Cornucopia?

2013-02-27 07:10

Kollaps på bokrean

Missade igår att David Jonstads bok Kollaps - Livet vid civilisationens slut finns på bokrean som inbunden endast hos Adlibris.

Min tidigare recension hittar ni här. Den inbundna reaboken kostar 95:- hos Adlibris

Annars går det antagligen precis lika bra med den oreade pocketversionen för 49:- SEK hos Adlibris, 46:- SEK hos Bokus, 45:- hos Bokia eller 49:- hos CDON.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

4 kommentarer:

 1. Jag håller inte alls med honom om att komplexitet skulle orsaka sårbarhet.Statlig komplexitet, ja givetvis, där är ju allt koncentrerat till en enda punkt varifrån allt sen är hierarkiskt staplat som ett korthus. Centralstyrning, utöver familjegruppen i jägar/samlarsamhället, är omöjligt, det har Ludwig von Mises berömt bevisat.

  Organisk komlexitet ger tvärtom flexibilitet. Saker och ting är vitt diversifierade med massor av olika varianter som på olika sätt reagerar på de ständiga förändringarna. Faller en sak bort så tar andra över och komplexiteten snarare ökar. Se den biologiska naturen för miljarderårigt empiriskt bevis för detta, och den oreglerade marknaden är mycket snarlik denna organiska evolutinära process.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se bara hur ett enda terrordåd, som inte dödade fler än vad som avlider i sina egna badrum varje år, fick USA-staten att ruinera landets ekonomi och bli hatat i den Mellanöstern som varit dess primära säkerhetspolitiska fokus. Fiatpengar, alltså statligt centralstyrda pengar, är en extrem sårbarhet. Att räntan är planekonomiskt dikterad av en centralbank betyder att det inte finns nån flexibilitet och anpassningsförmåga alls med gigantiska felinvesteringar som följd. Men det är som sagt *enkelheten* i den statliga centralstyrningen som orsakar sårbarheten och kollapsen. Större organisk komplexitet hade gett större flexibilitet och mycket mindre sårbarhet.

   Radera
 2. Såg otippat Midvintermörker på reabordet på Ica-Maxi (Sisjön) när jag var och handlade en sväng i gårkväll.

  SvaraRadera
 3. Jag passerar sällan några butiker nuförtiden, men jag har instruerat hustrun att hålla utkik efter Midvintermörker. Skulle i och för sig helst ha den som e-bok, men det känns lite principiellt fel att betala mer för digital distribution än fysisk.

  SvaraRadera