Cornucopia?

2013-02-12 08:31

Findus: "Medarbetare är den viktigaste ingrediensen"

"Findus medarbetare är den viktigaste ingrediensen i framgångsreceptet." - Findus hemsida
Det är inte ofta man kan vara stolt över att ett svenskt företag ordnar massiva rubriker utomlands och stärker sitt varumärke så kraft på så kort tid som Findus nu gjort. Det är redan iPad-hysterin kring Findus just nu.

Skärmdump

På Findus hemsida låter man meddela att den viktigaste ingrediensen är medarbetare, vilket cirkulerar på Twitter och Facebook. Skärmdump bifogas ifall man får för sig att ändra texten.

Jag är förstås fortfarande totalt icke-upprörd över den felaktiga innehållsdeklarationen.

Ledtråd: När det står nötkött på industrimat så är det inte oxfilé vi pratar om. Skärp er.

Folk har antagligen moralpanik över att upptäckt att industrimat är industrimat, gjord på de billigaste råvarorna man kan hitta. Gör er egen lasagne istället. Brukar slänga ihop en fantastisk lasagne på eget hemslaktat lamm kryddad med egen vitlök och rosmarin. Prova det.

Att medarbetarna är den viktigaste ingrediensen ger upphov till oändligt antal ordvitsar. Hästjobb, skära ner på personalen, nedskärningar, personalen sitter säkert i sadeln, kus-ligt etc.

Men det väsentliga är nu hur Findus ska rädda sitt varumärke, speciellt internationellt. Ska vi slå vad om att man byter det anrika svenska namnet framöver? Till vad? Soylent Green?

Bring on the ordvits!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

47 kommentarer:

 1. Findus-skandalen visar bara en sak, hur många som äter färdigrätter.

  Är själv ensam med två barn, hinner ändå laga egen mat, förvisso ej egna råvaror förutom tomat & gurka på somrarna men ändå hyfsat noga utvalt och helst lokalt.

  SvaraRadera
 2. Det måste vara ett riktigt hästjobb att återskapa förtroendet för Findus igen.

  SvaraRadera
 3. Soylent Green, en hemsk framtidsvision som kanske inte ligger så långt borta! Se filmen!

  SvaraRadera
 4. Resultatet blir nog samma som för alla tidigare skandaler:
  Det glöms rätt fort av konsumenterna

  Glasbitarna i kycklingen är väl bästa exemplet, elle rär det någon som idag undviker det märket?

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Det är säkert inte nytt att man blandar i vad som helst i dessa produkter, hästkött är det inget fel på, men det är roligt att veta vad man äter, i italienska korvar är det ofta hästkött. Jag försöker undvika sådan mat, men ibland är det gott med falukorv eller wienerkorv, eller någon rökt sådan till pilsnern. Det som är allvarligt är att djuren eller köttet transporteras långa vägar för att bli till korv eller lasagne, vi i Sverige måste kunna bli självförsörjande på kött, dock får vi räkna med att det blir dyrare, men kvaliteen blir bättre och det är bara bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag förstår FINDUS rätt så är "medarbetare" den viktigaste köttingrediensen i deras Lasagne....
   Så skandalen måste vara värre än vad vi trott...??!!!
   Men kanske en "naturlig" utveckling i en överbefolkad värld.

   Radera
  2. Hehe, sen ändrar man texten på förpackningen till: Nu ÄNNU godare!

   Radera
  3. Det är väl ett sett att minska arbetslösheten ;)

   Radera
  4. Korv uppfanns väl just för att ta vara på det som var lite för magstarkt att lägga upp på matbordet. Idag kallas det köttbiprodukter(lungor, blod hjärtan, rens från slakteriet, osv). Samma protein men inte så där estetiskt lockande att sätta tänderna i sin urspringsform.

   Radera
 7. Helt sjukt vilken konstig prisutveckling det har blivit på färdgimat. Jag kommer ihåg när jag var student, då var Findus färdiga fiskgratäng lyxmat, jag tror den kostade 45 kr och räckte till en person (men det var för två enligt texten på förpackningen).

  Nu kostar "samma" fiskgratäng under 20 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu vet man ju inte ens om det är riktig fisk i!

   Radera
  2. Nej, det kanske är silverfiskar?

   Radera
  3. Eller så har marknaden mognat med större volymer och fler tillverkare. Vilket lett till prispress. Att tillverka mat centralt är rationellt och någorlunda resurssnålt. Antagligen har även utvecklingen av fiskgratängsmaskiner gått framåt.

   Radera
  4. Martin:

   Ja, det kan du ju tro, eller så är det för att det numer är svårt att hitta nån fisk i gratängen...

   Radera
 8. Jag fattar inte grejen med hästkött? brukar det inte finnas hästkött som smörgåspålägg förr i tiden? är häst "dåligt" kött?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hamburgerkött kallas det har jag för mig, ungefär som skivad skinka fast häst.

   Radera
 9. Det som pågått inom Findus pågår inom många företag i flera olika branscher. Hur kan hen förbättra intjäningsförmågan utan att påverka KPI? Och riskera att en dold inflation blir en officiell inflation. Med en räntehöjning som följd, Något som skulle leda till ökade statliga utbetalningar, t ex pensioner och i förlängningen att den enorma derivatskulden skulle börja regleras! Hemska tanke.

  SvaraRadera
 10. en långsökt dålig... Findus nya snabbmat Hors d'ouvre, uttalas på amerikänska som "horse divorce"....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en KAMP för Findus nu, en riktig ÖK-envandring för att rädda varumärket.

   Radera
 11. Varför är folk så upprörda över att äta häst? Hästkött är gott. Dock kan man ju inte köpa det nuförtiden i en vanlig matvaru-butik. Tycker man borde salu-föra detta i butik, efter denna "skandal".

  Personligen, blir jag betydligt mer upprörd över allt (insprutat) vatten som väller ur vanligt kött när man steker det. Där har vi ett riktigt bedrägeri, som uppenbarligen får pågå utan medias ramaskri. Antagligen, för att tidningsfolk bara äter färdiglagat...

  SvaraRadera
 12. Scan genomför nedskärning av personalen.

  Gustavs korv ligger hästlängder före all annan korv.

  SvaraRadera
 13. Själv kan jag inte komma på några ordvitsar för denna sorgliga historia.

  Hästar är i Sverige ett sällskapsdjur som vid skada tas till veterinär. Behandling sker ofta med mediciner som gör att de inte är lämpliga att användas för mat när de väl går till slakt. Att de fått dessa mediciner ska registreras i deras s.k. hästpass men det sker inte alltid. Och är man ute efter att tjäna några kronor så bryr sig inte alla om vad som står i passet.

  Tyvärr händer att hästar köps upp i livets slutskede och skickas vidare till bl.a Italien där de inte hamnar på hästpensionat. Och som inte det var illa nog så sker oseriös lurendrejeri med hästar i västsverige också enligt Expressen men det är förmodligen slut med det nu för denna gången.

  Allså är inte ens hästkött bara hästkött i dessa fall.

  Nej tacka vet jag ordinarie behandling av våra olika köttdjur som vi avnjuter till middagen. Orkar ni avvara 10 minuter?
  http://www.youtube.com/watch?v=tzrRmB40l00

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skärp dig.
   "I livets slutskede"...?
   Du borde veta att den palliativa vården för en häst inte är ett hospis utan en Remington.


   Radera
  2. Ber om ursäkt för min dåliga formulering. Jag menar tiden efter att de inte längre är aktiva inom det dom nu sysslade med, men fortfarande friska som pensionärer.

   Men Remington? Njaa..... tror mer på lejonen i Kolmården.

   Radera
  3. Inte Remington, bultpistol (mekanisk bedövning) i pannan, sen hängs de upp och tappas på blod.

   Radera
 14. Findus' mest ryktbara färdigmat.
  Skandal - även kökschefen inblandad.

  Den som en gång ätit vår lasagne äter aldrig någonting annat.
  (Hyperbol! Nu ljög jag som en häst travar, om ni fattar galoppen?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får Findus i alla fall kliva ned från sina höga hästar.

   Jag har dock aldrig tyckt att deras mat varit något i hästväg, förrän nu...

   Radera
 15. Jag bodde i Falun på 70-talet. Där fanns Gustafskorv som jag tycker är väldigt god. Men plötsligt var det stora rubriker i ortstidningen för att det "inte" var enbart hästkött i korven. Dom hade blandat i åsnekött också. Jag hade aldrig märkt att det var något fel på korven så varför bry sig? Och nu är det ett himla liv för att det råkar vara hästkött. Huvudsaken är väl att det är bra mat?

  SvaraRadera
 16. Acceptera lönesänkningar, annars måste vi skära ner personalen.

  Findus kan ju säga detta med något större tyngd än de flesta företag.

  SvaraRadera
 17. Hur var det nu med hemslaktat och spårbarhet. Det var ju spårbarheten som var ett argument till att det inte går för sig att sälja hemslaktat, men det verkar ju vara si och så med spårbarheten på det man köper på konsum.

  Gårdslaktat kan man ju till och med ifall tvivel föreligger till och med kunna få se hur kossan såg ut (eller om den ser mer ut som häst eller åsna).

  SvaraRadera
 18. Jag tycker flera är lite fel ute (även du Cornu). Det är inte hästkött i sig är problemet utan att innehållsförteckningen är en lögn.

  Vad har det med saken att göra om hästkött är bra kött eller att det smakar bra?

  Ni som tycker att det inte spelar någon roll, skulle det vara samma sak om det istället var hundkött i lasagnen?

  Hund skall visst vara en läckerhet enligt uppgift (inte själv smakat dock) men det kanske inte alla vill ha i grytan trots smak och kvalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moralpanik. Du menar att du tror på innehållsförteckningar?

   Beklagar.

   Radera
  2. Du öppnar t ex konservburkarna i affären och stämmer av innehållet istället, förmodar jag? Eller hur går du tillväga, o du världsvane som är så chict cynisk att du självklart inte litar på innehållsförteckningen?

   Radera
  3. Jag tror heller inte att uppståndelsen är att det finns hästkött i våra butiker - det är ju inte någon nyhet (kan dock kanske innehålla nötkött?). Det är det faktum att något säljs som varandes något annat.

   Om man tror på innehållsförteckningar eller inte har inte så mycket med saken att göra, det är bara så att innehållsförteckningen skall vara korrekt.

   Att man sedan inte har haft koll på vad som är i förpackningen innebär ju i förlägningen att annat än hästkött skulle kunna slinka med, varför begränsa till sådant som är lämpligt att äta?

   Radera
  4. Det ena behöver ju inte utesluta det andra?

   Att innhållsförteckning är fel är antagligen ett brott - det är inte ok och bör beivras hårt.

   Å andra sidan. Är "vi" så fixerade på prispress (dvs köper industrins billigar produktet med processade köttråvaror) kan vi ju ge oss faskicken på att det inte är nyslaktat kött från granngården däri. Om konsumenten blev lite mer medveten i sitt (kött)val vore mycket vunnet. Hur många tror att det är om omsorg av oss konsumenter som ICA (mfl) centralpackar sitt kött? Ju längre bort från slutkonsumenten (den som äter) köttet hanteras, ju säkrare kan du vara på att du nog inte skulle vilja äta detta kött.

   Själv köper jag numera endast kött från lokale slaktaren som jag har en relation till. Han vet insatsen och vikten av öpmsesigt förtroende. Det vet inte Ica.

   Radera
  5. Kul att din lokale slaktare tillhandahåller färdiga gratänger. Det gör inte min.

   Radera
  6. Nej, det gör han ju inte, du måste ha misstolkat mig. Det var inte det jag menade. Gratängen får du allt göra själv. :)


   (sen slår det mig att det visst tillhandahålls matlåder/lunchlådor vardagar - rätt ofta finns där faktiskt lasagne, utan hästkött. Hästkött säljs däremot i köttdisken. Inte min grej så jag avstår)

   Radera
  7. Det beror väl på hur bra relation till slaktaren man har;-)

   Radera
 19. Vart tog förresten företagens alla miljöavdelningar vägen. Det slogs ju en hel del på trummorna när företagen skulle visa att de nog allt tog miljöansvar. Försvann fokus helt?

  SvaraRadera
 20. "Brukar slänga ihop en fantastisk lasagne på eget hemslaktat lamm kryddad med egen vitlök och rosmarin. Prova det."

  Du framstår som genuin och präktig !

  Skitsamma om det är häst, ko eller matkanin man äter då alla är djur och förtjänar samma respekt men problemet i detta fall är att gamla sjuka hästar är fulla med antibiotika och andra mediciner, annars är hästkött gott och lika bra som ko. Vad händer nu med alla tusentals ton industrimat som skall kasseras ? Skall vi vara snälla och skicka ner den till Afrika eller ge till våra egna uteliggare eller skall det bli biogas av skiten ?

  Denna soppa påminner om reinfeldts tågkaos, 500 olika underentreprenörer och ingen har koll på något när det går åt helvete, ansvarsfrågan är som vanligt avlägsen...

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Findus kan väl skylla på att de som blandat hästkött i lasagnen, är åsnor.

  SvaraRadera
 23. Det relativt ålderdomliga rumänska jordbruket mekaniseras och EU-anpassas. Som följd av detta bör det bli många arbetshästar överflödiga. Vart dessa tar vägen har vi i dagarna fått svar på.

  Men nu till det allvarliga:

  "The evolution of equine infectious anaemia (EIA) was studied in 3 counties of western Romania (Timis, Arad and Bihor) during 2007 and 2011. Data used comprised of the results of the Veterinary and Food Safety Department, highlighting the evolution of serological reactions of horses belonging to state and private sectors. According to epidemiological papers on EIA eradication in Romania developed by ANSVSA (Veterinary National Agency and Food Safety), the Arad and Bihor counties fell into the category of high epidemiological risk, whereas the Timis county belonged to the moderate risk category. The study was conducted on a population of 169 602 horses spread over the 3 counties. In terms of number of horses in 2007, the Bihor County ranked first, followed by Timis and Arad counties. That order was maintained in 2010, with the number of horses declining significantly in all the 3 counties. Evolution of EIA in Timis county monitored during period 2007-11 showed that the stock of infected animals remained relatively constant, registering only some reduction in 2010, when there were 958 infected animals at the end. The number of infected horses during 2007-11 decreased from 1048 to 994 in the Arad county. The number of infected horses also decreased from 1096 to 25 in the Bihor county from 2007-11. This could be due to the implementation of measures to actively eradicate slaughtered infected animals, thus reducing the risk of spreading disease in healthy flocks."

  http://www.cabdirect.org/abstracts/20123287465.html;jsessionid=F520DA2AFB56EB544D3612B90E901F13?gitCommit=4.13.20-5-ga6ad01a

  Det processade rumänska hästköttet vi luras att äta, kanske innehåller mycket mediciner, antibiotika och sjukdomar? Och man måste vara försedd med skygglappar om man bara tror att det bara är ett Livsmedelsföretaget - Findus - som använder falsktmärkt häst- och åsnekött.

  Nu gäller det för Livsmedelsverket att lägga manken till och börja införa rigorösa art- , antibiotika- och medicinkontroller på importerat livsmedel.

  Livsmedelsindustrietiken påminner om etiken inom proffscyklingen. Alla seriösa bedömare vara medvetna om att Lance Armstrong och hans hjälpryttare, och för övrigt hela cirkusen, var dopade. Det gick bra så länge ingen i branschen avslöjade något. Sponsorer, kommentatorer, tävlingsledningar, TV-bolag var nöjda för alla tjänade på att skenet hölls uppe via tvivelaktiga intyg.

  SvaraRadera
 24. Inte kanske, hästar som slaktas av ålder och/eller skador är som regel alltid medicinerade, vore de friska skulle de inte slaktas för då hade man i stället slaktat en sjukare häst och låtit den med bäst hälsa leva.

  Man kan fundera på hur många Svenska hästar som INTE medicinerats för olika skador/inflammationer i leder och ben.

  SvaraRadera
 25. Vi får inte heller glömma fjorårets "Findus" http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.460118/har-bidrar-findus-till-fisk--och-aldod

  SvaraRadera
 26. Findus håller på att utveckla en ny, ärlig produkt - Täby Kalopps.

  SvaraRadera