Cornucopia?

2013-02-05 14:51

Netflix lanserar egna TV-serier

I kampen mellan HBO och Netflix på nätet så finns det formuleringar som "HBO måste bli mer som Netflix". Andra menar att "Netflix måste bli mer som HBO". Vilket sker nu.


Anledningen till att jag skriver detta inlägg är en omskriven pressrelease hos Schibsted/SvD angående att SVT nu finns på Internet, så alla med dator måste betala TV-avgift. Läs på följande objektiva formulering.
"Det är naturligtvis också en kraftfull motattack mot alla prenumerationstjänster på nätet från Filmnet, Netflix, HBO och andra, i ett läge där de ännu inte lyckats övertyga konsumenterna om att det är värt att betala för deras film- och serieutbud."
Jaså, inte? Tycker det verkar som de övertygat konsumenterna att betala för deras film- och serieutbud, som till skillnad mot SVT ligger kvar för "all" framtid och inte tas bort efter en vecka eller en månad.

Netflix släppte i dagarna sin egenproducerade serie House of Cards, en amerikansk nyinspelning av en brittisk TV-serie, med Kevin Spacey i huvudrollen som en manipulativ psykopat till politiker1.. Ett tydligt försök att göra en HBO från Netflix sida. Vad som är speciellt är att det nu alltså handlar om TV-serier som rent producerats för att enbart sändas på nätet, även om Netflix kanske även säljer den till vanliga TV-kanaler utomlands.

Trailern nedan är en familjevänligare variant än den man hittar hos Netflix själva, då lite hårda F-ord, droganvändande, sxe etc är struket.

För att ännu mer visa att Netflix vill vara HBO, så kommer lite senare i vår skräckserien Hemlock Grove, där man rekryterat Gustaf Skarsgård så Netflix kan säga att de också minsann har en Skarsgård Om än den något mindre bildsköne varianten, medan Alexander Skarsgård spelat i HBO:s Generation Kill och den dadaistiska vampyrporrserien True Blood.

Hemlock Grove-trailer nedan.

Vad Netflix gör är att de lägger ut hela säsongen av sina TV-serier direkt. Man kan alltså se hela House of Cards som TV-serier lämpligen ses, nämligen komprimerad på kort tid. Samma sak kommer gälla med Hemlock Grove och ännu senare i vår den efterlängtade fjärde säsongen av Arrested Development, världens antagligen bästa komediserie (iaf har jag säsong 1 - 3 på DVD).

TV on demand på Internet behöver inte följa gamla konventioner som t ex SVT håller kvar vid, med ett avsnitt per vecka och annat från stenåldern.

Sedan kan Schibsted skriva om SVT:s pressmeddelanden bäst de vill. Lämpligen skriver man "denna artikel är sponsrad av SVT", vilket tydligen vi på bloggar måste göra när sponsring föreligger.

En alternativ förklaring är förstås att någon hos Schibsted drömmer om en fast anställning hos SVT.

I övrigt lägger HBO till fler och fler TV-serier till sitt svenska nätutbud och Battlestar Galactica finns nu för oss som mot alla odds inte sett den tidigare (annat än piloten). Enligt nätrykten ska HBO även komma som app till Apple TV under våren. Netflix finns redan.

Denna artikel är inte sponsrad av vare sig Netflix eller HBO, men nu ska jag tycka synd om min bortbändna visdomstand och se om det inte finns något passande hos Netflix eller HBO på paddan, där jag ligger under filten i sängen och tycker synd om mig själv. På SVT vet jag att det inte finns något att se.

1. Manipulativ psykopat är ju mer ett normaltillstånd, så jag strök det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

19 kommentarer:

 1. För egenproducerade tv-serier stämmer det hyfsat men den absoluta majoriteten av åtminstone Netflix TV-serier är inköpta. För dessa gäller samma regler som för SVT, dvs. filmbranschens olika betalfönster.

  Svenska journalister har en ofattbar okritisk hållning till nya amerikanska webbtjänster. Jag har själv lagt tiotals timmar på att som bloggare granska de olika streamingtjänsterna, och det visar sig att både Viaplay och Filmnet har bättre utbud än Netflix när det gäller filmer. (Blogginlägget blev givetvis rewritat av Metro, IDG, SVT osv, finns här: http://blogg.kritiker.se/netflix-vs-filmnet-vs-viaplay/ )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att man missat din sammanställning förut. Grymt bra! Applåder!

   Har haft netflix gratis, och rent tekniskt, med väl fungerande klienter till PS3, XBOX360 och smartTVs, streaming med HD och surround, har jag ingenting att anmärka på. Det har verkligen fungerat utmärkt.

   Däremot känns utbudet "gammalt", det mesta har man sett.

   Radera
 2. Men du är väl inte intresserad av TV Lars?

  SvaraRadera
 3. House of cards, bra skit.. Netflix levererar.

  Får HBO igång streaming i hd och ATV app, ja då blir man salig.
  Lär inte hända innan GOT s3.. men men, kanske solidaritetssubbar och fultankar.

  SvaraRadera
 4. Det här att göra TV tillgängligt i datorn på en gratis-sajt, och sedan kräva betalt "för att du nu har möjlighet att titta",utan hänsyn till om jag är intresserad av produkten eller ej, påminner om vissa företags sätt att skicka ut varor man tackat nej till (per telefon) och sedan hota med inkasso om man inte betalar. Finns det någon jurist där ute som kan avgöra om det är fullt lagligt, det SVT nu gör? Riksdagen har ju sagt nej till beskattning. Det här förefaller vara ett sätt att försöka kringgå det riksdagsbeslutet.

  SvaraRadera
 5. Att titta på TV gör en mjuk i huvudet. Det är ett tidsfördriv för människor som inte har något att förlora mentalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inget mot att högläsa Strindberg och stryprunka..

   Radera
 6. Tablå-TVns tid är räknade.

  Hur lång tid det tar innan sista pensionären stänger av dumburken är ju förstås svårt att säga, men personligen är jag tämligen övertygad om att vi kommer få se flera TV kanaler försvinna framöver. De flyttar ut på nätet, och reklamfinansierad TV kommer iom detta helt tappa all "pricing power", ska man ändå betala så går man hellre på tjänster som netflix/viaplay/hbo.

  De TV kanaler som överlever är de som kommer kunna erbjuda olika former av live-innehåll. Sport, konserter osv.

  Och SVT förstås... som kommer bli ett av de sista liken som bärs av banan när politikerna till slut inser att ingen tittar på deras propagandakanal.

  SvaraRadera
 7. Så, lägg ner SVT och public service :)
  https://www.facebook.com/AvskaffaPublicService

  SvaraRadera
 8. Jag tycker hela debatten om att Radiotjänst nu ska ta ut tv-licens för "avgiftspliktiga apparater" är väldigt intressant. Särskilt med tanke på Bahnhof bredbands grepp att helt blockera tjänsten och utfärda ett certifikat.
  TV-Stopper

  Och Radiotjänsts snabba svar att detta struntar de helt i. Så nu blir det till att göra sig av med datorn och helt surfa på mobilen...
  Radiotjänst

  Jag blir så trött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För den intresserade: Bahnhofs svar på Radiotjänsts "Frågor och Svar" artikel.
   Klicka här

   Radera
 9. försökte kolla på "veckans brott"på stream idag, men det var fan helt jävla omöjligt. Det skulle buffras och jävlas mest hela tiden; och då har jag en modern datorn köpt i år ... blir så jävla irriterad!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där snackar vi I-landsproblem.. av rang! :D

   Radera
  2. Man With No Name: Om man betalar så pass mycket för det så kan jag förstå att man blir irriterad.

   Radera
 10. Vill lyfta fram Netflix tjänst. Där jag bor finns inte ens ADSL utan datatrafiken sker via 3G näten och för vår del betyder det i praktiken 1-1,5 Mbit/s via TREs nät. Trots dessa usla förutsättningar får vi via Netflix ett fullt användbart film och serie utbud för endast 79:-/månad. Det värdesätts mycket under mörka vinterkvällar. :-)

  De måste ha utvecklat en mycket bra teknik och ha verkligt bra servrar som kan optimera visning vid dåliga förutsättningar.

  SVTplay har om det inte skall lagga mycket sämre upplösning och krånglar många ggr ändå bara för att ta ett annat exempel.

  Bra produkt Netflix!

  SvaraRadera
 11. "En alternativ förklaring är förstås att någon hos Schibsted drömmer om en fast anställning hos SVT."

  http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/dagspress/article3633787.ece

  Kanske inte direkt SVT men snudd på.

  SvaraRadera
 12. Så länge som Netflix fortsätter koncentrera sig på Skräck & Independent istället för Drama och Glee-serier kommer jag att använda mig av just deras tjänst. Ännu ett plus går till dom då man kan använda det via sitt PS3 och därav titta på filmen i sin widescreen bekvämt i soffan istället för en laptop.

  SvaraRadera
 13. Hittade en ny tjänst häromdagen. Global VOD tjänst helt inriktat på indiefilmer. De satsar alltså helhjärtat på s.k. smala filmer. Big Star Movies. Kan hittas på www.bigstar.tv

  Billig är den också, 10 dollar/3 mån. Erbjuder också en gratis provmånad.

  SvaraRadera