Cornucopia?

2013-02-04 10:54

Håller Reinfeldt på att förlora förståndet?

Håller Fredrik Reinfeldt (m), regimen Borg-Reinfeldts statsminister, på att förlora förståndet? Eller kan han bara inte dölja det hela längre, utan har hela tiden saknat förstånd?


Till en början har vi det nya zo(m)biebegreppet särintresse, där Fredrik Reinfeldt förolämpade de tusentals svenska soldater och officerare som riskerat sina liv i utlandstjänst, för att inte tala om att "fem unga män dött, tolv allvarligt sårats i strid och betydligt fler fått själen söndertrasad när de tjänstgjort i Afghanistan" (Johanne Hildebrandt i kolumn hos Schibsted/SvD). Undrar vad de överlevande och anhörigas familjer tycker om att blivit förklarade varandes ett särintresse, trots att de alltså ställt upp på att genomföra de demokratiska beslut som regimen Borg/Reinfeldt står bakom. Som Hildebrandt påpekar så är det inte riktigt likadant att göra en vända i Afghanistan som att vända papper hos Folkhälsoinstitutet.

Antal anställda per näringsgren 201203
Det andra är en serie uttalanden från Reinfeldt på frotteringsmötet i Davos (sosseblogg), där han förklarade att industrijobben i Sverige är i stort sett borta, "basically gone". 

Grafen ute till höger är den samma som Tony Johansson gjort, men pga upphovsrättssymbolen han slängt in, så gjorde jag min egen utifrån SCB:s data.

Som framgår tydligt var ca 567 000 personer anställda inom tillverkningsindustrin tredje kvartalet 2012. Detta kan jämföras med exempelvis ca 226 000 tjänstemän inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik eller ca 204 000 inom privata leverantörer av skattefinansierad vård och omsorg. Bland av alliansregimen sponsrade sektorer som KROG:s restaurangbransch hittar man endast ca 127 000 anställda och ROT:s byggbransch ca 264 000.

Utveckling tillverkningsjobb samt
juridik, ekonomi, vetenskap och teknik
Uppenbarligen har inte Reinfeldt något förstånd när han säger att vi inte har kvar någon tillverkningsindustri i Sverige. Det är den enskilt största privata sektorn och ger ca 1/6 av alla jobb i den privata sektorn i Sverige.

Sedan har förstås antalet anställda inom tillverkning fallit sedan Borg/Reinfeldt tog över. Jobben som gick förlorade under den akuta finanskrisen har naturligtvis inte kommit tillbaka, medan anställda inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik fortsätter öka stadigt.

Starkast utveckling har man dock inom privata jobb hos vård, skola, omsorg, men dessa är ju fortfarande skattefinansierade och det handlar alltså om att flytta jobb från det offentliga till det privata och kan knappast kallas tillväxt.

För övrigt föll antalet anställda inom hotell- och restaurangbranschen från 130 200 2011K4 till 126 700 2012K3, trots KROG-momsen.

Annars så är beskedet från Reinfeldt till alla etniska svenskar som är arbetslösa att ni inte har ett problem och att ni inte är ett problem. Ytterligare ett vansinnigt uttalande, eller rent förakt för arbetslösa etniska svenskar.

Reinfeldts uppenbara ökade frekvens av vansinniga uttalanden väcker en del frågetecken. Vad gör man när landets statsminister verkar förlora förståndet? Finns det några lagar som hanterar detta? Går det att tillsätta en Stor Sinnesundersökning?

Och får vi höra en ursäkt till särintresset och särintressets anhöriga tro? Antagligen inte.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

55 kommentarer:

 1. Reinfeldts förtroende bland väljarna verkar bestå, vilket är ofattbart!
  Är vi väljare lika störda som Reinfeldt av den senaste decenniernas utsläpp av kemikalier t ex långlivade naturfrämmande ämnen som brett ut sig i samhället i mat, i kläder etc.Ämnen som inte bryts ned utan vandrar upp i näringskedjan för att till slut nå våra hjärnor. Resultatet är att vi helt enkelt blir korkade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ser de till den gärning han gör inte till enskilda missförstådda uttalanden. Vi Svenskar är klokare än sensationsjournalisterna tycks tro!
   Särintresse-ett uttryck som även Göran Persson använde om LO- är inget nedsättande utan ett konstaterande-ÖB vill alltid ha mer medel men får rätta sig efter en sammanvägs budget!

   Att styrka en persons själstillstånd på enskilda uttalanden gör ingen vettig psykolog! Eller seriös person!

   Radera
  2. C anknyter nog till Cervenkas krönika om uttröttade makthavares feltänk.

   Makten skall granskas inte klandras för effektsökandets skull. Då blir det som för pojken som ropade att vargen kom. (Undrar vad lägsta åldern är då majoriteten av Svenskar vet om den sagan)

   Klankar man på lösryckta stycken lägger man defakto munkavle på politikern, ungefär som man lade munkavle på knugen i och med felciteringarna om sultanen om Brunei. Men det kanske är det som är målet, att ingen vågar uttala sig, för uttalanden går alltid att tyda som fan läser bibeln.
   Radera
  3. Läste en krönika om de fega politikerna som låter tjänstemän och organisationer komma med förslagen i stället! Bättre ligga lågt och reagera än att agera.

   Radera
  4. Förtroendet bland väljarna för politiker verkar bestå. Vilket jag tycker är otroligt. Känns som att mer och mer fånigheter kommer från det hållet tyvärr.

   Radera
  5. Det handlar om pengarna i plånboken. Det räcker att tillräckligt många känner att plånboken är fylld så får man rösterna vad man än gör.

   Radera
  6. Jag tror att man om man vill titta in i Reinfeldts värld kan man med fördel läsa hans bok "Det sovande folket", en pamflett från en annan tid. Men vissa element kvarstår nog. Förvånansvärt finns den inte att tillgå från normala källor, utan den distribueras endast av hans motståndare.

   Men citat som:

   "Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd"

   och

   "Moderaterna är det civila samhällets främsta uttolkare [...]"

   känns väldigt aktuella.

   Radera
 2. "Gud och soldaten hedrar vi, när ofreden råder och de står oss bi. Men när fred råder och fyllda är faten, glömma vi Gud och föraktar soldaten."

  ...vem det nu var som sa det.

  Men visst, den senaste debatten är väl ett lågvattenmärke även i det här försvarsföraktande landet. Frågan är vilka politiska alternativ som återstår, järnrörsgänget är ju inte heller direkt lockande och S/MP/V är väl inte heller några försvarsvänner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (F) men dom ämnar ju få in oss i NATO.

   Radera
  2. finns såvitt jag vet en miljöpartistisk blogg, miljöpartist i grönt(eller vad hen nu kallar sin blogg), som såvitt jag vet är ganska försvarsvänlig.

   Radera
  3. Vad jag förstår så är det Alf Henriksson som tänkt till. Passande i sammanhanget är kanske några andra rader av sammma författare:
   "Aldrig är tankarna långa, ändå är orden så många"

   Radera
  4. Det positiva med järnrörsgänget är att de blir illa tvungna att göra om göra rätt eftersom det inte finns några alternativ, annars åker de ut fortare än kvickt. Eftersom att väljarna anser att de är sista hoppet att slå ut s/m/mp kartellen, sen att folk lyssnar på gammel-media när de skriker rasism är också lite udda för samma människor lyssnar inte på Gammel-Media annars vilket kan tyckas lite selektivt.

   Om SD endast fokuserar på invandrings politiken vilket de inte gör tappar de allt, annars har de allt att vinna de är helt upp till väljarkåren att forma Sds politik efter Sveriges väl och ve eller fortsätta som nu och skita i vilket och bara gnälla på resultatet av allas våra oduglighet att samsas kring Sveriges position i en resurskrävande värld.

   Radera
  5. Alla politiker arbetar sig mot mitten och lämnar därmed sina väljare bakom sig...
   Så även SD.

   Radera
 3. Bra inlägg!

  Obegripligt att Reinfeldt och Moderaterna ökar, enligt Novus senaste mätning. Sverigedemokraterna ökar också och är nu 3:e största parti vilket tydligt visar att Sverige regeras av en blå-brun sörja där väljarna tycks föredra inkompetens, rasism och rena skära lögner som ledstjärna för framtiden. Läskigt. På riktigt.

  SvaraRadera
 4. Problemet är väl att den rödgröna röran inte skulle vara bättre, riksdagsmännen vurmar för det som ligger dem varmast om hjärtat krogarna på Stureplan, det är den enkla sanningen.

  SvaraRadera
 5. Ja, renfält has lost it.

  Men inte bara han, kolla på Centern som verkar ha blivit invaderade av främmande makt. Sossarna satsade ju allt på att sänka sig förra valet med Juholt. Väntar nu spänt på att miljöpartiet skall gå ut med att arbeta för fler kärnkraftverk. Hade varit helt logiskt i detta läget. Fattar inte ett skvatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvirringen bland politikerna är total...
   C har ett programförslag som är en autoimmun reaktion... "Kan du bära det så kan du bära detta och så kan du bära detta, som gumman sa till åsnan..." t.ex...
   Vi har en storm framför oss och detta sätt att reagera på, hos folket och hos politiken är ett symptom på det...
   Så om MP kommer med ett förslag på ett nytt kärnkraftsverk i Ringhals (bästa lokaliseringen ) så blir inte jag förvånad.
   Ty det är samma autoimmuna reaktion (hata sig själv), ty vi är helt beroende av elkraft i städerna, ty det är där miljöpartisterna bor numera

   Radera
  2. Själv brukar jag nämna en omsvängning hos miljöpartiet i kärnkraftsfrågan som något som aldrig i evigheten kommer ske, även om vi svälter och fryser. Det är möjligen en liten, liten, liten gnutta retoriskt, men väldigt lite så. Jag betraktar miljöpartiet som ett fossilerat parti, utan möjlighet att ompröva sin politik ens när det är höggradigt befogat.

   Radera
  3. Absolut inte...
   Det har skett en enorm förändring under de nya språkrören, det gäller bara att känna av det...
   MP är idag ett rent urbant parti med medelklassväljare och därmed de krav om standard som en offentliganställd medelklass kräver...
   Och ett modernt kärnkraftverk är väl "bättre" än ASEA:s gamla "Etta" i Ringhals...
   (Nu är jag emot detta, som gammal kärnkraftsmotståndare, men jag är ju realist. Även om inte folk ens som jobbar på Ringhals tror på ett nybygge....)

   Radera
 6. Kan det vara så enkelt att han inte mår bra efter skilsmässan, och helt enkelt inte längre är reliable?

  SvaraRadera
 7. Ot: Lübeckmodellen för skogsbruk som du uppmärksammat skall provas av Göteborgs stad. Den vänster orienterade tidningen göteborgfria uppmärksammar: http://www.goteborgsfria.nu/artikel/96244

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något jag inte fattat med Lübeckmodellen är hur man får till fina träd i framtiden.

   Radera
  2. Min invändning är att skattesystemet missgynnar blädningsmetoden, då vi har för stort skatteuttag på låga inkomster.
   Då vi i Sverige har en tradition av inomnationell kolonialism, en rovdrift på naturen, så kan man inte ekonomiskt klara blädning mer än en kort period utan vid varje generationsskifte måste kapital fram, skog måste skövlas...
   Att offentligt ägd skog kan göra detta, är ju naturligt, då man inte har ett generationsskifte!!
   Men dock vill ibland även offentliga ägare ha snabba pengar... Så vi får se...
   Däremot så ökar tillväxten då den tillväxtsvacka som en nyplantering, även utanför Göteborg, innebär i drygt tjugo år inte uppstår med blädning utan nya träd står beredda att ta över ett frigjort luftutrymme som blädningen skapat...
   Utöver detta har vi ju skattereglerna vid tillskottsförvärv av skogsmark, vilket gynnar avverkning i större skala...
   Och: Rätt skött ökar kvaliteten på träden, alltså man får "finare" träd...

   Radera
 8. Tror att han, medvetet eller undermedvetet, gör en egen variant på det Persson gjorde inför sitt sista val när han upprepade den märkliga frasen "jobben kommer, lita på mig". Dvs sådant man säger när man är less och vill vara säker på att få meddela sin avgång redan på valnatten, samtidigt som man framstår som att man tagit ansvar för partiet fram till valet och sen också tar ansvar för valförlusten. Att man själv varit en stor del av orsaken till förlusten hör liksom inte dit...

  SvaraRadera
 9. Ny VD i företag sägs ha tre faser.
  Fas 1; Skyll allt på det gamla och skriv av massor pga det. (Skapar utrymme)
  Fas 2; Skörda åt alla och driv upp lön och bonusar. Bli populär.
  Fas 3; Snacka och ät upp utsädet. Fortsätt skörda själv.
  I slutet på period 3 är det dags att avgå. Helst med fet fallskärm.

  Det är styrelsens ansvar att styra upp sånt här. I regeringens fall är det alltså vi väljare. Och ska man tro oppinionsundersökningarna så har vi inte fattat det läget än. Dessutom borde vi inte ha politiker alls som agerar enligt den modellen. Och det började som sagt redan på Perssons tid i större skala.

  SvaraRadera
 10. @leift
  Jag tror också att det är så. Reinfeldt/Borg har snart gjort sina 8 år. Nu ser dom fram emot att dra sig tillbaka, konsulta näringslivet cirka 500 timmar/år och dra in 5 millar.

  SvaraRadera
 11. Men hallå! Nu får ni väl kamma er allihop. Det är klart att det finns en allmän komponent av egenintresse i budgetförhandlingarna. Möjligen kan Reinfeldt kriteras för att han uttryckte sig på ett sätt som ger utrymme för avsiktliga feltolkningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju bestickande, om det inte vore för att även i budgetarbetet är försvaret ett nationellt intresse, inte ett särintresse, och statens viktigaste åtagande tillsammans med de rättsvårdande myndigheterna.

   På vilket sätt har en försvarsanställd ett egetintresse i vår militära förmåga och styrka? När det gäller försvarsindustrin så kan man förmodligen tala om egetintresse, men hur tänker du att Försvarsmaktens anställda, d.v.s samtliga från ÖB och neråt i hierarkin, har ekonomiska intressen i verksamheten?

   Radera
  2. Men hallå! Kan han möjligen kritiseras för att han uttryckte sig på ett sätt som ger utrymme för avsiktliga feltolkningar .

   Om du anlitar en professionell yrkesman/kvinna, gör du då samma bedömning när du besiktigar ditt nyrenoverade badrum.

   Sprickorna i kaklet, avsaknaden av fuktspärr, den feldoserade avrinningen till golvbrunnen och den icke fungerande ventilationen, ger utrymme för avsiktliga feltolkningar och kan möjligen kritiseras.

   Radera
 12. Allt är Palmes fel.

  Reinfeldt har ju aldrig varit moderat utan tokliberal/nyfeodalist.
  Men han har varit framgångsrik på det retoriska planet och vann valet 2006 efter ett årtionde av sossedominans.
  Nu trodde nog alla riktiga moderater att Reinfeldt skulle överge retoriken och ägna sig åt klassisk moderat politik. Tyvärr visade det sig att Reinfeldt faktiskt på riktigt var tokliberal/nyfeodalist och inte moderat.

  Dock så finns det en sak som är viktigare för moderater än att Sverige styrs av en moderat politik, och det är att sossarna (Palme) inte regerar.

  Det är nog många moderater som knutit handen i fickan när de sett Reinfeldts politik, men ändå stött honom då han besegrat "Palme".

  Det har ju förekommit några små palatsrevolutioner (3:e förvarsministern vid det här laget?) men de flesta verkar ha rättat sig i ledet.

  Nu har ju emellertid Sd kommit in som en spelare i leken och i vissa frågor (tex försvar, kriminalpolitik, klimatpolitik) för man en klassisk moderat politik. Vilket medfört att vissa väljare flytt till dit. Nu har det marxistiska/socialdemokratiska blocket förlorat lika många väljare till sd (eftersom Sd även passar de icke konkurrenskraftiga "etniska svenskarna", som jag brukar kalla globaliseringsoffer, som ju traditionellt är socialdemokrater), så status quo mellan M och Palme är orubbat

  Frågan är väl nu om dammen brister och vi får se en accelererande flykt av moderater till Sd efter Reinfeldt utspel. Om det skulle ske så tror jag att palatsrevolutionen sprider sig och vi får en ny moderatledare innan valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. En del som var med, anser att Palme var "feodalist", genom sin bakgrund och uppväxt.
   Om då Reinfeldt är Ny-feodalist, så är det ju naturligt då det finns en koppling mellan dem..
   Adelsmannen Carl Bildt, som ju var uppväxt i samma hus som Palme bodde... (om jag fattat rätt)..
   Så överklassens övertagande av arbetarrörelsen, Palme-eran, följes då naturligt av de Nya Moderaterna, den nya arbetarpartiet...
   Att befästa en överklass makt i samhället, på samma sätt som skett i Ryssland....
   Även att ha en stor immigration, som kan dölja ökade klassklyftor, stämmer in i detta...
   På samma sätt som romarna aldrig köpte slavar från samma by...
   Hmmm... många funderingar faller på plats...
   Utplåningen av svenskt lantbruk... (maten skall inte produceras där den konsumeras - en maktfråga)
   Avfolkningen av svensk landsbygd.. (Alltid lättare att hålla koll på folk i staden...)
   En folktom landsbygd kan lättare exploateras utan protester... (Uran, jordartmetaller, skiffergas..)
   Hmmm...
   Finns säkert fler faktorer...

   Radera
  3. Visst ja... ROT/RUT och KROG-momsen...
   Det ingår ju uppenbart...
   Stärk byråkratin!

   Radera
 13. Jag gillar begreppet "nyfeodalist". Håller med i analysen.

  The Man

  SvaraRadera
 14. Wow, jag trodde 03f12e42-03fe-11e2-8eea-000bcdcb2996 skämtade och gillade skämtet men efter ett par sekunders googlande hittar jag http://en.wikipedia.org/wiki/Neo-feudalism och ta mig f*n här finns en nästan vedertagen teoribildning som dessutom stämmer!

  The Man

  SvaraRadera
 15. Att sänk krogmoms ger ökas sysselsättning vet vi på förhand av ren logik, exakt såsom vi vet att pythagoras sats är giltig, man behöver aldrig mäta upp någon triangel för att vi ska veta det. Men om man ändå vill titta ut genom fönstret för att ta reda på huruvida logik kanske har blivit ogiltigt, så ser vi att krogarna ökat sysselsättningen
  http://marknadsliberalen.blogspot.se/2012/11/mer-sa.html med över 8% och haft en omsättningstillväxt på över 7% nu i recessionen.
  http://marknadsliberalen.blogspot.se/2013/01/72-tillvaxt-under-lagkonjunktur.html

  SvaraRadera
 16. Hacka inte ned på KROG, det finns massor av möjligheter. Då kan ju alla skuldsatta ungdomar som står längst bort från arbetsmarknaden servera 70-60-talisterna mat för spottstyvers och otrygga villkor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett j-a gnällande om "otrygga villkor". Jag driver eget med allt vad det innebär i form av att en gång ha belånat eget hus, är den som sist kan ta ut lön om det blir något över, är sämre försäkrad än mina anställda, blir betraktad som tjyv i sosseögon trots att jag betalar in löner och skatter så att det ofantliga ska kunna såsa på. Detta om "otrygga villkor". Jag säger det igen. Ni skulle behöva driva eget och uppleva verkligheten istället för att passivt gapa om "otrygga villkor". Starta en restaurang själv om du nu tror att det är så lukrativt.

   Radera
  2. Och vad är alternativet för den utan utbildning eller erfarenhet? Livstidsanställning vid Institutet för Rymdfysik?

   Radera
  3. @Ragunda
   Tänk så här: Staten har bara förtroende för dig då du är arbetsgivare och egen företagare, ty det är du som får sköta löneslavens skatteinbetalning och redovisning.
   Staten har inget förtroende för "valboskapen"...

   Radera
 17. Frågerubriken är mycket befogad.

  Han har i alla fall föga kontakt med verkligheten såsom den ser ut för vanligt folk i Sverige, och han har empatistörningar, som jag ser det. Åratals mediaträning sätter sina spår. Spinndoktorer, stats- och pressekreterare, PR-folk, godkända journalister etc., dvs sådana som har tillåtelse att frottera sig med Reinfeldt filtrerar effektivt bort mycket av verklighetskontakterna. De debatter som försiggår i Riksdagen är till övervägande del gammal skåpmat, som tuggas om och om igen. Han har hört tugget förut och vet vilka fraser han ska använda för att bemöta debattmotståndarna. När SD kom in i Riksdagen blev han rosenrasande, dels för att Alliansen kom i minoritetsställning, dels för att han fick ett störningsmoment på halsen, eftersom SD med stor sannolikhet skulle komma med ett batteri nya frågor som han inte hade några välrepeterade svar till.

  Reinfeldts mentala tillstånd befinner sig nog mer i en ideologisk-teoretisk nyliberal rymd, vars mål är att ta död på nationalstaten Sverige. Det hör till saken att sommaren 2006, innan han blev statsminister, lastade Wallenberg och Carl Bildt in honom i ett plan för vidare transport till Bilderbergmötets ideologiprogrammering.
  http://www.svd.se/naringsliv/hit-fick-reinfeldt-lift-av-wallenberg_3787597.svd

  Enligt ett program, jag kommer inte ihåg om det var ”Medierna”, ”Kaliber”, eller ”Publicerat”, framkom det att det finns en medveten mediestrategi som går ut på att Reinfeldt bara kommer dyka upp i positiva sammanhang (t.ex. när KI får x antal miljoner i extra forskningspengar), och undvika negativa sammanhang (t.ex. när staten ska ge 1900-talets tvångsomhändertagna fosterhemsbarn upprättelse; som pendang bad president Bill Clinton de svarta i USA om ursäkt för de syfilisexperiment som utfördes på de svarta på 1930-talet).

  Var Reinfeldt dyker upp meddelas med kort varsel (oftast någon dag) via pressmeddelande. Endast godkända journalister är inbjudna. De godkända journalisterna hinner inte läsa på om ämnet. Med detta förfarande reduceras också sannolikheten att kritiska frågor ställs till Reinfeldt.

  Här är två länkar som hör ihop och beskriver ledande nymoderaters förakt för demokratin i demokraturens Sverige. Tyvärr hittar jag inte längre en längre version av den första länken.

  http://www.youtube.com/watch?v=XZn8BElFOf8
  http://www.youtube.com/watch?v=gxpIDkpNvrw

  Med detta sagt, vill jag dock inte utesluta att Reinfeldt har tappat förståndet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt långsökt resonemang. Han företräder ingen ideologi elle ridé överhuvudtaget. Han försöker göra så lite som möjligt för att sitta av åren med hög lön. Därför för han helt identiskt lika politik som sossarna har och komemr att föra. Även de små skattesänkningarna är ju sossarnas egen politik numera.

   Radera
  2. Jag vet att detta är på gränsen...
   När Sabuni blev tillfrågad om hur det var att vara den ende med afrikansk bakgrund i regeringen så svarade hon: "Nej, vi är två..."!
   Den mycket balanserade Reinfeldt släpper ju totalt på kontrollen när han kommer in på SD.
   Kan det ha varit problem under uppväxten...??
   Jag bara undrar, vilket i så fall skulle förklara en del.
   Vi har alla vår barlast, så det är inget jag anklagar någon för, bara att det kan förklara en del...

   Radera
  3. @Kapitalist 15:30
   Nog sjutton är han en nyliberal EU-vän, i så motto att han är för avregleringar och privatiseringar av viktiga samhällsfunktioner samt fritt flöde av kapital, varor, människor och dvärgbandmaskar över nationsgränsen.

   Men även senare tids socialdemokratiska regeringar har varit nyliberala. Därav ditt likhetstecken mellan nymoderater och sossar. Urban Löfven är definitivt en nyliberal EU-vän. Håkan Juholt var det förmodligen inte, ty han blev avpolletterad strax innan Europakten skulle tas upp till beslut i Riksdagen.

   Radera
  4. gruelse,
   Nej, det är en missuppfattning. Vad menar du att han har gjort i "ny"liberal riktining (vad i helvete som den termen skulle betyda, vad är nytt med den liberala idén om varje människas rätt att slippa utsättas för andras tvång???)

   Alliansregeringen har ökat offentlig sektors utgifter med 400 000 000 000 kronor om året sen de tog makten, till groteska 1 800 000 000 000 kr om året. Reinfeldt har lett en mycket hastig och dramatisk expansion av offentlig sektor. Han har höjt en lång rad skatter och infört en radd ahelt nya, samt fortsatt leda byråkratins uppfinningsrika förbjudande mot det där med att människor ömsesidigt frivilligt skapar värdefulla saker åt varandra, alltså marknaden. Klassiskt liberala frågor för nattväktarstaten är försvar och rättsväsende. De har totalt negligerats.

   Reeinfeldt leder en av världens allra mest extremistiska socilaistregeringar med världens allra högsta straffskatter mot arbete och företagande. Oh socialisterna ljuger om att "socialism är kapitalism", helt idiotisk slags "debatt" där man totalt brotser från all vekrlighet för att istället se på hur socialister kastar glåpord på andra socialister, där det obegripliga glåpordet "ny"liberal står högst i kurs.

   Radera
  5. Det finns många definitioner på nyliberalism. Jag tycker att Reinfeldts handlande bäst beskrivs med tillämpad nyliberalism.
   Ingår inte ” avregleringar och privatiseringar av viktiga samhällsfunktioner samt fritt flöde av kapital, varor, människor och dvärgbandmaskar över nationsgränsen ” i det nyliberala begreppet?

   Jag har många gånger hört Reinfeldt säga att han ska sänka skatterna och att minska den offentliga sektorn, genom privatiseringar. Skattetrycket har ju också sjunkit en aning för någon tid sedan. Men om nu den offentliga sektorns utgifter har ökat, kan det beror på att Alliansregeringens andra käpphäst – BNP-kramandet (via befolkningspolitiken etc.) – har blivit dyrare än de hade föreställt sig.

   Om han vore socialist skulle han förstatliga, inte sälja ut och privatisera viktiga samhällsfunktioner och naturresurser. Du kanske skulle läsa hans bok ”Det sovande folket”?

   En av de allra viktigaste ideologierna inom EU är just nyliberalismen. (Det finns andra ideologier.)

   När du talar om att ”slippa utsättas för andras tvång”, tänker jag på anarkokapitalisterna och andra utopier.

   Radera
  6. "Ny"liberalsim inte ett intellektuellt hederligt menat begrepp. Det är bara ett glåpord som somliga socialsiter kastar efter andra socialsiter i mden pl,anekonmiska statens byråkratiska maktkamp om vilka inom den politiska adeln som ska få plundra ut skattebetalarna.

   Reinfeldt har ökat offentliga utgifter med ca 80 000 kr om året per anställd svensk under sin regim av oavbrutet världens allra högsta straffskatter mot arbete och företagande. Är höjda fastighetsskatter "ny"liberalt? Är höjd TV*skatt "ny"liberalt? Är höjd kärnkraftsskatt "ny"liberalt? Är höjd bensinskatt "ny"liberalt? Är höjd bilskatt "ny"liberalt? Är införda biltullar "ny"liberalt? Är införd FRA-skatt "ny"liberalt? Är försummandet av nattväktarstatens uppgifter försvar och rättsväsende "ny"liberalt?

   Nej, allt det är socialism. Och världsextremistiskt ledande socialism. Och helt identiaskt exakt samma sak som sossarna hade gjort om de hade regerat med V:s och MP:s stöd. Det förekommer inte några som helst skillnader dem emellan. Varken i faktiskt handling eller i uttalade löften. Den enda skillnaden är att grupp A inom socialisterna rivaliserar om köttgrytorna med grupp B inom socialsiterna. De vill båda göra exakt samma sak, det är bara det att de vill att det är de själva som girigt kammar hem skattebetalarnas biljoner kronor till sina egna fickor och särintressen!

   Borgarnas upphandlingssocvialism har ingentinga lls med någon form av privatisering att göra. "Fri"skolorna t.ex. Det enda som de nominella ägarna där tillåts bestämma över är lokalstädningen. Skolplan och hur lärare måste utbildas, det dikterar staten centralt planekonomisk. Angående allting som har med undervisning att göra, är all form av konkurrens kategoriskt totalförbjuden. Borgarna har t.o.m. infört förbud mot hemskolning. Det är de unikt ensammma om här i världen. Bara i Tyskland är hemskolning förbjudet, därför att de har Adolf Hitlers lag om den saken kvar sen 1930-talet, och borgarna tyckte häromåret att det var förebildligt...

   Radera
 18. Jag tänkte skriva något till Reinfeldts försvar, men det förtjänar han väl knappast...

  Man kan bara se med fasa på vad det är för folk som skall regera det här landet. Det finns nog tyvärr inte en enda klok person i riket. Utom jag själv förstås.

  SvaraRadera
 19. Jag tänkte skriva något till Reinfeldts försvar, men det förtjänar han väl knappast...

  Man kan bara se med fasa på vad det är för folk som skall regera det här landet. Det finns nog tyvärr inte en enda klok person i riket. Utom jag själv förstås.

  SvaraRadera
 20. Nej, han blandade väl bara realpolitik med politik efter några med auktoritet sagt sitt (Mikael Odenberg och General Sverker Göranson) som media dessutom hakat på

  SvaraRadera
 21. ca 204 000 inom privata leverantörer av skattefinansierad vård och omsorg. <--- Fy fan vilken sjuk skattesugarbomb moderaterna har apterat och nu låtit brisera i vår samhällskropp.

  204 000 personer, lägg därtill vinsterna till de privata bolagen så undrar man ju hur många miljarder som förslösas varje dygn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov har Sverige övergett den kubanska modellen och tillåtit patienten själv att välja vårdgivare. Sorry, men förändringen är här för att stanna. Till och med inbitna vänsterväljare söderut föredrar privata alternativ i allt större utsträckning därför att kundnyttan upplevs större när alternativen blir fler och bättre.
   Det är därför de röda landstingen stretar emot allt vad man kan.
   Ju fler privata alternativ som skapas desto fler upptäcker att denna vård är bättre! Något som medför att socialisterna får mindre makt!

   Skatterna används mycket effektivare genom att anlita privata vårdgivare, eftersom det i socialistisk planstyrning inte finns incitament till sparande och därmed inga vinster.

   Annat exempel på socialistisk ineffektivitet är Polismonopolet med 28000 anställda sölkorvar som inget annat vill än att hitta på undanflykter för att kunna lägga ner en utredning. Spelar ingen roll hur mycket pengar man pumpar in i Polismonopolet. Verkningsgraden är noll.


   Radera
  2. Och svaret är nyfeodalism! Privatiserat våldsmonopol. Lysande! Helst ägt av samma privata intressenter som äger allt annat med en enbart symbolisk centralmakt. Det går fort nu.

   The Man

   Radera
  3. I ett fritt samhälle står det dej fritt, att du och dina gelikar startar socialistiska vårdinrättningar med socialistiskt tänkande.

   Detsamma kan man inte säga om ett socialistiskt samhälle.
   Där huggs privata initiativ ner, med ineffektiviteten som ledstjärna och avundsjukan som det största drivkraften.

   Radera