Cornucopia?

2013-02-19 17:34

Israels centralbank visar vägen om bostadsbubblor

I Israel har bostadspriserna stigit med 5% på ett år. Därför sätter Israels centralbank nu ner foten.


Kapitaltäckningskraven för bankerna höjs från 35% till 50% vid bostadslån, dvs för att låna ut 1 miljon måste bankerna sätta av en halv miljon i eget kapital. Om man belånar sin bostad till mer än 60% måste banken sätta av 75% i eget kapital, eller 750 000 för en miljon. I Sverige är kraven 0.24% på bolån, dvs banken behöver ha 2400:- SEK i eget kapital för att kunna låna ut en miljon.

För övrigt steg de svenska bostadspriserna nästan 5% på många håll i januari, dvs på en månad och inte på ett år som i Israel. I Sverige har man nu i flera år diskuterat att höja kapitaltäckningskraven minimalt, till säg 0.3% för att sätta det hela i relation till Israels 75% för vanliga BLT-belåningsnivåer i Sverige.

Inget snack, bara hockey, i Israel. Trots frånvaron av is.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

23 kommentarer:

 1. Och inte verkar det har något problem med byggandet heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de bygger väl rent av utanför landets gränser?

   Radera
  2. javisst råder det "bostadsbrist". Valtiderna är förbi och finans-politiken kan återgå. Lite är det nog som i väst när det gäller dis-integritet!


   Radera
 2. Regimen Reinfeldt är generellt sett alldeles för feg för att vidta några andra åtgärder än sådana som syftar till att öka "tillväxten". Den skall frälsa oss. Dock är den under innevarande omständigheter bara en fager dröm. Men regimen Reinfeldt fortsätter fåfängt att sätta sitt hopp till den. Likt religiösa stollar fortsätter att sätta sitt hopp till Gud även när det borde vara alldeles tydligt att han skiter i dem.

  SvaraRadera
 3. Jag undrar om det där inte är "procent av procent" och att de verkliga säkerheterna därför inte alls är så höga. Men jag har ingen konkret info om israelisk penningpolitik, det är bara en fråga väckt.

  SvaraRadera
 4. Och vem är det som efter detta inte längre inser att sverige och främst stockholm är unikt på alla sätt, Förutom att universums smartaste vackraste och produktivaste livsform beslutat att bosätta sig där?

  SvaraRadera
 5. Leds Israel av en patriotisk regering? Nu gillar jag inte Israels utrikespolitik eller behandlingen av palestiniernammen förhållandena är inte jämförbara med Sverige. Dock fattar en regeringen som älskar sitt folk och dess kultur de svåra men långsiktigt rätta beslut som en antisvensk, kulturmarxistisk regering aldrig frivilligt skulle fatta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kors i taket. En regering som verkar i sitt folks intresse. Annars verkar det mer regel än undantag att regeringar i Västvärlden går banker, världsförbättrare eller andra särintressens ärenden.

   Radera
  2. Och du är världsförsämrare, förmodar jag?

   Radera
  3. Det är klart här har vi en regering som främst älskar och gynnar stockholmare på övriga landets bekostnad.

   Radera
 6. Israel som ligger utanför lobbyist-zonen kan bedriva traditionell ekonomisk politik som handlar om värdeskapande inom näringslivet. Inte inom ägandet genom tillgångspriser som är den anglosaxiska vägen till lycka. Nu vet inte jag hur det sett ut förut i Israel men vad jag vet är det inom politiken i EU t.ex en efterapning av anglosaxisk avreglering som satt kopieringaparaten under arbete. Vi vet att lobbyister sköter politiken i stort numera inom EU. Bankoligopolet har förstås sett till att Oströs fortsätter på den inslagna vägen fjärran från den bas den mannen en gång stod på. "Fri" utlåning och kapitaltäckning för Ankeborg är modellen. Att det inte fortgår en debatt om vart den svenska reform-politiken tog vägen efter 80-talsfiaskot är ett fiasko i sig. Nu har man sedan något år eller två insett hur "the economic man" fungerar liksom att rationella förväntningar och effektiva marknader är något som katten släpat in. Man aldrig att det pratas högt och klanteriet. Marknaden kan ju oroas. Detta är pinsamt. Vi har ledare som inte vågar prata högt inför marknaderna. De kan då gå ner och orsaka skada! Fjollträsk verkar alla komma ifrån.


  SvaraRadera
 7. Singapore satte ner foten för tre månader sedan genom att maximera belåningsgraden till 60%. Mitt under en frenzy-period. Det heter att folk är ansvariga för sina inflationstendenser. Singapore har hög inflyttning! Men här är vi rädda att den gyllene skon ramlar av....huuu vad rädda vi är. Lika rädda som svensk konflikträdsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast deras bolåneränta är å andra sidan mycket mer subventionerad än den svenska, den som är förstagångsköpare betalar en ränta på 1,6%. Skulle förvåna mig om det inte fanns en massa undantag till det där taket också.

   Roligt förresten att du tar upp Singapore och sen gnäller på svensk konflikträdsla...

   Radera
  2. Förvånas kan man förstås alltid. Kan du deras beskattning också? Vitsen med belåningsgränser är förstås att undvika att;

   1. Att prisuppgångar inte går för snabbt
   2. Att folk som inte "har råd" skall låna över sin förmåga

   Precis så har svensk politik utvecklats genom åren. Aldrig göra något som kan rubba tillväxten det minsta. Och samtidigt leva med illusionen att man kan "fine-tuna" ekonomin. Helt otroligt att så mycket folk ägnar otroligt med tid på modeller att styra ekonomin utan att bry sig om vad bankerna håller på med(utöver FI-regelverk). Eller lita till gamla tumregler om prissvängningar. En feghet rådde efter 80-talet när
   EU´s lobbyister planerade avreglering. Det råder frihet att göra egna avsteg från t.ex Basel-reglerna. Och varför inte. Vad blev det av de svenska bankernas internationella konkurrens? Den främsta orsak som man hade för att kräva likaberättigande.

   I Singapore är ekonomin inte lika beroende av huslån som den konflikträdda svenska är. Riksbanken har tidigare länge argumenterat att efterfrågan har stöttats inte bostadsägarna. Tvärtom mot övriga opinionen inkl regering. Nu måste man leva upp till detta!   Radera
  3. @belii; Precis som i Danmark då med 0,5% subventionerat av ECB!

   Nej belii, svenskar har alltid varit mesar inom Consensus-politiken.
   Finländarna å andra sidan har samma smak för kollektiva lösningar med skillnaden att man där har en stark auktoritetsuppfattning vilket ofta gör att lösningar kommer snabbt.

   Radera
 8. @Cornucopia

  Fast de där 50% i kapitaltäckning för 1 miljon kan väl inte jämföras med de 0.24% som det är i Sverige för 1 miljon. Använder de sig inte av riskvägning i Israel......?

  För ett bostadslån i Sverige gäller det ju 4% i kapitaltäckning för "riskvägda tillgångar". Riskvikten är ju ungefär 10% för bostadslån så då blir det ju 4% på 100.000 (hundratusen) istället för på 1 miljon. Detta betyder att det behövs c:a 4.000 i kapitaltäckning. Utöver det kan de dra bort c:a 30% i hybridkapital så någonstans på 2.800 kronor (eller mindre) är det som behövs i kapitaltäckning för att en bank att skapa krediter på 1 miljon stämmer säkert bra.

  Om Israel har ungeför samma bestämmelser i riskvägning o.s.v så borde det betyda att de behöver c:a 3.5% av 1 miljon i kapitaltäckning för att skapa miljon-krediten. Alltså 35.000 (trettiofemtusen) för att skapa 1 miljon i krediter nominerade i Israels valuta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst. Står dock inget om riskvikter i artikeln. 35000 (32000) är oavsett rejält mycket högre än svenska 2400 (8% riskvikt).

   Det är oavsett en riktig bitch-slap av de israeliska bankerna.

   Radera
  2. Hur det än står till med det där så blir säkert inte de nya bosättarna drabbade precis, pengar flyter troligen in ifrån när och fjärran. Israel är ju som sagt var lite speciellt när det gäller det mesta.

   Radera
  3. När man vill lägga beslag på så mycket mark som möjligt bygger man vare sig flotta eller höga hus på dyr mark utan snarare låga och enkla hus på billig mark. Uppvärmningsbehoven är små i Israel. Regnar gör det med måtta. Billig arbetskraft finns det förmodligen ganska gott om. Så byggnadskostnaden är knappast särskilt hög.

   Radera
 9. Slopad avdragsrätt skulle stoppa en del av prisökningarna.

  SvaraRadera
 10. De israeliska bankernas kapitaltäckning i mångbiljonbelopp består av...
  ...allt som skapande amerikanska kolonialslavar med statligt skattevåld kan tvingas betala i bidrag till dem framöver!

  SvaraRadera
 11. Nu med Internet är det väl dokumenterat hur klantiga regering och svenska myndigheter varit. Ja, när väl bubblan spricker och man börjar skylla på varandra...

  Alltid något positivt. :)

  SvaraRadera
 12. Tycker den bästa vägen är som det är sagt nu, ännu lägre tak, 75% är en lagom nivå, ett plus hade varit att hindra folk från att få blancolån på mer än 50.000 om dom har ett villalån redan. Tror inte ens ni här på bloggen vill se att huspriser rasar omgående med 50%, blir skit av hela Sveriges ekonomi då. Så ett införande av amorteringskrav eller slopande av ränteavdrag i nån stor grad lär vi inte få se.

  SvaraRadera