Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2013-02-26 08:41

Låg IQ kopplat till rasism och konservativa åsikter

Hade egentligen tänkt skriva något annat nu på morgonen, men det här är alldeles för bra för att hoppa över. En vetenskaplig studie inom psykologi, bland annat med forskare från amerikanska University of Virginia, har kommit fram till att låg IQ kan kopplas till rasism, h0m0fobi och konservativa åsikter.


Så tycker ni att konservativa (=kristen höger i USA, som t ex förnekar evolutionen och tror att jorden är 7000 år gammal), h0m0fober eller rasister verkar dumma i huvudet så har du alltså antagligen rätt.

Detta gäller som alltid generellt och inte individuellt, och just du, kära läsare är förstås ett undantag.

Speciellt utsatta för risk att bli rasister är lågintelligenta barn i konservativa (alltså ofta kristna ownin' guns, denying science and prayin' in school is what America is all about) familjer i USA. Eller timbroilers i Sverige, som ju är kreationister.

Det hade förstås varit rysligt intressant att sett en sådan studie för svenska förhållanden. Konservativa förnekar också med stor kraft och finansiering klimatförändringar, där det liksom inom evolutionsteorierna råder bred vetenskaplig konsensus. Kanske är det alltså ren dumhet som spelar in även där? Kom också ihåg att konspirationsteoretiker visats ofta vara samma som klimatförnekare, så man kan dra en ytterligare slutsats att konspirationsteoretiker kanske också har låg IQ.

Läs mer hos Live Science.

En reflektion är att det måste vara en lysande affärsidé att sprida vetenskapsförnekande, konspirationsteorier eller rasism, eftersom målgruppen ofta har låg IQ och alltså är mycket lätta att sälja på eller lura på vad som helst. De ledande personerna inser kanske detta och använder sin för gruppen höga IQ till att tälja guld.

Och kom som vanligt ihåg, jag är budbäraren här. Jag har inte gjort studien, utan förmedlar bara dess existens till mina kära läsare. Respektera varandra i kommentarerna, och som sagt, just du är förstås alltid ett undantag från alla generella samband, så ta det inte personligt. För övrigt är det inget fel med att ha låg IQ. Hälften av mänskligheten har lägre IQ än medel och allas människovärde är det samma, då endast en fördomsfull rasist anser att människovärdet är olika för olika egenskaper. Människovärde är för övrigt inte samma sak som personligt värde, det är inte rasism att tycka mer om sin livspartner, sin familj eller sina barn än någon annan människa. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

78 kommentarer:

 1. utan att läst studien.

  IQ är mer eller mindre logiskt tänkande. kan inte de religiösa "övertygelserna" påverka resultatet dvs hur personerna svarar. Är helt oinsatt ifrågan men bara ställer en fråga:-)

  SvaraRadera
 2. Behöver man göra en vetenskaplig studie om detta?.....det är väl självklara samband....
  Å andra sidan så håller det ju forskare sysselsatta....

  SvaraRadera
 3. Jag antager att även du inkluderar de en miljard muslimer som stöder koranens absoluta sanning om att jorden är platt mm automatiskt ingår i gruppen av låg IQ individer?

  våga vara lite politiskt inkorrekt nu, attackera regimens tabun, gör en Lars Vilks...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Islam är en intressant lära...
   Mohammeds angrepp på en judisk stam i Medina, som ansågs vara överlöpare med Mohammeds fiender, dödades till sista man. Vilket är grunden till konflikten mellan judar och muslimer.
   Dock förstår jag att man från muslimskt håll anser att man måste se denna händelse ur den tidens politiska situation....
   Då måste man kanske se åsikten om planetens platthet ur den tidens situation...
   Men det skapa nya problem.
   Var går gränsen mellan ursäktliga övergrepp och tidlöst oursäktliga?
   Vilka folkmord är ursäktliga från förklaringsmodell...??
   Eller handlar det bara om stockkonservatism...

   Radera
  2. Known...
   Källa?!
   Wikipedia, självklart....
   Eller kan man inte plocka upp och bearbeta info på egen hand/huvud....
   Jag kan självklart påstå att jorden är platt...
   Om jag står på backen och enbart har mina två ben att röra mig med så är självklart jorden platt (utom berg och hav och sådant)
   Då är jorden platt!
   Hur skulle den kunna vara något annat?
   Men nu är den troligen rund.... eller?

   Radera
  3. Grunden till konflikten mellan muslimer och judar är Palestina/Israel innan dess så var relationerna goda, och judar har fått asyl hos muslimska härskare då de har varit tvugna att fly från kristna länder ..

   Radera
  4. @blomberg
   Jag förstår inte varför du måste urskilja vilken religion individerna med lågt IQ följer. Lågt IQ (inget man kan hjälpa (så mycket)) finns överallt i vår art så det borde väl vara konstigt om där inte var minst en i den miljarden muslimer du beskriver som har lågt IQ.

   Precis som där borde vara minst en med lågt IQ i alla andra religioner. Där är säkert någon "dumskalle" som är ateist också. Det här med att provocera endast för provocationens skull tycker jag är barnsligt.

   Radera
 4. Så kommunister som är livrädda för klimathotet är de intelligentaste vi har i samhället? Jag ser inte den kopplingen. ;-)

  Tänk på att detta inte betyder att alla klimatförnekande rasister är dumma i huvudet. Misstolka inte ett statistiskt samband som en mall som kan appliceras på individer.

  SvaraRadera
 5. Nästa steg blir då att fråga sig vad Konservativt är!

  En gammalkommunist, är det en radikal tanke eller dumkonservativt..
  Svar: Beror på när frågan ställdes, 1912 eller 2012...

  Samma gäller nog den kristna högern i USA som har har sina rötter i radikala kristna rörelser i Europas femtonhundratal...
  Och följde med över till USA med emigranterna.
  Som sedan levt kvar i sin medeltida tankemodell i USA...
  Så här gäller det om frågan ställdes 1612 eller 2012...

  Vad har vi för radikala tankar idag som om hundra år kommer att anses vara dumkonservativt?
  "Den svenska modellen"?
  (Nej, det var 1912, eller 1932, mmm..1942?.... kanske 1972, men väl aldrig idag, 2012, eller hur?)

  SvaraRadera
 6. Min gissning är att undersökningen är gjord av någon som borde varit sekreterare istället för "forskare" och att det mer handlar om hur den tillfrågade väljer att uttrycka sig och framförallt hur denne inte uttrycker sig. Ungefär som skillnaden mellan Percy Nilegård och Micke och Slobban.


  Var glad att du tillhör en kristen kultur som ganska bra lyckades förena ett framgångsrikt samhälle med relativ personlig frihet. Du såg nog som liten serien på Naturhistoriska i Slottskogen med killen som sågar ner äppelträdet för att få det största äpplet.

  SvaraRadera
 7. Konservativa behöver ju ha fasta rutiner, en oföränderlig värld. Man blir orolig när saker ändrar sig och inte är som dom alltid har varit. Man behöver och vill veta sin plats i samhället. Man måste också veta att någon vakar över en. Flocken är viktig. Det är därför religionen är konservativ. Sverigedemokrater, kristna och muslimer är egentligen samma personlighetstyper och det är därför dom inte kommer överens därför att man tror att just ens egna konservativa världsbild är den korrekta, och alla andras konservativa världsbild inte stämmer. Bibeln och Koranen är det inte så stor skillnad på i innehållet. Men en miljard muslimer tror inte på Koranen, precis som en miljard kristna inte ser Bibeln som absolut sanning heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla människor är väl konservativa, ty människan är väl inget virus!
   Ty virus anpassar sig alltid till nya förutsättningar...

   Radera
  2. Konservativa vill bevara och förändra utan att förstöra.
   Liberaler vill släppa tyglarna fria.
   Socialister vill införa socialism.
   osv.

   Men att konservera är att bevara, till exempel ärtor.
   Det är socialisternas tolkning av konservatism vi oftast använder i Sverige. (Så blir det med en skola formad av ordföranden i svenska DDR-förbundet.)

   En av de tidigare konservativa filosoferna var Svensk och på Åbo universitet kunde man läsa en gång i den ofta utmärkta tidningen Axxess.

   Radera
  3. I den konservativa tidningen Axxess menar du? Detta med konservativ är intressant. Nyliberalismen är en konservativ rörelse som exempel, så ibland vill konservativa förändra och förstöra får att återgå till forna tider. Och vilka andra tolkningar av konservatism ska vi använda i Sverige, den amerikanska där man anses vara kommunist så fort man är emot att vifta med vapen på allmän gata?

   Man får inte glömma att Marx inspirerades av Adam Smith när han skrev sina böcker. Han ansåg att skillnaden mellan honom och Smith var människans frihet och inte bara den politiska friheten.

   Radera
 8. Vad är en rasist?

  // Bo Bubbla


  SvaraRadera
 9. Helt logiskt eftersom det är låg utbildning och kanske IQ förmåga som riskerar konkurreras ut om det hela tiden kommer nya med låg utbildning som konkurrerar om en plats längst ner.
  Sen kan man fråga sig om det är konservativt att vilja ha en bra skola och goda samhällsförhållanden?
  Är det svårt att se sambanden för de som inte är konservativa?
  Är det bara möjligheter till förbättringar som hägrar för de ickekonservativa?
  Sen är det inte rasism att vilja hålla invandring på en lägre nivå-om man inte ser Svenskt medborgarskap som en ras!

  SvaraRadera
 10. Hahaha :-)
  kvasipsykologi är en gammal taktik inom politiken
  nazisterna lyckades med att bevisa att icke-arier hade lägre IQ
  andra "studier" har bevisat att fattiga, lågutbildade har lägre IQ
  osv. osv.
  frågan är varför du Cornu överhuvudtaget lyfter fram fördomsfulla historier?
  Det spiller nog över på dig själv?

  SvaraRadera
 11. För den som är intresserad av hur värdelösa dessa studier är, lyssna gärna på http://www.econtalk.org/archives/2012/06/yong_on_science.html

  Det är en podcst på lite över 1 timme, och rekommenderas skarpt.

  Men de som diskuterar där är aningen konservativa ekonomer och vetenskapsmän, så de kanske anses dumma i huvudet de med, och därmed fel? ;-)

  SvaraRadera
 12. Egentligen är resultatet inte så konstigt givet hur studien verkar ha gjorts. Det som bevisats är alltså att

  1) Lägre IQ leder till att det blir svårare att känna samhörighet med folk som skiljer sig för mycket från den närmaste gruppen (vilket ökar risk för rasism och homofobi)

  2) Lägre IQ gör det svårare att ifrågasätta sådant man fått inlärt från föräldrar (d.v.s om föräldrar är kreationister så blir deras låg-IQ-barn sannolikt det också). På samma maner förväntar jag mig att om Al Gore har barn så kommer dessa skrika om global uppvärmning även om nästa istid av någon anledning börjar i övermorgon.

  3 ) Det är värt att skilja på konspirations-teoretiker och konspirations-dumhuvuden. Teoretiker (jag t.ex.) hävdar ofta och gärna att det politiska systemet är en charad och att allt politiker gör är för att främja sina egna intressent. Det finns gott om både teoretiskt och empiriskt stöd för en sådan slutsats. Dumhuvuden tror på kosmiska krafter, ödlemänniskor, ondskefullt garvande farbröder och att alla egentligen försöker mörda dem.

  Jag måste avslutningsvis invända mot termen klimatförnekare. Jag vet inte hur någon skulle kunna förneka att vi har ett klimat.

  Så, eftersom jag är konservativ, smyg-troende, ogillar pride-paraden (men inte homosexuella), är högst o-oroad över global uppvärmning, tycker om västerländsk civilisation samt tycker att Big Bang är en konstig (men säkert möjlig) teori - hur hög/låg IQ får jag? Självklart finns möjligheten att jag ljuger om alltihopa, så ni får se det som en teoretisk utvärdering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men kosmisk strålning tror du inte på-där skiljer vi oss åt!

   Radera
  2. # savecapitalism: du är inte ensam - jag delar dina åsikter (tror jag :-)
   men jag funderar allvarligt på att lämna Sverige av samma skäl som många som utvandrade på 1800-talet och som flydde från politiskt förtryck och trångsynthet.
   ett skrämmande exempel på tonläget i vårt land är Jan Guillou
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article16301555.ab

   Radera
  3. Besser, det har jag redan gjort och ångrar det inte en sekund. Det känns bättre att se Sveriges förfall på avstånd snarare än att genomlida det på plats. Svenskar är fega och hjärntvättade och kommer få ett bryskt uppvaknande när det är för sent. Jag talar inte bara om ohållbar invandring av folk som aldrig kommer komma i produktion, utan generellt om decennier av ofattbart korkade beslut som fullständigt avlägsnat allt försprång vi fick av att ge Hitler en reach over på 40-talet.

   Gängse uppfattning att Alliansen är elak som skär ner, när det i själva verket är för att Sverige inte har råd med mer, är oroande naivt. Alliansbespottare glömmer bekvämt att Göran Persson började med nedskärningar och gjorde så bra mkt mer än Alliansen vågat. GP må inte ligga överst på min lista över dröm-grannar, men han såg vad som behövdes i vissa avseenden.

   Radera
  4. Man undrar faktiskt vad vi håller på med här i Sverige. Det är hippt att vara homosexuell, hen det tredje könet, polisen blir anklagad för rasprofilering i tunnelbanan, förnekelsen av invandringens segregation och kostnader, försvarsdebatten. Man står på sidan om och funderar - är jag vaken eller drömmer jag. Vi svenskar måste vara ett av de dummaste folken i världen - eller fegaste.

   Radera
  5. Jag tror att en avgörande skillanden mellan USA och Sverige är att vi har en nästan ortogonalt politiskt norm här jämfört med USA.
   Sverige politiska och massmediala klimat är ju väldigt vänstervridet och likriktat. 70% av journalisterna är tex Mp- eller S-anhängare och både massmedia och det politiska nomenklaturan öser ständigt ut sitt vänsterbudskap.
   I Sverige så kommer alltså personer med lågt IQ att indoktrineras i nomenklaturans irrläror, tex klimatalarmismen och genuspedagogiken, men det kräver högt IQ för att hitta alternativa och oberoeende källor och ifrågasätta den rådande vänsternormen.
   Skulle motsvarande studie genomföras i Sverige så skulle med andra ord resultatet bli det motsatta mot USA. Rasister och "konservativa" (CDU i Tyskland är ju tex konservativa och jag tror inte att tex doktor frau Merkel tillhör de med IQ under 70) skulle vara de med högt IQ.

   Radera
  6. Jag slant på orden lite där, rasister och konservativa behöver naturligtvis inte ha högt IQ, utan kan vara normalbegåvade. Men de är sannolikt inte dumma då de klarat av att tänka bortom den svenska skolan och svensk massmedias indoktrinering.

   Radera
 13. Saxat
  "The researchers controlled for factors such as education and socioeconomic status, making their case stronger, Nosek said. But there are other possible explanations that fit the data. For example, Nosek said, a study of left-wing liberals with stereotypically naïve views like "every kid is a genius in his or her own way," might find that people who hold these attitudes are also less bright. In other words, it might not be a particular ideology that is linked to stupidity, but extremist views in general.

  "My speculation is that it's not as simple as their model presents it," Nosek said. "I think that lower cognitive capacity can lead to multiple simple ways to represent the world, and one of those can be embodied in a right-wing ideology where 'People I don't know are threats' and 'The world is a dangerous place'. ... Another simple way would be to just assume everybody is wonderful."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, en intressant sak med detta är att om man i tidigare studier kommit fram till att socioekonomisk status påverkar IQ, och kompenserar för detta i denna undersökning, för man i framtida undersökningar kompensera för rasism ;-)

   "När vi kompenserat för inkomst, socioekonomisk status, ålder, kön etnicitet, rasistiska åsikter, politisk åskådning, så kom vi inte fram till någonting"

   Radera
 14. Det doftar lite desperation här. Screaming and tossing all the toys out of the pram. Börjar det kännas lite pressat med tidigare ställningstaganden om "klimatet" kanske? Om du är en tänkande människa kommer det bara att bli värre ju mer du tänker.

  SvaraRadera
 15. Konservatism är farligt för hjärnan. Reagan blev svårt dement och Thatcher har såvitt jag förstått kommit ganska långt på samma väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK därmed är det bevisat att konservativa(icke-socialister/miljöpartister)är dumma!

   och Nordkorea har antagligen världens största IQ-kapital!

   Radera
  2. Och vad fan har demens med intelligens att göra?

   Radera
 16. En ganska ointressant studie rörande IQ. Det går inte att hitta ett direkt samband mellan IQ och värderingar, det finns alldeles för mycket faktorer som spelar in. Den här studien visar lika mycket hur den närliggande miljöns värderingar spelar in.

  Eftersom jag är medlem i mensa sedan snart 10 år så har jag postat länken på mensas Facebook-grupper. Om jag får medlemmarnas tillåtelse, kan jag sammanfatta lite reaktioner här senare. Hittills är intressant ganska svalt för artikeln.

  Personligen tycker jag att sambandet hög IQ och förmågan att hålla takten är intressantare. Min 13-åriga son är en riktig talang på trummor, där har vi ett bra användningsområde för hög IQ. Musik ger glädje. Kan väl även kännas skönt för diverse trummisar, som genom åren fått höra att de är bandets dummaste medlem. Typ Animal i Mupparna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ämnet är förstås provokativt, men om inte Mensafolket domineras av rasister så bör de väl knappast bli upprörda, utan just visa svalt intresse.

   Trodde annars att alla medlemmar i ett band måste hålla takten. Men jag är en musikalisk analfabet.

   Radera
  2. Däremot fick jag hundratals besök när timbroilernas VD postade en länk till inlägget på Twitter. Det bekräftar ju i så fall bilden...

   Radera
  3. Det bekräftar bara vad du vill tro själv Cornu :-)

   Radera
  4. Det är trummisen och basisten som är ryggraden vad gäller takten, de övriga i bandet följer efter. Men det är klart att alla i bandet bör ha en god förmåga att hålla takten.

   Det är oftast de som blir provocerade, som först går till angrepp. En orsak till att reaktionerna dröjer kan vara att det skall analyserar lite grand först. Lite självironi har aldrig någon dött av ;)

   Radera
  5. "men om inte Mensafolket domineras av rasister så bör de väl knappast bli upprörda"

   Man kan uppröras över att dessa typer av sociologiska studier är ovetenskapliga och är omöjliga att göra någon vettig tolkning av, och detta utan att vara rasist. Hänvisar till länken till en podcast jag postade ovan.

   Radera
  6. @Don; Är man en god dansare så tyder det även på bra IQ!

   Radera
  7. @rttck Dans är också en källa till glädje och gemenskap. Vad skönt att uttrycket: dansar hellre mycket än bra, är vedertaget. Det vore galet trist om det skulle införas IQ-gränser på dansklubbar. Etnisk diskriminering har man ju hört talas om att det finns på danshak.

   Radera
  8. rttck, Jag jag sett på lets dance några snuttar. Du menar alltså att dans och högt IQ går hand i hand?

   Radera
 17. Som troende kristen måste jag totalt debunka denna artikel. Jag var på ett möte i min kyrka i söndags. Där kunde man se folk ifrån nästan alla värlsdelar. Tex döptes 2 människor som flytt ifrån Iran. När det gäller IQ fanns det allt ifrån lågt till högt. Gud gör ingen skillnad.

  Efter mötet gick jag och min fru på museum. På Röhsska museet närmare bestämt. Där fick vi se upp och nedvända kors, nazistflaggor och mängder av intellektuella rödstrumpor. Vi såg inte en enda människa som såg utlänsk ut. Det var vitare än på den årliga sammankomsten av vitt ariskt motstånd.

  Så kommit ifrån en miljö fylld av rasim, vapen och lågt IQ i kyrkan. Kom vi till en miljö fylld av högt IQ, kulturell skillnad, etnisk härkomst och hänsyn på ett museum. Ja om vi skulle tro på rapporten då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sssch... Inte prata om verkligheten nu, den stämmer så sällan med kartan!

   Radera
  2. Samma tanke slogs jag av på Vårsalongen här i öst. Många samhällskritiska tavlor granskades av en stor homogen skara människor.
   Fö var det gott om utrikiska besökare på Djurgården! Ryska franska och engelska hördes. En ökad rörlighet är bara bra för förståelsen mellan nationsinnevånare. Vi har ju ett gemensamt kulturarv i Europa!
   Men från att ha utbyte till att byta är steget långt-eller bör vara!
   Vilket över 70% av Sveriges befolkning håller med om. Gärna invandring om de kan försörja sig själv!

   Radera
  3. Oppti, varför skriver du om invandring? Inlägget handlade om rasism. Menar du att invandringskritiker är rasister, eller varför tar du upp invandringen?

   Radera
  4. Det är genom invandring vi berikas med människor från olika kulturer. Människor med olika utseende och etniska tillhörighet.

   Nej jag skriver just ovan att invandringskritik inte behöver ha med rasism att göra! Vilket vissa, men kanske inte du , har svårt att inse!

   Radera
 18. Läs Johan Norberg "Hjärnrevolutionen"

  f.ö. är det visat sedan länge att dogmatism och lågt IQ går hand i hand oavsett åt vilket håll man befinner sig på den religiösa eller politiska skalan.

  Don Nomitz posta på forumet istället vi är många som skiter i facebook.

  SvaraRadera
 19. Jag har inte varit aktiv där på flera år. Jag har inget inlogg där längre. Men jag ska fixa det nu.

  SvaraRadera
 20. Religion är ju ett slags hjärnvirus (meme) som när det väl fått fäste (smittad av föräldrar från barnsben) aktivt motarbetar allt som kan hota det. Därmed kan man nog inte säga något om intelligens och religion, annat än att hos de som är intelligentare har viruset tillgång till bättre försvarsurser, vilket jag tycker mig notera från t.ex. Fox News mer framträdande personer.

  Om jag förstått rätt är det mycket få personer som smittas av viruset som vuxna.

  Och förmodligen kan vissa konservativa ideer verka på samma virusartade sätt, från barnsben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fel angående ålder. Guds ande kan nås av alla. Oberoende av ålder och vilka föräldrar man har. Om jag säger projektion och du rannsakar dig själv, hittar du något då?

   Min bild av kristendom går väldigt dåligt ihop med rikedom. Något att tänka på när du sitter och tittar Fox news och drar fundamentala slutsatser. Men det är ju min bild.

   Radera
  2. Brukar se inslagen som Comedy Central satirprogram visar från fox news. Tittar aldrig på Fox annars.

   Och visst kan guds ande nå även vissa lättlurade vuxna. Men jag hävdar att dessa är väldigt få, vilket jag läst i någon av Richard Dawkins böcker, kommer inte ihåg vilken. Fast du kanske vet bättre om hur många vuxna som anammar religion om de har vuxit upp utan eller i utkanten av den. Bara baserat på min egen erfarenhet av alla personer som jag träffat så är det hittills exakt noll personer.

   Radera
  3. KArl, hur definierar du religion? Är en vegan religiös?

   Radera
  4. Ja du Karl. Med ditt ord "lurade" blir ju det lite svårt att diskutera.

   Och det i detta problemet vilar. När en individ förstår andligt att den behöver Gud, men av olika anledningar inte kan närma sig Gud, uppstår hat/avund. Detta kan få i uttryck i kanske några verklighetsfrämmande rapporter där man kan läsa om hur korkade och rasistiska kristna är.

   Radera

  5. josefl: Så i stället för "lättlurade vuxna" kanske du menar att jag skulle ha skrivit "vuxna informerade om fakta". I så fall kan du väl visa på lite fakta.

   kgb35: En enkel definition skulle kunna vara en som tror att tolkningar av sagoböcker är fakta från verkligheten. Förmodligen kan även en del veganer passa in där, medan andra inte gör det.

   Radera
  6. Nej, du skulle uppträtt sakligt.

   Radera
  7. Lite symptomatiskt att tala om för andra hur de ska varat. Förövrigt är din utsaga helt obegriplig. Men jag lämnar sista ordet åt dig, för det här är en helt meningslös diskussion.

   Radera
 21. IQ och klokhet är inte riktigt samma sak. Med det sagt skulle jag vilja påstå att det finns ett samband mellan låg klokhet och bekännande till alla andra -ismer. Världen och människorna är mer komplexa än vad en enskild -ism kan förklara.

  SvaraRadera
 22. ...och just när man trodde Du släppt spåret med meningslösa och rätt virriga artiklar om rasism, SD och närbesläktade ämnen klämmer Du till med ännu mer pk-dynga.

  Kan Du inte försöka hålla Dig till de i övrigt intressanta ämnena Du skriver om istället för att försöka driva SM i opinion? Alla tycker inte som Du, oavsett intelligensnivå.

  SvaraRadera
 23. Mer kul läsning som bekräftar fördomen om att afrikaner är dumma och asiater smarta:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality

  SvaraRadera
 24. Märk att halva befolkningen har under medel vad det gäller intelligens. Faktum är att knappt en sjättedel har 70-85 på IQ skalan.

  Lite OT men betänk att vänsterns ivrande för en likvärdig skola gör att denna sjättedel skall ha t.ex samma matteundervisning som den sjättedel som har 115-130 på IQ skalan. Vilken IQ har man när man strävar efter sådant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Halva befolkningen har under *medianen*. Petig men viktig skillnad.

   I just detta fall stämmer det nog rätt så bra med att halva befolkningen har under medel men det beror på hur fördelningen ser ut.

   Radera
  2. Självklart att det ser utså...
   Den följer ju normalkurvan...
   Och det innebär bara att det finns en genetisk variation som just följer normalkurvan...
   Högt IQ innebär inget annat än att man är anpassad till rådande samhällsvillkor..

   Radera
  3. Nja. Hög IQ innebär att man presterar högt på IQ-test. Betyder inte att man är anpassad till rådande samhällsvillkor. Titta bara på våra riksdagspolitiker, som är perfekt anpassade, med riksdagspension, höga löner, massvis med förmåner, inget ansvar etc, men bevisligen brister rätt mycket på IQ-fronten.

   Radera
  4. Mmmm...
   En sådan sits låter som hyggligt IQ, väl....
   Då måste det vara IQ-testet som har fel urval...
   Fast det beror ju en del på vad man själv tycker.
   Jag vet åtminstone, att mitt IQ inte är särskilt lysande, det är jag ett levande bevis på....

   Radera
  5. @Mikael

   Du har rätt men eftersom det är en normalfördelningskurvaså är medel och median lika.

   @Cornu

   Givetvis är det så att Hög IQ betyder högt på IQ test men det betyder också med stor sannolikhet att man har en hög analytisk och matematisk förmåga, lätt att se matematiska samband osv. Däremot är det inte det samma som att man är klok. Kloka hittar du förmodligen i de flesta IQ grupper då det är beroende av självinsikt, ödmjukhet m.fl förmågor.

   Radera
  6. @Thomas G

   Var inte ledsen för att du har lågt IQ Thomas.

   Enligt Howard Gardner finns det 9 intelligens områden där matematisk förmåga är en.

   Förmodar att det finns ett samband mellan matematisk IQ och hur viktigt man tycker det är med denna typ av test. Helt ovetenskapligt påstående endast grundat på 47 års intuitionsuppbyggnad. Vilken intelligens som har hög status beror på epok, just nu är det matematik och det kan vi se resultatet av, både positivt och negativt.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Howard_Gardner

   Radera
  7. IQ korrelerar med framgång. Det finns de som hävdar att IQ är just ett mått på hur väl man är anpassad till det moderna samhället. Detta argument har t.ex. används för att förklara varför afrikaner har lägre IQ och östasiater högre.

   Se gärna den BBC-dokumentären "Science's last taboo". Den finns förstås på thepiratebay.se

   Radera
 25. För övrigt så håller jag med de som skriver att klokhet och IQ inte är samma sak. Ödmjukhet och självinsikt som är grundbultar i klokhet har inte mycket med IQ att göra.

  SvaraRadera
 26. Jag håller ofta med konservativa värderingar, är skeptisk till klimatvetenskap och medföljande politiska beslut och är enlig pk-definition även rasist. Och nu har jag även låg iq. Alright, vad blir nästa? Bring It on science!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Mensa måste ha gjort något allvarligt fel när jag blev medlem där.

   Radera
 27. Var står det att studien var vetenskaplig? Är det inte så studien bara är en studie?

  Jag hade äntligen hoppats på en vetenskapligt baserad definition av begreppet "rasism". Jag orkar inte gå via Wikipedia.

  SvaraRadera
 28. Generellt sett så har människor till höger högre IQ än de till vänster, enligt ännu en amerikansk undersökning. Kanske liberaler som drar upp siffrorna

  SvaraRadera
 29. Forskningsresultatet är så PK att forskaren (hen) troligen säkrat forskningspengar för resten av sin karriär.

  SvaraRadera
 30. Jo, endast för att totalt slakta den påstådda relationen mellan kristendom och lågt IQ

  http://www.varldenidag.se/helg/2009/08/28/Global-forsamlingstillvaxt-del-1-Kristen-tro-pa-frammarsch/

  SvaraRadera
 31. Det är väl ingen nyhet? Och gjorde man liknande studie på Obama-dyrkarna i Detroit och Chicago skulle man nå liknande resultat.

  SvaraRadera
 32. Politisk korrekthet är tecken på låg intelligens. Intelligenta människor vågar trotsa minsta motståndets lag eftersom de vet bättre än ryggdunkarna. De som är politiskt korrekta vågar inte ha någon annan uppfattning än den vedertagna. Fundera själv över vad termen "framgångsrikhet" innebär? Är det att klappa andra på ryggen och inte våga prova sina egna vingar oavsett hur mycket skit man än får för det?

  SvaraRadera
 33. JA det bara väller ju in rasister i Sverige nu från u-länder med låg IQ. Inte konstigt rasismen ökar.

  SvaraRadera
 34. Man kan undra varför detta är en sådan öm tå för SD-gänget? Det går igen i andra fall också som att det går att greppa vilken PSU som helst och se att utbildningsnivå går hand i hand med minskade sympatier för SD.

  Är det något fel i SD-sympatisörers ögon att ha lägre IQ eller utbildningsnivå än genomsnittet? I runda tal kommer hälften alltid att hamna i den gruppen och är det något att skämmas för att tillhöra den?

  Vad gäller Tinos fog för sitt påstående så har naturligtvis ingen undersökt det direkta sambandet i kausal mening men det skulle förvåna mig om han påstått något sådant. Enklast är att maila till honom och fråga.

  SvaraRadera