Cornucopia?

2013-02-07 09:58

Massiva insiderförsäljningar i USA

Insiderförsäljningarna överstiger nu kraftigt insiderköpen, med en faktor 9:1, i USA (CNBC). Samtidigt ligger nu amerikanska börsindex nära toppnivåer.

Månadschart S&P-500 1991 - 2013

För varje insiderköp så sker alltså nio insiderförsäljningar i USA. Insiders plockar hem vinsterna. Sist det såg ut så här var i juni 2011, strax före julikraschen det året. En krasch som dock bara blev en liten krusning i den starka amerikanska stimulansdrivna börsuppgången.

Nu kanske någon tror att man som svensk missat den här stora återhämtningen på de amerikanska börserna. Men då missar man kanske att dollarkursen samtidigt har försvagats, då uppgången i USA främst drivs av sedelpressen och inte av den verkliga ekonomin.

Kring börsbotten stod den amerikanska dollar i ca 8:- SEK, mot 6:34 idag. Det innebär ändå att USA-börserna förstås varit lönsamma om man prickat botten. Börsen har mer än dubblats, samtidigt som valutan bara fallit ca 20%. Resultatet är en nettouppgång på säg ca 60% om man prickade botten.

Dock har bara OMXS30 stigit ca 40% sedan botten, så det var faktiskt bättre att satsa på den amerikanska börsen, trots valutaeffekten, än på Stockholmsbörsen. Slutsatsen blir att Print Baby, Print! har fungerat alldeles utmärkt än så länge. Och Wall Street har därmed blivit rikare, medan rekordmånga vanliga amerikaner nu lever på matkuponger. 

Frågan är nu dock om insiderförsäljningarna signalerar att det roliga nu är över? Och vart ska dessa vinster placeras istället?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

10 kommentarer:

 1. Vart pengarna ska placeras? Skulle gissa på att det är dags för en guldrusch igen. För det första så var det ett tag sedan, och för det andra finns inte några andra bättre alternativ.

  SvaraRadera
 2. En klassisk W-formation i toppen brukar nästan undantagslöst ge en större nedgång. Men innan dess kan vi få en ATH.

  USA fick sin första negativa BNP förra månaden. När väl recessionen visar sig i siffrorna kommer det dröja ca ett år innan statistiken för innevarande period blir slutgiltigt klara. Vilket brukar resultera i att man redan varit i recession under mer än 6 månader. Motsvarande stora diskrepans brukar inte finnas i övrigt vilket antyder antingen att myndigheterna konspirerar eller att något märkligt systemfel eller motsvarande döljer sig bakom att "dåliga" siffror dröjer så länge!

  SvaraRadera
 3. Ni som är optimistiska. Titta på volymutvecklingen från botten 2009 till idag. Den har varit fallande under hela uppgången. Så startar aldrig en ny uppgångscykel. Slutsatsen måste vara att vi fortfarande befinner oss i en björn-cykel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dum fråga från en kommunalare; björn-cykel?

   Radera
  2. bull&bears you know

   Radera
  3. @ kommunaltjstman

   Man sätter pedaler på en björn. Sedan är det bara att trampa på.

   Radera
 4. Vilken mätperiod avser du?
  Som jag ser det har OMXSPI givit en bättre avkastning än S&P om man tar hänsyn till valutautvecklingen.

  SvaraRadera
 5. http://brokenmarkets.wordpress.com/2013/02/07/equity-fund-flow-2/

  SvaraRadera
 6. http://brokenmarkets.wordpress.com/2013/02/08/insider-selling-and-corporate-buying/

  SvaraRadera