Cornucopia?

2013-02-11 08:56

Gästkolumn hos Supermiljöbloggen

Jag har blivit tillfrågad om att skriva en gästkolumn hos Supermiljöbloggen, vilket jag nu gjort.


Rubriken är Den som är utan skuld, kastar första stenen.

Kunde tagit fler exempel, hipsterveganen som kunde köpt en gård och låtit djuren föröka sig fritt utan att slakta dem osv., men ibland är det bättre att hålla sig kort. Tror att budskapet inte går fram ändå.

Tillägg: Som alltid blir det intressant att läsa alibiseringen från de som känner sig träffade, när de hittar på alibin för att försvara sitt agerande. Helt naturligt, men ändå underhållande. Tyvärr utspelar sig många kommentarer privat på Facebook, där kolumnen delats flitigt. Exempel är t ex att alla på landet har bil, att det är bankernas fel och inte deras eget att de tagit lån (hört det förr, ni vet den kända pistolen mot pannan som banken kör med), att det är miljövänligt att bo i stan för man inte behöver bil (för det enda slitaget på miljön eller ändliga resurser är bilen...) eller att bostadsbubblans priser gör att man inte har lika mycket pengar över till konsumtion och att det alltså är positivt att bränna all sin framtida inkomst på en liten lägenhet istället för på vindkraftverk (men glömmer bort att du köpt bostaden av någon som fått pengarna och festar upp dem på konsumtion...) .
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

24 kommentarer:

 1. Ouch! Den var nog hård för många, men bra tycker jag.

  Men jag vill se dig le på bild.

  För övrigt tycker jag person, organisation och företagsbeskattning skall vara lika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ler på den bilden.

   Radera
  2. Jobbigt när verkligheten är för hård för många kgb, men tyvärr har du nog rätt.

   "Att vilja är att leda, resten är bara snack."

   Word Cornu!

   Radera
  3. I klass med Herr Stallones leende, så här menar jag :-D

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. The Wire:

  Marlo Stanfield: That's my money.
  Omar: Man, money ain't got no owners, only spenders

  SvaraRadera
 3. Så sant som det är sagt..
  På ett miljömöte så satt den gamle miljökämpen Björn Gillberg och lyssnade på nuvarande kvinnliga språkrör...
  Och sade ungefär :
  "Avfolkningen på landsbygden är ju ett miljöproblem. Vad göra år det?"
  svar:
  "Då Miljöpartiet idag är ett urbant parti så är den frågan utan intresse..."
  Kanske litet för mycket internt partipolitiskt taktiksnack som slapp ut...
  Jag var inte med, men enligt hörsägen så var det ungefär så.....

  SvaraRadera
 4. Ajaj, du drog ner byxorna på cityhipsters och rubriksatte med en kristen referens. Twitterstorm om 3, 2, 1...för den som överhuvudtaget bryr sig om det.

  SvaraRadera
 5. Cornu,

  Håller i stort sett helt med dig om det du skriver i artikeln. Det enda som jag tycker finns att tillägga är att alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra. En del är rikare och har på så sätt större möjligheter och därmed, i mina ögon, också större ansvar.

  Jag vänder mig mot generaliseringen, som vissa gör sig skyldiga till, att alla har lika stort ansvar. Jag tycker dock att ditt fokus här inte är på den frågan utan fokus är på en grupp som har tillräckligt stora tillgångar för att kunna ta ett större ansvar än de gör. Jag ville bara göra detta stilla påpekande, kanske lite OT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt korrekt. Min kolumn var retorisk och raljerande, vilket också är poängen. Det finns en grupp med stora tillgångar som inte tar sitt ansvar utan vill att andra ska göra det istället.

   Radera
 6. Att lura in miljörörelsen i träsket med individuella livsstilsval som lösningen på allt är ett utmärkt sätt att göra den ineffektiv och förhindra revolutionära tendenser. Eftersom ingen är fri från skuld i vårt samhälle kommer heller inga stenar att kastas och vi kan glatt fortsätta kvadda planeten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du att ingen är fri från skuld?

   Radera
 7. Skall vi vara riktigt fräcka? Då kan vi uttrycka det som såhär : Det enda som kan rädda miljön är effektiviseringar som optimerar resursutnyttjandet. Följaktligen kan man mäta hur mycket någon gjort för miljön genom att kolla hur mycket de har investerat. Om pengar knuffas från konsumtion till investeringar så kommer vi kunna producera mer (eller för den delen lika mycket) med mindre, och därtill ges större möjligheter till miljöhänsyn när effektiviseringar gör daglig, nödvändig konsumtion billigare.

  Kort sagt, den som sparar och bygger kapital hjälper miljön. Men så är jag ju en ondskefull kapitalist som tar varje tillfälle i akt att klämma till vänstern, skall erkännas. Så, hur mycket har latte-miljövännerna på banken? Hur mycket har de bidragit till effektivare utnyttjande av ändliga resurser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om mer pengar innebär förbättrad miljö så måste naturen ha varit i riktigt dåligt skick innan vi uppfann pengar?

   Nu när BNP är högre än någonsin så mår biosfären bättre än någonsin?

   Vilken planet är det du pratar om?

   Radera
  2. Vart i min text nämner jag BNP eller mer pengar?

   Naturen var i fantastiskt skick innan mänskligheten anlände, eller innan vi fick upp välståndet över svältgränsen, betyder det att vi skall skjuta hela befolkningen för "naturens" skull? Eller betyder det att vi bör investera för effektiv resurs-användning för att kunna minska miljöbelastningen trots att vi är ganska många miljarder?

   Radera
 8. Varför är det du skriver rappakalja?
  Du ger själv svaret!

  Varje investering bör bära sin egna kostnad!
  Även vindkraftverk!

  Lägenheter gör det så länge ingen bubbla brister!

  Alternativ elframställning kan bli en bubbla om vi kan visa att CO2 är en växtgas och ingen växthusgas!

  SvaraRadera
 9. För oss som inte orkar hänga med i sociala medier, men som ändå njuter av ett gammalt hederligt offentligt drängslagsmål emellanåt så hoppas jag att det kommer en uppföljning kring reaktionerna.

  Jag hör själv till skaran som delat inlägget, som jag tyckte var både läs- och tänkvärt.

  För egen del då? Mjo, jag hör nog till skaran som kastar sten i glashuset emellanåt, men jag har i alla fall mod att se och erkänna min egen dubbelmoral, nästa steg är att göra något åt den.

  SvaraRadera
 10. Gick tillbaka till Supermiljöbloggen för att läsa om inlägget men såg inte texten för alla ömma tår i kommentarerna. Lars, ditt näthatande, misogyna ralerjartroll där!

  SvaraRadera
 11. Det gör ont att bli trampad på tårna, det som bör göra ändå ondare för en sann lattemorsa är om hon börjar tänka på varifrån maten kommer och vem som producerar maten. Vem skall producera mjölken till latten om alla skall bo miljövänligt och cykla omkring i stan,övriga matvaror produceras i något fjärran land utav underbetald arbetskraft och med varierande råvaror, vi har ju sett exempel på det i dagarna.

  SvaraRadera
 12. jag kastar inte sten i glashus, men hugger med kniv i gummibåt ibland... också med dåligt resultat...

  SvaraRadera
 13. Miljörörelsen är tacksam att driva med då ideologin många av dem delar i princip är omöjlig att följa om den ställs på sin spets. För många finns det ingen energikälla som duger. Vattenkraft ändrar älvens naturliga flöde och förstör därmed otroliga värden, vindkraftverk förvirrar renar och fåglar, förstör naturvyer osv. Ändå förbrukar de mängder av denna omoraliska energi. Om du frågar dem varför så kommer du få till svars att det visserligen är fel, men det skulle vara opraktiskt att handla rätt - de vill ju inte svälta och frysa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. -Vattenkraft ändrar älvens naturliga flöde och förstör därmed otroliga värden-
   och inte minst Östersjöns biologiska system...

   Radera
 14. Den rike kör miljöbil och tar hela familjen till Thailand varje år, den fattige kör en gammal 740 och har inte råd med utlandssemester ;)

  SvaraRadera