Cornucopia?

2013-02-08 14:16

Fredagsmys: Vargen ylar i nattens skog

Dags för lite riktigt fredagsmys, som gör alla ni stadsbor övermysiga av avund. Nämligen närvaron av varg i Göteborgs-området.


Uppgifterna går isär, men det mesta lutar åt att det handlar om ett flertal vargindivider, som tids nog kanske slår sig samman till en flock och bildar ett revir, så här sydöst om Göteborg. Roligast var reaktionen på gräddhyllan Billdal, där livrädda föräldrar hämtade sina barn från skolor och dagis och barnen inte fick leka ute längre, sedan den gråe siktats i området. Beskedet var att ulven bara ska drabba de som bor på landet och inte de som bor på en gräddhylla (Stampen/GP). Citat GP:
"- De fick baka och hitta på med annat inomhus i stället för att vara ute på rasterna.När skoldagen var slut uppmanades alla elever att ringa sina föräldrar som fick ta ställning till om de skulle hämta barnen eller låta dem gå själva.- Min son som går i fyran skulle hem till en kompis och hans pappa hämtade dem i bil, berättar föräldern."
Så kallade NIMBY:s alltså. Gärna varg, men inte här. De vågar inte ens låta mellanstadiebarnen gå hem från skolan längre. Och då har inte denna varg(ar) visat upp de sista stegen i beteendet innan de anfaller människor. De är än så länge helt ofarliga för människor (men inte för får, då den lustmördat får i just Billdal - nej, vargen dödar mer än den behöver äta, till skillnad mot människan som tar tillvara på i stort sett allt ätbart). Eskalering till angrepp mot människa har ännu inte rapporterats och kommer inte plötsligt, utan en varg(grupp) visar alltid upp ett riskbeteende först, bl a genom att närma sig människor nyfiket.

Angående Billdal, se även bloggrannen Älgflugornas herre.

I tisdags flög länsstyrelsen runt med helikopter här, som bekräftat närmast ca 2 km hemifrån och pejlade in en av vargarna.

I onsdags kväll hörde vi ylanden från en varg på avstånd, i en riktning helt utan vägar och utan grannar och på kvällen vid en tidpunkt och temperatur där man knappast är ute med hunden eller har släppt en jakthund (som dessutom inte ylar på det viset). 
Spår i skogen. Varg eller hund?

I dag tittade jag runt lite efter spår i spårsnön. Tyvärr var inte spåren i skogen speciellt entydiga. Kan vara varg, kan vara en stor hund. Någon expert får bekräfta eller avfärda.

Tydligare var spåren på den skottade vägen, där det blev rätt tydliga foton i pudret. Kan förstås varit en hund, dessa bör kunna identifieras av någon kunnig. Storlek 42 på stövlarna, men det är skogshuggarstövlar så de är mer storlek 44 i yttre storlek.

Så det är förhöjd tillsyn av fåren som gäller nu, även extra vändor efter mörkrets inbrott. Man kan rätt snabbt hitta vilda djur på stort avstånd med en ficklampa. Håller man ficklampan bredvid de egna ögonen, så reflekteras ljuset tillbaka i större däggdjursögon (katt, räv och uppåt i storlek), och ögonen de kan upptäckas på flera hundra meters håll med en ganska ordinär kraftig ficklampa.

Någon möjlighet till åtgärd existerar i princip inte. Även om man får skjuta varg i inhägnat område i försvar av egna djur, så ska det mycket till att det kan göras på ett jaktetiskt korrekt sätt nattetid (ja, vi jägare bryr oss om etik och moral), när den oftast kommer. Risken att skada egna djur är alldeles för hög. Istället får man hoppas att blotta mänskliga närvaron får den på andra tankar.
Varg eller hund?
Gissar på hund. Varg borde
vara större, om det nu inte
är en väldigt ung individ.

Annars får man hoppas att fårstängslen duger. Elstängsel fungerade inte i Billdal och fungerar som vargkramarna inte förstår inte speciellt bra vintertid, då snön jordar elen som blir för svag. Att skotta kilometerlånga elstängsel är inte riktigt ekonomiskt försvarbart. Med frusen mark bör vargen inte kunna gräva sig under fårstängsel.

Som innehavare av en utrotningshotad lantras (bara ca 5000 individer kvar, mot ca 200 000 vargar), så sitter dock instinkterna kvar hos fåren. När mörkret faller blir de knäpp tysta och röjer inte sin position med ljud. Dock lär ulven hitta dem på lukten. Frågan är bara om det är en lukt som säger mat eller om matlukten maskeras av ströbädd etc i de erforderliga lagstiftade vindskydden utedjur ska ha vintertid?

I sydligare europeiska länder har man vargar av mindre storlek, och en ansvarstagande befolkning. Dessa sätter efter vargen med tillhyggen om gråben visar sig, istället för att likt svenskar ta foton. Ulven lär sig därmed att frukta och fly från människor, istället för att människor är ofarliga. Man har också råd med herdrar till sina 10 000+ stora fårbesättningar, medan snittbesättningen i Sverige ligger runt tolv (20?) tackor, eller något sådant. Frågan är om inte tuktning vore en bättre metod än dödlig jakt. Tillåt att man beskjuter varg med finkornigt hagel, så de lär sig att hålla sig borta från människor och kulturmarker. Har man ihjäl dem lär de sig inget. Dock är det inte föreneligt med svensk jaktlagstiftning eller jaktetik att skjuta hagel i uppfostrande syfte, eftersom det kan göra lite ont (har själv fått hagel på mig på skjutbanan i Härryda, där det regnar ner hagel från lerduveskyttet om man är på väg till älgskyttebanan).

Jag är en NIMBY. Gärna varg, men det finns faktiskt ingen som helst anledning till att ha varg i de svenska kulturbygderna. I Sibirien eller i Kanadas ödemarker passar de bra och finns i 10 000-tals, utan att störa allt för många. Kanada har mellan 50 000 och 60 000 vargar och Ryssland runt 25 000. Djuret är inte utrotningshotat.

För er som hävdar att vargen är ofarlig för människan, så kan ni läsa listan hos Wikipedia, som listar de dödliga attackerna. Tillkommer de där folk överlevt. Och innan ni säger att ingen människa dödats av varg i Sverige på 150 eller 200 år, så dels är det fel, eftersom en kvinna dödades i Sverige 2012, och dels så var vargen utrotad. Det dödades inga människor i Sverige av flygplan på 1850-talet heller. Fanns inga flygplan då, lika lite som det inte fanns varg i landet 1950. Det argumentet visar på klen begåvning. Även argumentet att det finns så mycket farligare saker, t ex trafiken eller jägarna själva - prova att ha 5 miljoner vargar (=antalet vägfordon) eller 450 000 (=antalet jägare), så kan ni sedan jämföra vad som skulle vara farligast. Det är bara att konstatera att vargen dödar betydligt fler får och andra tamdjur än vad såväl jägare som bilar gör, redan idag. Skulle ni vilja att staten skickar ut folk som vandaliserar er egendom i stan? Kanske lite statssponsrade gäng som krossar lite bilrutor i sann keynesiansk anda? Ersättning för statsgängen får ni bara om ni skaffar garageplats åt bilen...

De vargkramare som sedan tror att elstängsel, ens sk rovdjursstängsel, håller borta vargen kan ta ett besök i verkligheten och kanske läsa Ervallas dagbok som hittas hos Fåravelsförbundet, som också bringar lite klarhet i såväl den egna kostnaden för rovdjursstängsel och hur svårt det är att få ersättning för vad statens vargar orsakar för skada, samt även hur de drabbade trakasseras av aktivister. Om Ervalla inte investerar 250 000:- SEK plus moms i rovdjursstängsel så får de ingen medioker ersättning från staten, en ersättning som inte ens täcker kostnaden för att transportera bort resterna av tamdjuren till lagstadgad destruktion...

Inte heller ökar vargen den biologiska mångfalden. Det finns ingen forskning som styrker det. Vargen är en art, men när djurhållare lägger ner utrotas hundratals och tusentals arter av insekter, svampar och växter när betesmark får växa igen. Ska rent av finnas forskning som visar på att varg minskar biologisk mångfald, men den tigs förstås ihjäl.

Trevligt fredagsmys där framför TV:n. Tänk på mig när ni sitter i värmen och var medveten om att jag kanske är ute och beväpnad med ficklampa kontrollerar att den gråe inte ligger och spanar på fåren. Det är också intressant att varje gång man ska titta till fåren först stålsätta sig för vad man kanske får möta.

Får se om jag lyckas spela in ylandet nästa gång jag hör det.

Tillägg: En nämndeman i Nyköping lägger sig i lagstadgad vargjakt och förhindrar den. Vederbörande beklagar att hon själv inte blivit skjuten och fått lägga ner sitt liv för ulven. Inget skämt. Citat:  "Hon berättade också att hon själv har gått emellan flera gånger tidigare och beklagade samtidigt att hon inte träffats av något skott." Darwin Awards någon?

Bredd.
Stegläng och längd på tass.
Tillägg 2: Tagit två bilder till, med måttband, så det går att bedöma avståndet mellan stegen och storleken på avtrycken.

Klicka på bilderna för högupplöst version. 

Steglängd ser ut att vara 90 cm och tassavtrycket är ca 12 cm lång och 9-10 cm brett.

Kan naturligtvis vara en väldigt stor hund, som travade. Så stora jakthundar har vi vad jag vet inte i Sverige, då de skulle utgöra en påtaglig fara för viltet.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

116 kommentarer:

 1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=5436112

  "– I Värmland har vargen större berättigande i de stora skogarna, inte här med alla öppna betesmarker, säger Elisabeth Zetterholm Falk."

  SvaraRadera
  Svar
  1. När maten (älg, eventuellt rådjur) är slut så flyttar vargens mot mer tätbebyggda områden...
   Men jag är inte förvånad, ty snart börjar en debatt om varför inte vargen borde vara i Sameland istället för de förbaskade samerna är ju gynnade...
   Så därför tycker givetvis en skåning att vargen bara skall var i Samojedland, alltså norr om hallandsåsen...
   Och som vanligt, Inga vargar på Djurgården, tack!

   Hmmm...
   Är inte Reinfeldt nere i Bryssel just nu och förhandlar bort en massa kronor??
   Hur gjorde han förra gången han förskingrade pengar?
   ja, just det.. lade ut en dimridå.
   Då var det 100 miljarder och nu? Vi får se...
   Då kom ett budskap om att jobba till 75, innan pension... Dimridå, jajamensan..

   Och nu?
   Bråk om vargjakt. Internt politiskt käbbel i Sverige, mellan vargkramare (dumma urbaner) och varghatare (dumma ruraler)...
   Perfekt, om än inte lika bra som "jobba till 75"....

   Radera
  2. Vargar på Djurgården finns det redan ska jag be att få påpeka.

   Men självklart borde de stora norrländska nationalparkerna med sina enorma ytor vara idealiska för ett helt orört djur- och växtliv där ekosystemen får utvecklas i fred. I sådana miljöer drar bytesdjur och rovdjur nytta av varandra evolutionärt, medan rovdjuren i Sydsverige tvingas leva på människans villkor i ett halvkultiverat landskap där de inte får ge utlopp åt sitt naturliga beteende. Därför borde man låta åtminstone ett par av Norrlands nationalparker vara helt fria från mänskliga ekonomiska intressen (förutom möjligen ekoturism). Då skulle varg och andra "skadedjur" få en fristad där deras existensberättigande inte bestämdes av kommersiella bevekelsegrunder.

   Radera
  3. Pellegringo
   Du är vad du låter som

   Radera
  4. För mycket evolutionsteori.
   Inte ens Darwin hade gått på dagens evolutionsteoretikers resonemang.
   Människan är en del i naturens rörelser...
   För hundra år sedan hade man också drömmen om den "orörda" naturen där människans existens var djävulens påfund...
   Märkligt vad allting går igen...

   Radera
  5. Thomas, eftersom människan dominerar ekoystemen så att annat djur- och växtliv inte får tillräckligt med utrymme blir balansen rubbad och artrikedomen minskar. Kolla t.ex. på Tjernobyl där naturen fått rena lyftet av att människorna tvingades evakuera. Det var till och med en miljöforskare (James Lovelock) som - förvisso inte helt på allvar - föreslog att man skulle dumpa radioaktivt avfall i Amazonas: då skulle människan tvingas hålla sig borta och naturen få en chans.

   Så vad är egentligen problemet med att vilja bevara några ställen på planeten där människan inte bestämmer villkoren?

   Radera
  6. De "positiva" effekterna av Tjernobylolyckan luktar propaganda lång väg...
   Varför inte spränga den gamla kärnreaktorn mitt i Stockholm då... Så finge vi ett nytt vackert skärgårdsområde för alla sälar, tumlare, gäddor, vargar och björn, med mera...

   Radera
  7. Thomas, givetvis finns det problem med mutationer etc för djuren och växterna runt Tjernobyl. Men poängen är att de naturliga ekosystemen får utrymme i området nu, till skillnad från när människan dominerade fullständigt. Radioaktiviteten klingar av med tiden och är helt enkelt en mindre hämsko för ekologin än vad den mänskliga närvaron var.

   Nu föreslår jag dock inte att vi ska radiaksmitta Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus, däremot borde vi kunna se till att de områdena får ha sitt naturliga djur- och växtliv ifred.

   Radera
  8. Hur det är med jakten i nationalparkerna vet jag inte...
   dock skall det väl finnas en del storoxar där...
   om man vill tvinga vargen att stanna på en del platser så är det väl också styrning...
   tyvärr, en vacker dröm...

   Radera
 2. Jag kan försäkra dig om att det är betydligt farligare och otrevligare i storstan än på landet, trots avsaknad av varg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Doktor syn, vad har du för belägg och vad är din försäkran värd? Om du har fel, har du någon insats eller är det helt enkelt ett tomt uttalande?

   Läser man kommentarerna till artikeln om nämndemannen blir man lite rädd.

   Förmodligen är det så att oavsett hur många människor som blir uppätna av varg i Sverige kommer det att vara en icke-fråga, ungefär som den där icke-frågan om mängden våldtäkter i Sverige elelr mängden rån av äldre på landsbygden. Det man inte skriver om finns inte.

   Radera
  2. Ja, fast nu har ju ingen människa dödats av vilda vargar i Sverige sedan 1821.

   Det som inte finns kan man inte skriva om...

   Radera
  3. Svagbegåvad eller bara dum i huvudet? Hur ska en människa kunnat dödas av varg i Sverige när vargen varit utrotad?

   Radera
  4. När utrotades vargen i Sverige?

   Radera
  5. kgb35
   För 20 år sedan ryktades det hur farligt det kunde vara att vistas på fel plats vid fel tidpunkt, men få kände någon drabbad. I dag känner jag inte någon som inte är drabbad, låt vara i andra eller tredje led.

   Att äldre människor rånmördas på landsbygden är något som kommer att öka dramatiskt, det har jag länge varit övertygad om. Och det kommer säkerligen att snart också omfatta yngre familjer som bor isolerat eller i villa. Har inte förstått att det tagit så lång tid för brottslingarna, att på allvar upptäcka denna i princip helt riskfria guldgruva. Så går det när politikerna rubbar de naturliga förutsättningarna för samhörighet.

   Radera
  6. Då är jag nog med dig. Ungefär som brunnen på naturhistoriska i Göteborg där man kunde titta ner på världens farligaste djur. En spegel!

   Radera
  7. Doktorn..
   Sakernas ting förändras även på landsbygden...
   Man bör nog vara försiktig framöver om man är ute i fel ärende framöver...
   En liten skylt brukar upplysa om "Grannsamverkan".
   Ser väldigt oskyldig ut men upplyser om att här finns ett medborgargarde.
   Jag diskuterade detta med en bekant som varit polis och för honom var det solklart, ett medborgargarde!

   Även om jag anser att staffar är ganska harmlösa, så är ryska hundar och även anatoler, t.ex. kangal inte roliga...
   Jag kan också rekommendera den italienska Maremma, men då helst minst två, som dessutom går lösa utomhus nattetid...
   Jättetrevliga hundar, så länge allt är som det skall...
   Även mot varg, alltså.

   För tjugo år sedan gick det en epidemi av djurplågeri här i bygden..
   Någon var ute på betesmarken ock skar kor i aschlet med rakblad, troligen..
   eller gjorde hembesök i koladugårdar vintertid...
   Till slut satt folk och passade med älgstudsare på nätterna...
   Så en gång så kom dåvarande LRF-ordföranden ut i radion och sade försynt:
   "Det är kanske bäst att polisen tar de här figurerna först..."
   Sedan blev det lugnt....

   Radera
  8. Tomas
   Medborgargarde är att rekommendera. Behöver inte vara så dramatiskt som det låter. Lägg upp en strategi och se till att alla blir delaktiga i säkerhetstänkandet, även barn som är stora nog. Understryk vikten av att alla observationer av främlingar inrapporteras.

   Radera
  9. Det funkar så...
   jag vill inte i detalj berätta hur...

   Radera
  10. Vad vet du om det, har du varit väster om kalhäll nägon gång?

   Radera
  11. Vargen har INTE varit utrotad i Sverige sedan 1812. Vad får dig att påstå det?

   Att påstå att det inte dödats några människor sedan 1812 för att vargen inte funnits är fel.

   "Det skall ha skjutits en varg i Småland 1888, två vargar i Stockholms län 1871, en varg i Uppland 1894 samt en varg i Värmland 1896. Den svenska vargstammen år 1900 kan enligt Jens Karlsson et al. ha uppskattas till ett hundratal djur.[3] Således fanns det i slutet av 1930-talet var det praktiskt taget bara varg i den nordligaste delen av Sverige.[1] Under 1950-talet kan stammen uppskattas till omkring 20 djur[4] och när vargen fridlystes i Sverige, vid halvårsskiftet 1966[5], fanns högst ett 10-tal vargar kvar.[3] I Norge fridlystes vargen 1972[6] eller 1973[7]. I syfte att stärka vargens förekomst i Sverige, bland annat genom utplantering, startade Svenska Naturskyddsföreningen år 1971 Projekt Varg.[5]"

   Källorna finns på Wikipedia lägst ner.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Varg_i_Skandinavien

   Mount stupid?

   Radera
  12. Är det ingen som fingranskar vad som är skrivet på nätet...
   Jag kan berätta att den som enligt skrönan skidade ifatt den "siste" vargen på Högsjöns is på 1880-talet , och spjutade ihjäl vargen, dog 1912. Min morbror föddes 1899 i samma by och måste ha träffat vargdödaren. Jag lever fortfarande och därmed är det inte mer än en generation mellan vargdödaren och mig...

   Läs om studenten i Canada som skulle ut och jogga. Säkert med lurar i öronen...
   Han kom aldrig tillbaka och skjutna vargar hade människorester i magen...
   Bredvid Cornu finns en elljusbana där bytena springer runt och visar upp sin "mörhet"...

   Mitt första praktikantjobb var i djurparken i Borås..
   lejon...bagatell.
   struts...se upp.
   björn.. ordentligt inburad.
   visent.. fanns inte då men kolla staketen runt dem...
   varg... tja verkar vara ett intelligent djur...
   orangutang.. livsfarlig.
   så kan man reda ut olika djurslag...
   varg, björn eller visent är inga kramdjur!

   Radera
  13. Cornu: Jag undrar vem som är svagbegåvad här... Vargen utrotades (nästan) mer än hundra år efter det senaste dödliga mötet med en människa. Fram till 1850-talet var varg vanligt ända ner i Skåne, och hundratals sköts varje år.

   Det är helt enkelt irrationellt att hysa denna vargrädsla för egen del, det finns väldigt mycket annat man bör vara väldigt mycket mer rädd för - även om vargen naturligtvis kan utgöra ett problem för de som håller djur. Men det är en annan diskussion.

   Radera
 3. När sker det flest attacker på får under dygnet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen nattetid, då vargen främst jagar på natten under sommarhalvåret. Under vintern kan det nog ske mer jämt över dygnet. Det är dock extremt sällan man faktiskt vet tidpunkten, 99% av alla angrepp verkar skett utan att någon människa sett själva angreppet.

   Radera
  2. "När sker det flest attacker på får under dygnet?"
   När slakteriet har öppet skulle jag tro.

   Radera
  3. Det där var en 10- poängare.

   Radera
 4. Det som är jävligast är väl att EU med Potocnic i spetsen är de som bestämmer hur vi skall ha det med den gråe. Mikael Karlsson som är bas över SNF är väl den främste vargförespråkaren i Sverige, tydligen går vargen före allt annat.
  Inom en inte alls så avlägsen tid kommer det att bli människor som dör eller skadas av vargen och då är det bra att veta vem som har ansvaret. Många småbruk och hobbylantbruk läggs ned och kulturlandskapet växer igen, tack vare ulven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en riskabel taktik, att springa till farbror Storebror och gråta....
   Man kan göra det en gång för mycket...

   Radera
  2. Undrar vad dessa höga potentater på SNF,WWF och SRF säger om dvärgbandmasken både rävens och vargens, vargen kan som bekant sprida båda, vill inte Mikael Karlsson & C:o att allmänheten i fortsättningen skall kunna plocka bär i skogen och äta dem direkt utan att koka dem?

   Radera
 5. Min bild av hjärntvättade MP:ister bekräftas. Frågan är hur en sådan människa agerar när helt plötsligt samhällsförutsättningarna ändras. Vet vet, den framtida ekonomiska stormen kanske är helt enkelt nödvändig.

  Hela vargfrågan har har karaktären skadeglädje. Kanske ett samhälligt friskhetstecken då människor som njuter utav att skada andra människor uppenbarligen inte kan få utlopp utav sina känslor på annat håll

  SvaraRadera
 6. Tass av trycket på varg brukar vara ungifär 9cm långt.Vid trav är det ca 1m mellan avtrycken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lade upp nya foton. Tassavtrycket är längre än 9 cm, 10-12 cm och 9-10 cm brett. Kan iofs sladdat i snön och förlängtavtrycket, alternativt, då det är väldigt fin pudersnö, så kan den kanske skvättas upp till ett större avtryck, speciellt vid trav.

   Radera
  2. Jag har inte sett varg i det fria, men i djurpark så kan man konstatera att det är ett väldigt flyt i steget...
   Man kan nog lura sig på riktigt stora hundar som just har flyt i steget, borzoi och sådant...

   Radera
  3. Ingen varg jag ser bara två fotspår d.v.s. en tvåbenting. Normalt har vargar fyra ben. Den ena foten ser ut att hela tiden vara före den andra, vilket är vanligt förekommande hos tvåbentingar.

   Radera
  4. Det är bara två avtryck på fotot, svårt att se detaljer om jag ska fotografera av hela raddan med avtryck. Djuret travar, därav de långa stegen.

   Radera
  5. Tvåbentingar kan ibland ta långa kliv.

   Radera
  6. Kan även vara en huvudfoting, fast de ylar ju inte vad jag vet.

   Radera
  7. Korrekt, tänkte inte på huvudfotingar.

   Radera
  8. Nä, de är ju lika skygga som vargar.

   Radera
  9. Signaturen ”okänd skit” har rätt, vargar har fyra ben. En varg som travar rakt fram i god fart sätter ner baktassarna mitt i framtassarnas avtryck. Det är alltså egentligen fyra tassavtryck vi ser på bilden, inte två. Detta förklarar också att avtrycken tycks vara lite för långa. Att djuret travar i perfekt single-track pekar också på att det är en varg, de flesta stora hundar klarar inte det. För att få ett foto på ett avtryck av bara en tass skulle man behöva följa spåret (gärna bakspåret) tills man hittar en plats där djuret har stannat upp eller ändrat kurs. Där kommer det att synas att även vargen har fyra ben.

   Radera
 7. Jag tycker det är lugnt att vi behåller vargen så länge sydeuropéerna tar motsvarande ansvar och t ex återintroducerar malaria i Italien och Frankrike.

  SvaraRadera
 8. Det är bara att inse att vargen är här för att stanna. Bejaka det. Cornu det finns pengar i vargyl. Känner en turistföretagare som intet högre önskar än att kunna bjuda sina kunder på vargyl en gnistrande kall vinternatt. Gratistips till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hmmm...
   Du är nog ingen norrbottning...

   Radera
  2. Ja, det är jag. Bor i en by 2 mil nordväst om Boden. -27. 1 meter snö. Det blir en gnistrande kall natt. Vi har varg ett par mil härifrån, Sirkas sameby har 1300 renar där och varg har tagit 8 som hittats.

   Biltrafik och tåg tar mycket mer ren. Varg är som vi människor av naturen ganska lata så dom jagar inte i onödan.

   Upplever att varghatarna är vita kränkta äldre gubbar som ser älg och rådjur som sin personliga egendom och är rädda för att inte få skjuta något. Snålhet.

   Förövrigt finns det så mycket odugliga jakthundar så det är bara bra om vargen städar bort en del.

   Radera
  3. Utöver att jag tar åt mig som vit, kränkt, äldre gubbe som av snålhet vill ha rådjuren för mig själv..( jag betalar för det genom räntor där även jakträtten ingår som en tillgång i fastigheten), så kan jag hålla med om att vi under de senaste hundra åren avlat fram hundar som inte duger i framtidens jakt...
   Det har varit litet för bekvämt för de norrbottniska hundarna...
   Litet karelare, med ständig rovdjurskontakt i generationer vid ryska gränsen, vore kanske något att byta till sig...
   Eller ostlig laika...

   Radera
 9. När det finns 25000 vargar redan så nära som Ryssland, är den inte på något sätt en hotad djurart.
  För övrigt är väl de vargar, som förirrar sig hit, just ryska vargar utan något speciellt bevarandebehov.
  Vargar, som genom låg invandring bara blir inavlade.
  Med helikopterspaning, ett otal vargspårare utspridda över landet, dyra elstängsel för markägarna och ersättning för rivna djur, som med utredningskostnader blir hög ( även om djurägaren får en låg ersättning ) blir vargstammen dyr.
  Det bästa vore att avsluta ett dyrt och alldeles onödigt experiment.
  Låt vargkramarna i Bryssel yla, de har inget att säga till om här, om vi inte är dumma nog att bry oss om vad de tycker.

  SvaraRadera
 10. Vargfrågan är uppenbarligen en knepig fråga. Är väl därför det blir en del knepiga kommentarer också.
  Visst kan djur vara farliga, så även vargen. Det vi själva skapar genom att så kraftigt polarisera en fråga är inte heller alltid av godo för oss som samhälle.

  http://blog.zaramis.se/2012/08/12/det-farligaste-djuret-i-sverige/

  Är själv uppvuxen utan varg och numera fritidsboende i ett vargrevir. Har inte ont av det men är heller inte beroende för min utkomst av får och vilt. Har trots det två åsikter i frågan. Självklart borde det vara tillåtet skjuta gråben med salthagel i avskräckande syfte om man är störd av dess närvaro (motsvarande borde för övrigt även gälla lösspringande hundar). Lika självklart ska drabbade fårägare ha skälig, och inte bara symbolisk, ersättning för skyddande staket och uppkomna skador.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag inte har helt fel så kan man använda grövre ammo om man måste skydda sina djur mot rovdjur eller hundar..
   Problemet är väl att hagel inte når tillräckligt långt....

   Radera
  2. största problemet som jag ser det är att ni sitter och sippar på en latte någonstans på öfre östermalm och bestämmer att andra minsan ska ha varg runt huset medans ni själva givetvis ska slippa, samma sak som när stockholmspolitikern försökte förbjuda kirunaborna att åka snöskoter på grund av alla "dieselavgaser" dom släppte ut och som skymde utsikten när han skulle besöka kolonierna för att få uppleva lite ostörd vildmark

   Radera
 11. Varg kan definitivt öka den biologiska mångfalden. Här en referens från Yellowstone dit varg återinplanterades efter att ha varit utrotad. . http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=lessons-from-the-wolf&page=3

  Tog c:a en halv minut att googla fram. Exemplet är relevant för Sverige, där fjällräven (litet gulligt rovdjur) aldrig riktigt återhämtat sig trots fridlysning. Anledningen är brist på as, dvs rester efter de stora, delvis mindre gulliga rovdjurens s k "lustmord", med Cornucopia?:s i biologiska sammanhang märkliga, terminologi

  Överbete av klövdjur är också klart förknippat med minskad biologisk mångfald i skog och på fjäll. Så hänvisningen till de gamla hagmarkernas mångfald, som f ö framförallt hänger samman med nötkreatur, ger inte hela bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hittar vare sig fjäll eller att fjällräv någonsin förekommit här nere, utan de hittar man i Lappland, en plats där varg tydligen inte får finnas enligt svenska staten.

   Radera
  2. Fredrik får gärna förklara hur vi räddar fjällräven genom att ha varg i t ex Skåne (som ytterlighet).

   Radera
  3. Annars låter det ju som att du vill utrota vargen här i söder och införa den i norr, men jag kanske tolkar dig fel?

   Radera
  4. För övrigt är fjällräv fortfarande bara en art. Ska ställas i kontrast till de arter man istället utrotar, som är fler.

   Radera
  5. Största hotet mot fjällräven är rödräven och det allt varmare klimatet, fjällräven är beroende av goda lämmelår, det är den huvudsakliga födan.
   Det som människan lämnar efter sig efter en fälld älg är nog mer än vad vargen lämnar, som bekant lämnar man ränta, skinn och ben i naturen och det är en ganska ansenlig mängd mat till diverse djur.

   Radera
  6. Jaha... en samehatare... rasister är icke PK.
   Och i södra Sverige har det knappt funnits skog sedan istiden, ty här har människan hållit borta skogen genom bete och stubbskogsbruk med mera...
   Nu, idag är det första gången som här är riktig skog sedan tiden före isen, så naturen förändras och givetvis så förändras den åter när varg och gris blir vanlig...

   Förresten, så är fjällräv vanlig som farmat djur, blåräv, så inte ens den är utrotnongshotad.
   utom då den nordskandinaviska stammen...

   Radera
  7. Är det dvärgbandmasken du tänker på fredrik?

   Radera
  8. Cornu, ja du tolkar mig verkligen fel eftersom du lägger ord i min mun. Det jag sa var ett försök till att nyansera diskussionen och vederlägga direkta felaktigheter som att just vargen inte kan gynna den biologiska mångfalden. Och din kunskap om zooekologi tycks ha potential för förbättring om man ska vara snäll. Du låter som en jaktbok från 1800talet, där naturen delas in i nyttodjur=djur man äter och skadedjur=rovdjur inkl alla kråkfåglar, måsfåglar rovfåglar och ugglor. S k "jaktvård" är att skjuta bort de senare.

   Xtra-allt: say what?

   Radera
 12. Jag tycker att älgarna borde utrotas, de är betydligt större skadedjur än vargen.
  Förstör skogsplanteringar och springer ut i trafiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får väl säga som vargkramarna " djuret var är före oss" och i synnerhet före bilen

   Radera
  2. Dödar människor också.

   Radera
  3. Kamikaze-älgar springer ut framför bilar.

   Radera
  4. Den värsta fårdräparen är väl ändå människan..
   Det hela handlar om, om man tänker efter, att vi konkurrerar om samma byte.

   Att vara så rädd för vargen så att man hämtar ungarna i bil visar att man inte har läst på läran om sannolikhet.
   Den "moderna människan" visar sig vara en irrationell varelse med en tunn fernissa av civilisation..

   Cormu: Vore kul att se en graf på vad som orsakar flest döda i Sverige de senaste 100 åren. Slår vad om att idrottsutövning eller bastubad kommer högre på listan än att bli uppäten av vargar.

   Vart jag vill komma är att man inte sa hyckla och säga att man inte vill ha rovdjur i skogen för att ungarna ska slippa bli uppätna, säg som det är: Vargar kostar fårägare pengar och det gillar inte fårägarna.
   Lika lite som Sverigedemokrater gillar Somalier som flyr för sitt liv.

   Radera
 13. Är det riskfritt att "sätta efter vargen med tillhyggen" om man träffar på den, eller skulle den kunna få för sig att syna bluffen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast riskfritt, men när vargstammen väl är uppfostrad så är det tydligen helt riskfritt. Den flyr för livet. Att bli träffad av en 2m lång tvåtum fyra, är sådär. Andra tillhyggen är väl hötjugor etc, vilka sticks rätt illa och går att använda för att hålla vargen på avstånd.

   Men som sagt, Rumäniens och Italiens vargar är hälften så stora som de svenska (viktmässigt iaf). Värre med de bjässarna vi har här uppe. Finhagel låter som en bättre uppfostrande idé.

   Radera
  2. Vargkramarna brukar dock utelämna att de sydliga vargarna är pyttesmå när de tar dem som positiva exempel. Gissar att en arg bagge kan ha ihjäl en sörländsk varg.

   Radera
  3. Lugna er nu, min mamma är född i Vouddas 1934, hon vaktade renar på nätterna när hon var 12-15 år. Hon var inte rädd för sig själv däremot för renarna. Hon har ett foto med en varg som sköts på 40-talet hemma i Vouddas.

   http://www.norrshaman.net/ryd.htm

   Radera
  4. Norrbottning!
   Bor du i närheten av Övre Svartlå?

   Radera
  5. Södra Bredåker 15 km därifrån

   Radera
  6. Jag har en bekant, bonde, i Ovre Svartlå som innan vi kom med i EU brukade köra kadaver på skogen...
   Men då inte 250 meter ut i skogen utan minst två mil...
   För att slippa "soptunnebjörnar".
   Så det är klart man anpassar sig...
   I Dalarna var traditionen att ta in alla djur över natten..
   Det är klart att björn ibland försöker bryta sig in till djuren...
   Om varg blir etablerad, på allvar, i södra Sverige så sker nog en anpassning..
   Fårhållning minskar och system där betesdjur tas in över natten uppstår...
   Jakten minskar i intresse och staten får sköta regleringen av varg och björn...

   Radera
  7. Han borde jag veta vem det är, det var förövrigt i Svartlå lapparna upptäckte vargattacken. Dom har gps på en del renar och uptäckte att en hade dragit tre mil på en natt. Det finns snälla vargar och björnar, går dom bara på älg så är det lugnt. Nu är vargen (tror man) mitt i hjorden, ett område på 2*2 mil men det är så nedtrampat av ren så det går inte att spåra.

   Läste att i Dalarna finns det jaktlag som vägrar jaga varg eftersom "deras vargar" inte tar hundar och dom vill inte riskera att skjuta bort dom.

   Förövrigt har vi ett friskt och sunt vargpar häruppe för tänkbar export till Dalarna, snälla är dom också, tar nån ren då och då men mest älg.

   http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6740063   Radera
 14. Vore intressant att veta hur många mantimmar som lagts ner på dessa vargar, och då inte bara myndighetsutövning, och mediabevakning, utan även animerade diskussioner vid köksbordet och på bloggar.

  Jag börjar mer luta åt att betrakta varg som ren underhållning, i klass med melodifestival o dyl.

  SvaraRadera
 15. För kanske 5 år sedan hörde jag ett program på radio om varg. Där berättades att förr när korna betade i skogen hade de sällskap av en vallgris. Det räckte med en vanlig gris för att hålla vargen borta. När det blev höst och korna skulle in i ladugården så slaktades grisen. Det gäller bara att få grisen och fåren att trivas tillsammans så är problemet löst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du borde se grisdokumentären Babe.

   Radera
 16. Nog sprider väl vargen värdefull biologisk mångfalld har ni glömt bort den lilla missförstådda dvärgbandmasken? några tusen vargar och hela landet är täckt med dom gulliga små äggen

  SvaraRadera
 17. Hm, jag hatar inte varg men skulle heller aldrig krama en.
  Ett par funderingar:
  Att vargen dödar fler djur än den äter beror kanske på att djuren lämnas utan tillsyn och inhägnade så de ej kan fly. Här är vi väl för rika för att ha råd att vakta dem eller ta in dem om natten, till skillnad från de i fattigare delar av världen.
  Det kanske kan vara idé att återinplantera vildrenen, som likt vargen utrotades under 1800-talet (vildrenen så så sent som 1890-talet), och låta vargarna hålla till i Norrland. Då kan jägarna, kanske även utländska med feta plånböcker, jaga både älg, björn, rådjur, ren, varg och rödräv. Men varken vildren eller varg går ju särskilt bra ihop med tamren förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. många djurhållare skyddar djuren från att komma ut inte för att något ska komma in! för mig är det som att lämna en bil med nycklarna i !
   visst jag gillar inte biltjyvar heller men samtidigt måste det väl finnas något som helst eget ansvar!

   Radera
 18. Cornu skrev:
  "... till skillnad mot människan som tar tillvara på i stort sett allt ätbart"

  Det där kan du väl ändå erkänna var ett tämligen falskt påstående, om vi nu vill utgå från dagens västerländska samhälle, t.ex. det svenska här och nu!
  Dessutom vad gäller vargen så måste du tillämpa lite systemekologi, vilka andra olika arter, djur och växter, som vargen utövar ett positivt inflytande på genom sitt beteende!

  Om vi återgår till västerländsk livsmedelsproduktion så lägger vi ner mellan 7 och 11 energienheter för varje energienhet ut som livsmedel! Dessutom är svinnen i alla led stort, otroligt stort!

  Ovanstående är ju inga egentliga nyheter, inte heller för dig Cornu som jag anser vara föredömligt tydlig och välbalanserad när du kritiskt och sakligt brukar beskriva vårt nuvarande fossila högenergisamhälle!

  Trevlig kväll på dig och din familj


  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill bara inflika: lungmos och Bullens pilsnerkorv, samt läderkläder. Kan det bli mer tydligt hur effektivt människan tar tillvara på allt?

   Radera
 19. "Pappan hämtade dem i bil" , jasså är det därför barn i villaområden avverkar tusentals årliga mil i olika stadsjeepar eftersom familjerna är jagade av vargar ? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror snarare det beror på det dåliga vägunderhållet, snart är en SUV ett måste för att ta sig fram mellan hålor och gupp.

   Radera
  2. Tur jag har egen bobcat, du menar alltså att skattesänkningarna nu börjar ge avtryck i vägstandarden och att man skall börja köpa aktier i bolag som tillverkar terrängbilar ? ;-)

   Radera
  3. Thomas, undrar om hagelskott på 20 meter skulle räcka för att jorden skulle bli av med dig? Den som tror sig äga rätten till någonting utom sig själv är gravt belastad av egocentriska problem. Det antal svar du gett i denna blogg har enbart fungerat som irritationsmoment för alla andra läsare. Dina åsikter är både oerhört ointelligenta och gränsande till någon inavlad " hillbilly's " teorier om rätt och fel. Såna som du slösar andras luft, tyvärr.

   Radera
 20. Til syvende og sidst handlar vargfrågan om EU:s jordbrukspolitik.

  EU är med tanke på den gemensamma budgeten främst en gigantisk jordbrukskolchos.

  I ett och endast ett medlemsland, nettobidragsgivaren Sverige, sätter allsköns särbegåvade och medietränade politiker lojaliteten till EU högre än till det egna landet, uppenbarligen i hopp om att få prestigefyllda EU-jobb någon gång i framtiden. Därför subventionerar Sverige netto övriga EU-länders livsmedelsproduktion.

  I övriga 26 medlemsländer finns fosterlandskära politiker som sätter lojaliteten till det egna landet främst och vet att ett eget jordbruk är bra för nationens välbestånd och kultur. Därför satsar dessa politiker på och prioriterar inhemsk livsmedelsproduktion. Då det huvudsakligen med detta synsätt uppstår en överproduktion av livsmedel, gäller det att sälja överskottet mot exportinkomster. Då är det så vist beskaffat att, med EU:s jordbrukspolitik förbinder sig Sverige att importera delar av EU:s subventionerade jordbruksöverskott. För de livsmedelsexporterande länderna är detta en win-win-situation, dvs. Sverige betalar för att dessa länder ska få behålla sin särart och kultur.

  Även om dumheten är upphöjd till dygd och den mentala inskränktheten är norm i det svenska EU-positiva politiska och journalistiska etablissemanget, så kan det i det långa loppet bli svårt att blåsa de svenska skattebetalarna och livsmedelskonsumenterna med detta upplägg. Protesterna i konsumentledet, mot salmonellasmittad irländsk köttfärs, antibiotikamarinerad dansk fläskfilé samt mot azofärgad ungersk fläskfilé och franskt hästkött under förespegling att de kommer från nötkreatur, börjar växa i styrka. Därför blir det nu extra viktigt via t.ex. EU-direktiv, som det officiella Sverige av traditionell hög lagmoral känner en i det närmaste blind lydnad till, att försvåra svensk inhemsk livsmedelsproduktion.

  Räddare i nöden blir då EU:s art- och habitatsdirektiv, som instruerar svenska myndigheter att placera ut och hålla vargar i svenska jordbruksbygder. Svensk livsmedelsproduktion försvåras, ty vargar är experter på att döda de svenska jordbrukens tamboskap. På detta sätt säkerställer EU att Sverige också i fortsättningen blir en stor livsmedelsimportör och betalar för EU:s jordbruksöverskott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tänk en bit till...
   om alla svenskar bor i Stockholm så är det fritt fram att gräva Uran i Billingen, utan lokala protester, ty folket i Stockholm fattar ju inget...
   och skiffergas i Skåne...
   och jordartsmetaller i Gränna...
   och skiffergas i Östergötalnd...
   det är det nya.., ty norr om Mälaren har man härjat sedan Gustav Wasa.
   och för övrigt så får nog svensken vänja sig vid usel matkvalitet, när plånboken blir tunnare då den skulddrivna ekonomin i landet blivit avslöjad.

   Radera
  2. Thomas, det finns ett EU-projekt som heter Rewilding Europe, vilket kan innebära att stora områden kommer att avsättas som "parker för det vilda" och folk får flytta därifrån. Man skall ha i åtanke att för många människor i Europa är Sverige en vildmark och det är detta man skall ha i åtanke när Potochic bedriver sin politik, ha är säkert inte ensam, jag tror att dessa sk naturvänner är nyttiga idioter för större gubbar inom det som du nämner. Med varg inga renar och samer då blir det fritt fram för att exploatera alla lappmarker, med gruvor och att bygga ut de sista älvarna och kvar blir lite vilda renar och vargar.

   Radera
  3. ja, det är nog en "naturlig" utveckling...
   Jag insåg för tjugo år sedan att en nations stolthet och status var just att ha en Vildmark.
   Ty, alla fattiga länder vill ha ett fungerande jordbruk, man vet vad svält innebär, så ett utvecklat lantbruk av västerländsk modell är ju helt "ute"...
   Då är man ju ett U-land....

   Att sedan en grov exploatering också är med i bilden gör ju frågan mer komplicerad.
   Å andra sida så tycks USA nu driva sin naturexploatering in i "sista" fasen...
   Så det kanske ändå hänger ihop....

   Radera
 21. Jag kommer osökt att tänka på en scen ur Erin Brockovich där potentaterna på företaget som förorenat vattnet konfronteras, och Julia Roberts säger att vattnet som bjuds är från de förorenade brunnarna i området.

  Varje vargkramare borde tvingas att sätta ut sina egna barn i skogen där vargen finns, och kanske spendera några veckor i någon lämpligt varghägn i en djurpark. Det gäller i synnerhet EU-nomenklaturan och mijöpartisterna i storstäderna.

  Om vargen är helt ofarlig så kan ju inte det vara några problem? En utflykt till naturen bara.

  En bra grundprincip i en demokrati är att nomenklaturan utsätts för samma behandling som de utsätter pöbeln för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. är mer rädd för jägare än varg svampplockar som jag är!!

   Radera
  2. Varför skulle vargkramare sätta ut sina barn i skogen när varghatare inte tvingas göra det ? Det är oansvarigt att sätta ut barn i skogen, oavsett varg eller inte. ..... ..... Sen vet ju alla att det farligaste som finns i skogen är jägare och särskilt de som inte förstår säker vapenhantering samt bara skjuter in bössan med två skott innan älgjakten varje år, självklart har jag full vapengarderob och har iaf. lite koll på frågan.

   Radera
  3. Risken för at bli överfallen av en varg är naturligtvis minimal, men det är fortfarande så att beslut av vargjakt ska tas på regional nivå av befolkningen som bor där.

   Min poäng är att det är lätt för en ej folkvald byråkrat eller en miljöpartist som bor i lägenhet i centrala stan att tycka att vargstammen ska öka, så länge man inte själv utsätter sig för risken för en vargattack.

   Om vrålarna och aktivisterna själva utsätts för samma behandling som befolkningen i övrigt så kommer man sluta vurma för vargen, eftersom man personligen utsätts för riskerna.

   Det är av den orsaken som den viktigaste aspekten av all demokrati är lokal förankring och likalt styre. Om ett beslut (om tex vargjakt) som tekniskt sett kan fattas på regional nivå (av länssntyrelsen) istället fattas på en avlägsen nivå (Bryssel) så har vi inte demokrati.

   Radera
  4. Ja, man borde sätta ut alla politiker på en veckas vargträning. Föreslår att Reinfeldt går i bräschen och leder övningen.

   Radera
  5. Mycket bra formulerat!

   Radera
 22. Tack Cornucopia för ett välskrivet inlägg! Hoppas dina får klarar sig.
  Vi har också haft varg på besök i närheten, kanske börjar bli dags att ställa iordning gårdens gamla varggrop.

  SvaraRadera
 23. Vi har två väldigt keliga hundar i den där storleken. Så visst kan det vara hund. Dock tycker jag avtrycken inte riktigt liknar en hund. I alla fall våra hundar sätter bara ner tårna och det blir ett avtryck som mer liknar en halvmåne.

  SvaraRadera
 24. Cornu, om du har varg på trakten, bör du ta in fåren över natten i något kallutrymme, t ex en lada. Men vargen gräver sig in på nolltid, så täta mellan vägg och mark noga med Gunnebostängsel, som måste förankras.

  SvaraRadera
 25. När de ylar är de mätta, det är när de inte ylar du har anledning att oroa dig ;-)

  SvaraRadera
 26. Till den lite mer allvarliga frågan: vad gör vi åt finansvargarna?

  SvaraRadera
 27. Bara de som bor i ett vargrevir får vara positiva till varg.

  Bara de som bor i en urangruva får vara positiva till kärnkraft.

  Bara de som bor i en malmgruva får vara positiva till metall.

  Bara de som bor i en sweatshop får vara positiva till iPad.

  SvaraRadera
 28. Själv bor jag i vildsvinsbygd, vildsvin som intressant nog är farligare för såväl hund som människa än vargarna (enligt statistik från försäkringsbolag).

  Jag har sällan hört någon jägare argumentera för en minskning av vildsvinspopulationen, tvärtom så tycks de flesta (åtminstone de som inte är bönder) trivas riktigt bra med att ha ett stort djur som det är i stort sett fri jakt på.

  Det tycker jag är intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räkna om faran utifrån hur många djur det finns av varje art så får du andra och relevantare siffor. Att 200.000 vildsvin orsakar fler hundskador per år än 300 vargar är inte så konstigt. Men att risken vid ett möte är sisådär 1000 gånger större om hunden möter en varg än ett svin är destu relevantare. Sedan kan man räkna in de 4,5 miljoner bilarna som är i drift i sverige så ser man att den enskilda bilen är ett mycket ringa problem. Men den enskilda vargen är fortfarande en påtaglig risk!

   Radera
 29. Själv bor jag i vildsvinsbygd, vildsvin som intressant nog är farligare för såväl hund som människa än vargarna (enligt statistik från försäkringsbolag).

  Jag har sällan hört någon jägare argumentera för en minskning av vildsvinspopulationen, tvärtom så tycks de flesta (åtminstone de som inte är bönder) trivas riktigt bra med att ha ett stort djur som det är i stort sett fri jakt på.

  Det tycker jag är intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Statistiken visar utfallen totalt, inte per möte.
   Det dör fler i trafiken i än vad det gör i Base Jumping, fridykning och Isle of Man TT.
   Enl. resonemanget ovan skulle det därmed vara farligare att ta sig till jobbet med individuellt transportmedel än att ägna sig åt Base Jumping, fridykning eller susa fram i 300km/t på de asfalterade kostigarna på Isle of Man.

   Radera
 30. Ett tillägg angående farlighet är att jag själv håller mig undan från skogen de veckor då skogen vimlar av älgjägare. Det är enda gången jag känner mig otrygg i skogen, både av vetskapen om att jag faktiskt kan bli vådaskjuten eller råka på en uppjagad hund och av att jag då och då faktiskt stöter på kamouflerade tysta män med arga blickar och gevär i händerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog rätt att den första älgjaktveckan så bör man nog hålla sig hemma...
   sedan brukar jakten bara vara någon lör-eller söndag...
   folk har inte tid...
   Allemansrätten är ju inte bara en trivsam promenadmöjlighet utan det finns fler intressen i skogen...

   Radera
 31. Norge, som till skillnad från det nyliberalt styrda EU-protektorat Sverige, har ambitionen att hela landet ska leva. Därför har de också en mer levande, vargfri landsbygd med många små utspridda jordbruksfastigheter. Det innebär att de vargar som man har, endast får finnas i en zon nära svenska gränsen i jämnhöjd med Värmland.

  Jag antar att de vargar, som försöker upprätta revir i de norska jordbruksbygderna, skjuts?

  Någon som vet?

  SvaraRadera
 32. Norskt nationellt mål för vargpolitiken är tre vargrevir med 20-30 vargar totalt. Dessa ligger i dag rätt nära gränsen till Sverige i höjd med Dalarna- Värmland.
  Nu finns fyra revir som räknas som svenska, men där del sträcker sig in på norskt område, helt klart för ett av dem, Rotna-reviret. Norge vill, att två av dem ska bokföras som norska. Det skulle innebära, att Norge teoretiskt kan skjuta av två av sina revir.

  Samtidigt har Finland beslutat, att ett obegränsat antal vargar får skjutas i deras renskötselrevir. Det innebär att ryska vargar kan få svårt att nå reviren i Mellan-Sverige.

  SvaraRadera
 33. Man bygger väl nån typ av väderskydd i hagen så de har ett tak på sommaren? Skulle det vara för kostsam investering att ha någon typ av "enkel lada" så att man stänger in de stackars fåren om natten helt och håller?

  dvs. ingen värme där inne, eller belysning, bara skydd för varg och lite strö och vatten? Förstår att det blir kostsamt hur man än ser på det, men elstängslen och andra investeringar är också kostsamma, frågan är vad som skulle vara mest effektivt i längden.

  Fast stänger man in fåren på natten äter väl vargen bara upp dem på dagen i vilket fall?

  SvaraRadera
 34. Mycket bra kommentar och det är nog så det kommer att fungera, äter man inte på natten så gör man det på dagen. För det mesta är det ganska öde på landsbygden mitt på dagen, barnen är i skolan och folk är på sina jobb, på kvällar och helger är det mer folk ute.

  SvaraRadera