Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2013-02-07 08:07

Mesen Reinfeldt höjer Sveriges EU-avgift

Sveriges EU-avgift är tillsammans med Nederländerna i toppen per capita, speciellt när man tar in hur lite vi får tillbaka pga att vi avsagt oss stora delar av jordbruksbidragen ("landsbygdsprogrammet")1. och inte har speciellt många EU-myndigheter i Sverige. Inför helgens förhandlingar om EU:s nya budget är beskedet från regimen Borg/Reinfeldt att vi kommer höja vår EU-avgift, eftersom Reinfeldt är en mes. (Bonnier/DN)


Nu får vi inte längre näthata, så jag kan inte skriva att Reinfeldt är en svag ***** ***** utan ryggrad.

När man kommer in i en förhandling som största eller näst största finansiär av övriga vid förhandlingsbordet, så går man in i en position av styrka. Får man inte som man vill, dvs en sänkt nettoavgift för svensk del, så lämnar man förhandlingsbordet.

Men den ***** ****** Reinfeldt vill ju inte förlora inflytande och går därmed alltså höjd avgift. Men vad är ett inflytande värt när man alltid mesar ur och går med på vad mobbarna vill?

Lille Reinfeldt är mesen i hörnet av skolgården, omringad av skolans alla mobbare som bötar honom och dessutom tvingar honom att springa hem till mamma och plocka ur hushållskassan för att betala böterna. För det är ju inte Reinfeldt själv som betalar. Det är du och jag.

Jag har noll förståelse för övriga EU-länders krav att svenskarna ska betala mer. Vi har övertaget här. Det är bara att vända sig om, gå och vägra betala för skiten. Vad ska de göra? Utesluta oss ur EU?

1. Det är ju inte svenskt att ta emot bidrag (fniss), så därför tackar vi nej till många miljarder, helt frivilligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

84 kommentarer:

 1. Där fick nog EU motståndarna några röster till kan man hoppas.

  SvaraRadera
 2. Vems ärenden går Reinfeldt egentligen? Han satsar väl på en internationell karriär efter 2014. Men som Cornu så riktigt påpekar är det vi svenskar som får betala för Reinfeldts frikostighet. Försvar, rättsväsende och sjukvård fungerar inte längre men det enda man hör från Reinfeldt är ett mekaniskt upprepande om att "Invandringen berikar Sverige" trots att alla fakta säger det motsatta. Ofattbart att M fortfarande har såpass stort väljarstöd.

  SvaraRadera
 3. Är ju ffs bara och säga nej till eu budgeten..

  Böjer man sig för allt EU säger så får man inget inflytande.. ibland måste man sätta ner foten ordentligt.. och en sådan här sak är värd o sätta ner foten på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju se det från den ljusa sidan.

   Nu har de ju bevisat att snacket om att man inte vill förlora inflytande i EU är just snack. Det har aldrig varit på agendan. Man vill smöra i klubben för inbördes beundran så man kan få finare jobb när man är slut som politiker i hemlandet.

   För inte kan väl EU, bakom lyckta dörrar, hota med handelskrig mot alla som lämnar unionen?

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Varför så negativ till EU området? Vi har omfattande omfördelning av resurser med höga skatter-inom landet. Nu när EU området är i kris så kanske även resten av EU är i behov av omfördelning. Då är det mer smart att flytta pengar än människor!
  Pengar behöver inte sitta flera år i SFI!

  Fast det är klart vill man värna om de fattiga så borde man rikta stödet än längre bort. Jag föreslår att vi skänker 1% av BNP till utveckling i andra länder!

  Fast det är väl för mesigt för Hallänningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skattesystemets omfördelning i detta land är att ta från de lägsta inkomstgrupperna och ge till de högre inkomstgrupperna...
   Jämfört med övriga EU.
   Så en högre EU-avgift är bara ett utveckling av detta.. Att skicka mer pengar till de som redan har.
   Även om propagandan säger något helt annat, vad jag kan förstå på dina funderingar...

   Men det är bara en del i arbetet att driva tillbaka Sverige till en 1800-talsituation där hela landet åter blir en råvarukoloni....

   Radera
  2. Det finns gott om exempel när pengar fördelas inom landet som inte funkar så väl som man hade önskat. Att tro att det per automatik blir bättre ifall man fördelar resurserna centralt på europeisk nivå är ganska naivt - isht när mycket verkar handla om små detaljprojekt är och där.

   Radera
  3. Oppti, kan inte du börja gästblogga hos Cornu? Gillar det du skriver, kanske inte håller med om allt men vissa saker kan jag skriva under på!

   //Bo Bubbla

   Radera
  4. @BGB
   Hur menar du? Att skatterna är höga inom landet är ju klart , men låga inkomster har betydligt högre skatt än högre, i Sverige, jämfört med söderut...
   Att sänka den statliga skatten gynnar bara de som redan har höga inkomster.
   Men det totala skattetrycket ruller ju på ändå och situationen blir allt mer lik Frankrike före revolutionen där allmogen betalade allt, medan överklassen konsumerade allt...
   Det gör nationen till en utfattig råvarukoloni!
   Det krävs en hel rad med åtgärder för att stoppa förfallet som pågått i trettio år snart...
   Och som tydligen accelererat de senaste åren med ökad skuldbörda hos folk.

   Radera
  5. Nja-du överskattar min förmåga. Att blogga är en alltför svår syssla för mig. Men synpunkter delar jag gärna med mig på denna site.
   Tycker att Cornucopia är intressant nog och väl värd att polemisera med!
   Det finns hopp och med åldern så kanske han också kan inse att världen inte är så svart/vit -fast då blir texterna mindre läsvärda å andra sidan!

   Radera
  6. Thomas Gunnarsson

   Med uttalandet om att skatten är betydligt högre för de med låga inkomster än för de med höga inkomster så skulle jag vilja be dig att förtydliga var gränsen går för att tillhöra respektive grupp.

   I min värld betalar nämligen höginkomsttagare mer skatt än låg inkomsttagare både i kronor och procent.

   Radera
  7. OK, DL
   Vad behöver man för att leva? Två mål mat om dagen.. I Sverige, just nu, något varmt ställe inför natten...
   kläder...
   Vad kostar det per månad? Minimum 4 000 kr?...
   Med en pension, som en del har - utan bidrag - netto efter skatt 5500 kr per månad, på en pension på drygt 7 000 kr per månad, så blir skatten på de 1500 kr som blivit över efter, 4000 kr, "rätten att överleva", det som jag betraktar som en mänsklig rättighet även i Sverige mer än 50%...
   För ingen begär väl att folk skall skatta på de medel man behöver för att överleva i ett civiliserat samhälle? (vad är existensminimum? socialbidragsnormen? fattigdomsgränsen? Fråga Janne Josefsson, men han har inte en aning..)
   Men lägger man till momsen på det som folk måste inhandla, så försvinner närmare en tusing ytterligare av de 4 000 kr som man måste ha för att överleva även i Sverige...
   Den som har 100 000 kr i månaden använder ju också, egentligen , bara 4 000 kr per månad för att överleva... om skatten är 50 000 kr per månad (vilket verkar vara bara dumheter, om jag hade haft den inkomsten.) så blir nettot ändå 10 gånger högre än den som har garantipensionen...
   (Och enbart garantipension innebär inte att man slösat hela livet, utan bara haft ett jobb som varit lågt värderat, men t.ex. att även att tömma en papperskorg måste göras, eller hur, så varför skall inte en f.d. papperskorgstömmare få leva ? Förresten så kan småföretagare som haft en kris och levt på lån under några krisår, faktiskt få lägre garantipension än en socialbidragstagare som aldrig gjort ett handtag..)

   Jag inser ju att den sekuläre svensken har förlorat den empati och insikt om människans svaghet och blivit just den "förändringsbenägne mateialist" som det sekulära samhället är så stolta över, men det är bara en räddhågsen själviskhet som skapat detta i ett samhälle som nu går från en socialistisk dröm (välfärdsstaten) till ett klansamhälle/feodalsamhälle där den lilla gruppen, klanen, är individens enda trygghet.
   Under denna omstöpning, som är smärtsam för de som inte inser vad som sker, så blir många människor lidande och vänder sig mot enkla lösningar...

   Radera
  8. Hur är det med papperskorsfyllare, skall de få garantipension? :-)

   Radera
  9. De brukar väl ha SACO som stöd...

   Radera
  10. Enligt skatteverket så var nettot på garantipensionen 6432 kr vid en skattenivå om 31,5% år 2011.

   Att folk bara skulle ha 5500 kr kvar efter pensionen ter sig därför som ett felaktigt påstående, Thomas.

   Man lever inte fett på 6400 kr heller men just därför har ju 900 kr extra ganska stor betydelse.

   Radera
  11. Vet du inte vad hyrorna är i vårt land? Inte räcker 4000. Möjligen kan man få ett inackorderingsrum för den summan. Men då måste man också betala en deposition motsvarande en månadshyra.

   Radera
  12. Nu gällde ju inte diskussionen hyror, utan nettot från garantipensionen.

   Radera
  13. Det var påståendet att man ska kunna klara sig på 4000 jag protesterade mot.

   Radera
  14. Fast om man bor i en hyresbostad med rimlig hyra (säg 4500 SEK) och endast har garantipension, så kommer bostadsbidraget att nästan till 100% täcka hyran. Det blir nog bara typ 200 kr kvar att betala ur egen plånbok för en sådan pensionär.

   200 kr kanske är en rimlig hyra för en fattigpensionär?

   Radera
  15. Jag brukar alltid ha utrymme för felberäkningar för det triggar motdebattörer...
   Som jag också förklarat här någonstans så är det inte garanterat att man får 6432 (minus skatt) utan det kan bli betydligt lägre, om man nu inte varit socialfall hela livet utan gjort sina tappra försök för lyfta sig själv i stövlarna...
   Hur skall man kunna planera sådant, utan man måste ju ta problemen när de dyker upp...
   Och, om man då till sist lyckats få såpass ordning på sin ekonomi att man sitter där med en "Garantipension" på 6432 kr (minus skatt) och ett skuldfritt boende, en villavagn eller nåt...
   Och då ändå inte får detta att funka...
   Då kräver man nog att man skall sälja sitt boende för att få bostadsbidrag, vilket man kanske hade sluppit att söka, om man inte blivit beskattad ända ner till fotsulorna...
   Skäms politiker.

   Radera
  16. Thomas Gunnarsson:

   Du skrev alltså fel i ditt ursprungliga inlägg? För det du skrev senare visar ju tydligt att en höginkomsttagare betalar mer i skatt både i procent och kronor.

   Ditt exempel är irrelevant för ditt ursprungliga påstående.Jag tycker definitivt att man ska ha ett skyhögt fribelopp som inte beskattas och endast beskatta summor över fribeloppet.

   med en låg inkomst betalar man låg skatt, med en mycket låg inkomst kan man till och med gå plus med diverse bostadstillägg och annat.

   Ditt råd till mig är egentligen att jag borde arbeta mindre då jag inte borde få någon utkomst eller mycket liten utkomst av att arbeta mycket eller ha en bra utbildning. Allt i solidaritetens namn.

   Radera
  17. 6432 var alltså efter skatt.

   Kul ursäkt när man blivit påkommen med oriktiga uppgifter, "jag gjorde fel med mening för att se om ni var med". Den körde jag också med i typ femte klass om jag minns rätt.

   Radera
  18. De flesta här är ju livrädda att missa en siffra ty då är deras resonemang helt åt helvete?!
   Jag beskriver bara hur skattesystemet funkar.
   Det går inte att få fram en relevant siffra!
   Det är helt enkelt inte upplagt så, utan är fullständigt hopplöst konstruerat.
   Det så kallade "fribeloppet som DL efterlyser är jätteenkelt i t.ex. Frankrike. 1350€ per månad.
   I Sverige "ungefär" 18700 kr per år...
   Ty det varierar, blir högre ju mer man tjänar..??
   Är man då dessutom över 65, så dubblas Fribeloppet/Grundavdraget.
   Men hur mycket är inte lätt att bedöma då det åtgår ungefär två A4-ark för att få med alla siffror som visat hur grundavdraget slår vid olika inkomster... (finns på nätet)

   Mitt råd är att ta bort all skatt som borttaget inte utsätter samhället för inkomstförluster. (källa: Stefan Fölster)
   Att beskatta folk under existensminimum måste vara kontraproduktivt!
   Förlamar kreativiteten, slår ut folks självständighet och gör dem till bidragstagare.
   Och minskar byråkratin.
   Och se din egen skatt som en försäkringsavgift för att samhället skall fungera.

   Det finns alltså folk som har en pension före skatt på sådana summor (6432 kr), ungefär. Och betalar skatt på det.
   Poängen är alltså inte att/om det finns en exakt summa i stöd/pension/äsf och allt annat möjligt, utan att samhället beskattar vid för låga inkomster för att detta skall vara förnuftigt!

   Radera
  19. En intressant sak med pension är ju att den ursprungligen infördes med beräkningen att bara ett fåtal personer skulle leva så länge att de fick någon pension. Men nu när vi lever några decennier längre ser alla fram emot pension och livets glada dagar med resor och slappa dagar, precis som att det skulle vara en rättighet att parasitera på samhället fast man är fit for fight och kan jobba. Så här håller jag med Reinfeldt, faktiskt. Ut och jobba latmaskar.

   Radera
  20. Gud vad du svamlar Thomas.

   Du påstod att låginkomsttagare betalade mer skatt än höginkomsttagare. Jag hävdade att du har fel och bad dig förtydliga vad du menade och var gränsen för låg- resp. höginkomsttagare går i ditt resonemang.

   då svarar du med nån form av hitte-på-kalkyl om vad man behöver för att leva och vad man kan ha för inkomst.

   Återigen så frågar jag om du då hade fel i ditt ursprungliga påstående då ditt eget exempel visade på klara brister i ditt resonemang. Jag instämmer dock i ditt påstående att man borde kunna ha en helt skattefri inkomst som räcker för att leva på men påtalar också att du fortfarande inte besvarat frågan om hur du kommer fram till att låginkomsttagare betalar mer skatt.

   Är det svårt att erkänna att du hade fel och att du raljerar.

   I övrigt håller jag med dig att skattesystemet är galet uppbyggt när man först skattar folk stenhårt för att sedan ge tillbaka lite allmosor i form av bostadsbidrag/tillägg, barnbidrag, försörjningsstöd och dylikt. Men det är ju en del av strategin för att få medborgarna att känna sig beroende av den förment goda staten. Om man tex vill sänka skatten och låta folk betala mer för sina egna kostnader så drar ju alla direkt slutsatsen att de inte kommer ha råd för samhället är byggt så att alla precis ska ha näsan över vattenytan om man inte är ohemult rik. När det i själva verket skulle resultera i mer pengar i plånboken genom skattesänkningar, dessa skulle dessutom förhoppningsvis bli större än kostnadsökningen då vi skulle slippa den politiska byråkratin kring all ekonomisk styrning. men varför skulle politiker vilja inskränka sin egen makt som de tillskansat sig under ett hundratal år?

   Radera
  21. DL
   Jag har nått fram. Vi är överens, men siffran...
   Inom övriga EU använder man en siffra enligt detta : Fribeloppet brukar vara 60% av medianinkomsten i landet.
   Det går givetvis att plocka fram olika varianter där också, men med mina generaliseringar så bör det bli mellan 10 000 -12 000 kr per månad.
   Det är litet lägre än i Spanien, men skillnaden är bara några tusen...per år.

   Och. Om man inte anser att leva är en mänsklig rättighet så är naturligtvis en procentskatt ner till första kronan helt rättvis...
   Om levnadskostnaderna är 10 000 per månad och man skall skatta för hela summan och har 20 000 per månad med 35% skatt, men det krävs 10 000 kr per månad för att leva så betalar väl låginkomsttagaren mer av den inkomst som blir över efter att ha överlevt den månaden (alltså 70% av 10 000 kr) än den som har 40 000 kr per månad. Ty han har 30 000 utöver de 10 000 som krävs för att leva...(alltså 14 000 kr i skatt av 30 000 kr, mindre än hälften..)
   Sedan är ju det ganska riskabelt då de som inte har till livets nödtorft inte heller har något att förlora vid en konflikt, så rent strategiskt så måste den som tjänar mycket betala skatt...

   Radera
  22. Karl...
   Det är en intressant tanke...
   Vem faen vill bli pensionär?
   Resultatet av ditt funderande blir att politiken måste styra över ansvaret för de äldre på släkten.
   Ungefär som att föräldrar ansvarar för sina barn...
   Missköter du detta så skickar staten en räkning, eventuellt med risk för fängelse...
   Iofs, så är det ungefär så i Frankrike...
   Problemet här i resonemanget är att vi tydligen helt utgår från vår personliga situation.
   Vilket innebär att rent moraliskt har samhället redan krackelerat sönder.
   Enligt tanken: Ensam är starkast!

   Radera
  23. Nu är det lite feltänkt. Om ett arbete värderas så lågt att det inte går att leva på så ska de som väljer detta arbete kompenseras genom att pengadia på de som har ett arbete som värdras högre. Men om de som har ett sånt lågt värderat arbete byter till ett mer värderat värv får de mer betalt, och även de som stannar kvar får det då deras värv blir en bristvara. Situationen vi nu befinner oss i med penningdiare är alltså en konsekvens av progressiva skatter och "rättvis" parasitisk socialistisk omfördelning.

   Radera
  24. Angående pension så är det i praktiken omöjligt för de flesta att arbeta vidare efter pension. Det borde ändras så att man inte per automatik sparkar ut personer som faktiskt vill arbeta. De flesta i min bransch blir utsparkade vid sisådär 58 - slöseri!

   Radera
  25. Jaha du Thomas du räknar så...

   Men det betyder fortfarande inte att en låginkomsttagare betalar mer i skatt varken i kronor eller procent.

   Radera
  26. @Thomas Gunnarson,

   Tack! Jag håller med. Du gör viktiga påpekanden och iakttagelser.

   Radera
  27. Karl!
   Du har din ideologiska partner i Gudrun Shyman!
   Du är en feminist!
   Du kräver alltså att någon skall värdera jobben enligt ett system....
   Gudrun anser ju att "Överpatriarken" skall organisera detta, så att systemet blir "rättvist" mellan man och kvinna...
   Låt säga att alla bönder lämnar sitt värv (vilket ju håller på att ske), så minskar tillgången på mat, lokalt (vilket håller på att ske), så att brist att och höjda priser snart kommer att ske..(??!!)
   Kommer då folk att återgå till att bli bönder eller kommer man att kräva produktion och leverans??!!
   Man kommer nog inte så långt att man hinner öppna en frökatalog innan man svälter ihjäl...
   Så en ren ideologisk marknadsinställning är förödande för den som sitter högst uppe i elfenbenstorn, ty fallet blir hårt.
   Men OK.. är man del i våldsmonopolet så kanske att man kan klara detta..
   Och då är TIMBRO:s "planekonomiska marknadsliberalism", det som kallas WTO-reglerna, avslöjat som en ideologisk bluff (som det är) där bara terroristen haft rätt...

   Radera
  28. Karl.
   Om man ser sig om så kan man konstatera att efter 55 kan arbetslivet vara tufft, oavsett yrkesområde.
   Särskilt för män...
   Idag är även akademiker, oavsett kön, en överskottsprodukt på arbetsmarknaden...
   Men de som kan etablerar sig inom offentlig förvaltning kan nog hålla sig kvar längre...

   I hantverksjobb är karriärtoppen mellan 30-45....
   Men då skatten på vanliga jobb är så hög så klarar inte svensk arbetskraft konkurrera med annan arbetskraft, ens på hemmaplan, då de jobbar med helt andra kostnader.
   Man kan dölja detta från politisk sida hur länge som helst (?) genom ökad skatt på alla...
   Till slut så blir fallet så enormt att det liknar paniken vid 500% för 20 år sedan och då existerar inte Sverige längre...
   Så därför tjatar jag om ett vettigt Grundavdrag, NU!, för att svenska arbetskraft skall kunna återta hemmamarknaden...

   Radera
  29. DL...
   Jag trodde du insåg att livet är mer än procent...

   Radera
 6. Tänk att den mannen ändå fick min röst förra gången det begav sig, nu framstår han bara som ett skämt varje gång han uttalar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, är man blåögd så röstar man väl blått....

   Radera
  2. Inte ens med melerade ögon...

   Radera
 7. Visst det gäller för Reinfeldt att fixa ett nytt jobb efter valet 2014 och det måste få kosta. Borg har ju fixat sin reträttpost inom IMF och det kostade en del miljarder, men vi skattebetalare är glada om vi blir av med dessa nyliberaler som verkar i fel tid med en ideologi som sen länge passerat bäste före datum!

  SvaraRadera
 8. Eu är förmodligen det bästa receptet på ekonomisk-katastrof som världen sett. Det finns ingen chans att smarta människor är så korkade.

  Finns bara en slutsats. EU:s plan är att sänka alla länderna och tvinga in dem i en federation och renfält är lika köpt som alla de andra politikerna. Det var nog ganska länge sedan vi hade en demokrati i verkligheten. Lutar emot diktatur nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din slutsats är enligt min mening helt korrekt. Vi får inte tro att de bakomvarande mörka krafterna är dumma i huvudet. Har man en klar syn ser man tecken hela tiden på att målet för EU är en federation. Den viktigaste uppgiften nu är att få politikerna att fatta detta men detta tycks vara en omöjlig uppgift. I ett land där melodifestivalen tycks vara årets höjdpunkt är gemene mans intresse för saken obefintlig.

   Radera
  2. Smarta människor är lika korkade som andra, fast på ett mycket smartare sätt, så att effekterna blir mycket värre när de har fel, eftersom ingen kunde argunentera emot. Fast å andra sidan blir det desto bättre när de har rätt. Men Euron var nog ett sånt korkat smart drag som får katastrofala konsekvenser.

   Radera
 9. Som afroamerikanerna plägar säga: Don't hate the player, hate the game.

  Hela EU är sjukt oavsett om vi betalar lite mer eller lite mindre och hur vi fördelar jordbruksbidragen. Vi borde lämna det helt och hållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jordbrukspolitiken är mitt område...
   Låt ta "bondepensionen".
   Skulle den införas i Sverige skulle hela svenska folket få en chock!
   Summorna avslöjar hur riktigt uselt de svenska pensionärerna egentligen har det!
   Ty då hade man klara siffror att jämföra med!
   (Förutom att de betalar skatt på de låga summor som söderut är skattebefriade..)
   Och, givetvis.
   Svenska skattebetalare skickar pengar till folk som är betydligt mer gynnade än de själva...
   Enda sättet att inte avslöja att "kejsaren står naken" är att inte införa de gemensamma EU-regler som just avslöjar att "Kejsaren är naken"...
   Ty bondepensionen måste köras igenom riksdagen... (med flera inslag i jordbrukspolitiken som inte införts)..
   Därmed kan man hålla svenska folket i okunnighet! Om det mesta, tycks det!
   Vilket är medias uppgift. (Hur är det här då?)

   Radera
  2. Och det "enda" Malmström pratade om i helsidesintervjun i helgens SvD var just att jordbruksstödet skall bort. Ännu en livserfarenhetsfattig beslutsfattare. Att denna säkert klipska dam på 37 skall förhandla åt oss i EU känns fel.

   Radera
  3. hmmm..
   Malmström är av missionärssläkt... har jag för mig...
   Blod är tjockare än vatten.
   Det innebär att man skall akta sig för folk som har släkttradition att förklara för andra människor vad som är det "rätta"...
   Ty de har inget självkritiskt tänkande...

   Radera
  4. För mig förefaller det helt onödigt att hålla på och skyffla miljarder fram och tillbaka i jordbruksstöd. Kan vi konsumenter inte betala vad det kostar istället?

   Vill vi stödja våra europeiska bönder så finns alla möjligheter att belägga utomeuropeiska varor med strafftullar istället.

   Båda systemen är ju hål i huvudet för konsumenten och knäcker dessutom bönder i tredje världen, men avskaffande av de direkta bidragen skulle förhoppningsvis medföra att eurokraterna hade mindre pengar att bete sig korrupt med, vilket är lovvärt.

   Radera
  5. Att ta ut kostnaderna för maten direkt av konsument har man försökt flera gånger de senaste femtio åren...
   Folk blev ursinniga.
   Den arabiska våren berodde på ökade livsmedelskostnader...
   Inget annat.

   EU:s jordbrukspolitik var från början en ambition från bl.a. den franske jordbruksministern att "få bort det stampade jordgolvet" ur böndernas bostäder...
   Eller uttryckt så här: Att bromsa flykten från landsbygden....
   Så målet var två...

   Tredje världens bönder, som det fortfarande hänvisas till, är redan ute ur leken...
   Slumstäderna i världen, som Lagos med flera, växer totalt okontrollerat och är en effekt av att man just där inte har en Europeisk jordbrukspolitik...
   Som stöttar bönderna ute i byarna, utan driver in böndena till städerna då prima jordbruksmark blir exportgrödeodling och folket på platsen får ägna sig åt bushmeat...

   Radera
  6. Jag trodde det berodde på att bönderna i tredje världen inte kan konkurrera med våra varor som vi dumpar prismässigt med just jordbruksstödet. Det är inte våra bönder som får de mesta av jordbruksstödet utan det är företag som ARLA och Danisco

   Radera
  7. Anders har rätt, Thomas har fel. Sockersubventionerna är ett väldigt tydligt exempel på detta.

   Radera
  8. Socker(bets)subventionerna är borttagna sedan flera år tillbaka.
   Vad som dumpas är halvfabrikat från den europeiska livsmedelsindustrin, med exportsstöd som kallas "jordbruksstöd".
   Men är industristöd!
   Göteborgskex, från Sverige...
   Finns säkert fler...

   "Därmed är inte kampen över för Europas bönder. Livsmedelsindustrin har under dessa årtionden stärkt sin position politiskt genom sina flaggskepp bland de transnationella bolagen. Detta beskrev handelskommissionär Pascal Lamý vid ett möte med livsmedelsindustrin år 2003, då han förklarade att EU:s nya jordbrukspolitik är anpassad till livsmedelsindustrins behov. Detta genom flera olika politiska åtgärder, såsom globala tullsänkningar via WTO och bilaterala avtal för industriinvesteringar i främmande länder. Företagen kunde även göra sina inköp av jordbrukets råvaruprodukter på världsmarknaden och inte minst inköp av råvaror till världsmarknadspris lokalt inom EU. Detta innebär att de olika stöd som det även i framtiden kommer att finnas inom det europeiska jordbruket, skall vara så minimalt handelsstörande som möjligt. Sådant var budskapet till industrin."
   Så här beskrev Jacques Berthelot situationen...

   Radera
  9. Ja, sedan 2006. Och varenda bonde som intervjuades i radio och TV sa att han aldrig mera skulle odla sockerbetor. Lik förbannat odlas de än idag. Slutsats: Bönder ljuger värre än politiker.

   Däremot finns det kvar strafftullar om nästan 4 kr/kg på utomeuropeiskt socker.

   Radera
  10. Jag bor inte i Skåne och det är väl det enda område där sockerbetor odlas idag...
   Tullskyddet ligger på Brysselnivå och är en politisk avvägning för att inte odling och tillgång på råsocker lokalt inom EU skall minska så mycket att importen blir ett problem för livsmedelsindustrin...
   Ty som jag beskriver här ovan så är intresset för jordbruket inom EU minmalt och anses vara en kostnad, enbart, även i Bryssel och inte enbart av Birgitta Olsson, Malmström och andra folkpartister.
   Däremot anses livsmedelsindustrin vara en "guldkalv" och har allt stöd de kan få av det politiska systemet, då de företagen ofta även finns utanför EU....

   Radera
  11. "Att ta ut kostnaderna för maten direkt av konsument har man försökt flera gånger de senaste femtio åren...
   Folk blev ursinniga."

   Konstigt att de inte blir ursinniga av skatteuttaget - för hur man än vrider och vänder på det så får ju folket betala för maten på ett eller annat sätt.

   Till hur stor del påverkar jordbruksstödet egentligen priset på livsmedel? Hur mycket skulle man behöva subventionera livsmedlen (för att slippa prisökningar) ifall man tog bort jordbruksstödet?

   Radera
  12. Ja, det är en mycket motiverad fråga...
   Jag vet inte!
   För svensk del så är ju lantbruket skulddrivet, precis som allt annat idag.
   På 1970-talet, när lantbruket funkade sist, så var driftsöverskottet totalt 7 miljarder kronor.
   Det borde väl vara bortåt 100 miljarder idag...
   Men mycket har förändrats sedan dess...
   Oljeberoendet är idag mycket större för hela livsmedelssektorn...
   Skattetrycket på lantbruket som näring, är mycket högre idag än på 1970-talet...
   Men denna processen skedde inte bara i Sverige utan i hela västvärlden..
   Jag har stått mitt i denna process, utan att se, så att säga. Har jag insett nu efteråt...

   Men jag anar..
   All livsmedelsproduktion, från frö till limpa kommer att styras av multibolag..
   På samma sätt som jakten och kampen om alla andra naturresurser så tydligt nu drivs till sin spets...
   Ju fler människor vi blir desto större marknad blir konsumtionen och människans mage är då världens största marknad.
   Att kunna försörja sin egen mage med egenproducerad mat kommer att vara höjden av lyx, som blir förunnat bara ett fåtal...

   Radera
 10. Det är ju lite märkligt att det kan bli maktkamp i en demokrati när den beslutande församlingen inte är överens med dom verkställande! Där dessutom dom verkställande förefaller vinna nästan varje gång! Kan man fortfarande kalla det "statsskicket" för demokrati?

  SvaraRadera
 11. Citat
  " - Nu får vi inte längre näthata, så jag kan inte skriva att Reinfeldt är en svag ***** ***** utan ryggrad."

  Det kan aldrig vara "näthat" (vad det nu är) att kalla en spade för spade och en syltrygg för en syltrygg - apropå ovan citat.

  SvaraRadera
 12. https://www.youtube.com/watch?v=kQIkC-oD1jY

  Videoklipp från riksdagsdebatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. bra klipp....men förutom att många politiker inte tycks veta vad de sysslar med(är det ett dagis i vissa stycken?) berättar Reinfeldt att det inom EU pågår en kraftig kantring bland ledamöter att driva EU mot en federation. Man kan inte dra någon annan slutsats när han berättar om kommande kraftiga budget-ökningar. Federations-byggande ovanifrån. Läskigt hur politiken undanskymt verkar bortom demokratiska diskussioner här hemma. Var är media? Var är debatten?

   Radera
  2. Media är upptagna i sina elfenbenstorn med att uppfostra folket i att tycka och tänka rätt. Där det inte går att uppfostra så försöker man istället leta vägar för att frysa ut, straffa eller förbjuda. Tidsfördelningen är väl cirka 80/20 för närvarande.

   Radera
 13. Det är vad jag har tyckt hela tiden att våra förhandlare eller representanter i EU är för mesiga, det behövs folk med lite stake som kan peka med hela handen, annars blir vi överkörda.

  SvaraRadera
 14. Storbritannien hade en fin taktik.

  De gick ut och sa att man först skulle förhandla om medlemsavgiften för att sedan nästa eller året efter det ha en folkomröstning om de ska gå ur EU eller inte.

  Sätter nog ganska bra press på EU-sidan. "Ok, om det är ert sista offer så tar vi det. Vi får se vad folket säger nästa år".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så, Wofser!
   Vi minns Englands "We need you" vid vårt inträde i EU.
   Sverige säger sig alltid vara med för att påverka, med känt resultat.
   Vi kanske någon gång ska vara med vid de fina borden för att bli påverkade.
   Och lära oss förhandlingstaktik för bidragsoptimering och avgiftsminimering.
   Vi behöver inte alltid vara bäst i klassen!

   Nu tycks det enda sätt vi blir påverkade av vara via högre införselkvoter av alkoholhaltiga drycker.   Radera
 15. Högre kostnader är något Reinfeldt väl känner till. Under hans hand har Kanslihuset tokvuxit som aldrig förr. Och det märkliga är att regeringen själva sällan märks.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rosenbad kostar mer än den svenska jordbruksstödet.

   Radera
 16. Kanske är det dags för en idédebatt i svensk politik så att vi verkligen får reda på vad de Bruna, de Mörkblåa, de Ljusblåa, de Gröna, de Röda och de Mörkröda står för.
  Istället för att titta på när pengarna snurrar runt.....

  SvaraRadera
 17. hmm... men samtidigt kan man inte vara med i EU och säga att jag vägrar allt då är det bättre att inte vara med! Om vi nu ska vara med och det har folket själva sagt ja till får vi ta konsekvenserna.
  Vi lever i en demokrati och EU leds även dem av de principerna (jag har inga bevis för att det är så) men då innebär det att alla måste bidra och att alla andra tycker att vi skall betala samtidigt som vi inte vill. Det ingår i "setupen". Så varför klaga så mycket? Är det för att det är enkelt?? Ring upp Eskil och kräv svar om bonde pensionerna arbeta aktivt på att vi får tillbaka max från alla konstiga bidrag så minskar vi vårt bidrag vilket alla som klagar vill. Är inte det mer konstruktivt?
  Det är trots allt lite mesigt att försöka skriva fula ord på nätet för att verka tuff, speciellt när man inte kan det för att man bryr sig om annonsintäckterna mer än sitt budskap :)

  /tuffingen (men bara när jag är anonym)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ringa Eskil?!
   Vad kan en Lame Duck göra?
   På centerstämman häromdagen så applåderade folket när budet om vargjakten kom...
   Varför skulle politiskt engagerade människor ha bättre förstånd än du och jag?
   Centern kör nu ett politiskt fiske i grumligt vatten...
   Att ta upp och visa upp sig i sin nakenhet, en centerpolitik "utan kläder"... (sina politiska misstag)
   Omöjligt!
   Fokusera på muslimer som vill ha böneutrop i Fjollträsk och vargfrågan på landsbygden, så har vi fixar 4%...

   Radera
 18. Sverige, Finland och Danmark borde gå ur EU - vill man ha union så skulle en skandinavisk union vara bättre eftersom det finns mer kulturella, ekonomiska och industriella likheter här än mellan Skandinavien vs SydEuropa (siesta-bältet) eller ÖstEuropa (maffia-bältet)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den skulle sluta med att Danskar och Finnar spelade skjortan av Svenskarna. De är uppvuxna i hårdare miljöer än vi sedan länge.

   Radera
  2. Kolla bara hur ARLA-affären slutade...
   Sverige är en koloni av gammal hävd, styrd från Stockholm.

   Radera
  3. Håller helt med.
   En Nordisk union, med administrativt centrum (huvudstad) i Linköping.

   Radera
  4. Jag tror stenhårt på en nordisk union. Vi har mycket bra förutsättningar för att ha en ljus framtid när ekonomi- och energikrisen slår till på allvar. Men som Cornu brukar säga(hoppas att jag citerar dig på ett korremt sätt och i rätt sammanhang), "politikerna är inte en del av lösningen utan en del av problemet". Det skulle ta alldeles för mycket tid och pengar innan politikerna kommer överens hur en sådan union skall styras, de kommer förmodligen komma i mål någon gång år 2030,innan dess har vi sålt av allt av värde och värdigheten till resten av världen och är hopplöst efter med reform- och teknikutveckling. Frågan är om vi har tillräckligt med sand för att kunna hålla igång en sådan sandlåda, som det skulle innebära att få ihop en nordisk union.

   Radera
  5. Hallå där... vi har redan en union. Den heter Norden. Där råder tull- och passfrihet. Man får arbeta fritt i hela Norden.

   Det är allt som behövs. Att ha olika valutor och känna lite tävlan gentemot sina grannländer angående valutans styrka är bara nyttigt.

   Radera
 19. Det finns ingen demokrati längre. Vilket tryck från folket finns att höja avgiften? Är det bara Carl Hamilton som stödjer? Lika befängt som förslaget från S i förgår att barn skulle få betalt för att gå på daghem från två år. Skriker folket efter det? Nej de har varit på dagis och sett att de minsta bara längtar efter mamma hela dagarna. Pengar som skulle kunna användas till mindre barngrupper eller förlängd föräldraförsäkring ska i stället läggas på något hugskott som spirat på Sveavägen.
  Moventia

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. De måste skratta ihjäl sig nere i Bryssel åt "Die dummen Schweden". De enda som är villiga att betala utan att protestera. Snacka om att stjäla godis från småbarn...

  Det parti som aktivt kommer att arbeta för ett EU-utträde kommer få min röst vid nästa val. Skiter i all övrig idologi, för nu har jag f-n fått nog.

  SvaraRadera
 22. Man ska ju komma ihåg att EU är för svenska politiker och apparatjikar ett steg högre upp på karriärstegen, som genererar många sköna slantar och prestigepoäng f’låt eurobonuspoäng. När Lissabonfördraget, som innehåller en utträdesklausul, blev ratificerat 2010 i Riksdagen, gällde det då fort som fan att försvåra för eventuella partier, som månade om svenska skattebetalares pengar och hade ett svenskt EU-utträde på sitt partiprogram. Således grundlagsskyddades EU-medlemskapet av Riksdagens Sjuklöverblock hösten 2010.

  Att EU-medlemskapet har blivit inskrivet i Grundlagen, utan att denna ytterst viktiga fråga togs upp på ledarplats i våra svenska större dagstidningar är en rättsskandal och förklaras delvis av att det politiska och journalistiska etablissemanget plaskar omkring i samma, intellektuellt inavlade genpool.

  SvaraRadera
 23. Efter åratal av medieträning och PK-indoktrinering har logisk slutledningsförmåga och klassisk bildning trängts tillbaka hos huvuddelen av våra rikspolitiker, vilket är till kraftig nackdel för de svenska skattebetalarna och destruktivt för nationalstaten Sverige när dessa politiker ska delta i kattrakandet vid förhandlingsborden i Bryssel.

  Inför klimatkonferensen i Köpenhamn 2009 beslutade EU under det svenska ordförandeskapet att bidra till ”Snabbstarten” (klimatåtgärder i u-länderna under tre år). Följaktligen blev EU-ländernas bidrag enligt följande inofficiell fördelning. Valutakurs: 10,41 SEK/€:


  _______Bidrag___Bid./capita
  LAND______[M€]_____[SEK]
  SE________800________ 900
  DK________160________ 302
  UK________1660________ 280
  EI________100________ 234
  FR________1260________ 204
  FI________100________ 195
  LU________9________ 190
  NL________300________ 189
  DE________1260________ 160
  AT________120________ 150
  BE________150________ 145
  IT________600________ 104
  ES________375________ 85
  SI________8________ 41
  CY________1,8________ 24
  EE________3________ 23
  MT________0,8________ 20
  SK________9________ 17
  PL________50________ 14
  CZ________12________ 12
  LT________3________ 9
  PT________9________ 9
  HU________6________ 6
  LV________0,03________ 0
  BG________0,06________ 0
  RO________symboliskt____ ?
  EL________okänt____?
  EUkomm____150
  TOT_____7146,69

  Källa: SvD 091212

  Glömde jag att säga att Fredrik Reinfeldt blev vald till årets europé 2009?

  SvaraRadera
 24. Sverige "goda" ekonomi som är skulddriven gör att vi får högre kostnader mot EU ;)

  SvaraRadera
 25. I grunden är vi onda och vi behöver politikerna för att skydda oss mot oss själva.
  Oh! Det kanske var fel att posta en sådan kommentar i detta ämmnet ;)

  SvaraRadera
 26. Min gamla biologilärare rekommenderade att man använder evertebrat som okvädesord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går även bra med Kappvändare, Streber eller Hybris

   Radera
  2. Eller kanske Reinfeldtare

   Radera