Cornucopia?

2013-02-18 13:18

Höjd pensionsålder kommer - ingen tvekan om det

Pensionsåldersutredningens Ingemar Eriksson är inte ett dugg tveksam. Pensionsåldern kommer höjas (Stampen/GP).


Frågan är väl bara hur Ingemar själv ska slippa undan? Antagligen genom att som han säger införa den höjningen successivt, så han själv inte drabbas.

Utredningen har rent av en egen blogg. Där kan vi läsa att allt fler pensionärer vill jobba längre, så höjd pensionsålder är inte bara en nödvändighet, utan också en önskan. Bara så ni vet. Dock gäller detta förstås inte statsråd i regeringen eller fd riksdagsledamöter etc, de får ju pension redan i ung ålder.

Själv räknar jag med att aldrig gå i pension, i den bemärkelsen att jag skulle få någon statlig ersättning man kan leva på. Trots allt är jag född på 70-talet och nuvarande utredningar handlar om hur dagens 40- och 50-talistmakthavare ska kunna få en guldkantad ålderdom medan resten av oss kommer dö i arbete.

Man ska inte glömma att för att uppnå den ursprungliga avsikten med pensionssystemet, dvs att 50% ska dö innan pensionen, så behöver pensionsåldern idag höjas till ungefär medellivslängden 85 år. Vi kan dock hoppas på fallande medellivslängd framöver och kanske se fram emot en pension redan vid 75 år. De av oss som överlever till dess. Redan idag dör var sjätte man och var elfte kvinna före 65 år.

Istället får 60-talister och yngre vara känna tillfredsställelsen när vi (egenföretagare) eller vår arbetsgivare betalar in pensionsavsättningar åt oss, avsättningar som direkt betalas ut till 40-talisterna. Vi känner oss därmed så mysigt solidariska och tror att det är till oss själva vi betalar pensionerna. Men så är också syftet med välfärdssystemen att hindra en samhällsomstörtning som hotar makthavarna, inte att faktiskt ge någon välfärd åt de som betalar för det hela.

Dags för ett ödmjukt förslag. Förslagsvis höjer man pensionsåldern med ett år vart annat år, så till 2035 har pensionsåldern stigit ytterligare elva år och vi uppnår 76 år istället för 65, samt möjlighet till uttag av privat pensionssparande först vid 66 års ålder. Man kan inte höja med ett år i taget, då opensionerade därmed aldrig kommer närmare sin pension under höjningsperioden. Själv får jag därmed statlig pension år först år 2046 med 2036 års gränser, men till 2046 gäller istället 2051 för min del, eller 81 års ålder. 2051 är man uppe på 83 år, eller 2053, och 2053 är gränsen 2054, då jag till slut, 84 år gammal går i pension. Pust.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

29 kommentarer:

 1. Heh. Jag, som också är 70-talist, sa precis samma sak till min pensionsrådgivare i veckan. Att jag aldrig tror att jag kommer kunna gå i pension. Han såg lite skeptisk ut. Men det känns ju bäst att räkna på att man får klara sig själv. Det går onekligen åt det hållet.

  SvaraRadera
 2. Varför inte spara till din pension i Black Pearl?? Kan kanske bli en god avkastning om sisådär 35-40 år

  SvaraRadera
 3. En rejäl pension ser jag som en bonus. Planen är att betala av huset tills jag och hustrun når förhoppningsvis går i pension omkring 70. Isåfall borde vi inte behöva gå ner så mycket i levnadsstandard.

  SvaraRadera
 4. Jag har också avverkat en lång rad av pensionsrådgivare de senaste 18 åren och har alltid kört att de skall få så lite av min lön som möjligt. Tar ut det i cash hellre.

  På den tiden jag var anställd fixade jag specialavtal med arbetsgivarna för att slippa göra "löneavståenden" till pension.

  Det är inte värt några procent extra att pengarna låses in i 40-45 år - du tappar helt kontrollen över pengarna. De blir snudd på politikernas pengar då du inte rår över hur politikerna gör om lagarna under tiden pengarna är inlåsta.

  I Danmark sänkte de den statliga pensionen med lika mycket man fick ut från sin privata pension...

  Cash _IS_ king!

  SvaraRadera
 5. Är inte så oroad, idag kan man dra ut på sina studier, ta lite småjobb här o där och leva ett roligt socialt liv. Något våra föräldrar aldrig kunde göra.

  Det är väl först när man är 35+ man "måste" skärpa till sig och göra sina "arbetsår".

  Sen när man väl är gammal på riktigt, tänk då all ny teknik som kommer finnas, virtual reality osv. Är man uppvuxen med dator/tvspel tror jag inte man kommer bli besviken..

  Varför denna ständiga pessimistiska framtidssyn? Har ni bittra människor inget att leva eller se fram emot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt inställning!!
   Kör hårt..
   Dö ung och bliv ett vackert lik!

   Det var min inställning förr och det funkade...
   Ty mening två (Dö ung och bliv ett vackert lik) har ännu inte inträffat...

   Radera
  2. Jag hade en bekant som på tidigt 1970-tal fick en hjärtinfarkt..
   Order om att varva ner...
   I helvete, sa han...
   Han gjorde tvärtom, jobbade dygnet runt..
   Jag vet för jag hängde med ett nattpass som totalt knäckte mig...
   han levde för tio år sedan, vad jag vet...

   Radera
 6. Njae, jag är inte dyster i stort. Bara till svensk pensionsförvaltning. Jag räknar kallt med att ha bra mycket pengar på ålderns höst, men med den skillnad att jag själv spar och förvaltar dessa.

  SvaraRadera
 7. I tider som dessa måste man se till att hushålla med arbetena. Dom räcker ju inte till på långa vägar så det vore väl bättre att sänka pensionsåldern. Ekonomiskt borde det inte göra någon skillnad för folk måste ju ha försörjning både som arbetslösa och pensionärer. Men det är väl ingen som ser till helheten. Pensionsåldersutredningen struntar väl i hur Arbetsförmedlingen har det och vise versa.

  SvaraRadera
 8. Eftersom vi är biologiska varelser och därmed påverkas av biokemi så lär akumulerad miljöförstörelse sänka vår levnadsålder.

  SvaraRadera
 9. "Där kan vi läsa att allt fler pensionärer vill jobba längre, så höjd pensionsålder är inte bara en nödvändighet, utan också en önskan. Bara så ni vet. Dock gäller detta förstås inte statsråd i regeringen eller fd riksdagsledamöter etc, de får ju pension redan i ung ålder."

  Ja, men det är väl självklart - pensionen blir det pensionskapital man har delat på förväntad återsående livslängd. Att den inte blir så upphetsande vid 65års ålder gör väl att de flesta önskar jobba vidare då...

  SvaraRadera
 10. Fördelen ifall du får svårt att gå i pension vid 65 är att vi kanske kan fortsätta läsa Cornucopia? fram till 2050 åtminstone! Fast då har ju världen mer eller mindre gått under enligt Urban Persson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte världens undergång, men det här landets.

   Långt innan dess och kanske fort med en flykt till reala tillgångar ryker pensionssystemet av inflation från de stora skulderna här och utomlands. Med broms, broms, broms och utan något skruvande på systemet kan garantipension för de flesta förväntas. Börsen går långsiktigt ner så det är svårt att placera där också. Man kan inte hedga sig mot en universell kollaps.

   Radera
 11. I dag såg jag en utslagen man äta av andras rester på brickvagnen på ett lunchkafé i Farsta centrum. Det är väl ungefär vad som väntar även min generation 80-talisterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jaha...
   var han en 80-talist eller en 40-talist....?

   Radera
  2. 40-talist eller 50-talist skulle jag tippa. Såg ut att ha fyllt 60 iaf. Tragiskt i vilket fall som helst att marxistsamhället som jag växt upp i nu krackerlerar så hårt att folk svälter i sverige. men det är ju planerat sen länge. Allt för den nya enigheten. Alla ska med.

   Radera
 12. Dietisternas nya råd via Livsmedelsverket: 5 Läskedryker om dan, och du behöver ej oroa dig för pensionen och de övriga pensionärerna behöver ej oroa sig för dig heller.

  -- Inspererat av http://coltingblogg.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en bekant, salig i åminnelse, som just levde på sockerdricka, och snabbmat framför datorn...
   Vikten steg över det hälsosamma och han blev renlevnadsman...LCHF...
   Tyvärr hade han nog frestat hjärtat för hårt, så han blev inte ens 40...
   Trist, för han var en tillgång för mänskligheten.
   Så många av dagens yngre skall nog inte bekymra sig ty den mathållning som varit de sensate 25 åren för svenska folket gör att livet blir nog kortare än man förväntar sig...

   Radera
  2. Samma här, farbror som fick kälkramp. Blev satt på ingen fett diet. Började mest äta bröd och coca cola (diet) Dog senare i hjärtattack.

   Dock är nog kosten endast en delmängd i det hela.

   Radera
 13. Det kommer naturligtvis att finnas ett överflöd av arbetstillfällen för 70-80-åringar i framtiden, eller hur? Det är naturligtvis inga av framtidens åldringar som kommer att få några ålderskrämpor att tala om, och hjärnkapaciteten kommer likaledes att vara oförminskad...
  Vad gäller av andra förvaltade pensionsarrangemang; sky dem som pesten! Tjuvar är de! Avgifterna borde sättas i procent av avkastningen! Ett fall i familjen: av insatta 50 finns nu, efter ca 20 år, 2 kvar. Flytträtt saknades helt.

  SvaraRadera
 14. När det verkligen börjar gå upp för folk i allmänhet att vi kommer bli helt ansvariga för vår egen pension kommer det få ordentliga effekter på ekonomin. Jag är nästan 40 nu och när jag funderar över vad det faktiskt skulle innebära att spara ihop de pengarna jag kommer behöva för att leva på en någorlunda levnadsstandard när jag blir pensionär så inser jag att det är ganska enorma pengar jag kommer behöva lägga undan bara för detta syfte.

  Som en dagslända som hade absolut noll i kapital, när jag kom på att till min generation kommer det inte finnas några pengar kvar, så blev det uppenbart att jag kommer behöva spara kanske runt halva min inkomst i resten av mitt liv för att sedan hålla ungefär den levnadsstandard som jag har, när jag sparar ungefär halva min inkomst. Om jag då lever enligt snittet runt 85 år.

  Så jag har ställt om, och börjat betala av skulder och sedan spara lite pengar. Men fort går det inte, då jag inte är en höginkomsttagare som kan lägga undan mängder av pengar. Och det är då jag frågar mig, om folk runt 40 år skulle börja så radikalt spara som jag gjort hade konsumtionen i samhället totalt kollapsat. Som ”tur är” för mig då, så har inte folk i allmänhet varken börjat tänka så här eller börjat ställa om sin konsumtion.

  Om regeringen vill försöka hålla ekonomin under vingarna gäller det att återställa förtroendet i den allmänna pensionen innan framtidspaniken verkligen börjar slå rot ibland folk i allmänhet. Jag har redan börjat känna en lätt krypande oro bland även de som normal inte bryr sig om ekonomi o.s.v. De kan inte riktigt sätta fingret på det ännu, men jag hör ibland samtalen bryta in på relaterade ämnen fast ur ett annat perspektiv.

  Och det är i ett BAU perspektiv, slå sedan på Peak-Oil, global uppvärmning, bostadskrasch o.s.v. Så kan det här bli riktigt obehagligt.

  SvaraRadera
 15. Om nu folk skall jobba längre behöver inställningen till äldre ändras. Idag gör åtminstone vissa företag sig av med äldre medarbetare till förmån för yngre förmågor. Jag har under mitt hittills drygt 30-åriga arbetsliv endast sett en person som varit kvar till 65. Övriga har gått tidigare, ofta vid 58 eller så med avtalspension vid någon neddragning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag sett är att de sista 10 åren i arbetslivet kan vara väldigt tuffa...
   Och för många så gäller att ha ett skuldfritt boende efter 65...
   Så redan vid de 50 bör man fundera på vad man skall göra framöver, ty som du skriver, så börjar krisen strax efter de 50.....
   Hur man löser det i dessa tider, vet jag ej...
   Det blir nog att satsa på en villavagn för 15 000 kr och en fattigpension på 5 000 kr per månad...

   Radera
 16. Vi har ett partier på hela skalan från vänster till höger, tillomed en klick grönt nånstans i mitten, men det parti jag saknar är det Ärliga Partiet.

  Ett parti som helt enkelt berättar sanningen, det kommer aldrig att finnas ett pensionssystem som gör att du kan fortsätta leva på samma sätt som när du var ung, stark och frisk.

  Ett parti som också talar om att du kan lika gärna dö om du har tänkt vara sjuk, eller bli übergammal, ett parti som berättar att din personliga trygghet sitter i käften, i nävarna eller i piporna på din egen hagelbössa för polis och militärt försvar är särintressen.
  Ett parti som talar om att politiker i sig är själva roten till det som gör ont i samhällskroppen och som lovar att upplösa alla beslutsfattande församlingar det får majoritet i.

  Jag skulle nog rösta på ett sånt, bara för att slippa se dom andra röstfiskande kräken i media varenda dag.

  SvaraRadera
 17. Det är en märklig ekvation detta och man har varnat för arbetskraftsbrist i 20 år. Nu senast har man ju hotat med att "när 40-talisterna går i pension, då kommer arbetskraften inte att räcka till". Nu är det 2013 och den näst sista generationen 40-talister har börjat gå i pension utan att man kan skönja någon minskning av arbetslösheten, snarare tvärtom. Samtidigt inför vi allt liberalare regler för arbetskraftsinvandring, även för helt okvalificerade arbeten såsom inom restaurangbranschen, arbeten som naturligvis lika gärna hade kunnat gå till arbetslösa svenskar. De dataspecialister som Billström m.fl pratar om existerar visserligen, men utgör långt ifrån hela sanningen.

  Ingen kan inbilla mig att detta inte påverkar situationen i Sverige där vi har egna arbetslösa, som fortsätter att vara arbetslösa när en utländsk medborgare kommer hit och tar jobbet. Nej, det är inte en statisk marknad och det är inte en 100%-ig undanträngningseffekt men den finns där trots allt. Ta bara hantverksbranschen, alla som tagit in offerter och hört runt efter hantverkare vet ju att det alltid är billigare att ta in firmor med polacker eller balter, och många gånger får de också jobben. Lönedumpning och brister i säkerheten när det gäller t.ex. arbeten på tak ligger förstås bakom att de kan vara billigare. Sedan bor de 4 stycken i en husvagn, lever på billigaste sätt och tar med alla pengar hem, eller skickar hem dem till frugan där de spenderas, inte i Sverige.

  Visst är svenska ungdomar bortskämda och man måste ställa högre krav på att t.ex. flytta och ta "skitjobb" istället för att gå år ut och år in i byhåla och leva på bidrag. Men samtidigt anställer ju många företag hellre en arbetskraftsinvandrare för halva kostnaden, plus att de kan tjäna en hacka genom erbjuda ett tillfälle för någon att komma till Sverige, eller varför inte ta hit sina släktingar?

  SvaraRadera
 18. Eftersom medelåldern de senaste decennierna stigit med 3 månader per år vore det mer rimligt att höja pensionsåldern så mycket, eller 1 år vart fjärde år.

  Men 1 års höjning skulle innebära att vi går från 40 års karriär till 41 år, dvs 2,5 % fler jobb behövs. Gör vi det vartannat år som du föreslår så behöver vi 1,25 % fler jobb per år. Skapas inte jobben kommer arbetslösheten öka med 1,25 % per år! Det är precis detta vi också ser i Europa, folk jobbar längre och längre och de unga får inga jobb.

  SvaraRadera
 19. En kort reflektion: Varför inte utnyttja de som är arbetslösa istället? Unga människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, är det inte bättre att i första hand satsa på att dessa kan göra rätt för sig istället för att höja pensionsåldern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi måste ha full sysselsättning, aka jämnviktsarbetslöshet. Då behövs det arbetslösa, vars uppgift är att pressa ner inflationen. Detta enligt de teorier som både borgare och socialister bekänner sig till i Sverige.

   Se http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/det-stora-svaret-pa-allt.html

   Radera
 20. Cornunopio skriver "Istället får 60-talister och yngre vara känna tillfredsställelsen när vi (egenföretagare) eller vår arbetsgivare betalar in pensionsavsättningar åt oss, avsättningar som direkt betalas ut till 40-talisterna."

  Citerade detta inför bekanta igår, men det vore bra med någon mer källa/beräkningsexempel/förtydling för detta påstående. Jag hade uppfattat att andelar i fonder köps för inbetalda pengar och att andelarna är mina men styrda av staten. Antagligen har jag låtit mig luras.

  SvaraRadera