USA m.fl) understött dessa förtryckande fundamentalister(diktaturer) under århundranden. När nu detta långvariga förtryck reser sig underifrån som en ännu mer extrem fundamentalism får vi i väst möta det vi varit med om att skapa. Detta är min utgångspunkt när det gäller orsak och verkan. Att jag ogillar det som sker och fundamentalismen är som du förstår självklart men hursomhelst så innebär det av vi får leva med konsekvenserna av vårt handlande. Ta England t.ex. De lever idag med sina imperie-konsekvenser. Den vita rasen i USA kommer om 40 år att vara en öde ö.
   Bra eller dåligt? Ingen aning. Mer än att jag tror att USA kommer att falla tillbaka om man inte kommer tillrätta med korruption och korporativism.

   Men självklart Thomas vill jag som du att andra kulturer som kommer hit skall assimileras, precis som alltid skett i Sverige. Och på våra villkor(vilka villkor är frågan vi diskuterar). Vi är ju alla invandrare som sagt(men mest protestanter förstås). En assimilation innebär dock inte att vissa särdrag kommer att påverka vårt lands framtida utseende av traditioner etc. Och det är här problemen uppkommer. Under perioder med för stor invandring uppstår alltid problem. Här har alla regeringar ett ansvar. Jag vill inte kalla mig konflikträdd. Däremot finns det en tendens att ducka i det här landet. Något som du pekat på. Framväxten av SD är just ett fenomen som delvis beror på (s) duckande under 90-talet t.ex.

   Radera
  27. Rättele; Skall stå: "En assimilation innebär dock att vissa särdrag kommer att påverka vårt lands framtida utseende av traditioner etc"

   Ordet INTE är borttaget förstås!

   Radera
  28. rttck..
   Jag är ingen immigrant och troligen inga av mina förfäder heller, om man inte anser ett de danskar som rörde sig uppåt dessa bygder på stenåldern var immigranter...
   Däremot är jag helt på det klara med att vi nu är 7 miljarder människor på planeten och det förändrar alla förutsättningar.
   Folk kommer att flytta och de skall ha det rätten, ty om vi inte ger varandra den rätten så är stamkriget aktuellt.
   Assimilation är inte intressant utan låt folk leva som de vill.
   Men det är inte detsamma som att uppföra sig som ett svin utan att respektera andra människor!
   Det innebär att "folkhemsfundamentalisemn" som vi alla lider av måste tvättas bort!!
   Vi kan inte längre sätta upp ett : Vi och Dom!!
   Vi är alla Vi!
   Och då måste alla människor älska sig själva, ty annars kan man inte älska sin nästa!
   Vi måste gå ut på gatan och prata med vår granne!
   Då finner vi alla att vi alla har samma behov. Den som inte fattar måste bli upplyst om detta! I tid!

   Radera
  29. lalaland...
   Antingen så är man en PK-svensk eller så "kör man ett blomsterspråk"...
   Ibland ger det resultat att plocka in litet "blommor" i texten...
   Som med dig!
   Vilket inte förändrar i sak, som du konstaterar...

   Radera
  30. Men vi människor är trots allt grupplevande. Vi söker gemenskap. Och gemenskap klarar inte för stora skillnader. Och vi svenskar är individualister, dvs vi gillar mest små homogena grupper. Utom i vissa andra sammanhang som när det gäller nationella särdrag etc. Sport t.ex.
   Att passa in har sina gränser. På goda grunder. Och det se olika ut i alla länder. Men visst tycker jag man måste skynda långsamt när det gäller stora omflyttningar. Risker och möjligheter!

   Radera
  31. rttck.
   Vi skulle kunna ha intressanta resonemang över en öl en kväll på en båt i Bohuslän...
   En sommarnatt...

   Radera
  32. @Thomas; Tror jag säkert med en "go gubbe" som du :)

   Radera
 6. Intressant att du väljer 1997 som år 0 - då jorden skapades.

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Invandrare_utvandrare_Sverige-Big.png

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tabell hos SCB jag hämtade data från var från och med 1997 och fram till och med 2011. Fanns en annan från år 2000 och framåt också, hade du föredragit det?

   Radera
 7. Med samma resonemang kan man ju helt avfärda klimathotet eftersom de ÅRLIGA utsläppen av koldioxid är försvinnande små i förhållande till atmosfärens totala volym. Det finns ju naturligtvis en ackumulationseffekt gällande både personer med utländsk bakgrund och gällande koldioxid i atmosfären. Invandrares barn som växer upp i förorten är ju en stor del av problemet och de är inte ens invandrare per definition utan räknas som svenskar i statistiken. Det är ju dessa ungdomar som kastar sten på blåljusmyndigheter, tar över stadsdelar som Seved, bränner hyrsläp och startar instagramupplopp, inte invandrare (visst kan några vara men huvuddelen lär vara födda i Sverige). Vissa av ungdomarna utvecklar islamism och radikaliseras, även fast de inte ens räknas som invandrare. Exempelvis Mehdi Gezhali, den så kallade Kubasvensken, som greps i Pakistan under suspekta former föddes i Botkyrka och växte upp i Örebro. Han greps igen i Pakistan 2009, då tillsammans med Safie Benaouda, dotter till ordföranden i Sveriges Muslimska råd Helena Benaouda. Helena är från Finland och dottern född i Sverige.

  Du har sammanfattningsvis en mycket märklig argumentation, du konstaterar att det brinner lite i en papperskorg men att det knappast är någon fara och elden är helt under kontroll. Att det som brinner är plast och hela huset är fyllt av giftig rök låtsas du inte om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kort sagt säger du att invandringen inte är ett problem?

   Utan det är svenskar som är problemet, dvs personer födda i Sverige?

   Radera
  2. Nej, det säger jag inte, vilket du såklart förstår men inte kan bemöta på annat sätt än med medveten missuppfattning.

   Hur är det nu, kan vi avfärda klimathotet som trams och kalla alla som talar om detta för klimatfundamentalister (du t.ex.) eftersom de årliga utsläppen bara är promille av atmosfärens volym?

   Radera
 8. 30-40 miljarder kostar (J Ekberg) denna invandring oss årligen. Kan hända det är värt det, men vilken tur att den inte är större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju mer vår befolkning växer, desto större blir din framtida pension. Utan positiv invandring kommer vi skrumpna ihop som land, trots våra relativt höga födelsetal.

   Radera
  2. Hur vet du det? Det är väl en siffra från 2007? Enligt hans egen uppskattning ligger siffran på det dubbla, kanske mer, dvs vi kanske skulle behöve höja BNP åtminstone 4% årligen för att behålla vår standard inom a-kassa, sjukvård, försvar, skola etc. Men det gör vi ju som bekant inte och därför blir samhället sämre.

   Radera
  3. @Mama
   Du har rätt, och som tur är lever vi i en oändlig värld där detta kan fortgå i all oändlighet...

   Radera
  4. # Dogm-Mama Mullah 23:44

   Du är en extrem-ignorant person som uppenbarligen är väldigt glad i att suga åt dig vettlösa dogmer. Din argumentation är dock lika uttömmande och övertygande som dogmen att "Det finns ingen Gud utom Gud och Muhammed är hans profet". Ja, behöver det egentligen sägas något mer? Den som inte sväljer tesen måste väl Allah ha predestinerat till helvetet?

   Radera
 9. "Befolkningen ökar med 60–80 000 personer per år varav tre fjärdedelar beror på invandringsöverskottet", säger Wikipedia. I en annan artikel på Wikipedia sägs det att "Sverige hade 9 415 570 invånare den 31 december 2010 enligt Statistiska centralbyrån. Befolkningen översteg 9 miljoner den 12 augusti 2004, och förväntas uppnå 10 miljoner år 2027."

  Men ökar det med 60.000 om året så räcker det för att vi skall bli 10,5 miljoner år 2027. Ökar det med 80.000 om året så hinner vi bli 10.800.000 till år 2027. Det är som jag ser det en snabb befolkningsökning. Oljan sinar och jobben rationaliseras bort eller flyttar till låglöneländer. Vi kommer sannolikt inte ha pengar till att bygga särskilt mycket nya bostäder, skolor och sjukhus. Det blir alltså ganska eländigt. Och det kan bli riktigt jävligt om vi visar oss usla på energiomställning.

  Invandringen är möjligen ett ganska försumbart problem om man räknar med fortsatt goda tider, men utan ekonomisk tillväxt blir det riktigt jobbigt. Det tror jag att man bör vara klar över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. absolut Kuckeliku...då flyter alla problem upp till ytan och det blir 7 resor värre än perioden 1990-1999

   Radera
  2. Så utan invandringen uppstår alltså inga problem menar ni? Tjena.

   Radera
  3. Jag väntar mig i alla fall en massarbetslöshet som kommer kräva ändlösa mängder hitte-på-jobb om man inte vill ge folk en arbetsbefriad basinkomst.

   Radera
  4. @Cornu; Vad jag menar är främst att problem projiceras på invandrare eller överhuvudtaget de som ser annorlunda ut. Folk i gemen har en förmåga att slå både uppåt och nedåt. Som utslagen Landskrona-bo vill du inte se en invandrare med BMW´en(trots att den är belånad och säkert inte köpt för bidrag utan hårt förtjänad).

   Jag pratar mest här om statsfinansiella krascher i världen inom några år vilket kommer att kosta ekonomin en hel del. Jag ser uppgång på börsen framöver men inga riktigt bra jobbkonjunkturer för det.

   Radera
  5. Inte många gånger jag håller med dig kuckeliku, men här är du rätt ute. Vi har redan en hög strukturell arbetslöshet och minskar tillväxten, vilket den kommer göra i takt med avbelåning, så kommer vi stora problem med en relativt hög invandring. Så som vår arbetsmarknad och vårt välfärdssystem fungerar så kommer det inte att hålla, utan stora sociala problem. Sen kan johan norberg säga vad han vill.

   Redan nu är det en hög konkurrens om jobben, så självklart är det tuffare om du inte kan språk och sociala koder, än mindre om du saknar utbildning.

   Radera
  6. "hög konkurrens om jobben", denna floskel! Ju fler vi blir desto bättre går vårt land. Världens födelsetal är nu nere på jämviktsnivå, antalet barn i världen ökar inte längre, antalet är nu konstant. Det är nu bara ökad livslängd som ökar jordens befolkning. Om födelsetalen fortsätter sjunka så är det länder som inte tar in invandrare som kommer få störst problem först (Japan t ex). De som har hög invandring kommer gå bra detta århundrade.

   Radera
  7. Johan Norberg svamlar mest, hans åsikter är inte uppbackade av fakta. Det har varit uppenbart den senaste tiden.

   Radera
  8. # Mama

   Du har extremt fel. Dina floskler har ingenting med verkligheten att göra. Det är bara religiöst vänstersvammel. Eller möjligen religiöst liberalistiskt svammel.

   "Hög konkurrens om jobben" en floskel. Herre Jisses, get real!

   "Ju fler vi blir desto bättre går vårt land" Så om vi är 200.000 miljarder människor i landet så kommer allt vara prima? Idiot!

   Framtiden heter robotar, inte lågbetald arbetskraft eller socialbidragstagare. Naturresurser är det som håller ett normalt land på fötterna. Det är främst Norges olja som gör att vi inte går på knäna än i Norden.

   Radera
 10. År 1850 hade vi inte konstgödsel och traktorer. Vi var heller inte fler än drygt 2 miljoner, men livsmedelsproduktionen räckte ändå dåligt, många svalt.

  Inom några få år är den billiga oljan slut, vilket också betyder slut på konstgödsel och ingen diesel till traktorerna.

  Med 900% av BNP i skulder kommer våra kreditorer att försöka rädda vad som räddas kan, när det börjar kärva till sig. Om det då skulle finnas något att köpa utifrån, kommer vi inte att ha något att köpa för.

  Ju fler vi är när kaoset börjar, desto större blir oredan och desto färre kommer att överleva.
  Jag skulle tro att politikerna ligger bäst till att bli utsedda som syndabockar. Förmodligen blir de kallade landsförrädare och ....... ( jag hänvisar till historien ).
  Det kommer givetvis inta att förbättra situationen, men det kommer att kännas bättre på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner behov av att påpeka att Åke M är lite väl pessimistisk. Det är mycket ny teknik och nya kunskaper vi har fått sedan 1850 och att den billiga oljan tar slut kommer givetvis inte innebära att det blir slut på konstgödsel och diesel till traktorerna. Det kostar bara mer. Man kommer prioritera matproduktionen, så jordbruket kommer sannolikt fortsätta få både diesel och konstgödsel.

   Skulderna kan bli ett verkligt stort aber, men långivarna blir väl tvungna att skriva ner dem. Om vi mer eller mindre skiter i skulderna så har vi fortfarande skog, malm och el att betala med.

   Radera
  2. Prioritera matproduktionen...??
   det kostar bara mer...
   Vi vill ju inte betala för den mat som kommer fram, billigt, idag...
   När det blir kris måste maten bli ännu billigare ty ingen har några pengar...
   Eller så måste man odla själv och det blir ett heltidsjobb...
   Livsmedel är idag justintime...
   Efter en veckas kris så svälter vi.

   Radera
  3. @ Kuckeliku
   Ja jag är nog en pessimist ( eller kanske en realist ). Det finns tyvärr inte mycket att vara optimistisk över.
   Visst har det kommit mycket ny teknik och mycket kunnande sedan 1850, något som vi kan tacka en riklig tillgång på olja för.
   Men en stor del av denna vackra och trevliga teknik förutsätter också fortsatt tillgång till billig olja för att fungera.
   Med hänvisning till trenden för exportolja - var finns om några få år den olja du vill prioritera till jordbrukets traktorer och konstgödsel?

   Radera
  4. Norge kommer sannolikt ha en gnutta olja att exportera åt oss även om tjugo och trettio år. De har ett visst intresse av att Sverige inte slutar fungera totalt.

   För övrigt har jag vissa förhoppningar om att våra energiproblem löser sig. Vi kommer fortsätta ha gott om el. Vi kan klara oss med mycket mindre energi om det är nödvändigt. Vi behöver inte så jävla mycket transporter för att överleva. Tvåhjulingar kan gå på muskelkraft, el och understundom lite soppa av något slag och flertalet större fordon kommer vara hybridfordon som kan drivas på olika sätt. Därtill tåg och en mångfald av båtar som inte är helt beroende av soppa.

   Visst kan världen tänkas kollapsa på grund av energibrist men på sikt löser det sig sannolikt med kärnkraft och solkraft mm. Bränsle går att producera.

   Radera
 11. Cornu, citat: "Under det glada folkhemmets 60-tal var det bland annat lagligt med våldtäkt i äktenskapet, man steriliserade oönskade individer, borrade hål i skallen på andra oönskade, HBTQ ansågs vara en sjukdom och att utföra HBTQ-handlingar var dessutom olagligt, vi hade världens tredje största flygvapen och civilförsvaret hade svarta läderjackor med armbindlar på, landet var genommilitariserat, jordbrukspolitiken byggde på nazisternas jordbrukspolitik, kvinnan stod vid spisen och normalt hade man utedass som toaletter på Södermalm. Dessutom krigade vi i Kongo, mer omfattande än vi gör i Afghanistan idag."...du beskrev precis det underbara Sverige man saknar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det Sverige var inget att ha...
   Därför är det bra att göra rätt nu, för att slippa problem framöver gjorda av fel idag.

   Radera
  2. 1960-talet var en idyll jämfört med alla våldtäkter som förekommer i dagens Sverige
   ett starkt försvar, låg kriminalitet, arbetslöshet var inget problem, drogmissbruket var på mycket lägre nivå osv
   (det enda som jag kan finna motbjudande var behandlingen av mentalt handikappade och mentalsjuka)
   MEN tydligen har vi det mycket bättre idag eftersom PRIDE-festivalen är Sveriges viktigaste evenemang !!!
   Sverige är sannerligen ett bedrövligt land som svenskar och andra gärna utvandrar från - så var det inte på 60-talet

   Radera
 12. 2 257 nettoinvandrade från Somalia [per år].

  Låt oss räkna på vad de kommer kosta svenska skattebetalare. Säg att de har en medelålder på 25 år och kommer leva 40 år till. Några jobbar, runt 30% av de arbetsföra. Vilket borde motsvara ungefär 15 % av gruppen. De som jobbar har antagligen i genomsnitt mycket låga löner och betalar antagligen in mindre i skatt än de kostar i offentliga utgifter, men låt oss tänka oss att de går +-0.

  2257 personer * 0.85 * 5000 socialbidragsnormen * 12 månader * 40 år = 4 604 280 000 = 4.6 miljarder

  Då har vi inte räknat med migrationsverkets kostnader, sjukvård, skola, rättsväsende och de andra offentliga utgifterna. Men vi kan kanske kvitta dem mot en förmodad ökat sysselsättningsgrad över tid. Om någon kan ge en bättre uppskattning så läser jag gärna den.

  Visst 4.6 miljarder förstör inte Sverige, men det här var EN invandrargrupp för ETT år. Och jag förstår forfarande inte varför vi vill ta på oss den kostnaden helt i onödan?

  Ber om ursäkt för att jag tar upp somalier, det finns många bra somalier, men som grupp betraktad är de mycket mycket kostsamma. Min poäng är att 2000 personer per år till ett mycket litet land som Sverige är MÅNGA och det kostar MYCKET.

  Som jämförelse har UNHCR en budget 2012 på 5 miljarder $ * 6.8 = 34 miljarder SEK.
  http://www.un.org/en/hq/dm/pdfs/oppba/Regular%20Budget.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. En grupp i ett år skriver du, men du gångrar med 40 år för att få fram 4,6 miljarder?

   Radera
  2. 2000 personer kommer i år. Jag antar att de i genomsnitt kommer leva här i 40 år innan de dör.

   Radera
  3. har du inte också glömt en av de större posterna; bostad?

   Radera
  4. Och var går dessa kronor, brinner upp? Nej, de går till mat, bostad, nödvändig konsumtion etc. Allt detta blir till största delen direkta skatteintäkter till staten, resten blir intäkter till olika företag vars anställda då har jobb och lön, som i sin tur blir mer skatteintäkter, konsumtion etc. Kostnaden är inte den summa pengar som staten betalar ut, kostnaden är en bråkdel.

   Radera
  5. Mama:
   Riktigt så är inte pengarna självgående i en rundgång. Någonstans så ska all samhällsservice betalas i slutändan. I annat fall så kunde vi alla sluta arbeta redan i dag, så får vi se hur mycket pengarna går runt. En bidragstagare genererar mer kostnader än bara själva utbetalningen, precis som Martin Lindh påpekar. Ett ökat antal bidragstagare medför ökade kostnader för fler socialsekreterare mm. Arbetstillfällen eller belastning?

   Radera
  6. Mama tror att ekonomin är något som är frikopplat från naturresurser. Om man bara byter pengar med varandra i tillräckligt hög grad så kommer inga människor någonsin lida någon nöd. Det är utväxlandet av pengar hit och dit som ger människor bostäder, mat, kläder och Thailandsresor. Några naturresurser eller någon produktion är inte nödvändig. Bara man byter pengar flitigt med varandra så kan man ha det alldeles underbart även om man svävar fritt i rymdens tomhet. Allt vi behöver uppstår när vi cirkulerar pengar mellan varandra. Det är den extremt världsfrånvända världsbild som Mama har. Tyvärr läser hon nog inte responserna hon får och läser hon dem mot förmodan så fattar hon ingenting.

   Dessvärre är det alltså så att snart sagt all konsumtion kostar en massa naturresurser och det som är konsumerat är konsumerat och finns alltså inte kvar så att någon annan kan konsumera det. Mama tror dock på pojken med guldbyxorna. Guldbyxor åt alla är hennes lösning på världsproblemen, så kan alla köpa allt de vill ha!

   Radera
 13. Nu slirar du (medvetet?) på sanningen igen... Jag vet inte vad du menar med "HBTQ-handlingar" men homosexuellt sex har varit lagligt i snart sjuttio år i landet. Däremot fanns det en diagnos hos Socialstyrelsen.

  Vidare, att Södermalm hade utedass innebär ju inte att utedass var standarden för den sociala kategori som idag befolkar Söder. Tvärtom så har ju Söders status förändrats kraftigt pga gentrifiering.

  Vidare så jämför du med befolkningen i helhet. Varför tar du inte upp nettotillskottet av etniska svenskar (ja, jag sa det) och jämför tillskottet av invandrare mot det? Jag förstår att behöva erkänna att invandring står för en betydande del av befolkningsökningen tar udden av raljerandet.

  Det födds ca 100 000 barn om året, befolkningen består idag av minst 5-10% utomnordiska invandrare och etniska svenskar torde dominera i ålderskategorin 64-döden, alltså den vanligaste att trilla av pinn. Det är de facto inte långt kvar till att den gamla högerskrönan "svenskar är på väg att bli en minoritet i sitt eget land".

  Ingen vettig människa förespråkar helt stängda gränser men om man inte ser att dagens problem med migrationen beror på de omtalade volymerna är det något fel på en, åtminstone bör man acceptera radikalt höjda skatter. Sansat flyktingmottagande har vi råd med men desto mer vi öppnar dörren, desto dyrare blir det. Läs t ex :http://www.newsmill.se/artikel/2013/01/30/d-rf-r-r-flyktingmottagandet-s-dyrt-exemplet-vallentuna

  Inte skrivet av en SD-politiker utan av en desperat lokalpolitiker som ser barnslig princippolitik sänka kommunerna.

  SvaraRadera
 14. Vad är egentligen definitionen på MENA? Slog upp det på Wikipedia - där menar man att det är Mellanöstern och Nordafrika (MiddleEastNorth Africa). Men här verkar många även inkludera Afrikas horn.

  SvaraRadera
 15. Det är nog inte så många som vill lämna sina hemländer, vänner, släktingar och jobb frivilligt. De som kommer hit var kanske "folkhemsfundalister" i sitt eget hemland ända fram tills USA/Nato's terrorbombningar fördrev dem från sina hem och ödelade deras länder.

  Så länge vi stöder denna sinnessjukt meningslösa statsterror måste vi också ta hand om de överlevande. Eller skicka dem vidare, - direkt till USA kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världen har aldrig tidigare varit så fredlig med så få internationella konflikter som nu. Detta är delvis på grund av att USA leker världspolis. Men du tycker att det är deras fel? Du vet väll att den största konflikten i världen de senaste åren var i Kongo, där USA inte var en stor spelare.

   En undersökning nyligen visade att ungefär 640 miljoner människor vill lämna sina fattiga hemländer för att flytta till väst. Enligt undersökningen 6 miljoner som främst vill flytta till Sverige. http://www.gallup.com/poll/153992/150-million-adults-worldwide-migrate.aspx

   Radera
 16. Vad många folkhemsfundamentalister vänder sig i mot är att på 80-talet såg man invandrare i de där jo-butikerna och i bland grönsaksstånden nu är det hela stadsdelar samt en överrepresentation av våldtäkter och en kulturell anpassning till något fullständigt främmande som Moskeer och separata badhus och förbud av godis och en massa dumheter.

  Sedan även kacklet om att det är endast konkurrensen om de okvalificerade jobben som avhandlas , ja så kanske det ligger till men spelar det någon roll? resultatet är fortfarande en stigande arbetslöshet bland ursprungsbefolkningen och varför skulle detta mottagas väl? Ett okvalificerat arbete är också ett arbete, bättre en inget iaf.

  Och att kritiker av detta system kallas okvädningsord i parti och minut är ju djupt tragiskt om man nu är så förlåtande och tolerant som man själv hävdar.

  SvaraRadera
 17. Sen sluta med tramset om Folkhemsfundamentalisternas sorti tillbaka till 50-talet, invandringskritiken tog inte fart förren på 80-talet i samband med Iran-Irak kriget sedan tog det ny skruv på 90 talet med Jugoslaviens kollaps sedan våg nr 3 i takt med globalisering och liberalism annat är trams och dimridåer för att förlöjliga de orsaker som ska behandlas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej.

   Det var en betydande invandringsdebatt t ex på 70-talet. Då fanns det en hel del debatt om vi (=Sverige) skulle ta emot flyktingar och hur mycket. Det var en del ekonomisk kris då (i så väl Sverige som OECD) så alla var väl inte så sugna på att dra på sig ytterligare kostnader.

   Genuina vänstermänniskor mumlade då om att vi borde ordna upp i Sverige först innan vi drar på oss nya kostnader för invandrare. Solidaritetspratet var mest polityr.

   De som kom hit var mycket studenter från Iran.
   Och Assyrier och Syrier mm. Södertälje kallades ibland för Assyriertälje.

   Och naturligtvis var det kriminellt på den tiden också. Invandrargäng i Assyriertälje som misshandlade svenska ungdomar. Men i landet som sådant var det inte så vanligt så det blev inte mycket skriverier om det.


   Efter andra världskriget så öppnade Sverige gränsen till Finland och det flyttade hit ganska många. Dom kunde ju få det ekonomiskt bättre här. Då fanns det en hel del missnöje med finnarna här i Sverige.
   Och folk ansåg att finnarna bara söp och slogs med kniv, och borde skickas tillbaka till Finland.

   Radera
  2. Hade Sverige varit rationellt styrt så hade man satt ner foten nån gång under 60talet då de första ghettona kom och avvecklat mångkulturen med riktande återvandringsinsatser mot främmande folkgrupper.

   Radera
 18. Tack för det här klargörandet! Då vet vi det, 2 promille MENA-invandring per år kan inte utgöra ett problem värt att adressera politiskt. Alla SD-väljare som svävat i villfarelsen att numerären MENA-invandrare var högre kommer nu givetvis att bli folkpartister istället när dom blir upplysta om den här statistiken.

  Att man upplever reella problem i sin vardag med grov brottslighet, hela stadsdelar förvandlade till "no go zones", skolor som totalhavererar under bördan av "kognitivt utmanade" elever och skenande offentliga utgifter pga denna invandring har naturligtvis ingenting att göra med vanligt folks beslut att gå över till SD.

  Måste erkänna att jag varit lite orolig själv över utvecklingen de senaste decennierna men nu när jag vet att det bara rör sig om 2 små promillen (det är så smått att det finns inte - fast bara lite...) så inser jag att allt jag upplevt och lärt mig om samhällsutvecklingen i Sverige och europa bara varit hjärnspöken.

  Tack Cornu, tänk bara 2 PROMILLE, åh vad bra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja allt är bara en chimär, Landskrona, Malmö och Södertälje är exempel på framgångskommuner, antalet våldtäkter är inte alls bland de högsta i världen och svenska skolor slåss med Sydkorea om att vara världbäst.

   Radera
 19. Frågan är om det inte är kreditbubblan vi kan se i diagrammet. Det skulle vara intressant att lägga till en graf över kredittillväxten i bosektorn i grafen.
  Det skulle stämma ganska väl med länder som Irland och Spanien. I tillväxtfasen på bobubblan där så hade båda länderna hög invandring. Därefter har folket flytt landet.
  Kausaliteten är:
  "Avreglering" av kreditmarknaden mm leder till ökad kredittillväxt.
  "Avregleringen" sker samtidigt på det politiska planet, tex i reglerna för invandring.
  Kredittillväxten skapar temporärt några goda år med (skenbar) tillväxt och stark arbetsmarknad.
  Den starka arbetsmarknaden lockar många att flytta till landet. Hög nettoinvandring.
  Efter ett tag minskar kreditgivningen och låneökningstakten (på grund av en återreglering av avregleringen, i svenska fallet bolånetaket).
  Lägre kredittillväxt leder till lägre (skenbar) tillväxt och avtagande arbetsmarknad. Arbetslösheten stiger. Nettoinvandringen minskar.

  Sen får framtiden avgöra vad som händer. Det är nog klart för alla att vi under överskådlig tid kommer ha kredittillväxt i 10%-nivån. Därmed kommer vi ha måttlig eller obefintlig tillväxt och måttlig eller obefintlig nettoinvandring.

  Skulle bobubblan krascha helt så kommer tillväxten bli negativ, och sannolikt även nettoinvandringen.

  Allt ovan är långsamma förlopp som alltid i makrosammanhang. Antagligen har man eftersläpningar mellan variablerna också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar alltså att folk kommer till Sverige av ekonomiska skäl? Svär inte i kyrkan.

   De som söker tillflykt här har arbetat för frihet och demokrati på ett sätt som regimen i deras ursprungsländer ogillar och därför ska tortera dom.

   Radera
  2. Vet inte om du är allvarlig eler ironisk.

   Cornu konstaterade just att invandringen aldrig har varit så hög som sedan 2006, och att de flesta som invandrar kommer från OECD-länder eller motsvarande och alltså inte är flyktingar.

   Samtidigt är perioden 2005-2008 den period med allra högst skuldsättningsökning sedan möjligen 1600-talet.

   Radera
  3. Kredittillväxten har senaste åren legat under 5 %.

   Radera
 20. Vi kan ju åtminstone kräva att de som flyttar hit har sin försörjning ordnad, att vi på livstid utvisar för brott med fängelse i straffskalan, att vi endast delar ut temporära UT de första fem eller tio åren och inte tillåter dubbla medborgarskap.
  Eller med andra ord: vi kan ha en viss invandring om den inte kostar oss något.
  Borde inte dessa vara acceptabla ståndpunkter också för dig, Cornucopia?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har för länge sedan slutat handla om de som kommer hit. Det handlar numera om de som redan är här. Dina förslag skulle bara göra att deras numerär växte långsammare. Ghettona skulle bestå och fortsätta växa. Så vad har du löst med dina "radikala" förslag?

   Radera
  2. Du har förstås rätt, baronen. Jag ville bara illustrera att de synpunkter Cornu ger uttryck för är fullt förenliga med SDs invandringspolitik (vilken f.ö. är den som de flesta svenskar föredrar, av alla partiers).

   Radera
  3. Fredrik Franzén, åsiktsfrihet inkluderar rätten att vare sig ha en åsikt eller ej och yttrandefrihet inkluderar rätten att inte säga sin åsikt och bör också inkludera rätten att ingen annan pådyvlar någon andra åsikter än de själva har, oavsett om de uttrycker den.

   Jag har i inlägget redovisat siffror, inga åsikter. Så vad som är acceptabelt för mig har aldrig nämnts.

   Svårt kanske att skilja på fakta och åsikter för en del.

   Radera
  4. OK, Cornucopia, kanske tyckte jag mig läsa mer mellan raderna än vad som faktiskt står där. Men eftersom du själv gärna slänger dig med uttryck som 'folkhemsfundamentalister' i sådana här sammanhang så tyckte jag att frågan kunde vara befogad.

   Radera
  5. Kan du inte ge oss din åsikt då, Lars? Migrationsdebatten är ju en fråga med många svårlösta problem, något som de flesta debattörer hanterar på ett av två sätt: vara xenofober eller peka på tillkortakommanden i xenofobernas argumentation.

   Eftersom du klargjort att du inte anser att migrationen till Sverige är ett problem så kan vi anta att du antingen tycker att allt funkar finfint eller så har du en eller flera idéer om vad som skulle kunna göras eller göras bättre och hur man skulle kunna lösa de problem som faktiskt finns på området.

   Är det nummer ett som gäller, BAU, så är det ju inte mycket att orda om men jag misstänker att det är nummer två och då är i alla fall jag intresserad av att höra dina tankar. Försök att låta bli raljerande och sarkastiska påhopp i den texten, det finns redan ett extremt överflöd av den varan i migrationsdebatten.

   Radera
  6. Överlevare:

   Lars har faktiskt aldrig sagt att invandringen inte är ett problem (åtminstone har inte jag sett det i alla fall), även om jag förstår att många tolkar det så när han argumenterar, och när han prövar läsarnas argument genom tillspetsade frågor och påståenden. Vad jag sett så har han sagt att invandringen inte är grunden till alla problem, och att Sverige skulle ha problem även utan invandring.

   Sedan har han i ett tidigare inlägg påvisat att det inte är så enkelt att hänvisa till statistik angående invandringen som vissa intressegrupperingar gör gällande. En del av detta beror på att det inte finns statistik, men även hur statistiken är utformad(vilka som räknas till vilken grupp osv.) Numera har ju BRÅ slutat att dela in brottslighet efter födelseland, så någon sådan statistik kommer vi inte att få se med dagens politiska klimat. Lars gjorde ju en poäng då, med att många så kallade sanningar faktiskt bara är gissningar, oavsett om det verkligen förhåller sig så.

   För min del, så ser jag/har sett, tillräckligt mycket av de mångkulturella/mångetniska/invandringsrelaterade problemen under så lång tid att jag betraktar dem som olösliga. Vi har utsatt oss för ett mycket allvarligt strukturfel, och det kommer inte att sluta väl.

   Radera
  7. Tack Doktor Syn, för att du kan läsa.

   Jag har mycket riktigt aldrig påstått att det inte existerar relaterade problem, men jag har visat att de som hävdar att alla problem beror på invandring far med felaktiga siffror. Om man far med felaktiga siffror så är det en enkel slutsats att argumentationen inte är korrekt. Allting här i Sverige är faktiskt inte invandringens fel, även om folkhemsfundamentalisterna drar upp invandringen så fort ngt kommer på tal, oavsett hur långsökt det är.

   Radera
  8. T ex "försvaret skärs ner - invandrarnas fel" osv osv.

   Radera
  9. OK, mea culpa. Jag glömde av att i den här extremt stigmatiserade debatten måste man väga ord på guldvåg och inte lämna en blotta.

   Så det finns problem och lösningen är inte att stänga dörren. Förvisso har du inte sagt att du inte tycker att lösningen är att stänga dörren heller men något måste man ju få anta här i världen... Så vad tycker du? Vilken typ av migration ska vi ha? Hur ska vi lösa bostadsproblematiken? Vad ska migranterna syssla med i en värld där 5% arbetslöshet är standard? Hur ska skolan hantera barn och vuxna utan att kunna språket, och i många fall ens läsa och skriva, som kommer hit med de problem det medför?

   Jag frågar inte för att jävlas, jag frågar för att det är bråttom med lösningarna och idioterna som turas om att husera i Rosenbad har ju uppenbarligen inte en aning.

   Vidare måste jag lite grann ta xenofobernas parti i problemformuleringen. OM, jag säger om för jag är inte brydd nog för att faktiskt räkna på det själv, migration kostar X miljarder netto...ja, det är ju X miljarder vi inte kan lägga på annat. Försvaret skär ner på grund av brist på pengar? Ja, det är ju allt annat som kostar pengars (skattesänkningar, politikerlöner, motorvägar, osv) "fel".

   Det är dags att vi tar itu med de här problemen. Sverige har varit förskonat från väpnad konflikt och omfattande social oro men migrationsfrågan är precis sådant som leder dit. BAU på den här fronten är ett recept på en katastrof.

   Radera
 21. Lätt tisdagstrollning för att öka på sidvisningarna kan man gissa.


  Under den amerikanska massinvandringens rekordera i slutet av 1800 talet låg andelen utlänningar på 14.8%* av befolkningen vilket ledde till väldiga sociala spänningar. Man fick strama åt immigrationen kraftigt under flera årtionde och 1970 var kvoten nere på 4.7% (för att sedan dess öka något).


  2011: 15% för landet Sverige**.

  Metaforiskt kan man säga att Sverige just nu lever på lånat socialt kapital för att hålla ihop samhället och det kommer bli en lång och jobbig process tillbaka när vårt samhälle lärt sig läxan.


  * http://www.census.gov/population/www/documentation/twps0029/tab01.html
  ** http://www.scb.se/Pages/Product____25785.aspx

  SvaraRadera
 22. ”Dags för lite raka siffror om invandringen till Sverige, som ju sägs vara ett enormt demografiskt problem.”

  Dina siffror är riktiga vad jag kan se och inlägget är faktamässigt bra, men att därifrån förledas tro att senare tids invandring inte är ett stort demografiskt problem för Sverige, är ett synsätt som jag inte delar. Man måste nyansera diskussionen med mer aspekter än utvandringen. T.ex. är utrikes födda, som är ett resultat av invandring, överrepresenterade i brottsstatistik över anmälda brott (BRÅ). Tendensen är, ju grövre brott, desto större överrepresentation. Sedan är det en samhällelig tickande bomb om mediantiden är sju år för en invandrare att få jobb efter att hen har fått uppehållstillstånd (Sabuni 2009), även om nettoinvandringen tycks minska något.

  Huruvida det är ett demografiskt problem, att andelen inrikesfödda med två inrikesfödda hela tiden sjunker (SCB) i Sverige, råder det delade meningar om. (Enligt min extrapolerade bedömning så kommer andelen sjunka under 50 % om en generation, baserat på inrikesföddas och invandrares olika fruktsamhetstal samt på fortsatt invandring.)

  Alliansregimen är extrem i sitt BNP-kramande, vilket märks såväl i den kreditfinansierade bostadsbubblan som i massinvandringen (The Economist). Den ekonomiska dogm, som Alliansregimen (inklusive minister Erik Ullenhag) uppenbarligen följer, säger att många svårintegrerade invandrare, som kräver mycket resurser, genererar hög BNP. Att invandringen sedan är en kostnad, och att BNP/capita-tillskottet blir negativt, är av underordnad betydelse.

  Att Erik Ullenhag har detta synsätt bekräftas av Professor Jan Ekberg (författare till ESO-rapporten ”Invandringen och de offentliga finanserna) i sin polemik med Tino Sanandaji i följande länk:
  http://super-economy.blogspot.se/2013/01/aven-jan-ekberg-vager-in-sager-att-jag.html#comment-form

  Sedan vet jag inte hur Alliansregimen, enligt sin ekonomiska dogm, ser på hur utvandringen påverkar BNP:n.

  ”Största gruppen av dessa var från Irak, övervägande kristna irakier, sk assyrier eller syrianer, vilka också utgör andelar av övriga MENA-invandrare. Vi tog emot 3 675 invandrare, brutto, från Irak år 2011, men samtidigt utvandrade 869 till landet.”

  För Arabvärldens islamfundamentalistiska maktkonstellationer, övriga 26 EU-medlemsländerna samt för globala finans- och energiaktörer är det oerhört tacknämligt att ha det synnerligen flyktinggenerösa landet Sverige som mottagare av folkfördrivna kristna minoriteter, vilket borgar för att islamfundamentalisterna kan få oinskränkt Lebensraum i Arabvärlden (möjligen med undantag för Israel), att de 26 länderna kan vältra över en stor del av flyktingkostnaden på Sverige samt borgar för att energiaktörerna lättare kan kontrollera petroleumtillgångarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Börjar det som folkhemsfundamentalisterna kallar sjuklövern (alliansregimen + socialisterna) slänga sig med konkreta nettosiffror så kommer inte invandringen framstå som speciellt stor. Man kan fråga sig varför de inte gör detta?”

   När jag har bevittnat från mina första parkettplats under drygt 20 år hur de mest klenbegåvade oreflekterande staffagefigurerna får agera huvudrollsinnehavare i att ta heder och ära av samt gå bärsärk på Sverige, kan jag konstatera att det är en sjuk, ondskefull hjärna som har skrivit manus till Sjuklöverns invandringsspektakel.

   Radera
  2. För att man vill hålla samhället sysselsat med att bråka sinsemellan så att man kan råna dem i godan ro, Det är som med trollkarlar titta vad den här handen gör.
   Stasi-Oligarkerna hade aldrig kommit undan med utförsäljningen av Nationalstaten Sveriges välfärdssystem om inte befolkningen hade hade "Rasismen" på hjärnan hela tiden, den politiskt korrekta filten ligger som ett intellektuellt hinder för varje tänkande invånare i fd Sverige och omöjliggör varje rationell tanke som inte är djupt förankrad i konsensus att undvika konflikt till varje pris.

   Jantelagen har som politiskt förtryck nu ersatts av politrukernas 2000 tals version i folkmun kallat PK-ism och ivrigt påhejas av den döende mainstreem-Medias olika propaganda organ allt för att styra den likriktade massan.

   Radera
 23. Åter antal som inlägg i invandringsdebatten.
  Är det antalet som är avgörande eller den funktion den har på vårt samhälle i stort som ligger till grund för inställningen?

  Men antalet är betydelsefullt som planeringsinstrument. Framförallt i bostadsfrågan.
  Så snälla Cornucopia , nästa gång du skriver om bostadsbrist så utestäng inte de 40 000 som kommer hit, en siffra som utgör 40 % av en normal årskull!

  Näst gång du talar om att vi får det sämre och sämre -glöm inte de som får det bättre(ekonomiskt) genom att byta Somaliska förhållanden till Svenska.

  Nästa gång vi talar om allt sämre skolresultat glöm inte alla dem som för första gången lärt sig läsa!

  Kort sagt uteslut inte dem som kommer hit!

  SvaraRadera
 24. Ny gruppvåldtäkt i helgen i Norsborg rapporterar Aftonblandet, tre stycken är efterlysta och de pratar svenska med brytning. Kanske finsk kanske MENA-brytning, det framgår ej. Det som förvånar är att svenska feminister är så tysta om våldtäktsepiedemin i Sverige. Vad beror denna ökning på? Hur kan den förhindras?

  Och ni har väl inte missat våldtäktsmannen i Boden som skulle utvisas efter straff, men där SR körde ett drev som gjorde att han fick stanna kvar. Så att han kunde våldta en gång till! Snällismen rules.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gruppvåldtäkterna är nog en konsekvens av sexism-fixeringen "överallt" kombinerad med utanförskap. Låter lite platt men verkligheten är ofta ganska enkel. Vissa invandrargrupper har även av tradition en nedlåtande syn på kvinnors frihet. Bland s.k etniska svenskar råder mer ett typiskt "kvinnohat"(behov av att hävda sig) som bottnar i vanlig respektlöshet mot det mesta inom samhället a la "vi skiter i allt och gör som vi vill"-mentalitet. De som finns i botten av utanförskap försöker alltid hitta "något objekt" som blir lägre än de själva.   Radera
  2. Inom gruppen blir det alltid lättare att fördela ut ansvaret, typ dom gjorde det mer än jag eller typ gör jag bara lite så faller det största ansvaret på gruppens övriga. Som i alla brott där man fördelar ansvaret på "någon annan", dvs bara att skylla ifrån sig som är det mest mänskliga(och vanliga) att göra för att förneka sanningen och ens eget ansvar.

   Radera
 25. All invandring är negativ såvida man inte tar emot människor som är villiga att göra rätt för sig. Att ta emot kreti och pleti är receptet på ett dystopiskt samhälle där kollapsen är självskriven. Historiskt sett har ovanstående alltid varit en framgång i protektionistiska samhällen eftersom det föds mindre motsättningar mot människor som är trevliga, ambitiösa och nyfikna.

  SvaraRadera
 26. Vad är din poäng? Att massinvandring från MENA länderna stärker jämlikheten, HBT-rättigheterna, yttrandefriheten o underlättar bostadsbristen och arbetslösheten? I så fall förklara mekanismerna! Eller är poängen att det är bättre att hjälpa det fåtal som lyckats ta sig hit istället för att hjälpa miljoner flyktingar via UNHCR?

  Du kallar invandringskritiker för "folkhemsfundamentalister". För att vi förespråkar en normal invandring enligt nordiska och europeiska mått? Du förespråkar en extrem invandringspolitik och vi en normal. Vem är fundamentalisten? Tänker du alls?

  90-95 % av dom som får uppehållstillstånd (o åberopat asylskäl) saknar asylskäl. Föreligger ett trängande behov att skapa enorm bostadsbrist o förvärra arbetslösheten för att ge PUT till dessa?

  Du hävdar att invandrare från MENA inte kan ligga bakom dagens samhällsproblem? Det är välkänt att invandrarna utgör en stor andel av fängelsekunderna, trots att dom utgör en minoritet av befolkningen. Vem ligger bakom bränder o stenkastning mot ambulansmän och brandmän i Rosengård och Tensta? Är det "pursvenskar"? Att invandrare i långt större utsträckning är arbetslösa är välkänt. Utan massinvandringen hade vi heller inte haft dagens enorma bostadsbrist.

  Är ditt enda motiv för massinvandringen att vara dumsnäll? Eller drivs du av en genuin vilja att göra Sverige mer jämlikt, minska homofobin o antisemitismen och stärka yttrandefriheten? I så fall verkar du förespråka fel metod! Har verkligen svårt att förstå din logik!

  SvaraRadera